Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 30 April, 2014 | read_nums (309)
                         
                              ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ
У новинама наслов, углавном, наговјештава и у наставку одређује садржај текста. Али, ево, направићу изниман случај и у овом тексту ни ријечи неће бити о 1. мају, Празнику рада....

Странке, странчарења и распамећивања...

На самом почетку или на крају, сасвим је свеједно, не вјерујем да било ко зна одговор на питање – колико има регистрованих политичких партија у Босни и Херцеговини?

Из овог питања слиједило би и низ додатних питања, али ако се не зна одговор на главно питање, онда како би се тек знали одговори на било шта друго? Ма никако и никада!

Много је странака, какви много, и превише их има, па чак и више од тога. Све те политичке странке траже своје мјесто под сунцем у политичкој баруштини каква је политичка сцена у Босни и Херцеговини. На ту сцену сви би да се попењу и да ако је икако могуће - за себе приграбе бар неку мрвицу политичког колача, јер без колача и богате трпезе нико ни бркове неће омастити. А управо је и циљ многих странака, односно њихових самозваних или такозваних лидера да бар своју родбину и по којег пријатеља приволе за своју политичку опцију и да онда жестоко крену у освајање власти.

На том путу жељно их очекују медији који су “програмски” опредијељени против актуелне власти. Те странке су углавном популистичке, што значи да им је циљ да “ударе”  барем на један дио популације и да циљано у садејству са медијима који их обилато подржавају, крену у обрачун са политичарима и странкама које су на власти.

У медијаима се стално врте скоро те исти политичари, те господин овај, те господин онај, те ови, односно они, а онда онако, право ниоткуд, пуна елана ускочи и по која дама, јер забога треба се борити за равноправност сполова, притом заборављајући и физику и природне науке које су егзактне, а оне јасно указују да се различити полови привлаче!

Не бих сад и овдје и о самозваним и такозваним политичким аналитичарима опште праксе, који стално дежурају на бранику одбране части и достојанства широких народних маса. Јер забога, ти аналитичари су месије и једини спас за катаклизмично стање које у највећој мјери својим небулозним "аналитичким анализама" управо они и производе. За сијање илузија и бацање магле не плаћа се порез нити се тражи било каква одговорност.

Сви се заклињу у демократију и у борбу за права обесправљених, а управо ти похлепници за влашћу су погазили сва права и достојанство обичних људи. Много је оних који у политици виде шансу за своју позицију, али не због тога што су паметнији од других или можда хуманији, већ што свјесно ударају на менталне склопове обичних људи, којима је свега преко главе и који гледају само да сачувају своје голе животе и да како тако у свакодневном преживљавању остану трезвени, мада су им препуне главе сваког и свакодневног јада и чемера.

Стварају се нове и неприродне колалиције опозиционих странака и њихови лидери кипте од разних обећања да ће народу сванути само ако они буду имали право да дежурају поред шалтера и да упале свјетло у мраку који су у неком ранијем периоду управо они и створили. Заборавност је општа одлика обичног човјека, јер он није енциклопедија, па да све запамти. Обични човјек, вечерас гледа ТВ дневник и запамти оно што је видио и чуо и то траје до пред спавање. Кад се ујутро пробуди одмах га бомбардују са неким новим вијестима, а у БиХ заправо ништа и није, нити може бити нека вијест. То је у БиХ свакодневно опште стање и духа и свијести напаћеног човјека, којег додатно слуђују антивладини медији, који тако и опстају на коњуктурном тржишту у прикупљању и распршивању магле. То је стандард медијске сцене у БиХ. Тако се покушавају окупити и објединити идеолошки истомишљеници, а заправо све је супротно.

Стално су свеприсутна разна политичка и страначка спорења чиме се у народу само  подижу сталне тензије. У вечини  случајева ради се о дијаметрално супротним политичким опцијама, како тренутне позиције која је на власти, тако и оних опозиционара који не бирајући средства у настојању да се домогну политичког трона и да тако засједну у фотеље.

Данас је постало профитабино глумити европејце и слуђивати сопствени народ и стално га држати у илузијама небеског народа, који може да живи хиљадама година, па им садашње стање и није тако важно.
 
Уосталом и сасвим на крају, да ли је могуће и замислити народ који у блатњавим ципелама (опанке смо давно изули) трчи маратон за Европом!? 

Autor sjovicicslavuj | 28 April, 2014 | read_nums (386)
ПИШЕ: СлАвКо ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

Са свих страна грми, рекло би се. Природа је непредвидива, па и ове климатске промјене, али нећу тиме да се бавим, већ актуелним политичким стварима.

Наиме, прије неколико дана замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Денис Бећировић упутио је отворено писмо високом представнику у БиХ Валентину Инцку и шефу делегације и специјалном представнику ЕУ у БиХ Петеру Соренсену да покрену конкретне активности с циљем заустављања политике негирања геноцида и свакодневних понижавања жртава геноцида и масовних злочина која долази из Републике Српске.

И позвани и непозвани из Републике Српске су се дигли на ноге у осудама писанија Дениса Бећировића и ту немам никаквих замјерки. Напротив, и треба да се чују мишљења превасходно политичара, јер су политичари и позвани да бране и да штите интегритет и интересе РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ. Међутим, све те осуде се своде на медијске изјаве од којих нико нема много користи, јер у БиХ вијест престиже једна другу и претходне информације падају у заборав.

Мене би једино заинтересовало да је бар неко из Републике Српске истим адресатима или још некима писао истинита писма и то би имало неког смисла, али овако? 

Ма избори су на прагу и свако жели да прикупи који глас, а већ се знају они који су “на стражи” и који су стално дежурни и који су миљеници медија, како оних који подржавају позицију, али много више је оних медија који се утркују у пружању подршке опозицији и опозиционим политичарима. Овдје у БиХ, без медија ништа се не може и све зависи од наклоњености медија својим љубимцима, мада има и оних медија који су неутрални, али они су ипак ријетки....

Дежурни медијски експоненти су осули дрвље и камење на Денисова писма и, рекао бих с разлогом. Међутим, истe те галамџије и све присутне политичке "медијске звијезде" нису ни знале да је Бећировић уопште и слао писма, али о томе су их медјији обавијестили и таман им је добро дошло да се разгаламе по телевизијама и новинама од чега нема никакве користи, јер нико од њих није на званичном мјесту упозорио Бећировића да таквим активностима наноси само штету БиХ.

Ево једног од доказа са званичне сједнице и на званичном мјесту, али нико ме тада није подржао, нажалост, а ни медије то није интересовало да бар подсјете своје гледаоце или читаоце да ово није изоловани случај Бећировићевих самоиницијтивних писанија и активности...

*******************************

T R A N S K R I P T
10. SJEDNICE PREDSTAVNIČKOG DOMA
PARLAMENTRNE SKUPŠTINE BOSNE I HERCEGOVINE,
ODRŽANE 22. 9. 2011. GODINE, S POČETKOM U 10,10 SATI
****************************
Nova poslanička pitanja

DENIS BEĆIROVIĆ:
Prvi za nova poslanička pitanja javio se Slavko Jovičić. Izvolite.

SLAVKO SLAVUJ JOVIČIĆ:

Hvala lijepo, gospodine predsjedavajući.
Uvažene kolege i kolegice, poštovani članovi Savjeta ministara, imam dva poslanička pitanja.

Prvo je upućeno ministru odbrane, gospodinu Selmi Cikotiću, a ono glasi /НАПОМЕНА аутора - питање је у транскрипту/.....
 --------------------------------------------
I Vama jedno pitanje, vrlo brzo, gospodine predsjedavajući. Dakle, od trenutka kad ste Vi
stupili na ovu poziciju, što je dobro i svi su Vam čestitali, Vi ste uveli jednu praksu koja je dobra, upućujete pismo svim parlamentima bez saglasnosti Kolegija, kad čestitate neki dan državnosti i ne znam ni ja, dan parlamenta, ili ne daj Bože nepogoda, to je uredu.

Ali kad ste se obratili pismom u vezi filma oko Srebrenice, parlamentima Švedske i Danske, to ste samoinicijativno uradili i naravno i bez moje podrške, a kamoli bez podrške Kolegija, te Vas molim da u Kolegiju se dogovorite kad nekom upućujete čestitke ili kad protestvujete ili kad ukazujete na bilo šta da to ne radite samoinicijativno.

Dobićete, da ne obrazlažem, pismena pitanja. Hvala lijepo.

DENIS BEĆIROVIĆ:
Ja samo želim Vas pitati za ovo drugo pitanje da li želite odmah usmeni odgovor ili.

SLAVKO SLAVUJ JOVIČIĆ:

Volio bih u pismenoj formi da mi to napišete, pošto ja znam koji će biti Vaš odgovor, tako da
nije to komunikacija između Vas i mene, nego u pismenoj formi da to odgovorite. Ali najbolje bi bilo da se dogovorite u Kolegiju kako ćete Vi pisati pisma koja će svi podržati u Parlamentu.

DENIS BEĆIROVIĆ:

Dobro. Zahvaljujem na pitanju, dobit ćete pismeni odgovor
 --------------------------------
НАПОМЕНА:
Никад ни усмени, а ни писмени одговор на ово питање нисам добио, 
мада сам у још некoлико наврата на томе инсистирао.
 

Autor sjovicicslavuj | 23 April, 2014 | read_nums (306)
ПИШЕ: СлАвКо ЈОВИЧИЋ СЛАВКО
Зашто потпуна истина никада не допре до јавности? Истина једна и недјељива и иако је опште познато да на истину нико нема ексклузивно право, овдје се мора нагласити да истину креирају сви и то баш онако како то коме одговара.
 
Али, своју истину највише креирају медији. За ову констатацију најбољи примјери су сједнице Парламентарне скупштине БиХ. Да би обични конзументи истине или информација колико толико имали било какав увид у истинитост онога што се заиста расправља и одлучује на тим сједницама – морали би свакодневно да купују најмање десетак дневних новина или да прате информативне програме опет најмање неколико "најгледанијих" ударних дневника на програмима многих телевизија. Међутим, ако и имате новца и ако сте пасионирани овисник о политичким информацијама и ако сте у могућности да купите све дневне новине тек онда ћете бити потпуно збуњени и тек тада вам ништа неће бити јасно! Наравно да не можете да пратите ударне дневнике на неким “важним” телевизијама, јер ти информативни програми, углавном, почињу у истом временском термину. Оно што је најважније – зар би нормалан човјек и желио да све то прати и да гледа, кад свако разуман има много паметнијих послова него што би пратио политичке емисије чији су креатори уредници тих емисија.

Не треба бјежати од истине па рећи да су сасвим различите информације и извјештаји које објављују медији у Републици Српској у односу на медије из Федерације БиХ, па чак и у односу на медије који су наклоњенији једном од три конститутивна народа у БиХ. Разлике су очите и у случајевима о извјештавању различитих медија, рецимо из Сарајева. Никада нећете бити у прилици да о истој ствари бар слично прочитате у дневним новинама „Аваз“, односно у дневном-једнодневном „Ослобођењу“. Напротив, прочитаћете отворене сукобе о никада помирљивим интересима оних који су жељни истинитих информација. Те анимозитете перманентно подгријавају Редакције тих медија, јер су им и интереси различити. У одређеном времену једни подржавају позицију, док други опозицију, а трећи нападају и једне и друге, а сви заједно се међусобно гложе између себе. Дакле, прљаваог веша је и превише и сви се труде да га што више изнесу у јавност.

Ништа боља ситуација није ни у Републици Српској. А, све то иде само на штету истине која је потребна свима. Кажем потребна, али била би илузија да ће једина и права истина икада бити презентирана јавности, па чак и о оним темама које су видљиве свима. Овдје нећу да говорим о оним медијима који имају своје „љубимце“ и саговорнике, односно "експерте" опште праксе или тачније - људе за све и за свашта. Наравно да имате и оне званичнике и политичаре, па и јавне личности које су за неке медије „персона нон грата“. Да будем јасан – све је то право и сопствена одлука оних који у својим рукама држе и доносе такве одлуке. Али, је ли то и интерес читалаца и гледалаца? Е, то је сасвим друга прича. Новине не морате да купујете, али јавни телевизијски емитери су дужни да преносе истину, јер теве таксе плаћају сви грађани!

Много је нетачних изјава и самих политичара који се скоро утркују у заузимању медијског простора. Неки политичари говоре о темама и о оним стварима, а да при том немају појма о чему се ради? 

И то се  све  одвија по систему - "У нешто се ударати мора"!?  
     УДРИ,  САМО УДРИ!
 
Autor sjovicicslavuj | 19 April, 2014 | read_nums (259)
                                                INTERVJU
                                                    19.04.2014.
                                     PIŠE: Jelena MILANOVIĆ

JEDINI NISAM VIRIO U BLAGAJNU PARLAMENTA • PODNIJEĆU APELACIJU PROTIV BIH • JELKO KACIN MENI DRŽI PREDAVANJA, KAO DA SAM JUČE SIŠAO SA GRANE, KAŽE U INTERVJUU SLAVKO JOVIČIĆ SLAVUJ, POSLANIK PREDSTAVNIČKOG DOMA PSBIH IZ SNSD-A.

Foto: S. GUBELIĆ


 
 
 
 
Foto: S. GUBELIĆ

• S govornice Parlamenta ste čestitali Vladimiru Putinu i Rusiji pripajanje Krima. Na svom blogu ste napisali kako nije čudno što nijedan medij u RS-u nije prenio Vašu čestitku? Zašto?

- Jedini medij koji je prenio pola rečenice i gdje se vidi čestitka je Oslobođenje. Ono što je mene frapiralo, a pratim sve medije, objavio je to Glas Amerike, Slobodna Evropa, mnogi drugi mediji u svijetu, jer je to prvi put da neko uputi javnu čestitku, bez obzira na to što je o tom pitanju podijeljen stav političara u BiH. To je pokazalo i glasanje naših poslanika u Evropskom parlamentu. Milica Marković je bila normalno protiv isključenja Rusije, a Bošnjaci su bili za i podržali su stav Bruxellesa. Ni Predsjedništvo BiH se nikad oko toga neće dogovoriti i to je jasno. Srbi će navijati za Putina, Bošnjaci za Bruxelles. Primjer je to za sve druge probleme u BiH, koji se multipliciraju, a niko ne vodi računa o Bosni i Hercegovini. Ovo je moja zemlja. 

Jedini u Potočarima

• Kazali ste nedavno da je problem što Ankara sve otvorenije promoviše bošnjačke interese u BiH na štetu ostalih naroda. Istovremeno se u Sarajevu žale da Turska mnogo više ulaže u Srbiju nego u BiH. Kada će doći vrijeme da govorimo o ekonomiji?

- Suštinsko rješenje političkih problema u BiH će biti kada se riješe ekonomski. U prošlom mandatu sam tražio i dobio saglasnost Predstavničkog doma da se održi zajednička sjednica oba doma sa jednom tačkom ili sto jednom. Ali, da pod jedan bude ekonomija, pa provođenje ekonomskih mjera i samo ekonomija. Ako narod počne bolje da živi, neće ga uopšte interesovati ko je član Predsjedništva ili Parlamenta.

• I kako su Vaše kolege reagovale? 

- Dobijem saglasnost, ali nažalost, nikog to nije kasnije interesovalo, jer je lakše baviti se drugim temama, usložnjavati ionako složenu političku situaciju.

• I ubirati poene na tome...

- To je kratkoročna mjera i u Parlamentu sam rekao da ne trebamo od njega praviti akademiju nauka i umjetnosti. Treba da nas razumije narod koji nas bira, a najmanje smo uradili za narod. Nismo uradili ništa ni za sebe. BiH se treba fokusirati na tri prirodna resursa i onda nam ne treba pomoć MMF-a i EU. Imamo poljoprivredu, energetiku i šume. Kad bismo ih stavili u funkciju, izvozili bismo hranu i struju za pola Evrope. Ali, od lopova ovdje niko ne može da živi. Niko nema želje da se obračuna s lopovima. Dolazim iz organa bezbjednosti. Nisam bio klasični špijun. Ali, podnio sam ostavku u komisiji koja se bavila utroškom donacija koje su stigle u BiH. Koju god cifru kažete, nećete pogriješiti, 20 milijardi dolara, 40 milijardi... Neke nevladine organizacije su došle do podataka.

• A nevladine organizacije postaju vladine?!

- Ma koje NVO? Ove što finansira Soroš i bjelosvjetska ološ? Skupe se njih troje i osnuju NVO. Znate koje poštujem, one koje iza sebe imaju članove. Poštujem logoraše i u FBiH i u RS-u, bez obzira na to što su podijeljeni.

• Ispade kao da ste u opoziciji?

- Nije u pitanju pozicija i opozicija, svi su bili za moj prijedlog. Ali, kad je došla sljedeća sjednica, neće niko. Ne odgovara im.

• U Parlamentu nije prošao zakon o logorašima. Osim finansijskih, koji su još razlozi da ove kategorije nema u zakonskim rješenjima? 

- Ne može proći zato što postoje dijametralno suprotni stavovi. Ne postoji niko u bošnjačkom establišmentu ko će reći: Evo, Slavuj je bio u logoru, postojao je logor za Srbe. Kao što ću ja reći da su Srbi držali logore u koje su zatvarani Bošnjaci, odnosno tada muslimani. Zar je meni bilo lako, kao jedinom Srbinu, koji je 2003. bio u Potočarima, kada su tu došli Clinton, Schroeder? Nisam otišao da provociram, već iz najboljih namjera da pružim ruku. Ne pomirenja. To je individualni čin. Valja meni ovdje živjeti, valja mojoj djeci ovdje živjeti. Ubijali smo se i šta smo dobili? Valja nam opet sjesti i dogovarati se. Ne može ključan i dominantan interes imati većinski narod. Tri konstitutivna naroda su ustavna kategorija ove države. Mada države nema u Ustavu, ali eto ja je tako zovem. Nemoguće je postići bilo kakav dogovor po sistemu neka komšiji crkne krava, ali ovdje je problem što je nama i komšija crk'o, a mi smo izgubili osjećaj. Moramo vratiti dignitet i poštovanje prema sebi, da bismo poštovali druge. Ne smijemo se služiti prevarama i lažima. Kad neko kaže nije svačije kroz selo pjevati, to nije bezveze izvalio. Neka se vidi šta to znači. Ne treba nam ni Kant ni Hegel, to znači ne čini nikome zlo. Meni za ovo moje zdravstveno stanje nije kriv nijedan narod. Nisu krivi Bošnjaci, već se tačno zna ko me mučio. Ali, ne mogu ja zbog njih mrziti cijeli narod. Tamo gdje se ne slažemo, ta pitanja treba odgoditi, a gdje se slažemo, moramo doći do dogovora. Ne volim ja strane riječi, čuj konsenzus. Pričao sam kako baba jedna koja daje otisak da primi penziju jer se ne zna potpisati, mene pita: ljepotane (a prvo je to smiješno), jeste li implementirali ono? Ja tu riječ naučio prije pet godina. Kao i sad ovu - plenumaši.

Nagradno pitanje

 
• Član ste Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA. Je li se raspravljalo o odgovornosti direktora agencije zbog nereda 7. februara?   

 - Nisam atletičar pa da kažem da sam rekorder, ali među pet sam najaktivnijih poslanika. Jedini sam koji nije izostao ni sa jedne sjednice, a znao sam primat infuzije u pauzama zasjedanja. Mene nema na ovim televizijama Aleksandre Pandurević, koja se nije javila u Parlamentu. Ja se na jednoj sjednici javim 15 puta. Postavio sam, ne poslaničko već nagradno pitanje, koliko smo mi i Savjet ministara osnovali agencija na nivou BiH. Niko nije znao. Ima agencija sa 15 zaposlenih i osam službenih auta. Zašto? Ne treba ga imati ni direktor, jer je sve svoje u nju doveo. Ovdje svaka stranka ima neki svoj medij, svaki poslanik ima svog novinara. Rijetki su neki, nije da ti sad dajem neki kompliment. Kompliment se daje damama, kad se laže i udvara, dodvorava, petlja. Ono što sam rekao u Parlamentu, za to sam se i zalagao. Ne može se danas neko zalagati za svoj narod, bez obzira na to što ja dolazim iz Republike Srpske, da se zalažem da Srbi jedu bijeli hljeb, a da u Federaciji niko ništa ne jede. To je nemoguće. Jesam bio u logoru, ali nisam u ludnici, pa da ne shvatam šta se dešava oko mene. Svaki dan sam s narodom.

• Najavili ste da BiH nakon slučaja Sejdić - Finci očekuje tužba Slavka Jovičića i grupe. Jeste li podnijeli tužbu i zbog čega?  

- Podnosim apelaciju, čekam samo da se iscrpe svi pravni lijekovi, kako to kažu pravnici. Žao mi je što nije donesen zakon za sve logoraše na nivou BiH. Logoraši iz bošnjačkog naroda ne shvataju da se ne može tužiti RS. On je u sastavu BiH i nema pravni subjektivitet po tom osnovu. BiH kao država je priznata od UN-a. Ona je potpisnik konvencija i bila je dužna po Ženevskoj konvenciji zaštititi svoje građane od torture, zlostavljanja, a to nije uradila. BiH je odgovorna i ima da nadoknadi materijalnu i nematerijalnu štetu ljudima koji su zatvarani, zlostavljani, mučeni, ja ću tu apelaciju dobiti. Ona se neće zvati Sejdić - Finci već Slavko Jovičić Slavuj i ostali, koji hoće sa mnom. Sve međunarodne konvencije su na mojoj strani, a sve one imaju supremat nad Ustavom i domaćim zakonodavstvom. Hoću li ja dovesti do kraja taj proces, ne znam, ali neko će imati koristi od toga. Ovo što se sada radi po sudovima, logoraši griješe, pa i moji iz RS-a. Tuže jedni Federaciju, drugi RS. BiH će morati naći pare, a da li će zbog toga bankrotirati, mene ne interesuje. Kad je mogla dozvoliti da se ljudi muče, žene siluju, mora to da nadoknadi. Mi nismo u tranziciji, već transmisiji nekih svojih razmišljanja. Dođe Jelko Kacin i drži mi predavanja. Što ne vrati 300 miliona maraka koje je opljačkala Ljubljanska banka štedišama iz BiH ako već hoće da nam pomogne.

• Gospodin Kacin kaže da nam je problem što nemamo državnu vladu, već Vijeće ministara koje samo vijeća.

- Eto, on radi. Uči me pameti kao da sam juče sišao s grane. Da Sloveniji i Hrvatskoj nije BiH, propale bi za 24 sata. Kakva EU. Šta mogu proizvesti i prodati Švicarskoj i Austriji? Nego sve smeće uvaljuju nama. U prošlom mandatu sam to rekao, kada sam bio u komisiji za spoljnu trgovinu i carine. Sav lopovluk je tu, od uvoza krušaka do oružja. Ko će meni ekonomskim parametrima objasniti da je kutija ronhila u Rovinju na kapiji 2,4 KM a kod nas 1,7 maraka? Kako je bilo moguće da se nađu Srbin i Bošnjak i uvezu sedam hiljada tona goveđih glava? Na goveđe glave se tada nisu plaćale carine. Oni su carinskim deklaracijama prali pare, a uvozili biftek. Pa sam postavio pitanje u Parlamentu, ako su uvezli sedam hiljada tona goveđih glava, gdje su te kosti? Groblje bi moralo biti veće od ovog parlamenta. I samo na toj transakciji, ta dva lopova, zaradila su 20 miliona KM. Šta njih briga za BiH, za novinara, parlamentarca.

• Još u 2010. ste rekli da ne želite koristiti službeni mobitel i novac za reprezentaciju. Tek sada uslijedile su inicijative Vaših kolega za ukidanje nekih od tih beneficija.

- Otiđite u blagajnu Parlamenta i provjerite: jedini sam poslanik koji nije otvorio ta vrata. To znači da nigdje nisam putovao, nisam uzeo dnevnice, nisam uzimao putne troškove.

• Priča se da bude i suza ako se nekome od parlamentaraca otkaže putovanje.

- Imate ovdje, nije to nikakva tajna, poslanika koji su više vremena proveli u zraku nego u poslaničkim klupama, putuju stalno, ali nikad nisam vidio od toga koristi za BiH. Jesu li doveli ijednog investitora? Takvih imate koliko hoćete, samo da je hodati.

• Ponaša li se pravosuđe kao država u državi?

- Ako ih je iko napadao, ja sam, ali ne može pravosuđe raditi na način kako bih ja želio ili neko drugi. Sve je to borba za vlast. Ponavljam stalno, nema mira u BiH u smislu ljubavi i sloge dok se ne razjasni ratna prošlost. Da smo razjasnili prošlost iz Drugog svjetskog rata, pola nam se ovih stvari ne bi desilo. Ali, ne možemo razjasniti kad se sve negira. Objavio sam blizu 4.000 autorskih tekstova, nijednu riječ ne bih promijenio. Nisam se služio lažima, nikoga nisam vrijeđao. Pa sam tražio da primimo 200 tužilaca i napravimo strategiju za pet godina. To su Tužilaštvo i VSTV prihvatili. Bilo nam je to isplativije i uz kredit, nego da razvlačimo ovako 20 godina, kada nam umiru svjedoci i tek smo sada zagužvali. Da ja sam odlučujem, sad bih potpisao da je Republika Srpska samostalna. Ali, svjestan sam da to nije moguće i zato i ja nekad koristim te strane riječi, a čujem i ovdje u Parlamentu kad kažu: ako gledamo to sa viših aspekata, kroz prizmu regiona, to bi u kontekstu trebalo... I šta sam rekao? Neka se svaki građanin okrene u krug stotinu metara u mjestu gdje živi, spoznaće deset lopova bez dana radnog staža a imaju dvije-tri firme. Kako?

• Može li Parlament ograničiti primanja direktorima policijskih agencija?

- Neke su moje kolege smatrale da se služim demagogijom kada sam u prošlom mandatu predlagao da poslanici ne trebaju imati više od hiljadu KM mjesečno. Moramo opremiti policiju, ali ne da tuče narod. Mi nemamo vojsku ni za gašenje požara. To je skupljeno, jer je neko naredio iz NATO-a. Ima jedna dobra anegdota, a ni danas taj problem nije riješen - imamo problem sa granicama BiH. Sa Crnom Gorom oko Vučeva. Đuro Pucar, koji je tada bio sve u BiH, sa visokim crnogorskim funkcionerom igrao karata na Tjentištu: Pucar izgubio i dao pola Vučeva njemu. Mi ne možemo da ga vratimo, oni ne mogu da ga otmu.

• Još većih problema ima sa Hrvatskom.

- Ne znam sad ko je sve sa njima kockao. Komunisti su bili pametni. Osjetljive stvari su gurali pod tepih i narod o njima nije znao. Problem ovog sistema je što su lopovi ukrali i tepih.

• Ko će onda hapsiti lopove?

- Cijeli život sam se borio protiv njih, ali biće mi žao što sam imao malo uspjeha. Od koga sam ja uzeo marku? Stipendirao sam dva studenta, pomogao gdje sam mogao. Danas funkcioneri uzmu pare iz budžeta i otvaraju džamije, crkve... Zagrnu se onim peškirima i kažu evo ga donator. Iz svog džepa nije dao ni marke. Tako funkcioniše BiH, a može biti drugačija i vraćam se na one resurse.

• Može li borbe protiv lopova biti nakon oktobra?

- Ne znam, ja tada neću biti u vlasti, već ću osnovati organizaciju za borbu protiv nje. Ko god bio u njoj. U ovih osam godina nisam uspio realizovati svoje osnovne ciljeve, a to je da narodu bude bolje, a predlagao sam rješenja.

• A taman sam htjela pitati možemo li Vas očekivati ponovo na listama?

- Ne znam, to će zavisiti i od stranke, a imam problema sa zdravljem. Nikad se nije desilo u BiH da 2006. budem ubjedljivi pobjednik na izborima u svojoj izbornoj jedinici, a da nisam član stranke. U 2010. uzmem člansku knjižicu. Znam jednog lopova na Palama, ima osam knjižica. Nije problem ko će biti na listi, već to što ti koji dođu u ovu zgradu (Parlament BiH, op.a.) zaborave i svoju suprugu. Gledaju kako da ukradu nešto na putovanju i kažu da su kupili, a nisu. Prošle izbore sam tačno pogodio ko će pobijediti, ali to neću dati u novine. Nemoguće je da u ovoj državi pet ljudi ima svoje avione. Sad je utrkivanje oko smanjenja PDV-a za dječije igračke, knjige. Predlagao sam još 2007. da se oporezuje luksuzna roba, zlato, jahte, tada su tri čovjeka u BiH imala svoje avione, sada ih ima pet, da se i oni oporezuju maksimalno, a da namirnice imaju nultu stopu. Pa sam predlagao, kako je moguće da 2.000 automobila leži u skladištima Uprave za indirektno oporezivanje i da plaćamo godišnje 500-600 hiljada maraka ležarinu, da se ta vozila poklone bolnicama, Crvenom krstu, narodnih kuhinjama. A šta rade tamo? Poskidaju glavne dijelove, pa kad je auto očerupan, dovedu komisiju i kažu da je neispravan. Naravno da ne može ići bez guma i volana. Niko neće da ga uzme. Kad prođe procedura, sve što su pokrali, vrate i voze te aute. Postavio sam i pitanje kako može pomoćnik ministra koji je državni službenik voziti automobil 24 sata i trošiti gorivo na račun države? Ide u svatove, razbije auto u svatovima i nije ga stid staviti još galeriju na auto, doći na Jahorinu i skijati se. Sa cijelom porodicom! BiH može napraviti uštedu da stavi van funkcije 2.000 vozila.

SP u fudbalu

 
• Vaš kolega Zvonko Jurišić kazao je za Oslobođenje da niko neće pristati na smanjenje tolikog broja vozila.

  - Gospodin Jurišić je bio predsjednik komisije za istragu utroška donacija. Kad sam ja podnio ostavku u njoj, nikad više nije zakazao sjednicu. Najmanje je 40 milijardi opljačkano na donacijama.

• Investitori se žale na birokratske procedure. Je li ih zato malo?

- Ma koje procedure? Neka ti koji se žale dođu i dobiće papire za dva sata. Oni se vade na to. Boje se lopova ovdje. Čim krenu iz svoje zemlje, već ih neko, kako se to kaže spinuje, kao da mi ovdje jedemo ljude. Geografski položaj nam je najbolji, ali oni to gledaju kao najbolje za, opet novi termin, sve pošasti, trgovinu bijelim robljem, drogom, oružjem. Ovdje još jedino nije bilo svjetsko prvenstvo u fudbalu, a ni to ne bismo mogli organizovati, jer se ne bismo mogli dogovoriti u kojem gradu da se igra.

• Pa igralo bi se u tri grada, ali ko će osigurati ulaganja?

- Ne bi. Na stadionu Koševo, kad dođe srpski tim, uzvikuju "Kolji Srbina", u Lukavici uzvikuju "Kolji baliju", u Banjaluci demoliraju autobuse prije utakmice ili u Širokom Brijegu. Ovdje ne fale zakoni, već njihovo provođenje. Zar nije sramota ako se siluje dijete i taj zločinac dobije uslovnu kaznu? Tražio sam i dobio saglasnost od Parlamenta da Ministarstvo pravde pripremi izmjene zakona za te najveće pošasti, dilanje droge, silovanje djece, da kazna bude 40 godina. Postoje stenogrami. Rekao sam da je to dijete bilo od nekog funkcionera, mi bismo četiri dana zasjedali, angažovali SIPA, Tužilaštvo, novinare, sve da se ti uhapse i vješaju.

• I ko je stao uz Vas?

- Niko.

• Treba li nam reforma policije kad već ne možemo utvrditi ko je za šta nadležan tokom protesta?

- Ne može neko biti ministar bezbjednosti a da nema odgovornosti. Sreća pa nije bilo ljudskih žrtava. Zar trebamo pustiti da vlada anarhija, pa da se neko sjeti da treba djelovati. Rat nije počeo tako što je Srbin mrzio muslimana i obratno, već na fudbalskoj utakmici. A kad talas krene, teško ga je zaustaviti. Ima ovdje i mojih kolega, slažu čim zinu, a sreća je pa neki i ne zinu. Zato su im tu govornica i kasa. Neki su putovali na turistička putovanja, a prvo su im morali pokazati gdje idu. Ima poslanika koji se ni po Sarajevu ne znaju kretati bez turističkog vodiča. Normalno, ne mogu svi biti iz Sarajeva. Ali, svi su rođeni prije Adama i Eve i mene uče pameti.

----------------------------------------------------------------------------------

Zatvorenicima samo fali paušal


• Mogu li mladi promijeniti stanje u državi?

- Nikad. Od koga će učiti? Samo će biti gore. Skupi se 20 plenumaša i demoliraju zgradu. Lako je rušiti. Platiće to njihovi roditelji, jer oni i ne rade. A milina je nekome danas biti i u zatvoru. Ima tri obroka, gleda TV, ima internet, čita novine, leži. Samo što ne prima platu i nema dodatak u vidu paušala. Još im to treba uvesti. Sretao sam lopove, kako smo ih zvali, sa A liste. Ko god je obio banku u Njemačkoj i Švicarskoj, svakome sam čestitao. Ali, bio sam ogorčen kad dovedu nekoga ko je izvukao novčanik u tramvaju. Da taj pokradeni ima para, imao bi i svoj auto. Sada bi ta A lista bila predugačka.

--------------------------------------------------------------------------------

Sviđanje na Facebooku

• Aktivni ste na društvenim mrežama.

- Testiram ja svoje prijatelje sa Facebooka. Napišem misao i potpišem Jovana Dučića. Svi kliknu da im se to sviđa. Za sedam dana obnovim istu misao i potpišem sebe. Samo dvoje klikne. A sve isto. To vam je ta slika društva. Odbio sam 20.000 zahtjeva, a izbrisao tri hiljade imena. Šta će mi neko ako mi ne čestita rođendan, krsnu slavu. Ja svakom sve čestitam. Sve pratim. Na blogovima objavljujem svoje tekstove, izjave iz medija, ali nema vrijeđanja. Imam ovdje problema sa nekim "velikim Bošnjacima" koji nikad nisu bili u džamiji, a ja jesam. Ja se u Sarajevo nisam vratio, jer bih pobijedio sve političare. Sve bih dao da mogu dva metra potrčati. Snašao bih se na svakom mjestu. Znam pjevati. Da kažem samo: dobro veče, srpski narode, prodaću 50 hiljada CD-ova. Ali, nije mi to u interesu.

------------------------------------------------------------------------------

Karleuša i homoseksualci

 
• Pjevate li bolje od predsjednika SNSD-a?

- Neka ocijene drugi. Ima ljudi koji vole pjevati, a jedna je stvar što vole, a druga što ne znaju. Ja volim gledati Jelenu Karleušu. Ali, što ću je slušati, nijednu riječ ne razumijem bez prevodioca. I ona poslije toga rekla da ne bi dozvolila da je pipnem ni mrtvu. U velikoj je zabludi, ne bih je ni živu pipnuo, sva je od silikona. Nisam protiv narušavanja ljudskih prava. Podnio sam amandmane o zabrani diskriminacije. Ali, sam protiv lezbijki i homoseksualaca. Nema produženja vrste. Neka se oni bave čime se bave, ali daleko od naroda. Kakve šetnje? Svi su mi dali podršku u PSBiH, nisam mogao primijetiti da je iko na onoj drugoj strani. Ali, tu me neka Srpkinja iz Sarajeva, koja vodi neki centar, tužila. Ja sam Boga molio da idemo na sud. Kakav Sulejman Veličanstveni, šta bih ja napravio. Došli mi iz Evropske komisije da ja to prihvatim. I kažem: Evo, prihvatiću da dva homoseksualca ili lezbijke sklope brak. Čiju će djecu usvojiti? Ima li djece na grani? Ko će u tom braku bit strina? Imaju li tetku, gdje je tu amidža i šta je sa nanom? Kad nisam dobio odgovore, jednog iz Holandije, a baš se vidjelo da je homoseksualac, sve su inspiracije prošle. To nam neće nametnuti.

-----------------------------------------------------

EU će prva propasti

 
• Kada će BiH ući u Evropsku uniju?

- Ko se sada sjeća Raffija Gregoriana, koji je bio ovdje strah i trepet? Ko se sjeća diktatora Paddya Ashdowna? Kad se sjetim šta mi je sve obećavao, sad me glava zaboli. Imao 25 hiljada eura platu, nigdje mu nije bilo bolje. Oni Boga mole da ovakva situacija u BiH traje još stotinu godina i da nas oni kao nešto mire. Neće vam niko dati upaljač ako vam neće ukrasti pepeljaru i to na vaše oči. Evropska unija je prva na redu da propadne. Mi bismo ušli za 20 godina u EU, ali nećemo ući jer će ona propasti za deset. Ovo je najnormalnija zemlja, a da nije član EU u Evropi.

 
Autor sjovicicslavuj | 19 April, 2014 | read_nums (289)
                                         ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

Никада нисам озбиљно схватао оне људе, па били они просвјетни радници или васпитачи или можда неке моје колеге политичари, који су народу давали и дају лажне наде. Е ови посљедњи су интересантни из више разлога, мада не постоји ниједан разлог због којих би ме неко од њих заинтересовао. О многима и превише знам, а то није добро.

Довољно је имати на уму њихове сталне позиве упућене широким народним масама - како сви требају равноправно да поднесу терет кризе у којој се налазимо, а све ради бољег сутра?!

Чуј молим те – боље сутра?

И како послије тога да им народ било шта вјерује, јер велики број њих ће све учинити, а већ и јесу да њих свака криза заобиђе.  Заправо,  они већ живе у бољем, али не сутра, већ бољем данас и онда је логично да ће им тако бити и сутра и прекосутра и убудуће.

Наша памћења врло често пребрзо престају да трају и све падне у заборав, а не би требало да буде тако. Наше памћење треба да почиње са утисцима о стању нације како изнутра тако и споља и онда ће бити могуће спознати комплетну слику укупног стања у друштву.

Не пада ми на ум да овдје помињем како нам изгледају библиотеке и да ли ико у њих навраћа? Музеја скоро и да немамо. Зоолошких вртова би могли имати, али немамо дивљих животиња, а домаће никога и не интересују.

Не вјерујем да има људи који још мисле да су овдје Турци и да смо под окупацијом. Мада смо окупирани турским серијама. Нисам толико неинформисан, али ево да кажем да сам чуо само за једну турску телевизијску серију и то - “Сулејман Величанствени”. Не бих ни за њу знао, али чекајући кафу у кафићу чуо сам како двије дјевојке коментаришу “Суљине љубавне подвиге” (!)

Но, да прескочим сва та размишљања, јер сутра је највећи хришћански празних – Христово васкрсење.

Мир Божји – Христос Воскресе!

Autor sjovicicslavuj | 18 April, 2014 | read_nums (339)

18. 04. 2014

Bezbednosne agencije na nivou BiH od svog formiranja su pretvorene u nacionalne rovove i podeljene po nacionalnom ključu!
NACIONALNI KLJUČ... Almir Džuvo, Zoran Galić i Goran Zubac
Bošnjaci tako kontrolišu Obaveštajno-bezbednosnu agencije BiH, koju od njenog formiranja 2004. godine vodi Almir Džuvo, kao i Direkciju za koordinaciju policijskih tela, na čije čelo je posle Himze Selimovića imenovan njegov sunarodnik Mirsad Vilić.
Pošto BiH najveću kopnenu granicu ima sa Hrvatskom, neko je očigledno procenio da Hrvati treba da kontrolišu granicu BiH, pa je direktor Državne granične službe, koja je u međuvremenu preimenovana u Graničnu policiju BiH, stalno bio iz reda hrvatskog naroda. U skladu s tim, prvog direktora DGS-a, a kasnije i Granične policije Vinka Dumančića pre dva dana nasledio je njegov sunarodnik Zoran Galić.
Sistem nadzora
Srpski kadrovi su neprestano na čelu Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), jer je njen prvi direktor bio aktuelni ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović. Njega je u direktorskoj fotelji nasledio Mirko Lujić, a posle isteka Lujićevog mandata na čelo SIPA je zaseo takođe Srbin Goran Zubac. 

Dugogodišnji radnik službi bezbednosti Neđo Vlaški kaže da je u sektoru bezbednosti u BiH i te kako primetan nedostatak ozbiljne kontrole bezbednosnih agencija. Vlaški ističe da i podela bezbednosnih agencija po nacionalnom ključu i njihovo pretvaranje u nacionalne rovove predstavlja rezultat nedostatka adekvatne kontrole.
- Iako je trebalo davno da bude donesen, BiH još uvek nema zakon o parlamentarnoj kontroli i to je jedan od razloga zbog kojih nad bezbednosnim sektorom nije ni uspostavljen celokupan sistem nadzora bezbednosnih institucija - kaže Vlaški.
 
- To na koji način se vrše imenovanja rukovodećih struktura i da li će doći do nove preraspodele bezbednosnih agencija prema nacionalnom ključu zavisi isključivo od političkog dogovora najvažnijih političkih faktora - kaže Vlaški.

Prema njegovim rečima, do određenih promena bi trebalo doći ako legitimni predstavnici naroda sačine kvalitetnu analizu rada svih agencija, te ako se kod imenovanja kadrova više pažnje posveti profesionalnoj kompetentnosti.

- Na taj način se može prekinuti monopol predstavnika jednog naroda da u više mandata bude na čelu istih policijskih i bezbednosnih agencija, ali i onemogućiti da neodgovorne grupe i pojedinci, političke strukture ili neki drugi centri moći preko države i obaveštajnih agencija realizuju neke svoje uske ili lične interese - kaže Vlaški.

 ------------------------------------
Vreme čuva mandate!

 Prema pojedinim tumačenjima, predstavnici istog naroda stalno vode iste bezbednosne agencije zato što njihovim direktorima u različito vreme ističe mandat, a nepisano je pravilo da na čelu OSA, SIPA i GP ne mogu da budu predstavnici istog naroda. Tako se i stvorilo "vrzino kolo" iz koga praktično nema izlaza.

- Trenutno je direktor OSA Bošnjak, a direktor SIPA Srbin, tako da je za direktora GP kome je istekao mandat morao biti izabran Hrvat. Po tom pravilo, kada se bude birao direktor OSA kome uskoro ističe mandat, moraće se birati Bošnjak, jer su direktori SIPA i GP Srbin, odnosno Hrvat - objašnjava odlično upućeni sagovornik Pressa RS.
On dodaje da je to moguće promeniti ako bi se redovan istek mandata direktora jedne od tih agencija poklopio sa npr. eventualnom ostavkom direktora u nekoj od preostale dve agencije.


On objašnjava da je predsedavajući Saveta ministara BiH imao obavezu da nakon dve godine od stupanja na snagu Zakona o OBA pokrene istragu kako bi se ispitalo da li su narušena prava bilo kojeg konstitutivnog naroda u primeni tog zakona, ističući da to nikada nije urađeno.

-----------------------------

Pitanje bez odgovora

Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH i bivši radnik službi bezbednosti Slavko Jovičić, koji je i član Zajedničke parlamentarne komisije za nadzor nad radom OBA BiH, kaže da je još u prošlom sazivu parlamenta postavio poslaničko pitanje o tome zašto nema rotacije na čelu bezbednosnih agencija na nivou BiH.

- Nikada nisam dobio odgovor na to pitanje, verovatno zato što nije moglo da se utvrdi ko treba da mi odgovori - kaže Jovičić.

On dodaje da i procedura imenovanja čelnih ljudi bezbednosnih agencija predstavlja pravu farsu, jer je neprirodno da kandidate za direktore OBA, SIPA ili GP intervjuišu ljudi koji o bezbednosti znaju mnogo manje od onih koje intervjuišu.


- Zbog toga bi logičnije bilo da postoje četiri bubnja kao za Ligu šampiona, pa da u jednom budu Srbi, u drugom Hrvati, u trećem Bošnjaci, a u četvrtom "Sejdić i Finci". I onda ako direktor neke agencije treba da bude Srbin, izvlačilo bi se iz prvog bubnja, ako treba da bude Hrvat iz drugog, Bošnjak iz trećeg i ostali iz četvrtog - kaže Jovičić.
 Darko Momić

Autor sjovicicslavuj | 17 April, 2014 | read_nums (230)
   ПИШЕ: СлАвКо ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

 Освануло јутро под снијегом који и даље пада. Па шта ако пада? Једино је мало чудно што пада баш сад и то у сред априла, а није падао у јануару или барем у фебруару. Климатске промјене су већ одавно наступиле, казаће неко. Биће у праву и они који неће казати ништа.

Данас је 17. април Љета господњег, дакле 2014. године. Код нас пада снијег, а у Бразилу се приводе завршне припреме за самбу и плесне манифестације од јутра до сутра, а ако неко баш и не стигне све да погледа не треба да жали ни за чим, јер ће то трајати и прекосутра, а све у славу и у част Светског фудбалског првенства. Нас тамо неће бити, мислим неће бити наше репрезентације. Да не буде забуне. Биће репрезентација БиХ, али то није репрезентација барем половине Босне и Херцеговине. Да будем још прецизнији. То неће бити репрезентација највећег броја Срба из Рпублике Српске, осим оних сталних гостујућих Срба, углавном из Бања Луке и малог броја из Источног Сарајева који су миљеници федералних телевизија. Ради се о тзв. аналитичарима опште праксе и о попуњивачима српске квоте у програмима федералних телевизија. Дакле, на Свјетском првенству неће играти наша репрезентација, а наша је СРБИЈА!

Али, како каже мој комшија, ми смо екстра ординирани. Нисам одмах схватио о чему се ради, а кад нешто не разумијем, онда се баш и заинтересујем и бацим у “висока” размишљања, а све са циљем како бих докучио домете онога о чему збори мој комшија Васкрсије. Е, па баш лијепо. Ако ништа друго, па за који дан ће наш највећи хришћански празник Васкрс. Довољно. Схватио сам на шта алудира Васкрсије.

Данас и ових дана нећу ништа да пишем о патриотама, о издајницима, о лоповима и о економским параметрима. Поготово ми не пада на ум да било шта напишем о Међународном монетарном фонду. У фокусу су ипак неприлике и хаос у Украјини, која стрмоглаво иде ка свом коначном распаду. Држва је у хосу. Баш нешто мислим гдје је то Владимир Кличко? Кад су га соколили из Брисела и кад су му давали подршку како да што више удаљи Украјину од Русије и да је баци у крило НАТО пакта и Европске уније, е онда су Кличка наговорили да скине боксерске рукавице и да “у другим подмуклим рукавицама” крене у обрачун са ПУТИНОМ и РУСИЈОМ. Каква је то била наивност, па то свијет није упамтио, али ће запамтити да је некад постојала Украјина, које више неће бити.

Да се вратим на наше подручје, јер овдје је најбоље. Добро је само зато што се стално смјењују апатија и неке наде у боље сутра. Ма ја хоћу да буде боље данас. Боље и данас и сутра може бити ако будемо имали бар минимум неких заједничких интереса, а не као данас да свако има само свој. Што сам старији, а по некад и искуснији, чисто сумњам да ће се много тога промијенити на боље. Мада не волим да будем само посматрач и да ме стационирају у “Нациналном заштиченом парку”, којем не знам ни име. А ако не знам име, онда не знам ништа друго.

Све ћу то оставити за сутра, јер данас игра Новак Ђоковић у Монте Карлу, игра Црвена Звезда у Новом Пазару, па се надам да би могли нешто повољно и да пазаримо, онако ђутуре и без калкулација...

 

Autor sjovicicslavuj | 12 April, 2014 | read_nums (262)

M. FILIPOVIĆ | 11. april 2014.

Turski zvaničnici samouvereno i odlučno sprovode neoosmansku strategiju u BiH. Zejbekči: Otomansko carstvo je bila i bosanska država, koja je dala 22 velika vezira. Jovičić: Opasne pretenzije Ankare ka ovom delu Evrope

BANjALUKA - Da Turska ne odustaje od svojatanja Sarajeva i BiH, potvrđuje izjava ministra ekonomije ove zemlje Nihata Zejbekčija da je „bosanska država bila osmansko carstvo“!

Posle istupa šefa turskog premijera i šefa diplomatije, Redžepa Tajipa Erdogana i Ahmeta Davutoglua, da je „Sarajevo produžena ruka Ankare“, i Zejbekči je, tvrde srpski političari, nastavio da promoviše neoosmanske ciljeve Ankare.

Uprkos stavu Srpske da se turski zvaničnici zalažu isključivo za ostvarivanje bošnjačkih i islamskih interesa, čime dodatno urušavaju političku i bezbednosnu situaciju u zemlji, novokolonijalni vetrovi sa Bosfora su sve jači.

Ako se analiziraju istupi turskih zvaničnika, smatraju srpski političari, veoma lako se može videti da je cilj spoljne politike Ankare uspon otomanskog Balkana, a ostvarivanje te strategije počelo je upravo iz Sarajeva i BiH.

Zejbekči je, tokom predavanja studentima turkologije sarajevskog Filozofskog fakulteta, poručio da su odnosi između Turske i BiH čvrsti i da ih treba razvijati u budućnosti.

- Mi smo potomci ljudi koji su na istom geografskom prostoru delili ista osećanja, mi smo deca i potomci iste kulture. Osmansko carstvo je bila turska država, bosanska država, hrvatska država, srpska država, arapska država. Stvorili su je mnogi narodi koji su se našli na okupu, mnoge kulture i mnogi jezici. Mi smo blizu 550 godina proveli zajedno ovde, a nakon osmanske države ja ovde vidim spomenike i istoriju tog vremena - rekao je Zejbekči.

On je rekao da je „bosanska država iznedrila 22 velika osmanska vezira“.

- Prevedeno rečnikom današnjice, to znači da je tadašnja Bosna dala 22 premijera. Hiljade velikih vladara je došlo iz ove države, stotine pesnika, arhitekata, umetnika. I dan-danas veoma smo srećni što živimo sa vašim sunarodnicima u Turskoj - pojasnio je Zejbekči.

Pre njega, Erdogan i Davutoglu su poručili da BiH zauzima posebno mesto u srcu Turaka i Turske i da će tako ostati i ubuduće.

- Alija Izetbegović mi je u amanet otavio Bosnu - kazao je ranije Erdogan i dodao da mu je Izetbegović u bolnici rekao da je „Bosna ostavština Osmanlija“.

---------------------------------------------------------------

SARAJEVO (NI)JE TURSKO

Davutoglu je više puta ponovio i da je istorija Balkana i BiH otomanska. Poslanik SDS Borislav Bojić zamera Ankari što uporno svojata Sarajevo.

- Ako je Sarajevo tursko, čiji su onda ostali gradovi u BiH. Čini mi se da je Turska ovim poručila da će prisvojiti ono što smatra da je njeno u ovoj zemlji, ali šta će onda biti sa BiH. To su opasne izjave turskih zvaničnika, kojima se raspiruje međunacionalna mržnja u zemlji i jačaju bošnjačke hegemonističke ideje- rekao je Bojić.

---------------------------------------------------------------

Poslanik SNSD u parlamentu BiH Slavko Jovičić kaže, za „Novosti“, da Turska samouvereno i dosledno provodi svoju neoosmansku strategiju u BiH, ali i na Balkanu.

- Evidentne su neoosmanske pretenzije spoljne politike Turske. Tu strategiju je upravo Davutoglu i teorijski uobličio u svojoj knjizi „Strategijska dubina“. Turska očigledno želi da postane regionalna sila, a Sarajevo i Bošnjaci su njihovo sredstvo za ostvarivanje tog cilja - tvrdi Jovičić.

On je naglasio da je problem što Ankara sve otvorenije promoviše bošnjačke interese u BiH na štetu ostalih naroda.

- Srbi i Hrvati se nikada neće moći identifikovati sa osmanskim identitetom, kako to Ankara pokušava da nametne svim narodima u BiH. Zejbekčijeve izjave su na tom fonu - zaključio je Jovičić.

http://www.novosti.rs/vesti/planeta.300.-Turska uporno svojata Bosnu

Autor sjovicicslavuj | 8 April, 2014 | read_nums (293)

Лопуже и бјелосвјетски хоштаплери

најбоље се сналазе 
у систему поремећених вриједности!
*************************************

Autor sjovicicslavuj | 8 April, 2014 | read_nums (278)
ПИШЕ: СлАвКо ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ
 
Друштвена дилема или дилеме у стварности или можда свакодневица живљења у просјеку могућег.

Ко су они просјечни, а ко ванпросјечни? О исподпросјечнима сви знају све и о њима се брине статистика.
Немам одговора на многа питања, јер ми се ништа не уклапа у шему онога што већ знам, мада много тога и не знам. Признајем.

Није могуће огрнути пончо и кренути на рад у фабрику кад нема ни понча, а сасвим је мали број фабрика у којима радници нешто раде. Упаде ми ово размишљање онако, право ни откуд, јер сваки успјех се мјери продуктивношћу, а свугдје око себе видим само назадовање и у многим областима пропадање. А кад се назадује, онда нема ни шансе да се напредује.

Како даље и куда?

Је ли рјешење ставити минђушу у уво или ставити пирсинг у пупак и прошетети се по отаџбини?! Исти еквивалент је у распону између оног што је могуће и оног што је немогуће.  Кад је тако, а јесте, питали се ико више – а гдје ми је отаџбина? А отаџбине нема без села.
Знамо ли ми гдје нам је село и од тога треба почети. Села су уништена и зато и нема пророка, мада је у свом селу најлакше бити пророк. Али прошла су та времена.

Данас су сви напрасно постали европејци. Сви су у хаотичној журби да што прије стигну под скуте Европске уније. Сви су се укључили у “савремене трендове” и због те чињенице сви одскачу од свог интелекта. Бјежећи из једног /домаћег/ стања сви покушавају да стигну до неког благостања, не знајући да тако упадају у још горе сивило изопаћене Европе. Сви су слуђени колоритом боја и европским благостањем.

У Европи ипак не размишљају као ми и они су се осавременили. Они не контају да нас онако на кварно, извађеном тарабом из плота клепе по њушци. Они нас много брже и софтифицирано убијају разним савременим методама и пошастима, а ми ходамо као уштројени и поносно марширамо уз звуке наших маршева. Тумарамо тако од немила до недрага и никако да застанемо и да се одморимо и у међувремену пресаберемо.

Звијезде “Гранд продукције” разваљују и ничу као глисте послије кише. Срећа је па из прошлог циклуса никога нисам запамтио, а и како бих кад нисам ништа ни пратио. А и да јесам, морао бих све да их заборавим, јер треба се само још мало стрпити и стићиће на десетине нових “звијезда”.

На сваком кораку се осјећа учмалост и апатија. Људи скоро да и не разговарају, јер немају о чему. Нема “Великог брата”. Нема “Фарме”. А и на свим телевизијама је завршена бескрајно-трајна серија “Сулејман Величанствени”.
И о чему онда народ да разговара? О политици? Ма јок, а и што би кад су у политици сви лопови, а народ се плаши лопова.
Остаје питање без одговора - да ли је овај народ заборавио да мисли?
 
Autor sjovicicslavuj | 1 April, 2014 | read_nums (247)

 

******************************************

Kацин: Kрим и KиM не поредити,а Путин jе исти Mилошевић

ПOДГOРИЦA - Потпредседник делегациjе Eвропског парламента за jугоисточну Eвропу Jелко Kацин тврди да се случаjеви Kосова и Kрима не могу поредити, али jе упоредио поступке Владимира Путина са политиком Слободана Mилошевића приликом, како jе навео, "крвавог распада бивше Jугославиjе".

Oн jе оценио да су амбициjе Русjе далеко веће од анексиjе Kрима и веруjе да ће развоj ситуациjе у Украjини утицати позитивно на схватање значаjа чланства Црне Горе у НATO-у.

Mилошевић jе стварао парадржаве Републику Српску и Републику Српску Kраjину како би остварио своj наум - сви Срби у jедноj држави, односно сви Срби у некоj већоj Србиjи. По том сличном моделу, Путин покушава да повећа руску териториjу“, рекао jе Kацин за подгорички портал Aналитика.

Eвропски парламентарац jе поздравио званичан став Црне Горе о украjинскоj кризи.
"Што се тиче односа према Украjини, надамо се да ће и Србиjа разумети у чему jе реч те да ће и она заузети став коjи jе близак позициjи Eвропске униjе. Црна Гора jе то већ учинила“, рекао jе Kацин коjи, као члан делегациjе Eвропског парламента, борави у Kиjеву где посредуjе у разговорима између власти и опозициjе.

Према његовим речима, Русиjа и даље гомила своjу воjску и наоружање на украjинским границама, "што ниjе добро."
"Tо свакако ниjе добро. Mислим да се у делу међународне заjеднице нереално сагледава опасност следећег корака Русиjе и чак на известан начин и потцењуjе та опасност. Ситауациjа на терену jе таква да треба бити реалан и очекивати даље заоштравање односа између Руске федерациjе и Украjине. Oсим тога, руско становништво у Украjини jе под великим притиском и доста изманипулисано“, навео jе Kацин.

Oн сматра да НATO не може да реши проблем у Украjини иако се званична Украjина томе нада.
"Без jединства унутар земље, без државничког става - како власти тако и опозициjе - териториjални интегритет Украjине jе и даље, након Kрима, веома угрожен", додао jе Kацин.

Kосово и Kрим не могу упоређивати у било коjим ситуациjама и на било коjи начин, истакао jе он.
"Kао прво, досадашња аутономиjа Kрима у оквирима Украjине ниjе била угрожена на било коjи начин", рекао jе Kацин коjи jе уверен да су амбициjе Русиjе далеко веће од саме анексиjе Kрима.

"Kрим jе полуострво коjе jе потпуно зависно од остатка териториjе односно континента, како снабдевањем водом, струjом тако и свим осталим енергентима и намирницама. За сваког нормалног jасно jе да jе Kрим само први корак као ономе што Путин жели да направи како би угрозио териториjални интегритет Украjине“, навео jе Kацин.


 
Autor sjovicicslavuj | 30 Mart, 2014 | read_nums (368)
 

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Barak Obama, simbol nove nade, ideje i promjene bez premca je za stanovnike Federacije Bosne i Hercegovine taj koji dominira u poređenju s predsjednikom Ruske Federacije, Vladimirom Putinom.
 
Prvi afroamerički a 44. po redu predsjednik, borac za prava manjina, u Bosni i Hercegovini je još od pobjede na izborima favorit u bosanskohercegovačkom entitetu Federaciji BiH. Dobio je i liniju odijela nazvanu Obama, koje radi tvornica konfekcije Borac iz Travnika.
 
"On je nasmijan, mlad, spreman da sve svjetske izazove primi na svoja leđa i da ih riješi. Jedan optimizam, jedna spremnost, jedna snaga, koja je zračila iz gospodina kojeg mi tačno nismo ni znali, koji se zvao Barak Obama. Donio je optimizam svima nama koji želimo da svijet bude još ljepši i što uređeniji", kaže Ahmet Čurić, direktor marketinga Borca.

I dok ljubav prema Obami cvjeta i u industrijskoj sferi, Putin nije bio te sreće, iako u Republici Srpskoj upravo njega vide kao predsjednika svijeta.
 
Posljednja dešavanja u Ukrajini uticala su u dobroj mjeri i na političku polarizaciju u zemlji, čak i kod zastupnika u Parlamentu BiH. Slavko Jovičić, zastupnik SNSD Milorada Dodika, govoreći o putu BiH prema NATO–u, ne skriva potporu Putinu.
 
"I ne želim da BiH bude Ukrajina, gdje će interese braniti neko iz SAD-a, koji nisu ni blizu tu. Ono što je nekada bilo i NATO pakt bio važan, bio je bipolarni sistem, gdje su samo Amerikanci određivali ko će šta uraditi. Danas, hvala Bogu nije tako. Kako god ko shvatio, bratska Rusija je stala na noge", kaže Jovičić.
 

Podrška jednom ili drugom u BiH zavisi upravo od nacionalnog ključa jer se i nacionalni interesi povezuju s potporom Rusiji ili SAD, kaže Vlastimir Mijović, politički analitičar i bivši dopisnik iz Moskve.
 
"Ovo je bila interesantna analiza ovih dana Galupovog instituta, koja je pokazala da 49 posto građana BiH smatra SAD agresivnom zemljom, koja ne utiče plodonosno na svjetske procese. Po mom sudu, vjerovatno je bošnjačka i hrvatska populacija ta koja podržava i SAD i Obamu i njihovu politiku, dok opet pripadnici srpske nacije više navijaju za Rusiju i Moskvu", smatra Mijović.
 
Barak ObamaBarak Obama
"Obama je lider koji dugo vodi jednu dobro uređenu državu, dok je Putinu palo u zadatak da od jedne države u rasulu pravi novu, sa novim sistemom, uvodeći je u kapitalizam i neke sasvim druge stvari koje nisu praktikovane u toj zemlji. Iz tog proističu i odlike koje oni moraju da imaju", kaže on.

"Vidimo da je Putin znatno agresivniji, da je mnogo važniji u svojoj zemlji, nego što je to Obama u SAD-u. Posljednja riječ u Rusiji je uvijek Putinova. Sumnjam da je Obamina i u pola slučajeva, kada se radi o važnim stvarima. Tamo postoje jako dobro uređene službe, u kojima predsjednik ima ulogu koordinatora. Što se tiče Putina, vrlo je teško reći kakav je on lider. On je pokazao da je moćan lider, odnosno onaj koji može pod svoju ruku da stavi kompletan sistem i cijelu zemlju koju vodi. Drugo je pitanje da li je vodi dobro", tvrdi Mijović.
 
Iako je za bosanskohercegovačke prilike sasvim prirodna polarizacija na pristalice i protivnike Rusije i SAD, odnosno Putina i Obame, činjenica je da mnogo značajniju ulogu u bosanskohercegovačkoj političkoj stvarnosti ima američka administracija.

Također SAD posvećuju mnogo veću pažnju stanju u BiH, a u prilog tome ide i činjenica da je BiH posjetio američki predsjednik Bil Klinton, a u nekoliko navrata zemlju su posjetili i potpredsjednik SAD Džozef Bajden, te državni sekretar Hilari Klinton. Iz Rusije u BiH nije bilo posjeta visokorangiranih zvaničnika.
 
 
Autor sjovicicslavuj | 28 Mart, 2014 | read_nums (335)
 
ПИШЕ: СлАвКо ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ
 

У уставном и политичком систему какав је у Босни и Херцеговини све је толико компликовано и до зла бога неоствариво да је напросто зачуђујуће како се разно разни "познаваоци прилика" утркују у ономе о чему немају појма. Или најблаже речено – не знају ништа!

Наравно да пратим сва политичка дешавања и баш тим свезналицама неко ко зна требао би да каже да не знају ништа, ама баш ништа, осим уношења забуна код обичног народа који то и не мора да зна. Али, недопустиво је да то раде они политичари чији би посао требао да буде – познавање материје за коју се залажу и коју истичу у први план. Таква понашања оних који немају појма о предметним стварима не могу се назвати ни лакрдијом, већ се ради о непознавању елементарних ствари, а поготово, како на почетку рекох – ради се о непознавању уставних, законских и политичких ограничења која су на снази у Босни и Херцеговини. 

Због дијаметрално супротних интереса Срба, Бошњака, Хрвата и осталих, врло тешко је постићи било какав консензус, јер свако гледа свој интерес и свако се плаши оног другог или трећег да га не превари. БиХ је са оваквим друштвеним уређењем, са оваквом уставном структуром и са оваквим националним саставом становништа по свему специфична.  БиХ се не може поредити ни са једном земљом у окружењу, па ни у Европи, јер  све су те државе мање више једнонсционалне или је једна нација у односу на друге доминатна!

О чему се заправо ради?

Опет, и ко зна по који пут у жижи неких опозиционих медија је приједлог ПДП-а /Партија демократског прогреса/, препознатљивија по свом лидеру Младену Иванићу, о увођењу нулте стопе ПДВ-еа на основне животне намирнице, књиге и школски прибор за ученике , лијекове, помагала за ивалиде, заштитна средства у пољопривреди итд. Сваког политичара поштујем, али постоје ствари кад неко прекардаши све узусе и кад покаже елементарно непознавање ствари, а то се дешава високим функционерима ПДП-а, као рецимо потпредсједнику странке Зорану Ђерићу.

Изађе дотични господин Ђерић / ево и мој пријатељ/ на конференцију за медије и каже да је приоритет ПДП-а да се уведе нулта стопа ПДВ-еа на најважније животне намирнице, као и на још неке производе у широкој потрошњи итд., али да ето, по њему, њихов приједлог неће да прихвати СНСД-е и парламентарна већина у Парламентарној скупштини БиХ. Све је нетачно и не заслужује било какав даљни коментар.

Господин Ђерић зна или би требао да зна да нема странке која то није предлагала и која се није за то залагала. Поготово су такве иницијативе актуелне у предизборном времену, мада овдје предизборна кампања никад и не престаје...

Да будем јасан. Ниједан закон из сфере фискалног система и његове измјене, а ни допуне не може да промијени Парламентарна скупштина БиХ, ако за такав приједлог нема сагласности из Управе за индиректно опорезивање!? 

Идемо редом...
Без обзира што је у хијерархији власти институција БиХ Управа за индиректно опорезивање четврта /дакле, парламент је на челу, па Савјет министара, те ресорно министарство за Спољну трговину и у том законодавном и извршном ланцу на крају је и Управа за индиректно опорезивање, дакле четврта/. Е ту настају сви проблеми. Систем је дакле тако постављен, а поставили су га странци и чиновници ОХР-а, а наметнуо га је високи представник - да без сагласности Управе за индиректно опорезивање није могуће донијети, нити вршити измјене и допуне било којег закона. Узимајући у обзир ту чињеницу парламент остаје немоћан (!). То је тако и осим у БиХ нигдје у свијету нема овакве рашомонијаде!

Без обзира на бројне покушаје /а знам то и из личног искуства, јер сам у прошлом сазиву парламента БиХ био предсједавајући надлежне парламентарне Комисије за спољну трговину и царине/ и сам сам настојао да се за одређене производе уведе нулта стопа ПДВ-еа, а да се за луксузну робу подигне на максимални ниво, али за такву иницијативу никада нисам успио да добијем и сагласност Управе за индиректно опорезивање и све се завршавало на иницијативама и приједлозима, нажалост. Завршавало се на покушајима након којих су посланицима остајале свезане руке.

Зато би било добро да се многи предлагачи разних законских рјешења престану бавити разним демагогијама и оним стварима које се не могу, бар сад за сад, промијенити. Лијепо звучи приједлог Зорана Ђерића и сигурно је да то јавност одобрава, али Зоран Ђерић би требао да се упозна са чињеницама и да се упозна са стварном процедуром, а не само да покушава да популистичким приједлозима за себе и за своју политичку опцију придобије наклоност бирача.

То је дакле сва суштина и основна ствар је у непознавању чињеница, па је и Зорану Ђерићу дозвољено да оптужује друге политичке странке, како ето оне наводно не желе да се смањи стопа ПДВеа и да се колико толико олакша живот обичних људи који на једвите јаде састављају крај с крајем. Зоран Ђерић и њему слични нема ниједног јединог ваљаног аргумента кад предлаже оно што је немогуће да се промијени!
 
Autor sjovicicslavuj | 27 Mart, 2014 | read_nums (340)

Predstavnički dom PSBiH; Milorad Živković prijetio ostavkom: Nije posao lutrija


ZBOG NEDOVOLJNE ENTITETSKE VEĆINE (11 GLASOVA PROTIV IZ RS-A), PRIJEDLOG ZAKONA O RASPOLAGANJU NEPOKRETNOM VOJNOM IMOVINOM UPUĆEN JE KOLEGIJU NA USAGLAŠAVANJE.

Foto: D. TORCHE

 
No, pravu buru u Predstavničkom domu danas je izazvao prijedlog zakona o utvrđivanju visine plate zaposlenih u institucijama BiH
Deklarativno, svi poslanici izjasnili su se da su za smanjenje plaća izabranih i imenovanih zvaničnika, ali su se razišli u ciljevima kako do toga doći. Najveći dio ih je bio za to da se hitno pozove Dom naroda PSBiH, da usvoji amandman II na Ustav BiH, kojim bi se brisao stav kojim se onemogućava korekcija plaća u toku trajanja mandata, jer je Predstavnički dom davno završio tu proceduru. Na kraju su sa 35 glasova za i bez glasova protiv i suzdržanih večeras prihvaćeni principi (prvo čitanje) prijedloga zakona o utvrđivanju visine plate zaposlenih u institucijama BiH. 
Sve se može kad se hoće
Iz Kluba SDS-a jesu za smanjenja, ali cijene kako je nemoguće donositi prijedlog zakona kojim bi se definirala primanja samo izabranih i imenovanih zvaničnika, a ne i ostalih uposlenih u institucijama BiH. Iz ove stranke kažu da su najbolje rješenje izmjene i dopune Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH. I u Klubu SDP-a su za smanjenja, ali uz usvajanje amandmana na Ustav BiH i predloženi zakon, te smatraju da paralelno treba razmotriti i sve inicijative koje su podnesene za ukidanje drugih naknada: paušala, komisija, odvojenog života, naknada za smještaj, posjete porodicama...

Milorad Živković (SNSD), predlagač zakona, kojim bi se osnovne plaće izabranim i imenovanim zvaničnicima od narednog mandata trebale kretati između 2.500 za ministre i njihove zamjenike i 2.750 KM za članove Predsjedništva BiH, ocijenio je da bi se na taj način ostvarile uštede od 42 posto na sadašnjoj stavci.

- Radno mjesto u institucijama BiH ne treba da se tretira kao dobitak na lutriji. Svi oni koji tako misle treba da idu u realni sektor. Plate u institucijama BiH imenovanih i izabranih zvaničnika trebaju da budu pomoć u porodičnom budžetu, a ne glavni izvor finansiranja, poručio je Živković, te zaprijetio kako će, ako zakon ne bude usvojen, podnijeti ostavku na mjesto člana Kolegija, predsjedavajućeg ovog doma PSBiH.
Šefik Džaferović (SDA) naglasio je da pitanje plaća zvaničnika unazad nekoliko godina opterećuje rad institucija BiH, a posebno PSBiH, te da je nužno da se one hitno prilagode teškoj ekonomsko-socijalnoj situaciji.

- Plaće treba urediti tako da članovi Predsjedništva BiH imaju najveću, ali da ona ne iznosi više od pet prosječnih plaća BiH (oko 4.150 KM). Svi drugi trebaju imati manje plaće od njih i u Vijeću ministara BiH, PSBiH, Centralnoj banci BiH, agencijama, upravama, institucijama. Samo tako uređen sistem je pravedan, zaključuje Džaferović.

Smanjenja plaća i primanja treba usvojiti bez rasprava i detaljisanja, smatra poslanik Beriz Belkić (SBiH), jer, u suprotnom, neće biti ništa.

- Sve mi ovo liči na posipanje pepelom. Trebamo jasnim gestom pokazati da smo za smanjenje: to znači da se zakon odmah usvoji i kao takav počne primjenjivati. Nikakav amandman na Ustav, izmjene zakona i druge stvari nam nisu prepreka: mi smo napravili presedan. Ranije smo imali regres, a sada nemamo. Znači, može se kada se nešto hoće, zaključio je Belkić.

On je pozvao da se po principu ukidanja regresa odmah donese zaključak kojim će se ukinuti paušal i sve druge naknade: za komisije, odvojeni život...

- Sve drugo je prodaja magle i zamajavanje, zaključio je Belkić.
Čestitka Slavuja

Nermina Zaimović - Uzunović u ime Kluba SDP-a navela je kako je prijedlog zakona kojim će se smanjiti plaće i naknade zvaničnicima pozitivna politička činjenica.

- Dobro je da se ovo pitanje otvori, jer su poslanici već duže vrijeme izloženi kritikama javnosti, s obzirom na to da se objavljuje svaki mogući podatak o našim zaradama. Važno je da građanima BiH pokažemo da imamo odgovornost, jer se ovdje ne radi o protestima u FBiH, već priči za cijelu BiH, zaključila je ona.

Burnu raspravu izazvao je i prijedlog zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom, kojeg je u proceduru dostavio poslanik Mirsad Đugum (SBB). Poslanici iz RS-a su se usprotivili, jer smatraju kako se uz njega kao paket treba pojaviti i onaj o državnoj imovini.

- Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija je još 5. oktobra 2013. izjavio kako je sa čelnikom SNSD-a Miloradom Dodikom dogovorio usaglašen tekst prijedloga zakona o državnoj i vojnoj imovini. Gdje su ti prijedlozi, pitala je zastupnica Aleksandra Pandurević (SDS).

Predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a Saša Magazinović naveo je kako su zakoni o državnoj i vojnoj imovini na kojem radi Vijeće ministara BiH na usaglašavanju između domaćih aktera i međunarodnih predstavnika. Na obrazloženje da je zakon o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom potreban zbog deblokade puta u NATO, poslanik Boško Tomić (SNSD) je konstatovao kako BiH za to svakako nema sredstava.

- Trenutno se izdvaja oko 300 miliona KM za Oružane snage BiH, a za NATO treba daleko više, naveo je Tomić, dok je njegov stranački kolega Slavko Jovičić Slavuj rekao da nema puta u NATO bez referenduma građana u RS-u.

- Stoga se tom putu ne treba previše radovati, s obzirom na to da istraživanja pokazuju da je u RS-u 70 posto građana protiv ulaska u NATO, od čega 95 posto Srba, zaključio je Jovičić, čestitajući ulazak Krima u sastav Ruske Federacije.

ТЕКСТ је на линку Дневне новине "Ослобођење"
----------------------------------------
НАПОМЕНА:  
Моју јавну честитку изречену за говорницом у
 парламенту БиХ за вријеме засиједања
 Ппредставничког дома упућену
ВЛАДИМИРУ ПУТИНУ и РУСКОЈ ФЕДЕРАЦИЈИ
 
због припајања Крима својој матици Русији,

нажалост, нећете наћи ни у једном медију
 
у РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ!

НИШТА ЧУДНО!
Autor sjovicicslavuj | 27 Mart, 2014 | read_nums (291)
U
zalud nastojanja stranih i međunarodnih zvaničnika. Uzalud i dogovori lidera parlamentarnih stranaka. Aktiviranja MAP- a za BiH ove godine, sudeći prema bh. političarima, neće biti, jer se u Paralementu BiH ne mogu dogovoriti o zakonskom rješenju o raspodjeli vojne imovine.

Ovaj put glavni krivci su situacija u Ukrajini, ali i sam NATO - bar za predstavnike iz RS-a. Najglasniji su zastupnici SNSD-a. Pa tako Slavko Jovičić kaže da ne bi da BiH bude druga Ukrajina:

„Veće će interese braniti neko iz SAD-a koje nisu ni blizu tu. Ovo što je nekada bilo, i NATO pakt važan - pa bio bi i polarni sistem, gdje su samo Amerikanci određivali ko će šta uraditi. Danas, hvala Bogu, nije tako, kako god ko shvatio. Bratska Rusija stala na noge, Putin kaže njet!“

Za njegovog kolegu iz zastupničke klupe Dragu Kalabića razgovor o načinima da BiH uđe u NATO nešto je sentimentalnije prirode:

„Nažalost, godišnjica je vremena kada je NATO bombardovao naše sunoradnike i ovo su bolna sjećanja i uvijek ovih dana nismo spremni na jedan takav način o tom pitanju razgovarati“, poručio je Kalabić.

Stiče se dojam da je prije dvije godine predsjednik SNSD-a Milorad Dodik govorio u nekoj paralelnoj realnosti:

„Perspektivna vojna imovina na način kako je to ranije dogovoreno bila bi knjižena na Ministarstvo odbrane BiH, s tim da ukoliko nekada to ministarstvo odluči da ta imovina ne treba, ona se vraća na entitet“, navodio je Dodik.

Očito su u toj istoj, drugoj dimenziji i članovi bh. Predsjedništva dogovorili o 63 perspektivne lokacije, čije je knjiženje zaustavljeno upravo zbog dogovora koji je Dodik postigao sa predsjednikom SDP-a BiH Zlatkom Lagumdžijom.

Pravobranilaštvo pod utcajem politike

Moglo se davno riješiti ovo pitanje tako da se imovina uknjiži na Ministarstvo odbrane, ali cilj je bio u paketu rješavati cjelokupnu državnu imovinu, a ne samo vojnu, stav je nekadašnjeg člana Predsjedništva BiH Beriza Belkića. Danas kao zastupnik Stranke za BiH navodi da je Pravobranilaštvo BiH pod uticajem politike prestalo da radio no što je trebalo:

„Moram priznati da su oni krenuli knjižiti državnu imovinu - mislim da je čak i uknjižena, a onda su zaustavili knjižene na preporuku Inzka, koji se pozvao da će biti politički dogovori“, kaže Belkić.

U NATO-u su jasni da bez ovog uslova nema dalje. U BiH, čini se, dalje i ne žele jer su odavno imali otvoren poziv da samo jednim dizanjem ruke riješe i više od vojne imovine.

„U BiH imamo više makadama nego čistoga puta. To dovodi do problema da ćemo mi, kao parlamentarci, sigurno nekada biti postiđeni zbog onoga što nismo dozvolili građanima i omogućili BiH jasniji put prema razvoju ekonomije, da u jednom sigurnijem okruženju žive“, konstatuje zastupnik Stranke za bolju budućnost Mirsad Đugum.

Iako je pitanje vojne imovine stvar koja je u načelu davno dogovorena, jasno je da se preko ovoga prelamaju neka druga pitanja.

„Od strane predstavnika iz RS-a se stalno traže izgovori da se ne riješi ovo pitanje kako bi se NATO put BiH blokirao i BiH vezala za Srbiju“, kaže Šefik Džaferović iz SDA.

Ovo je jasno stavio na znanje i Slavko Jovičić:

„Ja ne znam zašto nekima ovdje smeta kad mi političari i naši lideri kažemo da ćemo uvažavati stav i opredjeljenje Srbije?“

Pogleda uprtog u komšijsko dvorište BiH očito neće nigdje. Tim prije što dok domaći političari gledaju u horizont - svi drugi idu naprijed.
Autor sjovicicslavuj | 27 Mart, 2014 | read_nums (337)
 

Parlament Bosne i Hercegovine raspravljao o zakonu o raspodeli vojnih nekretnina

To je bio stav srpskih poslanika u parlamentu BiH tokom rasprave o Predlogu zakona o vojnoj imovini koji je sačinio Savez za bolju budućnost BiH.

Raspodela i raspolaganje vojnom imovinom je uslov za ubrzanje puta BiH ka NATo, na čemu insistiraju Vašington i Brisel. Pre dve godine politički lideri u zemlji su postigli dogovor o vojnoj imovini, ali taj sporazum nikada nije realizovan u Parlamentu Bih. Izvesno je i da zakon SBB neće dobiti podršku.

------------------------------------------

Predsedavajući Kluba poslanika SNSD u parlamentu BiH Drago Kalabić rekao je da ova stranka insistira na rešavanju pitanja državne i vojne imovine u paketu.

Kalabić je ukazao na nelogičnost da o ovako važnim pitanjima opozicija nudi rešenja:

- Obično su to rešavale vlade i vladajuće koalicije, ali ovo je zemlja apsurda, pa opozicija iz svojih razloga forsira ovo pitanje.

On je istakao da ovo nije pravo vreme za vođenje rasprave o vojnoj imovini i približavanju BiH NATO.

- Nažalost, godišnjica je od kada je NATO bombardovao naše sunarodnike i mi nismo ovih dana spremni razgovarati o NATO - rekao je on.

Kalabić je, reagujući na tvrdnju Šefika Džaferovića iz SDA da nema sumnje da će BiH postati član NATO, pozvao na dijalog o svim bitnim pitanjima u BiH:

- U BiH treba razgovarati, a ne uslovljavati i tvrditi da ćemo sigurno biti član NATO.

---------------------------------------------

95 ODSTO SRBA PROTIV NATO
 
Poslanik SNSD Slavko Jovičić rekao je da će se o ulasku u NATO građani RS, kada za to bude vreme, izjasniti na referendumu.
 
- Zar vam nisu jasni rezultati - upitao je Jovičić, navodeći da je više od 70 odsto građana RS i više od 95 odsto Srba protiv ulaska u NATO.
 
On je podsetio da je NATO 1995. osiromašenim uranijumom bombardovao teritorije koje su bile pod srpskom kontrolom, a čije će posledice generacije trpeti.
 
--------------------------------------------------------

Poslanik SDS Aleksandra Pandurević izjavila je da je interes Srpske rešavanje pitanja vojne i državne imovine u paketu.

- Znači, bez usvajanja ta dva zakona ne možemo videti leđa OHR - rekla je Pandurevićeva i dodala da je zakon SBB „pokušaj dodvoravanja nekim ambasadama“.

Pandurevićeva je konstatovala da Savet ministara BiH parlamentu nije uputio predloge zakona o državnoj i vojnoj imovini, iako je nakon razgovora lidera SNSD Milorada Dodika i SDP BiH Zlatka Lagumdžije 5. oktobra 2013. u Sarajevu bilo rečeno da su ovi zakoni u potpunosti dogovoreni i da će se za sedam dana naći u Savetu ministara.

------------------------------------------

DODIK: RUSIJA VAŽNA KAO EVROPA

Srpska neće dozvoliti BiH da u UN podrži predlog za uvođenje sankcija Rusiji zbog situacije na Krimu!

I dok ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija lobira da stav BiH u UN bude na fonu EU i SAD u vezi sa događajima na Krimu, zvaničnici Srpske smatraju da BiH, zbog budućih odnosa sa EU i Rusijom, mora da bude neutralna o ovom pitanju.

- Ne sme okretanje prema EU da zatvori naše kontakte sa Rusijom, niti treba ući u kontakte sa Rusijom da bi bili podanik i zatvorili svoje kanale saradnje sa EU. Ne postoji u životu izbor za i protiv te vrste - pojasnio je predsednik Dodik. On je kazao da nema nameru da se bavi temom Krima, jer ga se ona „ne dotiče“.

- Ali, isto tako nisam spreman da podržim saglasnost da BiH ulazi u uvođenje sankcija Rusiji. BiH treba da ima stav sličan onome koji ima i Srbija, a to je da ne želimo prekinuti odnose sa Rusima, a želimo težiti ka EU. Ali EU neće odustati, ona će tražiti da se na pitanjem Ukrajine ovde manifestuje podaništvo i to će biti još jedan raskol u BiH.

 http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/republika_srpska/aktuelno. Vojnu imovinu resiti u paketu

Autor sjovicicslavuj | 19 Mart, 2014 | read_nums (301)

 M. FILIPOVIĆ | 18. mart 2014.

Srpski političari osudili posetu Sarajevu i poruke bivšeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna. Povratak diktatora na “mesto zločina”

 

BANjALUKA - „Spasonosni dolazak“ bivšeg visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna u Sarajevo radi deblokade evropskog puta, uz njegov jasan zahtev za donošenje novog Ustava, još jedan je apsurd međunarodne politike u zemlji, jer je britanski lord tokom svog mandata sprovodio pravno nasilje i diktaturu. Reč je, zapravo, o povratku zločinca na mesto zločina!

Ovo je reakcija srpskih političara na posetu britanskog lorda Sarajevu i Mostaru i njegove poruke da zemlja mora hitno da dobije novi ustav, jer je „Dejton“ odgovoran za nefunkcionalnost i diskriminaciju u BiH.

Ešdaun, sadašnji član britanskog Doma lordova, pre posete BiH izjavio je da međunarodna zajednica mora da spreči otcepljenje RS od BiH. Optužio je Rusiju da „gura“ Srpsku u samostalnost. U Sarajevu je zapretio zvaničnicima RS da će snositi posledice ako pokušaju da naruše suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

- Suverenitet i teritorijalni integritet BiH su nepovredivi! Svaki pokušaj da se dovedu u pitanje, bilo kroz nelegalni referendum, neku političku akciju ili na bilo koji drugi način, naići će na naš odgovor u kojem ćemo koristiti sva raspoloživa sredstva - poručio je Ešdaun.

On je naglasio da nikome u BiH ili izvan nje ne treba dozvoliti da pogreši i potceni volju i spremnost Zapada da osigura da se poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

- BiH nije na periferiji, već usred Evrope - rekao je on i dodao da Evropa i Zapad u celini moraju odmah i odlučno delovati i zatvoriti priču „tihe podele BiH“.

Ešdaun je ocenio da su protesti građana u FBiH bili „bolni vrisak i izliv besa običnih ljudi zbog načina na koji se njima vlada tako očajnički loše i uskraćuje bilo kakva nada da će barem biti drugačije“.

- Probuditi se moraju političari, ali i međunarodna zajednica - naglasio je bivši britanski agent.

------------------------------------------------

Poslanik SDS Borislav Bojić kaže, za „Novosti“, da je Ešdaun ostao upamćen kao najveći diktator međunarodne zajednice u BiH i da se od njega ništa dobro ne može očekivati:

- Ako nova međunarodna politika u BiH bude po Ešdaunovoj volji, onda nam se ne piše dobro. Reč je o čoveku koji je brutalno vladao zemljom tokom svog mandata. Nametnuo je stotinu odluka i zakona i smenio desetine domaćih zvaničnika. Uskratio je tim ljudima pravo na rad, zdravstveno osiguranje i putovanja iako se protiv njih nije vodio nikakav postupak!

Zbog svega toga, tvrdi Bojić, Ešdaun nikako ne može biti objektivan kada govori o odnosima u BiH.

- Međutim, tokom posete britanskom Domu lordova razgovarao sam o svemu tome sa Ešdaunovim kolegama koji su osudili njegovu diktaturu u BiH. Mnogi od britanskih lordova se ne slažu sa stavovima i potezima Pedija Ešdauna - kazao je Bojić.

-----------------------------------------------------------

I poslanik SNSD u parlamentu BiH Slavko Jovičić tvrdi da je besmislena sarajevska podrška Pediju Ešdaunu.

- Čovek je rušio ustavni sistem zemlje, sprovodio pravno nasilje i samovolju, a Sarajevo sad očekuje da im pomogne u prekrajanju dejtonskog Ustava.

Time samo destabilizuju zemlju, a Pediju bi bilo bolje da nije ni dolazio! - zaključio je Jovičić.

--------------------------------------------------

ŠILING: POPRAVITI GREŠKU IZ SPORAZUMA

VeĆ godinama tražim novi pristup EU prema BiH i jači angažman Nemačke i zbog toga nisam mogao nastaviti svoj rad kao visoki predstavnik, izjavio je bivši visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc-Šiling:

- Tražio sam da međunarodna zajednica preuzme odgovornost, da OHR ne bude samo posmatrač nego da donosi odluke koje treba i sprovodi svoj mandat na pravi način. Jer, BiH je blokirana zbog katastrofalne ustavne pozicije koju je nametnula međunarodna zajednica.

On smatra da se prvo mora promeniti Ustav u vezi primene odluke „Sejdić-Finci“, kako bi izbori bili legitimni:

- Međunarodna zajednica je dala BiH taj užasni ustavni okvir. Oni moraju sada pomoći BiH da se popravi ta greška iz Dejtona.

 http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/republika_srpska/aktuelno.RS-Esdaun rusi Dejton

Autor sjovicicslavuj | 17 Mart, 2014 | read_nums (273)

 ПИШЕ: СлАвКо ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

         
            Никад брже није прошло "бошњачко прољеће"!
 
 Аутомобилске гуме које горе, камење из калдрма, разни коктели, а "на менију" су најпожељнији били "Молотовљеви", е то су били симболи планираног босанско-херцеговачког хаоса, који су неки све до сада, због нечег, називали револуцијом. Можда су и замишљали да ће паљевине, уништавања и немири из Тузле, Зенице, Бихаћа, Мостара и наравно из Сарајева и прерасти у Револуцију, али организатори и "просвједници" из групе "УДАР", ударили су сопственим главама о зид. 
 
Не само да су се прерачунали, већ је поразно што се још нису и пресабрали. Али, њихове рушилачке походе и штету сабирају разне комисије и нико још не може да каже ни приближну цифру уништене имовине нити висину укупне материјалне штете. 

О оној несагледивој политичкој и свакој другој нанесеној штети по укупне међунационалне односе у БиХ, ма тиме се нико и не бави!

Свака револуција – да назовемо "револуцијом" сваку противзакониту смјену владајуће елите независно од начина и разлога – обавезно има своју симболику. Таква је хиљадугодишња традиција разних симбола под којима су подизане револуције. Симболима Велике француске револуције су постали "Марсљеза", Бастиља и гиљотина. То је потпуно одговарало духу тог времена: промјене су веома скупо коштале народ и племство. Октобарска револуција у Русији је створила своје симболе – крстарицу "Аурору", оклопна кола, црвену заставу, вођу свјетског пролетаријата Владимира Лењина, и још много тога: у младој Совјетској држави су поштовали симболе. У неким земљама су симбол радикалних промјена постале руже, у низу земаља нереде су назвали "Фејсбук-револуцијама". Иначе, амблеми тих интернет-ресурса играли су важну визуелну улогу, прожету конкретним смислом у стварном свеопштем бесмислу.

Шта заправо би са "наранџастим револуцијама", које су симболизовали наранџа и сунце. Читаву ту потпуно романтичну и одбојну симболику данашње Сарајево још није превазишао. Изгледа да ће те сцене остати у историјској меморији у облику аутомобилских гума које горе, камења, безбол палица, пендрека и "коктела", које "гладан и незапослен просвједник" довози у свом најновијем мерцедесу, као логистичку подршку "гладним" протестантима. Мрачна је та симболика. Међутим, када није ријеч о емоцијама, сарајевски догађаји и њихово праћење свједоче: чак и симболи доказују да је тобоже спонтани народни устанак био реално остварен у складу са хладнокрвно разрађеним сценаријем рушења свега, прво у неким градовима Федерације БиХ и то са бошњачком већином, па да се онда све усмјери ка главном циљу - рушењу РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ.

Већина уличних акција тражи детаљну припрему, што се уствари и десило,  прво у Тузли, па онда и у другим већим градовима у којима су настањени углавном Бошњаци. 
По правилу, прије саме рушилачке и насилне акције долазилo je до разарања калдрма и прикупљања неопходног каменог материјала. Даље,  демонстранти су обезбјеђивали "Молотовљеве коктеле". Све то тражило је централизацију и синхронизацију свих актера  у ланцу конкретних рушилачких акција. 
Иначе, организација протеста је била на високом нивоу. На брзину се онакве ствари не раде. Рецимо, аутомобилске гуме, које су горјеле испред зграде Предсједништва БиХ могуће је било припремити само унапријед. 

У свему овоме никако не смијемо занемарити главни "ресурс" протеста, а то су паре! Неко је, мада се још не зна и ко – финансирао разуларене масе у нападу на уставни поредак Босне и Херцеговине. Заправо, био је то сценариј у покушају, јер као што се зна – РЕПУБЛИКА СРПСКА је остала по страни, мада су протести започели са циљем да се талас немира и ватра пренесу и у РЕПУБЛИКУ СРПСКУ!

За паре се купују и брбљиви политичари, и професионални најамници са провокаторима, и медији с веома еластичним ставовима, боље речено хушкачи медији, и, свакако, безбројне гуме. Дакле, оне с правом претендују на улогу главног симбола "бошњачког прољећа" и то у сред зиме (!). Било би боље да су "революционари" на вријеме аламирали становнике Сарајева, Тузле, Бихаћа, а поготово Мостара, града са два народа "под једним кровом", на штету, између осталог, и еколошку и на опасности од црног дима који је долазио из запаљених зграда Предсједништва БиХ, те Кантоналне владе у Сарајеву, па Општине Центар и тако редом по градовима у којима су "просвједници" иза себе остављали само уништену имовину и згаришта, а баш је на све стране горјело, онако "спонтано", право ни откуд! 

Истражни органи и даље утврђују насталу штету и приводе главне актере хаоса. Народа је све мање на улицама. На сједницама тзв разних пленума доносе се разни закључци и испостављају се неприхватљиви захтјеви, упућени према разним нивоима власти. Основно је питање ко су заправо те шаћице "пленумаша"?! Сакупи се њих на десетине, а у Сарајеву "добаце" и до пар стотина и онда би, ето они ни мање ни више, онако за почетак -  мијењали устав БиХ (!).   Они би, затим, онако редом смјењивали легално изабране органе власти и доводили би неке нове, самозване или такозване, ма терминолошки сасвим је свеједно – неке нове уличне властодршце, које oни, наравно,  називају тзв. експертима. А ради се о лакрдијашима опште праксе или о пробисвијетима обућеним за све и за свашта, односно ради се о ликовима који су за ништа!
 
Али пошто је БиХ земља разних чуда и чудеса, онда ништа није изненађење. 

О овој теми могло би се говорити у недоглед, а и писано је баш опширно. Ипак,  нека будућу судбину "просвједника" одређују органи гоњења и нека се гањају са рушитељима БиХ, а мени је свакако вријеме за предах и за једну кафицу...
 
Autor sjovicicslavuj | 11 Mart, 2014 | read_nums (324)

  Организација за државне ударе и за рушење лeгално изабраних власти, за прекомпозицију друштвених система, једном ријечју - организација за изазивање хаоса и оружаних сукоба и несрећа за многе народе


                                        ПИШЕ: СлАвКо ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

Након што је Срђа Поповић понудио своју помоћ демонстрантима у БиХ, односно након што је јавно понудио помоћ КАНВАС-а, у јавност је процурио добро чувани тајни документ и тајни досије о тој организацији специјализованој да за своје спонзоре по задатку организује и спроводи државне ударе.

Према незваничним информацијама демонстранти у БиХ одбацили су могућност мијешања КАНВАС-а и Поповића у "догађања народа". Наиме, демонстранти су се прерачунали и свакодневно видно исказују своја незадовољства тиме што су Република Српска и Кантони са хрватском већином у Федерацији БиХ остали по страни. И Срби и Хрвати у БиХ препознали су циљеве бошњачких догађања и никоме од два поменута народа није стало да у зимском периоду се укључује у тзв. бошњачко прољеће! То је за свакога разумљиво, али изгледа да није само за бошњачке протестанте и тзв. пленумаше. Јер забога, откуд прољеће у сред зиме!?

Наиме, демонстранти у БиХ су своје активности покушали усмјерити и каналисати путем друштвених мрежа, првенствено путем Фејсбука и нараво уз помоћ и уз савјете страних спонзора, како би евентуални успјех пуча приграбили сами себи, а то онда богато и наплатили. 
Добар колач ни са киме се не дијели, највјероватније је била логика Групе "УДАР", која је у почетку имала на уму да ће се буктиња немира и пламен протеста проширити и на Републику Српску. Преварили су се, јер су се "Власи, ипак, на вријеме досјетили" и нису насјели на "просвједе" и рушилачке намјере самозваних пленумаша и група за сахране и државне ударе!

Група домаћих авантуриста, превасходно из бошњачког народа, мислила је да ће, пак, злоупотребљавајући оправдано незадовољство великог броја грађана изазвано тешким економским стањем, и да ће социјални бунт каналисати за своје циљеве и на тај начин  усмјерити га у сасвим другом правцу, правцу хаоса и пакла за цијелу БиХ. 
Домаћи организатори и страни ментори су мислили да то претворе у свеопшти рушилачки покрет који би побуном народа у цијелој БиХ извршио промјену уставне структуре БиХ.

То није ништа друго, већ осмишљени план за уништење РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ и стварање унитарне БиХ, са доминацијом једног - већинског бошњачког народа.

Потпуно су наивни и још већи су политички дилетанти  политички лидери из опозиције у Републици Српској, који свакодневно покушавају да умање оправдане  стрепње, превасходно српског народа у Републици Српској. Једноставно, ти опозиционари немају појма о пројектима који се никада неће зауставити, а они су сасвим јасни – укинути Републику Српску. 
Ти политички авантуристи настоје да замагљивањем чињеница своје активности усмјере и да их окрену на свој терен, а он је сасвим препознатљив – удруженим опозиционим снагама срушити легалну власт у Републици Српској, односно оборити актуелног предсједника РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Милорада Додика, који им је главна препрека у нелегитимном доласку на власт.

У игри је много разних опција и много је заинтересованих актера, који виде своју шансу како да остваре своје политичке и друге циљеве, не питајући се притом колико и шта то кошта и оно најважније - ко ће на крају морати све то и да плати?! Не треба пуно памети да би се дао одговор, а он је врло једноставан и сам од себе се намеће. Као и увијек до сад и на основу искустава из прошлости опет ће - платити народ.
Уосталом, то и није  брига опозиционара, барем не она материјална и савјетодавна, јер таква помоћ стиже из иностранства, из посебних кухиња и лабораторија специјално обућених и супер добро материјално поткованих за обарање друштвених система и рушења уставних поредака широм свијета. 

На то указује и ова специјална анализа о активностима домаћих и страних актера за изазивање немира, нереда и побуна, па и оружаних сукоба, односно за дестабилизацију друштвених система и промјену власти насилним путем у свим државама, које се не допадају најмоћнијим свјетским газдама који покушавају под своју шапу и под свој утицај да ставе цијели свијет.

Зар стварно постоје и такви дилетанти који мисле да су све опасности за опстанак Републике Српске прошле и да то што се у овом контексту јавно не помиње Република Спска, самим тиме, да нема никакве ни опасности по њену будућност!? 

Па тако не би размишљала ни дјеца која немају појма о безбједности, о политици и о многим другим аспектима глобалних и микро политичких и других утицаја на здрав разум и на ментални склоп обичних људи, којима су овакве ствари недоступне и који не показују никакав интерес за овакве свјетске пошасти. 
Ово је простор који је изложен сталним тектонским политичким ударима. 
Ово је Балкан. 
А историја Балкана би требала да опомиње сваког човјека који је “осуђен” да живи на овим просторима. 

Овакво нестабилно стање никада неће бити трајно санирано. Напротив, биће стално интересантно за остваривање циљева оних који имају моћ, силу и новац за обарање друштвених система и за сталне дестабилизације, јер напросто њима одговара стално стање “ни рата, ни мира”.

Досије који је у прилогу мог текста јасно говори о позадини организације и мреже Срђе Поповића. Овај досије, по незваничним информацијама /који прилажем/, преузет је са једног кредибилног портала, а према сазнањима саставила га је једна светски позната обавештајна служба.
----------------------------------------------------------------------
Шта је Канвас? Тајни досије београдске организације за државне ударе

---------------------------------------------------------------------
Београд – За успех протеста у БиХ неопходна је добра организација, јединство демонстраната као и јасни циљеви. Посебно је важно да се успостави ненасилна дисциплина – каже за Дојче Веле један од оснивача покрета „Отпор“ у Србији Срђа Поповић.
Ако те три ствари будемо видели у босанским протестима, може се очекивати да им се прикључи велики број људи, а онда су веће шансе да државни органи послушају оно што демонстранти траже“, оцењује Срђа Поповић, један од оснивача покрета „Отпор“ у Србији, а данас директор Центра за примењене ненасилне акције и стратегије (Канвас.)
 
Мада каже да је јасно да у БиХ влада „огромно незадовољство“, Поповић наглашава да протести тамо још нису прешли у покрет и да је то оно што их може осудити на неуспех. Он објашњава да покрети увек имају неку идеју и јасно дефинисане и остварљиве циљеве, односно неку врсту „визије сутрашњице“.
За сада у БиХ видимо серију скупова који су географски прилично разуђени, у њима учествује неколико друштвених група. Дакле, постоји простор за друштвени протест, незадовољство је огромно, али се још увек не може говорити о покрету“, каже Поповић.
 
Према његовим речима ненасилни покрети имају далеко већу шансу да буду успешно окончани, што показује и пример „Отпора“ чија је „идеологија“ била да је ненасилан покрет.
Могућност за инциденте на великим протестима смањује се, између осталог, обуком учесника како да се понашају у тзв .високоризичним ситуацијама и јасним опредељењем покрета да се дистанцира од група које су потенцијално насилне.

У Србији су то били фудбалски навијачи. Они јесу делили наше незадовољство Милошевићем и певали му: ‘Спаси Србију и убиј се’, али ми смо знали да ће навијачи на демонстрацијама напасти полицију, чиме добијамо репутацију насилничког покрета. Зато смо циљано бранили полицију од хулигана“, објашњава Поповић у разговоу са новимнаром Дојче Веле.
Шансе за инциденте се смањују и ако се бирају тактике које су мање ризичне. „Када марширате на полицијску станицу, много је већа могућност за избијање инцидента. Не идете по сваку цену да заузмете државну зграду која има наоружано обезбеђење“.
Организација Центар за ненасилне акције и стратегије одржала је предавања у 40 земаља, али не и у Босни и Херцеговини.
Ми радимо по позиву, а за сада нас нико у БиХ није звао. Уколико је нека група у БиХ заинтересована како та наука о политичким покретима функционише, ми смо увек спремни да се одазовемо“, каже Поповић.

Поповић и додаје да је за успех социјалног бунта важно да га политичари „не изманипулишу“.
Неопходно је да у БиХ постоје захтеви, какви год они били, али не нешто што ће да потпири етничке сукобе у држави која има тужну историју етничких конфликата“, каже Поповић.

Он не верује да ће се протести из БиХ проширити на Србију, упркос предвиђањима да би њима могао да буде захваћен цео регион:
Новија историја нас учи да ти протести имају везе са политичком, економском и социјалном ситуацијом у једној држави. У Србији има много незадовољних људи, постоје локални бунтови због приватизација и релативно је висока стопа незапослености, али немам утисак да постоји та врста гнева која би довела до ескалације ситуације као у БиХ“, закључује Срђа Поповић.
Дојче веле
                                  Срђа Поповић
 
«Prethodni   1 2 3 4 5 6 7 8 ... 41 42 43  Sledeći»
    My picture!

Kategorije

Arhiva