Slavko Jovičić -

BiH - Jovičić: "Muški sajam ljepote"

Autor sjovicicslavuj | 1 Septembar, 2009 | read_nums (349)
  Teme -  01.09.2009.
   
  Autor: S. ŠKULETIĆ 
  Sarajevo: S jučerašnjeg skupa ambasadora
   
  Foto: J. Brutus

  Alkalaj nabrojao glavne i davno poznate ciljeve vanjske politike BiH...

  Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj je u periodu kada se na sve strane pokušavaju srezati troškovi u Sarajevu organizirao trodnevno savjetovanje 33 šefa diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH na kojem je razgovarano o realizaciji vanjskopolitičkih prioriteta.

  Na pitanje koliko će bh. građane koštati ova turneja ambasadora, jučer niko nije imao precizan odgovor. Alkalajev savjetnik Zlatan Burzić izjavio je da su "zbog mjera štednje" pozvana 33 od 56 šefova DKP-a BiH i to "po kriteriju bitnosti podrške neke zemlje za ostvarivanje vanjskopolitičkih prioriteta BiH".

  Isplativost troškova

  - Nemam prevelikih argumenata da kažem da je bilo nužno ovo uraditi. Ali, ako ovo savjetovanje da rezultat, odnosno ako na njemu budu pripremljeni pravci i prioriteti djelovanja bh. diplomatije za narednu godinu, isplativost troškova bi postojala - rekao je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Beriz Belkić dodajući kako je "ovo savjetovanje trebalo početi analizom onoga što je učinjeno s prošlogodišnjeg skupa, da vidimo je li se ono isplatilo, ali nažalost to nismo čuli".

  Državni poslanik Slavko Jovičić, koji je također prisustvovao jučerašnjem savjetovanju ambasadora, prenio nam je da se osjećao kao na "muškom sajmu ljepote na kojem se razmišlja samo kako potrošiti pare".

  Ključno pitanje

  - Nažalost, ne vidjeh da se iko od njih bavi ključnim pitanjem - kako uspostaviti ekonomsku i privrednu saradnju između BiH i zemlje u koju su poslani na privremeni rad. Kao da naše ambasade imaju misiju samo da izdaju pasoše ljudima u dijaspori i eventualno pokoju vizu - rekao je Jovičić.


  Otvarajući skup ministar Alkalaj ponovio je opće poznate stavove kako su glavni vanjskopolitički prioriteti BiH ukidanje viznog režima, dobivanje statusa nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, ulazak u NATO, aplikacija za punopravno članstvo u EU, odnosi sa susjedima i regionalna saradnja te ekonomska diplomatija.

  Alkalaj demantirao sam sebe

  Alkalaj je jučer negirao informacije o postojanju inicijative za otvaranje 12 novih ambasada BiH u svijetu navodeći kako čak "ne postoji ni inicijalni prijedlog za njihovo otvaranje". Ovo je izgovorio i ne trepnuvši obraćajući se ambasadorima, ali i nemalom broju poslanika koji su upravo od Alkalaja u junu dobili zvaničnu informaciju o stanju i razvoju DKP mreže, u kojoj se do detalja obrazlaže opravdanost otvaranja još 12 ambasada.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva