Slavko Jovičić -

БиХ - Уставне реформе су озбиљније од смањивања плата

Autor sjovicicslavuj | 16 Septembar, 2009 | read_nums (465)

   

  САРАЈЕВО, 16. СЕПТЕМБРА (СРНА) - Приједлог Странке за БиХ (СБиХ) да се амандманом на Устав БиХ омогући смањивање накнада лицима која обављају функције у институцијама БиХ за вријеме трајања мандата покренуо је више питања у Представничком дому Парламентарне скупштине.

  Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком Дому Драго Калабић оцијенио је да СБиХ оваквим приједлогом амандмана на Устав БиХ уставне реформе своди на економско питање.

  "Ако је ово максимум захтјева СБиХ за реформу устава, онда да завршимо посао и ову причу у наредних неколико година не покрећемо", рекао је Калабић, истичући да је расправа о измјенама Устава озбиљнија од смањивања примања званичника БиХ за неколико хиљада марака.

  Према његовим ријечима, СБиХ предложеним амандманом скреће пажњу са других проблема у земљи.

  Шефик Џаферовић из СДА сматра да нема потребе за оваквим уставним амандманом.

  "На функције смо ступили са скоро 100 одсто мањом платом него што је садашња, дакле постоји простор да се оне смање", подсјетио је Џаферовић, док је шеф Клуба посланика СДА Бакир Изетбеговић позвао "све који су незадовољни што су им плате пет до шест хиљада марака" да уплате новац у добротворне сврхе.

  Посланик СНСД-а Славко Јовичић упозорио је да је Устав преозбиљна материја да би се овако парцијално рјешавао и оцијенио да питање плата званичника БиХ треба генерално ријешити, односно рјешењем обухватити и директоре агенција, који предњаче по својим примањима.

  СБиХ уставним амандманом тражи брисање члана девет Устава БиХ, који прописују да накнаде за лица која обављају функције у институцијама БиХ не могу бити умањена за вријеме трајања мандата носиоца функције.

  У образложењу предложеног амандмана наведено је да глобална економска криза, те посебно њене рефлексије на БиХ, захтијевају корекцију примања у администрацији, али и накнада примања носилаца највиших функција у институцијама БиХ.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva