Slavko Jovičić -

Internet naš nasušni

Autor sjovicicslavuj | 25 Avgust, 2009 | read_nums (462)
   
  Dan & noć
   S. GAJIĆ | 25.08.2009

  Većina političara u BiH u svom privatnom i političkom životu često koristi svjetsku mrežu za razmjenu informacija i komunikaciju.

  Osim korišćenja Interneta za privatne potrebe, političari se slažu da je ovaj način komunikacije veoma važan i za njihov politički život.

  Kontaktirajući putem globalne mreže s političkim aktivistima iz svijeta, stvaraoci političkog života u BiH stiču, kako kažu, nova saznanja koja mogu da iskoriste i za unapređivanje svojih političkih partija, ali i cjelokupne političke situacije. Nerijetko, oni koriste Internet i kako bi oslušnuli glas javnosti.

  Dok pojedini političari ni ne pomišljaju da pokrenu blog ili više vole Fejsbuk, drugi imaju i po nekoliko publikacija na Internetu.

  Tako Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, ima dva aktivna bloga, i to jedan koji bi se mogao okarakterisati kao ozbiljan i drugi koji je više privatni.

  - Na jedan blog postavljam autorske tekstove, kao što su kolumne koje objavljujem u "Fokusu", ali i druge tekstove koji su objavljeni u nekim novinama. Često se na blogu mogu pronaći i tekstovi iz raznih štampanih medija u kojima su zastupljene moje izjave - kazao je Jovičić, te dodao da su njegovi blogovi veoma dobro posjećeni.

  Prema Jovičićevim riječima, na drugom blogu objavljuje fotografije, kako one iz privatnog života tako i fotografije koje su rezultat njegovog rada i angažovanosti.

  - Putem ovih blogova ostvarujem dobru komunikaciju s ljudima, posebno onima koji žive u dijaspori. Iako u BiH još ne postoji visoki nivo elektronske pismenosti, ipak je važna komunikacija i ostvarivanje kontakata s ljudima putem Interneta - kazao je Jovičić, te dodao da nema profil na Fejsbuku, jer bi mu to, tvrdi, ipak bilo previše.

  Svoj blog ima i Rajko Vasić, izvršni sekretar SNSD, koji svakodnevno ažurira tekstove na blogu.

  - Komunikacija je znak opstanka, čak i kad je potpuno bezvrijedna i nepotrebna. Stoga pokrećem blog - napisao je Vasić na svom blogu.

  Nikola Baštinac, poslanik SNSD u NSRS, osim bloga koji je posljednji put ažuriran krajem maja ove godine, ima i profil na Fejsbuku.

  - Pokrenuo sam blog, jer sam želio da imam mjesto na kojem ću pisati o svojim viđenjima politike i političkih dešavanja, a Fejsbuk mi više služi za ostvarivanje privatnih kontakata - kazao je Baštinac.

  Pored blogova, većina političara u BiH, i to mahom oni mlađi, ali ne zaostaju ni oni po godinama nešto stariji političari, imaju svoj profil na najpopularnijoj internet društvenoj mreži Fejsbuk.

  Tako možete postati prijatelji sa članovima pozicije i opozicije u Srpskoj i BiH i na taj način ostvarivati komunikaciju s njima.

  Zahvaljujući profilu na Fejsbuku, Srđan Mazalica, poslanik u NSRS i predsjednik Izvršnog odbora Mladih socijaldemokrata, kaže da ima mogućnost da bude u svakodnevnom kontaktu sa članovima Međunarodne unije socijalističke omladine iz raznih zemalja.

  - Komunikacije putem Interneta i društvenih mreža veoma su važne i u političkom smislu i u smislu promovisanja nekih vrijednosti. Ne koristim ovu društvenu mrežu da bih učestvovao u nekim kvizovima ili igrama koje se nude na Fejsbuku nego da bih saznao korisne informacije iz svijeta i primijenio ih na našim prostorima - kazao je Mazalica.

  Kako je naglasio, korišćenje Interneta veoma je važno i za unapređivanje političkih stranaka i demokratskih standarda u društvu.

  - Ne bih mogao zamisliti jedan dan bez Interneta i komunikacije preko elektronske pošte - rekao nam je Mazalica.

  Putem Fejsbuka možete postati prijatelj Siniši Dodiku i Perici Rajčeviću, poslanicima u NSRS. A na Fejsbuku je aktivan i Dubravko Suvara iz Kluba delegata iz reda srpskog naroda u Vijeću naroda RS.

  Branislav Borenović, potpredsjednik PDP-a, takođe ima profil na Fejsbuku, koji koristi kako bi ostvario kontakte s prijateljima iz školskih dana koje nije vidio godinama, ali i za političke svrhe.

  - Danas je gotovo nemoguće da mlad čovjek ne komunicira putem Interneta. Zahvaljujući Fejsbuku, koji pruža mnogo mogućnosti, ostvarujem međunarodnu saradnju i razmjenjujem informacije s političkim partijama iz inostranstva - istakao je Borenović.

  Na Fejsbuku smo pronašli i profil Borana Bosančića, generalnog sekretara mladih DNS-a, te Ognjena Tadića iz SDS-a.

  Adnan Terzić iz SDA, pored veb stranice, ima i profil na Fejsbuku, ali i Tviteru.

  Po ugledu na druge kolege, blog je otvorio i Željko Komšić, ali ga je posljednji put ažurirao u februaru ove godine, slično kao i Mirsad Kebo, koji je to uradio u decembru 2008. godine.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva