Slavko Jovičić -

Republika Srpska - Nesuglasice u izjavama i postupcima kadrova SNSD

Autor sjovicicslavuj | 1 Septembar, 2009 | read_nums (358)

  Neslaganja ugrožavaju interese Srpske

  Autor: SLOBODAN POPADIĆ | Foto:G. Šivački | 31.08.2009. -
   
  Neslaganja ugrožavaju interese Srpske

  Banjaluka - Mada SNSD važi za je­di­­n­stvenu stranku, sa ne­viđenom podrškom građana u RS, poslednjih meseci u izjavama i postupcima njenih kadrova sve su češće nesuglasice. Većina ih je karakteristična za funkcionere u institucijama BiH, pa se postavlja pitanje koliko ovakva neusaglašenost utiče na zastupanje interesa RS u zajedničkoj vlasti.

  Neslaganja su počela u aprilu, oko odluke o promenu Ustava BiH, a nastavila su se na strategiji za povratak izbeglica, Zakona o zaštiti domaće proizvodnje, pristupanja NATO, ostanka stranih sudija i tužilaca…
  Mada u ovoj stranci tvrde da se radi o „sitnicama”, ovakvi postupci funkcionera SNSD, prema tvrdnjama upućenih, mogli bi da znače aktuelizovanje struja unutar stranke, koje se suprotstavljaju Miloradu Dodiku, a koje navodno predvode član Predsedništva BiH Nebojše Radmanovića i predsedavajući Saveta ministara Nikole Špirića.

  Analitičar Slavo Kukić kaže da ne veruje da Špirić može protivrečiti Dodiku, što nije slučaj sa Radmanovićem.
  „Špirić je čovek koga karakteriše plivanje u politici. Dovoljan je malo jači glas Dodika da se primiri. Ali, Radmanović je jako umeren. Njemu može prekipeti često nekontrolisano javno istupanje Dodika. Ova teza stoji i ja u nju verujem. Logično mi je da Radmanović u jednom trenutku kaže da ne može dalje sa Dodikom”, kaže Kukić.

  Politički analitičar Ta­nja Topić uverava da raz­lič­iti postupci i izjave ka­d­rova SNSD ne znače su­­k­obe u stranci, već samo neusaglašenost sa centralom u Banjaluci.
  „Drugi razlog može biti testiranje javnosti, odnosno da se pre donošenja neke odluke u stranci dogovore oko različitih istupa, da bi se oslušnula reakcija javnosti i drugih stranaka. Ne bih rekla da sve ovo utiče na interese RS u zajedničkim institucijama, jer sve stranke i pojedinci u organima BiH čvrsto zastupaju Srpsku”, kaže ona.

  Lider PDP Mladen Ivanić kaže da primeri neslaganja kadrova SNSD šalju naznake „potpunog raspada sistema”.
  „Nemoguće je, na primer, da se desi da delegati SNSD u Domu naroda državnog parlamenta glasaju za ustavne promene bez znanja šefova. Ako je to stvarno tako, onda je u pitanju potpuni raspad sistema u stranci. U svakom slučaju, u pitanju je loš posao za RS”, kaže Ivanić.
  On tvrdi da različiti stavovi u slučaju ostanka stranih sudija i tužilaca pokazuju da neki „više popuštaju” pod međunarodnim pritiscima, a drugi „podilaze” šefu.

  Međutim, delegat SNSD u Domu naroda državnog parlamenta, Dušanka Majkić, koja je često imala drugačije stavove od svojih kolega, kaže da je SNSD velika stranka i da nije u mogućnosti da usaglasi sve stavove u prvom momentu, ali se usaglase u „drugom” momentu.
  „Ništa nije frapantno različito da bi dovelo u pitanje osnovnu politiku SNSD, koja nikad neće biti izneverena. Ali, stranka ima koordinate u kojima se može kretati. Nemamo obavezu da u određenom momentu svi recitujemo istu pesmicu. Kao član stranke navodim razlog i argumente za svoje mišljenje”, kaže Majkićeva.

  Raskol u stranci demantuje i poslanik SNSD u PD PSBiH Slavko Jovičić. On tvrdi da je stranka „demokratska”, u kojoj svako ima pravo na svoje mišljenje. To, uverava Jovičić, demantuje tvrdnje da se u SNSD „diriguje” iz jednog centra.

  Najveće nesuglasice SNSD

  - U aprilu delegati SNSD podržali izmene Ustava BiH, da bi povukli saglasnost nakon reakcije iz stranke

  - Savet ministara usvojio strategiju za povratak izbeglica, ali su je oborili delegati SNSD u parlamentu Bosne i Hercegovine

  - Delegati i poslanici SNSD podržali Zakon o zaštiti domaće proizvodnje uprkos protivljenju resornog ministra i stranačkog kolege Mladena Zirojevića

  - Milorad Dodik pozvao vojnike OSBiH da ne idu na vežbu NATO u Gruziju, a Predsedništvo BiH, u kome je i Nebojša Radmanović, poslalo pismo namere za ulazak u NATO

  - Milorad Dodik i Igor Radojičić poručuju da strane sudije i tužioci treba da idu iz Suda i Tužilaštva BiH, ali je Savet ministara, sa Nikolom Špirićem na čelu, usvojio izmene zakona koje predviđaju ostanak stranaca u predmetima ratnih zločina

  - Dušanka Majkić poručila da u stranci neće glasati za podršku Sadiku Ahmetoviću na mesto ministra bezbednosti, Dodik poručio da Ahmetović nije sporan

   http://www.blic.rs/repsrpska.php?id=108552


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva