Slavko Jovičić -

Amerika počinje s planom u BiH

Autor sjovicicslavuj | 2 Septembar, 2009 | read_nums (331)

  Piše: Dario Pušić   
  Srijeda, 02 Rujan 2009

  SARAJEVO - Amerika kreće u operacionalizaciju svog plana pomoći BiH kroz ustavne reforme, zaključak je koji su predstavnici hrvatskih i bošnjačkih političkih stranaka izvukli uoči današnjeg dolaska Stuarta Jonesa, zamjenika pomoćnika državnog tajnika SAD-a. Naime, on će tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana, zajedno sa Zoltanom Martinuszom, direktorom tajnika Vijeća EU-a za Zapadni Balkan, Istočnu Europu i Središnju Aziju održati niz sastanaka s predstavnicima vlasti u BiH, ali i čelnicima političkih stranaka u BiH. Iako je naznačeno kako je cilj posjeta podrška naporima potrebnim za daljnji napredak u euroatlantskim integracijama, razgovor o rješavanju pitanja državne i vojne imovine kao i tranziciji OHR-a, predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić smatra kako je ovo nastavak plana SAD-a za jačim angažmanom u BiH, što posebno treba radovati hrvatski narod, koji je u najvećoj mjeri nezadovoljan postojećom daytonskom podjelom zemlje. Naime, on podsjeća kako su našu zemlju u proteklih nekoliko mjeseci posjetili američki potpredsjednik Joseph Biden te dva jaka izaslanstva kongresa i senata.

  Međunarodna konferencija

  “Zaključak razgovora ukazivao je na nužnost ustavne reforme, a današnji posjet je početak operacionalizacije ovih političkih stavova”, pojasnio je Ljubić, koji misli kako je sada više nego izvjesno dogovoriti međunarodnu konferenciju o BiH, koja ne mora uopće biti daytonskih razmjera. Iako mnogi ne misle tako, Ljubić smatra da u međunarodnoj zajednici postoji dovoljno snage da glavne aktere u BiH dovede za jedan stol te je Jonesov posjet korak bliže snažnijem sudjelovanju SAD-a u ustavnih reformama.

  Daytonska podjela

  To je u konačnici veoma bitno za Hrvate, kojima je daytonska podjela oduzela gotovo sva politička prava, a takvo stanje je, sada više nego ikada, postalo neodrživo. Velika očekivanja od Jonesovog posjeta, na koji gledaju kao na nastavak snažnijeg sudjelovanja administracije SAD-a u BiH, imaju i u ostalim strankama u Federaciji, a ne treba zaboraviti kako njegov posjet te ustavne promjene mnoge stranke u Federaciji gledaju u kontekstu ostanka OHR-a. Tako je između ostalog  i čelnik SDA Sulejman Tihić već upozorio na nužnost ostanka OHR-a sve do provedbe ustavnih promjena.

  Ostanak OHR-a

  Jones će se, prema sadašnjem rasporedu u Banjoj Luci i Sarajevu sastati s dužnosnicima BiH, dužnosnicima RS-a, čelnicima političkih stranaka i specijalnim predstavnikom EU-a i visokim predstavnikom. Svrha ovog posjeta je podrška snažnijim domaćim političkim naporima potrebnim za daljnji napredak BiH u euroatlantskim integracijama, te razgovor o rješavanju pitanja državne i vojne imovine kao i tranziciji Ureda visokog predstavnika u osnaženi Ured specijalnog predstavnika EU-a, doznaje se iz OHR-a. Inače, teme razgovora mogle bi uključivati i pitanje ustavne reforme kao jedan od uvjeta koji se sve više spominje ukoliko BiH želi biti punopravni član NATO saveza i Europske unije.

  Poruke

  Jones vjerojatno dolazi da potvrdi već izrečene poruke koje je domaćim čelnicima uputio i potpredsjednik Biden, smatra zastupnik SNSD-a Slavko Jovičić, koji ipak nije želio prejudicirati konkretne poteze koje bi on mogao povući tijekom svog boravka u BiH. Predstavnici RS-a su odbacili koncept miješanja stranaca u unutarnje prilike.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva