Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 10 Jun, 2009 | read_nums (418)
Aktuelno

10.06.2009. Foto: Arhiv
 
Poslanici većinu vremena proveli u raspravljanju o tome ko je počeo rat
Usvojen set zakona čije donošenje predstavlja uslov iz Mape puta
 
• Žustra rasprava o informaciji o radu Tužilaštva BiH...

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas po hitnom postupku set zakona čije donošenje predstavlja uslov iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima za građane BiH.

Riječ je o Prijedlogu zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, Prijedlogu zakona o graničnoj kontroli i Prijedlogu zakona o kontroli kretanja oružja i vojne opreme.

Također, po hitnom postupku usvojen je i Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, a koji predstavlja kratkoročni prioritet iz Evropskog partnerstva.

Prijedlogom zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima ova oblast će biti izdvojena iz Zakona o krivičnom postupku BiH i uređena na sveobuhvatan način u skladu s praksom zemalja EU i okruženja.

Jedna od značajnih novina u ovom zakonu je prebacivanje troškova ekstradicije i transfera osuđenih lica sa sudova BiH na Ministarstvo pravde BiH, a predviđena je i mogućnost ustupanja krivičnog gonjenja drugoj državi za krivična djela za koje je zakonom predviđena kazna zatvora u trajanju od deset ili više godina, ukoliko BiH zaključi ugovor s tom državom.

Prijedlogom zakona o graničnoj kontroli uređuju se granična kontrola, prelazak državne granice BiH, granični prijelazi, granična linija, zaštitno područje, kontrola prenosa oružja i municije preko državne granice, međunarodna granična policijska saradnja, prikupljanje podataka i vođenje evidencije, te druga pitanja u vezi s graničnom kontrolom.

Donošenjem ovog zakona prestat će važiti aktuelni Zakon o nadzoru i kontroli prelaska državne granice.

Prijedlogom zakona o kontroli kretanja oružja i vojne opreme bit će omogućeno BiH preuzimanje nadležnosti u ovoj oblasti od EUFOR-a. Njime se uređuju način i uslovi pod kojim se obavlja kretanje oružja i vojne opreme unutar BiH, kao i kretanje naoružanja u vezi s prelaskom državne granice.

Ovaj zakon ne odnosi se na kretanje naoružanja koje obavljaju Oružane snage OSBiH i policijski organi u BiH u okviru svoje službe, kao i na nošenje ličnog oružja (fizičkim licima kojima je izdata dozvola za nošenje oružja).

Barašin branio nezavisnost Tužilaštva BiH

Predstavnički dom PSBiH obavio je i raspravu o Informaciji o radu Tužilaštva BiH za 2008. Poslanici su većinu vremena proveli u raspravljanju o tome ko je počeo rat, ko je počinio zločine i zašto i koliko se procesuiraju pripadnici triju naroda u BiH.

"Ovaj dom kao i ostale institucije vlasti moraju dati punu podršku i pomoć radu Tužilaštva BiH da bi ova institucija što bolje obavljala svoj posao", kazao je predsjedavajući Ustavnopravne komisije  Šefik Džaferović uz opasku da nije predviđeno da Predstavnički dom usvaja ovu informaciju već da je razmatra ili primi k znanju.

U nastavku rasprave o Informaciji istakao je da Tužilaštvo BiH ne smije imati bilo kakav etnički element te da je svaki pokušaj unošenja tih elemenata pokušaj politizacije ovog pitanja, a što bi bilo pogubno za nezavisnost pravosuđa.

Poslanik Slavko Jovičić protestirao je protiv angažiranja stranih tužilaca u Tužilaštvu BiH i njihovom postavljanju na rukovodeće funkcije u ovoj instituciji.

"Neka Tužilaštvo BiH odmah počne tražiti alternativu za strane sudije jer, što se mene tiče, oni nikada više neće dobiti podršku za angažovanje u Tužilaštvu BiH", kazao je Jovičić.

Dodao je da nema otvorenih procesa o zločinima koji su počinjeni nad Srbima i Hrvatima.

"Nema pravde za Srbe i Hrvate u ovom tužilaštvu kao ni na Sudu BiH", istakao je Jovičić te kazao da neće podržati dostavljenu Informaciju o radu Tužilaštva BiH.

Informacija Tužilaštva BiH je nekompletna, smatra poslanik Bakir Izetbegović, jer nema konkretno navedenih očekivanja od izvršnih vlasti.

"BiH je kontaminirana ratnim zločincima koji slobodno hodaju ulicama", zaključio je Izetbegović.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma Milorad Živković kazao je da je Tužilaštvo BiH politički organ koji radi pod utjecajem međunarodne zajednice te da potkopava suverenitet BiH.

"U Informaciji ste naveli da je Tužilaštvo nezavisno, ali je očigledno da nije jer je pod stalnim utjecajem međunarodnih faktora", rekao je Živković obrativši se glavnom tužiocu BiH Miloradu Barašinu.

Barašin je u obraćanju poslanicima istakao da "tvrdi da su tužioci nezavisni u svom radu" te da su Tužilaštvu BiH još potrebni strani tužioci.

Osvrćući se na komentare pojedinih poslanika o neravnomjernom procesuiranju ratnih zločina, Barašin je kazao da je "lično podigao optužnice protiv jednog Srbina, dvojice Hrvata i trojice Bošnjaka".

Autor sjovicicslavuj | 10 Jun, 2009 | read_nums (386)

Datum: 09.06.2009
 
Autor: Ж. Д. - Ж. До.

СAРAЈЕВО - Тужилаштво БиХ не треба да добије пролазну оцјену за свој рад јер у тој институцији има много проблема, а један од основних је на хиљаде неријешених предмета.

Рекао је то посланик СДС-а у Парламенту БиХ Саво Ерић и додао да је Тужилаштво БиХ потрошило много пара а постигнути резултати су им никакви.

У извјештају Тужилаштва БиХ наведено је да је ова институција у прошлој години потрошила 8,7 милиона марака, ријешили су 1.210 предмета, а у ову годину пренијели 1.574 предмета.

Само у Одјељењу за ратне злочине у раду је било 659 предмета, али је остало неурађено и у ову годину пренесено 229 предмета.

- Тужилаштво БиХ је лани потрошило више од осам милиона марака и са овим средствима се морало урадити више и ефикасније, а процеси морају бити бржи - рекао је независни посланик у Парламенту БиХ Момчило Новаковић.

Извјештај о раду Тужилаштва БиХ, након два одлагања, пред Парламентом БиХ требало би да се нађе данас. До сада није разматран јер се главни тужилац БиХ Милорад Барашин, који је извјестилац, није појавио на сједници.

Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Славко Јовичић рекао је да ће Барашин посланицима морати да одговори на многа питања и да му не пада на памет да подржи Извјештај о раду Тужилаштва БиХ.

Странци

Саво Ерић је рекао да неће подржати ни инсистирање на продужетку мандата страним тужиоцима и судијама, те тврди да се они веома ријетко и појављују на суђењима.

Према извјештају Тужилаштва БиХ, у прошлој години је само у Одјељењу за ратне злочине од 13 тужилаца, радило пет странаца, свега један домаћи истражилац а четири страна. Радило је и седам међународних сарадника, а ниједан домаћи.

 
Autor sjovicicslavuj | 5 Jun, 2009 | read_nums (289)

 PIŠE: Slavko JOVIČIĆ SLAVUJ

Prošle godine, u novembru mjesecu, pisao sam kolumnu za za dnevne novine “Fokus” o reisu Mustafi Ceriću. Nakon tog teksta, evo, opet mi je sam reis Cerić nametnuo temu.

U intervjuu koji je reis Cerić dao u posljednjem broju uticajnog beogradskog nedjeljnika “NIN”, najblaže rečeno, on je tamo izgovorio niz netačnosti i nevjerovatnih neistina.

Naime, reis Cerić u jednom dijelu intervjua kaže da je u Sarajevu "ostalo" jako mnogo Srba???

Uvijek su Cerićeve izjave bile dvosmislene i bez “prevodioca”, iako govorimo skoro istim jezikom, teško da ga mogu razumjeti. Mada nam se jezici različito zovu – moj Srpski jezik, a njegov Bosanski jezik, ipak sam uložio maksimalne napore da kako tako shvatim šta to Cerić, onako “umno” zbori? Znam šta radi i za šta se zalaže. No, neću da se bavim hipotetičkim spekulacijama, ali mogao bih sa sigurnošću ustvrditi da znam šta on u stvarnosti i misli?

Nema potrebe da reisa Cerića pitam – šta za njega znači kad je rekao da je u Sarajevu ostalo jako mnogo Srba, kad i sam znam odgovor na to pitanje. Za reisa Cerića je i šačica Srba što je ostala da živi u Sarajevu, vjerovatno jako mnogo! Za Cerića je mnogo i nekoliko hiljada preostalih sarajevskih Srba, u odnosu na predratni broj od preko 168.000, koliko nas je bilo u glavnom gradu BiH i to po posljednjem popisu koji je sproveden, sada već davne 1991. godine. Možda je reis Cerić mislio, ali po svojoj ustaljenoj praksi to nije i rekao, da je ostalo jako mnogo Srba na mnogobrojnim sarajevskim stratištima, dakle na nepoznatim lokacijama (pod zemljom, u jami Kazani, na sarajevskoj glavnoj deponiji smetljišta, duboko zatrpanih na desetinama metara dubine. Ako je na to mislio, onda je prvi puta rekao istinu! Ali, nije nam otkrio nijednu lokaciju izmještenih grobnica poubijanih sarajevskih Srba.

Cerić nadalje zbori da je u Sarajevu većinsko bošnjačko stanovništvo!? Nije valjda? Kao da je nešto novo rekao? Pa, to je i vrapcima na grani poznato da danas u Sarajevu živi preko 85 odsto Bošnjaka, a ostalih 15 procenata su: Srbi, Hrvati i ostale nacionalne manjine. U Sarajevu je i prije rata bilo većinsko bošnjačko (tada muslimansko) stanovništvo, jer se demografska struktura Sarajeva počela da mijenja u korist muslimana, još početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka.

Vrlo umni i nadasve “iskreni” Cerić nastavlja sa iznošenjem novih neistina. Doduše, on je upravu kad kaže da BiH nije islamska država, ali onda - svom ogromnom arsenalu nebuloza dodaje i sljedeću neistinu, jer sam sebe demantuje kad kaže da u BiH “živi muslimanska većina''!? Da. Radi se o ogromnoj većini bošnjačkog naroda u odnosu na broj preostalih Srba koji su ostali u Sarajevu. Ista je situacija i kad su u pitanju Hrvati.  Medjutim, to nije nadpolovična većina Bošnjaka u odnosu na ukupan broj stanovništva u BiH. Reis Cerić je, kao što rekoh, majstor po dvosmislenosti u svojim izjavama. Kad već vršimo prebrojavanje, evo, da onda kažem Ceriću da u BiH živi većina hrišćanskog stanovništva (pravoslavci i katolici).

reis Mustafa Cerić u "političkoj" /civilnoj/ odori

 

U svojim retoričkim nebulozama, reis Cerić je ogorčen i na nobelovca Ivu Andrića, za kojeg kaže da je "odgovoran za utjelovljenje pogubnih stereotipa" u odnosu na bosanske muslimane. Cerić tako kaže da u Andrićevim djelima nema nijednog pozitivnog lika muslimana. Nesreća je reisa Cerića što nije bio savremenik slavnog književnika Ive Andrića, pa da, eto,  njega reisa, slavni nobelovac Andrić  opiše kao “pozitivnog lika”!?

Sigurno je da bi reis Cerić volio da svaki stanovnik Srbije, a pogotovo Bosne i Hercegovine, može dobiti po jedan primjerak “NIN-a” i da se, na taj način upozna sa njegovim epohalnim razmišljanjima i vizionarskim idejama. Ali, nažalost, tiraž “NIN-a” je ograničen i koliko čujem - svih onih pet (?!?) primjeraka koliko stiže u Federaciju BiH se odmah rasproda još u prijepodnevnim satima, dakle čim se “NIN” pojavi na kioscima.

Sve to reis Cerić zna  i zato je skoknuo malo i do Berlina i tamo je zborio još strašnije stvari. Naime, obračajući se prisutnima, reis se otvoreno zalagao da šerijat bude sastavni dio Ustava BiH??? Tako vrli reis veli u Berlinu da je “šerijat za muslimana moralni kod koji ga podstiče da čini dobro i da se kloni zla i da šerijat treba institucionalizovati kao dio prava muslimana”. To po Ceriću nije u suprotnosti sa državnim ustavom. "Nije toliko važno kako ćemo zvati ustav", kaže Cerić i dodaje da je "važno da taj ustav garantuje, štiti i razvija vrijednosti bez kojih nema zajedničkog života među ljudima i narodima". A, i sama tema predavanja reisa - "Šerijat i muslimanski društveni dogovor u Evropi" – je njegovom voljom nametnuta i institucionalizovana.

Sama i površna definicija šerijata se odnosi na skup pravila, odredbi, učenja i vrijednosti koja upravljaju život muslimana u ličnom i društvenom životu čije je izvorište u svetoj knjizi muslimana Kur'anu. Šerijat propisuje i pravila ponašanja muslimana u politici, društvu, ekonomiji, pravu... 

Zna to najbolje reis Cerić, pa je zato "načelno" poručio da šerijat nije državni ustav, ali istovremeno svoje zagovaranje “institucionalizovanja vjerskog koda ponašanja muslimana u najviši akt države” - povezao je sa stradanjem Bošnjaka, za koje je ustvrdio da su svi Bošnjaci koji su stradali u prethodnom ratu, bili žrtve genocida u Bosni i Hercegovini.

Ovo je kontinuitet promišljanja poglavara Islamske zajednice u BiH koji je i ranije imao bezbroj avanturističkih izleta u samo njemu znani virtuelni svijet, uredjen i modifikovan po uzusima islama, onako kako ga on lično poima i vrednuje.

Naime, opšte poznato je da reis Cerić uživa da nastupa pred publikom, pa je tako prije skoro mjesec dana bio glavni akter, na svu sreću, izbjegnutih medjusobnih muslimansko muslimanskih sukoba u Raškoj oblasti. Samo zahvaljujući profesionalnoj i efikasnoj akciji  jakih snaga Srbijanske žandarmerije spriječeno je krvoproliće izmedju dvije žestoko  suprostavljene struje unutar Islamske vjerske zajednice u Srbiji. Nakon te posjete i ekskurzije, reis Cerić je optužio Srbiju da vrši diskriminaciju muslimana, iako nijednim primjerom to nije mogao ilustrovati, niti dokazati. Na kraju krajeva, sasvim je vidljivo, da reis Cerić ne odustaje od svoje mantre na već prepoznatljivoj matrici svog političkog i liderskog djelovanja.

MUSTAFA CERIĆ, reis

Ništa novo i ništa neočekivano ne saopštava poglavar Islamske zajednice što već ne ponavlja godinama. Ta reisova priča traje predugo i, nažalost, ne nazire se njen normalan završetak! Ostaće upamćena njegova igra riječi, ali sa jasnim ciljem . “Nisu svi Bosanci Bošnjaci, ali su svi Bošnjaci Bosanci i zato što su svi Srbi i Hrvati Bosanci (???), a ne obrnuto. To ne znači da se Srbima i Hrvatima negira njihova etnička, kulturna i svaka druga pripadnost. Ali, zajednička nam je državna, bosanska (???) nacionalnost, odnosno državni bosanski identitet", zaključuje Cerić.

Iz svake izgovorene riječi reisa Cerića može da se zaključi da je on, i pored toga što je vrhovni poglavar Islamske zajednice u BiH, ipak i najveći autoritet i vrhovni politički bošnjački lider, ali, da naglasim, samo u jednom dijelu FBiH, čime se reis Mustafa Cerić, očigledno je, nikada neće zadovoljiti. Njegovi apetiti mnogo su veći i oni su svima nama dobro poznati!

Autor sjovicicslavuj | 4 Jun, 2009 | read_nums (395)

  DNEVNE NOVINE

03.06.2009. 
     Puls - kolumna

Više od godinu dana na službene e-mejlove Parlamentarne skupštine BiH, na koje je povezano preko 50 korisnika press clipinga, odnosno servisa koji nam dostavlja pregled dnevne štampe, skoro svake sedmice stižu i izvještaji nekakvog instituta IFIMES.

 Šta je IFIMES? Ta skraćenica je nastala iz punog naziva te fantomske nevladine organizacije - Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije sa sjedištem u Ljubljani. Nakon prvog izvještaja koji mi je stigao, odmah sam reagovao i na adresu te organizacije sam poslao zamolnicu da me izbrišu s kolektivnog spisaka adresa poslanika i zaposlenih u parlamentu BiH i najučtivije sam ih molio da mi ne šalju svoje pamflete, od kojih se svakom normalnom čovjeku može samo život da zgadi.

Ali, mojih desetak takvih zamolnica nije urodilo plodom, to je sasvim očito, pa mi materijali tog tzv. instituta i dalje neprestano stižu. Ta antisrpska organizacija, ničim izazvana, i dalje me teroriše s besmislenim analizama i tekstovima čiji sadržaji ne zaslužuju nikakav komentar, osim mog zaključka da se radi o zločinačkoj organizaciji, gebelsovskog tipa i provenijencije.

Da bi se shvatilo o kakvom se tzv. institutu radi, dovoljno je pogledati ko su glavni likovi u rukovodstvu te organizacije i ko su najbitniji članovi Savjeta, kojima su očito mizerne te funkcije, pa su se još prozvali tzv. analitičarima!? Šta je njihov osnovni zadatak? Da bi se na ovo pitanje dao odgovor, nije se potrebno mnogo truditi. Njihov zadatak je da fabrikuju razne tekstove, kojima se, ili će se, samo destabilizovati politička, bezbjednosna i ekonomska situacija na prostorima zemalja koje su nastale na razvalinama nekadašnje zajedničke države SFR Jugoslavije.

Naime, dovoljno je pogledati najuže rukovodstvo, koje se sakupilo "s koca i konopca" i sve će biti mnogo jasnije o kakvom se institutu radi i koji su njegovi osnovni ciljevi. Istina, većina članova su raniji propali političari, diplomate, disidenti i besposličari, koji su se transformisali u samozvane analitičare za sve i za svašta!?

Ta skupina se nije okupila radi nekih naučnih istraživanja ili na izradi naučnih projekata, već da svojim besmislenim analizama samo komplikuju ionako nestabilnu situaciju na Balkanu, s posebnim akcentom na BiH.

U jednoj od svojih analiza, "eksperti" IFIMES su prognozirali da će Milorad Dodik završiti u Haškom tribunalu i da će biti osuđen na decenijsku kaznu za počinjene ratne zločine??? Da je Gebels kojim slučajem živ i da je pročitao analizu tog instituta, najvjerovatnije bi se odmah ubio, jer bi se uvjerio da je skupina iz IFIMESA prevazišla sve postojeće i nepostojeće laži, intrige, klevete itd.

Na kraju krajeva, sve analize tzv. instituta IFIMES mogu samo okarakterisati kao gluposti, čiji je jedini efekat da se sa svih strana krene u frontalne napade na institucije Republike Srpske i, naravno, na samo njeno postojanje. Moj jedini način "odbrane" od pamfleta IFIMES jeste - što takve sadžaje odmah jednim klikom brišem, jer mi ne pada na um da ih uopšte i otvaram, a kamoli da ih čitam!

Autor sjovicicslavuj | 4 Jun, 2009 | read_nums (606)
 
MAGAZIN 
 

1.06.2009.

Iako nema zvaničnih podataka o broju legalno naoružanih osoba u BiH, nezvanične informacije kažu da se taj broj kreće oko pola miliona. Procjene su da je isto toliko osoba  koje nemaju odobrenje, ali imaju oružje. Zato je gotovo besmisleno pitati se zašto Evropa neće da nas primi pod svoje skute 

Piše: Ekrem Tinjak

Niko u Bosni i Hercegovini pouzdano ne zna koliko su i čime naoružani njeni građani. Kao najpouzdanija brojka za nelegalno oružje uzima se UNDP-ovo istraživanje iz 2002. godine koje kaže da je u BiH negdje oko 495.000 nelegalno naoružanih osoba.

-Niko pouzdano ne može ni pretpostaviti koliko ima naoružanja u BiH, pa čak ni onog koje je u legalnim tokovima, dakle onog naouružanja koje se nalazi u posjedu ovlaštenih pripadnika bezbjednosnih službi i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Slijedom toga, ne postoji način da se čak i spekuliše sa brojem oružja, pa čak i oruđa, koje se nalazi kod građana – kaže Slavko Jovićić Slavuj, poslanik u državnom Parlamentu.

Njegov kolega Adem Huskić napominje da je od vremena izvještaja UNDP-a, bar još 100.000 građana došlo do oružja nabavljenog na crnom tržištu. Koliko je Bosanaca i Hercegovaca na legalan način došlo do pištolja, lovačke puške ili streljačkog sportskog oružja, opet niko precizno ne zna. Stoga se poslanik Huskić ne može načuditi kako njegove kolege iz Republike Srpske već u nekoliko navrata ruše državni Zakon o kontroli kretanja oružja.

-Na stranu to što je ovo jedan od osnovnih uvjeta za liberaralizaciju viznog režima, ovaj zakon bi uspostavio jedinstvenu bazu podataka koja bi donijela tačan broj o legalno naoružanim građanima i pojedinim pravnim licima – kaže Huskić.

Lovaca k’o Kineza

Pored toga što se u BiH zvanično ne zna koliko je lica naoružano, ne zna se ni koliko ima naoružanih lovaca ili pripadnika zaštitarskih agencija. Poznato je da Evropa, kojoj BiH, zasad uglavnom deklarativno, teži ne trpi kaubojštinu i hoće čiste račune.

Već ranije se spekulisalo da samo u Republici Srpskoj ima oko 60.000 lovaca. Ljudi skloni crnim slutnjama smatraju da se toliki broj naoružanih lovaca u lošim uslovima lako može pretvoriti u vojnu ili paravojnu formaciju. S druge strane, zaštitarske agencije i njihovi pripadnici u RS-u su, u nekoliko navrata, definisani kao privatna vojska Milorada Dodika, premijera Republike Srpske.

Poslanici iz Republike Srpske braneći svoje stavove navodili su da bi se Zakonom o kontroli naoružanja oduzele ingerencije MUP-u RS, te da je zakon zbrzan bez konsultacija, kao i da to, kako je kazao poslanik Zoran Koprivica, nije u interesu jednog naroda.

Zbog svega ovoga u BiH postoji 11 različitih zakona o kontroli oružja, njegovom uvozu, ili transportu kroz BiH, i to deset kantonalnih i jedan entitetski, onaj iz Republike Srpske.

O kakvoj se ponekad drastičnoj razlici radi možda najbolje ilustruje Zakon o kontroli oružja Kantona Sarajevo koji jedini propisuje da je nelegalno posjedovanje oružja krivično djelo, dok se u ostalim kantonima i entitetu RS isto smatra prekršajnim djelom.

Kao najefektniji primjer može poslužiti i nabavka spreja za samoobranu. U Sarajevskom kantonu ženska punoljetna osoba može kupiti taj sprej i jedina obaveza je da to prijavi policijskoj upravi. Međutim, ako kojim slučajem, ta ista osoba, u torbici ima sprej i zatekne se recimo u Zeničko-dobojskom kantonu, nadležni organi bi je trebali kazniti sa najmanje 600 KM.

U Sarajevu 30.000 dozvola

Prema nezvaničnim informacijama, u Sarajevu oko 30.000 ljudi ima dozvolu za posjedovanje nekog oružja, ili slikovitije pokazano, svaka peta porodica ima ili pištolj ili lovačku pušku ili oružje za sporstko takmičenje.

Da se ta brojka ne može uzeti zdravo za gotovo tvrdi uposlenik MUP-a KS Samir Kekić, predsjednik Komisije za nadzor nad provođenjem i primjenom Zakona o kontroli i nabavci oružja u KS. Zbog toga je policija spomenutog kantona pozvala sve one koji imaju dozvolu da se prijave i obnove je kako bi se pouzdano znalo koliko ljudi ima i koju vrstu oružja posjeduje.

-Ta akcija može pokazati da je rečena brojka možda manja za deset hiljada, iz raznih razloga, kao što je migracija stanovništva i slično, ili možda može dati podatak da je 10.000 više od spomenutog broja – kaže Kekić.

Ali ko može dobiti dozvolu za oružje? Kekić veli, svako ko ispunjava određene uvjete. U najkraćem; opći uvjeti su da osoba mora imati makar 21 godinu, da protiv nje nije podnesena krivična prijava i da nije počinila krivično djelo, izuzimajući saobraćajne nesreće, te da u zadnje dvije godine nema prekršajnu prijavu zbog narušavanja javnog reda i mira. Posebni uvjeti nalažu zdravstveno uvjerenje koje treba da potvrdi dobro psihofizičko stanje, kao i tehničko znanje o rukovanju oružjem i znanje propisa o tome. Imalac pištolja mora znati gdje se smije i kako se oružje smije nositi. Propisi kažu da se oružje ne smije vidjeti, niti imati na javnim skupovima, kao što su sportska i vjerska okupljanja, ne smije se unositi u škole, u zdravstvene i ostale javne ustanove, kao ni u ugostiteljske objekte. To poznavanje propisa, kao i rukovanje oružjem, budući imalac mora prezentirati policijskoj komisiji. Policija prije nego što izda dozvolu dodatno provjerava da li je kandidat sklon upotrebi narkotika, čestom opijanju, da li je u svađi sa komšijama ili kolegama na poslu, da li su u njegovoj porodici poremećeni odnosi. Sva spomenuta procedura za dobijanje odobrenja traje od mjesec dana do dva mjeseca.

-Podnosilac prijave je dužan da kada kupi oružje u roku od osam dana to prijavi Policijskoj upravi, a prijavu o prodatom oružju i kupcu podnosi i osoblje prodavnice gdje je oružje nabavljeno. Tek tada se izdaje oružani list – kaže Kekić.

Nož opasniji od pištolja

Ono s čim se hvale u MUP-u KS jeste činjenica da niti jedno krivično djelo nije izvršeno oružjem sa odobrenjem. Potvrđujući tu činjenicu Ahmed Topić, direktor KMTRADE, jedine specijalizirane prodavnice oružja i opreme za lov i sportsko streljaštvo u Kantonu Sarajevo, kaže:

-Oružje ne ubija, ubijaju ljudi i to samo loši.

Argumentujući svoju tvrdnju, on kaže da se češće pojavljuje nož kao predmet ubistva nego li  pištolj.

-Ako ćemo tjerati mak na konac, onda se može reći da su stari golf 2 ili tehnički neispravno vozilo opasniji od pištolja ili puške. Ali, medijima je senzacionalnije pisati o ubistvu počinjenim pištoljem. I na kraju se, u pravilu, ispostavi da je i to ubistvo učinjeno s nelegalnim oružjem – kaže Topić.

U deset godina postojanja ova firma postala je ovlašteni, a u nekim slučajevima i ekskluzivni, prodavac oružja i opreme najznačajnih svjetskih firmi. Napominju da se prodaja oružja isključivo vrši kako to zakon propisuje.

-Tipični vlasnik oružja sa odobrenjem je osoba koja nikada oružje neće zloupotrijebiti. Koristit će ga isključivo za lov ili sportsko gađanje ili za nedajbože. Poznajemo vlasnike oružja koji još nikada nisu ispalili metka – objašnjava.

On crno tržište, za koje tvrdi da je malo, uopće ne smatra konkurencijom. Smatra da je oružja, prvenstveno pištolja, na tom tržištu malo. Druga je stvar, napominje, oružje koje je ostalo iza rata, puške, bombe i mitraljezi, koje, mnogi tvrde, uglavnom uništeno u EUFOR-ovoj i policijskoj akciji Žetva koja još traje.

-Takvo oružje se može predati bilo kojoj policijskoj upravi ili se mogu pozvati pripadanici policije da ga uklone. Ovakva prijava ne iziskuje nikakve zabilješke niti prijave o vlasniku ili onome koje postojanje oružja prijavio – kazali su nam u pres službi MUP-a KS.

Bez obzira na sve, stiče se dojam da su građani BiH naoružani do zuba. Ako uzmemo UNDP-ov podatak o skoro pola miliona nelegalno naoružanih osoba i zvanično nepotvrđeni isti toliki broj legalno naoružanih, dolazimo do strašnog zaključka koji kaže: Svaki četvrti Bosanac i Hercegovac ima nešto od oružja. 

_______________________________________________________

Naoružanje političara

Slavuju se oružje gadi

Mnogi analitičari, političari, mislioci i filozofi će reći, kakav narod takva i vlast. Na naše pitanje ljudima iz vlasti da li su naooružani i zbog čega, ako jesu, dobilli smo jako mali broj odgovora. Iz Parlmenta BiH malobrojni su odgovorili. Tako Šemsudin Mehmedović, kojeg su svojevremeno optuživali za nelegalnu trgovinu oružjem, kaže da ima lovačku pušku koju je nabavio prije dvije godine i isključivo je koristi za lov na divljač. Njegov kolega Mirko Okolić kaže da je pištolj nabavio još 1980. godine radi lične sigurnosti. Beriz Belkić je jasan i napominje da mu oružje ne treba jer spada u grupu ljudi koja vjeruje da institucije države garantuju sigurnost i bezbjednost svakog građanina. Slavko Jovićić Slavuj se oružja nanosao kao pripadnik predratne Službe državne bezbjednosti. Kaže da ga tada nije volio, a danas mu se, ističe, bukvalno gadi, pa ne posjeduje oružje niti kao trofej niti kao suvenir. Lazar Prodanović ističe da ne posjeduje bilo kakvu vrstu vatrenog ili hladnog naoružanja, niti smatra da mu je potrebno kao ni mnogim građanima u BiH. Jozo Križanović je njegov istomišljenik, baš kao i Husein Nanić. Oružja nema ni Adem Huskić. Odgovorili na pitanja, između ostalih, nisu sljedeći parlamentarci: Zlatko Lagumdžija, Bakir Izetbegović, Momčilo Novaković, Rifat Dolić, Sado Bahtić...

Premijer Federacije u ostavci Nedžad Branković kazao je da nema nikakvo oružje, a njegov kolega iz Republike Srpske Milorad Dodik nije odgovorio.

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, kazao je da ima oružje, ne naznačivši koje, dok  njegove kolege Haris Silajdžić i Nebojša Radmanović, zbog službenih putovanja nisu mogli odgovoriti. Novi-stari predsjednik SDA Sulejman Tihić ima lovačku pušku, što je logično klada se zna da je strastveni lovac.

___________________________________________________________________

Naoružanaje i regija

Dva miliona opremljenih Srbijanaca...

Građani Republike Srbije posjeduju više od dva miliona pušaka i pištolja. Prema podacima koji dolaze od izvora u tamošnjem MUP-u, za oko 1.150.000 komada oružja građani imaju dozvolu. Od toga oko polovicu čine pištolji, a ostalo su duge cijevi. Ove informacije nedavno je objavio srbijanski dnevnik Press.

Godišnje u prosjeku oko 20.000 stanovnika ove države podnese zahtjev za izdavanje odobrenja za nabavku oružja. Odbijenih bude oko deset posto.

Prema nezvaničnim procjenama, u Srbiji je približan broj i nelegalnog oružja.

Pola milona Kosovara...

Prema rezultatima istraživanja koje je proveo UNDP, na teritoriji Kosova nalazi se oko 400.000 komada ilegalnog oružja, koje se, zahvaljujući poroznim granicama, krijumčari iz Srbije, Makedonije i Albanije.

Poznavaoci kosovskih prilika tvrde da su liberalne procedure za izdavanje dozvola za posjedovanje oružja dovele do toga da stanovnici Kosova koji žele da imaju pušku u kući to mogu i da ostvare bez problema.

Ni Hrvati  ne zaostaju

Prema nedavno objavljenim podacima MUP-a Republike Hrvatske, na području ove države registrirano je gotovo 372.000 komada oružja, iz čega proizlazi da na svakih 12 građana dođe jedna puška ili pištolj. To su službeni podaci, stvarni kažu da je hrvatska nacija naoružana do zuba. Policija ne želi izlaziti s procjenama o broju neregistriranog oružja, ali dovoljno rječito govori podatak koji je iznio njezin direktor Marijan Benko, da je broj ubojstava ilegalnim oružjem gotovo jednak broju onih počinjenih legalnim.

Cijene na crnom tržištu

Cijene oružja na crnom tržištu u Evropskoj uniji je ogromna. U BiH se puška na crnom tržištu može naći po cijeni od 300 do 400 KM, ista puška u Sloveniji košta oko 2.000 KM, a u Austriji ili Njemačkoj dostiže cijenu od nevjerovatnih 4.000 KM. Stoga nije neobično što je BiH početna destinacija za šverc oružjem. 

Pištolj na crnom tržištu, uglavnom se radi o tetejcu, proizvodu Crvene zastave iz Kragujevca, košta oko 150 KM.

Metak na crnom tržištu može se, u zavisnosti od kalibra, naći po cijeni od 0,40 KM do jedne KM.

Koliko košta legalno

Da bi se dobilo odobrenje za nošenje i posjedovanje oružja potrebno je uplatiti 100 KM takse, 100 KM za obuku, oružani list košta 30 KM, ljekarsko uvjerenje 60 KM, te odobrenje za nabavku municije 30 KM.

U prodavnici oružja KMTRADE'od pištolja je najtraženiji glock koji košta 1.100 KM. Od lovačkog oružja najtraženija je ruska bokerica (sačmarica) čija je cijena 800 KM. Za one fanatične zaljubljenike u vatrene cijevi zaista je izbor izuzetan, a cijene se kreću čak do 8.900 KM.

Bosanska šverc ruta

Svojedobno su policije šest evropskih država, prenijeli su mediji, izvele akciju pod kodnim imenom Zapad i presjekle lanac krijumčarenja oružja iz BiH u zapadnoevropske zemlje. U BiH su tada uhapšeni Velimir Mihajlović iz Banje Luke, Slobodan Peulić iz Prijedora, Hasan Tahić i Sulejman Rahmanović iz Bužima, u Sloveniji je iza rešetaka stavljen Rafael Gmajer. Kasnije su uhapšeni i Mineta Ahmić i Jasmin Čejvan iz Viteza, Mehmed Bisović iz Sarajeva, Ferald Gazibarić iz Travnika, Fehim Jahić iz Zenice... Svi su oni bili dio krijumčarskog lanca oružja za crno tržište u Austriji, Francuskoj i Njemačkoj, Danskoj, Kosovu... Glavni šef ove bh. grupe bio je Banjalučanin Velimir Mihajlović. Inozemni agenti su utvrdili da se iz BiH i preko BiH krijumčari najsavremenije oružje – od snajpera dugog dometa do protivtenkovskih projektila. Zanimljivo je da ga šverceri prebacuju šumskim putevima, putničkim autobusima ili morem!

Oduzimanje nelegalnog oružja

U Kantnu Sarajevo, u prva četiri mjeseca 2009. godine, policija je zaplijenila 56 komada oružja bez oružanog lista i to u većini slučajeva prilikom pretresa i pregleda vozila, ugostiteljskih objekata, kuća i stanova. Protiv svih lica policija je podnijela prijave i proslijedila ih tužilaštvu. U Kantonalnom sudu Sarajevo su nam rekli da presude takvih lica nisu u njihovoj nadležnosti, već u nadležnosti Općinskog suda Sarajevo. U ovom sudu su nam obećali da će nam dostaviti podatke za prva četiri mjeseca ove godine. Zakon, za ovakve slučajeve, propisuje zatvorsku kaznu od šest mjeseci do dvije godine zatvora. Odgovore nismo dobili, baš kao ni i iz Ministartsva sigurnosti BiH na pitanja: koliko ima naoružanih lovaca u BiH, koliko zaštitara, te ko kontroliše kretanje oružja unutar BiH. Ni iz Ministarstva za ekonomske odnose i spoljnu trgovinu BiH nismo dobili odgovore na pitanja ko može uvoziti oružje, ko i po kojim kriterijima izdaje licence, te koliko je oružja prošle godine uvezeno u BiH.

Autor sjovicicslavuj | 2 Jun, 2009 | read_nums (304)

 

БАЊАЛУКА, 1. ЈУНА (СРНА) - Наводна смјена министра безбједности БиХ Тарика Садовића могла би да буде још једна у низу заврзлама, јер кад год на тапет дођу Бошњаци, онда се стварају спекулације како би се замаглила суштина, а сада је суштина гдје су Интерполове потјернице против одговорних за Добровољачку улицу, рекао је члан Заједничке комисије за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ у парламенту БиХ Славко Јовичић.


"Хоће ли Сулејман Тихић, лидер СДА, одлучити да смијени Садовића са функције министра безбједности БиХ или се ради о неким спекулацијама да би се ублажило огромно незадовољство Садовићевим радом као министра, који сматра да је власник свих безбједносних агенција у БиХ, остаје да се види у наредним данима", нагласио је Јовичић за данашњи бањалучки "Фокус".

Јовичић је нагласио да Садовић сматра да је власник свих безбједносних агенција у БиХ и да има надлежност да заустави рад и Интерпола и Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипа/.

"Има ли министар право да било коме нареди да потјернице држи у ладици или би оне требало да буду прослијеђене, по правилу Интерпола, надлежним министарствима и, наравно, Сипи", упитао је Јовичић.

Говорећи о могућој смјени Садовића, Јовичић каже да је ствар СДА шта ће да уради са својим кадровима и да нико на то не може утицати, па чак ни предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић.

"Шпирић не може да смјењује министре, јер њих предлажу странке", објаснио је Јовичић.

Коментаришући медијске написе да би актуелни потпредсједник ФБиХ Мирсад Кебо могао да замијени Садовића, Јовичић је рекао да је Кебо идеалан као потпредсједник Федерације, али да никад не можете некога упознати док не дође на одређену функцију.

Autor sjovicicslavuj | 1 Jun, 2009 | read_nums (295)
  Пише: Славко Јовичић Славуј
  
Наравно да не могу, нити желим да било кога убјеђујем у неке ствари. Али, више пута сам писао да су Срби највећи проблем сами себи, јер кроз нашу славну, али истовремено и трагичну историју, ниу никада нисмо могли сами са собом! Многи пријатељи врло  често ме обавјештавају шта се пише на бошњачким порталима, моћном оружју савремених медијских комуникација и у вечини случајева - медијских манипулација!

Ето, отиђите рецимо на било који бошњачки портал, а сви су бошњачки сајтови скоро истовјетни, и увјерићете се да сви Бошњаци оркестрирано нападају сваког српског политичара, без обзира на страначку или неку другу припадност, односно на његову функцију у хијерархији власти - ентитета или земље.

Не треба посебно наглашавати да су изливи бијеса и вријеђања највише усмјерени према Милораду Додику. Бошњацима је само важно да се ради о политичару - Србину и ту су сви јединствени у осудама и у синхронизованим пљувањма по свему што је српско.

Иако је Федерација у огромним проблемима - тамо нећете наћи ниједну ријеч осуде својих бошњачких политичара све док су њихове активности усмјерене против интереса и самог постојања Републике Српске...

Тамо није битно да ли се ради о Додику, Радојичићу, Живковићу, Калабићу, мени... или о Босићу, Иванићу, Михајлици... Дакле, огромна вечина Бошњака уједињена је у томе и одмах фронтално крећу и кидишу на институције и на уставни и територијални интегритет Републике Српске и позицију српског народа!

То није ништа друго већ отворени напад на Дејтонски споразум, односно атак на Устав БиХ. И народ би рекао - ником ништа!

Ако би, не дај боже, изгубили још било коју институцију и надлежност Републике Српске или, у крајњој линији, ако бисмо изгубили Републику Српску, онда нам неће бити важно, нити ће нас спасти ни то хоће ли на власти умјесто Додика бити Иванић, односно Босић, или Михајлица, нити сви ми заједно!

Тужно је слушати и читати српско-српске обрачуне и зато смо у миру кроз цијелу своју историју губили све.

Скоро да нисам прочитао изјаву ниједног српског политичара из опозиције који је званично осудио Резолуцију Конгреса СДА у којој се тражи стварање Републике БиХ и њено "васкрсење", али сам зато прочитао бројне коментаре о осуди најпопуларнијег лидера и предсједника најјаче странке у БиХ, СНСД, и предсједника Владе РС, Милорада Додика.

Понављам свима - ако Срби не направе много веће јединство и не схвате да су угрожене институције, па и сама Република Српска, онда нам ниједан лидер и ниједна странка неће требати! Многи од нас тога нису свјесни!

Упозоравам све критизере актуелне власти у РС да ово није вријеме за српско-српске свађе ни обрачуне!!! Хоћемо ли се икада опаметити и хоћемо ли схватити шта су нам приоритети? Нажалост, нећемо!

Сами себи смо највећи непријатељи! Тужно и жалосно!

           Tekst objavljuju: Dnevne novine
Puls -
 
Autor sjovicicslavuj | 1 Jun, 2009 | read_nums (314)

Prije možda stotinjak godina, u svoje vrijeme, Anštajn je rekao: “Samo su dvije stvari beskonačne – svemir i ljudska glupost!

PIŠE: Slavko JOVIČIĆ SLAVUJ

Više od godinu dana na službene e-mejlove Parlamentarne skupštine BiH, na koje je povezano preko 50 korisnika press clipinga, odnosno servisa koji nam dostavlja  pregled dnevne štampe, skoro svake sedmice stižu i  izvještaji nekakvog instituta IFIMES.

Šta je IFIMES? Ta sktaćenica je nastala iz punog naziva te  fantomske nevladine organizacije - Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije sa sjedištem u Ljubljani. Nakon prvog izveštaja koji mi je stigao, odmah sam reagovao i na adresu te organizacije sam poslao zamolnicu da me izbrišu sa kolektivnog spisaka adresa poslanika i zaposlenih u Parlamentu BiH i  najučtivije sam ih molio da mi ne šalju svoje pamflete, od kojih se svakom normalnom čovjeku može samo  život da zgadi.

Ali, mojih preko desetak takvih zamolnica nije urodilo plodom, to je sasvim očito, pa mi materijali tog tzv. instituta i dalje neprestano stižu, mada mene niko nije lično pitao da li želim da primam izveštaje IFIMES-a. No, ta antisrpska organizacija, ničim izazvana, i dalje me teroriše sa besmislenim analizama i tekstovima čiji sadržaji ne zaslužuju nikakav komentar, osim mog zaključka da se radi o zločinačkoj organizaciji, gebelsovskog tipa i provenijencije. 

Da bi se shvatilo o kakvom se tzv. institutu radi, dovoljno je pogledati ko su glavni likovi u rukovodstvu te organizacije i ko su najbitniji članovi  Savjeta, kojima su očito mizerne te funkcije, pa su se još prozvali tzv. analitičarima!?  Šta je njihov osnovni zadatak? Da bi se na ovo pitanje dao odgovor, nije se potrebno mnogo truditi. Njihov zadatak je da fabrikuju razne tekstove, kojima se, ili će se, samo destabilizovati politička, bezbjednosna i ekonomska situacija na prostorima zemalja koje su nastale na razvalinama nekadašnje zajedničke države SFR Jugoslavije. 

Naime, dovoljno je pogledati najuže rukovodstvo, koje se sakupilo “s koca i konopca” i sve će biti mnogo  jasnije o kavom se institutu radi i koji su njegovi osnovni ciljevi. Istina, večina članova su raniji propali političari , diplomate, disidenti i besposličari, koji su  se transformisali u samozvane analitičare za sve i za svašta!? Eto, tako u programu tog tzv. instituta stoji da su u njihovom  fokusu istraživanja i djelovanja IFIMES-a  područje Bliskog istoka, odnosno zemalja Zaliva i Balkana (jugoistočne Evrope), gdje su sadržajno odnosi između različitih entiteta utemeljeni na religijskoj, etničkoj, političkoj, te nacionalnoj i rasnoj osnovi.

Sva ta skupina razno raznih likova sama za sebe kaže da su njihovi saradnici  "priznati stručnjaci", "naučnici", "privrednici", "novinari", "istraživači"... koji u projekte uključuju mlađe saradnike iz cijelog svijeta sa ciljem dodatne "edukacije i promocije znanja" i dostignuća "nauke", sa naglaskom na političkom i privrednom povezivanju unutar regije, između regija i na globalnom nivou???

Kamo sreće da je ovo istina i da su zadaci tog tzv. instituta takvi. Bez ozbiljnije analize, dovoljno je saznanje da se sa tom bratijom uhljebio i Mirko Pejanović,  i to onda najbolje govori o kredibilitetu i o tačnosti analitičkih tekstova koji izlaze iz ove “fabrike” gluposti. 

Mora se priznati da se sva ta bulumenta okitila najvećim akademskim titulama i zvanjima. Njihove biografije su prepune raznih titula sa prebogatim biografskim podacima iz njihovih dosadašnjih profesionalnih karijera.

Medjutim,  ta skupina se nije okupila radi nekih naučnih istraživanja ili na izradi naučnih projekata, već da svojim besmislenim analizama samo komplikuju ionako nestabilnu situaciju na Balkanu, s posebnim akcentom na Bosnu I Hercegovinu. Prostor mi ne dozvoljava da se do kraja bavim ovim tzv. institutom, ali sasvim će jasno biti kakvim se poslovima bavi ova družina i koja su njihova analitička dostignuća iz sljedećeg primjera. 

U jednoj od svojih, čini mi se, od prije dva mjeseca sačinjenih analiza, “eksperti” IFIMES-a su prognozirali da će Milorad Dodik završiti u Haškom tribunalu i da će biti osudjen na decenijsku kaznu za  počinjene ratne zločine??? Da je Gebels kojim slučajem živ i da je pročitao analizu tog instituta, najvjerovatnije bi se odmah ubio, jer bi se uvjerio da je skupina iz IFIMESA prevazišla sve postojeće i nepostojeće laži, intrige,  klevete itd.

Na kraju krajeva, sve analize tzv. instituta IFIMES mogu samo okarakterisati kao gluposti, čiji je jedini efekat da se sa svih strana krene u frontalne napade na institucije Republike Srpske i, naravno, na samo njeno postojanje. Moj jedini način “odbrane” od pamfleta IFIMES-a jeste - što takve sadžaje odmah jednim klikom brišem, jer mi ne pada na um da ih uopšte i otvaram, a kamoli da ih čitam!  

____________________________________________________

 NAPOMENA: U dodatku – rukovodstvo i njihove kraće biografije...

Osoblje instituta

 

Direktor instituta:                                                  Zamjenik direktora          

Bakhtyar ALJAF

- novinar,

- irački Kurd,

- stalno živi i radi u Sloveniji.

mr. Zijad BEĆIROVIĆ

- univerzitetski diplomirani ekonomist,

- magistar komunikologije,

- stručnjak za islam, židovstvo i interkulturnu komunikaciju.

Savjet instituta:

 

 prof. dr. Robert J. DONIA - predsjednik

- autor je brojnih članaka i recenzija u naučnim revijama, koji se bave bivšom Jugoslavijom,

- savjetnik je Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu.

_________________________________

 

Victor Jackovich

- ambasador SAD u Bosni i Hercegovini 1992-1995,

- ambasador SAD u Sloveniji 1995-1998.

_________________________________

 

prof. dr. Mirko PEJANOVIĆ dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

- predsjednik Srpskog građanskog vijeća BiH - Građanski pokret za ravnopravnost,

- član ratnog Predsjedništva Republike BiH (1992 – 1995).

_______________________________

Breda RAZDEVŠEK

- odvjetnica iz Ljubljane,

- bavi se privrednim i civilnim pravom te tenderima.

___________________

 

 

  

prof.dr. Munther AL FADHAL

- doktorat s područja civilnog prava i ekspert za bliskoistočna prava,

- gostujući profesor civilnog prava - College of Laws (Bagdad, Alžir, Jordan, ICIS London, Irački Kurdistan) 1980-2005,

- viši savjetnik CPA (Coalition provisional Authority) - Bagdad 2003,

- član iračkog parlamenta – Bagdad – 2005

Član iračke ustavne komisije - 2005 Savjetnik predsjednika vlade – KRG.

_______________________________

dr. Sandra BAŠIĆ-HRVATIN -docent na Fakultetu društvenih znanosti Univerziteta u Ljubljani.

________________________________

prof. dr. Jernej PIKALO, doktor politologije,

- profesor na predmetu politologija na Fakultetu društvenih nauka Univerziteta u Ljubljani.

_________________________________

 dr. Mohammed SULIVANY -sudija Vrhovnog suda federalne regije Kurdistan, Irak.

_________________________________

Janez ŠKRABEC,

- počasni konzul Maroka,

- član savjeta Slovenačke filharmonije.

 

____________________________________

__________________________________

 

 

 

 Ovaj prazan prostor ispod teksta je namjenski ostavljen i biće popunjen analitičkim glupostima tzv. instituta - IFIMES!

 

 

 
  

  
Autor sjovicicslavuj | 29 Maj, 2009 | read_nums (370)

Teme
S jučerašnje sjednice
Foto: S. Jordamović
 
Kalabić Silajdžiću i Komšiću zamjera nesaradnju sa Srbijom

28.05.2009.

Početak jučerašnje sjednice Predstavničkog doma Državnog parlamenta ponovo je, po ko zna koji put, obilježila skandalozna izjava poslanika SNSD-a, tačnije predsjedavajućeg Kluba ove stranke Drage Kalabića.

Upućujući poslaničko pitanje Predsjedništvu BiH u vezi s neodlaskom članova Predsjedništva naše zemlje Željka Komšića i Harisa Silajdžića u posjetu Srbiji, Kalabić je istakao kako je "nemoguće očekivati liberalizaciju viznog režima BiH samo u jednom pravcu".

- Zanima me kada će Silajdžić i Komšić početi sarađivati sa Srbijom? Ovakvim ponašanjem samo nanose ogromnu štetu BiH. Neprimjereno je dizati zid sa susjednim zemljama, a očekivati liberalizaciju viznog režima - rekao je Kalabić.

Povezujući ovakvu izjavu s aluzijom na slučaj "Dobrovoljačka", poslanik SDA Sadik Ahmetović kazao je za "Dnevni avaz" da Srbija nema pravo i ne smije procesuirati građane BiH.

- Radi se o političkom potezu Tužilaštva Srbije, kojim su narušena pravila Rimskog puta. Tačno je da BiH mora imati dobre odnose sa susjedima, ali ne na ovakav način. Teško je očekivati dobru saradnju nakon raspisivanja potjernica za 19 bh. državljana - pojasnio je Ahmetović.

S druge strane, jedini iz seta zakona koje BiH mora ispuniti za liberalizaciju viznog režima, a koji je jučer bio prihvatljiv i za SNSD, jeste zakon koji zabranjuje diskriminaciju u našoj zemlji. Iako je Kolegij predložio da se zbog njegove važnosti poslanici izjašnjavaju po hitnoj proceduri u prvom i drugom čitanju, jučer su sa 20 glasova za iz FBiH i 12 iz RS podržani samo principi zakona.

Najviše polemike na jučerašnjoj sjednici izazvali su prijedlog zakona o akcizama i inicijativa za donošenje odluke o isplati 100.000 KM nogometnoj reprezentaciji BiH. Uz zamjerke poslanika da je UO Uprave za indirektno oporezivanje potpuno isključio Parlament iz kreiranja zakona o akcizama, te da je trebalo oporezovati luksuznu, a ne robu koju koristi "sitna buranija", poslanici su, ipak, podržali taj zakon.

Ministar finansija Dragan Vrankić pojasnio je da je taj zakon u vrijeme recesije dobar za BiH, jer će našoj zemlji donositi 300 miliona KM godišnje. Državni parlament jučer je uz nekoliko amandmana usvojio i Prijedlog zakona o javnim nabavkama.

Jovičić: Dodik nije protiv BiH, već protiv Sarajeva

Većina poslanika bila je protiv toga da nogometna reprezentacija BiH bude nagrađena sa 100.000 KM. Poslanik SNSD-a Slavko Jovičić prognozirao je da su njeni dobri rezultati "privremeni", te da bi trebalo nagraditi reprezentaciju BiH u sjedećoj odbojci, koja je godinama u svjetskom vrhu ovog sporta.

- Ako me pitate za koga Dodik navija, reći ću vam za BiH. Nismo mi protiv BiH, već protiv Sarajeva - kazao je Jovičić.

Skuplji cigarete, kafa i gorivo

Zakon o akcizama predviđa poskupljenje kutije cigareta za 15, a kilograma kafe za 50 feninga. Namet na kilogram sirove kafe umjesto dosadašnjih 1,5 iznosit će dvije KM, a na kilogram pržene umjesto tri bit će 3,5 maraka. Akciza na pića iznosit će 8 KM po litri apsolutnog alkohola za voćne prirodne rakije, dok će akciza na naftne derivate biti 10 feninga po litru. O ovom zakonu na jednoj od narednih sjednica izjašnjavat će se i Dom naroda Parlamenta BiH.

Autor: S. ROŽAJAC
 
Autor sjovicicslavuj | 27 Maj, 2009 | read_nums (484)

TEKST objavljen u dnevnim novinama "PRESS" RS

 

 
 
Sreda, 27. maj 2009.   

CIA, MI-6, BND i druge tajne službe zapadnih zemalja u proteklih nekoliko meseci vrbovali su desetine izuzetno atraktivnih devojaka iz BIH, prenosi list "Press RS".

Većina tih devojaka radi u državnim institucijama, javnim preduzećima i najbogatijim privatnim kompanijama iz kojih, uglavnom, preko kreveta, izvlače najpoverljivije informacije, prenosi list pozivajući se na izvore iz bezbednosnih službi.

Izvor navodi i da se deo tih devojaka bavi poslovnom pratnjom, gde i posle radnog vremena love političare, direktore najvećih državnih firmi i biznismene.

"Reč je o zgodnim, mladim devojkama koje su potpuno infiltrirane u strukture najjačih svetskih obaveštajnih službi. Metod dolaska do poverljivih informacija preko kreveta star je koliko i obaveštajna delatnost i na nju ozbiljne službe svakako računaju.

Nekoliko takvih agentkinja koje su stigle iz inostranstva, prave darmar po celoj Bosni jer je reč o prostitutkama A kategorije koje svojim seksualnim veštinama i lukavošću mogu da namagarče čak i profesionalne obaveštajce.

Međutim, strane službe u poslednje vreme specijalizovale su se za regrutovanje domaćih devojaka kojima je lakše da se infiltriraju u lokalnu elitu", kaže izvor "Pressa".

"Press" saznaje da su bezbednosne službe već krenule u kontranapad, pa odredi lepotica iz BiH već duže vreme prave "sačekuše" za strane diplomate, službenike OHR-a, misije EU i drugih ispostava međunarodne zajednice u BiH.

Izvori lista tvrde da je obaveštajna služba Velike Britanije nedavno upozorila pripadnike svojih oružanih snaga i sve druge državne službenike na radu u zemljama poput BiH da budu maksimalno oprezni jer mogu da upadnu u "seksi" zamke žena agenata iz tih zemalja.

Pre nekoliko meseci slično upozorenje izdala je i EU, koja je svojim službenicima u pismu sugerisala da ne "padaju" na zavodljive tajne agente.

"Špijunske pretnje sve su ozbiljnije iz dana u dan. Možda je to novinar, privatna agencija ili neka lepa plavokosa pripravnica sa dugim nogama", navodi se u pismu.

Član Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obaveštajno bezbednosne agencije (OBA) BIH Slavko Jovičić Slavuj ne isključuje mogućnost da u BIH deluju žene agenti, koje igraju na kartu seksa. On, međutim, ističe da komisija nema informacija o tome da se u OBA služe takvim metodama.

On kaže da upozorenje iz Britanije na opasnost žena agenata treba posmatrati u svetlu raznih upozorenja o zamkama i opasnostima u ovoj zemlji, koja su stizala iz sveta.

Autor sjovicicslavuj | 18 Maj, 2009 | read_nums (429)

 

САРАЈЕВО, 18. МАЈА (СРНА) - Посланик СНСД-а у Парламентарној скупштини БиХ Славко Јовичић неће сутра у парламенту БиХ присуствовати говору потпредсједника САД Џозефа Бајдена, јер сматра да су превише стриктна правила која су предвиђена у протоколу за посланике.

Јовичић је Срни појаснио да је добио протокол, којим је предвиђено да посланици дођу много раније од обраћања Бајдена.

"Не бих да износим све детаље, али не смијемо носити мобилне телефоне, цигарете и упаљаче. Поштујем потпредсједника САД, поштујем протокол и детаље безбједности, али нећу себи као посланику дозволити да ми неко ограничава слободу, јер сам заиста онда понижен", истиче Јовичић.

Јовичић је подсјетио да је био у Конгресу САД, истакавши да се том приликом осјећао много слободније и комотније.

"Тада ми није било ограничено да морам доћи два сата прије почетка говора и да сједим у клупи. Као цивилизован човјек и члан овог парламента не пада ми напамет да се мијешам у протокол и да нарушавам било какву домаћинску атмосферу зато сам одлучио да не присуствујем сутра обраћању потпредсједника САД", рекао је Јовичић.

Према његовим ријечима, Бајден није промијенио ништа од свог вокабулара од времена када се први залагао у Конгресу САД да се бомбардује Република Српска и Србија.

"Мислим да сада неће захтијевати да се по нама бацају бомбе, али ће то сада бити реторичке бомбе којима ће се САД поново извести у први план као земља која је заинтересована за регион. Вјерујем да ће у први план изаћи Косово и БиХ", сматра Јовичић.

Он сматра да је Бајден за билатералне контактиме са политичарима и функционерима за сваког већ припремио "по неку посебну причу" наводећи да ће "неке упозорити на одређене ствари, а другима ће издиктирати шта требају да ураде".

"То, ипак, неће оставити неких огромних посљедица у БиХ, јер без договора три конститутивна народа у овој држави ништа се више не може ријешити. Поштујем моћ и силу САД и нама не пада на памет да се томе супротстављамо, али САД мора да схвати да ми овдје живимо", поручио је Јовичић.


Потпредсједник САД Џозеф Бајден посјетиће сутра БиХ и обратити се посланицима и делегатима у Парламентарној скупштини БиХ.

Бајден ће се током посјете састати и са лидерима водећих странака у БиХ, члановима Предсједништва БиХ и руководством Парламентарне скупштине БиХ.

Високи званичник америчке администрације рекао је на брифингу о Бајденовој посјети, чији је транскрипт објављен на сајту Бијеле куће, да ће потпредсједник САД позвати званичнике у БиХ на сарадњу у интересу консензуса неопходног за уставне реформе.

Autor sjovicicslavuj | 18 Maj, 2009 | read_nums (360)

Datum: 18.05.2009 
Autor: Mirza Čubro

SARAJEVO - Obavještajne i sigurnosne agencije u BiH ne raspolažu saznanjima o bilo kakvoj mogućoj sigurnosnoj prijetnji Džozefu Bajdenu, potpredsjedniku SAD, koji danas dolazi u posjetu BiH.

Bajdenova bezbjednost u BiH nije ugrožena

"Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i ostale sigurnosne agencije koje sudjeluju u osiguranju posjete američkog potpredsjednika prate sigurnosnu situaciju u BiH i zemljama okruženja. Intenzivno radimo na prikupljanju obavještajno relevantnih informacija koje mogu biti bitne za sigurnost potpredsjednika. Radimo sigurnosne pocjene i u ovom momentu nemamo nikakvih indicija da se nešto neželjeno može dogoditi", kazao je juče Dragan Lukač, pomoćnik direktora SIPA i član Štaba za osiguranje posjete američkog potpredsjednika BiH.

Ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović potvrdio je da je nivo sigurnosti u BiH podignut na maksimalnu razinu zbog posjete potpredsjednika SAD, kako bi njegov dolazak bio adekvatno osiguran i protekao bez bilo kakvih problema.

"Mi u BiH poduzeli smo sve što je u našoj nadležnosti, ali sarađujemo i s američkim sigurnosnim agencijama. Mislim da mjere osiguranja neće ograničiti normalan život građana", rekao je Sadović.

Džozef Bajden, potpredsjednik SAD, tokom jednodnevne posjete Sarajevu susrest će se s članovima Predsjedništva BiH, rukovodstvom parlamenta BiH, održati govor na plenarnoj sjednici bh. parlamenta te razgovarati s liderima najvećih političkih partija.

Slavko Jovičić Slavuj, poslanik u parlamentu BiH, kazao je kako poslanici i delegati koji će prisustvovati plenarnoj sjednici moraju u zgradu ući dva sata prije samog Bajdenovog obraćanja. Naveo je da po strogom protokolu, između ostalog, poslanici i delegati ne smiju koristiti mobitele, pušiti niti unositi upaljače u zgradu parlamenta.

Tokom Bajdenove posjete glavnom gradu BiH domaće sigurnosne agencije primjenjivat će najstroži režim osiguranja. Rute kojima će se kretati bit će blokirane, a objekti u kojima će boraviti bit će pod posebnom zaštitom.

MUP RS zabranio je prijevoz opasnih materija i eksploziva u Istočnom Sarajevu tokom posjete američkog potpredsjednika BiH. Domaće sigurnosne agencije u BiH bit će zadužene za opštu sigurnost dok će neposrednu zaštitu američkog potpredsjednika provoditi Tajna služba SAD, koja je i zadužena za sigurnost predsjednika i potpredsjednika u zemlji i inozemstvu. Dio pripadnika Tajne službe već je nekoliko dana u BiH.

Ustaljena je praksa da potpredsjednik SAD putuje posebnim avionom Air force 2, te se vozi u posebno napravljenom neprobojnom vozilu. Prema nezvaničnim informacijama, ista praksa bit će primijenjena i tokom današanje posjete BiH.

Solana s Bajdenom u BiH

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Havijer Solana potvrdio je jučer da će doći u BiH s američkim potpredsjednikom Džozefom Bajdenom.

"Susrest ćemo se sa svima i uputiti im jasan znak da su stavovi SAD i EU o promjeni OHR-a isti", izjavio je Solana.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić pozdravio je dolazak američkog potpredsjednika, nadajući se da će domaće vlasti iskoristiti ovu posjetu za novi iskorak za BiH.

Mirni protesti u RS

Boračka organizacija Republike Srpske (BORS) danas će u svim opštinama RS organizovati mirne proteste povodom dolaska američkog potpredsjednika Džozefa Bajdena u posjetu BiH.

"Želimo da organizujemo mirne proteste paljenjem svijeća u 12 časova, kao znak našeg reagovanja i protesta povodom diskriminacije nebošnjaka u BiH", istakao je Pantelija Ćurguz, predsjednik BORS.

On je naveo da raspolaže informacijama da će slične proteste organizovati i nevladina organizacija "Kroacija libertas" u Federaciji BiH, u opštinama s hrvatskom većinom.

Dodik: Čuvati slovo, a ne duh Dejtona

Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik ocijenio je da je posjeta američkog potpredsjednika Džozefa Bajdena veoma važna i da će za njega to biti prilika da izrazi svoju podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu.

"Ta podrška se odnosi na ono što u Dejtonskom sporazumu piše, a ne kako se tumači", dodao je Dodik. On je najavio da će u razgovoru s Bajdenom podržati evropske perspektive BiH, ali uz poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dodik je ponovo osudio brojne antidejtonske pokušaje rušenja ovog mirovnog sporazuma, uz ocjenu da su oni naglašeni u posljednje vrijeme.

Dodik je podsjetio da je već imao susrete s Bajdenom dok je on obavljao funkciju predsjednika Spoljnopolitičkog odbora Američkog kongresa.

"Imao sam priliku da se sretnemo, naše komunikacije su prijateljske i dobre i nadam se da će tako biti i sada", poručio je Dodik.  
Autor sjovicicslavuj | 18 Maj, 2009 | read_nums (375)

Aktuelno

 

Foto: Arhiv

Na svim Bajdenovim susretima u BiH učestvovaće Javier Solana i Valentin Inzko...
 
18.05.2009.

Potpredsjednik SAD Joseph Biden (Džozef Bajden) najviši je zvaničnik nove administracije SAD koji će posjetiti BiH i sutra se obratiti članovima najvišeg zakonodavnog tijela u BiH - poslanicima i delegatima u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Biden će se tokom boravka u BiH susresti sa liderima vodećih stranaka u BiH, članovima Predsjedništva BiH i rukovodstvom Parlamentarne skupštine BiH.

Visoki zvaničnik američke administracije rekao je na konferenciji o Bidenovoj posjeti, čiji je transkript objavljen na web-siteu Bijele kuće, da će potpredsjednik SAD pozvati zvaničnike u BiH na saradnju preko etničkih linija u interesu konsenzusa neophodnog za ustavne reforme.

Na svim Bidenovim susretima u BiH učestvovaće i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Javijer (Havijer) Solana i međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko (Incko).

Biden će nakon Sarajeva posjetiti Beograd i Prištinu.

Predstavnik američke administracije naglasio je da je činjenica da su Biden i predsjednik SAD Barack Obama odlučili da Biden sada posjeti Balkan dokaz želje administracije da pokaže da su se SAD vratile i da je Balkan u velikoj mjeri ključni dio njenog programa.

Solana: S Bajdenom ću zatražiti odgovornost političara BiH

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana izjavio je danas u Briselu da će sutra otputovati u Sarajevo zajedno s američkim potpredsjednikom Džozefom Bajdenom da bi od političkih lidera zatražio da preuzmu odgovornost za dobro funkcionisanje Bosne i Hercegovine.

"Zajedno ćemo sresti vlasti i sve političke lidere da bi naglasili našu posvećenost i da bi naglasili da bi sve strane trebalo da preuzmu svoju odgovornost da bi obezbijedili dobro funkcionisanje Bosne i Hercegovine", izjavio je Solana na sastanku ministara odbrane Evropske unije u Briselu.

Dodik će podržati Dejtonski sporazum

Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik smatra veoma važnom sutrašnju posjetu američkog potpredsjednika Džozefa Bajdena (Joseph Biden) Bosni i Hercegovini (BiH) i najavljuje da će to biti prilika da lično izrazi svoju podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu.

“Ta podrška se odnosi na ono što u Dejtonskom sporazumu piše, a ne kako se tumači”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, ističući da će u razgovoru sa Bajdenom podržati evropske perspektive BiH, ali uz poštovanje Dejtonskog sporazuma.

Dodik je ponovo osudio brojne antidejtonske pokušaje rušenja ovog mirovnog sporazuma, uz ocjenu da su oni naglašeni u posljednje vrijeme.

On je podsjetio da se već susretao sa Bajdenom u vrijeme kada je obavljao funkciju predsjednika Spoljnopolitičkog odbora američkog kongresa.

“Imao sam priliku da se sretnemo, naše komunikacije su prijateljske i dobre i nadam se da će tako biti i sada”, poručio je Dodik.

Špirić: Bidenova posjeta je velika čast za BiH

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić izjavio je danas da sutrašnja posjeta američkog potpredsjednika Josepha Bidena BiH predstavlja veliku čast za ovu državu.

- To je dobro za BiH, i ovo je upravo vrijeme kada treba da iskoristimo i ovu, i slične značajne posjete za novi iskorak BiH' - rekao je Špirić.

On ne smatra da će ovaj događaj biti ''dan D'' za BiH.

- Ja mislim da će to biti dobar dan za BiH. Mnogi ovdje priželjkuju da neko dolazi izvan BiH i da ovdje pravi red, ali ja mislim da je Amerika velika zemlja. Ovdje treba odgovorna vlast koja će da prepozna šta su globalni interesi koji nisu u koliziji sa našom zemljom - poručio je predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Špirić očekuje da će tokom Bidenove posjete BiH biti ostvareni kvalitetan dijalog i korisne poruke za pronalaženje naboljih rješenja za BiH.

Jovičić nezadovoljan protokolom, neće prisustvovati Bidenovom govoru

Poslanik SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Slavko Jovičić neće sutra u parlamentu BiH prisustvovati govoru potpredsjednika SAD Josepha Bidena jer smatra da su previše striktna pravila koja su predviđena u protokolu za poslanike.

Jovičić je pojasnio da je dobio protokol, kojim je predviđeno da poslanici dođu mnogo ranije od obraćanja Bidena.

- Ne bih da iznosim sve detalje, ali ne smijemo nositi mobilne telefone, cigarete i upaljače. Poštujem potpredsjednika SAD, poštujem protokol i detalje bezbjednosti, ali neću sebi kao poslaniku dozvoliti da mi neko ograničava slobodu, jer sam zaista onda ponižen - ističe Jovičić.

Jovičić je podsjetio da je bio u Kongresu SAD, istakavši da se tom prilikom osjećao mnogo slobodnije i komotnije.

- Tada mi nije bilo ograničeno da moram doći dva sata prije početka govora i da sjedim u klupi. Kao civilizovan čovjek i član ovog parlamenta ne pada mi napamet da se miješam u protokol i da narušavam bilo kakvu domaćinsku atmosferu zato sam odlučio da ne prisustvujem sutra obraćanju potpredsjednika SAD - rekao je Jovičić.

Prema Jovičićevim riječima, Biden nije promijenio ništa u svom vokabularu još od vremena kada se prvi zalagao u Kongresu SAD da se bombarduju ciljevi u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

- Mislim da sada neće zahtijevati da se po nama bacaju bombe, ali će to sada biti retoričke bombe kojima će se SAD ponovo izvesti u prvi plan kao zemlja koja je zainteresovana za region. Vjerujem da će u prvi plan izaći Kosovo i BiH - smatra Jovičić.

Sadović: Maksimalan nivo sigurnosti za vrijeme Bidenove posjete

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Tarik Sadović potvrdio je danas da je u povodu sutrašnje posjete našoj zemlji potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država Josepha Bidena podignut maksimalan nivo sigurnosti da bi ona bila adekvatno osigurana i protekla bez bilo kakvih problema.

On je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da Državna agencija za istrage i zaštite ima zahtjevan zadatak osiguranja Bidenove posjete BiH te da i sve druge nadležne agencije poduzimaju sve potrebne mjere u tom smislu.

- Iako smo mi u BiH poduzeli sve što je u našoj nadležnosti, sarađujemo i s američkim sigurnosnim agencijama, ne vidim da se desilo nešto što bi ograničilo normalan život građana - rekao je Sadović.

Sarajevo: Privremena obustava saobraćaja

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo donijelo je rješenje kojim se Upravi policije MUP-a Kantona Sarajevo sutra, 19. maja, odobrava privremena obustava saobraćaja u Rustempašinoj ulici u Sarajevu, u vremenu od 4.45 do 5.15 sati i prekosutra, 20. maja, od 8.45 do 9.15 sati, radi posjete potpredsjednika SAD-a Josepha Bidena, Bosni i Hercegovini.

Regulaciju toka saobraćaja na dijelu potpune obustave saobraćaja i raskrsnicama na kojima se saobraćaj usmjerava u alternativne pravce vršiće pripadnici MUP-a KS.

Nakon utvrđenog vremenskog termina, odnosno stvaranja bezbjednih uslova za odvijanje saobraćaja, pripadnici MUP-a će ponovo uspostaviti redovni režim saobraćaja.

Ministarstvo saobraćaja KS je 15. maja donijelo rješenje kojim se Upravi policije MUP-a KS sutra od 14.00 do 20.00 sati, također, odobrava privremena obustava saobraćaja u određenim sarajevskim ulicama.

Ulice u kojima će doći do potpune obustave saobraćaja u navedenom terminu su Vrbanja, Koste Hermana, Mustajbega Fadilpašića, Konak, Franjevačka i Bistrik.

Autor: Redakcija
 
Autor sjovicicslavuj | 18 Maj, 2009 | read_nums (342)

 БиХ - Парламентарна скупштина - ОЕБС

САРАЈЕВО, 18. МАЈА /СРНА/ - У Сарајеву је данас почео стручни семинар у области безбједносне политике БиХ на којем би требало да буде размотрена припрема платформе за израду нове безбједносне стратегије у БиХ за период од три до пет година, изјавио је Срни посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Славко Јовичић.

Он је додао да на овом десетодневном семинару учествују представници институција које се баве питањима безбједности у БиХ.

"Тема семинара је безбједносна политика и стратегија у односу на најновија догађања у вези са економском рецесијом која ће имати посљедице у погоршању безбједносне ситуције у БиХ", рекао је Јовичић.

Јовичић је нагласио да ће током семинара бити ријечи и о глобалној безбједности, те креирању безбједносне ситуације у окружењу.

"Биће ријечи и о појави разних самозваних организација које су паралелне са бившим обавјештајним службама које још активно дјелују, те о неким другим организацијама које су блиске терористима", додао је Јовичић.

Семинару, који организује Министарство безбједности БиХ, уз подршку Мисије ОЕБС-а, присуствују представници из парламената Федерације БиХ, Републике Српске, Агенције за безбједност хране, Службе за послове са странцима, Министарства цивилних послова, кантоналних министарства, Заједничког штаба Оружаних снага БиХ, полиције дистрикта Брчко.

Autor sjovicicslavuj | 17 Maj, 2009 | read_nums (398)

 

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 17. МАЈА (СРНА) - Министар безбједности БиХ Тарик Садовић у изјавама у вези са злочинима у случају "Добровољачка улица" испољава несмањене тенденције Бошњака да за све ратне злочине на простору бивше Југославије окриве српски народ, оцијенио је посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Славко Јовичић.

"За Добровољачку није крив српски народ, већ Алија Изетбеговић који је, двије године прије повлачења ЈНА из БиХ, наредио да сви, тада, муслимани напусте ЈНА. То је био смишљен чин, који на жалост још није добио епилог на Суду БиХ. Зато је срамотно да Садовић стаје у одбрану појединаца, превасходно из реда његовог народа, за које постоје докази, живи свједоци и бројна документација да су починили стравичан залочин у Сарајеву", нагласио је Јовичић у изјави Срни.

Коментаришући Садовићев налог Канцеларији за сарадњу са Интерполом БиХ да контактира Главну канцеларију Интерпола у Лиону и затражи повлачење потјерница против више особа из БиХ које су повезане са случајем "Добровољачка", Јовичић је рекао да он у свакој ситуацији тражи алиби како би за све недаће у овој, како је рекао, несрећној и виртуалној земљи оптужио српски народ.

"То не може проћи више нигдје, јер српски политичари су јасно препознали његове намјере и све ћемо учинити да се његове жеље никада не остваре", нагласио је Јовичић.

Јовичић је рекао да Садовић себе види не као министра безбједности, већ као власника свих институција безбједности у БиХ.

Он је оцијенио несхватљивим да министар безбједности упада сам у своју у замку и да се тек сада "присјети" да Тужилаштво БиХ води предмет "Добровољачка".

"Оно што је поразно јесте чињеница да је тај предмет, да су хтјели да процесуирају одговорне за ратне злочине, требало давно да буде завршен. Наравно да Тужилаштво није ништа урадило и то не само када је у питању Добровољачка, већ и када је у питању било који ратни злочин над Србима у БиХ", констатовао је Јовичић.

Да је Тужилаштво БиХ, нагласио је Јовичић, хтјело да ради на том предмету, које је имало још 1997. године у својим рукама, оно би то и урадило, а не би чекало до ових дана.

Он је оцијенио да није никакво изненађење што невладине организације, а првенствено Савез логораша РС не вјерују Тужилаштво БиХ, већ су тражили да тај предмет преузме Србија, која има право на то и по међународном праву.

Ако САД и Њемачка имају право да на свом подручју воде процесе против појединаца за ратне злочине почињене на простору бивше Југославије, рекао је Јовичић, зашто онда не би Србија водила процес у којем су страдали и убијени углавном држављани Србије, припадници регуларне ЈНА која је још била у функцији.

Autor sjovicicslavuj | 17 Maj, 2009 | read_nums (355)

 ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

 Народ каже - "све је могуће"! Али многи, такође, кажу да није могућа дрвена пећ!? Ево, ја кажем да јесте! Па, могућа је дрвена пећ и то за једнократну употребу! Или у другом случају као сувенир! Све те варијанте, наравно,  зависе од тога ко и како и из којег угла гледа на одређене ствари.

Свако има право на своје мишљење и то је индивидуално право сваког појединца. Исто тако, није забрањено сањати, желети, маштати... Био бих обрадован да се чују многа мишљења, али да их изговарају људи који ће се притом јавно идентификовати и који ће стајати иза својих изговорених речи или још боље – који ће стајати иза својих урађених дела, без обзира какав је њихов карактер или ефекат?! На тај начин, и мени би било много лакше разумети многе, јер бих онда знао  кога  уз себе имам као поузданог "саборца" у реализацији наших идеја, циљева...

Наравно, никада нико неће моћи да донесе закон о љубави, односно неће моћи да  ултимативно захтева или нареди оном другом  да то прихвати и да воли ако он (тај) то не жели или једноставно ако неће!? Јер, као што желимо да живимо у слободи и да имамо сва људска права, исто тако морамо имати и обавезе да поштујемо устав и законе који спречавају насиље или било какву доминацију једних над другима...Свака дискриминација, без обзира на њен карактер или њено усмерење према било коме или било чему, је врло опасна и она је, у ствари, недопустива!

Извини "пријатељу" што ти овако пишем?! Звао бих ја тебе мобилним, али изгледа да си у "ромингу" и нећу да иде на твој трошак?! А, право да ти кажем - не знам да ли бих ти све овако јавно и транспарентно и рекао путем телефона, јер "прислушкују ме", па ко велим да је боље да ти неке ствари овако напишем. Јер, оно што није за(на)писано, није се ни десило! 

Ако си икада чуо шта ја говорим или шта радим, онда си могао да запамтиш да највећу захвалност дугујем најбољим синовима из нашег народа - српским јунацима, који су своје животе уградили у темеље и стварање Републике Српске! Претходних година био сам више него  разочаран (не)бригом овог друштва за породице и децу чији су очеви дали своје животе за опстанак и останак српског народа на својим вековним огњиштима. У последње две три године стање се поправља, истина не онако и оним темпом како бих ја то желео, али поправља се и то је видљиво у скоро сваком сегменту нашег друштва и наших пролазних овоземаљских живота!

Ето, овде на овом вечито трусном и текстонски поремећеном балканском простору и перманентној ветрометини - народи су се међусобно  убијали  и шта смо на крају добили? Добили смо несрећу за све и зато се само прагматичном и реалном политиком могу решавати многа још увек отворена питања, а не ратовима који се кроз векове циклично и генерацијски понављају и догађају. Доста је више страдања српског народа, не доста, већ и превише!

Знаш ли ти да су честити српски борци и родољуби који су бранили српску нејач и српски народ огорчени управо на српске лопове и криминалце који су се енормно обогатили на патњи и крви сопственог народа. Знаш ли да многи од њих нису имали дана радног стажа у књижици, а погледај какву данас имају имовину и материјално богатство?

Поред стварања Републике Српске, највећи успех је што у претходном рату није дошло до поделе српског народа и међусобног сукоба. То је неизмерљиво важно! Рата на сву срећу више неће бити, бар се надам! Мир је најважнији, запамти то!

Много је ту тешких питања, која су, нажалост, остала без одговора. Неоспоравам ја теби право на твоје мишљење, али уважени "пријатељу" изађи из анонимности и стани јавно у одбрану српских националних интереса! Учини нешто! Не кажем да и ја чиним много, али бар покушавам и надам се да ти је то познато? Подржаћу те у свим твојим нормалним активностима, али јавно и под својим именом и презименом заступај све оно што си мени много пута до сада анонимно писао!? Јер, доста је мени кафанског бусања у прса и манифестовања српства по Републици Српској у којој смо као народ у великој вечини.

Хајдемо заједно да помогнемо оној шачици преосталог  нашег народа у Федерацији БиХ, који још живи по разним вукојебинама без струје и воде?! Хајде да помогнемо нашој браћи да се врате на своја огњишта у Хрватску, наравно ако им то Хрватска држава уопште и дозвољава?!? Можемо ли ми то? Јеси ли спреман на то? Колико смо сви заједно моћни да то урадимо? Чиме то располажемо, којим ресурсима? Морамо бити реални! Жеље и стварност су углавном различите и многе жеље ће остати неостварене.

Имам и ја подоста жеља, и само да знаш да су многе искључиво везане за просперитет српског и свих других народа који живе са нама. Задатак свих нас је трајно очување Републике Српске!!!

Јасно је мени да у овој светској глобализацији и хегемонији влада закон јачег! Сила и моћ имају јурисдикцију над правом и правдом што уништава сваку и помисао о демократији, о суверенитету народа... Направи личне процене и види колико смо ми као народ јаки? Колико нас то има за било шта осим што нас има и превише кад су у питању српско српски неспоразуми и свађе. Знаш ли ти да је у прошлој години у Хан Пијеску рођено само 25 беба - 25 и дечака и девојчица??? Слична је ситуација и у другим градовима Републике Српске. Знаш ли ти да је у много градова у Републици Српској већи морталитет од наталитета!? Знаш ли где нас то води? У нестанак, мој "пријатељу"!?

Има много питања која стоје пред нама, која ћемо решавати деценијама. Опет народ лепо каже: "Покри се колико си дуг"! Толико од мене, па ти размисли!

Autor sjovicicslavuj | 15 Maj, 2009 | read_nums (352)

 

САРАЈЕВО 15. МАЈА /СРНА/ - Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић изјавио је данас Срни да Република Српска /РС/ ни у ком случају није реметилачки фактор за испуњавање услова из Мапе пута неопходних за либерализацију визног режима за грађане БиХ са земљама Европске уније.


"Након што је верификована у Дејтонском споразуму, РС је у саставу БиХ. Нама је то јасно. Од тог момента РС није реметилачки фактор и ништа не оспорава што ће допринијети функционалној БиХ", поручио је Јовичић.

Он је нагласио да актуелни сазив српских посланика у Парламентарној скупштини БиХ никада неће дозволити да се под плаштом уласка у Европску унију у европске интеграције намеће све и свашта, као и закони који нису услов у предложеном облику.

"Нама ЕУ није рекла какав ћемо донијети закон о заштити и контроли наоружања, нити закон о граничној контроли. ЕУ је нама поручила да морамо имати те законе, а какви ће бити ствар је договора политичких фактора у БиХ", додао је Јовичић.

Према његовим ријечима , посланици из РС нуде функционална рјешења, која могу имати примјену у пракси.

"Што ће нама закони који нису примјењиви у пракси и проводиви? Бошњачки лидери све чине да путем разних закона које пуштају у процедуру утичу на то да што мање постоји РС, што је циљ сваког њиховог пројекта", навео је Јовичић.

Он је поручио да сваки закон који је усмјерен против интереса РС и српског народа неће добити подршку, те да ће "друга страна увијек тражити кривца за неусвајање закона у српским посланицима".


Европска комисија недавно се обратила Парламентарној скупштини БиХ у вези са шест преосталих закона чије је усвајање потребно за укидање визног режима.

Четири су већ одбијена у Парламентарној скупштини БиХ, а ријеч је о закону о граничној контроли, закону о наоружању, закону о превозу опасних материја и закону о међународној помоћи.

Пети закон суочен је са снажним противљењем у парламенту, а ријеч је о закону о контроли кретања оружја и војне опреме, док је шести закон о забрани дискриминације.

Autor sjovicicslavuj | 14 Maj, 2009 | read_nums (337)
Dan & noć
D. MAJSTOROVIĆ | 13.05.2009 

Izmjenama Ustava BiH baviće se domaće političke strukture, a svaki pokušaj stranog mješanja ili bilo kakvog nametanja određenih rješenja u samom startu biće osuđen na propast.

Ovo je "Fokusu" rekao Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, komentarišući Rezoluciju o ustavnim promjenama u BiH, koju je prije dva dana usvojio američki Kongres.

 

- Pomenuta rezolucija nije ni prva ni posljednja koja je usvojena u američkom Kongresu, a koja se tiče BiH. Ona je rezultat rada bošnjačkih lobističkih organizacija i pojedinaca, koji bukvalno ne izlaze iz Kongresa, kao da su tamo zaposleni. Ipak, na njihovu žalost, ova rezolucija nije obavezujuća i trebalo bi da znaju da se pitanjem ustavnih promjena u BiH bave predstavnici tri konstitutivna naroda, a ne međunarodna zajednica - dodao je Jovičić, naglasivši da je prošlo vrijeme jednostranih odluka i zaključaka, te da u BiH više ništa ne može da se uradi protiv interesa srpskog i hrvatskog naroda.

Slično misli i nezavisni poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH Momčilo Novaković, koji smatra da je najnovija rezolucija dobro izbalansirana i njeni tvorci ovog puta nisu otvoreno stali na stranu samo jednog naroda u BiH. Novaković je podsjetio da su ranije rezolucije, kao i stavovi američke administracije, bili izrazito antisrpski, ali da se to, ipak, vremenom mijenja. On je, međutim, napomenuo da su ustavne promjene stvar kojom treba da se bave isključivo domaće instutucije.

- Ne znam zašto i mi u Predstavničkom domu ne bi predložili rezoluciju o proširenju rezervata u američkoj državi Ohajo, pa da svi lijepo zauzmemo određene stavove i donesemo zaključke po tom pitanju. Šalu na stranu, vrijeme je da se unutrašnja pitanja ostave domaćim vlastima - dodao je Novaković.

Vojno-politički analitičar Gostimir Popović najnoviju rezoluciju američkog Kongresa smatra samo još jednim izlobiranim papirom, kojim će njeni autori pokušati da minorizuju RS, a možda i stvore podlogu za njeno ukidanje.

 

- Politički krugovi iz Sarajeva polažu ogromnu nadu u tu rezoluciju, jer su je dobro i platili, te očekuju da se ostvari barem dio njihovih unitarističkih ciljeva - ocijenio je Popović.

Predsjednik Nevladine organizacije "Kroacija libertas", Leo Pločkinić, smatra, međutim, da političko Sarajevo i nema baš mnogo razloga za likovanje, jer pomenuta rezolucija nije ogledalo samo bošnjačkih interesa u BiH.

- Ova rezolucija rezultat je kompromisa sva tri naroda u BiH i sigurno neće ići na štetu bilo koga. U nju su uvršteni interesi sva tri naroda, a Bošnjaci će se morati zadovoljiti time što BiH ostaje cjelovita i suverena država. Njeno unutrašnje uređenje, međutim, stvar je dogovora tri naroda koji u njoj žive - objasnio je Pločkinić.

On je rekao da je američka administracija svjesna stanja na terenu, odnosno interesa Srba da sačuvaju RS, kao i zahtjeva Hrvata da imaju sopstvenu teritorijalnu jedinicu u kojoj će hrvatski narod biti većinski. O svemu tome, tvrdi Pločkinić, vodilo se računa i pri izradi ove rezolucije. 

Šta sadrži Rezolucija

Kongresmen Hauard Bremen predložio je sredinom februara ove godine rezoluciju kojom se ističe potreba ustavnih reformi u BiH, kao i jače prisustvo SAD u partnerstvu s EU. Rezolucijom se poziva na hitnu ustavnu reformu, koja će omogućiti BiH da radi u pravcu stvaranja efikasne države, sposobne da ispuni domaće i međunarodne obaveze, posebno u vezi s punim prijemom u EU i NATO. U Rezoluciji se naglašava da bi SAD trebalo da imenuju specijalnog izaslanika za Balkan, koji može da radi u partnerstvu s EU i političkim liderima u BiH na olakšavanju usvajanja reformi.

Dodik: Bez stranaca, molim!

Republika Srpska neće ulaziti u priču o ustavnim promjenama ukoliko taj proces budu vodili stranci, kategoričan je premijer RS, Milorad Dodik. Govoreći o Rezoluciji američkog Kongresa, Dodik je kazao da je dobrodošla ukoliko predstavlja ohrabrenje domaćim vlastima da nastave započeti posao. Međutim, ukoliko je Rezolucija najava međunarodnog vođenja ustavnih promjena, onda je za predstavnike srpskog naroda nepoželjna. On je poručio da nema mjesta bilo kakvom likovanju ili tugovanju zbog usvajanja Rezolucije, jer je autonomno, regularno i autentično pravo Kongresa da o tome odlučuje. 

- Ustavne promjene su naš problem i od nas će zavisiti da li će ih biti ili neće - zaključio je Dodik.

 
Autor sjovicicslavuj | 14 Maj, 2009 | read_nums (280)

 

САРАЈЕВО, 13. МАЈА (СРНА) - Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић рекао је поводом Резолуције о БиХ, коју је усвојио Представнички дом америчког Конгреса, да ниједна резолуција неће донијети рјешење ако три конститутивна народа у БиХ не постигну договор.

 

"Сигуран сам да нас не обавезује, јер ако се три конститутивна народа у БиХ не договоре ниједна резолуција неће донијети рјешење. Они не треба да се мијешају у наше унутрашње ствари и доста је више тих притисака", рекао је Јовичић Срни.

Он је напоменуо да Резолуција о БиХ америчког Конгреса није прва такве врсте, јер је сличне усвајао и Европски парламент.

Јовичић је истакао да је био у америчком Конгресу када је раније донесена једна резолуција о БиХ.

"Тада сам био свједок лобирања такозване `БиХ дијаспоре`, али то је у ствари дијаспора Бошњака", додао је Јовичић.


Представнички дом америчког Конгреса усвојио је ноћас Резолуцију о БиХ у којој се истиче потреба да се у БиХ обаве уставне реформе и наглашава значај сталног америчког ангажмана у партнерству са ЕУ.

Autor sjovicicslavuj | 14 Maj, 2009 | read_nums (244)

 

САРАЈЕВО, 13. МАЈА (СРНА) - Привремени извјештај Истражне комисије за утврђивање трошења донаторских средстава биће упућен Комисији за финансије и буџет Представничког дома парламента БиХ, како би она размотрила цијели пројекат и начин обезбјеђивања средстава за његову реализацију.


Комисија је тражила за свој рад 45.000 до 50.000 КМ, уз приједлог да ова средства буду обезбијеђена издвајањем из плата чланова Парламента БиХ.

У расправи о извјештају није било замјерки на предложени програм рада Комисије, али је дио посланика изразио сумњу у оправданост њеног ангажовања.

"Истрагом трошења донаторских средстава треба да се баве Тужилаштво, СИПА, ОБА и њих треба натјерати да раде свој посао", истакао је посланик СНСД-а Славко Јовичић.

Оцијенивши да нема потребе издвајати новац за комисију која би радила туђи посао, Јовичић је рекао да се комисији за избор текста химне БиХ дугује 25.000 КМ.

Представнички дом парламента БиХ вратио је Савјету министара Приједлог мјера за ублажавање утицаја глобалне економске кризе на привреду БиХ јер је у овом документу, према ријечима предсједавајућег Представничког дома Бериза Белкића, "промашена тема".

"Тражили смо анализу и оцјену стања и преглед мјера које се предузимају на различитим нивоима у земљи", подсјетио је Белкић.

Савјет министара БиХ упутио је парламенту Приједлог мјера за ублажавање утицаја глобалне економске кризе на привреду БиХ усмјерених на очување стабилности банкарског сектора, ублажавање посљедица кризе на привреду и ангажовање свих расположивих јавних средстава у складу са законима.

За наредну сједницу одгођено је разматрање Информације о раду Тужилаштва БиХ за 2008. годину јер данашњој сједници није био у прилици да присуствује главни тужилац Милорад Барашин, а како би се посланици боље упознали са добијеним материјалом одгођено је и разматрање извјештаја Министарства безбједности о стању безбједности новинара у БиХ.

На данашњој сједници обављена је и расправа о извјештају о провођењу закона из надлежности Централне изборне комисије БиХ.

«Prethodni   1 2 3 ... 35 36 37 38 39 40 41 42 43  Sledeći»
    My picture!

Kategorije

Arhiva