Slavko Jovičić -

Himna pala u Neumu

Autor sjovicicslavuj | 14 Septembar, 2009 | read_nums (468)
  DNEVNE NOVINE

   RUBRIKA - Dan & noć
  M. KREMENOVIĆ | 14.09.2009  
   
  - Na prijedlog teksta himne BiH po svemu sudeći stavljena je tačka s obzirom na to da izbor svečane pjesme podrazumijeva pokretanje kompletne procedure ispočetka - rekao je za "Fokus" Slavko Jovičić, poslanik Parlamenta BiH i član Komsije za izradu prijedloga teksta himne BiH.

  - Za sada je na tu priču stavljena tačka. Da bi se o tome moglo razgovarati moramo krenuti od početka. Ne vjerujem da neko s nivoa BiH, prije svega Savjet ministara BiH, ima snage da u ovom trenutku formira neku novu komisiju, pa da se ide na raspisivanje javnog konkursa, na kojem će opet učestvovati nekoliko stotina autora - kaže Jovičić.

  Čak i da se uđe u taj posao, on smatra, takav način rada ne može donijeti uspjeh.

  - Pokazalo se da je komisija došla do nekakvog prijedloga, ali je nekom zasmetalo što se u jednoj strofi pominje Bosna, u drugoj Hercegovina, u trećoj Krajina, pa je to navodno asociralo na stvaranje tri entiteta. Neke pojedince je na svašta asocirala ova himna, pa je u takvoj situaciji svaki posao osuđen na propast. Postoji mnogo prečih stvari koji čekaju ovu zemlju, pa ćemo se njima baviti, ukoliko se i tu možemo usaglasiti - kaže Jovičić.

  Prijedlog himne BiH, koji je nakon komisijskog usaglašavanja korigovan na sjednici Savjeta ministara BiH, nije dobio podršku poslanika u Parlamentu BiH, jer se verzija koja je bila pred poslanicima razlikuje od prvobitno dogovorene na nivou eksperata, koji su mjesecima tražili kompromisan tekst.

  Nakon komisijski usaglašenog teksta pojavio se prijedlog u Savjetu ministara BiH da se u tekst himne uvrste dodatne riječi, kako bi se u svečanoj pjesmi pominjalo more, kao i Bosna i Hercegovina, što nije bio slučaj po prijedlogu koji je utvrdila stručna komisija.

  Tako se predlagalo da, između ostalog, riječ more bude umjesto riječi tvoje u dijelu teksta u srcu su tvoje rijeke, tvoje planine, pa bi tekst nakon izmjene glasio u srcu su tvoje rijeke, more, planine.

  - Ne želim biti skeptičan, ali mnogo je onih koji imaju neke dodatne sugestije. Pojedinci ne shvataju da je teško napraviti neutralan tekst. Političari nemaju preveliki uticaj na konačno slaganje teksta. To su radili književnici i etnomuzikolozi. Politički dio komisije usvojio je ono što je predložio stručni dio komisije - rekao je Jovičić.

  Tekst koji je predložen pretrpio je ogromne promjene u odnosu na dva autorska teksta Benjamina Isovića i Dušana Šestića.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva