Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 24 Maj, 2016 | read_nums (477)


24.5.2016.

Скандалозне увреде Кавазовића: Не дозволите да "влах" влада Сребреницом!


Вођа Исламске вјерске заједнице у БиХ, Хусеин Кавазовић, на недавно одржаном скупу у Швајцарској одржао је скандалозан говор препун увреда, гдје је припаднике српског народа назвао "власима".
----------------------------------------------
Кавазовић је говорећи о наредним локалним изборима позвао Бошњаке да се региструју и гласају у Сребреници и да не допусте да "влах влада у Сребреници".
"Нећемо халaлити никоме ко буде могао, а не буде хтио. Свако ко може дати свој глас, свако ко може се регистрирати, свако ко може дозволити да 'влах' не влада у Сребреници. Нек му је харам ( забрањено, недозвољено или нечисто) ако то не учини... То је наше и то не можемо оставити", закључио је Кавазовић.
-------------------------------------
Први видео у којем реис Кавазовић говори како 'влах не може владати Сребреницом' убрзо је обрисан са сервиса YouTube.
Корисник је уклонио овај дио видеа на којем Кавазовић жестоко вријеђа Србе!.
-----------------------------------------------
 
У међувремену и овај дио говора реиса Кавазовића
 је склоњен са сервиса YouTube. 
Али знамо ми шта је говорио 
поглавар Исламске заједнице у БиХ.
------------------------------------------------------------------------------------
У свом другом говору, такође у Швајцарској, објашњавајући вјерницима како да се односе према предстојећим локалним изборима Кавазовић је, између осталог рекао да постоје два начина:
"Или да се крвљу залијевамо или сваке четири године да идемо на изборе и да потврдимо свој суверенитет. Бирајте Бошњаци да ли да сваких 20-30 година крв лијемо или да изађемо на изборе. Наша кућа је наша обавеза ,а сачувати Сребреницу, поготово. Ваља се против њих и мезаровима (гробљима) бранити. Останите будни за своју домовину".
 
----------------------------------------------------

НАПОМЕНА:
Добро ми знамо шта су реисови и бошњачки снови и како би то изгледало кад у БиХ буде 50 одсто Бошњака и шта би све чекало СРБЕ и зато је постојање Републике Српскеједина гаранција опстанка СРБА!

 Наша је срећа што је РЕПУБЛИКА СРПСКА уставна категорија и што је без сагласности СРБА нико и никада неће укинути!
 

Autor sjovicicslavuj | 13 Oktobar, 2015 | read_nums (550)
 
  Од увек је црква прослављала Пресвету Богородицу као покровитељку и заштитницу рода хришћанскога, која својим ходатајственим молитвама умилостивљава Бога према нама грешнима. Безброј пута показала се очигледно помоћ Пресвете Богородице како појединцима тако и народима, како у миру тако и у рату, како у монашким пустињама тако и у многољудним градовима.

Догађај који црква данас спомиње и празнује доказује само то постојано покровитељство Пресвете Богородице над родом хришћанским. 1. октобра 911. год. у време цара Лава Мудрога (или Философа) било је свеноћно бдење у Богородичиној цркви Влахерне у Цариграду. Народа је била пуна црква. У позадини цркве стајао је св. Андреј Јуродиви са својим учеником Епифанијем. У четврти сат ноћи појави се Пресвета Богородица изнад народа са распростртим омофором на рукама, као да том одећом покриваше народ.

Беше обучена у златокрасну порфиру и сва блисташе у неисказаном сјају, окружена апостолима, светитељима, мученицима и девицама.
Св. Андреј видећи то јављање показа руком Епифанију блаженом, и упита га: „видиш ли, брате, Царицу и госпођу над свим, како се моли за сав свет?" Одговори Епифаније: „видим, оче, и ужасавам се!" Због тога се установи ово празновање, да нас подсети како на тај догађај тако и на стално покровитељство Пресвете Богородице, кад год ми то покровитељство, тај покров њен молитвено иштемо у невољама.

 
Autor sjovicicslavuj | 12 Jun, 2015 | read_nums (422)

ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

Да ли је могуће постичи бар једну од двије ствари које су битне за живот. Прва је како у свему, односно у овој свјетској параноји остати нормалан, а друга је како остати поштен? Не вјерујем да је могуће обје ствари одједном постичи и тако водити живот.

Да би се остварило бар нешто за почетак била би потребна мотивисаност и инспирација и то одмах. Требало би да се човјек трансформише у оно што није, а заправо би требало да буде. Но како то и урадити кад је врло тешко уздичи се изнад летаргичног стања и друштвене охолости у којој нико не брине о човјеку.

Дакле, мотивација је само парадигма у хаосу безнађа у којем најбоље пролазе лопови „на мах“. А то значи – до чега год дођу, а знају да је туђе – то одмах треба и мазнути. Степен ризика је у великом распону и то од нуле, па до прихватљивог процента од око 5о одсто да ће у нечасним радњама неко бити и ухваћен што не значи да ће на крају бити и осуђен.

У нека стара времена то би се могло назвати лоповлуком. Данас се то зове - отуђивање. Међутим, методе су исте и јасно су дефинисане у присвајању туђег рада, труда и енергије као личне и извлачење користи преко туђе грбаче. У архаичном сленгу то би се могло свести на свима јасну дефиницију пљачкашког стања: „Ко је шта јамио – јамио је“! И тиме се затвра круг, али не затварају се и лопови и то је суштина стварности.

Давно је славни Томас Едисон рекао: „Сви краду у трговини и индустрији. И сам сам много украо. Али ја знам како да крадем“.

Новокомпоновани бизнисмени и лопови, па и политичка мафија је, изгледа, имала на уму Едисонове ријечи и то их је охрабрило да што више и више краду. Не треба очекивати да ће неке од ових ријечи код одређених група повлашћених лопова изазвати било какав осјећај одговорности. 

Одговорност? Од одговорности нема ништа или боље речено она не постоји, јер не постоји ни образ код оних који би осјећали нелагоду, срамоту, стид или покајање што су стални, а не дописни чланови мафијашког естаблишмента. Има ли неко коме то данас није јасно да живимо у свијету у којем се вриједности и људска достигнућа афирмишу што већим лоповлуком и банковним контом обезбијеђеним мафијашким активностима.

Но и поред свега човјек би требао остати привржен себи и својим циљевима које ће сопственом памећу, радом и упорношћу моћи и да оствари. Јер, ипак, само поштење је начин да се личном мотивацијом обезбиједе потребни предуслови и полет који би требао сваког човјека да вуче напријед и да га гура на путу просперитета. Дугорочно гледано, кад и до када?
 
 
Autor sjovicicslavuj | 12 Jun, 2015 | read_nums (348)

Од онда па до данас - ништа се није промијенило осим људи и функција!

Ни данас ниједну ријеч из писма не бих промијенио.

Писмо истог садржаја упутио бих и данас, мада су се промијениле само неке околности. Садашњи предсједник Народне скупштине Србије је Маја Гојковић, а ја сам у позицији грађанина "државе" коју нико не жели да гради, већ је разним резолуцијама само разграђује. 


У БиХ ништа није могуће ако не добије сагласност све три конститутивна народа - Срба, Бошњака и Хрвата. Наравно да не треба заборавити и оне који се декларишу као остали /"Сејдић-Финци"/.


 
******************************************************

Славко Јовичић Славуј
Посланик у Парламентарној скупштини Босне и Херцеговине
                         
            ОТВОРЕНО ПИСМО

 Народна скупштина Републике Србије
Председници Славици Ђукић-Дејановић

Поштована председнице,

     Молим Вас да са овим Отвореним писмом, које упућујем Вама, упознате све Клубове посланика у Народној скупштини Републике Србије.

     Наиме, познато Вам је да је Европски парламент изгласао резолуцију о проглашењу 11. јула даном сећања на "геноцид" у Сребреници. Ништа ту не би било спорно да се не ради о једностраном и селективном обилежавању страдања само једног народа у БиХ.

     У грађанском рату на просторима БиХ  страдали су сви. Страдали су и Бошњаци, и Срби, и Хрвати, али и други припадници националних мањина.
 Никада се не сме заборавити да је истина једна и да је она недељива и да нико нема ексклузивно право на само своју истину.

     Пре трагичних догађаја од 11. јула из 1995. године када су у Сребреници страдали Бошњаци, нажалост, ни до данас није утврђен тачан број страдалих, нити начин на који су убијени Бошњаци, односно да ли се радило о само цивилима или о огромном броју муслиманских војника који су падом Сребренице одбацили оружје којим су претходних година починили страшне злочине над Србима.. Заправо, још никада нико није обзнанио ниједан податак о каквим се злочинима радило у том периоду. Дакле, и дан данас је безброј контраверзи које се вежу за Сребреницу и сва ратна дешавања. Да кажем да осуђујем сваку врсту злочина без обзира над киме су почињени!

     У свим тим причама, нажалост, потпуно се занемарује чињеница да се пре 11. јула 1995. године десила и српска Сребреница. Од почетка рата 1992. године, те кобне 1993. десила су се стравична убиства и погром над српским народом у самој Сребреници, те у Братунцу и у ширем подручју Сребренице када су злочиначке фаланге предвођене Насером Орићем зверски ликвидирале преко  3.500 углавном српских цивила и потпуно су спалиле преко 50 српских села.

 Поштована председнице,

     Као што вам је, такође, познато – Насер Орић је у политичком суду у Хашком трибуналу ослобођен,  понајпре због тадашње главне тужитељице Карле дел Понте, која је намерно бирала најблаже тачке оптужнице. Заправо, Карла дел Понте намерно није хтела да оптужи Насера Орића иако сам јој лично у Хагу предао бројну документацију и доказе о непобитним зверствима Насера Орића.  /Напомена: У то време сам био на волонтерској функцији потпредседника Савеза логораша Републике Српске/.

     Надам се да Народна скупштина Републике Србије неће ратификовати поменуту резолуцију Европског парламента, јер би то било признање да је у протеклом рату  страдао само бошњачки народ!? Потврђивањем резолуције – Ви и цела Народна скупштина Републике Србије би поново убили десетине хиљада српских жртава које су страдале у рату у БиХ. 

     Такође, надам се да посланици Народне скупштине Републике Србије неће подлећи притисцима неких тзв. невладиних организација које траже да Србија призна нешто са чиме нема никакве везе.

     Вас обавештавам да ћу врло брзо поднети кривичне пријаве против Наташе Кандић, Соње Бисерко, Биљане Ковачевић-Вучо /нпа: у међувремену је преминула/, Сташе Зајовић и још неких – који чине злочин у миру против српског народа у Републици Српској и БиХ.
 Ниједна од поменутих особа се ниуједном граду у БиХ не зна сначи без туристичког водича, али зато већ годинама без икаквих доказа оптужују српски народ и наносе нам велику штету.

     У нади да Народна Скупштина Републике Србије неће прихватити поменуту резолуцију и то само зато што та резолуција није објективна и што је усмерена против српског народа у целини – примите моје најсрдачније поздраве!

18. јануар 2009. године.

     С поштовањем,
Славко Јовичић Славуј
     Источно Сарајево
-----------------------------------------------------------------
 
НАПОМЕНА: Писмо сам послао на Богојављење 18. јануара 2009. године. Као да сам га јуче писао с обзиром на поновну, не знам коју по реду иницијативу за прекрајање историје и потпуну пристрасност страних лобиста на чијем челу су и неке стране државе попут Велике Британије и њихових европских сателита.
 
Autor sjovicicslavuj | 29 Mart, 2015 | read_nums (480)

Члан теквондо репрезентације Србије МАРКО ЂУРИЧИЋ освојио је данас бронзану медаљу на Европском првенству у олимпијским категоријама које се одржава у Налчику, у Русији.

 

ЂУРИЧИЋ је у категорији преко 87 килограма на старту побиједио Румуна са 21:11, а затим Руса Кузњецова, али га је повреда спријечила да се бори у полуфиналу.

 

Посљедњи такмичарски дан био је половично успјешан. МАРКО ЂУРИЧИЋ је у тешкој категорији освојио бронзу што је сјајан резултат. Имао је пех већ у првој рунди прве борбе. Због пада концентрације, Румун га је погодио ногом у нос и дошло је до прелома. Марко је тада показао свој највећи квалитет - храброст и снагу, и до краја борбе је и поред повреде, убједљиво побиједио Румуна.

 

У другом колу, у борби за медаљу МАРКО је победио искусног Руса, који је прије тога избацио првака Европе Бјелоруса Силу. Полуфиналну борбу морао је да преда, јер је официјални доктор то савјетовао због повреде.

 
Олимпијска шампионка из Лондона 2012. МИЛИЦА МАНДИЋ такође је учествовала на ЕП, али је изгубила у елиминацијама. МИЛИЦА је имала мноштво грешака у мечу елиминација и није никакво изненађење што је неславно прошла на Европском првенству.
 
 
Autor sjovicicslavuj | 28 Mart, 2015 | read_nums (405)
 
 
Поглед из мог многоугла!?
 
ПИШЕ: СлАвКо ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ
 
Босна и Херцеговина ни тамо ни овамо и нигдје - да те Бог сачува?
 
Босна и Херцеговина је земља апсурда, јер је склепана по вољи такозване међународне заједнице.

Овакву беха стварност тешко могу да разумију и људи који живе у Босни и Херцеговини. Само они који су добро упућени у уставну структуру власти и у саму организацију БиХ могу да разумију као функционише власт у 10 Кантона, једном Дистрикту, два Ентитета и на нивоу  заједичких органа Босне и Херцеговине.

У Федерацији БиХ већинско становништво чине Бошњаци. Са њима су и Хрвати.  Федерација је један од два ентитета у БиХ, други је Република Српска. Приликом формирања власти, па и владе - мора се поштовати национална припадност министара и то по бројном стању /националним квотама/ што је дефинисано Уставом Федерације БиХ.
Дакле, у извршној власти /Федералној влади/, осим премијера Федерације који је обавезно Бошњак, влада треба да има осам бошњачких министарских мјеста, пет хрватских и три српска.

Пошто у Федерацији БиХ нема ниједне јаке српске странке, онда се бошњачке и хрватске странке утркују да однекуд из својих редова и чланства ишчупају неког залуталог Србина и да га по декрету поставе за министра, који узгред речено никада не засупа интересе оне преостале шаћице Срба која још живи на простору Федерације БиХ.
****************************
Жељко Комшић, иначе предсједник странке Демократска фронта, овај пута насукао је и "Србе". Ништа чудно, јер није то први пута!
У претходна два мандата зајеб'о је Хрвате и као хрватски представник увалио се за члана Предсједништва БиХ.


Сад је однекуд извукао извјесно-неизвјесног и политички анонимног "Србина", иначе љекара Милана Мандиловића и као српског представника предложио га за министра у Влади Федерације БиХ. Али није ту крај лакрдији. Наиме, Мандиловић који се до јуче изјашњавао као "Остали" због попуњене квоте Осталих преко ноћи је пристао да "пређе у преостале", односно одрекао се своје анационалности зарад фотеље и постао је "Србин", онако по пореби странке Жељка Комшића. У нејасној комбинаторици Мандиловић ће бити национална "закрпа". А то значи да може бити и Србин или Остали што свакако зависи од потребе предлагача Хрвата Жељка Комшића, који себи узима право да кадрује са српским представницима.
Дакле, све се може. Може и овако и онако, а по некад и свакако! Све, пак, зависи од понуде и потражње на коњуктурном политичком тржишту и наравно од потребе за промјеном нације, пожељно је да се то ради преко ноћи и у мрклом мраку, јер ионако мало свјетлости допире до и из БиХ.

Али пошто у Федерацији има "вишка", ма какви вишка - има  и "превише" Срба, е тај Мандиловић је преко ноћи од "Осталих" /"Сејдић-Финци"/ постао Србин/?! Ово "Сејдић-Финци" илуструје сву бламажу од државе БиХ. Тај двојац који се изјашњава као "остали" је у своју корист добио Одлуку Међународног суда у Стразбуру и та одлука обавезује БиХ да и "остали" морају бити равноправни са три конститутивна народа у БиХ /Срби, Бошњаци и Хрвати/. Бих, узгред речено, већ пет година не имплементира одлуку међународног суда чији акти имају супермат над уставним уређењем БиХ?!
 
Но, идемо даље ...Тако је Комшић, опет и поново, све зајеб'о у БиХ, јер је први "имплементирао Одлуку Сејдић-Финци"!

Ако све занемаримо, мислим да ће она преостала шаћица Срба у Федерацији БиХ имати "велику корист" од овог министра, преосталог или однекуд заосталог Србина, који је, на сву срећу, преко ноћи, "трбухом за крухом" одлепршао и ухљебио се у анационалној категорији "осталих- преосталих"!
                                       
Све је, изгледа, пало на "Видовиту Џемилу"! 
/П.С. Видовита Џемила је чувена сарајевска гатара која разбацује грах и гледа у шољу и у некакве кристале и прориче судбине људи!?/.
 
Видовита Џемила се још увијек није огласила, а и не зна се кад ће и да ли ће се уопште и огласити?! Јер и након пет мјесеци од како су завршени избори у БиХ још увијек нису формирани извршни органи - није формирана Федерална влада и истовремено ни Савјет министара БиХ, јер формирање Савјета министара условљавају Хрвати претходним формирањем Владе Федерације БиХ.
 
Наиме, хрватски лидер ХДЗ Драган Човић страхује да не буде поново изигран хрватски народ као и у претходних десетак година, па стога прво тражи успоставу Владе Федерације БиХ, па тек онда конституисањем Савјета министара на нивоу заједничких институција Босне и Херцеговине.
 
Иако су Срби у Федерацији БиХ једнакоправни /само по Уставу Федерације БиХ и на папиру/ са Бошњацима и Хрватима и иако су један од три конститутивна народа, на сваком кораку је видљиво да о Србима нико и не говори.
 
Срби у Федерацији БиХ су статистичка грешка и колатерална штета у сталним међусобним политичким обрачунима између Бошњака и Хрвата!

И сасвим на крају, ако има оних који су ову рашомонијаду разумјели, е свака им част и врло радо би такве почастио пићем, а ако све у детаље разумију, онда у обзир долази и меза, јер у БиХ свако свакога до изнемоглости "мези", онако својски, па ко издржи?!
 
 
 
Autor sjovicicslavuj | 7 Februar, 2015 | read_nums (405)

 

 ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

 
Прође годину дана од рушилачких демонстрација у којима су учествовали разно разни такозвани пленумаши у Федерацији БиХ и шта се десило? Наравно да није ништа. Стање се ни за јоту није поправило на боље, већ се и данас “видају” тешке ране, које још нису саниране, као ни тешке посљедице паљења, крађа и уништавања институција власти и других материјалних добара. Гдје су и шта данас раде “перјанице” и коловође немира у Федерацији БиХ? То више никога и не интересује.

 Протестанти из многих градова у Федерацији БиХ су прошлогодишњим насилним и рушилачким демонстрацијама имали за циљ да се немири пренесу и у РЕПУБЛИКУ СРПСКУ, а све са јасним планом њеног рушења. Најбоља потврда напријед реченом биле су и  поруке које  су демонстранти, онако хорски и "спонтано" упућивали властима и јавности. 


По цијелој Федерацији БиХ као печурке послије кише “ницали су” разно разни “пленумаши” који су насилним методама хтјели да изврше уставно прекрајање Босне и Херцеговине и да највише штете нанесу РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ. На сву срећу то се није десило, јер су грађани Републике Српске на вријеме проникли у цијелу федералну ујдурму и само су нијемо и скоро незаинтересовано посматрали "пленумашко босанско прољеће" у сред зиме.

 Да подсјетим да су такозвани демонстранти тада тражили укидање кантона и ентитета. А шта је било то, него рушење уставног поретка и наравно рушење и саме БиХ. Само наивни тада су могли да мисле да су у првим редовима били они који су незапослени и који су обесправљени. Има ли логике да су ти "незапослени" у најкраћем времену "пронашли посао" и то онај рушилачки у којем су све пред собом рушили, палили и уништавали. 

На тадашњим тзв. демонстрацијама били су све сами "радници' и то годишта 95 и 96.  Циљ, како су је тада назвали "спонтанe" побунe био је сасвим јасан. Требало је превратом и масовним ширењем протеста на било који вануставан начин доћи до почетка стварања унитарне БиХ под бошњачком контролом и доминацијом. 

Дакле, једном срушено, никад се више не може чак ни поправити, што се показало и у претходној години покушаја санације огромних штета. И многи медији чији је циљ унитарна БиХ свесрдно су тада били на услузи такозваним пленумашима. Душебрижничка новинарска “пера” су заборавила да су управо и они помагали и били саучесници у рушењу БиХ!

Сценариј је био јасан... Као шлагворт и велика опомена како се трајно могу уништити државе, увијек стоји такозвано “арапско прољеће”. Да ли је за вријеме Гадафија било незапослених у Либији и да ли се у тој земљи лоше живјело? Није. Али данас Либије нема. Сваки дан гину људи у уништеној држави.

Је ли се то лоше живјело и да ли је било незапослених у Ираку? Е па није. Али данас нема Ирака. Има сваки дан само на десетине и стотине мртвих у потпуно разореној држави. 
 
Схватам незадовоство обесправљених људи, али онакви рушилачки протести, уништавања, паљења, крађе и рушења свега, никада нису могли ништа изградити, па ни онакву БиХ, како су је у својим главама били зацртали они који су све оно "спонтано" и организовали. 

И прије годину дана о тим бесмисленим немирима и рушењима скоро исто сам писао, а данас овим текстом само подсјећам на годишњицу покушаја револуционарног преврата у Босни и Херцеговини. И годину дана послије хаоса, на сваком кораку видљиви су трагови заоставштине  “пленумаша”. Као посљедица немира, рушења и уништавања остало је лудило са трајним посљедицама, а да при том, сасвим је јасно, "пленумаши" нису остварили ниједан једини циљ. 

Како чујем, опет се припремају неке сарајевске "ватре", тузланске такође. Како ствари стоје, креће се са новим немирима. Зачуђујуће је да се организатори хаоса за годину дана нису успјели опаметити и да нису могли да увиде какви су били њихови резултати побуне. Босанско лудило се наставља у новој епизоди никад затворене серије безнађа на балканској вјетрометини и у тамном вилајету беха вукојебине.
 
Autor sjovicicslavuj | 29 Decembar, 2014 | read_nums (456)
ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ!
--------------------------------
На данашњи дан /29. 12./ рођен је 
ДОБРИЦА ЋОСИЋ.
********************

КЛИНИ НА СЛИКУ И ПОВЕЋАЈ!
Академик, српски писац, романсијер и есејиста,
политички и национални теоретичар
Добрица Ћосић
преминуо је у недјељу 18. маја ове године,
у Београду у 93. години.

Autor sjovicicslavuj | 29 Decembar, 2014 | read_nums (522)

 
ПОРАЗИ НИСУ НАША ОПЦИЈА!
Из "Славујеве" радионице ...

 

Autor sjovicicslavuj | 27 Decembar, 2014 | read_nums (659)
                                        
                                                 ПИШЕ: СлАвКо ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

Да ли је предсједник Русије Путин геније ускоро ће се сазнати? Заправо врло брзо ће се и званично објелоданити како је Путин са својим сарадницима превеслао Европску унију и Сједињене америчке државе. У питању је такозвана руска монетарна и финансијаска операција која до сад није забиљежена у свијету.
Наиме, познато је да много страних компанија и пребогатих страних тајкуна имају велике власничке улоге у руским фирмама и гигантима, односно да имају и своје властите компаније у Русији.

Сад кад су неке ствари познате може се рећи да се радило о Путиновом генијалном плану и о наивности ЕУ и САД кад су увели санкције Русији.

Путин и Кремљ су знали шта их чека и припремили су паклени план за стране тајкуне који располажу са огромним новцем који су инвестирали, прије свега, у два најважнија сектора и то у нафтну и гасну индустрију.

Операција је текла овако. Путин је свјесно оборио вриједност страних улога и дионица које су за врло кратко вријеме пале и готово су постале безвриједне. Страни инвеститори су били у паници и видјевши да им пропадају огромна уложена средства панично су почели продавати оно што је преостало. Све се дакле одвијало по систему - “Ако Бога знаш - дај шта даш”!?
 
Након такве паничне и хаотичне финансијске луднице, Путин је наредио да се покупују скоро све безвриједне дионице и како се може наслутити – на тој трансакцији Русија је зарадила на десетине милијарди долара. Процјене иду чак дотле да се ради о близу тридесет милијарди, мада ће коначна цифра бити и преко 50 милијарди долара.
 
Томе треба додати и скоро половичну санацију дугова руских фирми, које су у првом таласу због санкција претпјеле велике губитке. По свему судећи, био је то намјеран трик Путина, који је свјесно, народски речено - навукао ЕУ и САД.  Дакле, огромна средства и дионице европских и америчких тајкуна су "навођеном акцијом" скоро пропале. Тако скоро безвриједне стране дионице и акције Руси су покуповали и "једним метком убили су два зеца". Барем привремено Руси су се ријешили страних тајкуна, а спасили су и своју економију, при том, истовремено, окренули су се другим страним улагачима и трижштима, прије свега - тренутно најмоћнијој економији на свијету - кинеској.
 
Ствари ће бити много јасније за неколико седмица, можда и мјесеци.
 
Све у свему, Путин ће из свега изаћи као побједник. Заправо и цијела операција је тако и планирана. Машала и честитке.
 
Autor sjovicicslavuj | 15 Decembar, 2014 | read_nums (448)
Sarajevo 15. 12. 2014
Ako je suditi po raspoloženju predstavnika političkih partija koje su formirale većinu u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, odnosi u novoj vladajućoj koaliciji će biti uzdrmani već kada se na dnevni red stavi jedno od, uslovno rečeno, benignih pitanja kao što je tekst himne BiH!


ZASAD MOGU SAMO DA MUMLAJU
HIMNU
 
Poslanici u Predstavničkom domu
Predstavnici SDA i DF-a smatraju da bi BiH trebalo napokon da dobije tekst svečane melodije, dok s druge strane, poslanici srpskih stranaka ocenjuju da nije reč o benignom pitanju i da ga zbog toga treba ostaviti po strani.

Poslanik DF-a u Parlamentu BiH Damir Bećirović kaže za Press da će nova većina pokušati da dođe do teksta himne, izražavajući uverenje da će se na to pitanje konačno staviti tačka.
- Nadam se da će biti raspoloženja da se to pitanje reši, jer je BiH jedna od retkih zemalja koja ima himnu bez teksta - kaže kratko Bećirović.

Poslanik SDA Sadik Ahmetović smatra da odluka o tekstu himne mora da bude donesena uz saglasnost svih strana, ističući da mu nije jasno zašto je svojevremeno u Domu naroda BiH oboren usaglašeni predlog teksta.
"Zemljo moja" stiže u parlament!
Navladina organizacija "Panevropska unija BiH" pre dvadesetak dana je najavila da će službeno pokrenuti inicijativu da pesma "Zemljo moja" postane nova himna BiH.
- Mislim da ne postoji niko ko ne zna ovu prelepu pesmu koju je napisao Kemal Monteno, a kojom su se sredinom 70-ih godina prošlog veka proslavili grupa „Ambasadori" i Ismeta Dervoz, tada Krvavac. Tekst je potpuno neutralan, a iako melodija nema klasičnu formu himne, to ne bi trebalo da smeta, jer se uz dobar aranžman i simfonijsko izvođenje taj nedostatak može ukloniti - rekao je predsednik „Panevropske unije BiH" Vanja Gavran, ističući da će ovu inicijativu uputiti Parlamentarnoj skupštini BiH.


- Taj predlog je dobio jednoglasnu podršku u Predstavničkom domu, a potom je oboren u Domu naroda BiH. To je urađeno zbog dnevne politike, ali i nedoraslosti pojedinih poslanika SNSD-a, pre svega Dušanke Majkić koja nije mogla da shvati koliko je značajno, ne samo pitanje himne, već konsenzusa koji je postignut u Predstavničkom domu. Ne želim da prejudiciram kako će se ponašati nova većina i da li će ponovo raspisati konkurs za tekst himne, ali u vezi s tim pitanjem mora da se postigne saglasnost predstavnika svih naroda i građana BiH - kaže Ahmetović.

S druge strane, poslanik NDP-a Momčilo Novaković kaže da problem teksta himne nije benigno, već značajno političko pitanje koje bi zbog toga bolje bilo ostaviti po strani, nego staviti na dnevni red.
- To je pitanje suštinskih odnosa unutar BiH. Ne treba zaboraviti da je postojeću melodiju nametnuo visoki predstavnik i da je kasnije dobila legitimitet u Parlamentu BiH glasovima poslanika i stranaka koje se danas sigurno time ne diče. Dakle, u startu su postojali različiti pogledi i stavovi u vezi s tim pitanjem, zbog čega to pitanje ne treba da predstavlja prioritet i da se stavlja na dnevni red. Nova vlast na nivou BiH treba da se posveti ekonomskim pitanjima, a politička pitanja, među kojima je i tekst himne, treba da ostavi po strani - kaže Novaković.

Bivši poslanik SNSD-a i član poslednje parlamentarne komisije koja se bavila pitanjem teksta himne Slavko Jovičić Slavuj kaže da će to pitanje biti jako teško rešiti. On smatra da ne postoji niko na svetu ko može da napiše tekst koji će odgovarati i Srbima, i Hrvatima, i Bošnjacima te "Sejdiću i Finciju".

- Kada bi to neko i uspeo, u što sumnjam, taj tekst opet ne bi isto doživljavali u sva tri konstitutivna naroda, jer ne doživljavaju isto ni celu BiH - kaže Jovičić.


Autor sjovicicslavuj | 1 Decembar, 2014 | read_nums (368)
 
ПИШЕ: СлАвКо ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ 
 
 Кад су важни историјски датуми увијек напишем - ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ!
Или кад су важни неки датуми који су везани за имена славних СРБА, па и других свјетских личности, увијек  напишем - за сјећање и за памћење... 

Знам да се не могу брисати, нити прекрајати историјске чињенице, али наравно, по мени, мислим да је на данашњи дан /1. децембра 1918. године/ направљена највећа историјска грешка у историји српског народа.

Наиме, СРБИ су већ тада, дакле тог дана,  проглашавањем Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца,  касније свима помогли  да створе и да имају своје националне државе. Био је то ембрион и сан других народа да ће једног дана у погодном историјском тренутку створити своје националне државе и сви ти "збратимљени југословенски" народи касније су у томе и успјели.

Срби су и даље под сталном амнезијом и још увијек како тако успјевамо да се одржавамо само због слуђености и захваљујући невјероватној агонији и вјеровању да смо једини ми - небески народ.

А други народи, такве и само њима потребне тадашње краљевине, остварили су своје националне циљеве. То су урадили и Словенци и Хрвати. Касније и "браћа" Црногорци, па наравно и Македонци.
БиХ нико и не помиње, јер она је остављена на милост и на немилост таворења и вјештачког одржавања и то баш онако како то одговара геостратешким интересима великих свјетских сила.

Сасвим је, дакле, јасно да  једино Срби никад нису сами себи створили своју српску државу, наравно у којој равноправно требају и могу да живе и други народи!

Напротив, сви ти други народи, почевши од те фамозне Краљевине, па до данас, кад год су могли, управо они су Србији забијали нож у леђа, при том, увијек дозирајући убоде и ударце и то тамо гдје највише боли и од чега нема опоравка и изљечења.

Срби и Србија су и у Првом и у Другом свјетском рату спашавали друге народе, братски их прихватајући у свој загрљај, не водећи бригу о свом народу који је у сваком том времену највише страдавао.
 
Историјски гледано, овај датум постоји, али фактички гледано он је скоро један вијек стрмоглавио и уназадио једну од највећих држава на Балкану, упропастио је једино Србију и српски народ у цјелини.

Упропастио је  СРБИЈУ, која се од тада никада више није опоравила, нити се стабилизовала, само зато што је свим другим народима омогућила да имају своје националне државе, а ето свом српском народу је оставила да тумара од немила до недрага и у овом тешком времену, бременитом времену и без јасног путоказа гдје и куда требају да иду и Србија, па и цијели српски народ...

 Без било какве накнадне памети и без било каквих претензија да је ово што написах - било коме важно, остаје непобитан закључак - све је морало тако да буде и да се тако деси...Међутим, никада нико неће дати одговоре зашто смо морали толико да страдамо и да због других као народ нестајемо само да би њима створили државе...

Једноставно речено - био је то непоправљиви српски бродолом на копну.

И сасвим на крају, и по свему судећи, ове чињенице ево ни данас никога не интересују.   Зато ћемо као народ и даље страдавати и поново васкрсавати и биће тако све до судњега дана...
 
Autor sjovicicslavuj | 25 Novembar, 2014 | read_nums (474)

На данашњи дан /25. 11./ 
рођен је велики  српски глумац 
ДАНИЛО ЛАЗОВИЋ.
За сјећање и за памћење...

 
Autor sjovicicslavuj | 25 Novembar, 2014 | read_nums (415)
 
У многим земљама свијета жене трпе насиље на основу полне дискриминације, спријечене су да учествују у друштвеном животу, трпе дискриминацију због своје етничке припадности, статуса или инвалидитета.

Насиље над женама је глобални проблем. Скоро свака трећа жена у свијету трпи неки облик насиља, претучена је, преживjела је сексуални напад, у браку или ван њега. Подаци Свјетске здравствене организације говоре да скоро 90% жена које су претрпјеле неки облик насиља никада нису ни од кога затражиле помоћ нити насиље пријавиле полицији.

У свијету је више од 60 милиона дјевојчаца принуђено на удају прије пунољетства, милиони жена су подвргнути ушивању гениталија, 600 000 жена су жртве сексуалне експолатације, 70% оних који живе у екстремном сиромаштву чине жене.

У БиХ, Србији и у земљама из окружења, по статистикама, свака треће жена трпи неки облик насиља а свака друга је у неком тренутку била жртва насиља. Насиљу су изложене жене свих старосних група и свих нивоа образовања, како у руралним тако и у урбаним срединама. У већини случајева, преко 90%, жене су жртве својих партнера, како брачних тако и ванбрачних.

Жене се још увијек веома ријетко одлучују да пријаве насиље које трпе, разлози су бројни, страх од насилника (страх да ће спровести неку од својих пријетњи да ће наудити некоме од чланова породице, одузети дјецу), страх од осуде породице и средине, економска несигурност, и на крају неиформисаност коме се треба обратити у случајевима породичног насиља.

Autor sjovicicslavuj | 24 Novembar, 2014 | read_nums (411)
 
---------------------------
Патријарх Алекcандријcки. 
Рођен на оcтрву Кипру у кнежевcкој фамилији. 
Отац му беше кнез Епифаније. 
Ваcпитан од детињcтва као прави хришћанин. 
На наваљивање родитеља он cе ожени и имаде деце. 
Но по Божјем Промиcлу преcелише cе из овог живота 
у онај и деца му и жена. 

Чувен због милоcрђа и благочешћа
Јован би изабран 
за патријарха Алекcандријcког 
у време цара Ираклија. 
Деcет година управљао црквом Алекcандријcком 
као иcтинcки паcтир, 
чувајући је од незнабожаца и јеретика. 

Био је узор кротоcти, милоcрђа и човекољубља. 
"Ако желиш благородcтва, говорио је он, 
не тражи га у крви него у добродетељи, 
јер то је право благородcтво." 
Сви cвети одликовали cу cе милоcрђем, 
али cв. Јован беше cе cав предао овој дивној добродетељи.
 
 
Autor sjovicicslavuj | 10 Oktobar, 2014 | read_nums (506)

ПИШЕ: СлАвКо ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ
******************************

Амери су у паници. Ми јесмо мали народ, али Република Српска је Америма трн у оку, јер Америма је важан сваки педаљ Балкана, како би што више изоловали и окружили Русију.

Геостратешки циљеви су приоритет за САД, јер они не воле ниједан народ. Амери гледају само свој интерес и интерес држава америчких сателита и подрепаша.

Босна и Херцеговина не може у НАТО без сагласности РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ!

Сличан принцип је и кад је у питању Европска унија. Међутим, овдје су ствари много јасније и извјесније. За једно десет година, не прије, па чак ни тада, кад би БиХ и била на вратима уласка у Европску унију, ЕУ ће се распасти. Распашће се много раније!

А у међувремену све је мање остало времена да Амери напокон дођу себи и да престану своју доминацију над цијелим свијетом, те да се окану својих имперјалистичких тежњи да буду свима газда.

Међутим, ништа им не иде у прилог, поготово не иду овакве вијести:
****************************

Свијет је добио нову „велику седморку” у којој су, поред водећих земаља и економија БРИКС, и Мексико, Турска и Индонезија – објавио је ауторитетни Финаншал Тајмс.

Сумарна куповна моћ БДП Кине, Русије, Индије , Бразила, Мексика, Индонезиjе и Турске достигла 37,8 билиона долара, а сумарна куповна моћа БДП САД, Велике Британије, Француске, Канаде, Италије, Јапана и Њемачке сада је 34,5 билиона долара!

Британски лист је дословно објавио: да су економије седам водећих привреда у развоју претекле економије седам водећих западних економија (САД, Велика Британија, Француска, Канада, Италија, Јапан и Њемачка)!

Сумарни друштвени бруто производ нове Г-7 – рачунат према паритету куповне моћи – достигао је 37,8 билион долара и већи је него БДП западног Г-7 рачунатог према ПКМ.

ФТ је објавио да куповна моћ сумарног БДП седам водећих западних економија данас износи „само” 34,5 билиона долара. Што значи: да је мања за цијела три билиона долара!

Британски лист је – ослањајући се на нове рачунице ММФ – објавио и да земље у убрзаном развоју већ заузимају десет мјеста на листи 20 највећих економија планете.

                       Сунце излази на Истоку!

 

Autor sjovicicslavuj | 25 Septembar, 2014 | read_nums (514)


Državni zastupnik Slavko Jovičić tuži državu

SARAJEVO – Na općim izborima prije osam godina Slavko Jovičić Slavuj iz Hadžića koji živi na Palama izravno je izabran za zastupnika Zastupničkog doma Parlamenta BiH, iako nije bio član nijedne stranke.
I tada je govorio i sada ponavlja da za njega stranačka članska iskaznica ništa ne znači. Na izborima prije četiri godine ponovno je na općim izborima izabran za državnog zastupnika, ovog put kao član SNSD-a s kompenzacijske liste.

Svaki njegov istup u Parlamentu BiH nailazio je na brojne reakcije i slovi za jednog od najpopularnijih državnih parlamentaraca.

Završena karijera

Zanimljivo je da je u prošlom mandatu Jovičić zajedno sa Šefikom Džaferovićem iz SDA bio nazočan na svih 98 zasjedanja Zastupničkog doma koliko ih je ukupno bilo, a u ovom mandatu jedini je od svih zastupnika bio na svim sjednicama, a bit će ih 73 zajedno s onom planiranom za kraj ovog mjeseca.

On  je jedini državni zastupnik koji tijekom mandata nije nigdje putovao na račun državnog proračuna, odnosno iz blagajne Parlamenta BiH nije naplatio nijednu marku “a to se lako može provjeriti baš kao i tko su zastupnici koji nisu izlazili iz blagajne i naplaćivali su veliki novac za razna i potpuno nepotrebna putovanja”.

Slavka Jovičića Slavuja više nema na kandidatskim listama, SNSD ga na iznenađenje mnogih prekrižio pa više neće biti politički aktivan “jer su drugi tako odlučili, jer se oko Milorada Dodika motaju neki likovi koji mu serviraju razne podatke i laži sve zbog svojih pozicija”.

Nema ljubavi

- Znam da u politici nema ljubavi, politika je borba za osobni status i poziciju u društvu. Koliko god se trudili da nešto uradite i promijenite nabolje, uvijek nailazite na one koji radi svoje pozicije ne biraju sredstva pa olajavaju, omalovažavaju i diskreditiraju vas pred stranačkim šefom koji odlučuje o vašoj političkoj sudbini – izjavio je Jovičić.

On je najavio da će kao bivši logoraš protiv države BiH podnijeti tužbu Ustavnom sudu BiH “prije svega zbog moralne satisfakcije”. Uz tužbu podnijet će i zahtjev za isplatu ratne odštete.

- Država će morati isplatiti ratnu odštetu svim ljudima koji su pretrpjeli razna poniženja i zlostavljanje u koncentracijskim logorima tijekom rata koje su osnivale i držale sve strane u bh. ratnoj kataklizmi. Sve međunarodne konvencije su na mojoj i strani žrtva.

Država BiH  kao članica Ujedinjenih naroda i potpisnica bila je dužna i morala je poštovati Ženevsku konvenciju o zabrani zlostavljanja i torture svojih građana – objasnio je Jovičić i naglasio da sam pokreće postupak “a svatko od žrtva tko mi se pridruži dobro je došao i siguran sam da će Ustavni sud BiH prihvatiti moju žalbu i da neće biti potrebe da idem u Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu jer ne želim biti novi sjedić-finci, mada su njih dvojica, a ja sam pokrećem sudski predmet  Jovičić protiv države BiH.

Slavko Jovičić  je od sredine 1992., kada je uhićen, u logorima koje je držala Armija RBiH proveo tri i pol godine.

 Piše: M. Osmović

 
Autor sjovicicslavuj | 20 Septembar, 2014 | read_nums (705)
 
 
20.09.2014. | PIŠE: JELENA MILANOVIĆ
 

 

Ne znam za slučaj da se bilo ko dobrovoljno odrekao neke funkcije ili fotelje ako je u nju jednom zasjeo. "Starosjedioci" na funkcijama će sve učiniti da samo oni ostanu i koristiće sva sredstva da potpuno - bokserskim žargonom rečeno - nokautiraju one za koje procijene da su im protivnici u borbi za političku funkciju. Tu se uključuje sva raspoloživa logistika, od radio Mileve, pa do raznih gatara i horoskopskih znalaca i analitičara opšte prakse, samozvanih poznavalaca svega i svačega, odnosno istine radi - poznavalaca ničega.

U prošlom razgovoru za Oslobođenje kazali ste kako će EU propasti za deset godina. Kako gledate na najave iz Srbije koje kažu kako će naše komšije okrenuti leđa Rusiji upravo zbog Evropske unije?

 
- I sad nisam promijenio mišljenje. Zapravo, Evropskoj uniji odgovara ovakvo haotično stanje na Balkanu. Jedini način da se razvijene evropske države riješe svog tehnološkog i industrijskog otpada je da preostale zemlje bivše Jugoslavije drže daleko od svog članstva. Dakle, Evropska unija koristi BiH, Crnu Goru, Makedoniju, Albaniju, a pogotovo Srbiju, kao rezervnu deponiju za odlaganje svojih proizvoda, koje nikome ne može prodati osim nama. Zato i Srbija balansira i još se ne opredjeljuje ni za jednu, a ni za drugu stranu. Ipak, to su unutrašnje stvari Srbije i neka se političari iz Srbije sa tim problemima bore. I novi sastav Evropske komisije mi daje za pravo da sam blizu istine šta se može očekivati u narednim godinama. Nakon referenduma u Škotskoj, Katalonija je sljedeća, a to su sve tendencije koje ne mogu održati Evropsku uniju u ovakvom obliku organizacije.

Zašto Vas nema na listama i hoćete li sa oktobrom završiti svoj politički angažman?

    - Vaše pitanje je jednostavno, ali ono zaslužuje kompleksan odgovor. Naime, poznato je da sam u dva mandata bio poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH. U prvom mandatu nisam pripadao nijednoj stranci, jer za mene članska partijska knjižica ne znači ništa. Za mene je riječ najvažnija. Kad dam riječ, e to ne mijenjam bez one najveće nužde, pa čak ni tada. U drugom mandatu, od 2010. godine pa do danas, bila je nešto drugačija situacija. Učlanio sam se na nagovor mog prijatelja Mladena Zirojevića, koji je u to vrijeme bio predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a u Istočnom Novom Sarajevu i koji je bio ministar u Savjetu ministara BiH. Zaista, moram još jednu činjenicu da istaknem.

Drugi su odlučili

 
U tom periodu, kako već rekoh, Mladen Zirojević je bio ministar u Ministarstvu za ekonomske odnose i trgovinu, a ja sam bio predsjednik nadležne parlamentarne Komisije za trgovinu i carine. Odlično smo sarađivali. Ono što je najbitnije, gospodin Zirojević je puno dao za SNSD, ali doživio je to što je doživio, nešto slično meni. Nema ga više u politici, a od oktobra neću ni ja biti direktno politički angažovan. Drugi su tako odlučili. Da odmah kažem da je o tome najmanje odlučivao predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik. To pomalo izgleda ironično, jer je jasno da posljednju riječ u stranci daje predsjednik Dodik. Međutim, neki likovi koji se stalno motaju oko Dodika su predsjedniku servirali razne podatke, pa i laži i to sve radi svojih pozicija i radi njihovog ostanka i opstanka na političkoj sceni. Još jednom da naglasim - jedino se ne ljutim na predsjednika Dodika. O nekim njegovim saradnicima i visokim funkcionerima SNSD-a imao bih mnogo toga lošeg da kažem, ali to ne bi bilo korektno, jer bi mnogi dušebrižnici jedva to dočekali. Izgovor bi pronašli u tome: Sad kad su ga njegovi otpisali iz svih političkih struktura i sa političke scene, evo ga Slavuj progovorio. E to se neće desiti, jer se nikada nisam bavio intrigama, lažima i ogovaranjima, kao što su to protiv mene govorili neki, pa čak i moje ranije kolege, a i koleginice, gradeći tako svoje pozicije.
 
Budući da ste jedini državni poslanik koji nije putovao niti izostao i sa jedne sjednice Parlamenta, kome biste, gledajući zasluge, od današnjih kolega poželjeli da dobije i novi mandat, članstvo u komisijama, dnevnice sa putovanja...?
 
- To ste u pravu i sve se može provjeriti u stručnim službama Parlamenta. U prošlom sazivu održano je 98. sjednica i jedino Šefik Džaferović i ja nikad nismo izostali ni sa jedne. U ovom mandatu sam jedini koji sam prisustvovao svim sjednicama Parlamenta, pa čak i onda kad sam u dva navrata u zgradi Skupštine primao infuziju zbog mnogih zdravstvenih problema. Dakle, u ovom sazivu će biti održane 73. sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine. Da odmah kažem da je to malo sjednica, s obzirom na probleme u kojima se nalazi BiH. Novi saziv Parlamenta će morati to da promijeni. Gledam, u susjednoj Srbiji zasjedaju dva dana raspravljajući o samo jednom amandmanu na neki zakon. Kod nas to nije bio slučaj. Uostalom, i BiH je sama po sebi poseban slučaj.

U ovom mandatu nisam uopšte otvorio vrata blagajne, jer nisam putovao na račun BiH ni do Kiseljaka, dok neki nisu izlazili iz blagajne i možete lako provjeriti ko su ti poslanici i koliko su naplaćivali razne privilegije na brojnim, ali i sasvim nepotrebnim putovanjima. Nema gdje se nije putovalo. Postavlja se opravdano pitanje - kakve koristi je od tih silnih putešestvija imala BiH? Nije imala nikakve koristi ni BiH, a ni njeni građani, već samo ogromnu finansijsku štetu. Po Zakonu o dostupnosti informacija, imate pravo da sve ovo o čemu govorim i provjerite. Zaprepastili biste se kad biste došli do podataka kolika su bila primanja nekih poslanika, ne plate, već primanja, a u to ulazi svašta - plaćeno korištenje mobilnih telefona, putni troškovi, dnevnice, odvojeni život... Ma razna čudesa od čije pomisli i cifri me glava zaboli. Ne napadam ja sve to iz razloga što nisam ja imao pravo na sve te privilegije, već jednostavno to iznosim kao činjenicu. Svi novinari koji prate rad Parlamenta BiH o ovome znaju i znaju da sam na sve te anomalije mnogo puta ukazivao, ne po kuloarima i kafićima, već za skupštinskom govornicom.

Čista kurtoazija

 
I šta poručujete onima koji će vas naslijediti u skupštinskim klupama?

- Ne odlučujem ja ko će biti izabran u novi saziv parlamenta. Svima želim uspjeh, kad kažem svima, onda je to čista kurtoazija, jer mora da znate da u politici nema ljubavi. Radi se samo o čistom i to ličnom interesu svakog pojedinca. Pa i mi u istom klubu smo pili zajedničke kafe samo pred početak i na kraju sjednice. Bili smo zajedno četiri godine, neki i osam i mnogi od nas i ne znaju koliko članova porodice ima neko od kolega, a da ne govorim o nekim drugim stvarima. Narod bi za ovakvo stanje rekao: "Okolo (za javnost) gladac, a unutra (međuljudski odnosi) jadac"!

 
Konstatovali ste kako su mnoge stranke, bar iz onoga što se čita u medijima, odlučile za podmlađivanje - podmićivanje kadrova, pa će se moći glasati i za one mlađe od 70 godina! Jesu li mladi nezainteresovani ili se stari ne daju otjerati iz politike?

- Biće i podmlađivanja, ali to će biti simbolično. Ne znam za slučaj da se bilo ko dobrovoljno odrekao neke funkcije ili fotelje ako je u nju jednom zasjeo. Naprotiv, "starosjedioci" na funkcijama će sve učiniti da samo oni ostanu i koristiće sva sredstva da potpuno - bokserskim žargonom rečeno - nokautiraju one za koje procijene da su im protivnici u borbi za političku funkciju. Tu se uključuje sva raspoloživa logistika, počevši od radio Mileve, pa sve do raznih gatara i horoskopskih znalaca i analitičara opšte prakse, samozvanih poznavalaca svega i svačega, odnosno istine radi - poznavalaca ničega!

 
Kako gledate na hapšenja vehabija širom Bosne i Hercegovine?

- To je pitanje koje zaslužuje najveću pažnju. Mislim da bi mi trebalo cijelo Oslobođenje da bar obični narod uvedem u problematiku tog velikog i opasnog problema bezbjednosnog aspekta. Jer, bezbjednost je dinamična kategorija. Ona nije statična i ne može se to naučiti samo iz knjiga i iz literature. Kad sam bio gost u američkom Kongresu u Washingtonu - nisam tada bio poslanik i ovo naglašavam da mi ne bi bilo ko prigovorio da sam i ja arčio narodne pare - imao sam priliku da razgovaram sa njihovim nekim stručnjacima za bezbjednost. Zamislite, došao neki anonimni lik iz balkanske vukojebine i sad kao Amerima drži slovo o bezbjednosti, a neki od njih nisu znali ni gdje se geografski nalazi BiH. Rekao sam im ovo: Svaka i najsavremenija i najobučenija obavještajna služba može da otkrije potencijalne teroriste i izvršioce najtežih krivičnih djela, ali nijedna od tih službi nikada neće moći da predvidi kad će ti opasni likovi krenuti sa svojim terorističkim aktivnostima. Isto sam ponovio u njemačkom Bundestagu. Moram se čak i pohvaliti da su moji sagovornici bili oduševljeni mojim konstatacijama i upozorenjima šta svijet i čovječanstvo mogu da očekuju od potencijalnih terorističkih organizacija ili kako ih neki "umiljato" nazivaju - pokreta.

 
Najavili ste kako ćete tužiti BiH. Je li tužba spremna i hoće li Vam se pridružiti još neko od bivših logoraša?

- Tačno. Na jednoj od prethodnih sjednica Parlamenta javno sam rekao da ću podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH, prije svega radi moralne satisfakcije, a u apelaciji ću pokrenuti i zahtjev i za ratnu odštetu koju će morati država Bosna i Hercegovina da isplati onim osobama koje su pretrpjele mnogobrojna ratna poniženja i zlostavljanja po koncentracionim logorima koje su osnivale i koje su držale sve strane u bh. ratnoj kataklizmi. Naime, sve međunarodne konvencije su na mojoj strani i na strani žrtava. Pa je tako i BiH, koja je potpisnica mnogih konvencija, bila dužna i morala je da poštuje i Ženevsku konvenciju o zabrani zlostavljanja i torture svojih građana. Pogotovo se to odnosi na Protokol III Ženevske konvencije. Dakle, država je bila dužna da poštuje sve međunarodne konvencije. U ovom slučaju to je BiH, koja je priznata članica Ujedinjenih nacija. Želim da otklonim sve sumnje u pozitivan ishod ovog predmeta. Ali, o tom-potom, biće više riječi kad za to dođe vrijeme. Sam ću pokrenuti taj postupak i svako od žrtava ko mi se pridruži dobro je došao. Siguran sam da će Ustavni sud BiH prihvatiti moju apelaciju i da neće biti potrebe da idem dalje do Strasbourga, jer ne želim da budem novi Sejdić - Finci, mada su njih dvojica, a ja sam krećem u proces: Jovičić u predmetu protiv BiH!

 
Dokad će narod u BiH živjeti uz krilaticu: Neka je živa glava?

- Narod može sve da istrpi. Niko, pa naravno ni ja ne mogu da odredim granicu i vrijeme do kojih može narod da propada. Još u prošlom sazivu Parlamenta BiH u nekoliko navrata sam pokretao inicijativu za koju sam tada, a danas pogotovo bio ubijeđen da nam samo okretanje ekonomiji može obezbijediti opstanak i izlazak iz letargije i potpunog kolapsa i neimaštine u kojoj živi većina stanovništva u BiH. Za tu inicijativu dobio sam saglasnost u Predstavničkom domu, ali ona nikad nije i realizovana. A moj prijedlog je bio da se održi posebna plenarna sjednica oba doma Parlamentarne skupštine BiH, na koju bi se pozvali svi relevantni faktori koji bar nešto znaju o ekonomiji i da se donesu hitne mjere za izlazak iz krize. No, nažalost, takvim stvarima niko se u BiH ozbiljno ne bavi, osim naravno raznih kvazianalitičara opšte prakse koji su preplavili medije samo da im dopune programe. U krajnjoj varijanti, isti ti analitičari nikad ništa dobroga nisu donijeli napaćenim narodima, osim što su sami sebe uhljebili na razne jasle Soroša, Konrad Adenauera i ko zna sve kakvih stranih finansijera.

 
Dakle, da se vratim svojoj inicijativi. Tada sam predlagao da se na toj tematskoj sjednici bavimo samo ekonomskim temama, pa da tako - prva tačka bude: Gdje se danas nalaze građani BiH i kako uopšte žive svoje teške živote. Druga tačka - ekonomija, treća: Program mjera za izlazak iz krize i tako redom... ako treba do 101. tačke dnevnog reda, ali samo ekonomija i opet ekonomija i sve što je vezano za ekonomiju i privredu.

Prosipanje magle

 
Šta bi se onda, po Vama, trebalo prioritetno uraditi da narod napokon počne bolje živjeti?

- Uvažavajući činjenicu da na vaše pitanje ne mogu odgovoriti kontrapitanjem, ali evo: Postalo je besmisleno slušati svaku vlast koja pominje borbu protiv kriminala. Korupcija je umiljato zvanje za veliki broj lopova koji su se enormno obogatili u ratnom vremenu i to na patnjama i na krvi svih naroda. Od tog vremena treba krenuti. Ali, ko to da uradi? Zar oni lopovi koji prije rata nisu imali dana radnog staža u knjižici i koji su preko noći postali enormno bogati, pljačkajući jadnu sirotinju koju su pod plaštom patriotizma gurnuli da gine za "dobrobit" lopova i lopuža koji danas raspolažu ogromnom imovinom, dok jadni i čestiti narodi gledaju samo kako da prežive?!

 
No, da se vratim na osnovno pitanje za koje sam se stalno zalagao u Parlamentu. Dakle, sam dragi Bog nam je dao prirodne, privredne i intelektualne resurse od kojih bi svi mogli dobro da žive u BiH. A to su: poljoprivreda, energetika i voda. Međutim, političkoj oligarhiji je lakše da se raznim nametima i porezima održava na vlasti, nego da se uhvate pravog posla, a to su razvojni projekti u kojima se mogu otvoriti na hiljade novih radnih mjesta. Takvim stvarima se malo ko bavi, jer je lakše otvoriti neki privatni fakultet i samo štancati diplome i proizvoditi nove kadrove od kojih niko nikada neće imati nikakve koristi, pa ni sami ti "kadrovi" koji za par dana dođu do diploma. Ali, to su neke druge stvari i pitanja koja skoro nikoga ne interesuju.
 
Jednom ste kazali da procedura imenovanja čelnih ljudi sigurnosnih agencija BiH predstavlja pravu farsu. Budući da je i u pravosuđu slična situacija, kako to promijeniti?
 
- Ponekad mi se čini da sve što radimo - radimo namjerno pogrešno samo da ne bismo uspjeli. Ako išta znam, a čini mi se da bar nešto znam, onda mi je oblast bezbjednosti po filingu najbliža. Bezbjednost nije apsolutna kategorija. Bezbjednost je dinamična slika svakog demokratskog i uređenog društva, što naravno nije slučaj sa BiH. Gledajući sa globalnog aspekta na taj fenomen - bezbjedne zemlje (mada takvih skoro i nema), ne želeći da bilo koga prepadam - slobodno mogu reći da se radi o imaginarnoj slici stvarnosti u turbulentnim svjetskim previranjima i interesima za dominacijom onih jakih i velikih i potčinjavanjem sebi - onih malih i slabih država i naroda. Ovo ću najbolje ilustrovati sljedećim primjerom. Naprosto se naježim kad nekog političkog avanturistu čujem da eto kao on tobože nema "čarobni štapić" i da ne može neke stvari da promjeni?! (Sic!). Pa, niko i od takvih voluntarista i avanturista i ne traži da budu mađioničari, jer je narodu ionako previše raznih iluzionista koji "isijavaju pameću", već narod traži da svaka vlast ne bude sama sebi cilj, nego da stvara pretpostavke i zakonske okvire da i taj narod može da živi dostojno čovjeka. Eto ga sad - dostojno. Ničim izazvan, evo i ja odoh u iluzioniste. Nažalost, u našem društvu malo je realista i praktičara koji bi se uhvatili ukoštac sa mnogobrojnim problemima i koji bi te probleme i rješavali. Za ovo o čemu govorim najbolji pokazatelj je predizborna kampanja i razne mesije koje narodu obećavaju kule i gradove, a sve sa jednim ciljem - "Narode, propašćeš ako mi ne ostanemo na vlasti. Ne zna se koji su dovitljiviji u prosipanju magle, možda su, ipak, oni drugi koji žestoko jurišaju na fotelje, koji su još radikalniji: "Narode, ako mi ne dođemo na vlast, svi ste propali." Nije ovo moj rekvijum niti žal što ponovo neću biti ni na jednoj listi, niti kandidat za neku funkciju. Ovo je realnost koju svaki čovjek vidi i osjeti.

U prethodnim izbornim ciklusima prije konačnih rezultata prognozirali ste dosta tačno ishod. Ko će biti pobjednici na izborima u BiH?

 
- Sa sigurnošću mogu da kažem da će kao i svih prethodnih godina, pa i decenija, jedini gubitnici biti narodi. Kad kažem narodi, onda mislim na tri konstitutivna naroda u BiH: Srbe, Bošnjake i Hrvate i naravno na sve druge iz kategorije Sejdić - Finci. Najveći dio kampanje gotovo svih biće usmjeren prema svojim nacionalnim grupama i davanjem "upozorenja" šta bi se moglo očekivati od onih drugih naroda koji bi željeli da ostvare dominaciju nad onim malobrojnijim... No, to nisu stvari kojima bi se trebao posebno ja baviti, jer sam ovaj put u ulozi posmatrača, kao što je to i većina građana. Prije samih održavanja izbora dosad sam uvijek "kovertirao" rezultate i pobjednike i pokazao se kao odličan prognozer. I vama ću dati jednu takvu kovertu, ali pazite - nije to ona koverta za podmićivanje i kako to mnogi umiljato zovu - korupcijom. To su samo rezultati koje očekujem. Mada mislim da nikoga to neće interesovati, jer u ovoj zemlji nikome niste interesantni ako niste čak ni kandidat za nešto.

S obzirom na to da niste ni kandidat kako rekoste, a poznato je da ste bili jedan od najaktivnijih poslanika čime ćete se baviti nakon oktobra?

 
- U politici, već sam rekao - nema ljubavi. Politika vam je borba za lični status i neku poziciju u društvu. Koliko god da ste se trudili da nešto učinite ili da promijenite nabolje, uvijek ste nailazili na one druge koji su vas osporavali i to samo radi učvršćivanja njihove vlastite pozicije, pritom ne birajući sredstva ni metode da vas olajavaju, omalovažavaju i potpuno diskredituju pred onima koji odlučuju o vašoj političkoj sudbini, a to su politički lideri stranaka. Jeste li ikada čuli da se neki političar odrekao svoje fotelje ili funkcije u korist nekog svog kolege? Taman posla, pa to bi bilo veće iznenađenje nego da ispravite "krivu Drinu". Takvi se ne bi odrekli fotelja ni u korist svoje djece, jer su svoju djecu već udomili na dobre pozicije, kako se to kaže - nepotizmom. Ma kakav crni nepotizam? Radi se o vlastitoj percepciji lične koristi. Politika vam je sredstvo i umijeće da se izborite za lični status, a narod će se svakako za nešto i za nekoga opredijeliti. Da li ste ikada vidjeli samu ovcu negdje na livadi da mirno pase? Ne, to nikada nećete vidjeti. Ovca će krenuti za svojim stadom. Jeste ovo tragikomična alegorija naše stvarnosti, ali narod je sve to preživio, pa će preživjeti i naredne izbore. Narodu će biti tako kako će biti... Biće malo zadovoljnih, a mnogo više nezadovoljnih i tako će se sve ponovo vrtjeti u vrzinom krugu, do nekih novih takozvanih plenumaša koji će pokušavati da promijene ono što je u ovakvom društvu skoro nepromjenjivo. A sve bi moglo i moralo biti drugačije.

 *********************************

Malo ko brine o komšiji
 
Pred Cecin koncert u Istočnom Sarajevu pisali ste kako je "bezbjednost podignuta na prvi stepen, u najmanju ruku, kao da će se u našem gradu održati samit Putin - Obama". Od svega toga samo se pojavila informacija kako su dotičnu slušali Dodik i Orić. Vaš komentar?

- Da. Pisao sam o tom koncertu, dakle od same najave, pa do njegovog održavanja. Zaista je bila vrlo napeta situacija, bogami kako da se trebao održati samit: Putin - Obama. Takvu negativnu atmosferu podgrijavala su neka bošnjačka udruženja i podizali su tenzije do neslućenih razmjera. Opštepoznato je da su takve stvari interesantne za sluđivanje naroda, pogotovo ako se prave u kuhinji jednog entiteta usmjerenih protiv onog drugog. Dimenzije takvih huškačkih izliva mržnje su stravične i razorne, posebno kad se zakuhaju u jednom narodu, a onda se sve okrene protiv onog drugog ili trećeg naroda. Ovaj prostor je na vjetrometini raznih interesa i pogodno je tlo za podizanje stalnih tenzija, pa i mržnje prema onom drugom ili trećem, a sve po poznatom klišeu: "Neka komšiji crkne krava". Međutim, malo ko se brine za komšiju. Ne znam ko je sve bio na tom koncertu? Zbog zdravstvenih problema nisam išao, ali drago mi je da se koncert održao i da je sve prošlo bez nekih velikih incidenata. Ono što sam saznao iz medija je da je policija Republike Srpske odigrala veliku ulogu i da je svojim profesionalnim odnosom sve učinila da se koncert održao bezbjedno i sigurno po sve učesnike. Jer, bezbjednost uvijek mora biti na prvom mjestu, a pjesme i igara, odnosno igrarija nikad neće nedostajati.

************************************

 Medij za sluđivanje naroda

Hoće li nas nakon "Sulejmana Veličanstvenog" okupirati i kakav veći investitor iz Turske?

- I o tome sam mnogo puta pisao i javno govorio, prvo u Parlamentu, pa i u onim medijima koji su željeli to i da objave, jer evo u Parlamentu svaki novinar koji izvještava sa sjednica ima svoje političke ljubimce. Svaka redakcija ima svoju stranku koju podržava. Svaka stranka ima svoj medij putem kojeg dodatno sluđuje sve narode. Znam iz ličnog iskustva kako to ide. Recimo, poznato je da sam bio više nego aktivan na sjednicama. Govorimo sam, recimo o nekoj temi i sutra u novinama vidim da su svi različito prenijeli ono o čemu sam izlagao i šta sam zastupao. Imam velikog iskustva u novinarstvu, jer sam i sam pisao, zapravo bio sam kolumnista i izvještač za neke od najpoznatijih printanih medija, posebno u Republici Srpskoj i u Srbiji. Velika novinarska "produkcija" objavljenih tekstova ostala je iza mene i ostala je negdje zabilježena.

*********************************

ЛИНК: Текст на сајту "Ослобођења"

 

Autor sjovicicslavuj | 18 Septembar, 2014 | read_nums (379)
 
ПИШЕ: СлАвКо ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

Увијек некако случајно или са намјером "налетим" на неке друштвене мреже и онако летимично погледам неке текстове. 

За прегледавање коментара који иду у тим полемичним, безвезним и бјесомучним расправама, ево да кажем - немам времена, а још искреније - ама уопште ме и не интересују. У тој баражној ватри и у размјенама коментара никад нема консензуса, нити се расправе заврше у некој иоле прихватљивој толеранцији. Тачније, увреде су саставни дио таквих расправа у којима ће јаје бити округло, а лопта ће бити у облику јајета?!

Остаје питање да ли су бројна вријеђања оног другог и другачијег само саставни дио мозаика сиромаштва вокабулара у свеопштем безнађу и слуђености оних који су посљедица напретка или назадовања цивилизације или је у питању нешто сасвим друго. На таква  питања немам одговора.
Ипак треба рећи да се ради о примитивизму, некултури, безобразлуку и о неизбалансираној поремећености острашћених аутора разно разних памфлета и о ауторима текстова који одишу свакојаком мржњом. Ради се заправо о манифестовању и о испољавању илузија у њиховим главама са поремећеним садржајем, а све због њихове немоћи да буду неко и нешто, а у ствари су нико и ништа!

Не постоји ствар коју ће неко изговорити, а да се као по аутоматизму, ничим изазван, не нађе онај неко други и не осјети повријеђеним. Разлози за увреде се не могу ни побројати, али ево само неких, које би требале бити повод да се крене онако рафално са увредама...народ, нација, вјера, раса, политика, спортска навијања, пол, боја косе и очију....итд. итд..

Узалуд су, изгледа, прошли миленијуми од настанка и напретка цивилизације, а да се при том још увијек нисмо научили или привикли на стварност. А она је сљедећа – различити смо у много чему, али и слични у многим стварима које су ирелевантне у односу на све оне разлике које разједињују људе и које су стални реметилачки фактор у разумијевању и потребној и подношљивој толеранцији живота наспрам суживота и живљења.

У којој смо фази квази самоцензуре или оне наметнуте цензуре, е то не знамо?! Али много тога знамо. Знамо да су посљедице таквог стања очигледне и да се манифестују с једне стране између сфере једноумља и крајње деструктивног стања, и с друге стране неприхватљивог понашања које се претвара у безумље.

Зато ни вријеђања и понижења немају својих почетних као ни крајњих параметара чиме би била ограничена. Међутим, увијек или у већини, та вријеђања се крећу у распону од локалног, па до глобалног нивоа, од приватног, па до општег стања у свеукупним друштвеним односима. 

Ријетко кад или скоро никад се ниједан појединац не упита јесу ли оваква догађања везана и за његову кривицу, да не кажем и за његову одговорност за таква понашања. Не. Мислим да ће за појединца увијек неко други бити крив, јер забога, тако се најлакше ослобађа самодеструкције и свих негативности које су иманентне сваком човјеку. Али, то је само покушај, а сви покушаји се не завршавају и позитивним исходом...

Додуше, лијепо је бити свјестан своје позиције и бити умјерен у својој стварности, али то су само прокламовани циљеви и нека виђења, која у основи не пролазе на коњуктурној узаврелој свакодневној сцени и у борби за опстанком, а врло често и за преживљавањем.

И сасвим на крају, мали је праг толеранције и нико о њему не води рачуна. Заправо, о таквим стварима не треба маштати. Но, треба имати на уму да маштање није против законито. Својим ногама не можете поклопити цијелу планету. Зато и не само због тога, већ и због много других разлога, вријеђања и увреде треба схватити само као слабост, по некад и као болест оних људи који су такви какви су и који у себи имају усађене најниже пориве мржње. Јер забога, чињенично је да без тога не могу да функционишу, па тако ни да опстају у времену сталних тектонских, друштвених и цивилизацијских промјена у друштвеним кретањима мјереним односом – “појединац у колективитету”!
 
Autor sjovicicslavuj | 4 Septembar, 2014 | read_nums (420)

 

 

imageSlavko Jovičić
SARAJEVO - Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH obavili su na današnjoj sjednici u Sarajevu objedinjenu raspravu o izvještajima Ureda za reviziju BiH za 72 institucije BiH. Poslanici su istaknuli napredak u radu institucija i pozvali tužilaštva da utvrde da li je bilo kriminalnih radnji u sedam institucija koje su dobile mišljenje s rezervom
***********************
Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović smatra da BiH napreduje kada je u pitanju metodologija sačinjevanja izvještaja revizije i njihove obrade u institucijama BiH, ali je potrebno pronaći mehanizam koji bi pomogao da sve što Ured za reviziju uradi učini djelotvornim i efikasnijim. 

Dodaje da nalazi Ureda predstavljaju propuste institucija, a "nemamo odgovora na pitanje kako je moguće da se ponavljaju isti propusti iz godine u godinu jer nemamo mehanizma pomoću kojeg ćemo natjerati institucije da to učine". 

- Proizilazi obaveza nadležne komisije da početkom iduće godine razmotri izvršenje preporuka Ureda za reviziju i njihove relizacije od institucija koje su dužne realizirati te preporuke - mišljenja je Džaferović. 

Zatražio je da Tužilaštvo BiH konačno kaže što je učinilo po svim dosadašnji revizorskim izvještajima u kojima su konstatirane određene nepravilnosti u poslovanju institucija BiH. 

 ****************************************

Poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Slavko Jovičić smatra da poslanici danas ne mogu donijeti nikakve odluke jer pojedine institucije godinama prave greške i ne budu sankcionirane zbog toga, budući da u osam godina nije vidio ni jednog od prestupnika da odgovara za finansijske propuste. 

Poslanik Jovičić konstatovao je da određene institucije u BiH godinama krše zakone, ne obazirući se na revizorske izvještaje.

„Niko iz institucija BiH zbog toga nije izveden sa lisicama i sve ovo mi liči na onu narodnu `pojeo vuk magarca`“, rekao je Jovičić, dovodeći u pitanje sam smisao revizorskih izvještaja.

- Ukoliko niko ne odgovara za učinjeno zašto se svi ovi izvještaji pišu i zbog čega se uopšte vrši revizija. Ured za reviziju institucija BiH ne treba ulagati toliko truda - iznio je mišljenje Jovičić.

 ******************************************
Zvonko Jurišić iz Hrvatske stranke prava (HSP) smatra da je revizija na stručan način obavila svoj posao, ali da je indikativno da na sjednici ne prisustvuju ni resorni ministri niti rukovoditelji institucija za koje je utvrđeno da nisu radili u skladu sa zakonom. 

- Zašto mi kao parlament nismo zatražili ničiju smjenu, a očito je da ima primjera i kriminala i korupcije - upitao je Jurišić. 
 ********************************************
Poslanik Stranke za BiH Beriz Belkić smatra da parlament nije nemoćan i predložio je da se pokrene inicijativa za smjenu svih onih za koje je revizija utvrdila da su kršili zakon. 
 ******************************************
Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Anto Domazet naglašava da o revizorskim izvještajima treba diskutirati na stručan i objektivan način, ne emocionalno što, kako je naveo, čini Jurišić. 

Smatra da su nalazi koji su dati u izvještajima dobra podloga za djelovanje tužilaštava kako bi utvrdili da li je bilo kriminala. 

Iznio je stav da su revizorski izvještaji utjecali na poboljšanje poslovanja institucija BiH, te da je postignuta znatno veća odgovornost u trošenju javnog novca, zbog čega će SDP podržati izvještaje revizije. 
 ******************************************************
Aleksandra Pandurević iz Srpske demokratske stranke (SDS) uputila je kritiku na račun Ureda za reviziju institucija BiH, ističući da su određeni izještaji rezultat "prikrivanja institucionalnog kriminala". 
 **************************************************
Poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Niko Lozančić smatra da bi trebalo napraviti i reviziju opravdanosti postojanja pojedinih institucija BiH. 
 ***********************************************
Od 72 bh. institucije o kojima je Ured za reviziju institucija BiH napravio izvještaj, 65 institucija je dobilo pozitivan izvještaj revizije, sedam je dobilo mišljenje s rezervom, a prvi put nijedna institucija nije dobila negativno mišljenje. 

Poslanici će se o njima izjasniti nakon što obave raspravu o svim tačkama dnevnog reda današnje sjednice.

(FENA)
 
1 2 3 ... 41 42 43  Sledeći»
    My picture!

Kategorije

Arhiva