Slavko Jovičić -

Skandalozno: Alkalaj isleđivao ambasadore!

Autor sjovicicslavuj | 8 Septembar, 2009 | read_nums (353)
   

  Sarajevo, 08.09.2009.

  Ministar Spoljnih poslova BiH Sven Alkalaj naložio pomoćnici Jasmini Pašalić da sasluša ambasadore Češke i Slovačke Jiržija Kudelu i Miroslava Mojžitu i sazna o čemu je premijer RS razgovarao s zvaničnicima ove dve zemlje

  Skandal majstor... Sven Alkalaj, ministar spoljnih poslova BiH

   Ambasadori Češke i Slovačke u Sarajevu Jirži Kudela i Miroslav Mojžita prošle sedmice bukvalno su saslušani u Ministarstvu inostranih poslova BiH, a glavna tema ovog „informativnog razgovora" bila je nedavna poseta premijera RS Milorada Dodika i predsednika Narodne skupštine RS Igora Radojičića Pragu i Bratislavi! 

   

  Radojičić: Neprimereno i bezobrazno

  Predsednik Parlamenta RS Igor Radojičić kaže za Press RS da nije dobio informacije o „specijalnom tretmanu" koji je MIP BiH preduzeo prema ambasadorima Mojžiti i Kudeli.

  - Ako je to tačno, onda je reč o neprimerenom postupku, posebno zbog toga što je ambasador Mojžita doajen diplomatskog kora u BiH, a i da ambasador Kudela uživa veliki ugled. Premijer Dodik i ja smo putovali u Češku i Slovačku, ali je to putovanje najavljeno i MIP-u BiH i ambasadoru Ivanu Orliću, koji „pokriva" i Češku i Slovačku. Sve je proteklo u najboljem redu, uglavnom zahvaljujući angažmanu ambasadora Orlića. Znam da smo i ranije bili na meti ministra Alkalaja i njegove pomoćnice Jasmine Pašalić, i to bez ikakvog povoda i razloga - kaže Radojičić.

  Odlično obavešten izvor Pressa RS iz zajedničkih institucija kaže da je Dodikova poseta predstavljena kao „urota srpskog elementa u BiH". On dodaje da je ovaj skandalozni čin izrežirao lično ministar inostranih poslova Sven Alkalaj koji je u tu svrhu angažovao svoju pomoćnicu Jasminu Pašalić, bivšeg ambasadora BiH u Švajcarskoj koja je, po isteku mandata, ostala da radi u MIP-u i to kao ministrov najodaniji saradnik za najpoverljivije poslove.

  Diplomatski skandal

  - Postoji praksa da se ambasadori pozivaju na sastanke u MIP i tu nema ništa sporno jer se radi o klasičnim konsultacijama, razgovorima i raznim pokušajima za unapređenje saradnje. Zbog svega toga, Kudela i Mojžita su se odazvali pozivu Pašalićeve, ali kada je sastanak počeo, zadesilo ih je neugodno iznenađenje jer je ova počela da ih ispituje o okolnostima Dodikove i Radojičićeve posete njihovim zemljama! Ovo je klasično policijsko isleđivanje zapanjilo je ambasadore - kaže naš izvor.

  Naš sagovornik dodaje da je samo zahvaljujući uviđajnosti i dobroj volji ambasadora Češke i Slovačke izbegnut diplomatski skandal koji bi mogao narušiti odnose BiH sa tim zemljama, ali i sa svim zemljama Evropske unije.

  - Nakon prvobitnog šoka, ambasadori Mojžita i Kudela su bili zaprepašćeni pitanjima koja im je postavljala Pašalićeva i odbili su da na njih odgovaraju, poručivši joj da se nju te stvari ne tiču i da bi, ako celi slučaj izbije na svetlo dana, to bio skandal neviđenih razmera.

  - Iako je Pašalićeva insistirala na detaljima poseta, ni Kudela ni Mojžita joj nisu otkrili ništa više od onoga što je već poznato u vezi s posetom rukovodstva Srpske Češkoj i Slovačkoj - prenosi naš sagovornik.

  On navodi da je poseta Dodika i Radojičića Pragu i Bratislavi izazvala pravi haos među bošnjačkim političkim strukturama, a naročito kod lidera Stranke za BiH Harisa Silajdžića koji je alergičan na sve diplomatske aktivnosti rukovodstva RS.

  Ambasadori šokirani

  - Nema sumnje da iza svega stoji upravo Silajdžić koji je pobesneo kada je čuo da Dodik i Radojičić iz Praga poručuju da ustavne promene treba da budu stvar domaćih političara. Pored toga, priča o ekonomskim ulaganjima Češke i Slovačke u RS iritira Silajdžića i on na sve moguće načine želi da sazna o čemu je bilo reči na tim sastancima - kaže naš sagovornik.

   

  ---------------------------------------------------------

  Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Slavko Jovičić Slavuj kaže da slučaj „isleđivanja ambasadora" nije samo diplomatski skandal već klasična lakrdija.

  - Ovo pitanje zaista vredi potegnuti i u parlamentu, ali to će biti teško jer ministar tamo ne zalazi kada se raspravlja o MIP-u! Pretpostavljam da su oba ambasadora bila šokirani takvim pristupom, što je i normalno. Naravno, za mene to uopšte nije šokantno jer nas je Alkalaj navikao na različite gafove. Ne bi me začudilo ni da su, zbog Dodikove posete Češkoj i Slovačkoj, ambasadori tih zemalja u Sarajevu proglašeni za „persone non grata" - kaže Jovičić.

  On ističe da Dodik i Radojičić nisu u Bratislavu i Prag išli u ime BiH, već u ime RS i da MIP BiH nema ništa s tom posetom, niti treba da dobija informacije o njihovim aktivnostima.

  - Nema dileme da su predstavnici RS išli tamo da bi pokušali da obnove privrednu saradnju s tim zemljama koja je zbog recesije, u poslednje vreme, oslabila. O tome oni ne treba da polažu račune ni Svenu Alkalaju, a ni njegovom stranačkom šefu Harisu Silajdžiću. Žao mi je što su ovi ambasadori, koji su već dugo u BiH, morali da prođu kroz sve to, ali verujem da je njima odavno postalo jasno u kakvoj zemlji rade - kaže Jovičić.   

  Ž. MARKOVIĆ


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva