Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 2 Septembar, 2008 | read_nums (941)

Предсједник Владе РС, Милорад Додик, рекао је јуче да је прихватио да буде члан Удружења грађана "Утемељивачи РС", које треба првенствено да објасни утемељење Српске и чињенице у вези с њеним настајањем

Б. Г. - "ФОКУС"


 

 

- Прихватио сам да будем члан и веома је важно нагласити да се Удружење неће упуштати у политичке дебате, обрачуне и кампање у РС. Оно ће задржати независни статус с намјером да се афирмише као мјесто окупљања људи који су имали на уму слободу свог народа и право да се у тешко политичко вријеме одлуче на тешке политичке одлуке - рекао је Додик.

Поздрављајући формирање Удружења, он је изразио увјерење да ће његови чланови дјеловати искључиво из љубави према РС и ради истине о РС.
Додик је рекао да је на састанку са члановима овог удружења, које је предводио предсједник Божидар Вучуревић, договорено да Влада РС помогне у изради студије која би са историјског и сваког другог аспекта могла да верификује чињенице везане за распад бивше Југославије и настанак РС.

Предсједник Удружења "Утемељивачи РС", Божидар Вучуревић, оцијенио је да политички сукоб у БиХ јако активан са сталном тенденцијом напада на РС и тежњом за њено поништавање, што према његовим ријечима није могуће.

Вучуревић је рекао да БиХ не може бити Југославија у малом, јер у њој стално кључа неко незадовољство.

- Основали смо Удружење да сачува тековине српског народа у протеклом Отаџбинском рату, бранићемо РС и све оно што јој по Дејтонском споразуму припада и у томе ћемо сигурно успјети - рекао је Вучуревић.

Autor sjovicicslavuj | 31 Avgust, 2008 | read_nums (949)

ПИШЕ: Славко Јовичић Славуј

                                       

 /Колумна у дневним новинама "Фокус"/

            

Август је, углавном, мјесец за колективне годишње одморе у скоро свим институцијама власти, од општинских, па све до кантоналних, ентитетских и, наравно, државних.

Велики број политичара се одмарао. Неки од њих (нас) то су задовољство сами себи приуштили, искористивши тако прилику да осјете благодети Јадранског мора и иних других мора, односно многобројних монденских свјетских мјеста за уживање и одмарање.

Други су се одмарали радно, јер не смијемо заборавити да смо ми земља у транзицији! Али, то уопште не би био проблем да се многи политичари, поготово у Сарајеву, нису одавно нашли у својеврсном политичком трансу, умјесто на колосјеку транзиције. У огромној су некој журби, а у журби се, по правилу, никада ништа добро не дешава.

Знам добро да многе обавезе не могу да чекају, а богами, многе се више не могу ни одлагати у недоглед. Али, такође знам да су ови, који су цијели август као нешто радили (па и ако јесу), радили смишљено и оркестрирано, или о глави РС, или против интереса БиХ и против сва три конститутивна народа у њој.

Дакле, све у свему, сви заједно, не радећи ништа у августу (неки не раде ништа годинама, а има и таквих који никад ништа у свом животу нису радили!), највише су одморили конститутивне народе и, наравно, све грађане у БиХ од својих лакрдијашких политичких и авантуристичких потеза и антидејтонских активности. Што би у преводу значило да су се у августу, у најмању руку, бавили противуставним активностима и подривањем самих темеља на којима једино може да функционише оваква БиХ, а то је Дејтонски споразум!

           Нису само у прошлом мјесецу политичари "изгарали" на својим пословима. Било је и неких других који су имали радни (парадни) август. Наравно да не би требало заборавити наше олимпијце, ако се ико уопште и сјећа њихових имена. И то је добро. Барем су потпуно мирни, јер их нико у БиХ неће псовати, ни њих саме, нити њихове најмилије, као што се то дешава нама, политичарима. Кад је тако, а јесте, коме је онда уопште битно што олимпијци нису остварили никакве спортске резултате. Сигурно је да нико од наших спортских олимпијаца није могао да заузме 210. мјесто у својој дисциплини, кад се зна да су на Олимпијским играма у Пекингу учествовали спортисти из 204 државе свијета. Међутим, свако дијете у БиХ зна да је и Харис Силајџић био у Пекингу, само никоме није јасно због чега! О, да, па он је предсједавајући Предсједништва БиХ.

Али, ево, почиње септембар, а у септембру ће се дешавати врло важне ствари. Најважније је да дјеца полазе у школу, и то тако траје деценијама, без обзира на политичко уређење, друштвено, идеолошко или било какво друго, које је било у прошлом вијеку, на просторима бивше нам заједничке државе Југославије.

И, сасвим на крају, није на одмет мало и метеорологије. Наиме, сви смо се увјерили на сопственој кожи да је ово љето заиста било вруће.

      

Са сигурношћу се може тврдити да ће јесен бити много врелија, бар кад је у питању политика и политичке теме и дилеме. Нека ми неко сад каже да се ми, политичари, не разумијемо у климу!

    My picture!

Kategorije

Arhiva