Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 14 Maj, 2009 | read_nums (302)
Teme
Foto: Arhiv
13.05.2009.
Istražna komisija za svoj rad tražila je iznos od 45.000 do 50.000 KM, a sredstva bi bila obezbijeđena iz plata članova Parlamenta BiH...

Privremeni izvještaj Istražne komisije za utvrđivanje utroška donatorskih sredstava biće upućen Komisiji za finansije i budžet Zastupničkog doma, kako bi bio razmotren cijeli projekat i način obezbjeđivanja sredstava potrebnih za njegovu realizaciju.

Istražna komisija za svoj rad, odnosno za vođenje projekta, tražila je iznos od 45.000 do 50.000 KM, a sredstva bi, kako je predloženo, bila obezbijeđena iz plata članova Parlamenta BiH.

Usvojen je zaključak da cijeli izvještaj s prijedlogom finansiranja bude dostavljen nadležnoj komisiji na razmatranje.

Zastupnik SNSD-a Slavko Jovičić, pozivajući se na 'neslavan mandat' prošlog saziva iste komisije, čiji rad nije dao nikakve rezultate, naglasio je tokom rasprave da ni ovom sazivu komisije "ne bi dao ni marke".

Kako je kazao, utvrđivanjem utroška donatorskih sredstava trebale bi se baviti Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) i Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, a ne Parlament BiH.

Zastupnički dom odbio je danas raspravljati o Prijedlogu mjera iz nadležnosti Vijeća ministara BiH za ublažavanje posljedica globalne ekonomske krize, uz obrazloženje da je Vijeće ministara "promašilo temu".

Zastupnički dom je tražio da mu se dostavi pregled i procjena stanja, te analiza do sada poduzetih mjera na različitim nivoima u BiH.

Za narednu sjednicu odgođeno je razmatranje Informacije o radu Tužilaštva BiH za prošlu godinu jer današnjoj sjednici nije bio u prilici da prisustvuje glavni tužilac Milorad Barašin.

Autor: Srna
Autor sjovicicslavuj | 14 Maj, 2009 | read_nums (259)

 

 САРАЈЕВО, 13. МАЈА (СРНА) - Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ одлучио је данас да све иницијативе о уставним промјенама буду упућене Уставноправној комисији овог дома на усаглашавање и договарање, чиме је завршена бурна расправа о приједлогу одлуке СДА о приступању измјенама Устава БиХ.

Претходно је замјеник предсједавајућег Представничког дома Милорад Живковић повукао свој приједлог закључка о провођењу анкете у којој би се грађани БиХ изјаснили у каквој земљи желе да живе, констатујући да је очигледно да нема демократског расположења за такво шта.

Истичући да не доводи у питање суверенитет БиХ, Живковић је оцијенио да је суверенитет ограничен самим присуством ОХР-а.

Посланик СНСД-а Славко Јовичић као ману приједлога одлуке СДА навео је чињеницу да он није договорен са другим посланичким клубовима.

"Пустите Пруд, Пруда више нема, све је сад на нама и зато је потребна сагласност свих странака о овако важном питању", истакао је Јовичић.

Независни посланик Момчило Новаковић констатовао је да је судбина уставних промјена у рукама парламента, али прије свега политичких лидера и јединства међународне заједнице у том процесу.

Предсједавајући Представничког дома Бериз Белкић данас је информисао посланике да још није формирана радна група за припрему приједлога уставних промјена, о чему су су се парламентарне странке на основу иницијативе ХДЗ-а 1990 договориле почетком априла.

"Нема сагласности између колегијума два парламентарна дома - о садржају којим би се бавила радна група ни о ангажовању експертских група", навео је Белкић.

Приједлогом одлуке СДА предвиђа се формирање комисије која ће урадити текст амандмана на Устав БиХ, а коју би уз представнике странака заступљених у парламенту БиХ чинили и домаћи и страни експерти.

Измјене Устава, према овом приједлогу, односиле би се на усклађивање Устава БиХ са Европском конвенцијом о људским правима, надлежности државе, средњих и локалих нивоа власти, функционалније институције БиХ те територијалну организацију БиХ и средњих нивоа власти.

Autor sjovicicslavuj | 13 Maj, 2009 | read_nums (347)

 

12.05.2009

Do kraja ovog mjeseca moglo bi biti poznato koje zemlje regije ispunjavaju uslove za ukidanje viza. S obzirom da je Bosni i Hercegovini ostao mali broj neispunjenih zadataka, ali veoma bitnih, postoji bojazan da građani ove zemlje i dalje neće moći jednostavno i slobodno putovati, odnosno da će redovi pred ambasadama ostati svakodnevna slika ove zemlje. Međutim, nekoliko bh. političara, podstaknutih i stavom visokog predstavnika, smatra da je moguće ispuniti sve uslove kako bi BiH dospjela na takozvanu bijelu šengen listu.

Građani BiH naredne godine mogli bi nesmetano da putuju u zemlje Evropske unije, ukoliko se domaći političari dogovore. Od njihovog dogovora zavisi i to hoće li Bosanci i Hercegovci i dalje morati da prikupljaju bezbroj papira i da čekaju u beskrajnim redovima pred stranim ambasadama. Zadatke za ukidanje viza tehnički je moguće ispuniti do kraja juna, tvrde neki od bh političara.

Valentin Inzko, Foto: Midhat Poturović
 
Izvještaj o napretku zemalja regiona Evropska komisija trebala bi da završi do kraja ovog mjeseca, što je dovoljno vremena da se u Parlamentu usvoje potrebni zakoni, od kojih je većina već spremna. Od 174 postavljena uslova prostalo je 27 otvorenih pitanja. Sve susjedne zemlje ispunile su postavljene zadatke i najvjerovatnije će ući na takozvanu bijelu šengen listu. Na ovo je upozorio i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko i pozvao bh. političare da se dogovore:

„Ako oni mogu, što ne može Bosna? Mislim da bi još uvijek mogla, ako po ubrzanom postupku prihvati neke zakone. Meni je žao ako su neki zakoni nepotpuni. Treba ih poboljšati, u svakom smislu, ali mislim da su to neki uslovi koji su isti za sve. Bili su isti, naravno, i za Austriju. Ja nisam neko ko će podržavati loše zakone. Kao pravnik nikad to ne bih uradio. Ako su to uradile susjedne zemlje, valjda će to biti moguće i ovdje, inače će BiH ostati jedina zemlja sa viznim režimom.“


Beriz Belkić, Foto:
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Beriz Belkić podsjeća da je, između ostalog, potrebno usvojiti Zakon o kontroli granice, Zakon o kontroli kretanja oružja i Zakon o međunarodnoj saradnji u krivičnim stvarima. Ova zakonska rješenja, kaže Belkić, nemaju podršku poslanika iz RS:

„Ne vidimo šta je to što nije dovoljan kvalitet za podršku od strane poslanika iz Republike Srpske. Prije će biti standardna priča – ne prenositi ništa na državu Bosnu i Hercegovinu, ne slabiti pozicije entiteta i praviti rješenja koja praktično idu na model rješenja za dva entiteta. Dakle, ne izvornu državnu instituciju, nego neko dogovaranje, da entiteti sinhroniziraju, da imaju posebne strukture koje to prate itd.“

Zastupnica SNSD-a u državnom Parlamentu Dušanka Majkić tvrdi da poslanici iz RS ne žele da prihvate ove zakone jer nisu kvalitetni, što je prema njenim riječima potvrdilo i više međunarodnih organizacija:

„Zašto ne prihvatate zakon za kojeg je pet međunarodnih organizacija reklo da zakon ne valja? Zašto ne prihvatate zakon za koji su pojedini predstavnici međunarodne zajednice rekli da je to zakon koji je lošiji od onog koji imamo? Od četiri sporna zakona, tri ne mogu proći zato što nemaju potreban kvalitet da bi prošli.“

I drugi poslanici iz RS sličnog su mišljenja. Slavko Jovičić:

„Nećemo ih nikad usvojiti zato što ti zakoni nisu na pravi način definisani, što ne mogu dobiti podršku. Stvar je unutrašnje organizacije države koja treba da donese te zakone, ali ako se ti zakoni kroje samo po mjeri jednog naroda, oni ne mogu dobiti podršku drugog i ne možemo mi snositi odgovornost.“

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma bh. Parlamenta Niko Lozančić, ipak vjeruje da BiH još ima vremena da ispuni potrebne uslove i omogući svim građanima da nesmetano putuju:

„Ja osobno mislim da postoje sve pretpostavke da već do kraja ovog mjeseca možemo, bar ono što se tiče Parlamentarne skupštine BiH realizirati, odnosno usvojiti zakone, od kojih su neki tek u proceduri, a neki su već ranije bili u proceduri, pa su iz određenih razloga pali. Meni se čini da je najracionalnije u ovom trenutku organizirati ili posebnu sjednicu ili da se Kolegij pojavi kao
predlagatelj tih zakona, da ih uputimo po žurnoj proceduri na sjednicu koja će biti do kraja ovog mjeseca i da ih kao takve razmotrimo i usvojimo.“
 
U opoziciji su pak pesimisti. Denis Bećirović iz SDP-a ne vjeruje da se za kratko vrijeme mogu ispuniti preostali uslovi za liberalizaciju viznog režima. Bećirović svoj pesimizam temelji na tome da se stranke na vlasti ne mogu dogovoriti:


„Ti ljudi uživaju jako dobre privilegije, imaju visoke poslaničke plate, imaju diplomatske pasoše, nesmetano putuju i troše novac poreskih obveznika u BiH, tako da se njima evidentno ne žuri. To što sva tri naroda u BiH nemaju priliku da, realno, ubrzaju svoj put, kao što je to učinjeno u Srbiji i Makedoniji, to njih, izgleda, puno ne zabrinjava.“
 
 
Autor sjovicicslavuj | 11 Maj, 2009 | read_nums (334)

Puls-kolumna
 

 11.05.2009

Već više mjeseci, ma ispravnije je reći - više godina, određena lobistička grupa, oličena u bošnjačkim lobističkim krugovima, predvođena pijanistom Sašom Toperićem, ne izbiva iz kabineta nekolicine američkih kongresmena i senatora u Vašingtonu i otvoreno se zalaže za donošenje novog ustava BiH, naravno, na štetu srpskog naroda.

 Drugim riječima, ta grupa otvoreno radi na rušenju Dejtonskog sporazuma i takvim aktivnostima degradira postojanje i ravnopravnost tri konstitutivna naroda - Srba, Bošnjaka i Hrvata, čime se ruši i Ustav BiH, jer se upravo Ustav zasniva na postulatima ravnopravnosti i postojanju konstitutivnih naroda i ostalih u BiH. Jasno je onda da su sve aktivnosti "pijaniste" Toperića trezveno usmjerene na ukidanje RS i na stvaranje unitarne BiH i to po mjeri samo jednog naroda, zar treba i napominjati - bošnjačkog. Zašto se onda pitamo kako to nastaju i kako se donose razne rezolucije, koje po sistemu zadatih optužbi unaprijed za sve optužuju Srbe i RS, i to se dešava i u Kongresu SAD i u Evropskom parlamentu i na mnogim drugim mjestima. Dakle, ti i mnogi drugi lobisti rade samo u interesu bošnjačkog naroda i pritom se lažno predstavljaju za bosansko-hercegovačku dijasporu koja, uzgred rečeno, kao udružena cjelina Srba, Bošnjaka, Hrvata i ostalih, nigdje u svijetu i ne postoji, pa samim tim, ni u Sjedinjenim Američkim Državama!

Sve stalne članice Savjeta bezbjednosti, pa i nestalne, suverene su i samostalne države. BiH ne ispunjava ni minimum tih kriterijuma, pa samim tim i ne ispunjava ni osnovne uslove nezavisne i samostalne države kako je to definisano za sve članice i to u Povelji o članstvu, organizaciji i funkcionisanju Ujedinjenih nacija.

Niz je primjera koji BiH oduzimaju atribute suverene zemlje. Opšte poznato je da je BiH jedina zemlja u svijetu kojom upravlja i vlada OHR, zapravo institucija koje čak nema ni u Dejtonskom sporazumu. Ali birokratizovani OHR jeste sve u BiH. OHR je i Predsjedništvo BiH i Skupština BiH i Savjet ministara BiH i cjelokupni pravosudni sistem, ma sve i svja je OHR. Nijedna domaća institucija niti njeni predstavnici koji su izabrani na demokratskim i legalnim izborima ništa ne mogu, a mnogo puta i ne smiju uraditi bez saglasnosti OHR. Nadalje, BiH je jedina zemlja na ovoj planeti u kojoj u najvišoj sudskoj instanci, dakle u Ustavnom sudu, sjede i rade tri stranca!? To je nezabilježen slučaj u svijetu i nijedna demokratija, autokratija, diktatura, anarhija... takav slučaj ne poznaje u praksi! Ista situacija je i u Sudu BiH. To implicira da ovom zemljom ne upravljaju domaće vlasti, kao što je to normalna situacija u svakoj drugoj zemlji! Za BiH bi mnogo značilo da postane nestalna članica Savjeta bezbjednosti za period 2010-2011. godine, ali kako doći do toga ako su domaće vlasti, koje su izabrane na demokratskim izborima, samo paravan iza kojeg vladaju predstavnici međunarodne zajednice.

I da zaključim. BiH je već izdvojila određena sredstva, a ministar spoljnih poslova, Sven Alkalaj, traži još para kako bi se ojačala Misija BiH pri UN u Njujorku i koja bi još intenzivnije lobirala kod ostalih članica UN da BiH postane nestalna članica Savjeta bezbjednosti. Naravno, da su prilike u ovoj zemlji normalne i da domaće institucije upravljaju ovom državom, sasvim logično bi bilo i odgovaralo bi svakom čovjeku u BiH da ova zemlja bude izabrana u izvršni organ UN. Ali, pošto BiH nije suverena i samostalna i ona to neće ni biti sve dotle dok ovom zemljom upravljaju stranci, onda je sasvim razumljivo da naša zemlja ne treba i ne može da bude nestalna članica Savjeta bezbjednosti.

Obje opcije su u igri i, sad za sada, ravnopravne su i sa istim su izgledima na uspjeh ili neuspjeh. Dakle, mogući rezultat je: iz jedan u dva, ali i iz dva u jedan, odnosno i nula!?

Autor sjovicicslavuj | 9 Maj, 2009 | read_nums (324)

 PIŠE: Slavko JOVIČIĆ SLAVUJ

Već više mjeseci, ma ispravnije je reči - više godina,  odredjena lobistička grupa, oličena u bošnjačkim lobističkim krugovima, predvodjena pijanistom Sašom Toperićem ne izbiva iz kabineta nekolicine američkih kongresmena i senatora u Vašingtonu i otvoreno se zalaže za donošenje novog Ustava Bosne i Hercegovine, naravno na štetu srpskog naroda. Drugim riječima, ta skupina otvoreno radi na rušenju Dejtonskog sporazuma i takvim aktivnostima degradira postojanje i ravnopravnost tri konstitutivna naroda – Srba, Bošnjaka i Hrvata, čime se ruši i Ustav BiH, jer se upravo ustav zasniva na postulatima ravnopravnosti i postojanju konstitutivnih naroda i ostalih u BiH. Jasno je onda da su sve aktivnosti „pijaniste“ Toperića trezveno  usmjerene na ukidanje Republike Srpske i na stvaranje unitarne BiH i to po mjeri samo jednog, zar treba i napominjati – bošnjačkog naroda. Zašto se onda pitamo kako to nastaju i kako se donose razne rezolucije, koje po sistemu zadatih optužbi unaprijed za sve optužuju Srbe i Republiku Srpsku, i to se dešava i u američkom Kongresu i u Evropskom parlamentu i na mnogim drugim mjestima. Dakle, ti  i mnogi drugi lobisti rade samo u interesu bošnjačkog naroda i pritom se lažno predstavljaju za bosansko-hercegovačku dijasporu koja, uzgred rečeno, kao udružena cjelina Srba, Bošnjaka, Hrvata i ostalih, nigdje u svijetu i ne postoji, pa samim tim, ni u Sjedinjenim američkim državama!

 Sve stalne, pa i nestalne članice Savjeta bezbjednosti su suverene i samostalne države. Bosna i Hercegovina ne ispunjava ni minimum tih kriterija, pa samim tim, i ne ispunjava ni osnovne uslove nezavisne i samostalne države kako je to definisano za sve članice i to u  Povelji o članstvu, organizaciji i funkcionisanju Ujedinjenih nacija.

 Niz je primjera koji Bosni i Hercegovini oduzimaju atribute suverene zemlje. Opšte poznato je da je pak Bosna i Hercegovina jedina zemlja u svijetu kojom upravlja i vlada OHR, zapravo institucija koje čak nema ni u Dejtonskom sporazumu. Istina, u Dejtonskom sporazumu je predvidjena funkcija visokog predstavnika kao tumača civilnog dijela iz Anexa 10.  Dejtonskog sporazuma. Ali birokratizovani OHR je sve u Bosni i Hercegovini. OHR je i Predsjedništvo BiH i Skupština BiH i Savjet ministara BiH i cjelokupni pravosudni sistem, ma sve i svja je OHR. Jer, nijedna domaća institucija niti njeni predstavnici koji su izabrani na demokratskim i legalnim izborima ništa ne mogu, a mnogo puta i ne smiju uraditi bez saglasnosti OHR-a.

 Nadalje, BiH je jedina zemlja na ovoj planeti u kojoj u najvišoj sudskoj instanci, dakle u  Ustavnom sudu sjede i rade tri stranca!? To je nezabilježen slučaj u svijetu i nijedna demokratija, autokratija, diktatura, anarhija... takav slučaj ne poznaju u praksi!  To nijedna zemlja svijeta, pa ni one od svega desetak hiljada stanovnika sebi nisu i ne bi to dozvolile. E, takva „pravna“ organizacija je nametnuta BiH i samim tim -  Ustavni sud BiH je, nažalost, izgubio svaki legalitet i legitimitet kao  najvažnija domaća sudska instanca.

 

 Ista situacija je i u Sudu BiH u čijim najvažnijim odjeljenima sjede i kojim upravljaju strani tužioci i sudije. U ovoj zemlji i o ovoj BiH može da o pravosudnom sistemu govori i Doris Pak (članica Evropskog parlamenta), i ko god to želi od stranaca,  samo mi domaći političari smo lišeni takve mogućnosti, jer zaboga, odmah nam se spočitava da se, eto, kao miješamo u nezavisno pravosudje? Ne miješamo se mi niti to želimo, a i kako bi, kad nam  nije omogućeno da se miješamo čak i u svoj posao! To implicira da ovom zemljom ne upravljaju domaće vlasti, kao što je to normalna situacija u svakoj drugoj zemlji!

 Za BiH bi mnogo značilo da postane nestalna članica Savjeta bezbjednosti za period 2010.-2011. godine, ali kako doći do toga, ako zemljom upravljaju stranci, ako su domaće vlasti koje su izabrane na demokratskim izborima samo paravan iza kojeg vladaju predstavnici medjunarodne zajednice, iste te zajednice koja nas je sve zajedno vratila u prvi razred osnovne škole i koja nam je propisala da svi, bez obzira na godine i obrazovanje, moramo tek početi učiti pisati i čitati o demokratiji i savremenoj civilizaciji. Ista ta medjunarodna zajednica sve naas u BiH gleda kao da smo juče sišli sa drveća ili da smo izašli iz nekih divljih katakombi!

 I da zaključim. BiH je već izdvojila odredjena sredstva, a ministar inostranih poslova Sven Alkalaj traži još para kako bi se ojačala Misija BiH pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku i koja bi još intenzivnije lobirala kod ostalih članica UN-a da BiH postane nestalna članica Savjeta bezbjednosti. Naravno, da su prilike u ovoj zemlji normalne i da domaće institucije upravljaju ovom državom, sasvim logično bi bilo i odgovaralo bi svakom čovjeku u BiH da  ova zemlja bude izabrana u izvršni organ UN.

Savjet bezbjednosti UN-a

 

Ali, pošto BiH nije suverena i samostalna i ona to neće ni biti sve dotle dok ovom zemljom upravljaju stranci, onda je sasvim razumljivo da naša zemlja ne treba i ne može da bude nestalna članica Savjeta bezbijednosti. Druga je stvar što bih ja iskreno želio i volio da  BiH bude izabrana. No, rekao sam koji su to limitirajući faktori....Ali, danas u svijetu ne postoje pravo i pravda i to su samo izvedene fikcije iz sile, snage i moći onih velikih. Zato, nikakvo iznenadjenje  neće biti ako BiH bude izabrana ili ne bude izabrana za nestalnu članicu Savjeta bezbjednoosti Ujedinjenih nacija. Obje opcije su u igri i, sad za sad,  ravnopravne su i sa istim su izgledima na uspjeh ili neuspjeh. Dakle, mogući rezultat je: iz jedan u dva, ali i iz dva u jedan, odnosno i nula!?

 _______________________________________________________

Comment on the English language
Can Bosnia and Herzegovina inconstant become a member of the United Nations Security Council?

By: Slavko Jovicic Slavuj
 
Already more months, any accurately the words - for several years, a certain logistics group, embodied in the Bosnian logistics community, led by pianist Sasom Topericem not leving from the office of a few U.S. congressman and Senator in Washington and openly advocates for the adoption of the new Constitution of Bosnia and Herzegovina, of course, to the detriment of the Serbian people. In other words, the group opened for demolition of the Dayton agreement, and such activities degrades the existence and equality of the three constituent peoples - Serbs, Bosniaks and Croats, which is unfortunate and the Constitution of BiH, because it is the constitution based on equality and postulates the existence of constituent peoples and others in the Bosnia and Herzegovina. It is clear then that all activities, "pianist" Toperica soberly routed to the abolition of the Republic of Serbian and the creation of unitary Bosnia and Herzegovina and to the extent only one, is should leader - the Bosniak people. Why are you asking how to appear and how to make a variety of resolutions, that the system given in advance for all charges accuse the Serbs and the Serb Republic, and that happens in the U.S. Congress and European Parliament and many other places. So, you and many other lobbyists working in the interests of the Bosniak people, and while falsely representing to the Bosnia Herzegovina diaspora, which, in passing said, as a united entity of Serbs, Bosnians, Croats and others, Nowhere in the world and does not exist, and consequently, even in the United States of America!

  All permanent, and inconstant Security Council members are sovereign and independent state. Bosnia and Herzegovina does not meet even the minimum criteria, and the team, and does not meet even the basic terms of independent and independent state to the defined for all members to the Charter of the membership, organization and functioning of the United Nations.

  A series of examples is that Bosnia and Herzegovina take attributes of sovereign countries. Generally known that the Bosnia and Herzegovina the only country in the world which manages the government and the OHR, in fact, even institutions that there is no agreement in Dayton. However, in the Dayton agreement provides for the functions of the High Representative as part of the civilian interpreter Anexa 10th The Dayton Agreement. But all the bureaucratic OHR in Bosnia and Herzegovina. OHR and the BiH Presidency and BiH Parliament and the Council of Ministers and the entire judicial system, any and all any the OHR. For any local institutions or their representatives who were elected on the democratic and legal elections, nothing can, and many times and not be done without the consent of OHR.

  Furthermore, BiH is the only country on this planet where the highest judicial instance, then sat in the Constitutional Court and the work of three stranger!? This is the unbooked case in the world and no democracy, monocracy, dictatorship, anarchy ... such cases do not know in practice! To any country around the world, not even one of only ten thousand inhabitants themselves are not, and should not be allowed to. E, such a "legal" organization is imposed Bosnia and Herzegovina and the team - the Constitutional Court of BiH has, unfortunately, lost all legality and legitimacy as priority home jurisdiction.

  The same situation is in the Court of BiH in which the most important sectors sat and managed by the prosecutors and judges. In this country, and the BiH can speak about the judicial system, and Doris Pack (member of European Parliament), and who wants the foreigners, just like local politicians, we deprived of such opportunities, because  now we are remakes to behold, as mix independent judiciary? No  we not want to, and so that, when we are not able to mix  even your job! This implies that the land is not managed by local authorities, as is the normal situation in any country!

  For Bosnia and Herzegovina would mean a lot to be inconstant member Security Council for the period 2010.-2011. years, but how to get to, if the land is managed by the party, if the local authorities that are selected in democratic elections, only a screen behind the rule that representatives of the international community, the community and that we were all together back in the first grade of elementary school and we prescribed to all, regardless of the year and education, we have only begin to learn to write and read about democracy and modern civilization. The same all the international community in BiH us looks as if we came down yesterday with trees or that we came out of some wild catacombs!

  And to conclude. BiH has already allocate certain funds, and the Minister of Foreign Affairs Sven Alkalaj search more money in order to strengthen the BiH Mission to the United Nations in New York and that more intensive lobirala with other members of the UN to Bosnia and Herzegovina to become inconstant member Security Council. Of course, that the situation in this country and the normal domestic institutions to manage this state, it would be logical and appropriate to each man in this land of Bosnia and Herzegovina to be elected in the executive body of the UN.

UN Security Council and But, as BiH is not a sovereign and independent, and it will not even be all that far, while the land is managed by foreigners, it is quite understandable that our country should not and can not be a member of the Council of inconstant sekurity. The second thing is that I genuinely loved and wanted to BiH be selected. No, I said that they are limiting factors .... But, in today's world there is no law and justice and are derived from the fiction of force, power and the power of those large. So, no surprise will not be If I be selected or not selected for inconstant sekurity member of the Council of the United Nations. Both options are in the game, and now, for now, are equal and the same with the prospect of the success or failure. So, the result is possible: from one in two, and from two to one, or zero and!?
 
Autor sjovicicslavuj | 4 Maj, 2009 | read_nums (320)
Teme
Autor: S. ROŽAJAC 
 

Parlament BiH: Direktno kršenje CEFTA-e
Foto: Arhiv
04.05.2009.
Domaća proizvodnja zaštićena je sporazumom CEFTA i to smo trebali poštovati, kaže Belkić...

Zakon o zaštiti domaće proizvodnje, koji je u prvom čitanju usvojio Predstavnički, a nakon njega i Dom naroda Parlamenta BiH, definitivno je podijelio poslanike i delegate iz SNSD-a i SBiH. Dok su delegati Doma naroda iz ovih stranaka jednoglasno podržali Prijedlog zakona poslanika Jerka Ivankovića Lijanovića, zastupnici u Predstavničkom domu su ipak bili razjedinjeni.

Upitan zbog čega je SBiH podržala ovaj zakon, koji direktno krši odredbe sporazuma CEFTA, predsjedavajući Predstavničkog doma i poslanik te stranke Beriz Belkić kazao je za "Dnevni avaz" da je on glasao protiv.

- Slobodno mogu reći da je Lijanović uspio izmanipulirati poslanike, šireći priču da je ovaj zakon dobar za BiH i da štiti domaću proizvodnju. Domaća proizvodnja zaštićena je sporazumom CEFTA koji smo potpisali i trebali smo ga poštovati. Ovo zasigurno nije bio način da se zaštiti domaća proizvodnja, jer rezultat debalansa u robnoj razmjeni nije rezultat superiornosti susjeda. Poslanici SBiH glasali su onako kako su mislili da trebaju i ja tu nisam mogao ništa učiniti - rekao je Belkić.

Ni poslanik SNSD-a i predsjednik Komisije za carine i vanjsku politiku Slavko Jovičić nije bio za usvajanje ovog zakona. Prema njegovim riječima, problem zaštite domaće proizvodnje trebalo je riješiti bilateralnim razgovorima sa susjedima.

- Osim toga, kroz budžet je trebalo štititi domaću proizvodnju. Sigurno je da će ovaj zakon dovesti do toga da nam susjedi uvedu kontramjere. Također, ukoliko dođe do arbitraže, sigurno je da će rezultat po nas biti negativan - istakao je Jovičić.

Zarada od 160 miliona KM godišnje

Procjene Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH govore da bi, ukoliko bi Lijanovićev zakon, u konačnici, i bio usvojen, prihodi od carina mogli porasti do 160 miliona KM godišnje.

Prema podacima UIO o uvozu robe iz Hrvatske i Srbije u prva tri mjeseca ove godine, da je ovaj zakon bio na snazi od početka godine, BiH bi na jedinstvenom računu imala oko 40 miliona KM više. Ako bi se, prema tome, zadržao isti nivo uvoza kao u prvom kvartalu ove godine, od početka 1. jula, kada bi se zakon trebao početi primjenjivati, do kraja godine BiH bi inkasirala još oko 80 miliona KM od carina. No, nije isključeno da bi zbog mjera prema uvoznim proizvodima i potražnja za njima opala, pa time i uvoz i prihodi od carina. 

Autor sjovicicslavuj | 2 Maj, 2009 | read_nums (302)
                                            Petak, 01 Maj 2009      


                                                                

Možda bi za 1.maj najbolje bilo otputovati nekud gdje nema ni recesije ni ekonomske krize.  
Tamo bi možda sreli naše državne delegate, zastupnike, ministre i predsjedavajuće, jer već u 12 sati gotovo niko od njih nije bio na svom radnome mjestu.

Svojim očima vidjeli, oni koji su prošetali zgradom državnih institucija.

"Nema ih, ne mogu da lažem.“ - kaže zastupnik Slavko Jovičić, jedan od rijetkih koji je bio prisutan.

"Pa znate kako, oni nisu dužni da dođu na kapiju i upišu se u osam sati ili u devet, od koliko počinje ovdje radno vrijeme, pa kad izađu da ubace karticu i kažu: 'Evo, bili smo'. I to pokazuje odnos prema poslu za koji su izabrani.“ - smatra gospodin Jovičić.

Za razliku od odnosa prema poslu, njihovo interesovanje za prvomajska putovanja, vjerovatno, nije smanjeno. Zbog takvih, i luksuzne destinacije još su tražene.

"Za 1. maj, top-hit destinacija je kraljevski Maroko, naravno Dubaji, potom opet Istanbul, koji iz godine u godinu privlači najviše pažnje.“ - potvrđuje Lejla Fočo, iz "Relax Toursa".

Slavko Jovičić ne vjeruje da će 1. maj političare spriječiti da nekud putuju.
"Pretpostavljam da će ova, kako je zovu svinjska gripa, da će ih spriječiti, jer više niko ne smije da putuje nigdje, i to je dobro da ćemo smanjiti putovanja na nivou države.“
- kaže Jovičić.

Oni koji radna mjesta ne napuštaju u 12 sati, broj svojih putovanja davno su smanjili.
Nekada su aviokompanije za 1.maj organizirale dodatne čarter letove, ali radnici očito nisu izbjegli posljedice ekonomske krize.
 "To se osjeti od početka ove godine. Generalno, i za 8. mart i za 1.maj je i redovni saobraćaj negdje za 20% manji nego ranijih godina.“ - tvrdi Nudžejm Rečica, generalni direktor "BH Airlinesa".

Umjesto na praznična putovanja, sretnici koji dobiju zarađenu plaću, troše je uglavnom za preživljavanje. Prvi maj proslavit će u kućama.

 Ni to nije toliko zabrinjavajuće, koliko je tragično nemati posla ni poslije praznika.
Broj otpuštenih radnika sve je veći. Problem mogu riješiti oni koji svoja radna mjesta uoči praznika napuštaju prije 12 sati.

(Emir Skenderagić, Hayat TV)

Autor sjovicicslavuj | 2 Maj, 2009 | read_nums (348)

 
 
 
 
 
02.05.2009

Koliko su jake građanske inicijative u BiH, odnosno kakva je zainteresovanost za uključivanje u procese donošenja odluka i zakona ili u njihove promjene? Misija OSCE u BiH podstakla je raspravu među poslanicima Parlamenta i predstavnicima nevladinih organizacija o tome kako ojačati stav civilnog sektora.

 Zaključeno je da ne postoje adekvatna rješenja za inicijative pojedinaca i grupa u Parlamentarnoj skupštini BiH, te da taj mehanizam treba ojačati.

Podnošenje inicijativa za izmjene postojećih ili donošenje novih zakona različito se tretira u bh. entitetima. Dok u Federaciji svaki građanin može podnijeti inicijativu, u Republici Srpskoj neophodno je tri hiljade potpisa kako bi uopšte mogla biti pokrenuta procedura u izvršnoj, odnosno zakonodavnoj vlasti.

Iako proces učešća građana u donošenju odluka u Federaciji nije komplikovan, poslanik u federalnom Parlamentu Slaviša Šućur priznaje da ne zna niti jedan primjer da je neko podnio inicijativu:

„Građani, vjerovatno zato što nisu informisani uopšte o toj mogućnosti, mnogo češće se obraćaju pojedinačno poslanicima ili klubovima poslanika, što je opet, s jedne strane, dobro, jer omogućava da inicijativa dođe, ali vrlo često ima i negativne posljedice, jer nije urađena kompletna procedura i vrlo često ti prijedlozi nisu obrađeni na način da budu uklopljeni u cjelokupan sistem.“

Predstavnica Zakonodavnog odbora Skupštine RS Andrijana Marjanović kaže da su se građani u tom bh. entitetu aktivirali protekle dvije godine, te da je sve više onih koji podnose inicijative kako bi se izmijenili postojeći ili donijeli novi zakoni:

„Primjećujem da od 2007. godine do danas broj podnijetih inicijativa na godišnjem nivou raste, što vjerovatno pokazuje da su građani sve više svjesni prava koje im poslovnik i Narodna skupština omogućuju. Svjedoči to i o njihovoj većoj zainteresovanosti, tako da mi već u prva tri ili četiri mjeseca ove godine smo zaprimili onoliko inicijativa koliko smo 2007. u cjelini.“


Predstavnici nevladinog sektora nisu zadovoljni odnosom vlasti prema njima. Oni ukazuju na podatak da godinama pokušavaju da uspostave bolju saradnju sa bh. vlastima, ali im to ne uspijeva. Goran Bubalo, predstavnik organizacije Terca, BiH NVO Vijeće, navodi primjer da je prije dvije godine potpisan ugovor o saradnji sa predsjedavajućim Vijeća ministara, Nikolom Špirićem, kojeg državne vlasti ne poštuju:

Mi već zadnje tri godine pokušavamo da uspostavimo kontakt sa državom jer nismo uopšte konsultirani u prioritetima bh. društva.
„IPA je recimo sjajan primjer – instrument pretpristupne pomoći. Mi već zadnje tri godine pokušavamo da uspostavimo kontakt sa državom jer nismo uopšte konsultirani u prioritetima bh. društva. Dakle, sem djelimičnog finansiranja civilnog društva, bh. civilno društvo uopšte nije konsultirano o tim ključnim pitanjima po BiH.“


Za predsjednika Helsinškog komiteta za ljudska prava BiH Srđana Dizdarevića učešće građana u iniciranju izmjena i donošenju novih zakona, predstavlja demokratski proces u svakoj zemlji, pa tako i u BiH. S druge strane, navodi da taj proces uključuje ukidanje cenzusa za podnošenje inicijativa, kao što je to slučaj u Republici Srpskoj:

„Kvalitativni odnos prema demokratiji bi morao da ima u vidu ovo da i najmanja društvena grupa, i najmanja kategorija građana ima pravo da zatraži zakonsko regulisanje svog statusa, svog položaja.“
 
Iskustva vodećih demokratija u svijetu i Evropi, koja su predmet naših istraživanja i iskustva bivših republika Jugoslavije su takva da u većoj ili manjoj mjeri svugdje postoji mogućnost da se građani uključe u zakonodavni postupak. Obzirom da je sada u toku revizija poslovničkih pravila oba doma Parlamentarne skupštine, sada je pravo vrijeme da se dodatno pravno uokviri i reguliše i institut građanske inicijative ili nekih drugih modaliteta građanskog učešća.“
 
Autor sjovicicslavuj | 30 April, 2009 | read_nums (470)

 

САРАЈЕВО, 29. АПРИЛА (СРНА) - Представнички дом Парлементарне скупштине БиХ прихватио је иницијативу посланика СНСД-а Славка Јовичића да на некој од нардних сједница буде размотрен извјештај Агенције за истараге и заштиту /Сипа/ о достављању извјештаја о почињеном кривичном дјелу против више лица из Републике Српске.

Славко Јовичић


Јовичић је као разлог иницијативе навео да жели да зна да ли Сипа функционише на законит начин и да ли је, у овом случају, испоштована законска процедура.


Подржана је и иницијатива посланика СНСД-а Жељка Кузмановића да се на некој од сједница разматра и извјештај Тужилаштва БиХ о начину примања и даљем поступању у вези са достављањем извјештаја Сипе о овом случају.


Кузмановић је подвукао да не жели, нити има намјеру да задире у рад и независност Тужилаштва БиХ, него да жели да буде информисан да ли је испоштована законска процедура утврђена законом.

Посланик СДА Шефик Џаферовић рекао је током расправе о овим тачкама да је разматрање ових иницијатива недозвољен посао за парламент, те да би то било мјешање законодавне, извршне и судске власти што би могло резултовати хаосом.

Представнички дом на данашњој сједници подржаo je и иницијативу посланика Адема Хускића и Шемсудина Мехмедовића за измјену одлуке о ограничењу увоза путничких аутомобила, теретних возила и аутомобилских гума, којом би био омогућен увоз аутомобила старости до десет година.

Посланици су данас усвојили годишњи и финансијски извјештај Централне банке БиХ 2008. годину, Извјештај о активностима Канцеларије за ревизију институција БиХ за 2008. годину, Извјештај о утрошку средстава Предсједништва БиХ за 2008. годину, Извјештај о раду Државне комисије за ревизију одлука о натурализацији страних држављана у БиХ за период од 1. јанура 2008. године до 16. фебруара 2009. године, са приједлогом закључака.

Усвојен је и Извјештај о раду и финансијски извјештај Агенције за поштански саобраћај БиХ за 2008. годину, Извјештај о раду Управног одбора Извозно-кредитне агенције БиХ за 2008. годину и Извјештај Привремене заједничке комисије за утврђивање старе девизне штедње грађана БиХ положене на рачуне домаћих банака и филијала у БиХ.

Autor sjovicicslavuj | 30 April, 2009 | read_nums (431)

 

Посланици странака из Републике Српске у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ успротивили су се данас Приједлогу закона о обезбјеђењу пропорционалне етничке заступљености у органима управе и локалне самоуправе у БиХ.

Инфо29/04/2009

 

 

Извор: РТРС


Овим Приједлогом закона предвиђа се да у органима управе на свим нивоима власти буде испоштована етничка заступљеност у складу са резултатима пописа из 1991. године.

 Независни посланик, Момчило Новаковић, сматра да се овај Закон не може спровести, као и да се њиме крше људска права, јер неко мора остати без посла да би на то мјесто било запослено лице одговарајуће етничке припадности.

И посланик СНСД-а, Славко Јовичић, успротивио се доношењу оваквог закона, подсјећајући да у Парламенту није било могуће постићи сагласност да се у питања за будући попис становништва уврсти и питање о националној и вјерској припадности, за шта су се залагали посланици из РС.

 

Подршку приједлогу закона дали су бошњачки посланици, који су, као један од аргумената за његово усвајање, навели да би тиме био потпомогнут повратак.

 
 
Autor sjovicicslavuj | 25 April, 2009 | read_nums (523)
Puls
M. KREMENOVIĆ | 24.04.2009 

Uvršćivanje dodatne riječi u tekst himne BiH u kojoj bi se pominjalo more nije neizvodivo i na Savjetu ministara BiH jeste da utvrdi metodologiju kojom će to biti realizovano, rekao je za "Fokus" Slavko Jovičić, član Komisije za izbor teksta himne BiH.

 Jovičić kaže da Savjet ministara BiH može ovaj zadatak ponovo da vrati Komisiji, koja bi potom u saradnji s autorima pokušala da koriguje prethodno usaglašeni tekst himne.

On kaže da bi riječ more mogla da se ubaci umjesto riječi tvoje u dijelu teksta "u srcu su tvoje rijeke, tvoje planine", pa bi tekst nakon izmjene glasio "u srcu su tvoje rijeke, more, planine".

- Komsija je, zapravo, završila svoj dio posla. Po proceduri, Savjet ministara BiH, koji je formirao Komisiju, može da vrati tekst himne, kako bi u dogovoru s autorima pokušali da promijene tekst. Ostavljena nam je mogućnost da izmijenimo tekst. Ritmički je moguće uraditi te promjene i to je najmanji problem - rekao je Jovičić.

Slavko Jovičić

On je naglasio da poseban problem predstavlja to šta će se u Savjetu ministara BiH i parlamentu dogoditi nakon što tekst bude izmijenjen.

- Ne želim biti skeptičan, ali mnogo je onih koji imaju dodatne sugestije. Pojedinci ne shvataju da je teško napraviti neutralan tekst. Političari nemaju preveliki uticaj na konačno slaganje teksta. To su radili književnici i etno-muzikolozi. Politički dio Komisije usvojio je ono što je predložio stručni dio Komisije - rekao je Jovičić.

On je podsjetio da je tekst koji je predložen pretrpio ogromne promjene u odnosu na dva autorska teksta Benjamina Isovića i Dušana Šestića.

- Kompozicija himne usvojena je prije deset godina, a bilo kakve izmjene bez saglasnosti Komisije i autora nemoguće su - rekao je Jovičić, podsjetivši da je od početka isticao teškoću u izboru teksta koji će biti zadovoljavajući za Hrvate, Srbe i Bošnjake u BiH.

Savjet ministara BiH nedavno se nije izjasnio o predloženom tekstu himne BiH, odlučivši da sugestije proslijedi Komisiji za izbor teksta himne i dvojici autora, Isoviću i Šestiću.

Primjedbe su se odnosile na nepominjanje mora u tekstu himne, koje bi moglo da se uklopi u tekst poslije dijela u kojem se pjeva o planinama.

Jedna od sugestija jeste da se uradi korekcija kompozicije himne, jer je napravljena kad nije bilo nikakvog teksta, pa je predloženi tekst sada teško uklapati u već postojeću instrumentalnu podlogu. 

Manje važna sugestija jeste da se u tekstu ne spominju pojedinačno riječi Bosna i Hercegovina, već da se naziv države kroz cijeli tekst piše punim imenom i prezimenom.

Nikola Špirić

- Da ne bismo kršili autorska prava, očekujemo da će se autori izjasniti o ovim prijedlozima i da će Savjet ministara BiH vrlo brzo biti u prilici da se izjasni o tekstu zakona himne - rekao je tada Nikola Špirić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, napomenuvši da on lično nije imao primjedbi.

Ranko Risojević, član ove komisije, rekao je da ne želi da govori o mogućnostima za naknadnu izmjenu teksta himne, nakon što su izmanipulisani od strane Savjeta ministara BiH.

Ranko Risojević

- Nazivaju nas nečijim delegatima i to nakon što smo obavili veoma težak posao. Ne namjeravaju da plate rad ove komsije i to upravo oni koji su je formirali, tačnije Savjet ministara BiH. To pokazuje njihov odnos prema himni i prema BiH. Ja s tom komsijom nemam više ništa - rekao je Risojević.

Autor sjovicicslavuj | 13 April, 2009 | read_nums (302)
Dan & noć

D. MAJSTOROVIĆ | 13.04.2009 

Građane BiH neko gadno laže, a vrijeme će pokazati da li to rade međunarodne antiterorističke agencije i organizacije, koje tvrde da je BiH bezbjedno utočište za radikalne islamiste ili domaće službe, poznate po stalnim i glasnim negacijama svih mogućih upozorenja o postojanju veza sa ekstremnim grupacijama.

Ovo je "Fokusu" rekao član Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije parlamenta BiH Slavko Jovičić, koji se osvrnuo na najnovije informacije OBA o bezbjednosnoj situaciji u BiH tokom prošle godine.

Naime, federalni mediji objavili su da je u zvaničnoj informaciji Ministarstvo bezbjednosti BiH navelo podatke OBA o tome da u prošloj godini u BiH nije izvršeno nijedno krivično djelo koje bi se moglo smatrati međunarodnim terorizmom.

- Prvo, takva informacija je čista glupost, jer ne može Ministarstvo bezbjednosti okvalifikovati neko krivično djelo kao međunarodni terorizam ili nešto drugo. To treba da rade pravosudni organi. S druge strane, ako i nije bilo terorističkih napada, znači li to da je BiH imuna na međunarodni terorizam - zapitao je Jovičić, te naglasio da upozorenja stranih obavještajnih službi govore nešto sasvim drugo.

Teško je vjerovati da OBA i njen generalni direktor, Almir Džuvo, ne raspolažu podacima o terorističkim organizacijama, grupama i teroristima na teritoriju BiH, te o povezanim terorističkim entitetima na Kosovu, u Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori, te Albaniji, kategoričan je član Ekspertskog tima Jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Domagoj Margetić. On smatra da se očigledno radi o namjerno falsifikovanim podacima u izvještaju, čiju su izradu, po njemu, izgleda koordinisali Almir Džuvo i Tarik Sadović.

- Prema najnovijim podacima obavještajne zajednice SAD, na teritoriji BiH djeluje više od 1.100 terorista, a BiH je i dalje na listi zemalja povezanih s terorizmom, i to prema izvještajima obavještajnih službi SAD iz marta 2009. godine. Isto tako, BiH je i u izvještajima Savjeta bezbjednosti UN identifikovana kao država na čijoj teritoriji djeluju terorističke organizacije i teroristi, te se BiH nalazi i na popisu zemalja povezanih s terorizmom. Taj popis, podsjetimo, ažuriraju antiteroristički eksperti Savjeta bezbjednosti UN - naveo je Margetić.

U smislu terorističke prijetnje, upozorio je Margetić, BiH je danas u Evropi ono što je Iran u svom okruženju, a bezbjednosni sistem BiH ozbiljno je premrežen tom terorističkom mrežom i predstavlja dio problema, a nikako njegovo rješenje.

Od Indije do Belgije

Domagoj Margetić smatra da treba posebno napomenuti kako su nadležne službe u BiH propustile da u izvještaju pomenu podatke koje su dobili od zapadnih obavještajnih službi, a koji ukazuju kako je nedavni teroristički napad u Mumbaiju u Indiji dovoden u vezu sa terorističkom mrežom i njezinim pripadnicima u BiH, te kako je taj stravični teroristički čin najvjerovatnije koordinisan upravo s teritorije BiH iz jedne od terorističkih logističko-obavještajnih ćelija. Isti je slučaj, navodi Margetić, s nedavno uhapšenim teroristima u Belgiji i Francuskoj, od kojih su neki bili direktno povezani s terorističkom mrežom u BiH.

__________________________________________
 
Autor sjovicicslavuj | 6 April, 2009 | read_nums (327)

BANJALUKA, 06.04.2009.

PRESS RS                   

Lider SNSD-a pozvao u svoj kabinet sve delegate i poslanike SNSD-a u Parlamentu BiH i izružio ih što su glasali za odluku o ustavnim promena

 

  LJUT NA SVOJE... Milorad Dodik, lider SNSD

Premijer RS i lider SNSD Milorad Dodik naredio je poslanicima i delegatima svoje stranke u Parlamentu BiH da kako god znaju sruše deo odluke Doma naroda o ustavnim promenama.

Prema saznanjima Pressa RS, Dodik je na sastanku, održanom u njegovom kabinetu petak uveče, insistirao da predstavnici SNSD-a u Sarajevu obore deo odluke vezan za organizovanje „srednjeg nivoa vlasti" u BiH. Dodik je, kako tvrde pouzdani izvori Pressa RS, bio posebno ljut zbog toga što su delegati i poslanici njegove stranke dozvolili lideru SDA Sulejmanu Tihiću da ih svojom pričom navuče da potvrde predlog njegove stranke.

 

Žale se da ih u Sarajevu prisluškuju!

Poslanici i delegati SNSD-a u Parlamentu BiH ubuduće će interne sastanke, pre sednica Parlamenta BiH, održavati u Istočnom Sarajevu, jer se plaše prisluškivanja. Izvori Pressa RS otkrivaju da su se predstavnici SNSD-a žalili Dodiku da u Parlamentu BiH ne mogu da se dogovaraju pošto je svaka sala ozvučena.

- Dodik je obećao da će preduzeti sve da se sastanci od sada održavaju u Lukavici ili na drugim lokacijama u Istočnom Sarajevu, gde bi delegati i poslanici SNSD-a bili zaštićeni od prisluškivanja - otkrivaju izvori Pressa RS.

- Na ribanju kod Dodika svim delegatima i poslanicima SNSD-a još jednom je jasno rečeno da na sastanku „prudske trojke", održanom dan uoči glasanja u Domu naroda, nije dogovoren tekst odluke za koji su glasali i nezavisni socijaldemokrati. Svim delegatima i poslanicima u Sarajevu naloženo je da taj tekst odluke pod hitno mora da se revidira - otkriva za Press Rs odlično obavešten izvor blizak vrhu SNSD-a.

Ovako žustroj reakciji lidera SNSD-a prethodili su žestoki protesti opozicije, izazvani glasanjem predstavnika te stranke za odluku kojom se, kako tvrde šefovi većine stranaka u RS, ruše i Dejton i ustavna pozicija Srpske u BiH.

Tim kritikama pridružio se i visoki funkcioner SNSD-a Milorad Živković.

Podsetimo, on je svojim partijskim kolegama zamerio što su, kako je rekao, brzopleto vukli poteze bez konsultacija sa vrhom stranke.

Zbog toga je lider SNSD-a i okupio sve predstavnike te stranke u zajedničkim institucijama BiH i naružio ih što su svojim glasanjem izazvali gnev javnosti.

Ove informacije Pressu RS potvrdilo je i više visokopozicioniranih funkcionera SNSD-a, a među njima i Dušanka Majkić, šef kluba delegata Dodikove partije u Domu naroda BiH. Inače, Majkićeva je, posle davanja „zelenog svetla" odluci o ulasku u ustavne promene na predlog SDA, na sebe navukla najveći bes stranačkih kolega.

- To je još stvar dogovora, ali poslanički klub SNSD-a ići će na to da revidira odluku Doma naroda. Gledaćemo da se u daljoj parlamentarnoj proceduri obori deo koji govori o organizaciji srednjeg nivoa vlasti. To ne znači povlačenje iz prudskog procesa, jer će se razgovori o promeni Ustava nastaviti, ali bez tog dela odluke - ističe Majkićeva.

Ona, međutim, tvrdi da ribanje kod Dodika nije bilo „baš tako žestoko", dodajući da su spornoj odluci kumovali i „brzina i nedostatak komunikacije". Majkićeva tvrdi da je ovakav tekst odluke usvojen zbog toga što delegati SNSD-a nisu pouzdano znali šta su na sastanku prudske trojke, održanom dan ranije, dogovorili Dodik, Tihić i lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

- Članovi prudske trojke sastali su se 25. marta, a mi smo imali sednicu Doma naroda dan posle toga. U međuvremenu, nisam mogla da proverim šta je dogovoreno na tom sastanku i zato je došlo do usvajanja ove odluke, koja može da se odbaci u daljoj parlamentarnoj proceduri - uverena Majkićeva.

fakti

* Delegati SNSD-a u Domu naroda BiH na sednici 25. marta glasali su za predlog SDA o ulasku u ustavne promene

*Opozicija je odmah zatražila ostavke delegata SNSD-a, ističući da su oni glasanjem za neprihvatljivi tekst odluke, „izdali RS"

* Milorad Živković, zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma BiH, nekoliko dana posle sednice ustvrdio je da su delegati SNSD-a glasali za takvu odluku jer ih je Tihić prevario pričom da je navodno takav tekst odluke dogovorio sa Dodikom.

______________________________________________________________________________

Za razliku od nje, većina učesnika sastanka sa Dodikom smatra da će upravo majkićeva sama morati da proguta „neslanu kašu" koju je zamesila, pogotovo što je glasanjem za predlog SDA opoziciji u RS mogućila da svim raspoloživim sredstvima udari na SNSD.

Izvori Pressa RS tvrde da su visoki funkcioneri SNSD-a svim svojim predstavnicima u oba doma Parlamenta BiH naredili da poboljšaju međusobnu koordinaciju i upozorili ih da se više ne sme dogoditi da glasaju za neku odluku s kojom nije upoznat vrh partije. O ozbiljnosti situacije, u koju je SNSD dospeo posle usvajanja sporne odluke o ulasku u ustavne promene, svedoči i činjenica da su sastanku prisustvovali svi vodeći ljudi stranke. Brifingu su se odazvali i svi delegati i poslanici u oba doma parlamenta osim Slavka Jovičića Slavuja i Jove Todorovića. Izvori Pressa RS tvrde da su njih dvojica na jedvite jade uspeli da opravdaju svoje odsustvo.

EKIPA PRESSA RS

Autor sjovicicslavuj | 4 Mart, 2009 | read_nums (387)

                                           
САРАЈЕВО, 4. МАРТА (СРНА) - Посланици СНСД-а покренули су, у оквиру тачке посланичка питања и одговори, иницијативу за разматрање у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ извјештаја Сипе и Тужилаштва БиХ у вези са извјештајем о почињеном кривичном дјелу против више лица из РС.

Посланик Славко Јовичић предложио је иницијативу за разматрање извјештаја Сипе о достављању извјештаја о почињеном кривичном дјелу против више лица из РС, а као полазна основа за дискусију, навео је, могао би да послужи извјештај Сипе о овом случају који је разматран у Савјету министара.

Своју иницијативу за разматрање извјештаја Тужилаштва БиХ о начину примања и даљем поступању у вези са достављањем наведеног извјештаја Сипе посланик Жељко Кузмановић образложио је чињеницом да је Тужилаштво дужно на захтјев да извјештава Парламентарну скупштину о свом раду и примјени закона.

Кузмановић је затражио да Тужилаштво хитно, а најкасније у року од 15 дана поступи по овом захтјеву и достави извјештај који би послужио као полазна основа за дискусију у Парламенту.

Autor sjovicicslavuj | 18 Januar, 2009 | read_nums (446)

Славко Јовичић Славуј

Посланик у Парламентарној скупштини Босне и Херцеговине

                         

 ОТВОРЕНО ПИСМО

 

 Народна скупштина Републике Србије

Председници

Славици Ђукић-Дејановић

 

Поштована председнице,

 Молим Вас да са овим Отвореним писмом, које упућујем Вама, упознате све Клубове посланика у Народној скупштини Републике Србије.

 Наиме, познато Вам је да је Европски парламент изгласао резолуцију о проглашењу 11. јула даном сећања на геноцид у Сребреници. Ништа ту не би било спорно да се не ради о једностраном и селективном обилежавању страдања само једног народа у БиХ.

 У грађанском рату на просторима БиХ  страдали су сви – страдали су и Бошњаци, и Срби, и Хрвати, али и други припадници националних мањина.

 Никада се не сме заборавити да је истина једна и да је она недељива и да нико нема ексклузивно право на само своју истину.

 Пре трагичних догађаја од 11. јула из 1995. године када су у Сребреници страдали Бошњаци, нажалост, ни до данас није утврђен тачан број страдалих, нити начин на који су убијени Бошњаци, односно да ли се радило о само цивилима или о огромном броју муслиманских војника који су падом Сребренице одбацили оружје којим су претходних година починили страшне злочине над Србима.. Заправо, још никада нико није обзнанио ниједан податак о каквим се злочинима радило у том периоду. Дакле, и дан данас је безброј контраверзи које се вежу за Сребреницу и сва ратна дешавања. Да кажем да осуђујем сваку врсту злочина без обзира над киме су почињени!

 У свим тим причама, нажалост, потпуно се занемарује чињеница да се пре 11. јула 1995. године десила и српска Сребреница. Од почетка рата 1992. године, те кобне 1993. десила су се стравична убиства и погром над српским народом у самој Сребреници, те у Братунцу и у ширем подручју Сребренице када су злочиначке фаланге предвођене Насером Орићем зверски ликвидирале преко  3.500 углавном српских цивила и потпуно су спалиле преко 50 српских села.

 Поштована председнице,

 Као што вам је, такође, познато – Насер Орић је у политичком суду у Хашком трибуналу ослобођен,  понајпре због тадашње главне тужитељице Карле дел Понте, која је намерно бирала најблаже тачке оптужнице. Заправо, Карла дел Понте намерно није хтела да оптужи Насера Орића иако сам јој ја лично у Хагу предао бројну документацију и доказе о непобитним зверствима Насера Орића.  /Напомена: У то време сам био потпредседник Савеза логораша Републике Српске/.

 Надам се да Народна скупштина Републике Србије неће ратификовати поменуту резолуцију Европског парламента, јер би то било признање да је у протеклом рату   страдао само бошњачки народ!? Потврђивањем резолуције – Ви и цела Народна скупштина Републике Србије би поново убили десетине хиљада српских жртава које су страдале у рату у БиХ.

Такође, надам се да посланици Народне скупштине Републике Србије неће подлећи притисцима неких тзв. невладиних организација које траже да Србија призна нешто са чиме нема никакве везе.

 Вас обавештавам да ћу врло брзо поднети кривичне пријаве против Наташе Кандић, Соње Бисерко, Биљане Ковачевић-Вучо, Сташе Зајовић и још неких – који чине злочин у миру против српског народа у Републици Српској и БиХ.

 Ниједна од поменутих особа се ни у једном граду у БиХ не зна сначи без туристичког водича, али зато већ годинама без икаквих доказа оптужују српски народ и наносе нам велику штету.

 У нади да Народна Скупштина Републике Србије неће прихватити поменуту резолуцију и то само зато што та резолуција није објективна и што је усмерена против српског народа у целини – примите моје најсрдачније поздраве!

 С поштовањем.

 Славко Јовичић Славуј

Источно Сарајево

 

Autor sjovicicslavuj | 8 Decembar, 2008 | read_nums (588)

 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

SARAJEVO- Usvojene izmjene Zakona o OSA-i imat će za cilj osposobljavanje ove jedine obavještajne agencije u BiH, ali će omogućiti i kvalitetniji nadzor nad njezinim radom, pogotovu zbog činjenice da je u ovom trenutku sustav za presretanje telefonskih i elektronskih komunikacije već u funkciji. Jedan od članova parlamentarnog Povjerenstva za nadzor nad radom OSA-e Slavko Jovičić za naš je list kazao kako javnost mora postati svjesna da će upravo ove izmjene zakona omogućiti bolji nadzor nad radom obavještajaca. Iako se zloporabe ne mogu isključiti, dodaje Jovičić, svatko iz povjerenstva će dati maksimum da spriječi eventualnu manipulaciju sa sustavom.

Uz pratnju i strogi nadzor

No, izmjene Zakona o zaštiti tajnih podataka koje će parlamentarcima omogućiti pristup tajnim podacima bez provjere, izazvali su čak i veću buru u javnosti, no Jović kaže kako će svaki tajni podatak parlamentarac moći preuzeti samo ukoliko mu je to nužnu za posao koji radi i uz maksimalan videonadzor i pratnju ovlaštene osobe. Tvrdi da se osobno protivio provjerama nad parlamentarcima, jer mu je nelogično da se provjeravaju javne osobe koje upravo imaju zadaću nadzora nad radom obavještajaca. Ipak, on sugerira javnosti da ne bude zabrinuta, jer je uvjeren kako danas u BiH praktično i ne postoje tajne, a za koje već ne znaju strane obavještajne službe, koje u BiH posebno aktivno djeluju.

Kontrola djelatnika i telekoma

Zamjenik predsjedatelja Povjerenstva za nadzor nad radom OSA-e Božo Rajić napominje da se izmjenama Zakona o OSA-i napokon definirala uloga nadzora Parlamenta nad obavještajcima. Tijekom izradbe izmjena zakona velika je pozornost bila posvećena kontroli telekom operatera koji imaju mogućnosti za nadzor komunikacija, te kako provesti sigurnosne provjere nad ljudima koji će raditi na ovom poslu.

Piše: Dario Pušić

 

Autor sjovicicslavuj | 5 Decembar, 2008 | read_nums (764)
                 Puls - kolumna
 
                        05.12.2008 

      Oni...?! Da. Oni... Prethodno su falsifikovali istoriju i na taj monstruozni ideološki način izbrisali su iz naših sjećanja, kroz vjekove, ogromno srpsko stradanje, a posebno u Drugom svjetskom ratu.

      Zabetonirali su jame napunjene srpskim kostima i istinu su sahranili duboko u njima. Nikada nisu ni pomislili da na dostojanstven način sahrane srpsku djecu, srpsku mladost i starost, koju su, ponajviše, oni žrtvovali i ubijali... Bili su im važni samo ideali. Jedino Srbi nisu znali da za ideale ginu budale! Svi drugi narodi shvatili su to prije nas.

      I u tom vremenu i već tada, prije manje od pola vijeka, pametni narodi počeli su s pripremama za stvaranje sopstvenih nacionalnih država, dakako za svoje potomke, a nas su uljuljkivali i sluđivali bratstvom i jedinstvom!? I, na kraju, samo su Srbi ostali bez prave i jedinstvene srpske države. O, bože, kakva naivnost i kakva zabluda naših nedavnih predaka i sunarodnika.

      U nama su, nametnutom i prepariranom istorijom, ubijali svaku i pomisao da kažemo ko smo, da kažemo šta smo... Nestajali smo u sramnim bespućima laži. Padali smo vrlo lako, ali smo teško ustajali. Ali, ipak smo se podizali, gordo i dostojanstveno. Nikada nam u istoriji nije bilo lako, ali smo iz ogromnih poteškoća, skoro uvijek, na volšeban način, uspijevali da prvo sami sebe pobijedimo, pa onda i one druge, mnoge. A, nikada ih nije bilo malo...

      U posljednjem ratu ubijali su nas, ranjavali, zatvarali, silovali su nam majke, sestre i djecu, i ni to im nije bilo dosta. Koristili su sve metode i sredstva da nas unište. Medijski i lobiranjem pokušali su da nas u potpunosti satanizuju. Mnoge svjetske ale i lopuže urotile su se protiv nas. Smetali smo im samo zato što nikada nismo bili ponizni i što nismo dozvolili da u nama ubiju duh čestitog i ponosnog naroda.

      Kroz cijelo naše postojanje, uvijek smo se branili, a oni su nakon toga još žešće kidisali na nas. Ubijali su nas, kidali su nam dijelove tela, razvlačili su nam pamet, pa im je čak i to bilo malo. Sve nas je to strašno boljelo, ali bol pred njima nismo pokazivali. Trpjeli smo i istrpjeli. Nisu nas nikada ponizili, niti dokrajčili! A, to su, zapravo, samo željeli.

      Eto, valjda zbog toga, ili iz nužde, i ja sam postao pisac.

      Naučio sam da nalazim riječi. Ranije, dok sam bio tinejdžer (uhhh, davno je to bilo), riječi su nalazile mene. Riječi svakakve: gubave, tuđe, kvrgave, ubuđane. Bivalo je tu i tamo i nježnih reči, ali su ih, meni mnogo važni ljudi, nestrpljivo "utrljavali" u mene. A kasnije, dosta kasnije, preparirali su mi mozak i cijeli mentalni sklop užeglim pluskvamperfektima i jalovim futurima. Riječima koje su udarale, zaudarale, koje su obećavale, lagale, koje bi me vrijeđale, u tipičan niz ređale, šapatima koji bi šaptače napaljivali, a mene nedovoljno rasanjivali. 

      Univerzalna poruka:

NIKAD SE NE RASPRAVLJAJTE S

BUDALAMA!

**********************

Autor sjovicicslavuj | 4 Decembar, 2008 | read_nums (449)
                                      PIŠE: Slavko JOVIČIĆ SLAVUJ

                                         

       Na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koja je održana 5. novembra ove godine, a na zahtjev Kluba SNSD-e, na dnevnom redu imali smo – Aktuelnu bezbjednosnu situaciju u BiH, sa posebnim osvrtom na terorizam.

       Traženu informaciju  dobili smo samo dan prije održavanja sjednice, što smo ocijenili kao vrlo neozbiljan potez Ministrastva bezbjednosti i nikako nismo mogli prihvatiti, rekao bih, vrlo neozbiljan odnos predstavnika tako važne institucije prema nama poslanicima.  A pogotovo, nismo bili zadovoljni sa sadržajem podataka koji su prezentirani u informaciji.

      No, ono o čemu želim da pišem – jeste  prijedlog mog Zaključka koji je usvojen na sjednici ovog doma 3. 12. 2008. godine. U prijedlogu zaključka tražio sam da nadležna ministrastva - Ministarastvo pravde i  Ministarstvom bezbjednosti pripreme izmjene i dopune važećeg Krivičnog zakona BiH. Izmjene će tretirati povećanje krivičnih sankcija na maksimalnu zatvorsku kaznu predvidjenu našim zakonadovastvom, koje će biti izricane i do 40 godina za najteže oblike svih kriminalnih radnji i pošasti!

       Tako će za sva djela - terorizma; dilanja droge; trgovine ljudima, oružjem i svim opasnim stvarima koje mogu ugroziti bezbjednost ljudi i materijalnih sredstava; teška nasilja nad djecom /silovanja/, zatim neki oblici najtežeg organizovanog kriminala – biti predvidjene maksimalne zatvorske kazne i do 40 dodina zatvora, koliko je predvidjeno domaćim zakonodavstvom.

       Očekujem da nadležna ministarstva što prije ispune svoju obavezu i da odgovore na prijedlog mog Zaključka, koji je Predstavnički dom usvojio na sjednici 3. 12. ove godine.

       Cilj moje inicijative je da stvorimo zakonske preduslove pravosudnim organima da se,  na zakonit i institucionalan način, mogu obračunati sa svim vidovima najopasnijeg i najorganizovanijeg kriminala. Ova zemlja ne smije dozvoliti da je pobjedi mafija i lopovi, odnosno teroristi koji siju strah i trepet i zastrašuju poštene gradjane. Nakon izmjena i dopuna Krivičnog zakona i nakon zaprječivanja maksimalnih zatvorskih kazni, za sve pošasti za koje tražim povećanje sa sadašnjih na maksimalne zakonske kazne, naravno da očekujem i da  pravosudni sistem zajedno sa svim bezbjednosnim agencijama u BiH i definitivno krene u slamanje svih najtežih kriminalnih aktivnosti i svih drugih oblika zločinačkih  djelovanja.

      U slamanju svih najtežih oblika kriminala moramo  naći novac za kadrovsko i svako drugo opremenje bezbjednosnih agencija, uključujući tu i entitetske MUP-ove kao nezaobilazni faktor u očuvanju ukupne bezbjednosne situacije u zemlji. Nas očekuje vrlo teška naredna i kalendarska, a posebno ekonomska godina, kada možemo očekivati otpuštanje na hiljade radnika, pa i velike socijalne nemire. U takvoj situaciji imaćemo ugroženu unutrašnju bezbjednost i država mora biti spremna za to. Svim raspoloživim sredstvima ova zemlja mora odgovoriti na sve izazove i mora primijeniti sve materijalne i tehničke resurse protiv onih čije su namjere usmjerene ka narušavanju unutrašnje bezbjednosti i ugrožavanja ustavnog poretka. Ova država će spriječiti svaki oblik destruktivnih ponašanja koja bi ugrozila bezbjednost svojih gradjana. I tu kompromisa sa mafijom nema i nikada ga neće ni biti!  

      Bezbjednosni su problem bile i dosadašnje vrlo  blage kazne za najteža krivična djela, te naopaka praksa nagodbe tužilaca s kriminalcima, čiju nam je praksu, uzgred rečeno, "uvalio" demokratski svijet koji je, upravo, u permanentnom strahu od svih vidova terorizma i najtežih oblika kriminala.Time se, stalno upozoravam, samo stimulišu kriminalci, a BiH čini manje bezbjednom zemljom.

      Naglašavam - nikada ne smijemo dozvoliti da mafija i lopovi pobijede institucije ove zemlje!

     Svjedoci smo skoro svakodnevnih zločinačkih aktivnosti i svih oblika najtežih krivičnih djela koja usložnjavaju bezbjednosnu situaciju u BiH. Sve bezbjednosne institucije ove zemlje moraju biti stavljene u potpunu operativnu i funkcionalnu aktivnost. To se posebno odnosi na sve obavještajne i policijeke strukture. Upravo, ove strukture ne smiju da ustuknu pred dobro organizovanom i na sve spremnom mafijom i udruženim zločinačkim organizacijama.

      Činjenica je da se Bosna i Hercegovina nalazi na, rekao bih, idealnom geografskom položaju, na tranzicionom putu od Bliskog istoka prema Evropi i svijetu. Upravo ti putevi su i najpogodniji za šverc droge, ljudi, oružja i svih drugih nedozvoljenih stvari. Svima su poznati evropski centri iz kojih se odvijaju sve kriminalne aktivnosti koje su ogromna prijetnja za bezbjednost gradjana, pa i same zemlje. Trenutno je na Evropskom kontinentu dominantna Albanska mafija koja raspolaže sa milijardama evra, koje stalno „ivestira“ u nove kriminalne aktivnosti. Nažalost, Evropa to još nije prepoznala, niti je to  ozbiljno shvatila?! Izgleda, takodje, nažalost, da ni mi  ovdje u BiH to  nismo ozbiljno shvatili! Na ovakve stvari stalno upozoravam sve nadležne institucije u BiH, pa preko ambasadora i neke druge evropske zemlje, ali...?

Autor sjovicicslavuj | 26 Novembar, 2008 | read_nums (579)
 
D. MAJSTOROVIĆ | 26.11.2008  

Ministar bezbjednosti BiH, Tarik Sadović, negirao je tvrdnje premijera Republike Srpske, Milorada Dodika, da je, praktično, već smijenjen, samo da se čeka pogodan trenutak da se to i objelodani.

 Sadović je putem medija Dodiku poručio da takvim izjavama nije mogao da mu pokvari praznik, misleći na 25. novembra, koji Bošnjaci proslavaju kao Dan državnosti BiH. Istovremeno, građanima Srpske uputio je prazničnu čestitku, ne obazirući se na činjenicu da RS ne obilježava 25. novembra!

Neupućeni bi pomislili da je u pitanju lapsus ili nepromišljenost, ali bolji poznavaoci lika i djela prvog bezbjednjaka BiH shvatiće da u ovom slučaju nema slučajnosti! Tarik Sadović potpuno svjesno čestitao je 25. novembra, uprkos stavu građana i vlasti u Srpskoj o tom datumu i njegovom istorijskom značaju, kao što je potpuno trezveno pred poslanicima parlamenta BiH prije nešto više od mjesec dana, ne trepnuvši, rekao da, po njegovim saznanjima, u BiH živi samo jedan terorista!

- Tarik Sadović ponaša se kao da je s druge planete. On se potpuno oteo kontroli i jasno je da više ni stranka koja ga je imenovala, SDA, nema uticaja na njegovo ponašanje i rad. Krajnje je vrijeme da ministra Sadovića neko pozove na odgovornost i zbog njegovog bezobraznog odnosa prema RS i srpskom narodu - smatra Gostimir Popović, vojno-politički analitičar.

Prema njegovim riječima, Sadović je, od kada se nalazi na mjestu ministra bezbjednosti BiH, nanio samo štetu ugledu BiH u svijetu, prebacujući krivicu za to na druge. Kao primjer, Popović je naveo upravo njegovo uporno negiranje postojanja terorističke mreže u BiH, iako su suprotno tvrdili međunarodni eksperti i institucije, poput Komiteta za borbu protiv terorizma pri Savjetu bezbjednosti UN.

Podsjetimo, Sadović je nedugo poslije objavljivanja dopunjene crne liste pomagača i sponzora međunarodnog terorizma, koju godinama ažurira Savjet bezbjednosti UN i na kojoj se ponovo našla BiH, uporno ponavljao da na tom spisku nema ničeg novog i da je to, zapravo, dio smišljenog plana da se BiH što više ocrni. Poslije toga, kao što je poznato, pred poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH rekao je kako on ima podatke o tome da u BiH živi samo jedan terorista s liste UN te da je čak i on tražio da bude skinut s pomenutog spiska.

- Nisu tu više u pitanju gafovi Tarika Sadovića, već SDA i svih nas zajedno, koji to već godinama slušamo i trpimo. Žalosno je da jednu od najvažnijih funkcija, jedno od najvažnijih ministarstava u Savjetu ministara, vodi jedna takva ličnost - istakao je Slavko Jovičić, poslanik SNSD u parlamentu BiH.

Jovičić je podsjetio i na činjenicu da poslanici u parlamentu BiH još čekaju informacije o stanju bezbjednosti tokom 2006. i 2007. godine, a 2008. godina već je gotovo na izmaku. Istina, Sadović je svojevremeno medijima otkrio da se za vrijeme njegovog ministrovanja dogodio samo jedan teroristički napad - bombardovanje groba Alije Izetbegovića!

"Fokus" je i juče pokušavao da dođe do ministra Tarika Sadovića, ali su vrata njegovog kabineta za naš list ostala zatvorena!

Autor sjovicicslavuj | 25 Novembar, 2008 | read_nums (596)

                                                

 ZAHTJEV Državna vlast priznaje slabosti unutar sigurnosnog sustava

               

Za terorizam i do 40 godina zatvora

 

SARAJEVO – Brojni problemi, kao što su nedostatak financijskih sredstava, neodgovarajuća kadrovska popunjenost i zakonska regulativa, ozbiljno ugrožavaju rad sigurnosnih agencija u BiH. Na to je upozorilo i parlamentarno Povjerenstvo za odbranu i sigurnost, nakon što je razgovaralo s čelnicima sigurnosnih agencija u državi. Tim pitanjem uskoro će se baviti i državni Parlament, čiji su članovi više puta ukazivali na to da sigurnosna situacija u zemlji nije zadovoljavajuća.

 Zastupnik Slavko Jovičić Slavuj kaže da je nužna bolja koordinacija svih policijskih i sigurnosnih službi BiH.

 - Mora se naći novac za kadrovsko i svako drugo opremenje sigurnosnih agencija. Nas očekuje vrlo teška ekonomska godina, kada možemo očekivati otpuštanje radnika, pa i velike socijalne nemire. U takvoj situaciji imat ćemo ugroženu unutrašnju sigurnost i država mora biti spremna za to – upozorava Jovičić.

 Sigurnosni su problem, kaže Jovičić, i blage kazne za najteža kaznena djela, te praksa nagodbe tužitelja s kriminalcima. Time se,upozorava on, stimuliraju kriminalci, a BiH čini manje sigurnom.

 - Tražio sam od Ministarstva pravde da nam pripremi prijedloge drastičnog povećanja zatvorskih kazni na 40 godina za djela kao što su terorizam, trgovina oružjem i ljudima, te trgovina i raspačavanje droge.

Ne smijemo dopustiti da mafija i lopovi podrivaju državu – kaže Jovičić.

 Priznanje države kako je sigurnosni aparat pun ’šupljina’ sigurno će ohrabriti kriminalne skupine, a o efikasnosti najavljenih mjera koje državna vlast kani poduzeti ovisi hoće li se BiH moći oduprijeti organiziranom kriminalu.

 Dejan Jazvić

 

«Prethodni   1 2 3 ... 36 37 38 39 40 41 42 43  Sledeći»
    My picture!

Kategorije

Arhiva