Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 16 Septembar, 2009 | read_nums (359)

 

САРАЈЕВО, 16. СЕПТЕМБРА (СРНА) - Приједлог Странке за БиХ (СБиХ) да се амандманом на Устав БиХ омогући смањивање накнада лицима која обављају функције у институцијама БиХ за вријеме трајања мандата покренуо је више питања у Представничком дому Парламентарне скупштине.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком Дому Драго Калабић оцијенио је да СБиХ оваквим приједлогом амандмана на Устав БиХ уставне реформе своди на економско питање.

"Ако је ово максимум захтјева СБиХ за реформу устава, онда да завршимо посао и ову причу у наредних неколико година не покрећемо", рекао је Калабић, истичући да је расправа о измјенама Устава озбиљнија од смањивања примања званичника БиХ за неколико хиљада марака.

Према његовим ријечима, СБиХ предложеним амандманом скреће пажњу са других проблема у земљи.

Шефик Џаферовић из СДА сматра да нема потребе за оваквим уставним амандманом.

"На функције смо ступили са скоро 100 одсто мањом платом него што је садашња, дакле постоји простор да се оне смање", подсјетио је Џаферовић, док је шеф Клуба посланика СДА Бакир Изетбеговић позвао "све који су незадовољни што су им плате пет до шест хиљада марака" да уплате новац у добротворне сврхе.

Посланик СНСД-а Славко Јовичић упозорио је да је Устав преозбиљна материја да би се овако парцијално рјешавао и оцијенио да питање плата званичника БиХ треба генерално ријешити, односно рјешењем обухватити и директоре агенција, који предњаче по својим примањима.

СБиХ уставним амандманом тражи брисање члана девет Устава БиХ, који прописују да накнаде за лица која обављају функције у институцијама БиХ не могу бити умањена за вријеме трајања мандата носиоца функције.

У образложењу предложеног амандмана наведено је да глобална економска криза, те посебно њене рефлексије на БиХ, захтијевају корекцију примања у администрацији, али и накнада примања носилаца највиших функција у институцијама БиХ.

Autor sjovicicslavuj | 16 Septembar, 2009 | read_nums (390)
---------------------------------------------------------------------
Još uvijek postoji podijeljenost među zastupnicima iz dvaju entiteta o tome da li treba produžiti mandat...

Zastupnici u Parlamentarnoj skupštini BiH će u srijedu, 16. septembra, imati priliku da se posljednji put izjasne da li će produžiti mandat međunarodnim sudijama i tužiocima u BiH ili ne, piše danas BIRN - Justice Report.

Prema dosadašnjim izjavama političara u medijima, još uvijek postoji podijeljenost među zastupnicima iz dvaju entiteta o tome da li treba produžiti mandat.

Dok su zastupnici iz Republike Srpske izričito protiv, oni iz Federacije uglavnom podržavaju ostanak stranaca na apelacionom nivou.

Tenzije oko ovog pitanja dovele su i do toga da je premijer Republike Srpske Milorad Dodik u medijima nedavno pozvao i na ukidanje državnog Suda i Tužilaštva, uvjetujući time nastavak pregovora oko ustavnih reformi.

Reakcije domaćih zvaničnika, kao i međunarodnih, za sada su izostale. Parlamentarni zastupnici iz Federacije su za produženje mandata međunarodnim sudijama i tužiocima.

Zastupnike iz Republike Srpske zbog njihovih istupa nazivaju "taocima određenih političkih lidera koji imaju mehanizme odlučivanja u BiH".

Ako mandat međunarodnim sudijama i tužiocima ne bude produžen u Parlamentu, odluku o tome bi mogao donijeti visoki predstavnik u BiH.

Nakon nedavnog sastanka Valentina Inzka, visokog predstavnika u BiH s Meddžidom Kreso, predsjednicom Suda BiH, i Miloradom Barašinom, državnim tužiocem, OHR je izašao u javnost sa izjavom da "međunarodna zajednica jednoglasno podržava rad međunarodnih službenika na državnom nivou, posebno kada je riječ o procesuiranju ratnih zločina".
"Nadam se da će državni parlament usvojiti pravu odluku 16. septembra", poručio je Inzko.

Pred parlamentarcima se nalaze Izmjene i dopune zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH koje je prihvatilo Vijeće ministara BiH u julu ove godine. Prema tim izmjenama, mandat stranim sudijama bi bio produžen do kraja 2012. godine, ali samo u drugostepenim vijećima Odjela za ratne zločine Suda BiH.

Također, toliko bi bio produžen i mandat stranim tužiocima koji rade u Odjelu za ratne zločine Tužilaštva BiH.
Sudije koje rade na predmetima ratnih zločina u prvostepenim vijećima ostale bi dok ne završe predmete koji su u toku, nakon čega im neće biti dodijeljeni novi. Sudijama i tužiocima koji rade u Posebnom odjelu za organizirani kriminal Tužilaštva i Suda BiH uopće neće biti produžen mandat prema ovom prijedlogu.

Također, strani tužioci ne bi nakon isteka ove godine mogli obavljati ni rukovodeće funkcije u Tužilaštvu BiH.
Šef Odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH je međunarodni tužilac David Schwendiman, a Drew Engel je šef Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju.

U Sudu BiH sada radi devet međunarodnih sudija, a u Tužilaštvu BiH isto toliko međunarodnih tužilaca. U Odjelu za ratne zločine Tužilaštva BiH rade četiri međunarodna tužioca, od kojih je jedan na čelu odjela. I u Sudu i u Tužilaštvu je niz stranih pravnih stručnjaka koji rade kao savjetnici ili na drugim funkcijama.

Mandat međunarodnim sudijama i tužiocima ističe krajem decembra ove godine.
Međunarodno osoblje već odlazi jer nisu voljni da njihova sudbina zavisi o odluci ovdašnjih političara, saznaje BIRN - Justice Report.

Na prošloj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, održanoj 2. septembra ove godine, izostala je podrška produženju mandata međunarodnom osoblju jer izmjene i dopune zakona nisu dobile potrebnu entitetsku većinu.
Prijedlog izmjena i dopuna je razmatrao Kolegij Zastupničkog doma, ali nije dobio ni tu potrebnu saglasnost.

------------------------------------------------------------

Najglasniji protivnici produženja mandata su poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) iz Republike Srpske, na čelu s njihovim liderom i premijerom ovog entiteta Miloradom Dodikom.

"Strane sudije i tužioci su svojim dosadašnjim (ne)radom obesmislili i pravo i pravdu u BiH. Zahvaljujući njima, Sud BiH i Tužilaštvo BiH postali su nelegalne pravosudne institucije, odnosno mjesta političke egzekucije. Posljedice njihovih pravnih (ne)djela plaćaju građani ove zemlje godinama", rekla je Biljana Bokić, glasnogovornica premijera Republike Srpske.

--------------------------------------------------------

Osim zastupnika iz SNSD-a, Dodikov stav u državnom parlamentu dijele svi predstavnici stranaka iz Republike Srpske, a među njima je i Momčilo Novaković, nezavisni zastupnik.
"Protivim se produženju mandata međunarodnom osoblju iz principijelnih razloga. Ali, naravno, to podrazumijeva da ne smije biti pravnog vakuuma u funkcioniranju institucija. Neophodno je osigurati da odmah počnu raditi domaće sudije i tužioci", kaže Novaković.

--------------------------------------------------------------

Šemsudin Mehmedović, zastupnik u državnom parlamentu uime Stranke demokratske akcije (SDA) je rekao da zastupnici koji ne podržavaju produženje mandata jesu oni što se plaše eventualnih procesa prtiv njih, posebno na Odjelu za organizirani kriminal i korupciju.
"Izjave Dodika da će uvjet za ustavne promjene biti ukidanje Suda BiH jesu ucjena političkih lidera. On bi ukinuo sve sudove i tužioce da ne bi bio procesuiran njegov slučaj", kaže Mehmedović.

-------------------------------------------------------------

Tužilaštvo BiH je otvorilo istragu protiv Milorada Dodika zbog sumnje da je sa skupinom saradnika i poslovnih partnera oštetio entitetski proračun za 115 miliona KM.

Iz ureda Milorada Dodika poručuju da "postojanje institucija Suda i Tužilaštva BiH pokazuje da Bosna i Hercegovina nije pravna država".

"Kako biste bilo kome u normalnom i civiliziranom svijetu objasnili da najveće pravosudne institucije zemlje ne poznaju Ustav te iste zemlje", dodaju.

----------------------------------------------------------

Stanje koje traži vremensku distancu hrvatski zastupnici se zalažu za ostanak međunarodnog osoblja u Sudu i Tužilaštvu BiH. Tako kaže Martin Raguž, zastupnik u državnom parlamentu uime HDZ 1990.
"Svjestan sam da mi, domaći ljudi, trebamo preuzeti odgovornost za sudbenu vlast i time graditi standarde i kriterije da se može upravljati procesima. Ali, mislim da je stanje takvo da traži još jednu vremensku distancu", smatra Raguž.

Prema njegovom mišljenju, mandat stranim sudijama i tužiocima ne treba politizirati, već napraviti objektivnu analizu kada je moguće ispuniti pretpostavke za njihov odlazak.
"Treba jedna realna dinamika koja je usuglašena s pravosudnim institucijama, a koju bi Vijeće ministara predložilo Parlamentu i javnosti. To bi bila objektivna analiza", naglašava Raguž.

----------------------------------------------------------

Predsjednica Kreso i tužilac Barašin uporno ističu da je neophodno produžiti mandat.
"S odlaskom međunarodnih tužilaca i sudija nastupila bi nenadoknadiva šteta jer se radi o pravosudnim djelatnicima koji su već uključeni u složene predmete. S njihovim odlaskom bi bilo izgubljeno dragocjeno vrijeme jer bi domaćim djelatnicima trebao duži period za pripremu za rad na tim predmetima", kazao je Barašin nakon susreta u OHR-u.

---------------------------------------------------------------------

Slavko Jovičić, zastupnik SNSD-a u državnom parlamentu, smatra da "strane sudije i tužioci već su sada trebali spakovati kofere i otići".

"Šta jedan Francuz ili Nijemac zna šta je rat? Niko ne provjerava njihove reference. Zašto neko naš ne može da ode da radi kod njih ni u mjesnoj zajednici? Zašto da plaćamo deset prevodilaca za jednog stranca? Nećemo. Ovo je suverena država", kaže Jovičić.

---------------------------------------------------------------------

Za razliku od njega, Miroslav Zelić, predsjednik HVIDRA-e, udruženja ratnih veterana hrvatske nacionalnosti, nije siguran šta uraditi u ovoj situaciji.
"Ako mi Hrvati ustavnim promjenama dobijemo zasebnu teritorijalnu jedinicu, onda slobodno neka idu strane sudije i tužioci. Ako sada odu, bojim se da Bošnjaci nisu toliko demokratični i da će nas preglasati", kaže Zelić.

-----------------------------------------------------

Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja "Žena žrtva rata", smatra da bi odlazak međunarodnih sudija i tužilaca za žrtve značio da se i oni moraju iseliti iz BiH.
Dodaje da "nijedan počinilac ratnih zločina ne bi bio kažnjen da nije bilo međunarodnih sudija i tužilaca".

-----------------------------------------------------------------

Leo Pločkinić, predsjednik nevladine organizacije "Croatia Libertas", rekao je da međunarodne sudije i tužioci nisu problem u radu Suda i Tužilaštva BiH.
"Sudu i Tužilaštvu BiH je svaka pomoć potrebna", kaže Pločkinić.

--------------------------------------------------------------

Iz ureda premijera RS-a poručuju da se suverenitet jedne države ostvaruje sudskom vlašću, koja je u Bosni i Hercegovini, "potpuno je očigledno", u rukama stranih državljana, koji čak nisu položili ni zakletvu za svoj rad, "barem ne u BiH".

"Sve i da su Sud BiH i Tužilaštvo BiH, ovakvi kakvi jesu, legalne institucije, a svima je jasno da nisu, nedopustivo je da u njima rade strane sudije i tužioci", kategorični su u kabinetu premijera Dodika.

----------------------------------------------------------------

Parlament BiH će morati donijeti odluku koja uveliko može uticati na daljnji razvoj situacije u ovoj zemlji, piše Erna Mačkić, novinarka BIRN - Justice Reporta.

Autor sjovicicslavuj | 14 Septembar, 2009 | read_nums (369)

 

БАЊАЛУКА, 14. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Члан Комисије за израду приједлога текста химне БиХ Славко Јовичић рекао је да је на приједлог текста химне БиХ, по свему судећи, стављена тачка с обзиром на то да избор свечане пјесме подразумијева покретање комплетне процедуре испочетка.

"За сада је на ту причу стављена тачка. Да би се о томе могло разговарати морамо кренути од почетка. Не вјерујем да неко са нивоа БиХ, прије свега Савјет министара БиХ, има снаге да у овом тренутку формира неку нову комисију, па да се иде на расписивање јавног конкурса, на коме ће опет учествовати неколико стотина аутора", рекао је Јовичић, који је и посланик у парламенту БиХ.

Чак и да се уђе у тај посао, он сматра да такав начин рада не може донијети успјех.

"Показало се да је комисија дошла до некаквог приједлога, али је неком засметало што се у једној строфи помиње Босна, у другој Херцеговина, у трећој Крајина, па је то наводно асоцирало на стварање три ентитета. Неке појединце је на свашта асоцирала ова химна, па је у таквој ситуацији сваки посао осуђен на пропаст. Постоји много пречих ствари који чекају ову земљу, па ћемо се њима бавити, уколико се и ту можемо усагласити", каже Јовичић за сутрашњи "Фокус".

Приједлог химне БиХ, који је након комисијског усаглашавања коригован на сједници Савјета министара БиХ, није добио подршку посланика у парламенту БиХ, јер се верзија која је била пред посланицима разликује од првобитно договорене на нивоу експерата, који су мјесецима тражили компромисан текст.

Након комисијски усаглашеног текста појавио се приједлог у Савјету министара БиХ да се у текст химне уврсте додатне ријечи, како би се у свечаној пјесми помињало море, као и Босна и Херцеговина, што није био случај по приједлогу који је утврдила стручна комисија.

Тако се предлагало да, између осталог, ријеч море буде умјесто ријечи твоје у дијелу текста у срцу су твоје ријеке, твоје планине, па би текст након измјене гласио у срцу су твоје ријеке, море, планине.

"Не желим бити скептичан, али много је оних који имају неке додатне сугестије. Појединци не схватају да је тешко направити неутралан текст. Политичари немају превелики утицај на коначно слагање текста. То су радили књижевници и етномузиколози. Политички дио комисије усвојио је оно што је предложио стручни дио комисије", рекао је Јовичић.

Текст који је предложен претрпио је огромне промјене у односу на два ауторска текста Бењамина Исовића и Душана Шестића.

Autor sjovicicslavuj | 14 Septembar, 2009 | read_nums (364)
DNEVNE NOVINE

 RUBRIKA - Dan & noć
M. KREMENOVIĆ | 14.09.2009  
 
- Na prijedlog teksta himne BiH po svemu sudeći stavljena je tačka s obzirom na to da izbor svečane pjesme podrazumijeva pokretanje kompletne procedure ispočetka - rekao je za "Fokus" Slavko Jovičić, poslanik Parlamenta BiH i član Komsije za izradu prijedloga teksta himne BiH.

- Za sada je na tu priču stavljena tačka. Da bi se o tome moglo razgovarati moramo krenuti od početka. Ne vjerujem da neko s nivoa BiH, prije svega Savjet ministara BiH, ima snage da u ovom trenutku formira neku novu komisiju, pa da se ide na raspisivanje javnog konkursa, na kojem će opet učestvovati nekoliko stotina autora - kaže Jovičić.

Čak i da se uđe u taj posao, on smatra, takav način rada ne može donijeti uspjeh.

- Pokazalo se da je komisija došla do nekakvog prijedloga, ali je nekom zasmetalo što se u jednoj strofi pominje Bosna, u drugoj Hercegovina, u trećoj Krajina, pa je to navodno asociralo na stvaranje tri entiteta. Neke pojedince je na svašta asocirala ova himna, pa je u takvoj situaciji svaki posao osuđen na propast. Postoji mnogo prečih stvari koji čekaju ovu zemlju, pa ćemo se njima baviti, ukoliko se i tu možemo usaglasiti - kaže Jovičić.

Prijedlog himne BiH, koji je nakon komisijskog usaglašavanja korigovan na sjednici Savjeta ministara BiH, nije dobio podršku poslanika u Parlamentu BiH, jer se verzija koja je bila pred poslanicima razlikuje od prvobitno dogovorene na nivou eksperata, koji su mjesecima tražili kompromisan tekst.

Nakon komisijski usaglašenog teksta pojavio se prijedlog u Savjetu ministara BiH da se u tekst himne uvrste dodatne riječi, kako bi se u svečanoj pjesmi pominjalo more, kao i Bosna i Hercegovina, što nije bio slučaj po prijedlogu koji je utvrdila stručna komisija.

Tako se predlagalo da, između ostalog, riječ more bude umjesto riječi tvoje u dijelu teksta u srcu su tvoje rijeke, tvoje planine, pa bi tekst nakon izmjene glasio u srcu su tvoje rijeke, more, planine.

- Ne želim biti skeptičan, ali mnogo je onih koji imaju neke dodatne sugestije. Pojedinci ne shvataju da je teško napraviti neutralan tekst. Političari nemaju preveliki uticaj na konačno slaganje teksta. To su radili književnici i etnomuzikolozi. Politički dio komisije usvojio je ono što je predložio stručni dio komisije - rekao je Jovičić.

Tekst koji je predložen pretrpio je ogromne promjene u odnosu na dva autorska teksta Benjamina Isovića i Dušana Šestića.

Autor sjovicicslavuj | 8 Septembar, 2009 | read_nums (272)
 

Sarajevo, 08.09.2009.

Ministar Spoljnih poslova BiH Sven Alkalaj naložio pomoćnici Jasmini Pašalić da sasluša ambasadore Češke i Slovačke Jiržija Kudelu i Miroslava Mojžitu i sazna o čemu je premijer RS razgovarao s zvaničnicima ove dve zemlje

Skandal majstor... Sven Alkalaj, ministar spoljnih poslova BiH

 Ambasadori Češke i Slovačke u Sarajevu Jirži Kudela i Miroslav Mojžita prošle sedmice bukvalno su saslušani u Ministarstvu inostranih poslova BiH, a glavna tema ovog „informativnog razgovora" bila je nedavna poseta premijera RS Milorada Dodika i predsednika Narodne skupštine RS Igora Radojičića Pragu i Bratislavi! 

 

Radojičić: Neprimereno i bezobrazno

Predsednik Parlamenta RS Igor Radojičić kaže za Press RS da nije dobio informacije o „specijalnom tretmanu" koji je MIP BiH preduzeo prema ambasadorima Mojžiti i Kudeli.

- Ako je to tačno, onda je reč o neprimerenom postupku, posebno zbog toga što je ambasador Mojžita doajen diplomatskog kora u BiH, a i da ambasador Kudela uživa veliki ugled. Premijer Dodik i ja smo putovali u Češku i Slovačku, ali je to putovanje najavljeno i MIP-u BiH i ambasadoru Ivanu Orliću, koji „pokriva" i Češku i Slovačku. Sve je proteklo u najboljem redu, uglavnom zahvaljujući angažmanu ambasadora Orlića. Znam da smo i ranije bili na meti ministra Alkalaja i njegove pomoćnice Jasmine Pašalić, i to bez ikakvog povoda i razloga - kaže Radojičić.

Odlično obavešten izvor Pressa RS iz zajedničkih institucija kaže da je Dodikova poseta predstavljena kao „urota srpskog elementa u BiH". On dodaje da je ovaj skandalozni čin izrežirao lično ministar inostranih poslova Sven Alkalaj koji je u tu svrhu angažovao svoju pomoćnicu Jasminu Pašalić, bivšeg ambasadora BiH u Švajcarskoj koja je, po isteku mandata, ostala da radi u MIP-u i to kao ministrov najodaniji saradnik za najpoverljivije poslove.

Diplomatski skandal

- Postoji praksa da se ambasadori pozivaju na sastanke u MIP i tu nema ništa sporno jer se radi o klasičnim konsultacijama, razgovorima i raznim pokušajima za unapređenje saradnje. Zbog svega toga, Kudela i Mojžita su se odazvali pozivu Pašalićeve, ali kada je sastanak počeo, zadesilo ih je neugodno iznenađenje jer je ova počela da ih ispituje o okolnostima Dodikove i Radojičićeve posete njihovim zemljama! Ovo je klasično policijsko isleđivanje zapanjilo je ambasadore - kaže naš izvor.

Naš sagovornik dodaje da je samo zahvaljujući uviđajnosti i dobroj volji ambasadora Češke i Slovačke izbegnut diplomatski skandal koji bi mogao narušiti odnose BiH sa tim zemljama, ali i sa svim zemljama Evropske unije.

- Nakon prvobitnog šoka, ambasadori Mojžita i Kudela su bili zaprepašćeni pitanjima koja im je postavljala Pašalićeva i odbili su da na njih odgovaraju, poručivši joj da se nju te stvari ne tiču i da bi, ako celi slučaj izbije na svetlo dana, to bio skandal neviđenih razmera.

- Iako je Pašalićeva insistirala na detaljima poseta, ni Kudela ni Mojžita joj nisu otkrili ništa više od onoga što je već poznato u vezi s posetom rukovodstva Srpske Češkoj i Slovačkoj - prenosi naš sagovornik.

On navodi da je poseta Dodika i Radojičića Pragu i Bratislavi izazvala pravi haos među bošnjačkim političkim strukturama, a naročito kod lidera Stranke za BiH Harisa Silajdžića koji je alergičan na sve diplomatske aktivnosti rukovodstva RS.

Ambasadori šokirani

- Nema sumnje da iza svega stoji upravo Silajdžić koji je pobesneo kada je čuo da Dodik i Radojičić iz Praga poručuju da ustavne promene treba da budu stvar domaćih političara. Pored toga, priča o ekonomskim ulaganjima Češke i Slovačke u RS iritira Silajdžića i on na sve moguće načine želi da sazna o čemu je bilo reči na tim sastancima - kaže naš sagovornik.

 

---------------------------------------------------------

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Slavko Jovičić Slavuj kaže da slučaj „isleđivanja ambasadora" nije samo diplomatski skandal već klasična lakrdija.

- Ovo pitanje zaista vredi potegnuti i u parlamentu, ali to će biti teško jer ministar tamo ne zalazi kada se raspravlja o MIP-u! Pretpostavljam da su oba ambasadora bila šokirani takvim pristupom, što je i normalno. Naravno, za mene to uopšte nije šokantno jer nas je Alkalaj navikao na različite gafove. Ne bi me začudilo ni da su, zbog Dodikove posete Češkoj i Slovačkoj, ambasadori tih zemalja u Sarajevu proglašeni za „persone non grata" - kaže Jovičić.

On ističe da Dodik i Radojičić nisu u Bratislavu i Prag išli u ime BiH, već u ime RS i da MIP BiH nema ništa s tom posetom, niti treba da dobija informacije o njihovim aktivnostima.

- Nema dileme da su predstavnici RS išli tamo da bi pokušali da obnove privrednu saradnju s tim zemljama koja je zbog recesije, u poslednje vreme, oslabila. O tome oni ne treba da polažu račune ni Svenu Alkalaju, a ni njegovom stranačkom šefu Harisu Silajdžiću. Žao mi je što su ovi ambasadori, koji su već dugo u BiH, morali da prođu kroz sve to, ali verujem da je njima odavno postalo jasno u kakvoj zemlji rade - kaže Jovičić.   

Ž. MARKOVIĆ

Autor sjovicicslavuj | 4 Septembar, 2009 | read_nums (277)
 Puls - kolumna 04.09.2009
 
Zašto istina nikada ne dopre do javnosti?

 Uostalom, iako je istina jedna i nedjeljiva i iako je opšte poznato da na istinu niko nema ekskluzivno pravo, ovdje se mora naglasiti da istinu kreiraju svi i to baš onako kako to kome odgovara. Ali, istinu najviše kreiraju mediji. Za ovu konstataciju su najbolji primjeri sjednice Parlamentarne skupštine BiH. Da bi obični konzumenti istine ili informacija koliko-toliko imali bilo kakav uvid u istinitost onoga što se zaista raspravlja i o čemu se odlučuje na tim sjednicama, morali bi svakodnevno da kupuju najmanje desetak dnevnih novina ili da prate informativne programe opet najmanje nekoliko najgledanijih udarnih dnevnika na programima mnogih televizija. Ni u kojem slučaju ne smijemo zanemariti i mnoštvo internet portala koji imaju svoje informativne programe i sadržaje, pa samim tim i uticaj na kreiranje javnog mnenja u BiH.

Međutim, moguće je, naravno, ako imate novca i ako ste pasionirani zavisnik o političkim informacijama, da kupite sve dnevne i sedmične novine, no nemate nikakvu mogućnost da pratite udarne dnevnike na nekim važnim televizijama, jer ti informativni programi, uglavnom, počinju u istom vremenskom terminu. Ne treba bježati od istine pa reći da su sasvim različite informacije i izvještaji koje objavljuju mediji u RS u odnosu na medije iz FBiH, pa čak i u odnosu na medije koji su naklonjeniji jednom od tri konstitutivna naroda u BiH.

Razlike su očite u izvještavanju i one se manifestuju u zavisnosti od slučaja do slučaja, što u najvećoj mjeri zavisi od toga - čiji su mediji; iz kojeg centra se izdaju i ne treba mnogo truda da se uoče drastične razlike u izvještavanju različitih medija, recimo iz Sarajeva, zatim onih iz Banje Luke, te iz Mostara. Najlakše bi bilo reči da je to otvorena medijska borba prsa u prsa za svakog čitaoca. Ne favorizujem nijedne novine, ali mogu li, evo, ja povečati tiraž, recimo, "Oslobođenju" da se i minimalno primakne "Avazu"? Ne mogu! Druga je stvar kako i na koji način svaki medij dolazi do onih informacija koje su za prvu stranu svakih novina, jer i novine su roba, a robu najlakše prodaje dobra ambalaža!

Zato se na malom prostoru i u "maloj bari s puno krokodila" vodi grčevita borba za one sugestivne i senzacionalističke vijesti i informacije. U takvoj hiperprodukciji i u potrazi za dramatičnim i ekskluzivnim informacijama, odnosno u borbi bez milosti i kodeksa, vrlo često oni revnosni čitaoci će pročitati otvorene sukobe između mnogih medija o nikada pomirljivim interesima. Te međusobne animozitete permanentno podgrijavaju redakcije tih medija, jer su im i interesi različiti. Jedni u određenom vremenu podržavaju poziciju, drugi opoziciju, a treći napadaju ili podržavaju i jedne i druge, a svi zajedno se međusobno između sebe glože.

Ništa bolja situacija nije ni u Republici Srpskoj. A, sve to ide samo na štetu istine koja je potrebna svima. Kažem potrebna, ali bila bi iluzija da će ona - istina, jedna i prava - ikada biti prezentovana javnosti, pa čak i o onim temama koje su svima vidljive i jasne.

Autor sjovicicslavuj | 2 Septembar, 2009 | read_nums (292)

Piše: Dario Pušić   
Srijeda, 02 Rujan 2009

SARAJEVO - Amerika kreće u operacionalizaciju svog plana pomoći BiH kroz ustavne reforme, zaključak je koji su predstavnici hrvatskih i bošnjačkih političkih stranaka izvukli uoči današnjeg dolaska Stuarta Jonesa, zamjenika pomoćnika državnog tajnika SAD-a. Naime, on će tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana, zajedno sa Zoltanom Martinuszom, direktorom tajnika Vijeća EU-a za Zapadni Balkan, Istočnu Europu i Središnju Aziju održati niz sastanaka s predstavnicima vlasti u BiH, ali i čelnicima političkih stranaka u BiH. Iako je naznačeno kako je cilj posjeta podrška naporima potrebnim za daljnji napredak u euroatlantskim integracijama, razgovor o rješavanju pitanja državne i vojne imovine kao i tranziciji OHR-a, predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić smatra kako je ovo nastavak plana SAD-a za jačim angažmanom u BiH, što posebno treba radovati hrvatski narod, koji je u najvećoj mjeri nezadovoljan postojećom daytonskom podjelom zemlje. Naime, on podsjeća kako su našu zemlju u proteklih nekoliko mjeseci posjetili američki potpredsjednik Joseph Biden te dva jaka izaslanstva kongresa i senata.

Međunarodna konferencija

“Zaključak razgovora ukazivao je na nužnost ustavne reforme, a današnji posjet je početak operacionalizacije ovih političkih stavova”, pojasnio je Ljubić, koji misli kako je sada više nego izvjesno dogovoriti međunarodnu konferenciju o BiH, koja ne mora uopće biti daytonskih razmjera. Iako mnogi ne misle tako, Ljubić smatra da u međunarodnoj zajednici postoji dovoljno snage da glavne aktere u BiH dovede za jedan stol te je Jonesov posjet korak bliže snažnijem sudjelovanju SAD-a u ustavnih reformama.

Daytonska podjela

To je u konačnici veoma bitno za Hrvate, kojima je daytonska podjela oduzela gotovo sva politička prava, a takvo stanje je, sada više nego ikada, postalo neodrživo. Velika očekivanja od Jonesovog posjeta, na koji gledaju kao na nastavak snažnijeg sudjelovanja administracije SAD-a u BiH, imaju i u ostalim strankama u Federaciji, a ne treba zaboraviti kako njegov posjet te ustavne promjene mnoge stranke u Federaciji gledaju u kontekstu ostanka OHR-a. Tako je između ostalog  i čelnik SDA Sulejman Tihić već upozorio na nužnost ostanka OHR-a sve do provedbe ustavnih promjena.

Ostanak OHR-a

Jones će se, prema sadašnjem rasporedu u Banjoj Luci i Sarajevu sastati s dužnosnicima BiH, dužnosnicima RS-a, čelnicima političkih stranaka i specijalnim predstavnikom EU-a i visokim predstavnikom. Svrha ovog posjeta je podrška snažnijim domaćim političkim naporima potrebnim za daljnji napredak BiH u euroatlantskim integracijama, te razgovor o rješavanju pitanja državne i vojne imovine kao i tranziciji Ureda visokog predstavnika u osnaženi Ured specijalnog predstavnika EU-a, doznaje se iz OHR-a. Inače, teme razgovora mogle bi uključivati i pitanje ustavne reforme kao jedan od uvjeta koji se sve više spominje ukoliko BiH želi biti punopravni član NATO saveza i Europske unije.

Poruke

Jones vjerojatno dolazi da potvrdi već izrečene poruke koje je domaćim čelnicima uputio i potpredsjednik Biden, smatra zastupnik SNSD-a Slavko Jovičić, koji ipak nije želio prejudicirati konkretne poteze koje bi on mogao povući tijekom svog boravka u BiH. Predstavnici RS-a su odbacili koncept miješanja stranaca u unutarnje prilike.

Autor sjovicicslavuj | 2 Septembar, 2009 | read_nums (248)

 

САРАЈЕВО, 2. СЕПТЕМБРА (СРНА) - Посланици у Представничком дому парламента БиХ подијељени су у мишљењу да ли треба стране судије и тужиоци да остану у БиХ и након истека њиховог мандата крајем ове године.

Већина посланика из Федерације БиХ заговарају став да странци и након краја 2009. године треба да учествују у раду Тужилаштва и Суда БиХ, у чему су најгласнији били представници Странке за БиХ и СДА, док су посланици странака из Републике Српске остали при ставу да странци у правосудним институцијама БиХ више нису потребни.

Посланици странака из РС указали су на проблем корупције и селективности у раду Суда и Тужилаштва, а као аргумент за одлазак страних судија и тужилаца навели су политичке процесе који су вођени у овим институцијама.

"Политички процеси, досадашњи и најављени, директан су притисак на посланике из РС, ми то више не желимо и сматрамо да је вријеме да страни тужиоци и судије оду", рекао је замјеник предсједавајућег Представничког дома Милорад Живковић.

Милица Марковић из СНСД-а истакла је да су политички процеси вођени против високих политичких представника српског народа Мирка Шаровића и Младена Иванића те предсједника ХДЗ-а БиХ Драгана Човића, а да се покушава да предмет њиховог рада буде и Милорад Додик.

"Да је суд непристрасан и без притисака демантује их број година затвора изречених људима из РС", рекла је Марковићева, док је њен страначки колега Славко Јовичић оцијенио да редукован број страних судија и тужилаца не може спасити правосудни систем БиХ.

"Ако ова земља зависи од 14 или 15 судија и тужилаца, колико се предлаже да остане од 2010. године, онда ми немамо правосудни систем и не треба очекивати да ће неко, поготово жртве ратних злочина, добити сатисфакцију на Суду БиХ", упозорио је Јовичић.

Шеф Клуба посланика СДА у Представничком дому Шефик Џаферовић сматра да учешће страних судија и тужилаца не треба смањивати и ограничавати на одјељења за ратне злочине.

Џаферовић предлаже да се у амандманској фази повећа присуство странаца у правосудним институцијама БиХ након 2009. године у односу на број који је предложио Савјет министара БиХ.

Против одласка страних тужилаца и судија били су и посланици Странке за БиХ, док је предсједник СДП-а БиХ Златко Лагумџија рекао да залагање за њихов одлазак заправо иде у правцу укидања Суда и Тужилашта БиХ.

Посланици ХДЗ-а БиХ приједлог Савјета министара да се од почетка идуће године прусуство страних судија и тужилаца ограничи на одјељења за ратне злочине оцијенили су компромисним.

Подсјећајући да су ове законске измјене тешко договорене у Савјету министара министар правде БиХ Бариша Чолак позвао је посланике да подрже два предложена закона.

Измјенама и допунама Закона о Суду БиХ продужава се мандат међународних судија до краја 2012. године у другостепеној инстанци у Одјељењу за ратне злочине, с тим да у Апелационом вијећу може учествовати само један међународни судија.

Међународни судија може учествовати у раду на започетом предмету Одјељења један Кривичног одјељења само у случају ако је рад на том предмету започео прије ступања на снагу овог закона.

Ријеч је о пет предмета у које су укључене стране судије.

Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о Тужилаштву БиХ биће омогућено, између осталог, продужавање мандата међународним тужиоцима у Посебном одјељењу за ратне злочине након истека 2009. године, а овај прелазни период може трајати најдуже до 31. децембра 2012. године.

Предложеним измјенама и допунама Закона децидно је утврђено да међународни тужиоци не могу бити замјеници главног тужиоца нити обављати дужност руководиоца и замјеника руководиоца Посебног одјељења за ратне злочине.

Међународним судијама и тужиоцима мандат истиче 31. децембра ове године.

Autor sjovicicslavuj | 1 Septembar, 2009 | read_nums (257)

 

ГРУДЕ, 1. СЕПТЕМБРА (СРНА) - Општинско вијеће Груде једногласно је усвојило рјешење о додјели грађевинског земљишта одбјеглом хрватском генералу Бранимиру Главашу, који је у Хрватској осуђен за ратне злочине почињене над Србима у Осијеку.

Секретар Општинског вијећа Груда Миљенко Пезер каже да не види ништа спорно у донесеној одлуци, јер је Главаш био једини који је аплицирао за парцелу која му је додијељена, преносе "Независне новине".

Пезер није могао да каже о коликом комаду земље се ради, додајући да се додијељено земљиште налази у селу Дриновац из којег потиче Главаш и у којем већ посједује неке од некретнина.

--------------------------------------------------

Посланик СНСД-а у Парламентарној скупштини БиХ Славко Јовичић каже да то није ништа изненађујуће и да је ријеч о "безобразлуку и понижењу српског народа".

"Треба очекивати да ту Главаш сагради кућу и када је заврши да на отварање позове Србе, жртве које је он лично злостављао, јер његовом безобразлуку нема краја", казао је Јовичић.

Према његовим ријечима, ова одлука доказује да БиХ постаје уточисте злочинаца и "бјелосвјетских хохштаплера".

Јовичић је рекао да колико и одлука локалне власти у Грудама, једнако је запрепашћујуће и да нема реакције хрватских политичара на "сраман потез власти у Грудама".

---------------------------------------------------------

За високог функционера ХДЗ-а БиХ Иву Миру Јовића нема ништа спорно у одлуци општинских власти у Грудама, уколико је испоштована законска процедура у додјели земљишта.

"Добро је да се неко сјетио да потомцима људи који су прије 50 година протјерани са огњишта врати земљу уколико они то желе", рекао је Јовић, додајући да је питање да ли је Главаш жртва политичких подметања у Хрватској или је злочинац.

Према његовим ријечима, разлог за додјелу земље није зато што Главаш нема средстава, већ да тај буде грађанин мјеста из којег су његови родитељи протјерани.

--------------------------------------------

Лист преноси да су на сајту "grude-online.info" објављени коментари у којима се локалним властима замјера што је рјешавање Главашевих проблема добило већи приоритет него рјешавање проблема мјештана, попут обнове неугледног споменика за борце, налажења просторија за Матицу Хрватску и слично.

Осуђени ратни злочинац у Хрватској Бранимир Главашу интервјуу за портал "biznis.bа" најавио је да ће ускоро покренути посао у Мостару и купити ново земљиште у Грудама.

Одговарајући на питање откуд му новац за кућу, земљишта и покретање посла, Главаш је одговорио да "није културно човјека питати одакле му новац".

"Имам помоћ пријатеља са свих страна. Да, помажу ми пријатељи, и познати, непознати и симпатизери које не познајем, и помажу ми и шаком и капом", каже Главаш.

Autor sjovicicslavuj | 1 Septembar, 2009 | read_nums (313)
Teme -  01.09.2009.
 
Autor: S. ŠKULETIĆ 
Sarajevo: S jučerašnjeg skupa ambasadora
 
Foto: J. Brutus

Alkalaj nabrojao glavne i davno poznate ciljeve vanjske politike BiH...

Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj je u periodu kada se na sve strane pokušavaju srezati troškovi u Sarajevu organizirao trodnevno savjetovanje 33 šefa diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH na kojem je razgovarano o realizaciji vanjskopolitičkih prioriteta.

Na pitanje koliko će bh. građane koštati ova turneja ambasadora, jučer niko nije imao precizan odgovor. Alkalajev savjetnik Zlatan Burzić izjavio je da su "zbog mjera štednje" pozvana 33 od 56 šefova DKP-a BiH i to "po kriteriju bitnosti podrške neke zemlje za ostvarivanje vanjskopolitičkih prioriteta BiH".

Isplativost troškova

- Nemam prevelikih argumenata da kažem da je bilo nužno ovo uraditi. Ali, ako ovo savjetovanje da rezultat, odnosno ako na njemu budu pripremljeni pravci i prioriteti djelovanja bh. diplomatije za narednu godinu, isplativost troškova bi postojala - rekao je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Beriz Belkić dodajući kako je "ovo savjetovanje trebalo početi analizom onoga što je učinjeno s prošlogodišnjeg skupa, da vidimo je li se ono isplatilo, ali nažalost to nismo čuli".

Državni poslanik Slavko Jovičić, koji je također prisustvovao jučerašnjem savjetovanju ambasadora, prenio nam je da se osjećao kao na "muškom sajmu ljepote na kojem se razmišlja samo kako potrošiti pare".

Ključno pitanje

- Nažalost, ne vidjeh da se iko od njih bavi ključnim pitanjem - kako uspostaviti ekonomsku i privrednu saradnju između BiH i zemlje u koju su poslani na privremeni rad. Kao da naše ambasade imaju misiju samo da izdaju pasoše ljudima u dijaspori i eventualno pokoju vizu - rekao je Jovičić.


Otvarajući skup ministar Alkalaj ponovio je opće poznate stavove kako su glavni vanjskopolitički prioriteti BiH ukidanje viznog režima, dobivanje statusa nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, ulazak u NATO, aplikacija za punopravno članstvo u EU, odnosi sa susjedima i regionalna saradnja te ekonomska diplomatija.

Alkalaj demantirao sam sebe

Alkalaj je jučer negirao informacije o postojanju inicijative za otvaranje 12 novih ambasada BiH u svijetu navodeći kako čak "ne postoji ni inicijalni prijedlog za njihovo otvaranje". Ovo je izgovorio i ne trepnuvši obraćajući se ambasadorima, ali i nemalom broju poslanika koji su upravo od Alkalaja u junu dobili zvaničnu informaciju o stanju i razvoju DKP mreže, u kojoj se do detalja obrazlaže opravdanost otvaranja još 12 ambasada.

Autor sjovicicslavuj | 1 Septembar, 2009 | read_nums (320)

Neslaganja ugrožavaju interese Srpske

Autor: SLOBODAN POPADIĆ | Foto:G. Šivački | 31.08.2009. -
 
Neslaganja ugrožavaju interese Srpske

Banjaluka - Mada SNSD važi za je­di­­n­stvenu stranku, sa ne­viđenom podrškom građana u RS, poslednjih meseci u izjavama i postupcima njenih kadrova sve su češće nesuglasice. Većina ih je karakteristična za funkcionere u institucijama BiH, pa se postavlja pitanje koliko ovakva neusaglašenost utiče na zastupanje interesa RS u zajedničkoj vlasti.

Neslaganja su počela u aprilu, oko odluke o promenu Ustava BiH, a nastavila su se na strategiji za povratak izbeglica, Zakona o zaštiti domaće proizvodnje, pristupanja NATO, ostanka stranih sudija i tužilaca…
Mada u ovoj stranci tvrde da se radi o „sitnicama”, ovakvi postupci funkcionera SNSD, prema tvrdnjama upućenih, mogli bi da znače aktuelizovanje struja unutar stranke, koje se suprotstavljaju Miloradu Dodiku, a koje navodno predvode član Predsedništva BiH Nebojše Radmanovića i predsedavajući Saveta ministara Nikole Špirića.

Analitičar Slavo Kukić kaže da ne veruje da Špirić može protivrečiti Dodiku, što nije slučaj sa Radmanovićem.
„Špirić je čovek koga karakteriše plivanje u politici. Dovoljan je malo jači glas Dodika da se primiri. Ali, Radmanović je jako umeren. Njemu može prekipeti često nekontrolisano javno istupanje Dodika. Ova teza stoji i ja u nju verujem. Logično mi je da Radmanović u jednom trenutku kaže da ne može dalje sa Dodikom”, kaže Kukić.

Politički analitičar Ta­nja Topić uverava da raz­lič­iti postupci i izjave ka­d­rova SNSD ne znače su­­k­obe u stranci, već samo neusaglašenost sa centralom u Banjaluci.
„Drugi razlog može biti testiranje javnosti, odnosno da se pre donošenja neke odluke u stranci dogovore oko različitih istupa, da bi se oslušnula reakcija javnosti i drugih stranaka. Ne bih rekla da sve ovo utiče na interese RS u zajedničkim institucijama, jer sve stranke i pojedinci u organima BiH čvrsto zastupaju Srpsku”, kaže ona.

Lider PDP Mladen Ivanić kaže da primeri neslaganja kadrova SNSD šalju naznake „potpunog raspada sistema”.
„Nemoguće je, na primer, da se desi da delegati SNSD u Domu naroda državnog parlamenta glasaju za ustavne promene bez znanja šefova. Ako je to stvarno tako, onda je u pitanju potpuni raspad sistema u stranci. U svakom slučaju, u pitanju je loš posao za RS”, kaže Ivanić.
On tvrdi da različiti stavovi u slučaju ostanka stranih sudija i tužilaca pokazuju da neki „više popuštaju” pod međunarodnim pritiscima, a drugi „podilaze” šefu.

Međutim, delegat SNSD u Domu naroda državnog parlamenta, Dušanka Majkić, koja je često imala drugačije stavove od svojih kolega, kaže da je SNSD velika stranka i da nije u mogućnosti da usaglasi sve stavove u prvom momentu, ali se usaglase u „drugom” momentu.
„Ništa nije frapantno različito da bi dovelo u pitanje osnovnu politiku SNSD, koja nikad neće biti izneverena. Ali, stranka ima koordinate u kojima se može kretati. Nemamo obavezu da u određenom momentu svi recitujemo istu pesmicu. Kao član stranke navodim razlog i argumente za svoje mišljenje”, kaže Majkićeva.

Raskol u stranci demantuje i poslanik SNSD u PD PSBiH Slavko Jovičić. On tvrdi da je stranka „demokratska”, u kojoj svako ima pravo na svoje mišljenje. To, uverava Jovičić, demantuje tvrdnje da se u SNSD „diriguje” iz jednog centra.

Najveće nesuglasice SNSD

- U aprilu delegati SNSD podržali izmene Ustava BiH, da bi povukli saglasnost nakon reakcije iz stranke

- Savet ministara usvojio strategiju za povratak izbeglica, ali su je oborili delegati SNSD u parlamentu Bosne i Hercegovine

- Delegati i poslanici SNSD podržali Zakon o zaštiti domaće proizvodnje uprkos protivljenju resornog ministra i stranačkog kolege Mladena Zirojevića

- Milorad Dodik pozvao vojnike OSBiH da ne idu na vežbu NATO u Gruziju, a Predsedništvo BiH, u kome je i Nebojša Radmanović, poslalo pismo namere za ulazak u NATO

- Milorad Dodik i Igor Radojičić poručuju da strane sudije i tužioci treba da idu iz Suda i Tužilaštva BiH, ali je Savet ministara, sa Nikolom Špirićem na čelu, usvojio izmene zakona koje predviđaju ostanak stranaca u predmetima ratnih zločina

- Dušanka Majkić poručila da u stranci neće glasati za podršku Sadiku Ahmetoviću na mesto ministra bezbednosti, Dodik poručio da Ahmetović nije sporan

 http://www.blic.rs/repsrpska.php?id=108552

Autor sjovicicslavuj | 31 Avgust, 2009 | read_nums (458)

Datum: 31.08.2009

Autor: R. Šegrt

GRUDE - Opštinsko vijeće Gruda na jučerašnjoj sjednici jednoglasno je usvojilo rješenje o dodjeli građevinskog zemljišta odbjeglom hrvatskom generalu Branimiru Glavašu, koji je u Hrvatskoj osuđen za počinjene ratne zločine nad Srbima u Osijeku.

  Miljenko Pezer,  sekretar Opštinskog vijeća, ne vidi ništa sporno u donesenoj odluci, jer kako je objasnio, Glavaš je bio jedini koji je aplicirao za parcelu koja mu je dodijeljena.

On nije mogao da kaže o kolikom komadu zemlje se radi dodajući da se ona nalazi u selu Drinovac iz kojeg potiče Glavaš i u kojem već posjeduje neke od nekretnina.

----------------------------------------

Slavko Jovičić Slavuj, poslanik SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH, kaže da to nije ništa iznenađujuće i da se radi o "bezobrazluku i poniženju srpskog naroda".

"Treba očekivati da tu Glavaš sagradi kuću i kada je završi da pozove Srbe žrtve koje je on lično zlostavljao na otvaranje, jer njegovom bezobrazluku nema kraja", kazao je Jovičić.

Prema njegovim riječima, ova odluka dokazuje da BiH postaje utočiste zločinaca i "bjelosvjetskih hohštaplera". 

Jovičić je kazao da je koliko i odluka lokalne vlasti u Grudama jednako zaprepašćujuće da nema reakcije hrvatskih političara na "sraman potez vlasti u Grudama".

--------------------------------

Za Ivu Miru Jovića, visokog funkcionera HDZ BiH, nema ništa sporno u odluci opštinskih vlasti u Grudama ukoliko je ispoštovana zakonska procedura u dodjeli zemljišta.

"Ovo pitanje se može posmatrati sa dva pristupa. Dobro je da se neko sjetio da potomcima ljudima koji su prije 50 godina protjerani sa ognjišta vrati zemlju ukoliko oni to žele. Drugo je kad se radi o osobi i načinu na koji se to dodjeljuje", kazao je Jović dodajući da je pitanje da li je Glavaš žrtva političkih podmetanja u Hrvatskoj ili je zločinac.

Prema njegovim riječima, razlog za dodjelu zemlje nije zato što Glavaš nema sredstava, već taj da bude građanin mjesta iz kojeg su njegovi roditelji protjerani.

----------------------------------------------

Takođe, ako je suditi po komentarima stanovnika Gruda, vijest o dodjeli placa Glavašu nije naišla na veliku podršku.

Tako se na sajtu grude-online.info objavljeni komentari u kojima se lokalnim vlastima zamjera što je rješavanje Glavaševih problema dobilo veći prioritet nego rješavanje problema mještana, poput obnove neuglednog spomenika za branitelje, nalaženja prostorija za Maticu Hrvatsku ili sprečavanja propadanja hotela i Bekije.

Glavaš pokreće posao u Mostaru

Branimir Glavaš, osuđeni ratni zločinac u Hrvatskoj, planira da započne poslove u BiH.

U intervjuu datom za portal Biznis.ba Glavaš je najavio da će uskoro pokrenuti posao u Mostaru i kupiti još jedno zemljište u Grudama.

Na pitanje otkud mu novac za kuću, zemljišta i pokretanje posla, Glavaš je odgovorio da "nije kulturno čovjeka pitati odakle mu novac".

"Imam pomoć prijatelja sa svih strana. Da, pomažu mi prijatelji, i poznati, nepoznati i simpatizeri koje ne poznajem, i pomažu mi i šakom i kapom", kaže Glavaš.

Autor sjovicicslavuj | 29 Avgust, 2009 | read_nums (389)

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић сматра да истина о страдању српског народа у Сарајеву током протеклог рата у БиХ вјероватно никада неће у цијелости бити откривена, али да би попис становништва био један од најзначајнијих корака у том смјеру.

Инфо

  | 29/08/2009

 

 

Извор: РТРС


Јовичић сматра да би попис сигурно бацио потпуно ново свјетло на дешавања у БиХ током протеклог рата, јер би се на основу тих података утврдило ко је, у ствари, починио етничко чишћење.

Он је за "Фокус" рекао да су Срби из Сарајева систематски чишћени и протјеривани прије, током и послије рата, наводећи да "данас у главном граду БиХ живи више Арапа него Срба".

Према његовим ријечима, непосредно послије рата на подручју Сарајева било је више од пет хиљада станова у којима су некада живјели Срби, а које ни данас нико не тражи, што само по себи говори о судбини пријератних станара.

Јовичић, наводи да су Санџаклије још током ратних година протјеривали Србе из Сарајева и одузимали им станове и куће.

З.Ш.

http://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=8186

Autor sjovicicslavuj | 29 Avgust, 2009 | read_nums (380)

 

САРАЈЕВО, 29. АВГУСТА (СРНА) - Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић сматра да истина о страдању српског народа у Сарајеву током протеклог рата у БиХ вјероватно никада неће у цијелости бити откривена, али да би попис становништва био један од најзначајнијих корака у том смјеру.

Јовичић сматра да би попис сигурно бацио потпуно ново свјетло на дешавања у БиХ током протеклог рата, јер би се на основу тих података утврдило ко је, у ствари, починио етничко чишћење.

Он је за "Фокус" рекао да су Срби из Сарајева систематски чишћени и протјеривани прије, током и послије рата, наводећи да "данас у главном граду БиХ живи више Арапа него Срба".

Према његовим ријечима, непосредно послије рата на подручју Сарајева било је више од пет хиљада станова у којима су некада живјели Срби, а које ни данас нико не тражи, што само по себи говори о судбини пријератних станара.

Јовичић, наводи да су Санџаклије још током ратних година протјеривали Србе из Сарајева и одузимали им станове и куће.

Autor sjovicicslavuj | 28 Avgust, 2009 | read_nums (399)
 
 Dan & noć
 D. MAJSTOROVIĆ | 28.08.2009 

Istina o stradanju srpskog naroda u Sarajevu tokom proteklog rata u BiH vjerovatno nikada neće u cijelosti biti otkrivena, ali bi popis stanovništva bio jedan od najznačajnijih koraka u tom smjeru.

Ovo je "Fokusu" rekao poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Slavko Jovičić, napomenuvši da upravo zbog toga Bošnjaci ne žele ni da čuju za popis stanovništva. Jovičić to objašnjava činjenicom da bi popis sigurno bacio potpuno novo svjetlo na dešavanja u BiH tokom rata, jer bi se na osnovu tih podataka utvrdilo ko je, u stvari, počinio etničko čišćenje.

- Ne treba nam bolji primjer od sarajevske opštine Ilidža, koja je sedamdesetih godina prošlog vijeka bila jedna od tri najperspektivnije i najrazvijenije opštine u bivšoj Jugoslaviji. Po popisu stanovništva iz 1971. godine u opštini Ilidža živjelo je 44,6 odsto Srba, 31 odsto Muslimana, zanemariv broj Hrvata i 18 odsto Jugoslovena, među kojima su opet najbrojniji bili Srbi. Samo dvije decenije kasnije, etnička slika Ilidže potpuno je promijenjena, tako da je 1991. godine tu živjelo 46 odsto Muslimana, 33 odsto Srba i 10,5 odsto Hrvata - naveo je Jovičić.

Srbi su, navodi on, sistematski čišćeni i protjerivani iz Sarajeva prije, tokom i poslije rata. Danas u glavnom gradu BiH, upozorava Jovičić, živi više Arapa nego Srba. On je kazao da je neposredno poslije rata na području Sarajeva bilo više od pet hiljada stanova u kojima su nekada živjeli Srbi, a koje ni danas niko ne traži, što samo po sebi govori o sudbini prijeratnih stanara.

Ukazao je na to i predsjednik Udruženja porodica nestalih sarajevsko-romanijskog regiona, Milan Mandić, koji je naglasio da Vlada Federacije BiH ima podatke prema kojima za šest i po hiljada stanova u Sarajevu nije podnesen zahtjev za vraćanje i pretpostavlja se da su u nekim od tih stanovima pobijene kompletne porodice srpske nacionalnosti.

- Ti stanovi se uglavnom nalaze u centralnim opštinama Sarajeva, odnosno u opštinama Centar, Novo Sarajevo, Novi grad i Stari grad. Udruženje je tražilo porodice koje su živjele u tim stanovima ili bilo koga ko bi mogao podnijeti zahtjev za vraćanje, ali, nažalost, bezuspješno, što ide u prilog mojim pretpostavkama da vlasnici više nisu živi - rekao je Mandić. Mandić je naglasio da bi se broj stanova za koje nikad nije podnesen zahtjev za vraćanje mogao kretati od osam hiljada do 10.000 i da je te podatke i svoje pretpostavke šta se moglo desiti s porodicama iz tih stanova prenio i predstavnicima vlasti u FBiH, kao i bivšem premijeru Vlade FBiH Nedžadu Brankoviću.

- Bojim se da vlasti u FBiH smišljeno i planski prikrivaju i zataškavaju zločine, ali i probleme sa kojima su se suočavali i suočavaju sarajevski Srbi i ne vjerujem da ćemo te probleme riješiti uz njihovu pomoć - dodao je Mandić.

Sandžaklije u srpskim stanovima

Milan Mandić je istakao da je na području Sarajeva tokom ratnog perioda nestalo nekoliko hiljada Srba i da podatke o vlasnicima tih stanova i članovima njihovih porodica Udruženje nije moglo dobiti ni od Agencije za istrage i zaštitu BiH i Obavještajno-bezbjednosne agencije. Prema njegovim riječima, sadašnji korisnici tih stanova jesu Bošnjaci, i to pretežno iz Sandžaka, koji su u ratnom i poratnom periodu intenzivnije počeli naseljavati područje Sarajeva. Isto tvrdi i Slavko Jovičić, koji navodi da su Sandžaklije još tokom ratnih godina protjerivali Srbe iz Sarajeva i oduzimali im stanove i kuće.

Autor sjovicicslavuj | 27 Avgust, 2009 | read_nums (641)

                   

SARAJEVO - 27-08-2009 -   DOGAĐAJI DANA

 
 
 

Bo­ra­čka or­ga­ni­za­ci­ja RS-a na­jav­lju­je da će po­du­ze­ti ra­di­kal­ne mje­re ka­ko bi «na­tje­ra­li vlas­ti da pi­ta­nje zlo­či­na nad Srbi­ma sta­ve u prvi plan da bi is­ti­na bi­la ve­ri­fi­ko­va­na i pu­tem sud­skih pro­ce­sa, na­vo­de­ći da je vi­še od 5.000 Srba mal­tre­ti­ra­no u 126 lo­go­ra Sa­ra­je­va». Na­ime, pred­sje­dnik ove or­ga­ni­za­ci­je Pan­te­li­ja Ćur­guz pri­je­ti da ne­će do­zvo­li­ti da se obi­lje­že go­diš­nji­ce stra­da­nja Boš­nja­ka u Pri­je­do­ru, Fo­či, Sre­bre­ni­ci..., dok se ne obi­lje­že stra­da­nja Srba u Sa­ra­je­vu.

La­ži i izmiš­ljo­ti­ne

Veljko Droca

Pred­sje­dnik Upra­vnog odbo­ra Srpskog gra­đan­skog vi­je­ća (SGV) Ve­ljko Dro­ca na­gla­ša­va da „ni­su vri­je­dne paž­nje tvrdnje ko­je do­la­ze iz ma­njeg bh. en­ti­te­ta o ma­so­vnom zlos­tav­lja­nju i stra­da­nju na sto­ti­ne Srba u Sa­ra­je­vu to­kom pro­te­klog ra­ta". - Ne tre­ba obra­ća­ti paž­nju na te pra­zne i šu­plje pri­če! To su izmiš­ljo­ti­ne i la­ži u ko­je ni­ko vi­še ne vje­ru­je. Oni ko­ji ih pla­si­ra­ju su me­ne još 1992. go­di­ne htje­li ubi­ti u Go­ra­ždu, ali sam im po­bje­gao 31. mar­ta. Ne­ka ne­ko ka­že gdje su bi­li ti lo­go­ri i gdje su žrtve! La­žno go­vo­re­ći o bro­ju ubi­je­nih i bro­ju lo­go­ra oni sa­mi se­be do­vo­de u si­tu­aci­ju da im ni­ko ni­šta ne vje­ru­je - ka­že Dro­ca za «San» is­ta­knuv­ši da tim pri­ča­ma ne tre­ba pri­da­va­ti ni­ka­kav zna­čaj.

Di­ja­log s bu­da­la­ma

Opi­su­ju­ći „te­ži­nu" pro­pa­gan­dnih stri­je­la iz RS-a na ra­čun Sa­ra­je­va, ko­jom se po­ku­ša­va­ju izje­dna­či­ti žrtve i zlo­čin­ci, Ve­ljko Dro­ca po­slu­žio se kon­sta­ta­ci­jom Ab­du­la­ha Si­dra­na: «Ko vo­di di­ja­log sa bu­da­la­ma, ve­ća je bu­da­la od bu­da­le!». - Tre­ba sve pre­pus­ti­ti na­dle­žnim stru­čnim drža­vnim or­ga­ni­ma. Dos­ta je te uho­da­ne pri­če ko­ja pos­ta­je bes­pre­dme­tna - za­klju­čio je Dro­ca.

-----------------------------------------------------

Is­to­vre­me­no, do­pred­sje­da­va­ju­ći Skup­šti­ne Kan­to­na Sa­ra­je­vo Sve­to­zar Pu­da­rić ka­že da se go­di­na­ma s vre­me­na na vri­je­me po­jav­lju­ju sli­čne tvrdnje «o pos­to­ja­nju de­se­ti­na sto­ti­na lo­go­ra po Sa­ra­je­vu, or­ga­ni­zo­va­nom pro­go­nu Srba, nji­ho­vom zlos­tav­lja­nju, sis­te­mat­skom ubi­ja­nju i pro­ga­nja­nju».

Svetozar Pudarić


                             Ra­zli­či­ti mo­ti­vi

- Či­nje­ni­ca je da u Sa­ra­je­vu ni­je pos­to­ja­lo ni­ka­kvo or­ga­ni­zo­va­no ni sis­te­mat­sko pro­ga­nja­nje bi­lo ko­ga po bi­lo ko­joj osno­vi. Ono što je fa­kat i što je či­nje­ni­ca jes­te da su mno­gi lju­di za vri­je­me ra­ta trpje­li od če­tni­čkih gra­na­ta i snaj­per­skih me­ta­ka, iz­gla­dnji­va­nja i op­sa­de Sa­ra­je­va, ali su trpje­li i te­ror od kri­mi­na­la­ca ko­ji su bi­li u je­di­ni­ca­ma ko­je su ka­sni­je bi­le uklju­če­ne u Oru­ža­ne sna­ge BiH - po­jaš­nja­va Pu­da­rić do­da­ju­ći da su se „u po­čet­ku prvi or­ga­ni­zo­va­li oni ko­ji su ima­li oru­žje". - Ki­mi­nal­ci su se me­đu prvi­ma or­ga­ni­zo­va­li. Sve su pro­da­vni­ce po Sa­ra­je­vu oplja­čka­ne, a ni­je ni­ka­kav agre­sor ušao. Po Sa­ra­je­vu su lju­di ubi­ja­ni za­to što se mi­sli­lo da ima­ju pa­re. Srbi su nes­ta­ja­li za­to što se mi­sli­lo da se o nji­ma ne­će vo­di­ti ra­ču­na jer sva­ka­ko de­se­ti­ne i sto­ti­ne njih bje­že sva­ko ve­če a da ni­ko ni­šta ne ka­že. Ču­ve­ni je pri­mjer na Trgu he­ro­ja gdje je po­ro­di­ca Zor­nić po­ku­ša­la oku­pi­ra­ti ci­je­li kvart - pri­ča nam Pu­da­rić pot­crtav­ši da se ti po­je­di­na­čni slu­ča­je­vi «ni­ka­ko ne mo­gu izje­dna­ča­va­ti sa po­li­ti­čki mo­ti­vi­ra­nim sis­te­mat­skim i or­ga­ni­zo­va­nim pro­ga­nja­njem, s na­mje­rom pro­tje­ri­va­nja is­tre­blje­nja i uzi­ma­nja te­ri­to­ri­je ko­ji je pro­vo­đen u kon­cen­tra­ci­onim lo­go­ri­ma u Ma­nja­či, Omar­skoj, lu­ci Brčko, Bat­ko­vi­ću, a što je po­če­lo sa naj­ve­ćim zlo­či­nom pro­tiv ci­vil­nog sta­no­vniš­tva u ra­tu u BiH uo­pće u Pri­je­do­ru i Ko­zar­cu i za­vrši­lo je­dna­ko stra­vi­čnim zlo­či­nom u Sre­bre­ni­ci». - Či­nje­ni­ca jes­te da su mno­gi lju­di u Sa­ra­je­vu ubi­je­ni. Moj ko­mši­ja Mi­lu­tin Maj­da­no­vić je ubi­jen. Ali to ni­je, ne mo­že i ni­kad ne­će bi­ti ono što je bi­lo or­ga­ni­zo­va­no i sis­te­mat­sko pro­tje­ri­va­nje lju­di s pros­to­ra da­naš­njeg ma­njeg bh. en­ti­te­ta. To je su­štin­ska ra­zli­ka! Lju­de ko­ji su ubi­li mog ko­mši­ju i broj­ne dru­ge lju­de po Sa­ra­je­vu ili po­ro­di­cu Ris­to­vić u Ve­le­ši­ći­ma, tre­ba pro­ce­su­ira­ti i osu­di­ti za ono što su ura­di­li - ka­že Pu­da­rić za naš list.

On na­po­mi­nje da su ubi­ce ko­je je spo­me­nuo „vrši­li ubis­tva iz ko­ris­to­lju­blja, ili ne­kog dru­gog ra­zlo­ga, a ni­su to ura­di­li kao dio ve­li­ko­drža­vnog pro­je­kta ni­ti je­dnog ra­sis­ti­čkog i fa­šis­ti­čkog pro­je­kta ko­je po­dra­zu­mi­je­va is­tre­blje­nje ili ise­lje­nje zna­čaj­nog di­je­la lju­di ko­ji ni­su is­ti kao oni, kao što se de­si­lo u RS-u".

 -----------------------------------------------------------

 Sla­vu­je­va ver­zi­ja

S dru­ge stra­ne, Slav­ko Jo­vi­čić Sla­vuj, na upit o „sa­ra­jev­skim lo­go­ri­ma za Srbe" od­go­va­ra da je i sam „bio za­to­čen u lo­go­ru Si­los Tar­čin ko­ji je otvo­ren 11. ma­ja 1992. a za­tvo­ren 27. ja­nu­ara 1996. go­di­ne". - U Hra­sni­ci je bi­lo ne­ko­li­ko lo­ka­ci­ja gdje sam ja do­vo­đen šest mje­se­ci na prve bor­be­ne li­ni­je uz aero­drom­sku pis­tu da ko­pam sve tran­šee i ut­vrđe­nja za fa­mo­zni tu­nel ko­ji se da­nas zo­ve Tu­nel spa­sa. Lo­go­ri su se na­la­zi­li i na Igma­nu, u biv­šem ho­te­lu «Mra­zi­šte», biv­šoj ka­sar­ni JNA Kru­pa u Zo­vi­ku, a u Sa­ra­je­vu je naj­po­zna­ti­ji bio u biv­šoj ka­sar­ni «Vi­ktor Bu­banj», te stu­den­tski dom «Mla­den Sto­ja­no­vić», pod­ze­mni ma­ga­ci­ni «Fe­ro­elek­tra» i ob­da­ni­šte Sun­ce na Do­bri­nji. Sva­ko je imao i svoj pri­va­tni lo­gor - Ju­ka Pra­zi­na, Ca­co, po­li­ci­ja, voj­ska. Pos­to­ji spi­sak svih lo­go­ra ko­ji su iden­ti­fi­ko­va­ni na osno­vu izja­va svje­do­ka i lju­di ko­ji su bi­li za­tvo­re­ni na tim lo­ka­ci­ja­ma  - tvrdi Jo­vi­čić.

------------------------------------------------------------------

Autor: I. Tre­pa­lo­vacNAPOMENA - Slavko Jovičić Slavuj: ČIM NADJEM SLOBODNOG VREMENA, gospodo Droca i Pudariću - odgovoriću vam na sve laži o kojima ste govorili u ovom tekstu. Naravno, da se neću spuštati na vaš nivo, niti ću vas nazivati budalama, a pogotovo neću fašistima. Ali, kad krenu procesuiranja pred Sudom BiH za počinjene ratne zločine nad našim narodom u Sarajevu, očekujte da vas pozovem za svjedoke, što vam neće biti teško, nadam se!!!

 Ovom prilikom ću vam samo reči da sam ja u politiku ušao iz nužde, upravo zbog takvih kao što ste vi - da vam ne bih dozvolio da "zastupate" srpski narod, a iz svake vaše riječi se da zaključiti kako to činite. Ipak, moram vam reči - kako vas nije sramota da negirate počinjene zločine i nad "vašim" - srpskim narodom. No, to ćemo ostaviti pravosudnim institucijama da utvrde!

Autor sjovicicslavuj | 27 Avgust, 2009 | read_nums (377)
 
 

 Иако је поднето 795 кривичних пријава против 6.997 лица осумњичених за кривична дела ратног злочина над до сада идентификованих 21.848 српских жртава, Тужилаштво БиХ ни након 14 година није подигло ниједну оптужницу

  Симо Тушевљак

               Од нашег дописника

Сарајево, 26. августа – Министарство унутрашњих послова Републике Српске је до 31. јула ове године поднело надлежним тужилаштвима и Тужилаштву Босне и Херцеговине 795 кривичних пријава против 6.997 лица осумњичених да су починила једно или више кривичних дела ратног злочина над до сада идентификованих 21.848 жртава.

Координатор тима за истраживање и документовање кривичних дела ратног злочина МУП-а РС Симо Тушевљак за „Политику“ објашњава да се „240 пријава односи на шире подручје Сарајева, односно на 1.496 лица за које се основано сумња да су починили злочин над више од 5.000 српских цивила, од којих је, што потврђују докази из комплетираних досијеа, њих 3.299 убијено“.

У ратном Сарајеву је, „према до сада обављеној идентификацији, силовано 179 Српкиња, а више од 3.000 припадника српског народа, углавном цивила, бесправно је било ухапшено, малтретирано и мучено у једном од 126 сарајевских логора“. Међутим, ни након 14 година, колико је прошло од завршетка рата, нема правде.

Тужилаштво БиХ је кад су у питању злочини над Србима још увек, практично, на почетној позицији, што одговара бошњачкој страни која истрајава на стратегији прекрајања истине с крајњим циљем да уруши темеље Републике Српске.

Тушевљак напомиње да нису подигнуте оптужнице ни у најтежим случајевима као што је то „транспортер“, „Добровољачка”, „Пофалићи”, као ни за злочине почињене у Храсници, затим у логорима „Силос“, Централни затвор, „Сунце“, хотел „Европа“, Студентски дом „Младен Стојановић“ и многим другим који су само део мучне приче о страдањима Срба у Сарајеву.

На недопустиву и несхватљиву индолентност државних правосудних институција према злочинима над српским народом указано је и на конференцији коју је пре два дана наПалама, под називом „Истином до правде“, организовала Борачка организација Републике Српске.

Учесници ове конференције која је, иначе, била посвећена утврђивању истине о страдању сарајевских Срба и на којој су присуствовали представници институција РС, БиХ, града Источно Сарајево, општина и невладиних организација, затражили су од свих институција да се организованије „ухвате у коштац“ и натерају институције БиХ, првенствено Тужилаштво БиХ, али и тужилаштва у РС, да питање злочина над Србима ставе у први план, како би истина била верификована и путем судских процеса, а злочинци кажњени, јер у противном „не може се говорити ни о суживоту, ни о помирењу“.

Истовремено,инсистирано је и на спровођењу одлуке Уставног суда БиХ, која обавезује федералне званичнике да морају дати информације о несталим Србима и захтевано да се хитно отворе познате и непознате гробнице у Високом у којима су покопани посмртни остаци Срба који су на височко гробље довезени, након што су неколико година скривани у мртвачници болнице „Кошево“, или на неком другом месту, углавном са подручја Сарајева.

Да су у овом граду ликвидиране комплетне породице доказ је и то да „6.500 Срба никада није поднело захтев за враћање станова и имовине која је била у њиховом власништву“.

Према тврдњама посланика у Парламенту БиХ и бившег заточеника у логору „Силос“ у Тарчину Славка Јовичића,само на „изградњи такозваног тунела спаса у Сарајеву убијено је 50 српских логораша“.

Председник Савеза логораша РС Бранислав Дукић потврдио је „Политици“ да ће логораши 11. септембра испред Суда БиХ, некадашње војне касарне „Виктор Бубањ“ која је у рату била један од злогласнијих логора за Србе,организовати мирне протесте и захтевати од Суда и Тужилаштва да покрене поступке против оних који су чинили злочине над српским народом. „Уколико до 31. децембра ништа не ураде,физички ћемо блокирати рад Суда и Тужилаштва“, поручује Дукић.

Давор Ковачевић

    ЛИНК:  http://www.politika.rs/rubrike/Svet/Nema-pravde-za-sarajevske-Srbe.sr.html

Autor sjovicicslavuj | 26 Avgust, 2009 | read_nums (398)
 
Teme - 26.08.2009.
 
 
Parlament BiH: Upitno imenovanje
 
 Foto: Arhiv
 
 
 
 
 
 
 
 Ni opozicija neće podržati Ahmetovića

 Ne želim biti dio tog procesa, ističe Novaković.
Možda budemo suzdržani, kaže Okolić...
 
Nezadovoljni radom Vijeća ministara BiH i međusobnim prepucavanjima stranaka koje participiraju u vlasti, poslanici opozicije u Predstavničkom domu Državnog parlamenta neće podržati kandidata SDA Sadika Ahmetovića za mjesto ministra sigurnosti BiH.

- Neću podržati nijednu kandidaturu! Mislim da je način na koji se dolazi do kadrovskih rješenja u BiH katastrofalan! Stoga ne želim biti dio tog procesa - rekao je za "Dnevni avaz" nezavisni poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Momčilo Novaković.

Poslanik SDS-a Mirko Okolić navodi da ni ova stranka, kako sada stvari stoje, neće podržati Ahmetovićevo imenovanje. U najboljem slučaju, navodi Okolić, SDS će biti suzdržan kada se bude glasalo o ovom pitanju.

Ni SDP neće dati zeleno svjetlo Ahmetoviću. Šef Kluba ove stranke u Državnom parlamentu Jozo Križanović, kao i njegovi prethodnici, istakao je da je razlog tome nezadovoljstvo opozicije radom aktuelne vlasti.

- U ovom trenutku nemam zvaničan stav partije. Međutim, siguran sam da nećemo dići ruku za Ahmetovićevo imenovanje. Postoji mogućnost da budemo suzdržani - rekao je Križanović.

Komentirajući navode da će podrška SNSD-a zavisiti od ponašanja SDA u vezi s imenovanjem direktora državnih agencija i uprava, kao i uskraćivanje podrške od opozicije, Ahmetović je za naš list jučer rekao kako je logično da prvo bude izabran ministar sigurnosti, a da nakon toga budu popunjena upražnjena mjesta direktora.

SNSD bez zvaničnog stava


Kako smo jučer mogli čuti od poslanika SNSD-a, ova stranka još nije zauzela zvaničan stav o tome kako će se izjasniti u vezi s Ahmetovićevim imenovanjem. Dok poslanici Lazar Prodanović i Slavko Jovičić ne dovode u pitanje podršku kandidatu SDA, Milica Marković tvrdi da će glasati protiv ako to od nje stranka zatraži. S druge strane, Jovičić tvrdi kako bi od SNSD-a bilo nekorektno da glasa protiv, jer je SDA podržala sve kandidate koje je vladajuća stranka u RS predložila.

Autor: S. ROŽAJAC
 
 
Autor sjovicicslavuj | 25 Avgust, 2009 | read_nums (439)
 
Dan & noć
 S. GAJIĆ | 25.08.2009

Većina političara u BiH u svom privatnom i političkom životu često koristi svjetsku mrežu za razmjenu informacija i komunikaciju.

Osim korišćenja Interneta za privatne potrebe, političari se slažu da je ovaj način komunikacije veoma važan i za njihov politički život.

Kontaktirajući putem globalne mreže s političkim aktivistima iz svijeta, stvaraoci političkog života u BiH stiču, kako kažu, nova saznanja koja mogu da iskoriste i za unapređivanje svojih političkih partija, ali i cjelokupne političke situacije. Nerijetko, oni koriste Internet i kako bi oslušnuli glas javnosti.

Dok pojedini političari ni ne pomišljaju da pokrenu blog ili više vole Fejsbuk, drugi imaju i po nekoliko publikacija na Internetu.

Tako Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, ima dva aktivna bloga, i to jedan koji bi se mogao okarakterisati kao ozbiljan i drugi koji je više privatni.

- Na jedan blog postavljam autorske tekstove, kao što su kolumne koje objavljujem u "Fokusu", ali i druge tekstove koji su objavljeni u nekim novinama. Često se na blogu mogu pronaći i tekstovi iz raznih štampanih medija u kojima su zastupljene moje izjave - kazao je Jovičić, te dodao da su njegovi blogovi veoma dobro posjećeni.

Prema Jovičićevim riječima, na drugom blogu objavljuje fotografije, kako one iz privatnog života tako i fotografije koje su rezultat njegovog rada i angažovanosti.

- Putem ovih blogova ostvarujem dobru komunikaciju s ljudima, posebno onima koji žive u dijaspori. Iako u BiH još ne postoji visoki nivo elektronske pismenosti, ipak je važna komunikacija i ostvarivanje kontakata s ljudima putem Interneta - kazao je Jovičić, te dodao da nema profil na Fejsbuku, jer bi mu to, tvrdi, ipak bilo previše.

Svoj blog ima i Rajko Vasić, izvršni sekretar SNSD, koji svakodnevno ažurira tekstove na blogu.

- Komunikacija je znak opstanka, čak i kad je potpuno bezvrijedna i nepotrebna. Stoga pokrećem blog - napisao je Vasić na svom blogu.

Nikola Baštinac, poslanik SNSD u NSRS, osim bloga koji je posljednji put ažuriran krajem maja ove godine, ima i profil na Fejsbuku.

- Pokrenuo sam blog, jer sam želio da imam mjesto na kojem ću pisati o svojim viđenjima politike i političkih dešavanja, a Fejsbuk mi više služi za ostvarivanje privatnih kontakata - kazao je Baštinac.

Pored blogova, većina političara u BiH, i to mahom oni mlađi, ali ne zaostaju ni oni po godinama nešto stariji političari, imaju svoj profil na najpopularnijoj internet društvenoj mreži Fejsbuk.

Tako možete postati prijatelji sa članovima pozicije i opozicije u Srpskoj i BiH i na taj način ostvarivati komunikaciju s njima.

Zahvaljujući profilu na Fejsbuku, Srđan Mazalica, poslanik u NSRS i predsjednik Izvršnog odbora Mladih socijaldemokrata, kaže da ima mogućnost da bude u svakodnevnom kontaktu sa članovima Međunarodne unije socijalističke omladine iz raznih zemalja.

- Komunikacije putem Interneta i društvenih mreža veoma su važne i u političkom smislu i u smislu promovisanja nekih vrijednosti. Ne koristim ovu društvenu mrežu da bih učestvovao u nekim kvizovima ili igrama koje se nude na Fejsbuku nego da bih saznao korisne informacije iz svijeta i primijenio ih na našim prostorima - kazao je Mazalica.

Kako je naglasio, korišćenje Interneta veoma je važno i za unapređivanje političkih stranaka i demokratskih standarda u društvu.

- Ne bih mogao zamisliti jedan dan bez Interneta i komunikacije preko elektronske pošte - rekao nam je Mazalica.

Putem Fejsbuka možete postati prijatelj Siniši Dodiku i Perici Rajčeviću, poslanicima u NSRS. A na Fejsbuku je aktivan i Dubravko Suvara iz Kluba delegata iz reda srpskog naroda u Vijeću naroda RS.

Branislav Borenović, potpredsjednik PDP-a, takođe ima profil na Fejsbuku, koji koristi kako bi ostvario kontakte s prijateljima iz školskih dana koje nije vidio godinama, ali i za političke svrhe.

- Danas je gotovo nemoguće da mlad čovjek ne komunicira putem Interneta. Zahvaljujući Fejsbuku, koji pruža mnogo mogućnosti, ostvarujem međunarodnu saradnju i razmjenjujem informacije s političkim partijama iz inostranstva - istakao je Borenović.

Na Fejsbuku smo pronašli i profil Borana Bosančića, generalnog sekretara mladih DNS-a, te Ognjena Tadića iz SDS-a.

Adnan Terzić iz SDA, pored veb stranice, ima i profil na Fejsbuku, ali i Tviteru.

Po ugledu na druge kolege, blog je otvorio i Željko Komšić, ali ga je posljednji put ažurirao u februaru ove godine, slično kao i Mirsad Kebo, koji je to uradio u decembru 2008. godine.

Autor sjovicicslavuj | 22 Avgust, 2009 | read_nums (423)

 Subota, 22 Kolovoz 2009

Vijeće ministara BiH uputilo je Parlamentu BiH na razmatranje prijedlog zakona kojim je predloženo da popis stanovništva u BiH bude proveden 2011., no iako isti još nije ni došao do Parlamenta, već se zna da neće biti usvojen.

Naime, protiv Prijedloga zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. izjasnili su se bošnjački ministri koji su tražili da se iz popisa izbriše etničko izjašnjavanje, jezik i nacionalna pripadnost, a SDA je ranije najavila da će blokirati donošenje zakona koji bi omogućio organiziranje popisa jer su predstavnici srpskog naroda glasovali protiv Strategije za konačno dovršenje procesa povratka, podsjeća Dnevni list.

Hrvatske i srpske stranke su jasnog stava da zakon treba podržati. Mišljenja su da je uvjetovanje od Bošnjaka licemjerno, te da su etničke, jezične i nacionalne pripadnosti zajamčene Ustavom BiH.

Tako zastupnik SNSD-a u Parlamentu BiH Slavko Jovičić smatra da se Bošnjaci ne žele nacionalno izjasniti iz straha što će popis otkriti. “Plaše se laži kojima su se služili vojni i politički, ratni i poratni bošnjački vrh, pogotovo kada su u pitanju stradanje, etničko čišćenje i migracije. Popisom bi se razjasnile stvari iz ratnog vremena i dvadeset godina poslije. Tada bi se jasno vidjelo tko je u kojem vremenu vršio etničko čišćenje”, kaže Jovičić.

Zastupnik HDZ-a BiH u Domu naroda Parlamenta BiH Ivo Miro Jović mišljenja je da je neupitno nacionalno, vjersko i jezično opredjeljenje, te da, iako Bošnjaci misle suprotno, Srbi i Hrvati ne bi dobili ništa iz ovakvog rješenja osim jednakopravnosti.

“Bošnjaci ne žele ovakav popis jer nisu sigurni u to da ih ima više od 51%. Ovaj zakon treba reći međunarodnim i domaćim institucijama koje žele čuti vapaj Hrvata da je prema njima napravljen najveći genocid u povijesti ljudskog roda što pokazuje i činjenica da nas 43% nedostaje u ovoj zemlji”, rekao je Jović. Novi statistički podatci svakako bi, smatra on, bili i dokaz za ono što se događalo u posljednjih dvadeset godina.

I HDZ1990. podržava ovakav stav. “U zakon se treba ugraditi odredba da će se rezultati novoga popisa stanovništva početi primjenjivati kao temelj za nacionalnu strukturu državnih institucija tek nakon donošenja novoga Ustava BiH, a do tada da se i dalje koriste rezultati popisa iz 1991.”, smatraju u HDZ-u 1990.

Kako sada stvari stoje, male su šanse da prijedlog zakona dobije podršku bošnjačkih zastupnika. Posljednji popis stanovništva u BiH izvršen je 1991., i od tada se u mnogome promijenila demografska i svaka druga slika o ovoj zemlji.

Ivo Miro Jović kaže da u velikom dijelu države više nema Hrvata, a Slavko Jovičić se nadovezuje na to naglašavajući da na području Federacije živi od 3 do 4% Srba od ukupne populacije koja je prije rata živjela na tim prostorima. “Identičan slučaj je s Hrvatima koji su u najgorem položaju jer su najmalobrojniji i najviše su se raselili i prema njima se vrši najviša nepravda, jer ih Bošnjaci preglasavaju”, kaže Jovičić. On dodaje da brojčana prednost niti jednog naroda ne smije igrati nikakvu ulogu. Jović pak smatra da u zakon treba uvrstiti i zaštitu predstavljanja u tijelima vlasti po popisu iz 1991. mada se i bez popisa taj dio ne poštuje.

Dnevni list napominje kako već godinama u BiH traju politička uvjeravanja o tome može li biti izvršen popis stanovništva ako nije u potpunosti ostvaren Anex 7 Daytonskog mirovnog sporazuma, odnosno nisu se vratile sve izbjeglice i raseljeni koji to žele.
Ova stavka bila je i jedan od uvjeta bošnjačke strane za glasovanje o popisu.

Hrvatska strana smatra da povratak u BiH nije završen, dok Srbi tvrde suprotno. Bošnjaci su ipak najglasniji u cijeloj priči. “Najveći interes za povratak izražavaju Bošnjaci jer misle da će povratkom u RS dobiti više zastupničkih mjesta i da će tako na jedan legalan politički način doći glave RS-u”, smatra Jovičić. Ivo Miro Jović najavljuje da će pokrenuti pitanje ustavnosti o pravima povratnika i zastupljenosti Hrvata u pojedinim općinama.

Šemsudin Mehmedović, zamjenik predsjednika Kluba SDA u Zastupničkom domu PSBiH, za Dnevni avaz je prokomentirao kako je pitanje popisa posljednja namjera Nikole Špirića i njegovog političkog nalogodavca Milorada Dodika da "zakuju stanje napravljeno genocidom nad Bošnjacima u BiH".

Mehmedović je ocijenio i da je prdloženi zakon nakaradno napisan te ga Klub zastupnika SDA zasigurno neće podržati, kao i da zakon o popisu stanovništva, u kojem se navode nacionalnost i vjerska pripadnost, neće dobiti podršku Bošnjaka u Parlamentu ne iznađu li se sredstva za povratak stanovništva na cijeli teritorij BiH.

Prenoseći Avazu stav svoje stranke, Azra Hadžiahmetović, predsjednica Kluba SBiH u Zastupničkom domu PSBiH, a priori odbija zakon o popisu koji sadrži etničke i vjerske kriterije, obrazlažući da to nisu obvezujući elementi po europskom sustavu. Ona je najavila i pokušaj da se sadržaj zakona izmijeni u parlamentarnoj proceduri.

U kontekstvu pitanja popisa stanovništva u BiH, banjolučke Nezavisne novine donose izjavu predstavnika Agencije za statistiku i Ministarstva financija BiH kako novac za pripremu i popis nije osiguran.

"Vijeće ministara BiH usvojilo je dokument okvirnog proračuna za period 2010.-2012. godina, koji je limitirao proračunske izdatke i prihode. Tim je dokumentom precizirano da državna razina u narednoj godini dobije isto novca kao i u ovoj godini. To znači da nećemo imati novca za popis", kazao je Huso Šepić, šef Odsjeka za planiranje proračuna BiH.

Dodao je da su od Fiskalnog vijeća BiH tražili da promijeni limite postavljene za državne institucije ili da odobri zaduživanje kod Svjetske banke kako bi osigurali sredstva za pripremu i sam popis.

Maida Hasanbegović, zamjenica direktora Agencije za statistiku BiH, kaže da će za pripremu popisa u 2010. godini biti potrebno oko 10,3 milijuna KM. U 2011. godini, kada je predviđen popis stanovništva, bit će potrebno oko 32,3 milijuna KM.

"Ukupno za popis stanovništva treba izdvojiti oko 42,6 milijuna KM. Predložili smo da Vijeće ministara BiH, entitetske vlade i Vlada Distrikta Brčko naprave sporazum o financiranju popisa. Mi u Agenciji ne možemo osigurati novac za realizaciju popisa, a planiramo i organizirati donatorsku konferenciju da pokušamo prikupiti dio novca", kazala je Hasanbegovićeva.

Podsjetivši kako su posljednji podaci koje obuhvaća popis prikupljeni još 1991. godine, Nezavisne novine napominju da u Uredu predsjedatelj Vijeća ministara BiH Špirića nisu uspjeli provjeriti kako će biti osiguran novac za popis stanovništva.

    My picture!

Kategorije

Arhiva