Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 23 Novembar, 2008 | read_nums (550)

 Бомбашки напад у Витезу доказ да у БиХ постоје терористичке ћелије

Datum: 19.10.2008
Autor: Горан Маунага 
 
                          
 Link - http://www.glassrpske.com/vijest/2/novosti/Bombaski napad u Vitezu dokaz da u BiH postoje teroristicke celije.

БAЊA ЛУКA, СAРAЈЕВО - У нападу у тржном центру "Фис" у Витезу препознају се разрађене стратегије стварања јаких ћелија терористичких организација, изјавио је члан Заједничке безбједносно-обавјештајне комисије за контролу над радом ОБA-е Славко Јовичић.

Он је за "Глас Српске" истакао да је од Комисије и од представника међународне заједнице тражио да се доставе имена људи чија је прошлост опасна по безбједност БиХ.

- Није изненађење што се организована мафија из Хрватске и са Косова повезала са круговима у БиХ и што раде на дестабилизацији земље. Витез се не може сматрати изолованим случајем и све безбједносне службе у БиХ морају у коријену сасјећи терористичке нападе - истакао је Јовичић.

Каже да са чуди да међународна заједница није учинила све потребно да стави под контролу свјетске терористе који повремено користе БиХ за транзит и дјеловање.

                                           

U napadu u tržnom centru "Fis" u Vitezu prepoznaju se razrađene strategije stvaranja jakih ćelija terorističkih organizacija, izjavio je član Zajedničke bezbjednosno-obavještajne komisije za kontrolu nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije Slavko Jovičić.

On je istakao da je od Komisije i od predstavnika međunarodne zajednice tražio da se dostave imena ljudi čija je prošlost opasna po bezbjednost BiH.

Nije iznenađenje što se organizovana mafija iz Hrvatske i sa Kosova povezala sa krugovima u BiH i što rade na destabilizaciji zemlje.

Vitez se ne može smatrati izolovanim slučajem i sve bezbjednosne službe u BiH moraju u korijenu sasjeći terorističke napade, rekao je Jovičić za "GlasSrpske".

 ********************************************************

 ИНТЕРВЈУ дат за 11.11 овог месеца под насловом - ВЕХАБИЈЕ ПРИЈЕТЊА БОШЊАЦИМА на:

 NAPOMENA: Moje tvrdnje iznesene i objavljene još 19. oktobra u izjavi za dnevne novine "Glas Srpske",  da u BiH postoje terorističke ćelije - potvrdio je danas /22.11/ i direktor Federalne policije Zlatko Miletić...

 

 Direktor Uprave policije Federacije BiH Zlatko Miletić izjavio je da u BiH postoji grupa terorista koja ima za cilj da izvrši terorističko djelo sa političkom pozadinom, ali da to nisu vehabije, već selefije.

                                               

"Vehabije su postale sinonim za tu vrstu terorizma, ali ovdje je riječ o selefijama. Imamo četiri grupe tih osoba, od kojih su nama dvije jako interesantne s obzirom na način njihovog razmišljanja i viđenja, kakve oni ideje imaju da riješe probleme u BiH i svijetu, te da u tom smislu planiraju neke agresivne ili militarističke mjere", naglasio je Miletić.

On je rekao da se trenutno radi na istraživanju i dokumentovanju ove grupe i ocijenio da je zabrinjavajuće kada neka osoba nabavi samoubilački pojas, jer se odmah postavlja pitanje kakvu on namjeru ima i koga hoće da ubije.

       Majka ga rodila..."majka" ga sprema u smrt...!

 

Prema njegovom mišljenju, BiH će morati kad tad da se pozabavi pitanjem terorizma na jedan potpuno kvalitetan i nov način i to ne u smislu da se daje prostor islamofobistima da predstavljaju BiH onakvom kakva ona nije.

"Jasno je da imamo osoba koje ne misle dobro BiH, ni muslimanima, ni Bošnjacima, a ni drugim narodima", ocijenio je Miletić u intervjuu za sarajevsku štampu.

Za brojne akcije hapšenja provedene u posljednjim mjesecima, poput rasvjetljavanja slučaja eksplozije u trgovačkom centru "FIS" Vitez, preko osobe osumnjičene za umiješanost u atentat na suvlasnika "Nacionala" Ivu Pukanića, potrage za jednim od osumnjičenih Željkom Milovanovićem, do slučaja "Gaši i ostali", Miletić kaže da ne bi bile brze i uspješne da nije bilo uspješne saradnje svih policijskih agencija u BiH.

                                         

Govoreći o sigurnosnoj situaciji u Federaciji BiH, Miletić je rekao da je statistički gledano stanje mnogo povoljnije u odnosu na isti period prošle godine, a prijavljeni broj krivičnih djela manji je za osam posto.

                                        

Федерална управа полиције у Босни и Херцеговини прати припаднике радикалних исламских покрета за које сумња да организују терористичке нападе.

zlatko.jpg

У Босни и Херцеговини постоји група радикалних исламиста која је спремна да изводи терористичке нападе с политичком позадином, сматра директор Управе полиције Федерације Босне и Херцеговине Златко Милетић.

"Вехабије су постали синоним за ту врсту тероризма, али овде је реч о селефијама. Имамо четири скупине, од којих су нам две јако интересантне с обзиром на начин њихова размишљања и виђења стања у Босни и Херцеговини и свету. С тим у вези планирају неке агресивне или милитаристичке мере," рекао је Милетић сарајевском листу Дневни аваз.

Он је додао да забрињава набављање самоубилачких појасева и да федерална полиција тренутно истражује рад тих група.
"Јасно је да имамо особе које не мисле добро Босни и Херцеговини, ни муслиманима, ни Бошњацима ни другим народима", каже Милетић.

Он није искључио ни могућност рата између албанске и сарајевске мафије у главном граду Босне и Херцеговине, додајући да је полиција спремна да предузме све мере у том случају.

Почетком 2008. припадници и симпатизери Ал Каиде и вехабија из БиХ према подацима обавештајних агенција у БиХ пребацивали су веће количине оружја и експлозива у Хрватску.

Теорористичке организације сматрају да би Хрватска у блиској будућности могла да буде примљена у ЕУ, а самим тим били би створени повољни услови да се из Хрватске, због отворености граница према ЕУ, наоружање, мине и експлозив дистрибуирају широм Европе ради извршавања терористичких задатака.

Наводи се, такође, да наоружање, мине и експлозив пребацују у места на територији Хрватске где живи већинско муслиманско становништво а одатле пребацује се у Загреб, Карловац, Гуњ и Сплит.

                    

Селефије проповедају исламски монотеизам, односно тевхид, и преузимају одређена учења од Ибн Тејмије, сиријског учењака из 14. вијека. Селефиди сматрају да је њихов задатак да врате Ислам у стање из времена исламског пророка Мухамеда.

Нису позната већа раслојавања унутар Селефизма у БиХ, осим што их у новије вријеме остале исламске групације, називају Вехабијама с обзиром на то да је вехабијски покрет у БиХ ојачао доласком бораца из исламских земаља у састав Армије БиХ.

Многи од њих су остали и после рата у Босни, са задатком да васпитавају младе муслимане.

Поглавар Исламске верске заједнице Мустафа Церић тврди да проблем са радикалним муслиманима, није у Сарајеву, већ у Бечу, где делује велики број вехабија управо из БиХ.

Радикални муслимани могу се одмах препознати по изгледу - мушкарци су са дугим брадама, а жене прекривене и преко лица.

Према тврдњама босанских медија, одређен број припадника тих покрета запослен је и у полицијским структурама БиХ и Федерације БиХ.

Они следе упуства за понашење припадника вехабијског покрета, носе браде и имају панталоне са скраћеним ногавицама, што није у супротности с прописима који дефинишу начин одевања полицијских службениka.

1
Autor sjovicicslavuj | 17 Novembar, 2008 | read_nums (559)
        

 
M. KREMENOVIĆ | 17.11.2008  

Dok se dva člana Predsjedništva BiH, Haris Silajdžić i Željko Komšić, pripremaju da organizuju svečani prijem povodom 25. novembra, koji se u polovini BiH obilježava kao Dan državnosti BiH, u RS biće to još jedan radni utorak, koji ni po čemu neće biti obojen prazničnom atmosferom.

 Ni delegati ni zvaničnici RS u zajedničkim institucijama BiH ne misle da odahnu narednog utorka, dok federalni zvaničnici najavljuju da ni četiri dana ranije, kada je potpisan Dejtonski mirovni sporazum, neće biti pretjeranog praznovanja u Federaciji BiH.

U RS, 21. novembra biće praznično obilježen, a vrata državnih institucija i preduzeća biće zaključana.

- Republičkim praznicima institucije ne rade. Svaka opština definiše koje su dežurne službe potrebne. Ostali ne rade, jer bi to bilo kažnjivo - rekla je Radmila Puzić, glavni republički inspektor rada.

Zvaničnici u RS podsjetili su da Ustavom BiH, zakonom, kao ni parlamentarnom odlukom ili konsenzusom dva entiteta u postdejtonskom desetogodišnjem postojanju, BiH nije ustanovila nijedan zajednički državni praznik.

- Za zaposlene u zajedničkim institucijama BiH, 25. novembra nije nikakav praznik. Nećemo ga obilježavati, a još manje slaviti - kratko je pojasnio Slavko Jovičić, poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH, i konstatovao da RS neće slaviti 25. novembra kao državni praznik BiH.

                                               

Jovičić se zapitao kako proslaviti praznik ukoliko se datumu ne raduju svi podjednako, rekavši da, kao minimum zajedničkog obilježavanja nekog praznika, treba svi da ga osjećaju kao svoj dan sreće, radosti i zadovoljstva.

- Ovaj datum u novijoj srpskoj istoriji ne znači ništa. Svaki put kada se približava 25. novembra, uglavnom Bošnjaci insistiraju na tome da taj datum bude i državni praznik. BiH trinaest godina nakon rata još uvijek nema zakon o praznicima, a kako stoje stvari, još zadugo neće ga ni imati - naveo je Jovičić i napomenuo da, dok političari budu insistirali na datumima koji su usmjereni protiv interesa jednog od tri konstitutivna naroda, neće biti moguće usaglasiti zajedničke praznike.

- Može se očekivati da će Komšić i Silajdžić, kao i prošle godine, organizovati svečani prijem povodom Dana državnosti BiH. Ceremoniji ponovo neće prisustvovati predsjedavajući Predsjedništva BiH, Nebojša Radmanović - naveo je Jovičić.

Branislav Borenović, poslanik PDP u parlamentu RS, rekao je da će 25. novembra obavljati svoje redovne aktivnosti.

    Branislav Borenović 

  - Taj datum ne obilježava se u RS, pa je sasvim jasno da će dan proteći u radnoj atmosferi. Evidentno je da pojedinci pokušavaju da minimiziraju važne istorijske događaje u bliskoj prošlosti. Za nas je praznik dan kada je potpisan Dejtonski mirovni sporazum, odnosno 21. novembra, s obzirom na to da je na taj dan stvorena BiH u kakvoj danas živimo - rekao je Borenović.

Jozo Križanović, poslanik SDP u Parlamentu BiH, rekao je da oba datuma imaju svoju težinu, zbog čega ova stranka smatra prihvatljivim oba praznika.

       Jozo Križanović

Adil Osmanović, potpredsjednik SDA, slikovito je opisao praznično raspoloženje, rekavši da će 25. novembra proslaviti u dobrom raspoloženju, dok će se četiri dana ranije tek prisjetiti datuma kada je potpisan Dejtonski mirovni sporazum.

                 Adil Osmanović    

- Veću važnost, svakako, pridajem Danu državnosti BiH i tada ću praznovati - rekao je Osmanović.

Prije 63 godine, 25. novembra, na zasjedanju ZAVNOBiH, donesena je odluka o obnavljanju državnosti BiH, a 21. novembra 1995. godine potpisan je Dejtonski mirovni sporazum, koji je prekinuo četvorogodišnji rat i kojim je definisano sadašnje ustavno uređenje zemlje.

Autor sjovicicslavuj | 15 Novembar, 2008 | read_nums (488)

 14. novembar    

 U čast novoizabranog predsednika SAD, poznata kompanija iz Travnika proizvela novu liniju poslovnih muških odela pod nazivom „obama“

                                         

 TRAVNIK – Kompanija „Borac“ iz Travnika , u čast novoizabranog predsednika SAD Baraka Obame, pokrenula je novu liniju poslovnih odela koja će nositi ime novog stanara Bele kuće.

Izvršni direktor ove najstarije fabrike odeće u BiH Ahmet Čurić izjavio je da su „Obamina elegancija i moda“, kao i činjenica da su Amerikanci finansijski pomogli pokretanje proizvodnje u ovoj kompaniji, koja je bila zatvorena od 1992. do 1995. bili ključni motivi prilikom izbora imena za novu liniju odela.

   -  Liniju „obama“ predstavljaju visoko kvalitetna poslovna odela, a ime se samo nametnulo jer je novoizabrani predsednik vrlo elegantan čovek i jedan od retkih koji znaju kako treba nositi odelo. Osim toga, svidelo nam se kako zvuči ime za liniju „obama“ i smatramo da će se dopasti mnogim ljudima – rekao je Čurić.

                                  

 „Borac“ ne sme da zapostavi i prijatelje BiH Klintona, Holbruka i Olbrajtovu, kaže Slavko Jovičić, poslanik u Parlamentu BiH.

    Medjutim, poslanik u Parlamentu BiH Slavko Jovičić kaže za Press RS da je ovaj potez menandžmenta „Borca“ klasičan primer „beskičmenjaštva i podvorništva koji su osnovna karakteristika celokupne bošnjačke političke i javne scene“.

 -  Da je čuveni nobelovac Ivo Andrić još živ, verujem da bi umesto „Travničke hronike“ bio primoran da piše „Obamina travnička hronika“! Ne bi bilo loše da proizvodjači u RS pokrenu liniju cipela sa istim nazivom, a hercegovački Hrvati bi svoj interes mogli da pronadju u proizvodnji košulja i kravata i tako bi bila kompletirana multietnička kolekcija „Obama“, koju bi trebalo izvoziti širom sveta!

Pošto sam dobio poziv za gostovanje u Kongresu, mogu da novom predsedniku SAD uručim zajednički dar svih srećnih gradjana multietničke BiH! – kaže Jovičić.

 - On je istakao da „Borac“ hitno mora da pokrene „konfekcijsku liniju posvećenu Bilu Klintonu, Ričardu Holbruku i Medlin Olbrajt, da se ovi „provereni prijatelji BiH ne bi osečali zapostavljenim“!

B. KNEŽEVIĆ

Autor sjovicicslavuj | 12 Novembar, 2008 | read_nums (342)
            
 
D. MAJSTOROVIĆ | 11.11.2008  

Bezbjednost, kao dinamična kategorija, nikada nije bila složenija nego što je danas, rekao je u intervjuu za "Fokus" Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i član Zajedničke obavještajno-bezbjednosne komisije za nadzor nad radom OBA.

FOKUS: Gledajući šta se iz dana u dan dešava na ulicama hrvatskih gradova, samo po sebi nameće se pitanje koliko su danas bezbjedni građani BiH?

JOVIČIĆ: Činjenica je da su nedavno Hrvatsku, rekao bih, iz temelja uzdrmali teroristički akti, koji su manifestovani u nekoliko učestalih likvidacija manje ili dobro poznatih građana u Zagrebu. Ali, ta ubistva i svirepe likvidacije ne mogu se posmatrati izolovano, u odnosu na ukupnu bezbjednosnu situaciju u okruženju, pa, ako hoćete, i u svjetskim razmjerama.

FOKUS: Može li se povući paralela između RS i FBiH po pitanju bezbjednosti. Koji je dio BiH bezbjedniji u ovom trenutku?

JOVIČIĆ: Ne bih baš tako pojednostavljeno gledao na bezbjednost građana, bez obzira na to da li su u RS ili Federaciji BiH. Čak ni države nije moguće zasebno posmatrati u bezbjednosnom sektoru. Ono što je sigurno jeste činjenica da se u ovakvim slučajevima radi o lancu dobro povezanih zločinačkih organizacija, odnosno njihovih pojedinaca. Sve do sada poznate terorističke aktivnosti pokazuju da se radilo o akcijama u kojima je učestvovala brojna zločinačka mašinerija, i to dobro organizovana. Danas mnoge terorističke organizacije u svojim timovima imaju i sociologe, psihologe i druge stručnjake, koji prave kompletne studije kako će na što jači, efektivniji i suroviji način zadati bol porodici žrtve. Sama žrtva već je isključena iz patnje i bola.

FOKUS: Ko proizvodi takve probleme, odnosno, zbog čega bi građani BiH eventualno mogli da strahuju za svoju bezbjednost?

JOVIČIĆ: Danas nema zemlje u svijetu u kojoj građani mogu da kažu da su bezbjedni. Pogotovo to ne mogu da kažu građani na Balkanu, koji je uvijek bio trusno i tektonski pogodno tlo za svaku vrstu ljudske destrukcije, pa onda samim tim i podložno područje za sve oblike organizovanog kriminala, s posebnim akcentom na terorizam, dilanje droge, trgovinu bijelim robljem i mnoge druge vrste zločinačkih aktivnosti. BiH je specifična zemlja i ona je uvijek bila transmisiona veza svih nelegalnih i zločinačkih puteva, na uspostavljenoj transverzali Bliski istok - zemlje Evrope.

FOKUS: Kolika nam opasnost prijeti od širenja i jačanja vehabijskog pokreta?

JOVIČIĆ: Rat na ovim prostorima ostavio je stravične posljedice, koje ćemo decenijama liječiti i pitanje je u kojem smjeru će to ići. Sasvim je jasno da su u BiH u toku rata dolazili najveći zločinci i teroristi iz arapskih zemalja, u kojima je terorizam sinonim za dolazak na vlast i za uspostavljanje radikalnog islama u najvišim institucijama države. Upravo takvi instruktori zla i najveće pošasti današnjice dolazili su u stampedima u BiH da se bore za stvaranje islamske države u srcu Evrope. Vehabizam je uzeo žestokog maha u BiH i nije mi jasno kako to sami Bošnjaci ne prepoznaju i zašto se ne obračunaju s tim, kada je svakome jasno da upravo Bošnjaci imaju štete od njihovih aktivnosti ili će ubuduće imati još više.

                                    

FOKUS: Jeste li zadovoljni saradnjom bezbjednosnih službi na nivou BiH?

JOVIČIĆ: BiH ima usvojenu bezbjednosnu politiku. To je dokument koji dugoročno definiše koherentnu strategiju i smjernice za izgradnju sistema, strukture i svih mehanizama neophodnih za efikasno djelovanje cjelokupnog bezbjednosnog sistema. I to je deklarativno i u sferi dokumenta, ali mene više interesuje efikasnost i reakcije bezbjednosnih službi na mnogobrojne izazove. Mene interesuje šta, konkretno, naše bezbjednosne agencije rade da onemoguće djelovanje banditskih i zločinačkih organizacija. Naravno da i ja govorim uopšteno, mada raspolažem informacijama o postojanju grupa i pojedinaca koji su pripadali mudžahedinskim formacijama ili su čak bili pripadnici Al Kaide i koji su se sad primirili ili, kako mi to kažemo, u fazi su "spavača", što je glupost. Upravo oni nikad ne spavaju! Oni su mnogo budniji od naših bezbjednosnih službi i agencija.

FOKUS: Pomenuli ste jednom prilikom da je nevjerovatna činjenica da ministar bezbjednosti BiH, Tarik Sadović, još nije upriličio sastanak s ministrom unutrašnjih poslova Srpske i direktorom policije Srpske.

JOVIČIĆ: Nisam jednom, već svaki put, jer nastojim da ministru skrenem pažnju na to da se umiješa u svoj posao. Nije Tarik Sadović ministar za humanitarna pitanja, već je lider najvažnijeg sistema u ovoj zemlji. U parlamentu sam tražio od Sadovića da izađe pred poslanike i da kaže koliko su građani u BiH bezbjedni! Začuđujuća je bila informacija ministra Sadovića da se u BiH u 2006. godini desio samo jedan teroristički čin, i to napad na grob Alije Izetbegovića?! To je za mene bilo šokantno. Ili, najnovija informacija, koju nam je ministar Sadović predočio. Naime, on ima saznanja da u BiH postoji još samo jedan terorista te da je i on tražio da ga Savjet bezbjednosti skine s liste terorističkih organizacija. Da se ne radi o lakrdiji, pomislio bih da je u pitanju rialiti šou ili skrivena kamera! Saznao sam da ministar Sadović još nijednom nije pozvao na razgovor ni direktora policije RS ni njegovog kolegu u FBiH, što je zaprepašćujuće. Ali, zato je u svom kabinetu primio Abu Hamzu! Nekad pomislim da bezbjednost u BiH samo održava i čuva dragi bog!

Autor sjovicicslavuj | 9 Novembar, 2008 | read_nums (366)

                                           

   
__________________________________________

 Šef Srpskog kokusa u SAD, kongresmen Den Barton i moja malenkost u Vašingtonu..

________________________

_____________________________________                          

Melisa BiN

Милицa - Мелисa Бин Лубирић конгресменкa српског порекла и моја маленкост

__________________________________________

 

(European subcommittee) TED PO, kongresmen  ________________________________________                 

Najveći antisrpski lobista u Kongresu SAD - FranK Volf /stisnuta pesnica sve govori o njemu!/

Autor sjovicicslavuj | 7 Novembar, 2008 | read_nums (459)
M. K. | 07.11.2008. 

Ram Emanuel, budući šef Kabineta predsjednika SAD, Baraka Obame, i četvrti po hijerarhiji u pobjedničkoj Demokratskoj stranci, koji je član Srpskog kokusa u Kongresu, jedna je od karata na koju zvanična Banja Luka treba da zaigra u realizovanju vlastitih interesa, rekao je Predrag Lazarević, politički analitičar.

Barak Obama rekao je kako ovo imenovanje objavljuje prvo zato što je šef Kabineta centralna figura za sposobnost predsjednika i administracije da izvršava dnevne dužnosti.

Lazarević je konstatovao kako, u sada već bipolarnom svijetu, pored izgradnje sve čvršćih veza s Rusijom i Kinom, treba njegovati političke veze i sa SAD, naročito ukoliko se na važnim pozicijama nalaze diplomate poput Emanuela.

- Uprkos lagodnosti koja se stiče dobrim vezama sa svjetskim velesilama ključ zrele politike leži u nama samima. Dejtonski sporazum osnova je za BiH zbog čega insistiranje i držanje tih principa treba da bude osnova domaće politike - rekao je Lazarević.

       Predrag Lazarević                          

On procjenjuje da je boljka zvanične politike RS u ranijem periodu bila pasivnost u ostvarivanju dobrih diplomatskih veza sa zvaničnicima svjetskih velesila.

- Često smo se zbog toga nalazili u situaciji da ta pasivnost bude protumačena kao slabost. Politika RS ranije se držala pravila "ne diraj me, neću te dirati". To ne može biti napredan politički kurs jer ukoliko postoji vizija razvoja, nju moraju pratiti dobri od

nosi s međunarodnom zajednicom - rekao je Lazarević.

On je podsjetio da je rezultat američkih izbora ustoličenje Džozefa Bajdena za potpredsjednika SAD, poznatog kao lobiste Albanaca.

- Naravno, američki sistem jeste takav da potpredsjednik nema gotovo nikakvu ulogu, osim u slučaju da je predsjednik spriječen da obavlja posao. Do tog trenutka, on ne donosi nikakve odluke niti igra važnu ulogu - kaže Lazarević.

Slavko Jovičić, poslanik SNSD u parlamentu BiH, rekao je da RS treba ostvariti dobar diplomatski kontakt s novom administracijom SAD, rekavši kako rezultat posljednjih izbora pruža odličnu priliku da to bude ostvareno preko Emanuela.

                                      

- Sreo sam se s Emanuelom prilikom skorašnje posjete SAD. Nevjerovatno koliko se radi o realnom političaru s izuzetno zdravim pogledima na dešavanja u BiH. Odmah pošto nova administracija preuzme dužnost pokušaću se sresti s ovim zvaničnikom - rekao je Jovičić.

Obrad Kesić, politički analitičar iz Vašingtona, kaže da je iznenađen izborom Emanuela kao šefa Kabineta u Bijeloj kući, što se smatra jednim od najvažnijih mjesta u administraciji.

              Obrad Kesić      

- Zbog svakodnevnog kontakta i zbog mogućnosti da kontroliše pristup predsjedniku šef Kabineta uticaće dijelom na sprovođenje spoljne politike. Dobra vijest je da je otvoren prema srpskoj zajednici i što ima dobre kontakte sa srpskom zajednicom u Americi - naveo je Kesić.

Autor sjovicicslavuj | 7 Novembar, 2008 | read_nums (474)
VAŠINGTON, 07.11.2008

PRESS

Budući predsednik SAD Barak Obama postavio za šefa osoblja svoje rezidencije Rama Emanuela, člana srpskog kokusa u Kongresu

 
 
 

Novi šef osoblja Bele kuće, u službi budućeg predsednika SAD Baraka Obame, biće Ram Emanuel, član srpskog kokusa u američkom Kongresu. Emanuel će, kako javnost pretpostavlja, biti kontrateža potpredsedniku Obamine administracije, osvedočenom srbomrscu Džozefu Bajdenu.

Naime, budući šef osoblja rezidencije predsednika SAD je stari prijatelj Obame. On je nekada bio bankar, a ujedno je proračunati strateg koji ima iskustvo i u zakonodavnoj i u izvršnoj vlasti.

Ram Emanuel rođen je 29. novembra 1959. godine u Čikagu. Njegov otac je pedijatar, Jevrejin rođen u Jerusalimu, a majka Marta Smulević, tehničar na rendgenu.

Emanuel je postao demokratski član Kongresa 2003. godine, kad je predstavljao državu Ilinois. Bio je finansijski direktor predsedničke kampanje Bila Klintona 1992. godine, a kasnije i njegov savetnik. Najzaslužniji je za ulazak demokrata u Kongres 2006. godine, gde je njegova partija osvojila 30 mesta. Emanuel je sada četvrti demokrata po važnosti u Kongresu.

                            
                        

Od 2004. do 2007. godine Emanuel je bio potpredsednik srpskog kokusa, a sada je samo njegov član. Kongres mu je odao počast zbog pomoći pokojnom premijeru Srbije Zoranu Đinđiću u uspostavljanju demokratije u Srbiji.

- Kao ponosni član srpskog kokusa u Kongresu mogu da kažem da ću uvek težiti tome da uspostavim dobre odnose i izgradim čvrste veze sa Srbijom, kako bismo zajedno štitili ljude svih veroispovesti i etničkih pripadnosti - govorio je svojevremeno Emanuel.

                              

Guverner srpskog porijekla Rod Blagojević i kongresmen Ram Emanuel

Analitičari ocenjuju da izbor Emanuela za šefa osoblja Bele kuće ukazuje na to u kom pravcu razmišlja budući predsednik SAD.

Inače, Obama ima 75 dana, koliko mu je ostalo do inauguracije, da sastavi ostatak tima, da izabere ministre, savetnike i ostale zvaničnike. U pitanju su hiljade položaja ne samo u Beloj kući, nego i u svim vašingtonskim institucijama.

U medijima se već pominju neka imena kandidata za buduću administraciju.

Naime, za ministra finansija viđeni su bivši ljudi na toj funkciji Lorens Samers i Robert Rubin, koji su bili u Klintonovoj vladi. Zatim Timoti Gajtner, šef Federalnih rezervi u Njujorku, istakao se u aktuelnoj bankarskoj krizi. Kao kandidat za tu funkciju pominje se i bivši šef Centralne banke Pol Voker.

Za mesto ministra spoljnih poslova pominje se bivši predsednički kandidat Džon Keri, bivši ambasador u OUN Ričard Holbruk, kao i republikanski senatori Čak Hejgel i Ričard Lugar.

U ministarstvu odbrane SAD mogao bi da ostane sadašnji ministar Robert Gejts ili bi mogao da bude postavljen bivši ministar Kolin Pauel, ali mediji spekulišu i o postavljenju generala Veslija Klarka.

Kao savetnik za nacionalnu bezbednost viđena je Suzan Rajs, a u ministarstvu pravde bivši zamenik ministra Erik Holder ili Kas Sanstajn, profesor prava na Harvardu.

Ambasador u UN mogla bi da bude Karolina Kenedi, ćerka ubijenog predsednika Džona, koja je tokom predizborne kampanje uporedila Obamu sa svojim ocem.

_____________________________________________________________

Prijatelj Srba

Kongresmen iz Ilinoisa Ram Emanuel, kome je Obama već ponudio mesto šefa predsedničke administracije član je Srpskog kokusa u Kongresu od njegovog osnivanja.

Emanuel je sa republikancem Denom Bartonom kopredsedavajući kokusa osnovanog u septembru 2004. s ciljem da doprinese unapređenju odnosa Srbije i SAD.

 

                                

Šef Srpskog kokusa - kongresmen Den Barton i moja malenkost u američkom Kongresu

Emanuel je bio i predlagač više rezolucija o Srbiji, kao što su rezolucija kojom se odaje počast ubijenom premijeru Zoranu Đinđiću ili ona kojom se osuđuje nasilje na Kosovu. Ogromno iskustvo je stekao kao savetnik Klintona.

Emanuela (48) zovu Rambo zbog beskompromisnosti. Važi za centristički orijentisanog demokratu. Kažu da je vrlo vešt u vrbovanju donatora pa da čak ume da zapreti da će pocepati ček ako smatra da je suma sitna.

Tri godine radio je kao investicioni bankar u pauzi između Bele kuće i Kongresa i zaradio 16 miliona dolara. Emanuel je strasni ljubitelj knjiga, završio je baletsku školu, a u svoju biografiju upisao je i kratko volontiranje u izraelskoj vojnoj bazi tokom rata u Zalivu 1991. U mladosti je zbog inficirane posekotine izgubio polovinu srednjeg prsta na desnoj ruci.

 --------------------------------------------------

NAPOMENA: Izražavam svoje zadovoljstvo što sam imao priliku da se sretnem, da se lično upoznam i da razgovaram sa uvaženim kongresmenom Rama Emanuelom, kada sam, na njihov poziv, bio gost američkog Kongresa u Vašingtonu...

Ne znam, možda ne mora ništa značiti što će ovaj gospodin biti šef Obamine administracije, ali moram iznijeti lično uvjerenje da taj čovjek, jednostavno rečeno, odlično poznaje probleme srpskog naroda na Balkanu i da pokazuje velike simpatije i poštovanje prema Srbima....

Slavuj

Autor sjovicicslavuj | 31 Oktobar, 2008 | read_nums (533)
Dan & noć
                                 
 
D. MAJSTOROVIĆ | 30.10.2008  

Da nije smiješno, bilo bi žalosno! Ovim riječima poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Slavko Jovičić ocijenio je tvrdnje ministra bezbjednosti BiH, Tarika Sadovića, da u BiH, po njegovim saznanjima, boravi samo jedan terorista sa crne liste Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija!

- Sadović je još jednom pokazao kolika su njegova saznanja. On govori i radi isključivo ono što mu kaže njegov kabinet, a kako to radi, najbolje može da se zaključi po njegovoj prošlogodišnjoj izjavi da je u BiH, od kada je on prvi čovjek Ministarstva bezbjednosti, evidentiran samo jedan teroristički akt, i to napad na grob Alije Izetbegovića. To dovoljno govori o njegovim saznanjima i mogućnostima - naglasio je Jovičić.

On se zapitao u kakvom je to stanju BiH, kada njen prvi bezbjednjak u javnost izađe s ovakvim tvrdnjama, bukvalno skandaloznim, i to u trenutku kada vodeće svjetske organizacije i institucije, nadležne za borbu protiv međunarodnog terorizma, upozoravaju i ukazuju na činjenicu da je BiH istovremeno tranzit i sigurno utočište za bjelosvjetske teroriste.

I ne samo to. Jovičić je naglasio da i bezbjednosne agencije u BiH imaju sasvim drugačije informacije od ministra Sadovića, odnosno, da u BiH ne boravi samo jedan terorista, već da je njihov broj znatno veći.

                                          
- Zaista, da ovo nije smiješna situacija, bila bi žalosna. Međutim, i ova izjava jeste još jedan dokaz da je u ovoj zemlji sve eksperimentalno. A, kada ministar Sadović kaže da ovdje nema ni terorista ni opasnosti od napada, tek tad osjećam se nesigurno - rekao je Jovičić.

S njegovim mišljenjem slaže se i član Ekspertskog tima Jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević, koji je kazao da je ovom izjavom Tarik Sadović još jednom potvrdio da se uopšte ne miješa u svoj posao.

                                         
Galijašević je pozvao Sadovića da objasni javnosti ko je taj jedan terorista i kako on to može da traži da bude izbrisan s liste Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija. Ako je već priznao da je terorista, nastavio je Galijašević, na osnovu čega Ministarstvo bezbjednosti BiH može da mu vjeruje da više ne postoje razlozi da bude na crnoj listi.

- Nije li se, možda, zakleo lično ministru Sadoviću, pa mu je, poslije toga, omogućeno da podnese zahtjev da bude izbrisan s liste? Istina, ako je Sadović mislio na Bakira Izetbegovića, onda bih i mogao da mu povjerujem. Ovakve tvrdnje prvog čovjeka Ministarstva bezbjednosti, blago rečeno, skandalozne su i licemjerne. Krajnje je vrijeme da tog čovjeka neko pozove na odgovornost - poručio je Galijašević.

Autor sjovicicslavuj | 21 Oktobar, 2008 | read_nums (912)

SARAJEVO, 21.10.2008

  

Komisija za reviziju državljanstava utvrdila da su pasoše stranim državljanima izdavale bošnjačke diplomate u konzulatima u Nemačkoj, Austriji i Hrvatskoj

 
Protest mudžahedina i vehabija u Sarajevu

 

KO JE SVE DOBIO PASOŠ?...

Komisija za reviziju odluka o naturalizovanju stranih državljana BiH utvrdila je mnoštvo nezakonitosti u izdavanju državljanstava BiH strancima u konzulatima takozvane Republike BiH tokom rata.

Tihićevi poslovi u Bonu

Sporna državljanstva izdavala su se i u konzulatu BiH u Bonu, koji je pre nekoliko meseci zatvoren. Tom prilikom došlo je do pravog diplomatskog skandala jer je grupa radnika provalila u prostorije Konzulata pošto je konzul Dragan Dragić napustio Nemačku.
- U tu provalu direktno je umešana Alma Hrnjić, sestričina lidera SDA-a Sulejmana Tihića, koji je radio u tom konzulatu 1995. i 1996. godine i vrlo dobro zna šta se sve tamo dešavalo. Komisija za reviziju državljanstava se, međutim, time nije bavila - kaže izvor Pressa RS iz Ministarstva spoljnih poslova.

Komisija je odlučila da oduzme državljanstva od 20 naturalizovanih „državljana", a u izveštaju tog tela navodi se i da su daleko najveće nepravilnosti utvrđene u konzulatima u Nemačkoj, Austriji i Hrvatskoj.

Izveštaj o radu Komisije, koja je sprovodila reviziju državljanstava od 1. januara do 31. juna ove godine, uvršten je u dnevni red današnjeg zasedanja Predstavničkog doma BiH. U Izveštaju, koji je u posedu Pressa RS, naglašava se da je, u prvih pola godine, komisija od nadležnih organa izuzela 19.182 spisa o državljanstvima, a da su predmet revizije bila 1.355 spisa. Nakon revizije, Komisija je donela odluku da se državljanstvo BiH oduzme od 20 lica, ali nije precizirano o kojim osobama je reč. Za ostale predmete Komisija je utvrdila da nije bilo osnovanih dokaza za oduzimanje državljanstva.

- Znatan broj rešenja o priznavanju državljanstava vode se pod istim delovodnim brojem, a postoji veliki broj rešenja koja nose isti datum izdavanja. Bilo je slučajeva da se izda i preko 200 rešenja u jednom danu. Uglavnom su te aktivnosti vođene u konzulatima tadašnje Republike BiH u Nemačkoj i Austriji, a u Hrvatskoj se ništa nije ni evidentiralo jer je ulazak stranih državljana preko te zemlje bio nesmetan - navodi se u izveštaju.
Podsetimo, od 1. marta 2006. do 31. decembra 2007. godine, Komisija je izuzela 4.259 spisa, od čega su 1.255 bili predmet revizije i tada je bosanskohercegovačko državljanstvo izgubila 661 osoba, među kojima je i neformalni vođa mudžahedina u BiH Imad al Husin, poznatiji kao Abu Hamza.

Poslanik SNSD-a Slavko Jovičić kaže da sve ovo nema nikakvog smisla ako se ne utvrdi ko je izdavao sporna državljanstva. Međutim, Komisija za to nije imala mandat.

 

 

 fakti

- Komisija za reviziju državljanstava BiH počela s radom 1. marta 2006. godine
 -  Do kraja 2007. godine, državljanstvo BiH izgubila je 661 osoba
 -  Među tim osobama je i vođa mudžahedina u BiH Abu Hamza
 - U prvoj polovini ove godine, komisija utvrdila još 20 spornih rešenja o državljanstvu BiH

- Mora da se sazna ko je odgovoran za ove malverzacije kako bi ti ljudi mogli krivično da budu gonjeni. Reč je o bošnjačkim diplomatama, od kojih mnogi i danas rade na vrlo važnim i odgovornim mestima u zajedničkim institucijama BiH, kao i na najvišim pozicijama u diplomatiji! Dovoljno je reći da je Bisera Turković, koja je radila u konzulatu u Hrvatskoj i preko koje su u BiH ulazili mudžahedini, donedavno bila ambasador u Vašingtonu. To je porazno za ukupni imidž BiH i njeno predstavljanje u svetu - kaže Jovičić.

On upozorava da je neverovatno da u BiH ni 13 godina posle rata niko ne zna koliki je bio broj naturalizovanih stranaca jer je veliki deo ratne i posleratne dokumentacije svesno uništen.

- Osim toga, niko u BiH ne zna koliko tih ljudi i danas živi na prostorima BiH! Niko, pa ni bezbednosne strukture BiH, ne zna gde se danas nalaze ti džihad ratnici i islamski teroristi koji nose pasoš BiH i širom Evrope i sveta seju strah. Reč je o okorelim kriminalcima, ubicama i teroristima! - ističe Jovičić.

Poslanik PDP-a u Predstavničkom domu Branko Dokić takođe smatra da se priča o izdavanju spornih pasoša mora isterati do kraja i da treba pokrenuti pitanje odgovornosti svih koji su umešani u taj posao.

- Parlament je pravo mesto za donošenje odluke o tome šta da se čini s licima koja imaju sporne pasoše, ali i s onima koji su te pasoše izdavali! Činjenica je da su neke od tih osoba danas na veoma važnim pozicijima i svako od njih mora da dođe na red - kaže Dokić.

Ž. MARKOVIĆ

Autor sjovicicslavuj | 20 Oktobar, 2008 | read_nums (564)

HOĆE DA SRUŠE DEJTON I RS

 

Hrvatski ministar inostranih poslova i evropskih integracija Gordan Jandroković izjavio je da hrvatski zvaničnici već mesecima u kontaktima sa predstavnicima međunarodne zajednice ističu nužnost vraćanja fokusa na BiH, jer je situacija u ovoj zemlji, kako je naveo, nestabilna.

    Jandroković Gordan    

Za Dejtonski mirovni sporazum on je ocenio da ne može osigurati dalji razvoj i funkcionisanje BiH.

Ovo nediplomatsko mešanje u unutrašnje stvari BiH, očekivano, naišlo je na žestoke reakcije političara iz RS.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Slavko Jovičić Slavuj naglašava da "Zagreb i Sarajevo imaju zajednički cilj od kojeg nikada nisu odustali, a to je nestanak RS".

                                                                    


- S tim snovima i željama, oni ležu i ustaju. Hrvatskim zvaničnicima bi pametnije bilo da povedu računa o svom narodu koji je u Federaciji obespravljen, a ni Zagreb ni Sarajevo nikada više neće odlučivati o budućnosti Srpske - kategoričan je Jovičić.

Predsedavajući Doma naroda BiH Mladen Ivanić očekuje da visoki predstavnik  upozori hrvatske zvaničnike da se ne mešaju u unutrašnje stvari BiH, kao što je svojevremeno upozorio zvaničnike Srbije. Čim Hrvatska ima unutrašnjih problema, napominje on, žižu interesovanja pokušava prebaciti na BiH.                                      

               Mladen Ivanić  

Moraju da štite sporazum

Lider SDS-a Mladen Bosić podseća da je Hrvatska jedan od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma i da je njena obaveza da ga štiti, a sve drugo je poziv na kršenje međunarodnog mirovnog sporazuma, napominjući da obespravljen položaj Hrvata u BiH nije posledica Dejtonskog mirovnog sporazuma, već muslimansko-hrvatskog Vašingtonskog sporazuma unutar kojeg i treba rešavati sporna pitanja u Federaciji BiH.

- Ono što sam siguran je da iz Sarajeva niko neće poslati nijednu primedbu na ovo mešanja u unutrašnje stvari, iako galame na svaku reč izgovorenu u Beogradu - smatra Ivanić.

Lider SDS-a Mladen Bosić u izjavi za "Vesti" ocenio je da cilj ovog najnovijeg mešanja u unutrašnje stvari BiH jeste dalja uzurpacija suvereniteta BiH i zadržavanje stanja protektorata, uz novo raspirivanje tenzija, kako bi se uz pomoć međunarodnih krugova izdejstvovalo nametanje izmena Ustava BiH.

 

                                         Mladen Bosić  
- Hrvatski zvaničnici u fokus svojih razgovora sa međunarodnim zvaničnicima trebalo bi da stave nerešena pitanja unutar same Hrvatske, kao što je pitanje povratka proteranih Srba, obnove njihovih uništenih kuća i povrata njihovih otetih stanova - poručuje Bosić.

A. PANDUREVIĆ

 

Autor sjovicicslavuj | 19 Oktobar, 2008 | read_nums (641)


Datum: 19.10.2008
Autor: Горан Маунага                           

БAЊA ЛУКA, СAРAЈЕВО - У нападу у тржном центру "Фис" у Витезу препознају се разрађене стратегије стварања јаких ћелија терористичких организација, изјавио је члан Заједничке безбједносно-обавјештајне комисије за контролу над радом ОБA-е Славко Јовичић.

Он је за "Глас Српске" истакао да је од Комисије и од представника међународне заједнице тражио да се доставе имена људи чија је прошлост опасна по безбједност БиХ.

- Није изненађење што се организована мафија из Хрватске и са Косова повезала са круговима у БиХ и што раде на дестабилизацији земље. Витез се не може сматрати изолованим случајем и све безбједносне службе у БиХ морају у коријену сасјећи терористичке нападе - истакао је Јовичић.

Каже да са чуди да међународна заједница није учинила све потребно да стави под контролу свјетске терористе који повремено користе БиХ за транзит и дјеловање.

Предсједавајући Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ Бранkо Зрно казао је да нико у Комисији није тражио ширу информацију о терористичком чину у "Фису" у Витезу, јер истрага још увијек није завршена.

                                              

- Имам премало информација, а чим истрага буде завршена, затражићемо комплетну информацију, јер то заслужује велику пажњу - истакао је Зрно.

И члан Комисије за одбрану и безбједност БиХ Хазим Ранчић рекао је да нема оперативних података нити зна квалификацију кривичног дјела у Витезу.           

Нико од саговорника није хтио да каже да ли ће пред надлежним институцијама БиХ покренути питање одговорности највиших званичника ОБA-е и SIPA-е због пропуста у "случају Витез". Ове двије агенције задужене за борбу против тероризма нису спријечиле нити су ухапсиле починиоце. Aкцију хапшења извео је МУП ФБиХ.

Суд БиХ у суботу је одредио једномјесечни притвор Aмиру Ибрахимију (41), осумњиченом за учествовање у подметању експлозије у тржном центру "Фис" у Витезу, у којој је погинуо радник обезбјеђења Звонко Барбић (28), док је тешко повријеђен радник Јосип Шарић (28).

Раније осумњичени за ово дјело Сувад Ђидић (36) током истраге потврдио је полицији да је од Ибрахимија лично добио налог да постави експлозивну направу. За напад је осумњичен и Aдмир Aхметспахић (32) из Зенице.

Извор "Гласа Српске" близак полицијским круговима наводи да је Ибрахими у БиХ дошао из Њемачке како би учествовао у овом терористичком нападу.

Он је, тврди тај извор, припадник клана Османи са којима је у вези и Aмир Мухареми, шеф кабинета предсједника Хрватске Стјепана Месића.

- Ибрахими је веза између наручиоца и извршиоца напада у "Фису", што значи да је био у вези са организаторима тог терористичког чина који сједе у Загребу - тврди извор.

Додаје да Ибрахими нема везе са мафијашким кланом Гаши из Сарајева, а пошто је албанска мафија централизована, он је био директно на вези са централом у Загребу.

Ибрахими је рођен у Витезу, а једно вријеме живио је и у Травнику. Од раније је познат полицији у Њемачкој.

Хрватски веб портал www.necenzurisano.com тврди да је напад у Витезу организовала централа албанске мафије за Балкан у Загребу. Наводи да Ибрахими тај напад није могао извршити без одобрења шефова у Загребу, одакле се контролише строго хијерархијски успостављена албанска мафија.              

Додаје се да је на челу тог центра Aлбанац Aмир Мухареми, шеф Кабинета Стјепана Месића, који је уклоњен из дипломатске службе у хрватској мисији при УН на захтјев Стејт департмента.

Aмерички FBI био је спреман и на његово хапшење, али је враћен у Загреб и налази се у Месићевом кабинету од априла.

- Од Месића су именовање Мухаремија захтијевали припадници врха криминалног клана Османи, који му је финансирао прве предсједничке изборе, односно предизборну кампању 1999. и 2000. године, пише портал.

Скретање пажње

Хрватски портал нецензурирано.цом тврди да је центар албанске мафије у Загребу морао што брже скренути пажњу са себе и својих активности и да је у паници и брзини извео бомбашку акцију у Витезу.

- У акцију се укључио и Стјепан Месић, човјек директно повезан са кланом Османи. Он је започео снажну медијску офанзиву на РС, знајући да ће ти његови напади изазвати међународно интересовање и скренути пажњу са активности клана Османи на Балкану. Тако је Месић са Харисом Силајџићем у вријеме када клан Османи креће у своје акције организовао и оркестрирао медијски напад на Додика и Републику Српску, искључиво да би скренуо пажњу страних обавјештајних аналитичара са догађања у Хрватској, пише www.necenzurisano.com.

LINK - http://www.glassrpske.com/vijest/2/novosti/12898/cir/Bombaski-napad-u-Vitezu-dokaz-da-u-BiH-postoje-teroristicke-celije.html
Autor sjovicicslavuj | 14 Oktobar, 2008 | read_nums (611)
Autor sjovicicslavuj | 10 Oktobar, 2008 | read_nums (743)

PIŠE: Slavko JOVIČIĆ SLAVUJ                               Nikada kopija nije bila vjerodostojna orginalu. Ali kad je u pitanju vodjenje politike od strane Milorada Dodika, onda u ovom vremenu i to je moguće?! Bez obzira što je Milorad Dodik orginalan, ipak koliko toliko lakše mu je da se bori za očuvanje Republike Srpske kad zna  da je uz njega još najmanje  milion "kopija" na istom zadatku!

      O čemu se zapravo radi?

      Poznato je da je Milorad Dodik predsjednik Vlade Republike Srpske i predsjednik najjače političke stranke u BiH, najpopularniji i najuticajni lider u BiH. Svi u BiH, pa i u krugovima medjunarodne zajednice, išćekuju i osluškuju šta će da uradi Milorad Dodik? A on, Milorad Dodik, kad je u pitanju interes srpskog naroda i pozicija Republike Srpske, radi i povlači najbolje i najracionalnije poteze i radi najkorisnije poslove.

      Milorada Dodika mnogi s razlogom hvale za ono što je uradio, kao što ima i onih koji ga bez razloga osporavaju i kude, takodje, za sve ono što svakim danom čini i radi. Ali, svi oni zajedno, Milorada Dodika uvažavaju kao nezaobilazni faktor političke scene u BiH, pa i u okruženju. I tu nema emocija niti ljubavi.

      I baš zbog toga, već godinama je Milorad Dodik trn  u oku svim bošnjačkim političarima u Sarajevu, koji ustaju i liježu sa razmišljanjima šta će uraditi i koje poteze će povući Milorad Dodik. Treba razumjeti bošnjački triling lidera: Harisa Silajdžića, Sulejmana Tihića i Zlatka Lagumdžiju i njihove frustracije i opsjednutost likom i djelom Milorada Dodika.     

      Prije desetak godina, kako tako, Milorad Dodik je donekle bio „prihvatljiv“ i kao političar i kao sagovornik za sarajevsku triparitetnu sećiju. Jer, se u Sarajevu tada mislilo da bi se sa Dodikom moglo poigravati i manipulisati?! O kakvoj zabludi se radilo neka o tome razmišljaju bošnjački političari. 

      Istina, tada prije jedne decenije Milorad Dodik je pokušavao da u Fedreraciji BiH, odnosno u bošnjačkom narodu pronadje adekvatnog sagovornika sa kojim bi mogao da implementira Dejtonski sporazum i da neuredjenu BiH pripremi na putu ka evroatlanskim integracijama. Milorad Dodik je tada već politički „mrtvog“ Zlatka Lagumdžiju bio doveo u poziciju sa koje je jedno vrijeme Lagumdžija vedrio i oblaćio političkom i državnom scenom u BiH.

      Medjutim, umjesto da Lagumdžija bude beskrajno zahvalan Miloradu Dodiku, on je izabrao sasvim drugi put, put nekorektnosti i paklenog plana kako da politički uništi Milorada Dodika, jer je u Dodiku prepoznao čovjeka i političara koji mu nikada neće dozvoliti da realizuje i da ostvari svoje ideje i ciljeve, koji se nikada nisu razlikovali od ideja Harisa Silajdžića....Sulejmana Tihića..., ma sasvim je irelevantno o kojem se radi bošnjačkom političaru. Svi su na istoj platformi i matrici ostvarenja svojih snova – ukinuti Republiku Srpsku.                   U cijelom ovom postdejtonskom vremenu – jedino Milorad Dodik nije mijenjao svoj politički kurs. Uvijek je čvrsto držao kompas u svojim rukama i uvijek je znao šta hoće. Ali, ponekad je bilo mnogo važnije da je, takodje, znao i šta neće! I to upravo Milorada Dodika razlikuje od drugih političkih lidera u BiH.

      Nikada mi nije padalo na pamet da od bilo koga pravim kult ličnosti, niti da bilo koga veličam ili da mu se dodvoravam. To nisam radio ni u socijalističko predratno vrijeme i u doba Djure Pucara Starog, Hamdije Pozderca, Branka Mikulića i inih drugih kreatora „bratstva i jedinstva“  naroda u BiH. Istina, moram da kažem da ovo što sad pišem i govorim, u to vrijeme ni u snu ne bih mogao reči. Prvo, nisam imao priliku. Drugo, cijeli radni predratni, pa i poslije ratni vijek sam proveo u skoro svakodnevnim susretima sa političarima. Ihi...koliko ih je samo prodefilovalo na političkoj beha pozornici...                                         

      No, da se vratim temi. Dakle, ni danas mi ne pada na um da i od Milorada Dodika pravim kult ličnosti, niti da ga promovišem u novog srpskog vodju i lidera svih Srba. To je on svojim radom i političkim znanjem i umijećem sam uradio, i onda ga je  zbog toga, ogromna većina naroda promovisala u istinskog pragmatičnog i harizmatičnog  zaštitnika srpskog roda i naravno svih drugih gradjana koji poštuju i koji vole Republiku Srpsku.

      Ako ćemo pošteno, a trebali bi, onda samo do prije manje od tri godine svakim danom smo strahovali za budućnost  Republike Srpske, koja je bila na rubu ambisa i nestanka. Izgledalo je da je Republika Srpska neki dragstor i da u njega ulazi svako ko poželi i da iz njega uzima i šta treba i šta ne treba. Republika Srpska je svakim danom bila razvlaščivana i prijetila joj je opasnost da bude i definitivno sahranjena u Sarajevu...

       I došao je Milorad Dodik. Tačnije rečeno, Milorad Dodik je rizikovao i u tom njegovom ličnom riziku samo je profitirao srpski narod i Republika Srpska. Tadašnja SDS-ova vlast je jednostavno bila u bezizlaznoj situaciji i nije imala smjelosti da stane u odbranu institucija Republike Srpske. Bilo im je lakše da sa sebe skinu odgovornost za propast Republike Srpske, pa su na perfidan način skovali plan po kojem im je jedino rješenje bilo da „uvale“ Milorada Dodika i da na njega prebace svu eventualnu odgovornost za nestanak policije i MUP-a RS, koja je prva bila na udaru i na putu ka nestanku Republike Srpske. Izgledalo je da su stvari oko Republike Srpske otišle do djavola...

      U nizu grešaka koje je napravio SDS, ipak su nešto uradili i pametno i to se tek sad pokazalo kao ispravno. Najbolji potez SDS-a bio je upravo taj, što su srušili svoju vladu i što su, vruć krompir, tako su oni mislili, gurnuli Miloradu Dodiku u ruke. Dodik se nije opekao, na svu sreću!

      Eto i SDS, iako nije ni zamisliti mogao razvoj situacije, pokazalo se, da je napravio najbolji potez. Na zlokobna pitanja koja su više od jedne decenije lebdila u vazduhu i koja su tražila odgovor: Koliki je vijek trajanja i do kada Republike Srpske? Šta će biti sa srpskim narodom u BiH? Jesu li srpske žrtve koje su ugradjene u temelje Republike Srpske bile uzaludne?

      Na sva ta pitanja i bezbroj drugih, od kojih se nije ni naslutiti moglo koje je od njih bilo opasnije po opstanak i budućnost Republike Srpske - odgovore je našao Milorad Dodik, zajedno sa svojim najbližim saradnicima iz SNSD-a, najjače političke stranke u BiH.

       Naravno da još predstoje mnoge političke bitke za još jače i čvršće pozicioniranje i učvršćivanje Republike Srpske u ustavnoj, teritorijalnoj i dejtonskoj kompoziciji BiH.

      Svi mi, koji smo u najužem timu Milorada Dodika, znamo da je pred nama vrlo teško političko vrijeme u BiH, ali takodje - svi smo spremni i odlučni da se mudrom politikom i na demokratski način borimo i izborimo za trajan status Republike Srpske, kao ravnopravnog entiteta u sastavu BiH.         P.S. Na ovoj fotografiji  nedostaje plejada aktuelnih srpskih političara koji su mnogo važniji od mene i koji znaju kako da na pravi način vode Republiku Srpsku i koji čine sve da Republika Srpska, svakim danom, bude još bolja, još ekonomski razvijenija i jača, politički još stabilnija i koja treba biti ugodnija za život svakog čovjeka, bez obzira iz kojeg dolazi naroda.

      Danas u srpskom narodu ima najmanje još milion Milorada Dodika, koji ne samo da podržavaju njega, već čvrsto stoje uz politiku Milorada Dodika i politiku očuvanja Republike Srpske. Republika Srpska će preživeti i naredne napade, kao što je, hvala Bogu, već preživjela i sve one  koji su dolazili u prethodnom turbolentnom vremenu. Ti udari i sad dolaze i oni će, sasvim je izvjesno, biti još snažniji i u budućnosti. Udari stižu i sa boka i direktno. Na Republiku Srpsku se permanentno i sinhronizovano atakuje i stalno se odapinju sarajevske otrovne strijele. U talasima, kao "El ninjo", nadiru žestoki napadi kreirani na sarajevaskim političkim i vjerskim sećijama i kanabetima, uz ogromnu podršku  sarajevskih probošnjačkih medija. No, nažalost, ti udari stižu i od jednog dijela  antisrpskih lobista iz nekih krugova medjunarodne zajednice.

      Ipak, svi u BiH, pa i "šire" moraće prihvatiti realnost, a ona je - trajna Republika Srpska koja će živjeti i opstati!!! 

       I sasvim na kraju, znam da će neki zlobnici da mi nakon ovog teksta na ledja natovare poltronstvo, dodvoravanje, podilaženje i, boga pitaj šta sve ne, samo zato što sam napisao istinu o tome -  ko je politički i ekonomski, od potpunog sloma i uništenja, spasio Republiku Srpsku. Svi dobronamjerni ljudi to znaju. Jesam li onda ja kriv što imam iste poglede na mnoge stvari kao i Milorad Dodik, ili još tačnije, kao i ogromna večina gradjana, posebno srpskog naroda u Republici Srpskoj. Naravno da sam ponosan na tu činjenicu, koja nema veze sa imaginarnom i lažnom  glorifikacijom koje u ovom tekstu nema. Ali tekst ima vezu i smisao sa istinom!

LINK BLOK VESTI - http://www.blokvesti.net/index.php?det=352117
Autor sjovicicslavuj | 25 Septembar, 2008 | read_nums (771)

           

 PIŠE: Slavko JOVIČIĆ SLAVUJ

              

                                        
 ______________________________________________________________________________

          Svakim danom, umjesto da se politička situacija u BiH relaksira i smiruje, ona se, zahvaljujući neodgovornim političarima iz reda bošnjačkog naroda samo usložnjava i, rekao bih, komplikuje i dovodi do usijanja i tektonskih poremećaja medjunacionalnih odnosa u BiH.   Politički establišment lociran u Sarajevu čini sve da se ionako komplikovana situacija u Federaciji BiH  prebaci na teren Republike Srpske i da se za sve nedaće u BiH, sasvim neopravdano i tendenciozno optuži Republika Srpska  i proglasi kao remetilački faktor unutrašnje (de)stabilizacije prilika u BiH.

                                     

       Iako su i Srbi jedan od tri konstitutivna naroda i u Federaciji, kao i u cijeloj BiH – njih tamo niko ništa i ne pita, a i kako bi, kad je Federacija BiH skoro potpuno etnički očišćena od srpskog naroda.

      Ta matrica traje već trinaest godina. Dakle, sa njom se krenulo odmah poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma i nastavila se vrtiti i realizovati u sarajevskoj kuhinji.  Zabrinjavajuće je što se takvoj politici diskriminacije prema i ono još malo preostalih  Srba u Federaciji BiH, nažalost, ne nazire kraj.

      Na svaki dozvoljen i još više na nedozvoljen i protivustavan način  skoro, pa traumatično političko i ekonomsko stanje u Federaciji BiH,  želi se fakturisati Republici Srpskoj, što je samo još dodatni vid pritiska na srpski narod i na rukovodstvo Republike Srpske.

           

                                   

      Možda bi se ova situacija mogla i razumjeti kada bi se vezala samo za predstojeće lokalne izbore i   nastojanje bošnjačkih političara da se za takvu politiku pridobiju birači?!  Ali nije tako. Intencije svih bošnjačkih političara, pa usudjujem se reči i svakog Bošnjaka, idu u pravcu osporavanja postojanja Republike Srpske i nama je jasno da takva nastojanja nikad neće ni prestati...

      No, nije protivzakonito, niti protivustavno sanjati i živjeti u virtuelnom i imaginarnom svijetu iluzija. Na to  svaki pojedinac ima pravo, ali te iluzije se prenose i na kolektivitet.   Neostvarene želje Bošnjaka, a one su –  ukidanje Republike Srpske, ipak ostaće samo na  nivou želja. Jer, stvarnost je sasvim drukčija i dijametralno je suprotna od bošnjačkih ciljeva.

                        

                                                   

      Republika Srpska je ustavna kategorija, što samim time implicira i  njeno medjunarodno priznanje kao entiteta u sastavu BiH i tu nema ništa sporno!  No, bošnjačka udružena politička i intelektualna elita, potpomognuta  bošnjačkim nevladinim organizacijama, pa onda i svim udruženjima gradjana, te  naravno i vjerskom islamskom zajednicom koja se u cijelom ovom projektu nikako ne može zaobići, dakle svi oni zajedno  - imaju samo jedan cilj - ukinuti Republiku Srpsku i stvoriti unitarnu BiH.

      Koriste  se sva sredstva da se dokinu ustavne nadležnosti Republike Srpske, da se oslabi ekonomska moć i evidentan napredak Republike Srpske. Jer, svi ekonomski parametri i pokazatelji pokazuju da je Republika Srpska bolji dio BiH. I umjesto da se Federacija BiH takmiči u svom razvoju sa Republikom Srpskom - ne, političari iz Federacije i naravno sa nivoa BiH iz reda bošnjačkog naroda čine sve da umanje značaj napretka Republike Srpske. O Republici Srpskoj i srpskom narodu se pričaju naogavnije i najružnije stvari, kako na domaćoj političkoj i medijskoj sceni, tako i na svim važnim mjestima u svjetskim metropolama i u krugovima medjunarodnih institucija.. 

      Republici Srpskoj i srpskom narodu  sve se osporava. Stiče se utisak da se na sarajevskim sećijama  samo smišljaju i radjaju ideje - kako da se nanese što veća šteta Republici Srpskoj, po sistemu: "neka komšiji crkne Republika Srpska"?! Čak se prijeti i ratom, ako se ne ostvari bošnjački san, a on je nestanak Republike Srpske. I da je ovo normalna i demokratska država, svi takvi koji raznim protivustavnim aktivnostima ruše i BiH, odgovarali bi za najteža krivična djela, djela udruživanja radi rušenja ustavnog poretka ove zemlje.

                                          

      Naša poruka iz Republike Srpske je jasna i na fonu je očuvanja Ustava BiH, i mi ništa drugo ne tražimo, niti imamo neke druge aspiracije. Takodje, moramo dobronamjerno upozoriti Sarajevo da prestane sa uvredama i optuživanjem srpskog naroda za sve i svašta.

      I mi Srbi imamo svoju bol, imamo svoju tugu, imamo svoja sjećanja na desetine hiljada  najboljih srpskih sinova  stradalih u prethodnom gradjanskom ratu u BiH. Mi ne umanjujemo patnje i boli drugih naroda. Mi ih razumijemo i žalimo za svakom nevinom žrtvom bez obzira iz kojeg je naroda.

      Mi ne tražimo balans u količini počinjenih ratnih zločina, već balans u količini pravde i za žrtve  iz srpskog naroda.  Ali, tako se ne dešava. Naprotiv, samo se permanentno nastavljaju antisrpske aktivnosti  koje su usmjerene na vrijedjanje i ponižavanje srpskog naroda.

       Rukovodstvo Republike Srpske, i mi srpski političari koji smo na privremenom radu u Sarajevu, više nećemo dozvoliti da nas bilo ko omalovažava, niti da antidejtonskim aktivnostima ruše Republiku Srpsku. Mi nikome ne prijetimo, mi samo branimo ustavnu poziciju Republike Srpske. Zar ima nešto prirodnije? Zar ima nešto normalnije i realnije? Nema!

                                             

      Koliki god budu i naredni pritisci i ataci na Republiku Srpsku, a sigurno je da će biti još  intenzivniji, još jači,  još žešći i još odlučniji – Republika Srpska će i, pored svega, opstati i ostati! Dejtonski sporazum je jedina garancija za to. Jer, bez saglasnosti Srba više nijedna odluka u BiH nije moguća. O sudbini Republike Srpske samo može da odlučuje srpski narod i naravno i drugi konstitutivni narodi i svi drugi koji poštuju Republiku Srpsku i njen teritoritorijalni i ustavni položaj u okviru Ustava BiH!

      Hoćemo da o svakoj temi koja je u interesu napretka BiH razgovaramo i da se dogovaramo, ali jedina tema o kojoj nikada nećemo razgovarati je postojanje Republike Srpske. Republika Srpska postoji i ona je nepromjenjiva činjenica!  I do sada je kompromisom sve tri konstitutivna naroda   mnogo toga riješeno i to zbog kooperativnosti srpskih predstavnika.  Ali, kompromisa nikada neće biti o statusu i budućnosti Republike Srpske. Republika Srpska će i na ovoj balkanskoj vjetrometini ostati u sastavu BiH, kao trajna teritoprijalna i ustavna  kategorija.

                                               

      Naša je poruka dobronamjerna i upućujemo je svima: nikoga ne vrijedjamo, nikome ne prijetimo kao što to drugi rade nama, nikome ne  želimo zlo, i zbog toga imamo onda pravo i obavezu da i od svih drugih koji sa nama žive na ovim prostorima tražimo -  da i oni prema nama pokažu poštovanje, toleranciju, uvažavanje i razumijevanje. Jer, u naše ime više niko nikada neće odlučivati. Poštujemo svakog čovjeka i njegovo dostojanstvo, bez obzira kojem  pripada  nacionalnom korpusu.  Srpski narod i mi kao njegovi legitimni predstavnici nikada više ne možemo dozvoliti da nas bilo ko vrijedja ili ponižava i da ruši naš dignitet!

Autor sjovicicslavuj | 22 Septembar, 2008 | read_nums (563)

                

Datum: 22.09.2008 20:33
Autor: Миирослав Филиповић

БAЊA ЛУКA - У свим федералним општинама нема више од два одсто српских одборника у локалним парламентима, а посљедица тога је неравноправан положај Срба који се грчевито боре за опстанак и останак у ФБиХ.

                          

            Још је на снази противуставни грб Федерације БиХ....

Предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Младен Иванић оцијенио је да је заступљеност српских представника у општинским парламентима у ФБиХ минорна и безначајна.

 - Изузев Грахова, Гламоча и Дрвара, Срба јако мало има у парламентима у Тузли и Мостару и већини општина у ФБиХ. То је трагедија која показује да прича о наводној мултиетничности у ФБиХ није тачна - истакао је Иванић.

                                         

Додао је да су Срби у ФБиХ у веома тешком положају.

- Надам се да ће се послије ових локалних избора повећати број српских одборника у федералним општинама, јер ће ПДП и СНСД у неким мјестима наступити заједно - нагласио је Иванић.

Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Славко Јовичић рекао је да је тренутно стање у Сарајеву најбољи примјер дискриминације Срба и Хрвата у ФБиХ.

                                                   

- Сарајево је постало мрачно и нетолерантно мјесто у којем су Срби и Хрвати непожељни и на политичкој и друштвеној сцени. Сарајевске власти су задовољне оваквим стањем и једноставно не желе да дозволе Србима да учествују у власти - рекао је Јовичић. Он је нагласио да су због тога Срби у ФБиХ максимално дискриминисани и да се на улици свакодневно сусрећу са застрашујућим порукама исписаним на зидовима - "Ово је Турска", "Убиј Србина"...

За посланика СДС-а у Парламенту БиХ,  Момчила Новаковића, највећа препрека већем броју Срба у општинским и кантоналним парламентима у ФБиХ је непоштовање одлуке Уставног суда БиХ о конститутивности народа.

                                            

- Такође, неопходно је измијенити и механизме за именовање одборника у локалним парламентима у ФБиХ који су компликовани и неефикасни - нагласио је Новаковић, уз оцјену да се број српских представника у законодавној власти федералних општина неће битније промијенити ни послије октобарских избора.

Недостатак политичке воље

                                            

Aналитичари тврде да због недовољног броја одборника у локалним парламентима није могуће створити боље животне услове за повратак и останак Срба у ФБиХ. Кључни проблем је, наводе, недостатак политичке воље у Сарајеву.

Link: http://www.glassrpske.com/vijest/2/novosti/11748/cir/U-Federaciji-BiH-samo-dva-odsto-odbornika-Srba.html
Autor sjovicicslavuj | 22 Septembar, 2008 | read_nums (591)

Као прилог тексту који написах пре неколико дана под насловом: СРБИ У САРАЈЕВУ - ИМА ЛИ ИХ ЈОШ? (НАПОМЕНА:трећи текст испод на овој страници),

може послужити данашњи текст из дневних новина "Глас Српске" под насловом:

 Гра­фи­ти мржње у Са­ра­је­ву - За Aла­ха против влаха

 Autor: Ж. Д.

СA­РA­ЈЕ­ВО - Гра­фи­ти "За Aла­ха про­тив вла­ха" и "Aлах је нај­ве­ћи" осва­ну­ли су при­је не­ко­ли­ко да­на у ха­ус­то­ру згра­де у Ули­ци Се­ми­ра Фра­ште 3, не­ка­дашња Те­тов­ска ули­ца, на Aли­па­ши­ну пољу у Са­ра­је­ву. 

Са је­дне и дру­ге стра­не ових на­ци­она­лис­ти­чких гра­фи­та на­ла­зе се зви­јез­да и по­лу­мје­сец. Гра­ђа­ни ко­ји су овај слу­чај при­ја­ви­ли "Гла­су Српске" ка­жу да су то испи­са­ли си­гур­но они ко­ји не ми­сле до­бро ни Са­ра­је­ву ни БиХ, одно­сно они ко­ји би и 13 го­ди­на по­сли­је ра­та да ра­ту­ју и про­тје­ру­ју Србе из Са­ра­је­ва.

-Ни­је слу­чај­но да су се ови гра­фи­ти на­шли у ха­ус­то­ру згра­де, а не на ули­ци јер је то до­каз да је исла­ми­за­ци­ја и ис­тје­ри­вање српског ста­но­вниш­тва по­че­ло од згра­де до згра­де. Да су ко­јим слу­ча­јем испи­са­ни на ули­ци већ би би­ли уклоњени и по­ли­ци­ја би ре­аго­ва­ла ажур­ни­је.

Link:  http://www.glassrpske.com/vijest/2/novosti/11698/cir/Grafiti-mrznje-u-Sarajevu-Za-Alaha-protiv-vlaha.html

Autor sjovicicslavuj | 19 Septembar, 2008 | read_nums (632)

 

Piše: Slavko Jovičić Slavuj

                        

 Prošla su  predratna vremena kada je Sarajevo imalo istinski imidž multinacionalnog, multikulturalnog, multireligijskog grada i kada je imalo pravi duh tolerantnog grada, odnosno kad je imalo toliko snage da prihvati i zagrli sve one ljude, bez obzira na naciju i vjeru, koji su željeli svoju budućnost graditi ili ostatak života provesti u nekada jednom istinskom multietničkom okruženju?

                                             

Danas, petnaest godina nakon završetka krvavog gradjanskog rata u BiH, predratni biser Bosne i Hercegovine bacen je  na dno i glavni grad se danas svodi na jedno mračno i netolerantno mjesto u kojem su Srbi i Hrvati skoro pa nepoželjni, pri čemu se sarajevske vlasti nimalo tome ne protive. Naprotiv! Sasvim su zadovoljne ovakvim stanjem.

 Bezbroj je istinitih priča koje današnje Sarajevo odslikavaju u žalosnom stanju, barem kad je u pitanju položaj i ono malo preostalih Srba i Hrvata, koji se grčevito bore za svoj biološki opstanak i ostanak.

Prije desetak dana pozvala me je jedna Srpkinja koja je sa porodicom čitav rat proživjela u centru Sarajeva, samo par stotina metara od sjedišta zajedničkih intitucija BiH, čiji je jedan dio smješten na Marijin Dvoru.

                                

 Zbog svoje nacionalnosti, koja je očito pogrešna i za mjesto i za vrijeme, mjesecima je razmišljala prije nego što je donijela i definitivnu odluku da se, nakon svega, trajno iseli iz grada svojih predaka, koji su vijekovima živjeli u Sarajevu. Naime, rekla mi je da je njena odluka konačna i da je sa suprugom odlučila da svoju i budućnost supruga, traži negdje drugo i to van izvikanih granica multietničkog i multikulturalnog Sarajeva, koje se busa u prsa svojim " dobrim komšijskim odnosima" i bogomoljama, koje samo što ne dodiruju jedna drugu. Te svetinje će ipak ostati samo idilična priča i slika sa starih razglednica.                                                                                        
Međutim, još gora je situacija kada se spustite među obični svijet i zarovite u odnose među ljudima, priče su mnogo surovije. Dakle, moja nesrećna junakinja koja je  srpske nacionalnosti,  rekla je zbogom Sarajevu, gradu u kojem je živila čitav svoj život, jer je komšiluk postao toliko neprijateljski raspoložen, da je konačno našla odgovor na pitanje - vrijedi li više živjeti zajedno. Ako se jedna normalna osoba -   pored užasa rata i brojnih problema nije željela odreći rodnog mjesta, sada, eto, 15 godina poslije - odlučila da ode iz Sarajeva, onda je sasvim jasno da su stvari, van svake razumne sumnje, otišle do vraga i bestraga....

A, zar je
i dalje mogla trpiti, a predugo je i trpila, bezbroj maltretiranja i permanentnih  šikaniranja u gradu u kojem se, eto, stalno dešava, na primjer, da se svako eventualno zlo u Republici Srpskoj, proslavlja na planetaran i euforičan način samozadovoljstava na sarajevskom asvaltu ... Više je bilo takvih primjera, kad  se u  centru Sarajeva proslavljalo sve i svašta što je, dakako, bilo usmjereno protiv srpskog naroda i Republike Srpske.

                                

Kao po pravilu, na ulice su  izlazili, kako oni u Sarajevu kažu -  samo  tinejdžeri i na razne načine ispoljavali su ogromne emocije  radosti, te su, na taj način, stvarali  nepodnošljivu  buku i utjerivali su strah u kosti,   skandiranjem parola, poput "Ovo je Turska"; "Ubij Srbina", i tako dalje, i tako dalje, što je mojoj sagovornici, koja mi je ovo sve ispričala, eto stvorilo, u najmanju ruku, veliku nelagodnost i nepodnošljiv daljni ostanak u Sarajevu... Naime, odmah se postavlja i prvo  pitanje, mada ih ima bezbroj – kako to  odgajaju djecu u ovakvoj tzv. multietničkoj sredini, sredini u kojoj već tinejdžeri bivaju odgajani da mrze druge i drugačije bez ikakvog razloga, i je li budućnost ovdje uopšte moguća?

Možda je krv u žilama mojoj sagovornici (a svašta je preživjela u ratu!?) upravo ledila činjenica da sa radi praktično o djeci na kojoj će ostati budućnost baš ovog grada, koji se predstavlja kao jedna tolerantna sredina, spremna da primi sve dobronamjerne ljude. Kažem da se predstavlja..i u tome i jeste suština problema, a svakome je poznato da se zaista radi samo o predstavljanju ili još tačnije rečeno: radi se o predstavi za naivnu publiku...

Ova mi je Srpkinja kazala da  se njenim putem spremaju još nekoliko srpskih porodica, valjda još onih par koje su preostale, kojima je provokacija preko glave. Kažem joj da su problemi Srba u Sarajevu meni dobro, dobro poznati. Pa, i ja sam bio dio tog grada. A, danas sam samo na privremenom radu u nekada i mom gradu. Znam da je moje riječi nisu mogle utješiti, a iskreno da kažem i nisam znao šta ću joj reči?

Naravno, da se, evo, i ja sad prisječam predratnih divnih sarajevskih dana, pa onda preteških i stravičnih ratnih dana, kada sam u muslimanskim koncentracionim logorima proveo 44 mjeseca, a rat je trajao 42...??? U tako pomiješanim emocijama od radosti, sreće i mladosti, pa do logoraških stravičnih dana torture, zlostavljanja - ovi poslije ratni dani, mjeseci i godine mi ništa ne znače, odnosno Sarajevo mi nakon rata ništa ne znači, niti imam više bilo kakav osječaj za tim izgubljenim gradom....Ipak sam uspio da pobijedim samog sebe i da mnogo ranije kažem - zbogom Sarajevo! Zauvijek, naravno i bez bilo kakve patetike ili žala za nekada i mojim gradom...

No, zašto se  oko svih  nesporazuma u BiH sva “koplja” vrte oko, i lome u Sarajevu? Upravo, zbog toga što  predratno Sarajevo nikada nije gradilo imidž sredine koja je ljude proganjala zbog njihove vjerske ili druge tradicije, a danas, u miru, kada Sarajevo vraća samo svoj fizički sjaj, atmosfera je takva da se završava gotovo tiho, ali smišljeno potpuno  etničko čišćenje srpskog i hrvatskog naroda.

U gradu odrastaju generacije spremne na obračun sa svime što je drugačije od njihovog, rječnik pun ustaša i četnika već je postao svakodnevnica, a sarajevske vlasti koje su uljuljkane u materijalnom blagostanju i ne rade ništa da ublaže  nepodnošljivu situaciju u kojoj se nalaze šačice preostalih Srba i Hrvata.                                                               

                       

 Sasvim  je postalo normalno, a to je  evidentno, da je  Sarajevo postalo glavni grad Bošnjaka i islama, pa je, u skladu s tim, takav njegov identitet promovisan u   ustaljenu  zvaničnu politiku, dok je multi-kulti princip samo poštapalica za zvanične govore i lažnu promociju grada po mjeri za sve?!

Životi mladih ljudi, Srba i Hrvata,  u Sarajevu su nezamislivi. Zašto? Odgovor uopšte ne iziskuje nekakav napor. Zato što ih skoro da i nema. U svim federalnim opštinama grada  Sarajeva skoro da su prazne rubrike za tek rodjene majušne Srpčiće i Hrvatčiće…Jednostavno, u Sarajevu nema sklopljenih brakova  kad su ove dvije nacionalnosti, pojedinačno, u pitanju. I ono što je, takodje važno, treba naglasiti da su bošnjačke vlasti u Sarajevu uništile  ideju o "gradu za sve", koja je jednu pitomu sredinu pretvorila u pragmatičnu realnost neizdržljivosti za dva konstitutivna naroda.  Za ovakve tvrdnje postoji zaista i previše argumenata.

Nestalo je  Sarajevo u kojem bi neko,  bez problema, smio nositi krst ili križ u sred bijela dana, a da ne strahuje da će ga neko provocirati i nešto mu dobaciti što je blag način za uvrede? Nažalost, nikad se više neće  vratiti ono vrijeme kada su, osim džamija, i crkve bile pune za vjerske praznike, i kada su svi slavili sve, onako komšijski!?

 Svaki optimizam o nekoj budućoj eventualnoj promjeni imidža u Sarajevu, dakle iz skoro potpuno islamiziranog grada u neki novi multietnički grad je samo iluzija i fikcija.

Kažu - poslednja umire nada?! Ne. Nada u budući multietnički grad je sahranjena.

Autor sjovicicslavuj | 14 Septembar, 2008 | read_nums (690)
                               
                                        
Пре деведесет година почела је артиљеријска припрема пробоја Солунског фронта. Дан касније, 15. септембра 1918. године, српска и француска војска кренуле су у напад који је за свега две недеље довео до капитулације Бугарске, а победоносно је окончан ослобођењем Београда 1. новембра.

Држава која је била на прагу уништења у јесен 1915, оставши без војске, владе и краља, тада се подигла из пепела и задивила већи део света (сем оног, махом с немачког говорног подручја, који је Србе и даље сматрао краљеубицама и рушитељима поретка). Разбијена нападима Немаца, Аустријанаца и Бугара, војска је одлучила да не капитулира, већ да се преко Црне Горе и Албаније пребаци до обале где би је савезнички бродови спасли од сигурне смрти. На том путу страдања умрло је или убијено на десетине хиљада људи, не само војника, већ и жена и деце који нису хтели да сачекају окупаторе, већ су се придружили војсци – глас о аустријским и бугарским злочинима над цивилима проносио се брзо.

Стигавши на албанску обалу, међутим, Срби су били разочарани. Обећаних савезничких бродова није било – стигли су тек кад је руски цар Николај послао претећи телеграм владама Француске и Велике Британије да ће се Русија повући из рата ако савезници не спасу „остатке остатака српске војске”.

Тада је решено да Французи окупирају Крф – Грчка је у то време још била неутрална – и да главнину српске војске, скупштину и владу, пребаце тамо. До априла 1916. на ово острво стигло је више од 150.000 људи, али страдање ни ту није престало. Оне који су се први искрцали сачекала је ледена киша, морали су да преживљавају на отвореном, без огрева и хране, све док српска влада није постигла договор са савезницима да ће преко зајма отплатити трошкове своје војске. (На Крфу је, треба рећи, било и Албанаца, припадника војске српског савезника Есад Паше Топтанија, а у костурници на Виду сахрањен је Мустафа Емрилах из Тиране.)

Војска се на јонском острву брзо опоравила и реорганизовала, па је пребачена на Солунски фронт, где је – после Кајмакчаланске битке и ослобођења Битоља 1916. године – у рововима чекала коначну наредбу за ослобођење отаџбине.

Кад је напад почео, српска војска је после Бугара прегазила и неколико немачких дивизија које су покушале да зауставе српско-француски пробој код Ниша и уз местимичне борбе код Врања, Лесковца и Крагујевца силовито ослободила земљу. Држава којој је аустроугарска влада написала посмртницу вратила се из мртвих.

У пробоју Солунског фронта погинуо је 681 Србин, 182 су нестала, а више од две хиљаде је рањено.Губитак становништва у Првом светском рату био је вишеструко већи – од последица рата, злочина Аустријанаца и Бугара, албанске голготе и болести страдало је 1.300.000 људи, или трећина популације – и до данас није надокнађен.

Нема данас ни оне наклоности западног дела света коју смо зарадили у време Великог рата – британска јавност која се згражавала због ужасног злочина краљеубиства у Београду 1903. године током рата је пожртвовано помагала Србима, у малу земљу која се нашла на удару великих сила стизале су медицинске сестре, а 28. јуна 1916. више од 12.000 британских школа укључило се у акцију „Косовски дан”.

Британци данас ништа или готово ништа не знају о подвигу српске војске и страдању Срба од 1914. до 1918.

Да ли је то и наша грешка? Да ли смо и сами заборавили?

 _____________________________________________________

У Републици Српској обиљежена 90. годишњица пробоја Солунског фронта

Datum: 22.09.2008 18:31
Autor: Жељка Добрић          
    

БAЊA ЛУКA - Служењем парастоса у цркви Свете тројице и полагањем цвијећа и вијенаца на Спомен-костурницу жртвама из 1915. године на гробљу "Свети Пантелија" у Бањој Луци јуче је обиљежена 90. годишњица пробоја Солунског фронта.

- Пробој Солунског фронта представља најдуже припреману војну операцију у историји ратовања, која је бриљантно изведеним стратешким предвиђањима и операцијама, задивила цијели свијет, па и саме противнике - изјавио је предсједник Удружења потомака и поштовалаца ратних добровољаца од 1912. до 1918. године Бања Лука Владо Шеварика.

Он је подсјетио да се на челу Прве и Друге српске армије налазио начелник штаба Врховне команде Српске војске ђенерал Живојин Мишић, те да су заједно са савезничким армијама под командом Франша Депереа извели историјски подвиг којим је окончан Први свјетски рат.

- За 45 дана, колико је трајала комплетна операција, српска војска прешла је 600 километара и ослободила читаву Краљевину Србију, да би у наредних мјесец дана ослободила БиХ, Хрватску и Словенију - подсјетио је Шеварика.

Он је рекао да је из БиХ на пробоју Солунског фронта учествовало 48.000 српских добровољаца, док их је само са подручја Крајине било од 8.000 до 10.000.

На Спомен-костурницу жртвама из 1915. године вијенце и цвијеће положили су изасланик предсједника Републике Српске, делегације Народне скупштине и Вијећа народа РС, Владе, Удружења потомака и поштовалаца ратних добровољаца 1912-1918. године, Борачке организације РС, Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила РС, СУБНОР-а, Удружења логораша Другог свјетског рата, Трећег пјешадијског пука Оружаних снага БиХ и градоначелник Бање Луке Драгољуб Давидовић.

Autor sjovicicslavuj | 8 Septembar, 2008 | read_nums (476)
Večernji list         
Upravni odbori - Bošnjacima
Autor Zlatko Tulić
 
Sarajevo nije samo bošnjačko po strukturi stanovništva nego i po nacionalnoj strukturi Upravnih odbora
Sarajevo nije samo bošnjačko po strukturi stanovništva nego i po nacionalnoj strukturi Upravnih odbora
Foto: Arhiva VL
 
   

Premda se već godinama govori o nejednakopravnom položaju Hrvata u BiH, brine činjenica prema kojoj je i FBiH postala tijesna za Hrvate. Naime, u prilog tomu govore izvješća ombudsmana kao i nedavno objavljene statistike o nacionalnoj zastupljenosti u institucijama FBiH, te javnim poduzećima čiji je vlasnik Vlada FBiH. Večernjak je ovih dana došao do novih informacija i dokumenata o nacionalnoj zastupljenosti uposlenih u Javnim poduzećima te strukturi upravnih i nadzornih odbora u tim poduzećima.

Nacionalni re(balans)
Kada je u pitanju nacionalna struktura uposlenih, članova upravnih i nadzornih odbora, slika je u javnim poduzećima  identična ostalim institucijama koje se financiraju iz federalnog proračuna.
Javno poduzeće Željeznice Federacije BiH d.o.o.

Sarajevo koje je nakon zadnjeg rata najviše favorizirano i koje je trebalo postati kralježnica većeg bh entiteta, pretvorilo se u slijepo crijevo. Što se pak tiče nacionalne zastupljenosti uposlenih, najviše je Bošnjaka 3487, Hrvata je 456, Srba 77. Drugim riječima to znači da nacionalni balans nije čak ni “podnošljivih“ 1: 3 u korist Bošnjaka nego isti iznosi 1:7, premda se bošnjačka politička elita često poziva na popis iz 1991. godine.

Muslimani i Bosanci
Nacionalna struktura nadzornog odbora je također u korist Bošnjaka. Od 11 članova, 6 su Bošnjaci, 4 Hrvata i 1 Srbin. Nacionalna struktura uprave također je u korist Bošnjaka. Od šest članova trojica su Bošnjaci, 2 Hrvata i 1 Srbin.

Inače kada su u pitanju upravni i nadzorni odbori u većini javnih poduzeća, Bošnjaci čine veliku, ili apsolutnu većinu. Drastičan primjer nepoštivanja višenacionalne zastupljenosti zrcali se u primjeru JP Sarajevoputevi d.d. Sarajevo. Naime, od 130 uposlenika njih 127 su Bošnjaci, 3 Hrvata i 1 Srbin. U upravi te u nadzornom odboru također sjede po dva Bošnjaka te po jedan Hrvat i Srbin. No, najbizarniji primjer izjašnjavanja uposlenika razvidan je na primjeru nacionalne zastupljenosti u JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo.

U ovom javnom poduzeću osim 2015 uposlenih Bošnjaka, rade i 142 Muslimana, 10 Bosanaca, 10 ostalih, 60 Hrvata i 24 Srbina. 83 uposlenika nisu se izjasnili o nacionalnoj pripadnosti. Inače od četri člana uprave JP BH Pošta sva četvorica su Bošnjaci, a u nadzornom od šest članova 4 su Bošnjaka, 1 Hrvat i 1 Srbin.

Slavko Jovičić: Već 32 sjednice čekam odgovor

Slavko Jovičić Slavuj, zastupnik SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, ponovo je zatražio informaciju o nacionalnoj zastupljenosti zaposlenih u državnim institucijama.

Za Večernjak Jovičić je kazao da je informaciju o nacionalnoj zastupljenosti zatražio na 2. sjednici Zastupničkog doma, a do održavanja zadnje, 34., nije dobio odgovor.

 Po mojim saznanjima, nacionalna zastupljenost u institucijama države slična je onoj u FBiH. I u tim institucijama najviše je zaposlenih  Bošnjaka. Vjerovatno iz tih razloga nekomu nije stalo da mi se odgovori na moje zastupničko pitanje - istiće Jovičić.
Autor sjovicicslavuj | 8 Septembar, 2008 | read_nums (382)

 Stručnjaci za bezbednost upozoravaju da će kao operativci za prisluškivanje u OBA i SIPA biti zaposleni amateri i ljudi „sa ulice" i da će to otvoriti ogroman prostor za zloupotrebe

 

Agencija za državnu službu BiH raspisala je javni konkurs za radna mesta u Centru za zakonito presretanje komunikacija pri posebnom odeljenju Agencije za istrage i zaštitu, koji će, uz OBA, jedini moći da koriste nove mogućnosti za prisluškivanje u BiH!

Stručnjaci za bezbednost tvrde da je reč o nečuvenom skandalu, koji će omogućiti da visoke zvaničnike, ali i obične građane u BiH, prisluškuju obični amateri, takoreći ljudi pokupljeni sa ulice! Izvor Pressa RS iz obaveštajnih struktura u BiH kaže da u istoriji ovih delatnosti nije zabeležen slučaj da na ovako osetljive pozicije budu imenovani ljudi koji nemaju nikakvog iskustva.

 
 

Petar Đokić: To je neverovatno!

Predsednik Odbora za odbranu i bezbednost NSRS Petar Đokić ističe da je neverovatno i neprimereno da se osobe koje će raditi na prisluškivanju razgovora biraju putem konkursa. On tvrdi da će na narednoj sednici odbora jedna od glavnih tema biti upravo ovo pitanje.

- Na takvim poslovima moraju da rade ljudi koji će biti izabrani na poseban način, odnosno iskusni i prekaljeni profesionalci, koji će moći da suoče sa tako odgovornim zadacima, a ne neko ko će prvi put kročiti u takve delatnosti - istakao je Đokić za Press RS.

- Oni koji budu primljeni imaće status državnog službenika, a plata bi trebalo da im bude oko 1.400 maraka! Ti ljudi biće primljeni na radno mesto administratora interfejsa i administratora u Centru za zakonito presretanje komunikacija. Jedan od uslova konkursa jesu tri godine iskustva na istim ili sličnim poslovima, ali postavlja se pitanje koji su to isti ili slični poslovi, kada u BiH prisluškivanje nije bilo legalno. Da li ćemo u SIPA i OBA zaposliti strane eksperte ili potpune amatere? - pita naš sagovornik.

S obzirom na to da se radi o vrlo osetljivim pozicijama, naš izvor upozorava i na mogućnost nezakonitog prisluškivanja po političkoj direktivi, pa i curenja informacija od državnog značaja.

- To otvara ogromne mogućnosti zloupotrebe! I pored najava da obični građani nemaju čega da se plaše, mnogi u BiH su postali sumnjičavi prema novoj opremi za prisluškivanje, kojom može da se presretne svaki telefonski razgovor, poruka ili imejl! Ta sumnjičavost će biti još i veća, ako na tim pozicijama budu zaposleni ljudi sa ulice! - ističe naš sagovornik.

Član zajedničke komisije Parlamenta BiH za kontrolu rada OBA Slavko Jovičić Slavuj ističe da je raspisivanje „konkursa za prisluškivače" neshvatljivo, jer on otvara veliki prostor za zloupotrebe ovlašćenja i poverenja koje ti ljudi dobiju.

- Tražiću sastanak sa direktorima obe bezbednosne agencije u BiH i insistiraću da se na te pozicije postave ljudi sa velikim iskustvom u obaveštajnoj delatnosti! Preko ovog konkursa, za koji sam, priznajem, saznao iz medija, posao na praćenju i presretanju komunikacija trebalo bi da dobiju dva pripravnika, što je nedopustivo! Istina je da je BiH dobila najnoviju opremu za prisluškivanje i osim toga što će oni koji se njome služe biti pod lupom javnosti, njihov rad će pratiti i mnogi članovi svetskih obaveštajnih službi koji vršljaju po BiH! - kaže Jovičić.

On navodi da nijedno praćenje ili presretanje razgovora, poruka i elektronske pošte neće biti moguće ako to ne odobri Sud BiH i tvrdi da pošteni građani zaista nemaju zbog čega da se plaše.

- Međutim, za razliku od poštenih, svi lopovi, krijumčari, dileri droge, kriminalci, teroristi i njima slični biće pod posebnom lupom! Ipak, niko sa sigurnošću ne može reći da zloupotreba neće biti, jer u sadašnjim obaveštajnim strukturama BiH rade ljudi sa vrlo sumnjivom prošlošću - zaključuje Jovičić.

fakti

 # U BiH početkom novembra prošle godine dopremljena je najsofisticiranija oprema za prisluškivanje, koja omogućava presretanje telekomunikacija na području čitave zemlje

 # Evropska komisija je za tu opremu izdvojila 2,1 milion maraka

  # Oprema omogućava prisluškivanje fiksnih i mobilnih telefona, te praćenje telefaksa, elektronske pošte i SMS poruka

Ž. MARKOVIĆ

«Prethodni   1 2 3 ... 37 38 39 40 41 42 43  Sledeći»
    My picture!

Kategorije

Arhiva