Slavko Jovičić -

БиХ - Међународне судије и тужиоци подијелили посланике

Autor sjovicicslavuj | 2 Septembar, 2009 | read_nums (287)

   

  САРАЈЕВО, 2. СЕПТЕМБРА (СРНА) - Посланици у Представничком дому парламента БиХ подијељени су у мишљењу да ли треба стране судије и тужиоци да остану у БиХ и након истека њиховог мандата крајем ове године.

  Већина посланика из Федерације БиХ заговарају став да странци и након краја 2009. године треба да учествују у раду Тужилаштва и Суда БиХ, у чему су најгласнији били представници Странке за БиХ и СДА, док су посланици странака из Републике Српске остали при ставу да странци у правосудним институцијама БиХ више нису потребни.

  Посланици странака из РС указали су на проблем корупције и селективности у раду Суда и Тужилаштва, а као аргумент за одлазак страних судија и тужилаца навели су политичке процесе који су вођени у овим институцијама.

  "Политички процеси, досадашњи и најављени, директан су притисак на посланике из РС, ми то више не желимо и сматрамо да је вријеме да страни тужиоци и судије оду", рекао је замјеник предсједавајућег Представничког дома Милорад Живковић.

  Милица Марковић из СНСД-а истакла је да су политички процеси вођени против високих политичких представника српског народа Мирка Шаровића и Младена Иванића те предсједника ХДЗ-а БиХ Драгана Човића, а да се покушава да предмет њиховог рада буде и Милорад Додик.

  "Да је суд непристрасан и без притисака демантује их број година затвора изречених људима из РС", рекла је Марковићева, док је њен страначки колега Славко Јовичић оцијенио да редукован број страних судија и тужилаца не може спасити правосудни систем БиХ.

  "Ако ова земља зависи од 14 или 15 судија и тужилаца, колико се предлаже да остане од 2010. године, онда ми немамо правосудни систем и не треба очекивати да ће неко, поготово жртве ратних злочина, добити сатисфакцију на Суду БиХ", упозорио је Јовичић.

  Шеф Клуба посланика СДА у Представничком дому Шефик Џаферовић сматра да учешће страних судија и тужилаца не треба смањивати и ограничавати на одјељења за ратне злочине.

  Џаферовић предлаже да се у амандманској фази повећа присуство странаца у правосудним институцијама БиХ након 2009. године у односу на број који је предложио Савјет министара БиХ.

  Против одласка страних тужилаца и судија били су и посланици Странке за БиХ, док је предсједник СДП-а БиХ Златко Лагумџија рекао да залагање за њихов одлазак заправо иде у правцу укидања Суда и Тужилашта БиХ.

  Посланици ХДЗ-а БиХ приједлог Савјета министара да се од почетка идуће године прусуство страних судија и тужилаца ограничи на одјељења за ратне злочине оцијенили су компромисним.

  Подсјећајући да су ове законске измјене тешко договорене у Савјету министара министар правде БиХ Бариша Чолак позвао је посланике да подрже два предложена закона.

  Измјенама и допунама Закона о Суду БиХ продужава се мандат међународних судија до краја 2012. године у другостепеној инстанци у Одјељењу за ратне злочине, с тим да у Апелационом вијећу може учествовати само један међународни судија.

  Међународни судија може учествовати у раду на започетом предмету Одјељења један Кривичног одјељења само у случају ако је рад на том предмету започео прије ступања на снагу овог закона.

  Ријеч је о пет предмета у које су укључене стране судије.

  Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о Тужилаштву БиХ биће омогућено, између осталог, продужавање мандата међународним тужиоцима у Посебном одјељењу за ратне злочине након истека 2009. године, а овај прелазни период може трајати најдуже до 31. децембра 2012. године.

  Предложеним измјенама и допунама Закона децидно је утврђено да међународни тужиоци не могу бити замјеници главног тужиоца нити обављати дужност руководиоца и замјеника руководиоца Посебног одјељења за ратне злочине.

  Међународним судијама и тужиоцима мандат истиче 31. децембра ове године.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva