Slavko Jovičić -

Стављена тачка на приједлог текста химне БиХ

Autor sjovicicslavuj | 14 Septembar, 2009 | read_nums (469)

   

  БАЊАЛУКА, 14. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Члан Комисије за израду приједлога текста химне БиХ Славко Јовичић рекао је да је на приједлог текста химне БиХ, по свему судећи, стављена тачка с обзиром на то да избор свечане пјесме подразумијева покретање комплетне процедуре испочетка.

  "За сада је на ту причу стављена тачка. Да би се о томе могло разговарати морамо кренути од почетка. Не вјерујем да неко са нивоа БиХ, прије свега Савјет министара БиХ, има снаге да у овом тренутку формира неку нову комисију, па да се иде на расписивање јавног конкурса, на коме ће опет учествовати неколико стотина аутора", рекао је Јовичић, који је и посланик у парламенту БиХ.

  Чак и да се уђе у тај посао, он сматра да такав начин рада не може донијети успјех.

  "Показало се да је комисија дошла до некаквог приједлога, али је неком засметало што се у једној строфи помиње Босна, у другој Херцеговина, у трећој Крајина, па је то наводно асоцирало на стварање три ентитета. Неке појединце је на свашта асоцирала ова химна, па је у таквој ситуацији сваки посао осуђен на пропаст. Постоји много пречих ствари који чекају ову земљу, па ћемо се њима бавити, уколико се и ту можемо усагласити", каже Јовичић за сутрашњи "Фокус".

  Приједлог химне БиХ, који је након комисијског усаглашавања коригован на сједници Савјета министара БиХ, није добио подршку посланика у парламенту БиХ, јер се верзија која је била пред посланицима разликује од првобитно договорене на нивоу експерата, који су мјесецима тражили компромисан текст.

  Након комисијски усаглашеног текста појавио се приједлог у Савјету министара БиХ да се у текст химне уврсте додатне ријечи, како би се у свечаној пјесми помињало море, као и Босна и Херцеговина, што није био случај по приједлогу који је утврдила стручна комисија.

  Тако се предлагало да, између осталог, ријеч море буде умјесто ријечи твоје у дијелу текста у срцу су твоје ријеке, твоје планине, па би текст након измјене гласио у срцу су твоје ријеке, море, планине.

  "Не желим бити скептичан, али много је оних који имају неке додатне сугестије. Појединци не схватају да је тешко направити неутралан текст. Политичари немају превелики утицај на коначно слагање текста. То су радили књижевници и етномузиколози. Политички дио комисије усвојио је оно што је предложио стручни дио комисије", рекао је Јовичић.

  Текст који је предложен претрпио је огромне промјене у односу на два ауторска текста Бењамина Исовића и Душана Шестића.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva