Slavko Jovičić -

PIŠE Slavko JOVIČIĆ SLAVUJ: ISTINA

Autor sjovicicslavuj | 4 Septembar, 2009 | read_nums (350)
   Puls - kolumna 04.09.2009
   
  Zašto istina nikada ne dopre do javnosti?

   Uostalom, iako je istina jedna i nedjeljiva i iako je opšte poznato da na istinu niko nema ekskluzivno pravo, ovdje se mora naglasiti da istinu kreiraju svi i to baš onako kako to kome odgovara. Ali, istinu najviše kreiraju mediji. Za ovu konstataciju su najbolji primjeri sjednice Parlamentarne skupštine BiH. Da bi obični konzumenti istine ili informacija koliko-toliko imali bilo kakav uvid u istinitost onoga što se zaista raspravlja i o čemu se odlučuje na tim sjednicama, morali bi svakodnevno da kupuju najmanje desetak dnevnih novina ili da prate informativne programe opet najmanje nekoliko najgledanijih udarnih dnevnika na programima mnogih televizija. Ni u kojem slučaju ne smijemo zanemariti i mnoštvo internet portala koji imaju svoje informativne programe i sadržaje, pa samim tim i uticaj na kreiranje javnog mnenja u BiH.

  Međutim, moguće je, naravno, ako imate novca i ako ste pasionirani zavisnik o političkim informacijama, da kupite sve dnevne i sedmične novine, no nemate nikakvu mogućnost da pratite udarne dnevnike na nekim važnim televizijama, jer ti informativni programi, uglavnom, počinju u istom vremenskom terminu. Ne treba bježati od istine pa reći da su sasvim različite informacije i izvještaji koje objavljuju mediji u RS u odnosu na medije iz FBiH, pa čak i u odnosu na medije koji su naklonjeniji jednom od tri konstitutivna naroda u BiH.

  Razlike su očite u izvještavanju i one se manifestuju u zavisnosti od slučaja do slučaja, što u najvećoj mjeri zavisi od toga - čiji su mediji; iz kojeg centra se izdaju i ne treba mnogo truda da se uoče drastične razlike u izvještavanju različitih medija, recimo iz Sarajeva, zatim onih iz Banje Luke, te iz Mostara. Najlakše bi bilo reči da je to otvorena medijska borba prsa u prsa za svakog čitaoca. Ne favorizujem nijedne novine, ali mogu li, evo, ja povečati tiraž, recimo, "Oslobođenju" da se i minimalno primakne "Avazu"? Ne mogu! Druga je stvar kako i na koji način svaki medij dolazi do onih informacija koje su za prvu stranu svakih novina, jer i novine su roba, a robu najlakše prodaje dobra ambalaža!

  Zato se na malom prostoru i u "maloj bari s puno krokodila" vodi grčevita borba za one sugestivne i senzacionalističke vijesti i informacije. U takvoj hiperprodukciji i u potrazi za dramatičnim i ekskluzivnim informacijama, odnosno u borbi bez milosti i kodeksa, vrlo često oni revnosni čitaoci će pročitati otvorene sukobe između mnogih medija o nikada pomirljivim interesima. Te međusobne animozitete permanentno podgrijavaju redakcije tih medija, jer su im i interesi različiti. Jedni u određenom vremenu podržavaju poziciju, drugi opoziciju, a treći napadaju ili podržavaju i jedne i druge, a svi zajedno se međusobno između sebe glože.

  Ništa bolja situacija nije ni u Republici Srpskoj. A, sve to ide samo na štetu istine koja je potrebna svima. Kažem potrebna, ali bila bi iluzija da će ona - istina, jedna i prava - ikada biti prezentovana javnosti, pa čak i o onim temama koje su svima vidljive i jasne.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva