Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 3 Novembar, 2014 | read_nums (500)
                         
                                                   Пише: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ
 
Патерналистички ставови су врло опасни, јер у крајњој линији они за циљ имају амбицију за старатељством над онима другим и другачијим, а све због изражених тежњи за хегемонизмом и доминацијом!  

 Стварне патерналистичке амбиције показују само они који су јаки над онима који су слаби. Та брига није искрена нити је поштена, нити је са намјерама да се слабијем помогне. Заправо, ради се о бризи ради својих интереса и личне користи.

 Нема владања над другим без доминације, а свака доминација се остварује силом и моћи. Таквим недемократским методама /ма коме је до демократије и стало!/ служе се они најјачи и они који своје тежње остварују силом. Сила се у почетку манифестује најблажим вербалним методама, које касније еволуирају у притисаке и уцјене и на крају се користи и оружје. То значи да се иде и до коначног слома и пораза, односно иде се и до коначног уништења оног слабијег и беспомоћнијег.

 Нико своје хегемонистичке циљеве никада није остварио љубавним „методама“, већ напротив, то је могуће само гажењем свих људских права и потпуне немоћи оних који су слабији, јер да нису слабији пружили би какав такав отпор тиранима.

 Но, то у вечини случајева изостаје, јер за илустрацију таквог стања најбоља је народна пословица: "Шукаст се никад не боде са рогатим“ . Значење и поруку која долази из пословице они најјачи никада нису уважавали, него су силом крчили себи пут да би стигли до својих циљева, занемарујући право и правду других, углавном слабијих.

Зато су у свјетским размјерама неравноправно распоређени моћ и сила. Право и правда остају тако само фикције и они су непостојећи инструменти за одбарну слабијих и угњетаваних народа, а њих је и највећи број на овој планети, планети земљи из које све потиче и у коју се на крају крајева све и враћа, па и сам живот, који не смије бити у рукама разних циркузаната, а нити се смије дозволити да га многи авантуристи врте као на рингишпилу!
 
Autor sjovicicslavuj | 15 Oktobar, 2014 | read_nums (455)
 
ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ!
На данашњи дан /15. октобра/ рођен је 
славни српски књижевник 
МИЛОРАД ПАВИЋ
 
 
Autor sjovicicslavuj | 15 Oktobar, 2014 | read_nums (645)
 
На данашњи дан умро је 
славни књижевник ДАНИЛО КИШ
За сјећање и за памћење....
 
 
Autor sjovicicslavuj | 14 Oktobar, 2014 | read_nums (435)

 

                                                     Пише: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

 

СлАвКо ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈОно што је донедавно било незамисливо сасвим је изгледно и могуће да се догоди у Босни иХерцеговини. Јер снови у БиХ постају реалност и кад је та реалност незамислива и апстрактна. Све што нигдје у свијету није могуће, могуће је у БиХ и обрнуто. Сасвим је небитно који је редослијед и која је варијанта у питању – да ли из немогућег прерасти у могуће или из могућег прећи у немогуће.

 

Наиме, мање више изборни резултати у БиХ се већ знају, мада ће Централној изборној комисији БиХ требати најмање двадесет и више дана да саопшти коначне резултате избора.

 

На нивоу БиХ могуће је да власт формирају СДА као најјача и побједничка странка у Федерацији БиХ, па и на нивоу цијеле земље са Странком за бољу будућност Фахрудина Радончића, што је до само прије мјесец па и мање било незамисливо. Сви памте реторику и политичку “рафалну паљбу” на релацији Изетбеговић – Радончић и обрнуто. Али пошто у политици нема љубави и симпатија, већ се ради о голим интересима, онда се сви анимозитети брзо заборављају, тешке ријечи које су се чуле и отровна копља се бацају у трње или се закопавају у земљу. Почиње да се гради интересна љубав, а само је интерес као категорија непролазан.

 

Бакир Изетбеговић је стари-нови члан Предсједништва БиХ, као што је смрћу лидера СДА Сулејмана Тихића постао и неформално-формални предсједникстранке, коју је иначе основао његов отац Алија Изетбеговић. Колалиција са Радончићем је могућа ако Изетбеговић понуди Радончићу мјесто предсједавајућег Савјета министара, а што је сасвим могуће, јер би на тај начин и дефинитивно са свих нивоа власти скинули Златка Лагимџију и његов СДП, коју ни Изетбеговић, а ни Радончић никада нису сматрали за бошњачку странку. Тиме би Лагумџијина странка отишла у историју, јер је скоро немогуће да се може опоравити од оваквог изборног дебакла.

 

Шта је са Хрватима у Федерацији и на нивоу цијеле БиХ? И ту су наступиле нове околности. ХДЗ БиХ и Драган Човић се у великом стилу враћају на политичку сцену са које одлазе Лијановићи, Живко Будимир, Звонко Јуришић итд. Заправо, никада ни Човић а ни прваци ХДЗ нису признавали ни Лијановиће, ни Будимира, па ни ни било кога другог другог као "аутентичне”представнике Хрвата, осим изворног ХДЗ, како су то изворни "хадезеовци" стално и наглашавали. Изетбеговић и ту има рјешење, које је најближе стварности. Највјероватније је да ће Изетбеговић странци Човића понудити мјесто премијера Федерације, како би на тај начин заједно са Радончићем Изетбеговић учврстио и забетонирао све полуге власти у Федерацији. А то значи да би двојац Бакир и Фахро и дефинитивно спријечили формирање трећег /хрватског/ ентитета унутар БиХ.

 

Што се тиче Срба мало је јаснија ситуација. Нову извршну власт и парламентарну већину извјесно је да ће са СДА и СББ правити СДС, затим ПДП /Младен Иванић/  и Чавић. У том случају наћи ће се и мјесто у Савјету министара БиХ за Младена Босића /највјероватније је да Босић буде министар иностраних послова/. Такође, још лакше је наћи нову функцију и мјесто за Огњена Тадића. Тадић би у том случају био нови министар правде у Савјету министара.

 

Човић и ХДЗ би морали пристати на тај сценариј, јер поучени ранијим искуством неће дозволити Жељку Комшућу који са својом “фронтом” постаје битан фактор на политичкој сцени на нивоу БиХ, као и у самој Федерацији да заузме хрватску “квоту” слободних мјеста у извршној власти – у Влади Федерације, односно у Савјету министара БиХ. При таквом развоју ситуације, послије осам година СНСД би на нивоу БиХ замијенио улоге са СДС, односноСНСД би отишао у опозицију.

 

Дакле све опције су у игри, но како у БиХ ништа није могуће предвидјети такоје и ово само једна од могућих и најизгледнијих варијанти да се конституишевласт у Федерацији и на нивоу БиХ. У сваком другом случају биће скоро немогуће постићи консензус око парламентарне већине која је предуслов за избор извршне власти на нивоу Федерације БиХ, а самим тиме и на ниво заједничких органа.

 

Око формирања власти у Републици Српској готово да је све јасно и познато.

 

Autor sjovicicslavuj | 13 Oktobar, 2014 | read_nums (377)

                                                      Пише: СлАвКо ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ                        

Завршени су избори у Босни и Херцеговини. Резултати су и познати, али су и непознати. Дакле, познати су прелиминарни, непотпуни односно привремени резултати избора. Међутим, то нису и коначни резултати. Коначни резултати избора неће се знати све док то не саопшти Централна изборна комисија БиХ. А то ће потрајати, не мало, већ много дуже. Због компликованог изборног закона, па и саме процедуре гласања, великом броју грађана у БиХ изборни закон је потпуно непознат. Но и поред свега, крајњи рок да Изборна комисија БиХ саопшти коначне резултате је 11. новембар (!).

Истина, за неке нивое власти и то оне највише резултати ће се знати за неколико дана, јер треба све довести “уред”. Кад кажем уред, онда се подразумијева да ће се збрајати резултати по изборним мјестима, па по општинским изборним комисијама, као и по изборним јединицама и цјелокупни изборни материјал ће се доставити у Централну изборну комисију, а онда ће се све поново прегледати, пребројавати, утврђивати....

На све то додаће се гласови из такозваних фамозних врећа, а то су гласови оних који су гласали у дијаспори, па онда гласови оних који су гласали у одсуству и гласови оних који су због непотпуних идентификационих података гласали на непотврђеним гласачким листићима и на крају гласови које су прикупљали такозвани мобилни бирачки тимови /кућне посјете болесницима који нису могли доћи на изборна мјеста/.

Ово ће бити разумљиво само онима које ово интересује и ко се добро разумије у Изборни закон Босне и Херцеговине. Мада је мало таквих, поготово кад се помене категорија такозваних компензационих мандата. Закључак би могао бити – све је компликовано до зла бога.

Сад кад се бар по нешто зна неке странке ће славити, јер су оствариле зацртане и пројектоване резултате. Неке ће туговати, јер тек сад ће схватити колико су била нереална њихова очекивања и апетити у борби за власт. Јер избори, поједностављено гледано – нису ништа друго осим борбе за власт, како странака, тако и појединаца за разне функције.

Неке странке ће нестати са политичке сцене, јер нису ништа урадиле, заправо прогутала их је њихова нереална жеља да буду неки важан политички фактор.

Такође, сви ће заборавити такозване политичке аналитичаре који су “висили” по медијима, поготово на оним пристрасним приватним телевизијама, које су мислиле да се избори добивају испирањем народне памети и сервирањем лажи, неистина и фаворизовањем својих политичких пулена и странака са којима су се сродили и политички, а неки и економски и на крају и срасли. Дакле, ти такозвани аналитичари опште праксе за све и за свашта, на крају се показало и доказало да су били ни за шта, јер ниједна њихова прогноза се није показала као тачном. Нико се више и не може сјетити њихове памети којом су обасипали медије и путем којих су даноноћно покушавали да слуде народ.

У истом кошу остаће и они политичари “у покушају” који су без икаквих реалних аргумената покушали да се домогну власти. И они након дебакла пакују кофере, спаљују предизборне текстове својих говоранција, јер трагове бруке треба сакрити. Али то ће поћи за руком само оним виспреним и већ изверзираним ликовима у таквим работама.

Остали ће се вратити у преостале потрошене политичке маргиналце који су били упамћени само дестак дана и то опет захваљујући неким приватним телевизијама које су се заједно са тим маргиналцима понадале да ће моћи заједно да подијеле изборни колач.

Можда би се то и десило да није било народа. Међутим, народ, односно бирачи то нису дозволили.

Ниједно име нећу да помињем, а могао бих барем десетак, тек онако да их се народ присјети, мада су већ заборвљени. 

Но, ипак желим да на пристојан начин завршим овај текст...

Autor sjovicicslavuj | 10 Oktobar, 2014 | read_nums (535)

 ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

Дуго oчекивани и како су га неки незаслужено најављивали - историјиски предизборни тв-дуел између два кандидата за мјсто предсједника Републике Српске, актуелног предсједника Милорада Додика и кандидата за ту функцију Огњена Тадића, изгледа да су сви гледали осим Слободана Васковића. 

Васковић је на свом блогу написао опширну анализу тв-дуела. Ту анализу преноси, а ко би други него портал БН ТВ.  Гугл претраживач селективно то избацује па и оне незаинтересоване усмјерава на оно што нису тражили, а ни претраживали.

Тако нешто се и мени десило. И из чисте радозналости задржим се и прочитам цијели текст. Није ми жао што сам изгубио неколико минута. Срећа па ме нису интересовали коментари који иду испод текста, јер би изгубио још неколико додадтних минута.

"У свеобухватној" и да одмах нагласим пристрасној и ничим утемељеној анализи Васковић по обичају за губитника одређује Милорада Додика. Ничим изазван осим сталних анимозитета према актуелном предсједнику Републике Српске Милораду Додику, Васковић “описује” догађаје из емисије као да је само он гледао већ поменути тв дуел. Васковић у маниру Рајка Васића даје слику емисије онако како то само њему одговара, при том заборављајући чињеницу да  мишљење Васковића никоме није интересантно и није уопште релевантно за било кога, осим за симпатизере СДС-а и за самог Васковића.

Текст не би заврјеђивао никакву пажњу да не одсликава очекивану једнострану навијачку опредијељеност аутора уз наравно, логистичку подршку Васковићу, која је стална и која долази од БН ТВ.  Ништа чудно, јер се ставови Васковића и поменуте телевизије подударају.

Узалуд би било даље коментарисати више него очигледно пристрасно писаније Васковића и његово навијачко опредјељење за СДС-овог кандидата. То би се исто десило и исто би Васковић написао да се било ко други нашао преко пута Милорада Додика, јер позната је дугогодишња нетрпељивост Васковића према Милораду Додику и према СНСД. Дакле, овдје уопште није битан Огњен Тадић.

Објективни гледаоци који су синоћ гледали тв дуел сигурно су запањени количином навијачких страсти које провејавају кроз цијели текст аутора Слободана Васковића. Слободан Васковић сам себе соколи и без било каквих доказа покушава се промовисати у предсказивача “убједљиве” побједе Огњњена Тадића.

Озбиљни посматрачи и сви гледаоци, као и народ пробудиће се у понедјељак 13. 10. Истог дана очекују се и први прелиминарни резултати избора, барем за оне најважније функције, мада ће изборни штабови странака исту вече након избора знати прве незваничне резултате и прогласиће своју побједу. У Републици Српској, па и у самој БиХ могуће је да одмах након затварања бирачких мјеста неколико странака прогласе своје побједе (!). То је и за очекивати. Једино ништа нормално није за очекивати у Босни и Херцеговини.

И шта ће се десити кад многи који нису на фону Васковићевих анимозитета према Додику увиде да је Васковић ама баш све профулио и да је умјесто објективног посматрача био више него субјективан, али и неразумно осјећајан за реалност.

Ништа се неће десити и тада никоме неће падати на ум нити ће се било ко осим самог Васковића присјећати његовог “аналитичког” осврта на тада већ зборављени и никоме потребни тв дуел двојице предсједничких кандидата. 

Ево да се и ја бавим прогнозама, али моје прогнозе су реалне – нови предсједник Републике Српске биће стари предсједник и мало старији Милорад Додик. Знам да ово ни на који начин не може утјешити нереалне апетите, а ни жеље Слободана Васковића.

Ово је први пута да се бавим неким текстом Слободана Васковића. Али ја то чиним  на крајње пристојан и реалан начин, а не као што се Васковић у неким ранијим текстовима бавио мојим именом и презименом на примитиван начин. 

У крајњој линији коме је важно шта пише Слободан Васковић. 

Мени није!

НАПОМЕНА. Нисам сигуран да ће због овог текста бити повећана посјећеност на мом блогу, али пратићу кретања и на вријеме ћу обавијестити јавност!

Autor sjovicicslavuj | 8 Oktobar, 2014 | read_nums (428)
 
ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

 

Да ли је неко гледао залазак сунца? Ако јесте кад је то било? Сјећате ли се? А требало би да се сјетите, јер сваки залазак сунца је доживљај. У ове јесење дане сунце својим сјајем и топлином уноси радост у наше срце, разгаљује душу и растјерује суморну стварност...

 

У недјељу која прва дође је Михољдан.

Православни вјерници обиљежиће празник Светог Кирјака, у народу познатији и као Михољдан. 

Српска православна црква обиљежава празник светитеља и великог подвижника хришћанске вјере Кирјака Отшелника који је у народу познат и као Михољдан, везан за смјену љета и јесени. Према народном вјеровању, послије Михољдана наступа права јесен која је календарски већ увелико почела.

 

Октобарски топли дани везани за овај народни и вјерски празник познати су као Михољско љето, али о томе ћу више писати кад за то дође вријеме, односно кад дође тај дан, тај датум и тај празник.  Данас и наредних дана идемо у сусрет празнику. Вријеме промјенљиво, уосталом као што је било и цијело љето. Мало ко је запамтио дан без кише. Данима су падале кише. Огромне количине падавина нанијеле су незапамћене и несагледиве штете. Незабиљежене поплаве су иза себе оставиле праву пустош. На хиљаде породица су остале без крова над главом, а многи су због поплава остали без цјелокупне имовине. У међувремену доста тога је санирано, али требаће године да се много тога врати у стање прије елементарних непогода.

 

У недјељу на Михољдан је још један важан догађај. Треба да се одрже избори у Босни и Херцеговини. Све странке приводе крају предизборне активности и кампање у којима су мјесец дана износили своје програме за будућност народа, нације, државе, ентитета и разних других субјективитета. Кад сам код субјективитета онда желим да изнесем свој објективан став о неким стварима које су се могле чути у електронским медијима и прочитати у штампи. 

 

Да будем искрен, први пута нисам присуствовао ниједној предизборној трибини. Што се тиче медија и ту сам био потпуно пасиван. Ниједну информативну емисију нисам гледао, као ни специјална предизборна представљања странака, односно кандидата за нешто, тачније речено за неку њихову функцију. Претпоставио сам да ништа ново нећу чути што већ не знам или што нисам чуо прије десетак и више година. Дакле, не знам шта су и о чему су говорили кандидати и о томе не могу ни ријеч да кажем. Али слушао сам ону другу, много важнију страну у изборном циклусу. Слушао сам шта народ говори и кави су утисци народа о свему што се могло чути и видјети.

 

  Саме трибине и посјећеност на њима нису никакво мјерило очекиваних резултата. Јер на предизборне митинге неке странке је долазило углавном око 40 одсто оних који ће и на изборима свој глас дати кандидатима те, однодно њихове странке. 

 

На исте трибине и митинге је долазило и око 30 одсто оних који нису знали шта ће са собом, па су користили одлазак на трибине да би се касније колико толико окористили барем једном добром шаторском гозбом гдје се могло јести и пити у неограниченим количинама, а све на рачун странке, односно на трошак народа илити на трошак пореских обвезника. Међутим, од таквих “изјелица” и митингашких “ходочасника” неће бити никакве користи. Иако су џаба јели на рачун те странке, они свој глас сигурно неће дати кандидатима са којима су заједно сједили под шатором.

 

Осталих 30 одсто су они који неће уопште изаћи на изборе и тај проценат се пење и до 50 одсто. Изборна терминологија такве назива апстинентима, али свакодневица такве назива караваном путника од једне до друге трибине и од једне до друге странке, однодно од једног до другог шатора. Ова групација највише жали што се крканлуцима покушавао купити који глас више и што се у петак све завршава.

 

Остало је још мало прехрамбених артикала да се у финишу кампање замези и по нека попије и наздрави за добар изборни резултат. Након тога сви ће ишчекивати изборне резултате. Биће великих изненађења. Код многих, биће још више разочарења. Биће тога и код малих и код великих странака. Мали ће и даље остати мали, а велике странке биће велики губитници.

Но, ипак, такве рачунице остављам изборним штабовима, кандидатима и странкама да се они тиме баве, а ја одох на малом екрану погледати још неки спортски догађај ...

Autor sjovicicslavuj | 7 Oktobar, 2014 | read_nums (443)
 

НИКАД ВИШЕ СТРАНАКА, НИКАД ВИШЕ КАНДИДАТА 
ЗА РАЗНЕ ФУНКЦИЈЕ НА ИЗБОРИМА У БиХ 12. 10. 2014.

А све је могло проћи са само једном листом 
и са четири кандидата 
и то баш као што написах "на великом паноу" /у прилогу/. 
И наравно све је могло проћи
са десет хиљада пута мање трошкова.
**********************
Кандидатске листе за учешће на општим изборима 12. октобра 
 у БиХ пријавила су 73 политичка субјекта, 
а на њима је чак 7.877 кандидата.
Autor sjovicicslavuj | 5 Oktobar, 2014 | read_nums (316)

Ничим изазван, одлучио сам да се "умијешам" 
у унутрашње ствари друге државе!

ПИШЕ: СлАвКо ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

 

ПЕТИ ОКТОБАР ОНДА И ДАНАС ...

 

Онда, дакле прије 14. година, те 2.000. године, десио се пети октобар. Данашњи пети октобар је четрнаест година након ондашњег истог датума. Београд је тог петог октобра и те двије хиљадите године горио. Био је у ватри и пламену. И данас се осјећају дим и паљевине из ондашњег времена. Доста тога је санирано или боље речено - све је обновљено. Али тешко ће се неке посљедице и неке ствари икада санирати. Питали се ико дaнас шта се то тада десило? Или шта се барем десило са багером тадашњег “хероја”, извјесног Џоа, који је кренуо на српску престоницу. У засједама су чекали многи да најуре Слободана Милошевића и његове властодршце. И у томе су успјели.

 

Али шта је успио народ у Србији? Успио је да издржи све и да све дубље пропада. Истине ради, за сво вријеме само је успио да се одржи и Веља Илић. Јер, Веља је неуништив, а како стоје ствари и незамјенљив. И то је добро ради будућности барем оног дијела руралне Србије. Веља је заправо успио да сачува чак и храст који се налази на дионици ауто-пута Прељине – Горњи Милановац у мјесту Савинац, на траси Коридора 11. Неки стручњаци процјењују вијек живота храста на преко шесет вијекова. Да се разумијемо, није за очекивати да се толико вијекова и Веља одржи у некој фотељи и у власти.

 

Срећу дуговјековног храста није имао Чедомир Говнановић, јуноша такозваних промјена. Било је чудно да неко први дан радног стажа започиње у политици и то на једној од најважнијих функција у власти. И десило се шта се десило. Чеда се енормно обогатио, а неки који су му повјеровали су или потпуно пропали или су толико осиромашили да их чак ни њихов сарадник и лидер Чедомир не гледа, а и зашто би кад му у његовом енормном богатству и нису више потребни. Макарона има у Чединим фабрикама, али само за оне који имају пара да их и купе...

 

Ако добро памтим...из тог времена још је активан и актуелан и Ненад Чанак, јер је у сваком времену човјек знао како да напуни само свој "чанак" и да куса колико жели, па чак и да се преждерава у изобиљу благодети које су, за њега и њему сличне, обезбиједили "младореволуционари" петооктобарских промјена. Да промјена, али на горе!

 

Из оног времена остао је запамћен и вјечити Расим Љајић. Али нећу о њему да ми неки не би пришили антинационално опсервирање Љајића...Дакле нећу ништа о Расиму!

 

Не могу да заборавим и неке ликове из такозваног покрета "ОТПОР". Да, они су свима били отпор. Једино нису били себи и страним финансијерима. Многи "отпораши" су се добро ухљебили и данас су многи од њих на наким позицијама и по мало грицкају донације разних Сороша и бјелосвјетских олоша!


Немам намјеру да се више бавим пучистима, јер сви су се како тако одлично снашли и обогатили на патњама народа у Србији.

 

Коментар с разлогом пишем на скоро самом крају петог октобра, јер се и у данашњем мраку свакако слабо види, тако да не очекујем да и мој текст у ноћним сатима неки виде, а поготово не очекујем да га и прочитају...

 

Остај ми здраво народе...

 

Сутра је нови дан. Сутра је шести октобар Љета Господњег, 2014. године.

 

Autor sjovicicslavuj | 5 Oktobar, 2014 | read_nums (462)
 
5.10.2014. ДИРЕКТНО: ПАЛЕ/Пекинг
************************
НОВАК ЂОКОВИЋ - Томаш Бердих 
2:0 (6:0; 6:2)
 

Нестварно добра игра НОВАКА ЂОКОВИЋА у финалу турнира у Пекингу!
НОЛЕ је одиграо можда најбољи меч у посљедњих неколико година. 
Доминирао је у сваком погледу и то не што је Чех играо слабо, 
већ што је НОЛЕ играо свемирски тенис.

НОЛЕ јер први сет добио са нулом. 
Наиме, три пута је брејкнуо Бердиха 
и тако му "о врат свезао кромпирић"!

Исту судбину Бердих је могао да доживи и у другом сету. 
НОЛЕ је водио са 5:0 и сервирао је за невјероватан рекорд.

Било би то први пута у историји 
да неки играч са нулом побиједи
другог играча из "Топ 10"
у финалу неког великог турнира.

Остаће  жал што НОЛЕ није успио и то да оствари. 
Имао је меч лопту и сервирао за историју, али...
 
Изгледа да НОЛЕ није хтио да растужи браћу Кинезе 
и да Бердиху додијели "бицикло", 
односно да у оба сета буде по 6:0.
Јер је познато да Кинези
као превозно средство
највише воле и користе бицикло!

Но, НОЛЕ је у Пекингу оборио све друге рекорде. 
Пет пута је освојио турнир у овом граду. 
24. меча заредом је добио без иједног пораза!
 
 Ово је НОЛЕТОВ пети трофеј у Пекингу, 
као и пети трофеј у 2014. години 
и укупно 46-ти у каријери!

"СРБИЈА - ДО ПЕКИНГА"!
 
 
Autor sjovicicslavuj | 5 Oktobar, 2014 | read_nums (546)
 
На данашњи дан /5.10./ рођена је: 
ЖЕНА, дама, умјетница, глумица...
МИЛЕНА ДРАВИЋ, коју су многи од нас волили 
и коју ће и даље волити!
 
 
 
Autor sjovicicslavuj | 3 Oktobar, 2014 | read_nums (444)
 
На данашњи дан /3.1о./ рођен је славни СРБИН /довољно за памћење/!

Најмање знамо о нама самима, о нашим славним прецима, 
али зато знамо о многим свјетским вукојебинама и о беспотребним "рудним богатствима" у "Тањганики" и у "Кирзистањики" /непостојећим државама/!
 
Autor sjovicicslavuj | 3 Oktobar, 2014 | read_nums (407)
 
ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ!
Ма данашњи дан /3. 10/ рођен је славни пјесник 
СЕРГЕЈ АЛЕКСАНДРОВИЧ ЈЕСЕЊИН...

Имао је кратак живот, али са великим дјелима!
 
 
Autor sjovicicslavuj | 2 Oktobar, 2014 | read_nums (420)
Велики војсковођа римски у вријеме царева Тита и Трајана. Иако је био незнабожац, Плакида – како му је било име незнабожачко, бјеше човјек праведан и милостив, сличан капетану Корнилију, којега је крстио апостол Петар.

Када је једном ишао у лов, он потјера јелена. Божијим промислом, међу роговима јелена се појави свијетли крст и Плакиди дође глас који га упућиваше да оде хришћанском свештенику и да се крсти. Плакида се крсти са својом женом и два сина и на крштењу он доби име Јевстатије, а његова жена Теопистија (Боговјерна), а њихови синови Агапије и Тепоист. Послије крштења Јевстатије отиде на оно исто мјесто гдје је преко јелена добио откривење, те клекнувши, заблагодари Богу што га је привео истини.У том су опет јави глас Господњи и предрече му страдање за Његово име и укријепи га.Тада Јевстатије тајно напусти Рим са својом породицом, имајући намјеру да се повуче међу прост народ и да у непознатој и скромној средини послужи Богу.

Дошавши у Египат, одмах на њега навалише искушења.Неки зли варварин оте му жену, а оба сина ухватише му звјерови и однесоше. Но убрзо тај варварин погину, а дјецу му спасише чобани. Јевстатије се насели у египатском селу Вадисис и ту као сеоски најaмник поживи петнаест година. Послије тога, нападоше варвари на римско царство, и цар Трајан жаљаше што му нема храброга војводе Плакиде, који је свуда гдје је ратовао односио побиједе.

Тада цар посла своја два војника да по цијелом царству траже великог војводу. По Божијем промислу, ти официри, некадашњи Јевстатијеви другови, нађу Јевстатија и доведу га цару. Јевстатије скупи војску и побједи варваре. На путу натраг у Рим, Јевстатије пронађе и своју жену и оба сина. Када стиже у Рим, цар Трајан бјеше умро, а умјесто њега цароваше Адријан. Када Адријан позва војводу Јевстатија да принесу жртве боговима, Јевстатије му рече да је он хришћанин.

Цар га баци на муке заједно са женом и синовима, но како им звјерови ништа не нашкодише, бацише их у усијаног металног вола. Трећег дана извадише њихова тијела мртва, али неповријеђена од огња. Тако овај славни војвода даде и «цезарево цезару, и Божије Богу» и пресели се у вјечно царство Христа Бога нашег.

 
Autor sjovicicslavuj | 1 Oktobar, 2014 | read_nums (441)
 
 
Предизборне дилеме и "трилеме"...
Онако мало и по мало....
 
 
Само он или она - коме на изборима даш свој глас,
четири године смијаће ти се са екрана,
а теби како буде?!
 
Autor sjovicicslavuj | 29 Septembar, 2014 | read_nums (444)
 
Пише: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

Ближи се крај септембру и он ће свој мандат предати октобру, који долази. Мандат? Е у томе и јесте проблем, јер су, заправо, овдје и код нас увијек били најважнији мандати. А од сутра биће све другачије, барем овдје код нас на просторима Босне и Херцеговине.

Написао бих ја да се ради само о Републици Српској, али Република Српска још није самостална, нажалост. Такво стање ће трајати још десетак дана, јер толико ће трајати и предизборна кампања.

Мада нисам директно укључен у кампању, ипак по некад послушам вијести, очекујући да чујем да су неки важни кандидати одвојили Републику Српску од Босне и Херцеговине или да су је бар онако слаткорјечиво и лажно, наравно, а и како би другачије, припојили Руској Федерацији. Али, одмах се ухватим гографских карата и мјерим раздаљину између Републике Српске и Русије. Не знам колико је то хиљада километара, али свакако знам да смо ми далеко од Русије. Не знам зашто ми све ово на ум пада кад нисам кандидат ни за какву функцију. Али нема везе, као што многе ствари које се дешавају код нас немају везе ни са чиме.

Да буде још горе, нема ни оних “комесара” из изборних штабова па да ме усмјере куд' да гоним и на коју страну? Нико ни са киме не размјењује лична искуства, јер су сви кандидати заборавили животне ствари. Једина брига су им рачунске радње и калкулације по којима се може освојити мандат. А мандата неће бити ако се свим средствима “не ломе” протукандидати из исте странке и са исте листе. Они су заправо највећи противници једни другима, а сви заједно су највећи противници народу.

Никада ни приближно нико неће моћи да каже колико пара ће однијети кампања. Нико не зна гдје ће и у чијим џеповима ће завршити те прљаве паре, које се једним дијелом користе и за куповину гласова, а без гласова нема ни побједе.

Оно што могу на крају да кажем – хвала свима онима који су ово прочитали јер су управо толико узалуд изгубили времена, које је отишло у неповрат, као што ће и наредне четири године трајно бити упропаштене и све тако до сљедећег изборног циклуса или циркуса. Ма исто је то само што су актери различити и што у циркусу се стварају и граде какве такве илузије док се у политици не гради ништа осим опште пропасти и личних интереса. Демократски је то.

Али не може се без политике и не постоји на свијету таква држава или друштво у којем нема политике.

Ај здраво и оловку у руке, па заокружујте онако како мислите да треба и кога треба заокружити! Само водите рачуна да су важећи листићи, односно гласови. Јер свакако нећете чути глас оног кандидата којег ћете заокружити. Одмах након избора - изабрани ће вас свакако прекрижити.
 
Autor sjovicicslavuj | 25 Septembar, 2014 | read_nums (511)

Политика

САРАЈЕВО, 25. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Комисија за спољну трговину и царине Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ прихватила је на ванредној сједници у Сарајеву да овај дом данас разматра Приједлог закона о царинској политици, иако су чланови Комисије из Републике Српске Борислав Бојић и Славко Јовичић били против.
  
*******************************************
Предсједавајући Комисије Борислав Бојић /СДС/ истакао је да је овај преобимни материјал из Савјета министара БиХ стигао тек данас, тако да га није могуће квалитетно разматрати.

Он је рекао да и Дирекција за европске интеграције БиХ сматра да понуђени закон није у потпуности, него тек дјелимично усклађен са прописима ЕУ.
************************
Славко Јовичић /СНСД/ је навео да је ријеч о закону у првом читању, да нема могућности за амандманско дјеловање, те да ће коначну одлуку о закону ионако донијети нови сазив парламента БиХ.

"Шта је Савјет министара БиХ чекао до сада? Ето, сјетили су се овога пет до 12, а ја би требало да за пола сата прочитам 196 страница.

Зато сам против, јер ко зна када ће овај закон бити усвојен и нема амандманске фазе, а ни назнака да ће до избора бити одржана сједница Дома народа", објаснио је Јовичић.
******************************
Осталих пет чланова Комисије гласало је за разматрање овог материјала на данашњој сједници Представничког дома.

Помоћник министра спољне трговине и економских односа БиХ Хајрудин Подбићанин рекао је да овај закон има уставни основ и да би требало да буде разматран јер је дио ширег пројекта у чијој изради је учествовала и ЕУ. 

Ријеч је и о обавези БиХ из Споразума о стабилизацији и придруживању, каже Подбићанин, а за његово доношење заинтересован је и ММФ. 

Према његовим ријечима, суштинске промјене у овом закону су поједностављивање царинских процедура за пословне субјекте у БиХ ради уштеда времена и смањења трошкова пословања, као и изједначавање права и повластица домаћих са страним инвеститорима, док је све остало ствар правно-техничког усаглашавања садржаја закона са прописима ЕУ.

Он је додао да би упућивање овог закона у парламентарну процедуру био "добар сигнал према ЕУ".
 
Autor sjovicicslavuj | 2 Oktobar, 2013 | read_nums (481)
 
Славко ЈоВиЧиЋ Славуј

 - Кратак, прикладан текст који одговара садашњем тренутку у овом времену...

Чекам пописивача, а њега или ње још увијек нема, па нема.
 
Пошто има разних проблема око пописа и сналажења пописивача - предлажем да се оснује Факултет за образовање професионалних академских пописивача!

Истини за вољу, било је неколико звоњења на вратима и на свако звоњење одмах сам скакао да отворим врата и да љубазно дочекам пописивача или пописивачицу. Међутим, умјесто жељно чеканог пописивача или пописивачице, увијек су били неки просјаци и тако сам сваки пут био разочаран. Ма и њима сам дао, халал било, по неку марку за севап и за разумијевање њихове биједе и несреће.

Но, да се вратим овој идеји око отварања Факултета за професионалне пописиваче. Ионако имамо факултета на бацање и студената који студирају ништа и те студије, односно евентуалне дипломе им свакако неће требати за било шта, односно ни за шта.

Mислим да занимање професионалног пописивача не би био уопште напоран посао, јер се код нас ионако попис обавља сваких двадесет година. А и пописивачи се уопште не би уморили од посла. 

Заправо, не треба губити из вида чињеницу да је за одлазак у пензију потребно четрдесет година радног стажа. У тих 40 година само два пута ангажовање пописивача не би требао бити пренапоран посао.
Ако ћемо поштено, а требали би, народ свакако каже: "парали је то пос'о".

                      Ма, добро је бити пописивач!
 
Autor sjovicicslavuj | 28 Januar, 2013 | read_nums (552)

 

ПИШЕ: Славко Јовичић Славуј

 

 

 

 Кад Срби полуде, онда нико ни претпоставити не може о каквој се ради епидемији? Ових дана, а јуче поготово, медији су затрпани сјећањем на покојног Срђана Алексића и на његов племенити подвиг. Који медији? Медији у Републици Српској и у Србији, а допиру и неке вијести и из далеке Америке са неког филмског фестивала на којем је режисер филма Голубовић добио, опет, некакву награду...

 

 О чему се заправо ради? Ради се о непрестаном колективном српском лудилу и неким ликовима који злоупотребљавају племенити подвиг једног и то зар само једног Србина (!!!) у ратном вихору и у паклу босанскохерцеговачке мржње, која ни након двадесет година не пролази, а остаје  питање - кад ће и да ли ће икада и проћи?

 

Није ми намјера да правим било какве паралеле, али зар у Републици Српској јучерашњи датум није требао да има бар неку вијест, односно зар није требало поменути 27. јануар 1996. године,  дан када је у БиХ затворен посљедњи концентрациони логор смрти, логор "Силос", који су муслиманске власти држале много дуже и од самог трајања рата у БиХ.

 

Зар није требало показати бар мало људског саосјећања са 24 звјерски ликвидирана српска логораша у том казамату смрти и зар није требало барем онако, ако ништа друго,  поменути још близу стотину  несрећних људи који су након стравичних злостављања и од тешких посљедица тортура умрли у међувремену, дакле од изласка на слободу, па до јучерашњег дана...

 

Али, кога то уопште и интересује? Свака туђа патња и страдања  далеко су од разних "филмаџија" и њихових камера. Хоће ли икоме на ум пасти да се сјети да би могао да сними најстравичнији филм о логорашима из "СИЛОСА". Сценариј има готов. Само нека прочита моју књигу: "Најзлогласнији муслимански концентрациони логор смрти у бившој БиХ од 1992 - 1996. године". 

О неком "Срђану Алексићу" у редовима неких других народа никад се неће моћи снимити ниједан филм, јер људи сличних Срђану Алексићу у другим народима није ни постојало, нажалост! Много више било је нељуди!

 

Режисеру би једино био задатак да пронађе глумце, јер су, нажалост, многи прави и бивши логораши данас под земљом и у гробовима у Републици Српској, Америци, Аустралији и ко више зна гдје. Ево више од двије деценије трагамо за многим мјестима на којима су уморени Срби, али ни до данас нисмо успјели да им пронађемо гробнице, па ни било какав траг да су, уопште, ти људи и постојали...

 

Све је ово несрећни српски усуд и бластфемија ужасне српске наивности, чемера и лакомислености, односно српске бесмислености!


Autor sjovicicslavuj | 29 April, 2009 | read_nums (583)

 САРАЈЕВО, 29. АПРИЛА (СРНА) - Посланици странака из Републике Српске (РС) у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ успротивили су се данас Приједлогу закона о обезбјеђењу пропорционалне етничке заступљености у органима управе и локалне самоуправе у БиХ, којим се предвиђа да у органима управе на свим нивоима власти буде испоштована етничка заступљеност у складу са резултатима пописа из 1991. године.

Независни посланик Момчило Новаковић сматра да је ово непроводив закон и да се њиме крше људска права, јер неко мора остати без посла да би на то мјесто било запослено лице одговарајуће етничке припадности.

"Не треба нам закон о пропорционалној етничкој заступљености, већ је потребно пронаћи начине да се испоштује Одлука Уставног суда БиХ о конститутивности народа", став је замјеника предсједавајућег Представничког дома БиХ Милорада Живковића.

И посланик СНСД-а Славко Јовичић успротивио се доношењу оваквог закона подсјећајући да у Парламенту није било могуће постићи сагласност да се у питања за будући попис становништва уврсти и питање о националној и вјерској припадности, за шта су се залагали посланици из РС.

"Није било сагласности о томе, а овим се враћамо на 1991. годину", закључио је Јовичић.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома и посланик ХДЗ БиХ Нико Лозанчић мишљења је да би ово био "први покушај анулирања резултата етничког чишћења".

Подршку приједлогу закона дали су бошњачки посланици, који су као један од аргумената за његово усвајање навели да би тиме био потпомогнут повратак.

Приједлогом закона о обезбјеђењу пропорционалне етничке заступљености у органима управе и локалне самоуправе у БиХ, чији је предлагач Клуб посланика СДА у Представничком дому БиХ, предвиђено је да се при запошљавању предност даје представницима недостајућих конститутивних народа.

За надзирање провођења закона било би задужено Министарство правде БиХ, а предложене су и казне за његово кршење у износу од 1.000 до 10.000 КМ или до три године затвора за одговорно лице у органу управе.

1 2 3 4 5 6 7 8  Sledeći»
    My picture!

Kategorije

Arhiva