Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 11 Jun, 2009 | read_nums (863)
Puls

11.06.2009.

Narod kaže - "sve je moguće"! Ali mnogi, takođe, kažu da nije moguća drvena peć! Evo, ja kažem da jeste!

Pa, moguća je drvena peć i to za jednokratnu upotrebu! Ili u drugom slučaju kao suvenir! Sve te varijante, naravno, zavise od toga ko i kako i iz kojeg ugla gleda na određene stvari.

Svako ima pravo na svoje mišljenje i to je individualno pravo svakog pojedinca. Isto tako, nije zabranjeno sanjati, željeti, maštati... Bio bih obradovan da se čuju mnoga mišljenja, ali da ih izgovaraju ljudi koji će se pritom javno identifikovati i koji će stajati iza svojih izgovorenih riječi ili još bolje - koji će stajati iza svojih urađenih djela, bez obzira kakav je njihov karakter ili efekat. Na taj način, i meni bi bilo mnogo lakše razumjeti mnoge, jer bih onda znao koga uz sebe imam kao pouzdanog saborca u realizaciji naših ideja, ciljeva.

Naravno, nikada niko neće moći da donese zakon o ljubavi, odnosno neće moći da ultimativno zahtijeva ili naredi onom drugom da to prihvati i da voli ako on (taj) to ne želi ili jednostavno ako neće. Jer, kao što želimo da živimo u slobodi i da imamo sva ljudska prava, isto tako moramo imati i obaveze da poštujemo ustav i zakone koji sprečavaju nasilje ili bilo kakvu dominaciju jednih nad drugima... Svaka diskriminacija, bez obzira na njen karakter ili njeno usmjerenje prema bilo kome ili bilo čemu, jeste vrlo opasna i ona je, u stvari, nedopustiva!

Izvini "prijatelju" što ti ovako pišem. Zvao bih ja tebe mobilnim, ali izgleda da si u romingu i neću da ide na tvoj trošak. A, pravo da ti kažem - ne znam da li bih ti sve ovako javno i transparentno i rekao putem telefona, jer "prisluškuju me", pa ko velim da je bolje da ti neke stvari ovako napišem. Jer, ono što nije za(na)pisano, nije se ni desilo! 

Ako si ikada čuo šta ja govorim ili šta radim, onda si mogao da zapamtiš da najveću zahvalnost dugujem najboljim sinovima iz našeg naroda - srpskim junacima, koji su svoj život ugradili u temelje i stvaranje Republike Srpske. Prethodnih godina bio sam više nego razočaran (ne)brigom ovog društva za porodice i djecu čiji su očevi dali svoj život za opstanak i ostanak srpskog naroda na svojim vjekovnim ognjištima. U posljednje dvije-tri godine stanje se popravlja, istina ne onako i onim tempom kako bih ja to želio, ali popravlja se i to je vidljivo u skoro svakom segmentu našeg društva i našeg prolaznog ovozemaljskog života!

Eto, ovdje na ovom vječito trusnom i tektonski poremećenom balkanskom prostoru i permanentnoj vjetrometini - narodi su se međusobno ubijali i šta smo na kraju dobili? Dobili smo nesreću za sve i zato se samo pragmatičnom i realnom politikom mogu rješavati mnoga još uvijek otvorena pitanja, a ne ratovima koji se kroz vjekove ciklično i generacijski ponavljaju i događaju. Dosta je više stradanja srpskog naroda, ne dosta, već i previše!

Autor sjovicicslavuj | 30 Maj, 2009 | read_nums (871)

ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

Наравно да не могу, нити желим да било кога убеђујем у неке ствари. Али, више пута сам писао да су Срби највећи проблем сами себи, јер ми никада кроз нашу славну, али и истовремено и тагичну историју – нисмо могли „сами са собом“!

Mноги пријатељи ме врло често обавештавају шта се пише на бошњачким порталима, моћном “оружју“ савремених медијских комуникација и у вечини случајева – медијских манипулација!

Ето, отиђите рецимо на било који бошњачки портал, а сви су бошњачки сајтови скоро истоветни и уверићете се да сви Бошњаци оркестрирано нападају сваког српског политичара, без обзира на страначку или неку другу припадност, односно на његову функцију у хијераргији власти - ентитета или земље. 

Не треба посебно наглашавати да су изливи беса и вређања највише усмерени према Милораду Додику. Бошњацима је само важно да се ради о политичару - Србину и ту су сви јединствени у осудама и у синхронизованим пљувањма по свему што је српско.

Иако је Федерација у огромним проблемима - тамо нећете наћи ниједну реч осуде својих бошњачких политичара све док су њихове активности усмерене против интереса и самог постојања Републике Српске...

Тамо није битно да ли се ради о Додику, Радојичићу,  Живковићу, Калабићу, мени... или о Босићу, Иванићу, Михајлици... Дакле, огромна вечина Бошњака је  уједињена у томе и одмах фронтално крећу и кидишу на институције и на уставни и територијални интегритет Републике Српске и  позицију српског народа!

А, то није ништа друго, већ отворени напад на Дејтонски споразум, односно атак на Устав Босне и Херцеговине. И народ би рекао – „ником ништа“!

 Ево у последње време све своје политичке активности највише усмеравам на економска питања и залажем се за бољи живот који је у интересу за све у БиХ, али ни то за бошњачки пук није важно. За њих је важно што сам Србин и одмах се на моју адресу упућују бројни увредљиви медијски коментари и не престају лична вређања.

Да одмах кажем да сам против тога  да Срби требају тако да раде, односно против тога сам  да Срби своје активности усмеравају против било којег другог народа или појединца  у БиХ.  Али ми смо зато ненадмашни и  спремни смо да нападамо своје најистакнутије политичаре и зато су Срби сами себи проблем.

 

И уместо да сву своју енергију усмеримо на очување Републике Српске и њених институција, без обзира ко је тренутно на њиховом челу, ми се, ето, по старом обичају, сами између себе гложимо и свађамо до истребљења.

Карађорђа нису убили Турци, већ Срби и то је наш несрећни историјски усуд, који нас прати и пратиће и даље!

Ако би, не дај боже, изгубили још било коју институцију  и надлежност Републике Српске или у крајњој линији, ако бисмо изгубили Републику Српску, онда нам неће бити важно, нити ће нас спасити ни то хоће ли на власти уместо Додика бити Иванић, односно Босић, или Михајлица, нити сви ми заједно!

Тужно је слушати и читати српско српске обрачуне и зато смо у миру кроз целу своју историју губили све.

Скоро да нисам прочитао изјаву ниједног српског политричара из опозиције који је званично осудио Резолуцију Конгреса СДА у којој се тражи стварање Републике БиХ и њено "васкрсење", али сам зато прочитао бројне коментаре о осуди најпопуларнијег лидера и председника најјаче странке у БиХ СНСД-а и председника Владе Републике Српске Милорада Додика.

Понављам свима - ако Срби не направе много веће јединство и не схвате да су угрожене институције, па и сама Република Српска, онда нам ниједан лидер и ниједна странка неће требати! Многи од нас тога нису свесни.   

Упозоравам све критизере актуелне власти у Републици Српској да ово није време за српско српске савађе, нити обрачуне!!! Хоћемо ли се икада опаметити и хоћемо ли схватити шта су нам приоритети? Нажалост, нећемо!

Сами себи смо највећи непријатељи!!! Тужно и жалосно!

Ево, лично ја - нисам ушао у политику ради тога да будем неки битан фактор у политици. Ја сам у политику ушао из два разлога:

1. Штитити и чувати уставну и територијалну позицију Републике Српске у оквиру Устава БиХ и

2. Штитити интерес срспког народа, у целини, наравно, колико ми то дозвољава моја функција и капацитети које имам!?

Мене не интересује ниједан политичар, нити било која странка која нема ова два циља у приоритету! Ова два политичка циља би требала бити српска политичка "Библија", без обзира о којем се српском политичару ради и на којој се он функцији налази.

Знам и уверен сам да је Милорад Додик на истоветној платформи и зато сам уз њега и зато му дајем сваку могућу и максималну подршку!

А, раде ли то и неки други? Нажалост не! На крају крајева, нико нам неће требати, ако се, не дај боже, остваре циљеви сваког Бошњака. Потпуно сам свестан да у тим њиховим циљевима нема разлика, без обзира о којем се политичару, странци, верском службенику или обичном човеку ради! Морам да признам да ја све њих одлично разумем и то није ништа ново.

Али не разумем нас Србе и то је највећи проблем, но, ни ово није ништа ново, нажалост!

Autor sjovicicslavuj | 23 Maj, 2009 | read_nums (933)

ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

 Мало је новинског простора да би се само чак и побројали сви политички, дипломатски и правосудни гафови и лакрдије хрватског члана Председништва БиХ  Жељка Комшића.

  Најновији и најбизарнији је недавни авантуристички потез Жељка Комшића када је, очито исфрустриран легалним потезима Тужилаштва Републике Србије, које је сасвим оправдано и на међународном праву заснованом легалитету и легитимитету оптужило и  путем Интерпола расписало међународну тзв. црвену потерницу за 18 лица бошњачке и хрватске националности који су држављани Босне и Херцеговине, а  за које постоје основане индиције да су планирали, учествовали и да су,   изван сваке разумне сумње, и починили ратни злочин 02. маја 1992. године над припадницима тада регуларне Југословенске народне армије у Добровољачкој улици у Сарајеву.

 

Том приликом, у наведеном предмету o почињеном ратном злочину, сва осумничена лица су директно учествовала  или су, по командној одговорности, одговорна за стравичан ратни злочин у којем су убијена 42, те рањено 73 и заробљено преко 200 војника и официра тадашње ЈНА.

 

/ НАПОМЕНА: Годинама уназад  Добровољачка улица се више не зове тако. Сарајевске /бошњачке/ власти су јој променули име и сад се зове -  Улица Хамдије Крешевљаковића. Дакле, могли су јој променути име, али  никада бошњачка страна неће моћи избрисати нити уништити истину о почињеном ратном злочину, који су починиле муслиманско-хрватске војне и полицијске формације над припадницима ЈНА!/

 

Жељко Комшић 

Није тешко закључити да је Жељко Комшић исфрустриран и озлојађен у својој немоћи посегао за, најблаже речено, глупаријом и по сили „реципроцитета“ 21. овог месеца је Тужилаштву БиХ поднео кривичне пријаве против Добрице Ћосића и Зорана Лилића. Уједно, Жељко Комшић је затражио од надлежних институција БиХ да распишу међународну Интерполову потерницу за бившим председницима Савезне Републике Југославије, Добрицом Ћосићем и Зораном Лилићем?! У само својој оптужници, Жељко Комшић, ничим изазван, је путем саопштења из свог кабинета навео да је Добрица Ћосић као председник Савезне Републике Југославије од 15. јуна 1992. године до 1. јуна 1993. године обављао дужност председника СРЈ и  да је био главнокомандујући оружаних снага те земље, те је, како Комшић истиче, руководио активностима и акцијама које су њему подређене оружане снаге СРЈ спроводиле на територији БиХ!? 

Такође, захтев је упућен и за покретање истраге и расписивање међународне потернице против Зорана Лилића, бившег председника СРЈ који је ту дужност овбављао у времену од 25. јуна 1993. године до 23. јула 1997. године, који је као главнокомандујући оружаних снага СРЈ био упућен и руководио је активностима и акцијама које су њему подређене оружане снаге проводиле на териториоји БиХ до потписивања Дејтонског споразума. 

Како је наведено из Комшићевог кабинета, поред ова два, у припреми је и подношење кривичних пријава и против других високих званичника бивше СРЈ за које постоје основи сумње да су починили најтежа кривична дела против интегритета БиХ, против човечности и вредности заштићених међународним правом, у периоду од 1992. до 1995. године. 

Ето, тако стоји у оптужници коју је поднео Жељко Комшић?!

У први мах сам помислио да су поменуту оптужницу подигли – булумента антисрпских активиста и занемарљивих ликова као што су: Наташа Кандић, Биљана Ковачевић-Вучо, Соња Бисерко, Сташа Зајовић, Соња Лихт, Борка Павичевић, Чеда Јовановић, Ненад Чанак, Наташа Мичић, Жарко Кораћ анд компани. Али, истину сам сазнао исту вече гледајући ТВ БХ1 која је саопштила аутентичност пријаве и име ауторског дела тог памфлета – Жељка Комшића... 

Вратићу се овој теми, али да се неколико година вратим уназад и да све подсетим на неке дипломатске гафове, тада младог јуноше и СДП-еовог „јастреба“, дипломате и бившег амбасадора БиХ у Београду. 

Сада већ давне 2003. године, негде крајем фебруара месеца Жељко Комшић, актуелни амбасадор БиХ у Београду је поднео оставку на своју дипломатску функцију. Рекло би се ништа чудно, нити изненађујуће, јер је његов партијски лидер Златко Лагумџија изгубио власт у БиХ. Распала се тадашња Алијанса чији је неприкосновени шеф био Златко Лагумџија, неспорни ментор Жељка Комшића. 

Дакле, иако је поднео оставку на место амбасадора БиХ у Београду, ето, супротно свим дипломатским процедурама – Жељко Комшић је узео себи за право да се супростави одлуци тадашњег министра иностраних послова БиХ Младену Иванићу који је до именовања новог амбасадора у Београду, вођење амбасаде поверио тада првом отправнику послова Радомиру Богдановићу. Али, злоупотребљавајући свој положај иако је поднео оставку на амбасадорско место, Жељко Комшић је нострификовао као отправника послова беха амбасаде у Београду висококог службеника Мирсада Муховића. 

И тај дипломатски скандал показује како и шта је радио Жељко Комшић. Противећи се одлуци министра иностраних послова БиХ Младена Иванића, Комшић је свим расположивим средствима распалио по Иванићу, оптужујући га да „спроводи“ политику отимања предајника и стварања САО“, да је нарушио националну структуру руководећег кадра. Комшић је тада оптужио и Радомира Богдановића, тврдећи да се ради о човеку који има држављанство Србије и Црне Горе. Комшић је тада изјавио и следеће: „У складу са Бечком конвенцијом о дипломатским односима, као отправника послова именовао сам висококог службеника амбасаде БиХ Мирсада Муховића, који би до доласка новог амбасадора требало да води послове“ – поручио је тада јавности Комшић.

Истине ради,  нагласићу да је Радомир Богдановић већ био отправник послова југословенске амбасаде у Сарајеву и да има и БиХ и југословенско држављанство, те да је МИП БиХ, одлучио да Богдановић буде у техничком мандату, све до именовања новог беха амбасадора у Београду. 

Овде желим да направим једну малу дигресију. Са ове временске дистанце заиста  смешно изгледа чињеница да је Радомир Богдановић имао двојно држављанство и да је то био "државни" проблем, јер се ради о ниже рангираном дипломатском службенику, у односу на чињеницу да данас министар иностраних послова БиХ Свен Алкалај, поред држављанства БиХ има и држављанство Републике Хрватске?! И то, очито је, не забрињава члана Председништва БиХ Жељка Комшића?! А, и зашто би? Разумљиво, за онога ко жели да схвати све односе у Босни и Херцеговини.

Но, да наставим о "амбасадоровању" Комшића у Београду. Дакле,  сам је за себе рекао да ће остати у амбасади до 6. марта исте те године, до рока који му је одредило тадашње Председништво БиХ, мада је у то време тврдио како је он свој посао у Београду завршио на „лични захтев“?! На бројне Комшићеве оптужбе нико из амбасаде БиХ у Београду није реаговао, али остаће забележена изјава тадашњег порпарола Министарства иностраних послова Миранде Сидран-Бешлагић. Она је тада све Комшићеве изјаве прокоментарисала као ратнохушкачке и једностране и одбацила је све што је он изрекао и то је, колико је мени познато, остало у архивама Министарства иностраних поcлова БиХ.

Треба, такође, подсетити на још једну чињеницу, а то је да је Председништво БиХ 29. јануара 2003. године разрешило дужности амбасадора Комшића и он од тог датума више није био амбасадор. Већ сам напред рекао да је то био лични захтев Комшића и он је то образложио чињеницом да је његова Социјалдемократска партија, чији је био члан, доживела дебакл на тадашњим општим изборима у БиХ.. 

Остаће забилежено да је Жаљко Комшић тада направио незабележен дипломатски скандал, јер је игнорисао све налоге својих надређених, а посебно министра иностраних послова Мадена Иванића, јер је као „одлазећи амбасадор“ он правио „распоред“ именовања у амбасади?! Из свега је лако закљућити да је Комшић имао намеру да испровоцира скандал у амбасади у Београду да би заштитио сам себе. Из његове намере и борбе да постави Мирсада Муховића за отправника послова, само се крила перфидна намера Комшића да преко свог човека Муховића покрије све оне противзаконите радње и дипломатске послове које је Комшић обављао у Београду изван дипломатских правила. 

Такође, треба нагласити да су Комшићеви брутални дипломатски иступи били изван било каквих дипломатских правила и истина је да се он није са функције сам тек тако повукао, већ да је та формулација о „разрешењу на властити захтев“ изведена ради заштите достојанства БиХ и самог дипломате. 

Ето, толико о дипломати Жељку Комшићу! 

И ту не престају скандалозни потези Жељка Комшића. Сад се са дипломатског пребацују на политички полигон и све чини и покушава да се бави „одстрелом“ јавних и највиших политичких званичника и функционера из реда српског народа и ту Комшић не прави међудржавну разлику, већ у свом препознатљивом стилу наставља политичку рашомонијаду и у политичко блато уваљује како му ко допадне његових „изузетних реторичких и умних мисли“ и још више дела. 

Тако 25. октобра 2007. године Жељко Комшић отворено прети тадашњем премијеру Републике Србије Војиславу Коштуници. Вокабулар Комшића све говори: „ Коштуници би било боље да се бави питањима која су му посао, односно будућношћу Србије и њених грађана, односно својом земљом, а да прсте држи даље од БиХ, јер би могао добити и по прстима и по носу и зато нека не заборави како је завршио његов претходник, Милошевић“ Да би боље разумели невероватну глупост коју је тада изговорио тадашњи председавајући Председништва Жељко Комшић, овај пут ћу само укратко подсетити шта је то рекао Војислав Коштуница, након чега је Комшић, најблаже речено, реаговао као према школском „другу“ или сарајевском јарану. 

Наиме, Коштуница је тада осудио мере високог представника у БиХ Мирослава Лајчака, који је наметнуо Пословник о раду Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ и који је изменио Закон о функционисању Савета министара БиХ. Коштуница је, како је тада говорио, прозрео намере високог представника у БиХ Мирослава Лајчека да путем наводне реформе полиције у БиХ жели да укине Републику Српску. Коштуница је тада врло одлучно у име Републике Србије, као потписнице Дејтонског споразума – стао у одбрану Републике Српске, па и самог премијера Милорада Додика. Дакле, Коштуница је само чврсто стао у заштиту Дејтона, а самим тим,  дао је и максималну политичку подршку премијеру Републике Српске Милораду Додику у заштити уставне и институционалне позиције Републике Српске у оквиру Дејтонског споразума, па и саме БиХ. 

Мислим да овакав дипломатски скандал и политичку неодговорност Жељка Комшића није уопште потребно коментарисати, но ово је само било кратко подсећање на лик и дело Жељка Комшића. 

Нажалост, Жељко Комшић се ту не зауставља, већ изјављује да никада неће посетити Србију и Београд, све док правосудне институције Србије не ослободе Илију Јуришића којем се у Београду суди за почињени ратни злочин над припадницима тада регуларне ЈНА у тзв. Тузланској колони 15. маја 1992. године. Oчито је да се Жељко Комшић меша у правосудни систем друге, нама пријатељске, а Србима из Републике и братске државе Републике Србије!

Најновије, из арсенала политичких вратоломија и враголија, су и два последња Комшићева потеза. Наиме, 7. маја ове године члан Председништва БиХ Жељко Комшић је упутио захтев главном тужиоцу БиХ Милораду Барашину да покрене кривични поступак против председника Владе Републике Српске Милорада Додика због, како је то Комшић мислио и нагласио, „подстрекивања на извршење кривичног дела (чл. 30 КЗ БиХ), а у вези са чланом 246 а, став 1, КЗ БиХ који се односи на неизвршење и одбијање наређења“?! 

А, шта је тада Милорад Додик рекао? Председник Владе Републике Српске Милорад Додик је нешто раније позвао Србе припаднике Оружаних снага БиХ да се врате и да не иду на војну вежбу НАТО-а у Грузију. Изјава Милорада Додика је била политичке природе и била је само у функцији да БиХ не квари добре и пријатељске односе са Русијом. Заправо, Руска Федерација се оштро супростављала војним вежбама НАТО-а на границама Русије. 

По устаљеном свом обичају, Комшић се није ту зауставио, већ је, такође, од високог представника у БиХ Валентина Инска тражио да употреби тзв. бонска овлаштења и да смени Милорада Додика, председника СНСД-а и председника Владе Републике Српске, те да му забрани обављање било које политичке функције.  Све је то тражио Жељко Комшић?! 

И најновија лакрдија произашла из сарајевске кухиње и са башћаршијских миндерлука, а промовисана путем члана Председништва БиХ Жељка Комшића, јесте подношење пријаве против Добрице Ћосића и Зорана Лилића, бивших председника СР Југославије?! Невероватно, али истинито! 

Шта након свега речи или закључити? Жељку Комшићу би боље било да је прочитао бар једну књигу академика Добрице Ћосића, једног од најплоднијих књижевника у савременој српској историји. Да је то урадио, ваљда би нешто више научио, али његово је право шта ће да чита и говори.

Међутим, никада му српски народ из Републике Српске неће дозволити, нити дати право да говори у наше име. Јер, кад би се то, не дај боже, којим случајем и десило, то би по српски народ било зло и наопако. 

О ратној улози Жељка Комшића нећу много говорити, јер сам у бројним ранијим изјавама рекао да Жељко Комшић није највеће муслиманско војно признање „Златни љиљан“ заслужио зато што је рат провео радећи и некој библиотеци? „Златни љиљан“ Комшић је „зарадио“, јер се с пушком у руци борио против Срба у БиХ! 

  Највише муслиманско ратно одликовање - "Златни љиљан", чији је носилац и ЖељкоКомшић

 

 

Немам ништа против што Жељко Комшић у свом кабинету држи слику Јосипа Броза и то је његово право. Али, Комшић никада неће бити нови „Тито“, нити ће одлучивати у име српског народа и Републике Српске!!! 

Убеђен сам да је због оваквих  својих потеза Жељко Комшић данас у Сарајеву популарнији од свих бошњачких политичких лидера заједно. Једино испред њега је реис Мустафа Церић, који је највећи верски и политички ауторитет у једном - федералном делу БиХ и то  због последњих невероватних, а поготово неистинитих изјава о угрожености бошњачког народа у Републици Србији. Али, то је нека друга тема, која такође, заслужује коментар. 

И да закључим. Нисам ни хроничар, нити биограф Жељка Комшића, али само подсећања ради,  направио сам најкраћи могући осврт на, слободно могу речи – антисрпско деловање Жељка Комшића.  Већ у уводу сам реакао да Комшић припрема и нове оптужнице, сад се само питам где ће се зауставити? Неће ваљда на именима славних српских спортиста – Немање Видића који је један од најбољих светских фудбалера или Новака Ђоковића, светске тениске звезде који широм света проносе славу српског народа и, за подсећање Комшићу, Републике Србије, која је нама Србима из Републике Српске увек у срцу и тако ће и остати! Јер се ради о једном - српском братском народу, без обзира што смо сви ми у БиХ потпуно свесни да живимо у две суверене државе!

Нема казни нити пријава за искрену љубав!

Autor sjovicicslavuj | 7 Maj, 2009 | read_nums (688)

U subotu protesti širom BiH

 7 Maj, 2009

Početak borbe građana za građanska ljudska prava.

_____________________________________________

Одговор:

Напомена: Не рекламирам протесте, но слика плаката ме мало збуни и подсети на неке србијанске организације и "револуционаре", па се запитах да то "отпораши" из "братске" Србије нису стигли у помоћ  "браћи" у БиХ, под условом, ако су посао  рушења власти завршили у Грузији???

          ----------------------------------------------------------

   НАПОМЕНА: На слици, ваљда су то ови организатори, али  нисам хтео да "ризикујем" и да, не дај боже, којим случајем, заменим идентитете - јер, заиста не знам ко је који од вођа протеста!?

"Солидаришући" се са демонстрантима, ипак сам дао и свој лични "допринос", јер сам им знатно увећао слику од оне завничне, аутентичне, која се налази на горе поменутом сајту....

                            ------------------------------------------------------------

U subotu će se održati mirni protesti širom BiH, a u Tuzli od 12 sati na Sonom trgu. Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za medije u Tuzli, cilj je podizanje građanske solidarnosti, te pružanje podrške Tužilaštva Bosne i Hercegovine da se konačno obračuna sa kriminalom i korupcijom sa najvišim predstavnicima vlasti u oba entiteta.

Predsjednik Udruženja građana Front koje koordinira aktivnostima protesta u Tuzli Danijel Senkić smatra da u državi poput naše, u kojoj dva pogona štrajkuju odvojeno u jednoj firmi, nužno treba raditi na građanskoj solidarnosti. „Poslali smo 10 zahtjeva zastupnicima u parlamentu ispred nevladinih organizacija, međutim nismo dobili odgovora osim javnog odgovora Slavka Jovičića Slavuja zastupnika iz SNDS-a i njegove prijetnje ocjepljenjem RS-a”, rekao je Danijel Senkić.

"Početkom aprila 2009. godine, Predstavničkom domu Parlamenta BiH, uputili smo deset prioritetnih zahtjeva koje treba početi rješavati kako bi se olakšao život grañana u BiH. Do danas, niko se nije oglasio niti izjasnio o zahtjevima, osim što je državni zastupnik Slavko Jovičić Slavuj iskoristio te zahtjeve za ismijavanje građana, što je rezultiralo konačnom odlukom za organiziranje navedenih protesta", istakao je uz ostalo tada Senkić.

 ___________________________________________________________________________

                                             ОДГОВОР:

Жали се човек да му нико неће да одговори, па ко велим, ево ја ћу.... Ја му одговорим, иако појма немам ко је тај тип, и он се сад љути што сам му одговорио. Истина, помињене  и  то да су га све моје колеге у парламенту игнорисале!?

На сву срећу, па постоји текст који сам објавио на свом блогу,  под насловом "Фронтовци", али и као колумну која је објављена у дневним новинама Фокус“ и свима је тај текст доступан, те се  сва истина може утврдити, ако се пажљиво прочита тај мој коментар.

Наравно, да никада до сад, а сад поготово, нисам и нећу бити под било чијим утицајем или, не дај боже, под пристиском или уценама. На најаву мени непознате тзв. невладине организације "Фронт" да ће организовати протесте „широм“ БиХ, ваљда су организатори мислили и на Републику Српску, јер је она саставни део БиХ – наравно да ми није падало на ум да озбиљно прихватим ултимативне захтеве Сенкића и његових протестаната!!!

 Свих десет захтева упућених Парламенту БиХ је политичке природе и то са императивним и ултимативним захтевима.

Написао сам тај текст, као осврт на авантуристичке потезе разних комедиографа у лику извесно-неизвесног Сенкића...И замислите – тај тузлански „Че Гевара“  не одустаје од рушења власти у БиХ и баш се онако обрадујем??? Да човек нема мере и да су његови потези лакрдија од демократије, ето, затражи ОН да се и Сипа и тужилаштво, ко бива, позабаве мојим сепаратистичким циљевима!? Шта сам могао да урадим, већ да се грохотно насмејем....Али добро!

Ето, дотични каже да ја као исмејавам грађане??? Све ми се чини да је извесно-неизвесни Сенкић себе поистоветио са грађанима? Уосталом, кога он представља и откуд му право да се крије иза грађана? Којих грађана? Али, ваљда само њему знаних!  

Срба из Републике Српске сигурно не и никада!

______________________________________________________________________________

Prema mišljenju predsjednika Udruženja malih dioničara Rizaha Softića ovo je odlična prilika da se predstavnicima aktuelne vlasti pošalje jasna poruka da je krajnje vrijeme da vlast počne raditi u interesu države i građana. „Mi smo otkrili jako puno kriminala zahvaljujući vlasnicima kapitala u preduzećima, otkrili smo ko su tajkuni i sa kojim organom su povezani”, kazao je Softić istakavši značaj poznavanja Krivičnog zakona i Zakona o prekršajima.

                             ___________________________________

                                                         ОДГОВОР:

Ево га, сад је Сенкић појачан и са другим активистима и то сви су баш из Тузле!? Видљиво је из изјаве извесног Ризаха Софтића да су, ето, они и његови - открили доста криминала и да знају ко су тајкуни који су повезани и са којим органом власти?! Баш супер! Али, зна ли господин Софтић да је кривично дело и да је  управо он одговоран ако зна који су то лопови и кога су  то опељушили,  а да то није пријавио надлежним правосудним институцијама. Зато, господин Софтић и разни Сенкићи требају да одговарају ако прикривају лопове и ако их не пријаве надлежним органима.

______________________________________________________________________________

Protesti koji će se održati paralelno u više bosanskohercegovačkih gradova samo su početak konstantne borbe građana za njihova prava, poručuju organizatori. Mladi su duboko razočarani u indolentnost vlada i pasivnost građanstva. Kako kaže omladinski aktivista iz Tuzle Jasmina Alić, od vladajućih kriminaliziranih struktura zavisi da li će se tokom narednog mjeseca organizovati masovni protest ispred Parlamenta BiH. „Ukoliko dođe do centralnog protesta u Sarajevu imat ćemo samo jedan zahtjev, a to je smjena vlasti i raspisivanje vanrednih općih izbora u BiH”, istakao je Jasmin Alić.

______________________________________________________________________________

                                                        ОДГОВОР:

Види сад овог? Ето, Јасмин би на улици смењивао легално изабрану власт!? Опаааа...Зар то није плишана револуција и рушење Устава БиХ и легално признате државе? Јесте Јасмине! Само ти морам речи да су следећи избори идуће године у октобру, па бујрум, кандидуј се и победи и ти води ову земљу, наравно не и ентитет Републику Српску, јер знам ја где би ти одвео Републику Српску? Пупупу..., не дао Драги Бог! А, не дају ни Срби, јер ми само бранимо уставну позицију Републике Српске, а тиме и Устав БиХ!!!

Такође, најдобронамерније ти кажем да Срби из Републике Српске неће учествовати ни на каквим протестима, поготово неће долазити у Сарајево, јер тамо је остала шаћица Срба, а нама из Републике Српске да долазимо, е, па  и није  баш згодно – јер, далек је то пут!

Не знам зашто у свој програм рада нисте ставили и зашто се нисте ангажовали да 15. маја на достојанствен и примерен начин обележите трагично страдање војника ЈНА у Тузланској колони. То би вам било паметније, али нећу вам ја ништа сугерисати, јер ви, забога заступате све грађане, па самим тим и српски народ!?! Ух...глуво и далеко било!

------------------------------------------------------------------------------------------

НАПОМЕНА: Да се не уноси забуна, моји одговори су на ћирилици из разлога да се барем на тај начин раздвоје текстови протестаната и моји одговори!

Autor sjovicicslavuj | 18 Mart, 2009 | read_nums (780)

       

На листи „расипника” парламентараца БиХ је толико имена да се поставља питање јесу ли парламентарци прошле године ишта друго радили осим што су обилазили свет
Седиште БиХ „путника”

Сарајево – Актуелни посланици и делегати Парламента БиХ до сада су на путовања диљем света потрошили око два милиона конвертибилних марака. Тешко је набројати све земље у које су путовали, чињеница је да су ојадили буџет, а да ли је БиХ имала икакве користи од тих силних путовања то не зна нико– изјавио је „Политици” извор близак Парламенту БиХ.Наш извор тврди да је, кад је подвучена црта испод прошлогодишњих трошкова за путовања у иностранство, неславно прво место припало посланику Странке за БиХ у Представничком дому Парламента БиХ Азри Хаџиахметовић. Она је „на 12 путовања ван граница БиХ потрошила ни мање, ни више него 34.000 КМ”.

Одмах иза Хаџиахметовићеве је посланик ХДЗ 1990 Винко Зорић који је за 12 путовања у свет инкасирао 22.356 КМ, док је посланик СДА у Представничком дому Халид Гењац 10 пута боравио у иностранству и потрошио 21.000 КМ.Његов партијски колега Бакир Изетбеговић је узео, и то за само шест путовања, више од 18.000 КМ, колико је за 10 путовања, отприлике, наплатио и председавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ и члан Странке за БиХ Бериз Белкић.

На листи оних који су о државном трошку одлазили на светске конференције, семинаре, округле столове и скупштине је и Младен Иванић из ПДП-а и његов партијски колега Бранко Докић. Иванић је за 15 путовања наплатио 15.744 КМ, а Докић је узео 11.455 КМ и то за само седам путовања ван земље, колико је за исти број путовања потрошила и Мирјана Малић из СДП-а БиХ.

На листи „расипника” је, каже наш извор, толико имена „да се поставља питање јесу ли парламентарци прошле године ишта друго радили осим што су обилазили свет”.Истовремено напомиње да би „њихова путовања коштала кудикамо више да нису, у већини случајева, трошкове сносили организатори посета”, јер „поставља се питање колико би коштало, рецимо, 10 одлазака Мехмеда Суљаковића из Странке за БиХ у иностранство, ако је за само три путовања узео 8.600КМ”.

Ван БиХ путовали су и Славко Јовичић из СНСД-а, Денис Бећиревић из СДП-а и Екрем Ајановић из СДА, али је „путовање ових парламентараца државу коштало укупно 1.500 КМ, сваки од њих је потрошио само по 500 КМ”, док неки, попут независног посланика Момчила Новаковића, Бајазита Јапшаревића из СДА, Сефера Халиловића из БПС, те Јована Хаџи Митровића из ДНС, нису узели ни марку, односно нису ишли у иностранство на рачун државне касе.

Давор Ковачевић
Autor sjovicicslavuj | 16 Novembar, 2008 | read_nums (810)
PIŠE: Slavko Jovičić Slavuj
   U današnjoj opštoj globalizaciji i u svijetu prepunom kontroverzi, licemjerstva, laži i obmana - pravda i pravo, kao univerzalne kategorije ravnoteže između kršilaca osnovnih ljudskih prava i onih drugih čija su sva prava pogažena - gube potpuni smisao opšteprihvaćenih normi i kakvog-takvog pravnog balansa između zločinaca i zlostavljanih i ugnjetavanih ljudskih bića.

Takođe, i istina je postala opšta fikcija, mada bi istina trebalo da bude osnovni preduslov za sve drugo... treće... Mada je istina jedna i nedjeljiva i niko na istinu nema ekskluzivno pravo, eto, bošnjačka politička, intelektualna i medijska elita potpuno je neopravdano prigrabila sebi pravo da samo oni budu tumači te istine.

Najnoviji podaci ili informacije koje se ovih mjeseci pojavljuju u medijima, istina još stidljivo, da u nekim zajedničkim institucijama BiH rade lica bošnjačke nacionalnosti za koja, izvan svake razumne sumnje, postoje neoborivi dokazi da su počinili stravične zločine nad srpskim narodom - nije ništa novo, niti senzacionalno. Za sva lica za koja postoje osnovane indicije da su kao pripadnici tzv. Armije RBiH počinili nebrojene zločine nad srpskim narodom i koje srpska strana optužuje - jeste samo paradigma o strateškom interesu Bošnjaka i njihovoj percepciji da se ovdje radi o ataku na njihove "dobre momke"?!

Godinama se zalažem da se potpuno razjasni ratna prošlost i da utvrdimo ko je kome - ono najlošije i šta uradio u prethodnom građanskom ratu. Svjestan sam da je to Sizifov posao, ali vodeći se ljudskim vrijednostima nemam namjeru da odustanem od permanentne borbe za istinu, ponajviše zbog moralne obaveze koju sam sam sebi nametnuo i čiste savjesti prema nevinim Srbima koji su na najsvirepije načine likvidirani od strane najokorjelijih zločinaca iz reda bošnjačkog, pa i hrvatskog naroda. Počinioci ratnih zločina nad srpskim narodom ne rade samo u policijskim strukturama BiH, mada su bezbijednosne institucije indikativan primjer za njihovo uhljebljenje. Stanje ništa nije bolje ni u još nekim zajedničkim institucijama Bosne i Hercegovine. Njihovi pipci dosežu i do diplomatije i inih takozvanih humanitarnih nevladinih organizacija. Ne želim da se miješam u nadležnost pravosudnih institucija BiH, niti da prejudiciram naredne poteze, u prvom redu Tužilaštva BiH, ali želim da po ne znam koji put ponovim - u BiH se četiri godine rata nije vodila ljubav, niti obnavljalo "bratstvo i jedinstvo"!?

Ovdje su se međusobno ubijali narodi. Svako protiv svakoga je ratovao i bezbroj je raznih kombinacija o međusobnim sukobima između Bošnjaka, Hrvata i Srba.

Tako su muslimani, danas Bošnjaci, ratovali protiv Srba i Hrvata.

Ratovali su (Alijini) muslimani čak i protiv muslimana (Abdićevaca).

Udruženi, svezanih zastava, dakle zajedno muslimani i Hrvati ratovali su protiv Srba.

Hrvati su ratovali protiv Srba i muslimana.

Srbi su uvek bili sami i ratovali su protiv muslimana i Hrvata.

Strani okoreli kriminalci i teroristi iz islamskog svijeta (mudžahedini), ratovali su protiv Srba. Ratovali su i nekoliko mjeseci i protiv Hrvata, u vremenu kad su medjusobno ratovali muslimani i Hrvati.

Regularna vojska Republike Hrvatske je ratovala protiv Srba.

Bivša regularna i jedino legalna JNA je pomagala Srbima.

Neke medjunarodne snage su pomagale muslimanima i Hrvatima.

Svako protiv svakoga je ratovao!!!

Jednom davno, nobelovac Ivo Andrić lijepo napisa: "Pametni šute, fukara i lopovi se bogate, a samo još budale govore i za nešto se bore!" Naravno da mi na um ne pada da pokušavam da ispravim krivu Drinu, ali ću uvijek kao i svi normalni ljudi ponavljati da je Drina kriva! A, to nije ništa drugo već jasna teza da činjenice o kojima govorim - potvrdim i da argumentima dokažem da je istina i pravo Srba, a ne samo Bošnjaka ili raznih drugih lobista iz bjelosvjetskih metropola, koji su svojim lažima potpuno preparirali vrlo blisku nam prošlost. Cilj je bio sasvim jasan - sve učiniti da se lažima izvrši potpuna satanizacija srpskog naroda, u cjelini.

Zato danas razni kvaziintelektualci, samozvani analitičari, razni srbomrzitelji, bulumenta jada i izroda - saopštava nam i ubjedjuje nas šta se to nama ovdje dešavalo, nama koji smo bili žrtve na ovim prostorima!? A ti isti, ama baš svi zajedno, bez turističkog vodića se ne znaju snaći ni u jednom gradu u BiH. ali zato sa ogromne prostorne i vremenske distance bljuju samo svoju istinu, pri tom se služeći lažima i svakojakim uvredama srpskog naroda...

Ali, bez obzira na sve, ne smijemo pasti u apatiju i letargiju koja bi nas uspavala, niti smijemo prihvatiti kolektivnu amneziju, pa da zaboravimo stradanje našeg, srpskog naroda, u našoj prebogatoj istoriji, istina kroz vjekove tragičnoj prošlosti i nesrećnom usudu. Zato, glavu gore, istinu u ruke i pravdu za sve narode!

Autor sjovicicslavuj | 10 Novembar, 2008 | read_nums (779)

          BIVŠI POTPREDSEDNIK SAVEZA LOGORAŠA RS  

Haški tribunal je Nasera Orića pravosnažno oslobodio krivice za zločine nad Srbima i ukinuo prvostepenu presudu po kojoj je bio osuđen na dve godine zatvora zato što nije sprečio zločine u policijskoj stanici između decembra 1992. i marta 1993. godine. On je takođe oslobođen optužbi za smrt šest srpskih zarobljenika i bezobzirno uništavanje 12 srpskih sela.

Slavko Jovičić, poslanik u parlamentu BiH i nekadašnji potpredsednik Saveza logoraša RS kaže za "Vesti" da i pored činjenice što je Orića Hag oslobodio odgovornosti, postoji dovoljno dokaza da ga lokalni sudovi osude na doživotnu robiju.
                        

Krvnici namerno oslobođeni

- U Hagu su zbog zločina nad Srbima bila optužena samo dvojica muslimana - Naser Orić i Rasim Delić. Svi ostali su ptuženi za zločine nad Hrvatima. Na ovaj način se svesno, veštački menja autentična slika ratnih dešavanja u Bosni - ističe Jovičić.

Jovičić predaje dokumentaciju Karli del Ponte.

-                      
- Karla del Ponte je svesno napravila takvu optužnicu da je Orić morao biti oslobođen.

 Međutim, on mora da odgovara za sve što čak nije ni pomenuto u Hagu, a to je smrt više od 3.500 Srba stradalih u okolini Srebrenice od kraja 1992. godine do trenutka kada je pobegao iz ovog grada 1995. Takođe, on mora da odgovara za uništavanje ukupno 56 srpskih sela u okolini Srebrenice i Bratunca, među kojima su masakri u selima Kravice i Zalazje samo vrh krvave piramide zločina - ističe Jovičić.

Autor sjovicicslavuj | 6 Novembar, 2008 | read_nums (761)
 
Obama pobedio Mekejna i Ingliša
 
Autor: Dušanka Stanišić | 06.11.2008.
LINK - http://www.vesti.rs/izvor/Obama-pobedio-Mekejna-i-Inglisa.html
 
Obama pobedio Mekejna i Ingliša

SARAJEVO – Kandidat američkih demokrata Barak Obama ubedljivo je pobedio na izborima koji su organizovani u Sarajevu, a ize sebe ostavio supranike- republikanca Džona Mekejna i ambasadora SAD u BiH Čarlsa Ingliša. Ukratko, to je jedan od „opipljivih“ rezultata preksinoćnje „Izborne večeri“, hepeninga koji je u holu parlamenta BiH organizovala Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini.

Na listiću koji je podeljen prisutnima na „Izbornoj noći“ osim Obame i Mekejna, bio je, simbolično, i američki ambasador u BiH Čarls Ingliš, ali je osvojio - najmanje glasova.
„To je verovatno zato što sam platio piće“, prokomentarisao je Ingliš.

Inače, finale predsedničke trke u SAD u Sarajevu je praćeno na neuobičajen način. Američka ambasada je u zgradi Parlamentarne skupštine BiH priredila „Izbornu noć“, neformalno druženje predstavnika diplomatskog kora, političara, zvaničnika i državnih službenika BiH, predstavnika domaćih i stranih medija.

U potpuno opuštenoj atmosferi u kojoj je sve bilo u znaku crvene, bele i plave boje i uz zvuke orkestra američke mornarice, ali i jako policijsko obezbeđenje, praćeni su izveštaji CNN-a sve do ranih jutarnjih časova i objavljivanja nezvanične pobede demokrate Baraka Obame.
Američki ambasador u Sarajevu Čarls Ingliš koji je, kao što to i priliči domaćinu, prvi došao u zgradu parlamenta BiH, izrazio je uverenje da će „ovi izbori uneti novu dimenziju u američku politiku“.

„Ovaj dan označava početak kraja rasne i spolne isključivosti u procesu izbora lidera naše zemlje“, rekao je Ingliš, naglašavajući da će „prvi put u američkoj istoriji dugoj 50 godina biti izabran ili Afroamerikanac za predsednika ili žena za potpredsednika“. On je izrazio i uverenje da će nova američka administracija nastaviti sa doslednom politikom prema BiH, da će je „podržati na putu prema EU i NATO i to na principima Dejtonskog mirovnog sporazuma“.

Što se tiče domaćih političara, a prilično ih se mnogo odazvalo pozivu, oni su se i u „Izbornoj noći“ ponašali u već poznatom maniru. Naravno, svi su došli u svečanim odelima, mnogi sa svežim frizurama, ali i sa starim stavovima koje su rado ponavljali pred tv-kamerama. Tako je, recimo, predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić više puta ponovio da od „nove progresivne američke administracije očekuje da pomogne da se u BiH primeni međunarodno pravo i da ne dozvoli legalizaciju Miloševićevog projekta“.

Inače, Silajdžić je jedini član Predsedništva BiH koji je prisustvovao „Izbornoj noći“, a u jednom trenutku - što su i kamere lokalnih televizija zabeležile - prišao je i zagrlio  parlamentarca Slavka Jovičića Slavuja iz SNSD.

Ministar bezbednosti BiH Tarik Sadović, zaslepljen blještavilom reflektora i američkom koreografijom, iskoristio je priliku da jednom Kinezu ispriča vic o Crnogorcima, odnosno crnogorskoj delegaciji koja je posetila Kinu i kojoj je tamošnji predsednik, nakon što je čuo da Crnogoraca ima oko 700.000, rekao: „Zašto onda niste došli svi?“.

Primetno je bilo i druženje čelnika državnih bezbednosnih agencija, Tužilaštva BiH i entitetskih ministarstava unutršnjih poslova, što su neki šaljivo komentarisali kako „bezbednjaci žele da demantuju tvrdnje predsedavajućeg Saveta ministara BiH Nikole Špirića da među njima nema koordinacije“. Saglasno su kooordinirali uz čašicu.

Američka „Izborna noć“ se po mnogo čemu razlikovala od „fešti“ na koje su domaći političari navikli, između ostalog i po tome što se „skromno“ pilo, a još „skromnije“ jelo, sve „na čačkalicu“.

 

Milorad Dodik  „nezainteresovan“

Novinari su kuloarima komentarisali da „Izborna noć“ „nije zainteresovala“ i aktuelnog premijera RS Milorada Dodika i najviše predstavnike ovog entiteta u Predsedništvu i Savetu ministara BiH Nebojšu Radmanovića i Nikolu Špirića. Noć su ispod reflektora ipak proveli i brojni predstavnici iz RS, među kojima glavni revizor Boško Čeko, bivši premijer Dragan Mikerević...

Autor sjovicicslavuj | 5 Novembar, 2008 | read_nums (731)

                                        
САРАЈЕВО, 5. НОВЕМБРА (СРНА) - Предсједавајући Предсједништва БиХ Харис Силајџић оцијенио је да предсједнички избори у САД представљају прекретницу не само за ту земљу, него и за цијели свијет.

"Цијелом свијету је потребна прогресивна политика САД. Сви то очекујемо због тога што је свијет у економској и моралној кризи и прогресивна политика САД ће нам помоћи да изађемо из те кризе", рекао је Силајџић на "Изборној ноћи" у Сарајеву.

Он је поновио да од америчке администрације очекује да у БиХ примијени међународно право, указујући да се Радовану Караџићу у Хагу суди за геноцид.

Одговарајући на питање да ли је то позив на укидање Републике Српске, Силајџић је рекао да "признаје дејтонску РС, али не и ону која је настала кршењем тог споразума".

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић изјавио је Срни да о судбини РС неће одлучивати ни Силајџић, ни нова америчка администрација.

"О судбини РС, која је економски и политички стабилна, одлучиваће српски народ и тако ће бити и у наредном периоду", рекао је Јовичић. 

Autor sjovicicslavuj | 3 Novembar, 2008 | read_nums (1414)

SARAJEVO, 03.11.2008

PRESS RS           

LINK - http://www.pressonline.rs/page/stories/sr.html?view=story&id=50452&sectionId=51

 Američka administracija naložila SDA da ukloni Tarika Sadovića sa mesta ministra bezbednosti BiH zbog njegovih veza sa teroristima ili će u protivnom prekinuti sve kontakte sa ovom strankom


AMERI ŽELE DA MU VIDE LEĐA... Tarik Sadović, ministar bezbednosti BiH

Američka administracija uputila je ultimatum vrhu Stranke demokratske akcije (SDA) da hitno smeni svog čoveka na mestu ministra bezbednosti BiH zbog njegovih veza sa islamskim terorističkim organizacijama i na to mesto postavi neku umereniju osobu ili će u protivnom prekinuti sve kontakte sa tom strankom, otkriva za Press RS odlično obavešten izvor blizak američkoj ambasadi u BiH.


POD POLITIČKOM ZAŠTITOM SDA... Abu Hamza

Naš izvor tvrdi da je, iako Sadović to ne želi da prizna, takav zahtev već ispostavljen najužem rukovodstvu SDA, koje se sada našlo u veoma nezgodnoj poziciji jer na mesto ministra bezbednosti mora da postavi čoveka za kojim se ne vuku repovi, ali osobu od poverenja, koja istovremeno nema hipoteku da je povezana sa teroristima, danas je u SDA veoma teško naći.

- Nije nemoguće čak ni da najuže rukovodstvo SDA od Sadovića krije američki zahtev za njegovu smenu. Sulejman Tihić i Bakir Izetbegović su u veoma teškoj situaciji i na sve moguće načine pokušavaju da nađu izlaz iz ove situacije. Kako god se to završilo, Sadović će vrlo teško moći da ostane na svojoj poziciji jer Amerikanci ne žele više ni da čuju za njega! Problem je što je teško naći njegovu zamenu, a jedno od rešenja je i da se SDA čak potpuno odrekne pozicije ministra bezbednosti! - tvrdi naš izvor.

Jovičić: Tek sad sam nesiguran!

Kritike koje su poslanici iz RS u Parlamentu BiH uputili na njegov račun Tarik Sadović je nazvao „odvratnim manipulacijama". Poslanik Slavko Jovičić kaže da je prosto neverovatno da ministar daje izjave koje su usmerene protiv predstavnika Srba.

- To je smešno! Terorizam je problem na čijem rešavanju se radi jedinstveno! Međutim, pitanje je koliko se to može sa Sadovićem, jer kada on kaže da je u BiH trenutno samo jedan terorista, tek onda se osećam nesigurno! - kaže Jovičić.

Amerikanci su, kaže naš izvor, posebno bili zgroženi nedavnim Sadovićevim izjavama u kojima je omalovažavao izveštaj Saveta bezbednosti UN kojim je BiH stavljena na listu zemalja u kojima postoje tragovi mreža terorističkih organizacija. Pored toga, Sadovićev odnos prema Abu Hamzi i odlaganje proterivanja neformalnog vođe mudžahedinske zajednice iz BiH takođe su im žestoko zasmetali, zbog čega žele da mu što pre „vide leđa".

Ministar bezbednosti BiH Tarik Sadović, s druge strane, odbacio je tvrdnje da je američka administracija uslovila dalje kontakte sa SDA njegovom smenom sa ove funkcije.

- Pošto sam član Predsedništva SDA, tvrdim da takva informacija nikad nije izneta ili prezentovana pred stranačkim organima. Lično ne verujem da je bilo takvih ultimatuma. Možda je bilo određenih razgovora iz oblasti bezbednosti, ali se na sastancima zvaničnih organa SDA nikad nije razmatralo to pitanje - tvrdi Sadović.

______________________________________________________________________________

fakti

 - Tarik Sadović imenovan je na mesto ministra bezbednosti BiH u februaru 2007. godine

 - Sredinom ove godine Sadoviću nije dozvoljeno da o strategijama borbe protiv terorizma govori na Kongresu evropske policije u Berlinu

 - Savet bezbednosti UN pre mesec dana obelodanio izveštaj u kojem je BiH stavljena na listu zemalja u kojima postoje tragovi mreža terorističkih organizacija

______________________________________________________________________________

Vojnopolitički analitičar iz Banjaluke Gostimir Popović procenjuje da SDA ipak ima spremno novo lice koje će da uskoči u Sadovićevu ministarsku fotelju.

- Ne verujem da se, po tom pitanju, bilo šta prepušta slučaju! S druge strane, potez Amerikanaca je i veoma interesantan, jer je notorna činjenica da su oni podržavali izbor Sadovića na ministarsku poziciju. Sada su promenili ploču i za to može da postoji nekoliko razloga. Najverovatnije je da se on, na neki način, oteo kontroli i počeo da deluje kao slobodni strelac, a nije isključena ni mogućnost svojevrsnog kratkog spoja, jer se često dešava da nižerazredni američki činovnici odavde u centralu šalju pogrešne i nepotpune izveštaje koji mogu da dovedu do velikih grešaka u krajnjim procenama - zaključuje Popović.

Ž. MARKOVIĆ

Autor sjovicicslavuj | 1 Novembar, 2008 | read_nums (710)
Datum: 31.10.2008
Autor: Жељка Домазет                
 

СAРAЈЕВО - Aко Светозар Пударић као српски делегат у Дому народа федералног Парламента каже да никада неће доћи у Бању Луку да разговара о националним питањима и да је сарајевским Србима боље да о њима не брине РС, то је довољан податак о онима који штите интересе Срба у Федерацији БиХ.

   Светозар Пударић

Ово је за "Глас Српске" рекао шеф српских делегата у Вијећу народа Републике српске.

Он је истакао да 10.000 станова због изманипулисаних законских препрека није враћено Србима у ФБиХ.

 

      Сташа Кошарац  
 

- Потребно је хитно мијењати Закон о станарским правима и формирати Фонд за правичну надокнаду, јер то налаже и Дејтонски споразум - казао је Кошарац.

Он је додао да чињеница да српски делегати од почетка свог рада у федералном Дому народа нису ниједанпут покренули питање виталног националног интереса довољно говори о "заштити права Срба у Федерацији БиХ".

 

Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Славко Јовичић нагласио је да се чини да нека имовина никада неће бити обновљена, па су неформирањем фонда углавном Срби остали и без имовине и без правичне надокнаде за њу.

                                        

Предсједник Савеза удружења избјеглих, расељених и повратника РС Вељо Стевановић каже да једину сламку спаса у цијелом процесу повратка имовине и људи у ФБиХ представљају институције РС и формирање фонда за правичну надокнаду.

- Према званичним подацима, само је четири одсто српске имовине која је порушена током рата и након њега обновљено. Уколико се имовина буде обнављала овим темпом, неће се обновити ни за педесет година - рекао је Стевановић.

Он је истакао да су се у више наврата обраћали федералним и кантоналним властима да се проблем повратка и обнове имовине ријеши на адекватан начин, али нико није хтио да их саслуша и да им помогне.

Чему Срби могу да се надају, говори изјава министра за људска права и избјеглице БиХ Сафета Халиловића који је рекао да се ради ревидирана стратегија повратка избјеглица која би ускоро требало да се нађе пред Савјетом министара, али њоме није предвиђено формирање фонда за правичну надокнаду.

Обнова

- У ФБиХ има више од 50.000 стамбених објеката који су власништво Срба, а нису обновљени. У Сарајеву је током рата порушено више од 20.000 објеката и још толико послије рата,  а обновљено је само 1.800 - рекао је Стевановић.

Он је додао да је најалармантнија ситуација у Сарајеву, Тузланском и Зеничко-добојском кантону.

Autor sjovicicslavuj | 23 Oktobar, 2008 | read_nums (821)
Dan & noć
S. GAJIĆ | 23.10.2008 

Izjave Rišarda Čarneckog, poljskog poslanika u parlamentu Evropske unije da EU mnogo toga duguje BiH kako bi ona brže išla prema Evropskoj uniji, pokazuje grižu savjesti koju novi lideri u parlamentu EU imaju zbog toga što su nekadašnji lideri EU imali za cilj satanizaciju srpskog naroda, kaže za "Fokus" Slavko Jovičić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

                                      

- Želim da se oni ne miješaju u unutrašnje stvari jedne zemlje. Evropa treba biti naš partner a ne da usložnjava situaciju. Mi svakoga poštujemo, ali tražimo da i oni nas poštuju, a ne da nas ponižavaju - kazao je Jovičić.

Poslanik SDS-a u Predstavničkom domu BiH, Momčilo Novaković, kaže da je za vrijeme ratnih dešavanja na ovim prostorima EU uradila malo ili ništa, a neke od članica EU vjerovatno su imale interes da dođe do toga do čega je došlo.

                                       

- Ni danas nije jasna pozicija svih zemalja EU prema BiH i to je jedan od razloga zbog čega stvari u BiH idu sporije nego što bi neki htjeli ili nego što je potrebno EU, pa i BiH ako želimo EU, a svi smo se izjasnili da želimo - istakao je Novaković.

Petar Đokić, predsjednik Socijalističke partije ističe da je EU u vrijeme sukoba u BiH imala potpuno pogrešan i konfuzan pristup, što je omogućilo da se produži rat i dogode sukobi.

                                         

- Jedino rješenje jeste da EU snažnije stane na stranu BiH i pogura je naprijed bez postavljanja teških uslova koje BiH zbog svojih specifičnosti ne može da ispuni. Zato BiH treba olakšati put ka Evropskoj uniji, a ona će kao zemlja članica Unije biti u prilici da kvalitetnije modelira svoju unutrašnju politiku i strukturu i poboljšava je u skladu s evropskim standardima i vrijednostima - poručio je Đokić.

Potpredsjenik PDP-a, Branislav Borenović, slaže se da EU treba da pomogne BiH, ali na način da bosanskohercegovačkim političarima prepustiti donošenje odluka unutar BiH.

                                          

- EU nam prije svega treba pomoći savjetodavno i s određenim stvarima koje se tiču samog razvoja zemlje a nikako da pomaže donoseći odluke umjesto nas - kazao je Borenović.

Ševket Hafizović, član SDA, kaže da ovakve izjave potvrđuju da su pojedinci iz EU shvatili da je Unija trebalo i da treba mnogo više da se uključi i pomogne domaćim političarima kako bi se BiH brže kretala prema evroatlanskom putu i kako bi se standardi i principi EU što prije uspostavili u BiH.

                                         

S druge strane, član HDZ BiH, Ivo Miro Jović, naglašava da je indolentnost EU doprinijela razvoju rata u BiH koji se mogao izbjeći da se više involvirala međunarodna zajednica i pomogla predstavnicima triju naroda da pronađu mirnodopska a ne ratna rješenja.

                                           

- U izgradnji mira EU je išla sasvim suprotom logikom od onih načela koja vrijede u Evropi. Mi koji ovdje živimo najbolje znamo kako treba organizovati ovu zemlju, koja treba da bude demokratska a njeno unutrašnje uređenje treba da bude temelj dogovora predstavnika triju naroda - istakao je Jović.

Poljski poslanik u parlamentu EU Rišard Čarnecki tokom raspravljanja o situaciji u BiH u parlamentu je kritikovao politiku EU prema BiH, zahtijevajući mnogo više pažnje prema BiH.

                                           

- Mnogo toga dugujemo BiH kako bi ona brže išla prema EU. Treba nas biti sramota zbog rata i zločina koji su počinjeni. A šta je EU uradila u to vrijeme? Ćutjela. BiH je bila prepuštena sama sebi. Sada joj moramo pomoći da brže uđe u EU, a ne vidim da je mnogo ohrabrujemo - istakao je Čarnecki.

Autor sjovicicslavuj | 21 Oktobar, 2008 | read_nums (761)

M. KREMENOVIĆ

                      

                        

Aprilski paket ustavnih amandmana maksimum je na koji je Republika Srpska bila spremna da pristane u neuspjelim pregovorima 2006. godine, a nova runda pregovora o promjeni Ustava BiH mora uvažavati izvorne principe i ustavnu strukturu Dejtonskog sporazuma, jedinstven je stav predstavnika RS, u reagovanjima na izjavu Harisa Silajdžića, predsjednika Stranke za BiH koji je izjavio da Rafi Gregorijan, prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH ponovo oživljava propali paket amandmana.

Političku situaciju u BiH mogla bi zakomplikovati nastojanja pojedinih bošnjačkih političara koji, u vrijeme kada se najavljuje zatvaranje OHR, potajno rade na smjeni Miroslava Lajčaka i promociji Gregorijana za novog visokog predstavnika očekujući da će ovaj američki ambasador ispunjavati njihove želje o promjeni Ustava i smjeni političkih lidera.

- Neke inicijative u tom smislu već su upućene članovima Savjeta za implementaciju mira, a Rafi Gregorijan više i ne krije ambicije da postane visoki predstavnik bez obzira koliko bi to narušilo i onako pogoršane odnose u BiH i usporilo njen put ka Evropskoj uniji - upozorio je naš izvor blizak diplomatskim krugovima u Briselu i podsjetio da taj scenario podrazumijeva smjenu Miroslava Lajčaka.

Slavko Jovičić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, rekao je da, svjesni razgovora o neminovnosti ustavne reforme, jedina osnova za razgovore može biti Dejtonski sporazum.

     Slavko Jovičić Slavuj

- Aprilski paket više ne postoji. Paket tih amandmana mogao je možda tada da prođe s obzirom da pregovarači iz RS nisu željeli etiketu remetilačkog faktora, pa su otišli korak dalje od realnosti. Željeli su napraviti važne ustavne promjene pristajući na paket amandmana iz aprila. Taj model bio je veliki iskorak u stabilizaciji prilika, ali danas je realnost izvorni "Dejton" - rekao je Jovičić.

Gavrilo Antonić, potpredsjednik PDP-a, kaže da aprilski paket, iako politički mrtav, može biti maksimum na koji bi možda ova partija mogla da pristane.

                             Gavrilo Antonić

- To što SBiH kategorično odbija takva rješenja ukazuje na to da im nije cilj funkcionalna BiH, već stvaranje privida o nefunkcionalsnosti na osnovu kojih bi iznudili neka radikalna rješenja - pojasnio je Antonić.

Adil Osmanović, potpredsjednik SDA, kaže da je pesimista povodom reforme Ustava BiH rekavši da je klima toliko zaoštrena da nije realno očekivati postizanje dogovora prije narednih opštih izbora 2010. godine.

                          Adil Osmanović 

      Martin Raguž, potpredsjednik HDZ 1990, rekao je da jednom propali paket nema smisla ponovo uvlačiti u igru, priznavši da bi se iz njega mogla izvući iskustva koja mogu koristiti u predstojećim razgovorima o reformi Ustava BiH.

                           

  Martin Raguž

- Takvi amandmani - ne, ali uz neke korekcije moglo bi biti prihvatljivo - rezimirao je Raguž.

Šta je suština Aprilskog paketa

Aprilski paket ustavnih amandmana predviđao je redukovanje entiteskog glasanja što nije podrazumijevalo potpuno ukidanje ovog mehanizma.

To bi u praksi značilo potrebu većeg broja poslanika iz jednog od entiteta koji mogu blokirati usvajanje zakona.

Paket amandmana predviđao je jednog predsjednika BiH koji bi se birao u Predstavničkom domu parlamenta BiH, kao i jednostavnije izglasavanje zakona u Savjetu ministara BiH.

Predviđao je i drugačiji način izbora članova Predsjedništva BiH, s obzirom da postojeće rješenje krši ljudska prava s obzirom da građani RS ne mogu birati bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, i obratno.

Autor sjovicicslavuj | 18 Oktobar, 2008 | read_nums (739)

D. STOJAKOVIĆ

                                    SARAJEVO
OD STALNOG DOPISNIKA

BOSNA i Hercegovina do Nove godine bi trebalo da dobije reči nacionalne himne i tako prestane da bude jedina zamlja čija svečana pesma nema tekst. Za ovaj posao je zadužena parlamentarna komisija koja ima jedanaest članova i koja je ovih dana otvorila koverte sa predlozima.

Član Komisije za izbor teksta himne Slavko Jovičić kaže za „Novosti“ da su građani na konkurs koji je raspisao Parlament BiH poslali 339 predloga.

Autori su bukvalo iz celog sveta od Australije, SAD, Luksemburga, a najviše je predloga iz BiH.

- Dogovorili smo se da svaki član komisije odabere deset najboljih tekstova, koje će da oceni od jedan do deset - otkriva Jovičić. - Kada se saberu svi glasovi, tri pesme koje dobiju najbolje ocene biće predložene Parlamentu BiH na usvajanje.

Našsagovornik kaže da će biti veoma teško izabrati tekst koji će zadovoljiti sve građane, ali i konstitutivne narode:
 
- Kod nas se sve lako ispolitizuje, pa ako u tekstu se pomene trava, odmah će se sumnjati da se time favorizuju Bošnjaci, zbog zelene boje. Zato mi se najrealnijim čini predlog da se tri najbolje pesme ponude javnom redio-televizijskom servisu da ih objavi i da građani odluče putem telefona i SMS.

Jovičić tvrdi da rok do nove godine možda nije najrealniji, ali se nada da će bar ovo obeležje države biti doneto dogovorom tri konstitutivna naroda.

Da podsetimo, melodiju sadašnje himne, koju je napisao banjalučki kompozitor Dušan Šestić, izabrala je protektorska Kancelarija visokog predstavnika u BiH, kao i izgled zastave, grba i automobilskih tablica.
 
Autor sjovicicslavuj | 18 Oktobar, 2008 | read_nums (757)
 

BiH - Obratite pažnju | Petak, 17 Listopad 2008


Sustav za presretanje telefonskih poziva, SMS poruka i elektroničke pošte konačno je instaliran u sva tri telekom operatera u BiH i spreman za korištenje u borbi protiv svih oblika organiziranog kriminala i terorizma u našoj zemlji. Slavko Jovičić, član parlamentarnog Povjerenstva za nadzor rada Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) i čovjek s dugogodišnjim iskustvom u obavještajnim poslovima, ovaj put je ostao tajnovit te Dnevnom listu nije htio otkriti radi li sustav u ovom trenutku ili se pak njegova primjena tek očekuje.

No, potvrdio je kako će državni Parlament, odnosno nadležno povjerenstvo, po prvi puta pooštriti nadzor nad radom OSA-e i SIPA-e, upravo zbog izuzetne osjetljivosti sustava koji praktično omogućava presretanje bilo kakve komunikacije na prostoru BiH.


Jovičić kaže kako je OSA ispoštovala njegov zahtjev, prema kojem na tako osjetljivom radnom mjestu kao što je sustav za presretanje komunikacija ne mogu raditi ljudi bez velikog iskustva u obavještajnim poslovima. Naime, nedavno je ostao prilično iznenađen kad je shvatio kako je objavljen natječaj za prijem radnika koji će raditi u jednom tako osjetljivom području.

“Oprema je instalirana, a moj zahtjev da na takvim poslovima ne mogu raditi ljudi bez iskustva je ispoštovan. Radi se o veoma ozbiljnoj stvari. Direktori OSA-e i SIPA-e su ozbiljni ljudi koji sebi nisu smjeli dopustiti da se ponašaju avanturistički i na tako odgovorna mjesta postavljaju neiskusne ljude”, upozorio je Jovičić. Nesporno je da će ti ljudi dolaziti do važnih informacija koje će biti u interesu sigurnosti zemlje, zaštitu ustavnog poretka te za zaštitu običnih građana, koji moraju osjećati da država štiti njihova ljudska i privatna prava i osobnu slobodu.

Od ovog novog sustava, koji je jedan od najsuvremenijih u svijetu, Jovičić očekuje da će morati strahovati lopovi, kriminalci, teroristi, te svi oni koji ruše poredak države ili pak na nelegalan način stječu velika materijalna bogatstva. Budući se radi o sustavu koji ima veliku mogućnost prodora u sve oblike današnje komunikacije, sigurno je i opravdan rast zabrinutosti kod bh. građana za svoju privatnost, koji žele jamstvo da njihovi pozivi, SMS-ovi i elektronička pošta neće biti predmetom obrade obavještajaca.

“Obični čovjek nema potrebu strahovati od sustava, jer je on zamišljen upravo za prije navedene skupine ljudi, za koje i Sud BiH mora izdati odobrenje za praćenje i presretanje No, ja i dalje inzistiram na zaštiti ljudskih prava te upozoravam kako se osobe koje će raditi na sustavu ne smiju igrati i zloupotrebljavati. Zbog toga ćemo i pojačati nadzor nad obje agencije”, najavio je Jovičić, koji osobno ne želi snositi odgovornost za eventualne zloupotrebe koje, tvrdi, nije moguće u potpunosti isključiti.

Barem kad je u pitanju primjena Kaznenog zakona, prisluškivanje će se koristiti isključivo nad osobama sumnjive prošlosti i po posebnom sudskom nalogu, dok će se sve informacije koje ne budu vezane za eventualno kazneno djelo odmah uništiti. Nadalje, u Kaznenom zakonu jasno je definirano tko i kad može izdati i upotrijebiti mjere tajnog prisluškivanja. Upućeni u novi sustav također tvrde kako oprema koja je instalirana omogućuje identificiranje svih onih koji bi možda pokušali nelegalno prisluškivati komunikacije, no kažu i kako opreza nikad ne može biti dovoljno. U svakom slučaju, stručnjaci kažu da se radi o izuzetno osjetljivim poslovima, pa su se već pojavile i spekulacije da se time otvara mogućnost da pojedini politički moćnici preko jakih veza postave svoje ljude na te položaje i preko njih imaju redovne informacije o telefonskim razgovorima nekih, za njih, važnih osoba.

Jedna od glavnih zadaća novog prislušnog sustava je stati na kraj etiketi BiH kao tranzitne zemlje za različite oblike kriminala i terorizma. Dnevni list tako podsjeća kako se naša zemlja već godinama spominje u kontekstu balkanske rute za trgovinu drogom, a znak za uzbunu u agencijama za provođenje zakona je i činjenica kako smo i već duže vrijeme na listi zemalja za koje Vijeće sigurnosti smatra da “ugošćuju” osobe i organizacije povezane s financiranjem Al-Qaide. Jovičić upravo iz tog razloga upozorava da se trebamo suočiti s činjenicom da mnoge unutarnje stvari po pitanju sigurnosti nisu još uvijek riješene.


Sustav će, kako su objavili neki mediji, raditi po principu praćenja frekvencije glasa sumnjivih osoba, te će se tako stati u kraj promjenama telefonskih kartica. Također, preko najbližeg predajnika moći će se odrediti i lokacija s koje poziv ili SMS sumnjivog sadržaja stiže. O snimljenim materijalima brinut će se Obavještajno sigurnosna agencija BiH i Agencija za istrage i zaštitu.

Presretanje komunikacija vrše isključivo sigurnosne agencije. “Imamo jednu specijalnu prostoriju koja je zaštićena, u kojoj rade ljudi koje su provjerile sigurnosne agencije, i to je sedam izvršitelja, 24 sata, i oni osiguravaju samo da funkcionira sustav. Oni ne vrše presretanje niti ga mogu vršiti. Dodatna oprema instalirana je kod OSA-e i SIPA-e”, kazali su nedavno iz BH Telecoma

LINK "BLJESAK INFO - http://www.bljesak.info/content/view/18637/155/

(NINA)

Autor sjovicicslavuj | 17 Oktobar, 2008 | read_nums (770)
 
 
Piše: Dario Pušić

LINK- http://www.dnevni-list.ba/?mdls=1&mdls_tip=2&nid=24361SARAJEVO - Sustav za presretanje telefonskih poziva, SMS poruka i elektroničke pošte konačno je instaliran u sva tri telekom operatera u BiH i spreman za korištenje u borbi protiv svih oblika organiziranog kriminala i terorizma u našoj zemlji. Slavko Jovičić, član parlamentarnog Povjerenstva za nadzor rada OSA-e i čovjek s dugogodišnjim iskustvom u obavještajnim poslovima, ovaj put je ostao tajnovit te nam nije htio otkriti radi li sustav u ovom trenutku ili se pak njegova primjena tek očekuje. No, potvrdio nam je kako će državni Parlament, odnosno nadležno povjerenstvo, po prvi puta pooštriti nadzor nad radom OSA-e i SIPA-e, upravo zbog izuzetne osjetljivosti sustava koji praktično omogućava presretanje bilo kakve komunikacije na prostoru BiH.

U doticaju sa osjetljivim podacima

Jovičić nam je potvrdio kako je OSA ispoštovala njegov zahtjev, prema kojem na tako osjetljivom radnom mjestu kao što je sustav za presretanje komunikacija ne mogu raditi ljudi bez velikog iskustva u obavještajnim poslovima. Naime, nedavno je ostao prilično iznenađen kad je shvatio kako je objavljen natječaj za prijem radnika koji će raditi u jednom tako osjetljivom području. “Oprema je instalirana, a moj zahtjev da na takvim poslovima ne mogu raditi ljudi bez iskustva je ispoštovan. Radi se o veoma ozbiljnoj stvari. Direktori OSA-e i SIPA-e su ozbiljni ljudi koji sebi nisu smjeli dopustiti da se ponašaju avanturistički i na tako odgovorna mjesta postavljaju neiskusne ljude”, upozorio je Jovičić. Nesporno je, naime, da će ti ljudi dolaziti do važnih informacija koje će biti u interesu sigurnosti zemlje, zaštitu ustavnog poretka te za zaštitu običnih građana, koji moraju osjećati da država štiti njihova ljudska i privatna prava i osobnu slobodu.

Strah od “velikog brata”

Od ovog novog sustava, koji je jedan od najsuvremenijih u svijetu, Jovičić očekuje da će morati strahovati lopovi, kriminalci, teroristi, te svi oni koji ruše poredak države ili pak na nelegalan način stječu velika materijalna bogatstva. Budući se radi o sustavu koji ima veliku mogućnost prodora u sve oblike današnje komunikacije, sigurno je i opravdan rast zabrinutosti kod bh. građana za svoju privatnost, koji žele jamstvo da njihovi pozivi, SMS-ovi i elektronička pošta neće biti predmetom obrade obavještajaca. “Obični čovjek nema potrebu strahovati od sustava, jer je on zamišljen upravo za prije navedene skupine ljudi, za koje i Sud BiH mora izdati odobrenje za praćenje i presretanje No, ja i dalje inzistiram na zaštiti ljudskih prava te upozoravam kako se osobe koje će raditi na sustavu ne smiju igrati i zloupotrebljavati. Zbog toga ćemo i pojačati nadzor nad obje agencije”, najavio je Jovičić, koji osobno ne želi snositi odgovornost za eventualne zloupotrebe koje, tvrdi, nije moguće u potpunosti isključiti.

Uništiti informacije

No, barem kad je u pitanju primjena Kaznenog zakona, prisluškivanje će se koristiti isključivo nad osobama sumnjive prošlosti i po posebnom sudskom nalogu, dok će se sve informacije koje ne budu vezane za eventualno kazneno djelo odmah uništiti. Nadalje, u Kaznenom zakonu jasno je definirano tko i kad može izdati i upotrijebiti mjere tajnog prisluškivanja. Upućeni u novi sustav također tvrde kako oprema koja je instalirana omogućuje identificiranje svih onih koji bi možda pokušali nelegalno prisluškivati komunikacije, no kažu i kako opreza nikad ne može biti dovoljno. U svakom slučaju, stručnjaci kažu da se radi o izuzetno osjetljivim poslovima, pa su se već pojavile i spekulacije da se time otvara mogućnost da pojedini politički moćnici preko jakih veza postave svoje ljude na te položaje i preko njih imaju redovne informacije o telefonskim razgovorima nekih, za njih, važnih osoba.

Sigurnost iznutra nije riješena

Jedna od glavnih zadaća novog prislušnog sustava je stati na kraj etiketi Bosne i Hercegovine kao tranzitne zemlje za različite oblike kriminala i terorizma. Poznato je da se naša zemlja već godinama spominje u kontekstu balkanske rute za trgovinu drogom, a znak za uzbunu u agencijama za provođenje zakona je i činjenica kako smo i već duže vrijeme na listi zemalja za koje Vijeće sigurnosti smatra da “ugošćuju” osobe i organizacije povezane s financiranjem Al-Qaide. Jovičić upravo iz tog razloga upozorava da se trebamo suočiti s činjenicom da mnoge unutarnje stvari po pitanju sigurnosti nisu još uvijek riješene.


Autor sjovicicslavuj | 14 Oktobar, 2008 | read_nums (774)
M. KREMENOVIĆ | 14.10.2008
                                                                                                                                        
                                           

Piter Galbrajt, bivši ambasador SAD u Zagrebu, snosi odgovornost za etničko čišćenje Srba u Hrvatskoj, u ljeto 1995. godine, kao i za agresiju Hrvatske na BiH te ulazak mudžahedina u BiH, i ne sluteći da će nekoliko godina kasnije izvesti teroristički napad na Njujork i Vašington, rekao je za "Fokus" Slavko Jovičić, poslanik SNSD u parlamentu BiH, reagujući na Galbrajtovu izjavu da su Srbi u BiH genocidni fašisti

- Galbrajt i njemu slični nikada neće prežaliti što hrvatska vojska nije ušla u Banju Luku. Izvjesno je da ovakve poruke ne predstavljaju naknadnu pamet, već su projekat osmišljen sa ciljem dodatnog pritiska i poraza srpske politike - rekao je Jovičić te napomenuo da Galbrajtu ne bi trebalo pridavati veliki značaj, s obzirom na to da se radi o diplomati nižerazrednog ranga.

- On je sada niko i ništa. Izabrao je varijantu retorike, u kojoj se osjeti jedino žal zbog neuspjeha. Trenutno mu preostaje jedino da sa Stjepanom Mesićem, predsjednikom Hrvatske, razmjenjuje ordene za stvaranje haosa na Balkanu - naveo je Jovičić.

Predrag Lazarević, politički analitičar, rekao je da, ukoliko se slijedi logika Galbrajta, koji kompletan narod proglašava fašističkim, isti epitet može da bude dodijeljen Amerikancima, zbog njihove neslavne prošlosti.

- Epicentar njegovog ponašanja leži u činjenici da je on mali sin velikog oca. Njegov otac bio je jedan od vodećih ekonomista u SAD i lako je zaključiti da Galbrajt pravi greške zbog sjene oca u kojoj je živio - kaže Lazarević.

                                               

Zapitao se i kako je moguće da Galbrajt krivca vidi u narodu koji se branio, a da istovremeno ne prepoznaje vlastitu odgovornost, jer je odobrio napad.

- Po njegovom mišljenju, nije kriva čak ni hrvatska vojska, koja je napadala. Ovakva izjava jeste potvrda da se radi o malom čovjeku. Njegov stav nije mišljenje zvanične politike SAD, kao ni javnosti u toj zemlji. To je samo stav nižerazrednog diplomate, koji bi, da je ozbiljan političar, sjedio u Ambasadi SAD u Kini, ili u Rusiji - zaključio je Lazarević.

Galbrajt je, iz nekog razloga, zaključio da su Srbi u BiH fašisti, tačnije genocidni fašisti. On je u reportaži "Kako se ratovi završavaju", emitovanoj na Nacional pablik radiju rekao da se 1995. godine založio za zaustavljanje hrvatsko-muslimanske ofanzive na RS, prije nego što su Srbi potpuno poraženi, ali da je pogriješio.

- Bosanskim snagama trebalo je dozvoliti da do kraja završe posao, jer su Srbi u BiH fašisti, genocidni fašisti. Možda bi bilo bolje da smo tada dozvolili da budu u potpunosti pokoreni, da bi se njihov nacionalizam zaustavio - kazao je Galbrajt.

Autor sjovicicslavuj | 10 Oktobar, 2008 | read_nums (711)

                                   

БАЊАЛУКА, 10. ОКТОБРА (СРНА) - Посланик Савеза независних социјадемократа (СНСД) у Парламентарној скупштини БиХ Славко Јовичић истакао је, реагујући на иступ високог представника у БиХ Мирослава Лајчака, да је главни проблем што политичари из Сарајева не желе да прихватају чињеницу да је Република Српска (РС) ентитет у саставу БиХ.

                                       

"И сада, 13 година након рата бошњачки лидери не желе да ратификују Дејтонски споразум, што говори о томе ко поштује, а ко не Устав ове земље", рекао је Јовичић Срни, реагујући на Лајчаков став који се тиче информације која ће се у понедјељак наћи на посебној сјединци Народне скупштине РС.

Јовичић је нагласио да "РС поштује БиХ, ако је она у њеном саставу, и да нико ништа више и не тражи, али да не могу дозволити сталне притиске из Сарајева који негирају постојање РС".

Јовичић је поручио међународној заједници да је требало да реагује и послије говора /предсједавајућег Предсједништва БиХ/ Хариса Силајџића у УН.

Он је запитао "зашто је међународна заједница пасивна на неуставне иступе боњшачких политичара".

Високи представник у БиХ Мирослав Лајчак изјавио је данас да владајући политичари у БиХ коначно и једном заувијек морају престати са оспоравањем и пријетњама једностраним промјенама Дејтонског споразума и окренути се европским приоритетима.

                                                    

"Проглашавање нечега попут `суверенитета Републике Српске`, или `БиХ као државне заједнице`, неприхватљиво је и никад неће ни бити. Суверенитет је атрибут држава, односно, БиХ, а Република Српска је саставни дио њене унутрашње структуре. Другим ријечима, према Уставу, РС је ентитет, а не држава у држави и тачка", наводи Лајчак у реаговању на Информацију припремљену за посебну сједницу Народне скупштине РС 13. октобра, која је доступна на сајту Скупштине.

Autor sjovicicslavuj | 9 Oktobar, 2008 | read_nums (730)
 
Mирослав Филиповић  

 

БAЊA ЛУКA - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић изјавио је да прегласавање српских посланика у Парламенту БиХ најбоље показује какве би посљедице могли осјетити Срби у РС и БиХ ако би било укинуто ентитетско гласање.

                           

  -Прегласавање у Парламенту БиХ потврђује и да Пословник о раду ове установе има доста недостатака. То се показало и сада, јер уколико неки од посланика из РС не присуствују сједници њихове колеге из ФБиХ могу усвојити шта хоће - навео је Радојичић.

 

                                        

Посланици из РС прегласани су у сриједу у Парламенту БиХ, јер сједници нису присуствовала три српска посланика.

Радојичић је казао да је то "озбиљан правно-процедурални проблем", јер уколико српски представници нису присутни у довољном броју да гласају против, одређени закон, који није у интересу српског народа, се сматра усвојеним. 

                                       

Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Славко Јовичић нагласио је да је ова сједница Парламента БиХ само показала да је ентитетско гласање кључ очувања Републике Српске и равноправности народа у БиХ.

                                        

 Он је нагласио да посланици из РС неће дозволити да укидањем ентитетског гласања бошњачки политичари мајоризацијом остваре ратне циљеве.

- Нису ни свјесни да укидањем ентитетског гласања и одбијањем да се спроведе попис руше конститутивност народа у БиХ, а тиме руше Устав БиХ. Бошњачки политичари су тренутно највећи непријатељи БиХ - навео је Јовичић.

Посланик СДС-а у Парламенту БиХ Момчило Новаковић такође је оцијенио да је посљедња сједница Парламента БиХ показала да "без ентитетског гласања неће бити РС".

                               

- Иста ситуација је и код Закона о попису становништва који бошњачки политичари упорно одбијају, јер желе да у БиХ не буде Срба и Хрвата" - нагласио је Новаковић. 

Одговорност

Потпредсједник ПДП-а Слободан Наградић рекао је да су бошњачки политичари одговорни што у БиХ још нису почеле припреме за попис становништва.

- То је озбиљан друштвени и економски проблем БиХ који кочи придруживање Европској унији - рекао је Наградић.

 
Autor sjovicicslavuj | 9 Oktobar, 2008 | read_nums (772)
 
                             
 

Komisiji za izbor teksta himne BiH stiglo je 339 predloga iz zemlje, ali i celog sveta za tekst državne himne. Tekst za himnu koja se 10 godina izvodi pod instrumentalom trebalo bi da bude izabran do kraja godine.

 Nakon deset godina himna BiH, instrumental “Intermeco” banjalučkog kompozitora Dušana Šestića konačno bi mogla dobiti i svoj tekst. Komisija za izbor himne dobila je 339 predloga za novi tekst. Prvo će se proveriti da li su tekstovi napisani na jezicima naroda u BiH.

 

Predsednik Komisije Hilmo Neimarlija kaže da će će svaki član komisije dobiti po 10 tekstova koje će oceniti od 1 do 10. Nakon ocenjivanja samo jedan predlog koji bude dobio najvišu ocenu biće poslat u parlamentarnu procedure.

 

“U narednoj fazi mi ćemo na osnovu ocjena svih članova komisije statistički ustanoviti kojih 10 su predloga najbolji, koji ulaze u drugi krug. Onda ćemo pristupiti ustanovljenju njihovog međusobnog poretka i u završnici izbor tri odnosno jednog konačnog prijedloga.”

 

Sumnja da će tekst uopšte biti izabran

 

Međutim, iako članovi komisije izražavaju optimizam interesantno će biti videti na koji način će se izabrati tekst državne himne. Zbog činjenice da mora da bude prihvatljiva za sva tri naroda u BiH Ranko Risojević, književnik i član Komisije, ocenjuje da će Komisija morati učiniti sve da se izabere najbolji tekst himne.

 

“Nadam se zaista da će ova komisija djelovati odgovorno i stručno i da ćemo mi doći do određenih prijedloga koje ćemo onda naravno prepustiti Parlamentarnoj skupštini.”

 

Poslanik SNSD-a u bh. parlamentu i član komisije Slavko Jovičić, izrazio je sumnju da će tekst himne biti uopšte izabran. Zbog specifičnosti posla kaže Jovičić biće teško izabrati tekst koji ne frustrira ni jedan od naroda u BiH, što naravno zahteva ogroman angažman svih članova komisije.

 

“Ja ću možda predložiti parlamentu kad se izaberu ta tri teksta da pokušamo pustiti u javnost tri demo snimka pa da idemo na televoting.”

 

30 hiljada KM za autora

 

U Parlamentu BiH pre deset godina, 10. februara 1998, usvojena je nacionalna himna Bosne i Hercegovine. Tačnije, usvojena je samo muzika pod nazivom "Intermeco", čiji je autor Banjalučanin Dušan Šestić.

 

Ni nakon deset godina bh. himna nije dobila tekst, a sudeći prema odugovlačenju ove procedure, teško je očekivati da će taj posao uskoro biti završen. U komisiji veruju da će taj posao biti završen do kraja godine, a ukoliko se to dogodi autor će biti nagrađen sa 30 hiljada maraka uz prenos autorskih prava na BiH. 

Dragan Maksimović, Banja luka

LINK - http://www.dw-world.de/dw/article/0,2144,3699174,00.html

    My picture!

Kategorije

Arhiva