Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 25 April, 2009 | read_nums (551)

ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

Све иоле озбиљне економске анализе, сасвим егзактно, указују да проблем глобалне финансијске кризе не може бити ријешен простим краткорочним ад хок мјерама посрнулог тржишта, које се налази у стрмоглавом суноврату. Разлога је много и пошто, по свему судећи,  није могућа неопходна промјена у самој структури система који је дубоко дехуманизован, с обзиром на то да се у његовом центру као врхунска вриједност не налази човјек већ профит, онда се не треба много трудити, па предвидјети да економски колапс свјетске привреде, нажалост, није привременог карактера већ, изгледа, дуготрајнија агонија којој се не наслућује крај.

Цијели систем капиталистичке привреде није конципиран, нити је усмјерен ка задовољавању потреба човјека као јединке већ напротив, управо је човјек постао производ сведен на квантитативно одређене категорије радног учинка у контексту остваривања капиталистичког профита. С тога, није никакво чудо што је човјек од субјекта куповине постао објекат у једном немилосрдном систему у коме је богатство једина важећа и призната категорија. Након реченог,  није тешко закључити да је основни етички генератор кризе: егоистичка похлепа за личним богатством невиђених размјера.

 Напросто, ово је вријеме сулуде трке ка само једном циљу – трка без старта, али са јасно дефинисаним циљем – профитом и интересом! Дакле, ако искључимо емоције и љубљв, за коју многи кажу да је покретач свега, онда се може констатовати да су и љубав и мржња наметнуте тренутне категорије, а да је само трајна константа – интерес и то заснован на главном стубу потрошачког менталитета и опште грабежи по систему: „дај само мени, и само је битно да ја имам и да сам што материјално богатији“!

 

Низ је примјера који воде, наравно, ка напретку цивилизације, али ништа није мањи број и оних техничких достигнућа, која су највећа опасност по опстанак исте те цивилизације. Као шлагворт за илустрацију узећу „нобеловца“ Ахтисарија, који је апсурд апсурда вредновања доприноса напретку цивилизације. У ствари, како је могуће да, човјек који је у потпуности сатанизовао српски народ у цјелини,  добије једно од највећих и најпрестижнијих свјетских признања за показане резултате и за „хуманистички допринос" миру?! Невјероватно, али  истинито, нажалост!  Али, Албанци и проалбански орјентисани бјелосвјетски лобисти се сигурно неће сложити са горе реченим.

Но, ако се присјетимо да је Нобел измислио динамит и да се он, динамит, парафразирам - може користити у корисне сврхе само за минирања у каменоломима или тунелима (мада је и то застарјело, јер савремене машине-кртице и буше и бетонирају тунеле) и замислите - та  награда се зове - Нобелова награда и поред других области друштвених и научних достигнућа, ето, додјељује се и за мир?! Какава црна награда за мир, кад је управо динамит деструктивно откриће, које је, углавном, усмјерено против човјека и његове безбједности, па у коначници и људског опстанка и самог свјетског мира! Да не елаборирам у које се све сврхе користи динамит, но, ипак понављам - користи се много више против човјека!

То револуционарно откриће је  императив принуде корисника за и против, опет човјека!? Аналогно томе, откриће динамита би било епохално да је било мотивисано само напретком човјечанства, међутим, изопаћеност цивилизације је у први план ставила и динамит као  профит и он је тај који намеће кретање цивилизације, многи мисле, напријед?! Међутим, није баш све тако! О томе најбоље свједочи пораст броја свакоминутних људских страдања широм планете земље, што мултиплицира свјетску нестабилност система  безбедносних и одбрамбених механизама. То засигурно не би био случај да је технолошки напредак и квалитет производа на првом мјесту и да је подређен људском напретку, умјесто што је стављен у функцију деструкције и профита за мали број енормно богатих људи у чијим је рукама огромно богатство, а самим тим и сила и моћ.

Но, да се вратим свјетској економској рецесији у којој лежи један дубљи проблем, а то је монструозни концепт уништавања основних економских постулата према којима би требало да буду бар донекле уравнотежени - понуда и тражња на тржишту. Тачније, императив времена нам диктира да живимо по формули - прилагодити се, а не одабрати, односно укључити се у нови ток, умјесто одредити га, поготово у случају монополистичких окружења и страховитог економског притиска великих сила и наставак њиховог никад прекинутог тлаћења малих народа, а под тим  мислим и на мале земље, али и на њихове микро економије. Имајући све то у виду, идеја саморегулаторних механизама одржања тржишта у условима дивљег капитализма чиста је бесмислица.

 

Вриједносну алтернативу дивљем капитализму треба свакодневно показивати у сопственом животу и то у свим сферама, дакле и у кући, у школи, затим на послу, те улици, итд. итд.… Оздрављење друштва од оваквих и сличних потреса није могуће у кратком временском раздобљу, већ у постепеном и прагматичном приступу који у фокусу мора имати малог и обичног човјека, који је  у овим условима, углавном, обесправљен, и уз то још притиснут економском неимаштином и психички и духовно обогаљењн и до очаја унакажен. Неки позитивни обрт ће се тешко десити на макросоцијалном и економско-егзистенцијалном плану и ту ће, како ствари стоје, опет бити пронађен неки нови систем моделиран према интересима најбогатијих и оних најјачих! У том смислу, тражећи излаз из ове кризе – мислим да је одговор у томе да се  константним и упорним истрајавањем морамо одупријети стихији, која нас не смије заслијепити, нити  до краја очарати тзв. напредном цивилизацијом.

Историја нас учи да су кроз цијело постојање човјечанства, које је пролазило  кроз разне епохе развоја и достигнућа  прве пропадале, у то вријеме, најразвијеније цивилизације, и то, управо онда,  кад су    биле  на врхунцу свог највећег развоја и моћи, рецимо Римско царство...многе империје...диктатуре...династије...друштвени системи...итд. итд. 
 
Шта нас још учи историја? Старо је историјско правило да све што је пропало -  морало је и требало је да пропадне!  Ко, и шта је сад на реду да у краткој будућности пропадне, е, то не знам, али дугорочно гледано - наслућујем!? 

Autor sjovicicslavuj | 25 April, 2009 | read_nums (626)
Puls
M. KREMENOVIĆ | 24.04.2009 

Uvršćivanje dodatne riječi u tekst himne BiH u kojoj bi se pominjalo more nije neizvodivo i na Savjetu ministara BiH jeste da utvrdi metodologiju kojom će to biti realizovano, rekao je za "Fokus" Slavko Jovičić, član Komisije za izbor teksta himne BiH.

 Jovičić kaže da Savjet ministara BiH može ovaj zadatak ponovo da vrati Komisiji, koja bi potom u saradnji s autorima pokušala da koriguje prethodno usaglašeni tekst himne.

On kaže da bi riječ more mogla da se ubaci umjesto riječi tvoje u dijelu teksta "u srcu su tvoje rijeke, tvoje planine", pa bi tekst nakon izmjene glasio "u srcu su tvoje rijeke, more, planine".

- Komsija je, zapravo, završila svoj dio posla. Po proceduri, Savjet ministara BiH, koji je formirao Komisiju, može da vrati tekst himne, kako bi u dogovoru s autorima pokušali da promijene tekst. Ostavljena nam je mogućnost da izmijenimo tekst. Ritmički je moguće uraditi te promjene i to je najmanji problem - rekao je Jovičić.

Slavko Jovičić

On je naglasio da poseban problem predstavlja to šta će se u Savjetu ministara BiH i parlamentu dogoditi nakon što tekst bude izmijenjen.

- Ne želim biti skeptičan, ali mnogo je onih koji imaju dodatne sugestije. Pojedinci ne shvataju da je teško napraviti neutralan tekst. Političari nemaju preveliki uticaj na konačno slaganje teksta. To su radili književnici i etno-muzikolozi. Politički dio Komisije usvojio je ono što je predložio stručni dio Komisije - rekao je Jovičić.

On je podsjetio da je tekst koji je predložen pretrpio ogromne promjene u odnosu na dva autorska teksta Benjamina Isovića i Dušana Šestića.

- Kompozicija himne usvojena je prije deset godina, a bilo kakve izmjene bez saglasnosti Komisije i autora nemoguće su - rekao je Jovičić, podsjetivši da je od početka isticao teškoću u izboru teksta koji će biti zadovoljavajući za Hrvate, Srbe i Bošnjake u BiH.

Savjet ministara BiH nedavno se nije izjasnio o predloženom tekstu himne BiH, odlučivši da sugestije proslijedi Komisiji za izbor teksta himne i dvojici autora, Isoviću i Šestiću.

Primjedbe su se odnosile na nepominjanje mora u tekstu himne, koje bi moglo da se uklopi u tekst poslije dijela u kojem se pjeva o planinama.

Jedna od sugestija jeste da se uradi korekcija kompozicije himne, jer je napravljena kad nije bilo nikakvog teksta, pa je predloženi tekst sada teško uklapati u već postojeću instrumentalnu podlogu. 

Manje važna sugestija jeste da se u tekstu ne spominju pojedinačno riječi Bosna i Hercegovina, već da se naziv države kroz cijeli tekst piše punim imenom i prezimenom.

Nikola Špirić

- Da ne bismo kršili autorska prava, očekujemo da će se autori izjasniti o ovim prijedlozima i da će Savjet ministara BiH vrlo brzo biti u prilici da se izjasni o tekstu zakona himne - rekao je tada Nikola Špirić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, napomenuvši da on lično nije imao primjedbi.

Ranko Risojević, član ove komisije, rekao je da ne želi da govori o mogućnostima za naknadnu izmjenu teksta himne, nakon što su izmanipulisani od strane Savjeta ministara BiH.

Ranko Risojević

- Nazivaju nas nečijim delegatima i to nakon što smo obavili veoma težak posao. Ne namjeravaju da plate rad ove komsije i to upravo oni koji su je formirali, tačnije Savjet ministara BiH. To pokazuje njihov odnos prema himni i prema BiH. Ja s tom komsijom nemam više ništa - rekao je Risojević.

Autor sjovicicslavuj | 24 April, 2009 | read_nums (516)

SARAJEVO, 24.04.2009. 

    

Sud BiH za pet godina postojanja zbog ratnih zločina 50 Srba osudio na 1.118 godina zatvora, dok su Hrvati dobili 146, a Bošnjaci samo 41 godinu robije

 Zgrada Suda i Tužilaštva BiH, bivši logor
 

  DVOSTRUKI ARŠINI... Sud Bosne i Hercegovine u Sarajevu

Sud Bosne i Hercegovine pedesetak Srba osudio je na čak 1.118 godina robije! Istovremeno, pripadnici hrvatskog naroda osuđeni su na 146, a Bošnjaci su dobili ukupno 41 godinu zatvora!

Podatke o skandaloznom aršinu prilikom presuđivanja u Sudu BiH prikupio je Savez logoraša RS, čiji predsednik Branislav Dukić kaže da pomenute brojke na najubedljiviji način potvrđuju tezu da je Sud BiH „orijentisan antisrpski".

- Cifre pokazuju da su Srbi, prosečno, dobijali po 22 godine robije. Za to vreme, Bošnjaci se ili zaobilaze ili se presuđuje nekim beznačajnim likovima.

 PLOČKINIĆ: AID SNIMA SUĐENJA!
 

Predsednik nevladine organizacije „Kroacija libertas" Leo Pločkinić tvrdi da je ta organizacija analizirala nacionalnu strukturu u Sudu BiH i došla do podatka da su 90 odsto zaposlenih u Sudu BiH Bošnjaci.

- Očigledno je da je to sud koji sudi samo Srbima i Hrvatima. Postoji mnoštvo problema u funkcionisanju te institucije, počev od onog da taj sud retroaktivno primenjuje Krivični zakon BiH. Ali, u Sudu BiH imamo mnogo veći problem. Naime, došli smo do podataka da sve procese u sudnicama snima firma na čijem je čelu jedan od bivših visokih funkcionera AID-a! Neko treba da odgovori na pitanje zašto je to tako - kaže Pločkinić.

Nalogodavce i izvršioce stravičnih zločina nad Srbima niko ne procesuira, pa se oni i dalje slobodno šetaju, zaštićeni od krivičnog gonjenja. Za ovakvo stanje krive su i strane sudije i tužioci. Ipak, najčešći problem je tome što je Sud BiH, u suštini, politički sud, čija je jedina funkcija da osudi što više Srba, kako bi se oni prikazali jedinim lošim momcima i krivcima za rat! Tako dolazimo da priče da su Srbi u Sudu BiH dobili više od hiljadu godina! Pa, ni Haški tribunal nije bio toliko antisrpski nastrojen, iako je sudio „krupnim ribama" - ističe Dukić.

Podsećamo, Press RS je pre šest meseci pisao o poraznoj statistici Haškoj tribunala, prema kojoj je, od ukupno 1.000 godina robije, koliko je taj sud do sada izrekao optuženima, više od 700 izrečeno pripadnicima srpskog naroda. Srbi su u Hagu kažnjeni trostruko više nego Bošnjaci, Hrvati i Albanci zajedno.

Međutim, praksa Suda BiH, očigledno, pokazuje zašto je Hag optuženima za ratne zločine kudikamo prihvatljiviji od sarajevskog pravosuđa, koji za ista dela izriče veće kazne od Haškog tribunala.

Ugledni banjalučki advokat Nebojša Pantić, koji zastupa neke od optuženih za ratne zločine, tvrdi da suština problema nije u kaznenoj politici Suda BiH, već u načinu na koji radi Tužilaštvo BiH, koje sastavlja i podiže optužnice.

- Pozicija Suda BiH je tu jasna i oni sude prema optužnicama koje dolaze iz tužilaštva! Brojke o kojima je reč govore o obimu optužnica protiv pripadnika različitih naroda. Ako su Srbi dobili toliko godina zatvora, onda je jasno da je Tužilaštvo podiglo mnogo više optužnica protiv pripadnika jednog nego protiv pripadnika druga dva naroda. Zato sam uveren da ovu statistiku treba posmatrati kroz prizmu onoga što radi tužilaštvo - ističe Pantić.

______________________________________________

fakti

* Sud BiH je osnovan 2003. godine

* Najveću kaznu za ratni zločin dobio je Srbin Gojko Janković, koji je osuđen na 34 godine zatvora

* Prema nepotvrđenim informacijama, u BiH se za ratni zločin, u različitim fazama na svim sudskim nivoima, sudski goni oko 12.000 ljudi.

* Računajući presude Haškog suda, Srbi iz BiH do sada dobili oko dva milenijuma robije.

____________________________________________________________

 Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Slavko Jovičić Slavuj kaže da je odavno jasno da je Sud BiH, u stvari, „mali Hag". On kaže da je jasno da Srbi pravdu u tom sudu ne mogu da očekuju.

Slavko Jovičić Slavuj

- Politika ne bi smela da se meša u rad pravosuđa, jer bi ono trebalo da bude nezavisno! Ali, Sud BiH nije nezavisan. I što je najgore, zavisi od raznih lopova i hohštaplera! Ipak, to nikoga ne brine, ali ako se neki političar oglasi o radu pravosudnih institucija, odmah se napada da ugrožava njihovu nezavisnost! Međutim, niko ne razmišlja o ogorčenju i razočaranju koje ljudi u RS osećaju prema tim institucijama. Reč je o biračima i normalno je da oni svoje nezadovoljstvo iskazuju prema nama, jer su nas i birali. Zato mi moramo da se oglašavamo - kaže Jovičić.

On tvrdi da je Sud BiH klasičan dokaz da reforma pravosudnog sistema u BiH nije uspela i da selektivni pristup suda vodi Bosnu u još veće podele.

- Nije mi jasno kako niko iz Tužilaštva BiH ne može reći da je, ako ništa drugo, bar pokušao da otvori neki predmet vezan za zločine nad Srbima. Ali ne, nailazimo samo na ćutanje. Nema nikakve dileme da je u pitanju strategija da svi svedoci stravičnih zločina nad Srbima pomru i da onda više niko ne može da govori o onome što se događalo - ubeđen je Jovičić, koji je ceo rat proveo u zloglasnom logoru „Silos" u Tarčinu kod Sarajeva.

Ž. MARKOVIĆ

Autor sjovicicslavuj | 23 April, 2009 | read_nums (617)
  RADIO Slobodna EVROPA       
22.04.2009
 

Bosanskohercegovačka poljoprivreda drastično zaostaje za zemljama trgovinskim partnerima. Između ostalog, iz godine u godinu gubi utrku u uslovima slobodne trgovine. To je stav poljoprivrednika iz BiH, čiji su apeli državnim institucijama za zaštitu domaće proizvodnje posljednjih mjeseci sve glasniji.

U Federaciji su danas poljoprivrednici na sat vremena blokirali sve važnije putne pravce kako bi ukazali na svoj težak položaj, kao i na to da podsticaji za poljoprivrednike još nisu uplaćeni.

Sekretar Udruženja poljoprivrednika u BiH Sead Jeleč podsjeća da podsticaji za poljoprivredu u BiH zaostaju šest do sedam puta za zemljama trgovinskim partnerima u okviru Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA). On takođe ističe da, iako su sve robe s kojima BiH trguje u okviru CEFTE na nultoj carinskoj stopi, pojedine zemlje su određenim nivoom carina u međusobnoj trgovini zaštitile svoje osjetljive proizvodnje - one za koje smatraju da su njihova perspektiva. BiH to nije uradila i njena poljoprivreda suočava se sa drastičnim gubicima, kaže Jeleč:

SEAD JELEČ

„A da smo gubitnik, to pokazuju podaci o spoljnoj trgovini. Spoljnotrgovinski deficit BiH u sektoru hrane i poljoprivrednih proizvoda raste iz godine u godinu i već je prešao dvije milijarde maraka.“

Predvidjeli smo da se carine počnu naplaćivati na određene poljoprivredne proizvode iz Srbije i Hrvatske, i to nije u suprotnosti sa sporazumom CEFTA nego to je implementacija sporazuma CEFTA.
 
Katastrofalna situacija u poljoprivredi je dovela do toga da dio zahtjeva bh. poljoprivrednika ipak bude artikulisan u Prijedlogu zakona o zaštiti domaće proizvodnje, koji je Predstavnički dom Parlamenta BiH nedavno usvojio, a o kojem će se uskoro izjasniti i Dom naroda. Protiv zakona su bili ministri trgovine države i oba entiteta, uz obrazloženje da je on u suprotnosti sa sporazumom CEFTA. Pobornici zakona pozivaju se ipak na član 23 bis CEFTA, koji BiH omogućava da privremeno uvede mjere zaštite ukoliko se ispostavi da je u velikom deficitu u razmjeni s ostalim članicama.

Predlagač zakona, poslanik stranke Radom za boljitak u Parlamentarnoj skupštini BiH, Jerko Ivanković Lijanović kaže da je predmet domaćeg zakonodavstva ko pokreće mjere i kako se one donose:
 
 
„Ovim zakonom smo sve te procedure predvidjeli. Zbog već poremećaja na tržištu i poremećaja u regulatornim mehanizmima, jer poticaji kasne, ne isplaćuju se na vrijeme poljoprivrednicima, smo predvidjeli da se carine počnu naplaćivati na određene poljoprivredne proizvode iz Srbije i Hrvatske, i to nije u suprotnosti sa sporazumom CEFTA nego to je implementacija sporazuma CEFTA.“

Stav ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladena Zirojevića je da se zakonom ipak krše odredbe CEFTE na koje se BiH obavezala, a da se problem debalansa u trgovinskoj razmjeni treba rješavati kroz bilateralne odnose sa zemljama s kojima je BiH u deficitu.
 
Sličan stav ima i predsjedavajući Komisije za spoljnu trgovinu i carine Predstavničkog doma državnog Parlamenta Slavko Jovičić:
 
„Ne možemo mi domaćim zakonodavstvom narušavati međunarodne sporazume, i to je svakome jasno. Ali mi moramo u svakom slučaju da na nivou parlamenata i parlamentarnih komisija, što imamo i u našem programu, razgovaramo sa našim susjedima i da donesemo najbolje mjere i prijedloge kako bismo ublažili taj deficit.“

Jovičić ističe da je neophodno poduzeti mjere unutar države i entiteta kako bi se privreda BiH učinila konkurentnom sa zemljama CEFTE.
 
O tome govori i sekretar Udruženja poljoprivrednika u BiH Sead Jeleč podsjećajući da BiH nije provela čak ni set vancarinskih mjera koje se odnose na intenzivnu kontrolu uvoznih roba. Upravo ta pasivnost državnih institucija uzrok je sve češćih optužbi adresiranih na Savjet ministara BiH - da je pod izrazitim uticajem uvoznih lobija.
 
Jerko Ivanković Lijanović:

„Ti uvozni lobiji su vrlo, vrlo jaki i utjecajni. Zamislite, oni su utjecajniji na Vijeće ministara od samoga Parlamenta jer u ovom slučaju Parlament ima protiv sebe i vlastito Vijeće ministara, a evidentno je velik pritisak i na parlamentarce u ovom periodu da obore taj zakon.“

Sead Jeleč objašnjava da je prije rata, domaća proizvodnja u BiH zadovoljavala između 75 i 80 odsto potreba stanovništva za prehranom, dok je danas taj procenat ispod 40 odsto. Na pitanje može li se desiti da uz sve svoje poljoprovredne resurse BiH gladuje, Jeleč ne isključuje tu mogućnost:

„BiH može ostati gladna ukoliko ne bude mogla da kupi hranu. Vjerovatno nije ni taj dan daleko s obzirom da se stvara ogroman trgovinski deficit. Ukoliko dođe u situaciju da ne može da otplaćuje spoljni dug, ona se može dobrim dijelom naći u situaciji da dio stanovništva bude gladan.“


Poljoprivrednici se, ipak, nadaju da će zakon o zaštiti domaće proizvodnje biti usvojen, ali i da će ostale institucije države, entiteta i kantona početi voditi brigu o poljoprovredi. U suprotnom, suočena sa ekonomskom krizom, ogromnim deficitom i malim podsticajima, BiH će imati potpuno razorenu poljoprivredu.

LINK - http://www.slobodnaevropa.org

Autor sjovicicslavuj | 22 April, 2009 | read_nums (651)

Славко Јовичић Славуј: Фронтовци

Хоће ли ускоро разни револуционари, манипулатори, егзибиционисти и авантуристи напокон доћи главе Босни и Херцеговини?

 Пуким случајем некако, заиста не знам како, али дођох до прогласа упућеног посланицима Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

Но, да почнем од назива неке, мени још непознате, такозване невладине организације, или ти удружења грађана, која је издала ултимативни захтјев путем којег позива грађане Босне и Херцеговине да 9. маја организују генерални штрајк, односно позива народ(е) да паралише сваки вид живота у Босни и Херцеговини! Проглас је издат и потписан 1. априла. Прво сам помислио да се неки опасни авантуриста шали, јер је 1. априла Дан шале.

Надаље, у потпису тог памфлета прочитам да се ради о Удружењу "Фронт" и сазнам име предсједника те организације - извјесно-неизвјесног Данијела Сенкића! Ко је Данијел Сенкић, запитам се онако, чисто из радозналости. Заиста не знам, а да будем искрен и не интересује ме, ама баш нимало, односно ни трунке, или ти, ни зере! Ваљда је докони потписник из егзибиције, или из досаде, или по својој вољи, или по нечијем наређењу, наредао десет ултимативних захтјева и тражи да се сви одмах реализују. У противном, пријети да ће он, ето, бити предводник масовних демонстрација, које ће допринијети да се сруши легално изабрана власт и уставни поредак ове земље!

Овакви језиви позиви и апеловање на свијест грађана да се одазову на позив фронтоваца у мени изазива осјећај немоћи. Баш сам онако, иако сам посланик ове земље, имао добру намјеру да помогнем Сенкићу и да о свом трошку платим најмање двадесет аутобуса који ће превозити демонстранте из Пала пред зграду парламента БиХ. Али, без обзира на моју велику материјалну жртву, нико се још није јавио да крене за Сарајево. Срби су заузети изградњом и јачањем Републике Српске! Ништа чудно, српска посла! Опет, контам да пошаљем аутобусе само с возачима и да их демонстранти, онако демократски, демолирају на улицама Сарајева и да онда испоставим рачун кантоналним властима Сарајева и да затражим од њих одштету и куповину нових аутобуса.

План ми и није баш тако лош! Покушавам да ступим у контакт с многим невладиним организацијама у Републици Српској и да их наговорим да прихвате позив Сенкића и да тог дана сруше уставни поредак БиХ, јер позив фронтоваца није ништа друго него то! Но, неће Срби из Републике Српске да се одазову том историјском позиву револуционарних снага из слободарске Тузле, а баш би нам одговарао тај хаос у Сарајеву!

Нема тих пара ни моћи да Србе наговорим да се прикључе Сенкићу. Неће Срби, па то ти је! Неће да буду одговорни. Одговарало би то и нама, српским политичарима на привременом раду у Сарајеву, и дало би нам алиби да се сви повучемо из заједничких институција БиХ, јер је за претпоставку да ће их Сенкић и они који крену за њим срушити, мислим на институције и на легално изабрану власт у овој земљи. Е, сад је главно финале. Ми бисмо у том случају прогласили самосталност Републике Српске. И нико нам ништа не би могао приговорити, а не би нас било ко могао ни оптужити за сепаратизам или сецесионизам. Имам информацију да би самосталност РС одмах признала Европска унија. За почетак довољно!

Зато, Данијеле Сенкићу, не одустај од идеје да срушиш Босну и Херцеговину! Само запамти - Срби из Републике Српске неће ти у томе помагати, јер ми нећемо бити одговорни за твој авантуризам. Доста је нама безброј наметнутих и исфабрикованих разних кривица. Ех, кад ће више тај 9. маја?!

Autor sjovicicslavuj | 22 April, 2009 | read_nums (2151)
Mozaik
           Foto: Arhiv 
          18.04.2009.
 
Vrankić: Nadomjestak za niže carine

Ko hoće da puši, neka za to i plati • Cijena alkohola i sokova nepromijenjena...
 

Prijedlog zakona o akcizama, koji je Vijeće ministara uputilo Parlamentu BiH na razmatranje po skraćenoj proceduri, predviđa poskupljenje kutije cigareta za 15, a kilograma kafe za 50 feninga.

Namet na kilogram sirove kafe umjesto dosadašnjih 1,5 iznosit će dvije KM, a na kilogram pržene umjesto tri bit će 3,5 marke.

Akciza na pića iznosit će 8 KM po litri apsolutnog alkohola za voćne prirodne rakije. Predlagač zakona cijeni kako se ovim indirektno stvara prostor da domaći proizvođači povećaju proizvodnju tradicionalnih prirodnih pića u odnosu na pića od etil-alkohola.

Zakon predviđa i uvođenje posebne akcize od deset feninga po litri goriva za izgradnju autoputeva.

- Treba zadržati jedinstvenu stopu PDV-a, ali zato hitno treba usvojiti predloženi zakon o akcizama. Ovo nije zakon za poticanje proizvodnje, već za prikupljanje dodatnih prihoda, bez kojih smo ostali smanjujući određene carinske stope. Zato je neophodno povećati akcize na luksuzne proizvode. Pa, ko hoće da puši, neka to i plati - kaže ministar finansija BiH Dragan Vrankić.

Akciznim proizvodima smatraju se derivati nafte, duhanske prerađevine, bezalkoholna pića, alkohol, alkoholna pića i voćna prirodna raklija, pivo i vino, te kafa.

- Sav novac prikupljen od akciza bit će uplaćivan na podračun koji je Uprava za indirektno oprezivanje (UIO) dužna otvoriti i bit će korišten za gradnju autoputeva. Taj novac će se raspoređivati prema odluci Fiskalnog vijeća, kao što se dijeli i novac s jedinstvenog računa UIO - objašnjava predsjedavajući Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma Slavko Jovičić.

Prema njegovim riječima, on se zalagao za veće akcize na uvozne cigarete, ali to, zbog "jakog uvoznog lobija", ipak, nije prihvaćeno.

Autor: S. R.

Autor sjovicicslavuj | 19 April, 2009 | read_nums (718)
 
 
СВИМ ХРИШЋАНИМА ПРАВОСЛАВНЕ ВЕРОИСПОВЕСТИ, УПУЋУЈЕМ НАЈИСКРЕНИЈЕ ЧЕСТИТКЕ ПОВОДОМ НАЈРАДОСНИЈЕГ ПРАЗНИКА - ХРИСТОВОГ ВАСКРСЕЊА!
ХРИСТОС ВAСКРСЕ!
 
 ВAИСТИНУ ВAСКРСЕ!

Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ
________________________________________
 
Autor sjovicicslavuj | 19 April, 2009 | read_nums (638)

 

                        

  
 

SARAJEVO - Članovi Vijeća ministara BiH jučer se nisu izjasnili o predloženom tekstu himne BiH. Umjesto toga, našli su za potrebno da na «stručnoj» glazbenoj i literalnoj razini raspravljaju i proslijede određene sugestije Povjerenstvu za izbor teksta himne i dvojici autora - Benjaminu Isoviću i Dušanu Šestiću.

Kako saznaje San, jedna od sugestija je da se u tekstu ne spominju pojedinačno riječi Bosna i Hercegovina, već da se naziv države kroz cijeli tekst piše «punim imenom i prezimenom»!?

Pojedinci su imali primjedbu i na nespominjanje mora u tekstu himne, ”koje bi se moglo uklopiti u tekst nakon dijela u kojem se pjeva o planinama”. Jedna od ”stručnih” sugestija je čak i ta da se uradi korekcija same skladbe himne, ”jer je napravljena kad nije bilo nikakvog teksta, pa je sad teško predloženi tekst uklapati u već postojeću instrumentalnu podlogu”.

- Da ne bismo kršili autorska prava, očekujemo da će se autori izjasniti o ovim prijedlozima i da će Vijeće ministara BiH vrlo brzo biti u prilici da se izjasni o tekstu zakona himne - kazao je nakon jučerašnje sjednice Nikola Špirić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, napomenuvši da on osobno nije imao primjedbi.


- Teško je išta reći dok se ne dobije službeni zaključak Vijeća ministara, ali meni ovo izgleda kao ponovno vraćanje na početak procedure. I ovaj tekst koji je predložen, treba da se zna, pretrpio je ogromne promjene u odnosu na dva autorska teksta Isovića i Šestića. Skladba himne je usvojena prije deset godina, a bilo kakve izmjene bez suglasnosti Povjerenstva i autora je nemoguće. Mislim da mi nemamo nekog međuprostora za intervencije, kazao je za San  Slavko Jovičić, jedan od članova Povjerenstva, podsjetivši da je od početka isticao ”teškoću u izboru teksta koji će biti zadovoljavajući i za Hrvate i za Srbe i Bošnjake u BiH”.

Autor sjovicicslavuj | 17 April, 2009 | read_nums (649)

 

БАЊАЛУКА, 15. АПРИЛА (СРНА) - Република Српска суочиће се са правом демографском катастрофом ако Србија добије безвизни режим са земљама ЕУ прије БиХ, јер ће велики број образованих младих људи, посебно из неразвијеног источног дијела Српске, затражити држављанство и пасош Србије и заувијек отићи са ових простора, пише "Прес РС".

"Сигуран сам да би најмање 50 000 младих Срба узело држављанство Србије и отишло да живи у земљи чијим би пасошем могли да путују и раде на Западу", рекао је Ђорђе Радановић, предсједник Центра за афирмацију младих из Шековића и члан предсједништва Европског покрета у БиХ.

Радановић каже да би се Срби у БиХ понашали као Хрвати којих је сваког дана све мање због могућности посједовања хрватског држављанства и пасоша, те чешћег путовања и привременог запошљавања у земљама ЕУ.

Он је упозорио да је тренд одласка младих, али и читавих породица, посебно из источног дијела РС, више него забрињавајући, напоменувши да је све више празних кућа у Шековићима, Рогатици, Вишеграду, Рудом, Чајничу, Калиновику.

Члан Савјета за демографску политику Стево Пашалић сматра да би млади вјероватно покушали да искористе могућности које им даје двојено држављанство и истиче да би могло бити одлива становништва.

Посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Славко Јовичић рекао је да БиХ до краја године може испунити преосталних 27 услова за добијање безвизног режима и упозорава да би ЕУ, након тога, могла поставити нове препреке.

"Они не желе да на својој територији виде ликове са пасошима БиХ који немају никакве везе са овом земљом. Ријеч је о вехабијама и муџахединима које ЕУ не жели на свом тлу", тврди Јовичић.


Шеф преговарачког тима БиХ за либерализацију визног режима са ЕУ Самир Ризво истакао је да је од преосталих 27 услова из Мапе пута за либерализацију визног режима дјелимично испуњено 18, а да је девет више политичке, а не техничке природе и да захтијевају усвајање одговарајућих закона у парламенту БиХ.

То су, рекао је он, закон о граничној контроли и закони који се односе на спречавање илегалне трговине оружјем и на пружање међународне правне помоћи у кривичним стварима. 

Autor sjovicicslavuj | 16 April, 2009 | read_nums (652)
Teme 
 Foto: Arhiv  15.04.2009.
 
Za sada dozvoljen uvoz auta starih do sedam godina
 
Građani će moći uvoziti auta stara do 10 godina?
 
Relativno mali broj građana u mogućnosti je kupiti novi automobil...

Komisija za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamenta BiH prihvatila je jučer inicijativu poslanika Šemsudina Mehmedovića iz SDA i Adema Huskića iz Stranke za BiH za izmjenu odluke o ograničenju uvoza putničkih automobila sa sedam na deset godina starosti. Teretna vozila i automobilske gume koje će se uvoziti umjesto deset moći će biti stari 13 godina.

- Relativno mali broj građana u mogućnosti je kupiti novi automobil ili zbog visokih cijena uvoziti polovni do sedam godina starosti. Sadašnjim stanjem ne postiže se cilj postavljen u odluci, posebno zbog toga što automobili proizvedeni u posljednjih deset godina imaju kvalitetnija sigurnosna rješenja koja mogu odgovoriti nivou koji je definiran pri donošenju odluke - navodi se u inicijativi.

Predsjedavajući Komisije Slavko Jovičić izjavio je za naš list da ubuduće maksimalnu pažnju treba posvetiti tehničkoj ispravnosti vozila.

- Ova inicijativa nekoliko puta je bila na Komisiji i nije mogla proći. Sada nas Evropska unija obavezuje da ne smijemo praviti nikakve barijere. Međutim, to ne znači da ćemo pustiti da se uvozi sve i svašta. Glavna stvar je tehnička ispravnost vozila - istakao je Jovičić.

Prema njegovim riječima, Parlament će se na jednoj od narednih sjednica očitovati o ovoj inicijativi.

Autor: S. R.

Autor sjovicicslavuj | 15 April, 2009 | read_nums (685)

                                       

САРАЈЕВО, 14. АПРИЛА /СРНА/ - За предсједавајућег Комисије за спољну трговину и царине Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ /ПС/ изабран је данас Славко Јовичић.

На данашњој сједници Комисије за спољну трговину и царине Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ подржана је иницијатива посланика Шемсудина Мехмедовића и Адема Хускића за измјену Одлуке о ограничењу увоза путничких аутомобила, теретних возила и аутомобилских гума.

У вези са овом Иницијативом усвојен је закључак о неопходности доношења легислативе којом би се олакшао положај домаће индустријске производње и олакшао надзор над увозом робе из ове области, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

Комисија је усвојила извјештај о раду Управног одбора Извозно-кредитне агенције БиХ за 2008. годину, наводи се у саопштењу. 

Autor sjovicicslavuj | 15 April, 2009 | read_nums (472)

                                         

БАЊАЛУКА, 14. АПРИЛА (СРНА) - Грађане БиХ неко гадно лаже, а вријеме ће показати да ли то раде међународне антитерористичке агенције и организације које тврде да је БиХ безбједно уточиште за радикалне исламисте или домаће службе познате по сталним и гласним негацијама свих могућих упозорења о постојању веза са екстремним групацијама, тврди члан Заједничке комисије за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције (Оба) парламента БиХ Славко Јовичић.

Федерални медији објавили су да је у званичној информацији Министарство безбједности БиХ навело податке Обе да прошле године у БиХ није извршено ниједно кривично дјело које би се могло сматрати међународним тероризмом.

"Прво, таква информација је чиста глупост, јер не може Министарство безбједности оквалификовати неко кривично дјело као међународни тероризам или нешто друго. То треба да раде правосудни органи. Са друге стране, ако и није било терористичких напада, значи ли то да је БиХ имуна на међународни тероризам", упитао је Јовичић.

Он је изјавио за "Фокус" да упозорења страних обавјештајних служби говоре нешто сасвим друго.


Члан Експертског тима југоисточне Европе за борбу против тероризма и организованог криминала Домагој Маргетић рекао је да је тешко вјеровати да Оба и њен генерални директор Алмир Џуво не располажу подацима о терористичким организацијама, групама и терористима на територији БиХ, те о повезаним терористичким ентитетима на Косову, у Хрватској, Македонији и Црној Гори, те Албанији.

Он сматра да је очигледно ријеч о намјерно фалсификованим подацима у извјештају, чију су израду, према његовом мишљењу, координисали Џуво и министар безбједности БиХ Тарик Садовић.

Према најновијим подацима америчке обавјештајне заједнице, на територији БиХ дјелује више од 1 100 терориста, а БиХ је и даље на листи земаља повезаних са тероризмом и то према извјештајима обавјештајних служби САД из марта 2009. године, пише "Фокус".

БиХ је и у извјештајима Савјета безбједности УН идентификована као држава на чијој територији дјелују терористичке организације и терористи, те се БиХ, пише лист, налази и на попису земаља повезаних са тероризмом.

"Тај попис ажурирају антитерористички експерти Савјета безбједности УН. У смислу терористичке пријетње, БиХ је данас у Европи оно што је Иран у свом окружењу, а безбједносни систем БиХ озбиљно је премрежен том терористичком мрежом и представља дио проблема, а никако његово рјешење", навео је Маргетић.

Маргетић сматра да су надлежне службе у БиХ пропустиле да у извјештају помену податке које су добиле од западних обавјештајних служби, а који указују како је недавни терористички напад у Мумбаију у Индији доводен у везу са терористичком мрежом и њеним припадницима у БиХ, те да је тај стравични терористички чин, највјероватније, координисан управо са територије БиХ из једне од терористичких логистичко-обавјештајних ћелија.

Исти је случај, наводи Маргетић, са недавно ухапшеним терористима у Белгији и Француској, од којих су неки били директно повезани с терористичком мрежом у БиХ.

Autor sjovicicslavuj | 13 April, 2009 | read_nums (618)
 
Puls
       13.04.2009

Za mnoge radne ljude u Bosni i Hercegovini subota je neradni dan. Mada u ovoj zemlji, s obzirom na ekonomsku krizu i globalnu svjetsku recesiju i zbog privrednog kolapsa u mnogim privrednim organizacijama, pogotovo u onim granana privrede, kao što su metaloprerađivačka industrija, zatim u rudarskim, te stočarsko-poljoprivrednim granama privrede - za desetine hiljada radnika skoro svi dani u sedmici su neradni?!

Plima globalne ekonomske krize guta sve pred sobom i u toj borbi za preživljavanje, kao i uvijek - stradaju oni naslabiji, stradaju male i ekonomski slabo razvijene zemlje. Ne treba posebno isticati da je BiH zemlja s jedinstvenim ekonomskim prostorom i tržištem. Ipak, moram da naglasim da i ovu ekonomsku krizu mnogo lakše podnosi Republika Srpska u odnosu na Federaciju BiH, jer je Vlada RS mnogo ranije donijela niz ekonomskih i podsticajnih mjera za ublažavanje ekonomskih problema s kojima se bori privreda ovog entiteta.

Tako je stopa potrošnje u Republici Srpskoj ispod 40 odsto ukupnog društvenog proizvoda (famoznog dži-di-pija), dok je stopa potrošnje u Federaciji BiH preko 55 odsto ukupnog društvenog proizvoda, što ovaj entitet dovodi u teško, skoro bezizlazno ekonomsko stanje!

Dakle, i ovog, kao i svih ranijih dana, putem faksa, stiglo mi je više desetina stranica novih zakonskih prijedloga, koje nam prosljeđuju stručne službe Parlamentarne skupštine BiH. O prepunim kovertama raznih materijala koje stižu putem pošte - da i ne govorim!

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine koja će se održati 15. aprila - pred poslanicima će se naći, između ostalih, i Prijedlog izmjena i dopuna Zakona na dodatnu vrijednost, poznatijeg kao PDV.

Izmjene i dopune zakona predlaže Klub SNSD i to s prijedlogom da se usvoji po skraćenoj proceduri.

Da naglasim, radi se o tome da se sadašnje stope od 17 odsto PDV smanje na nultu stopu i to - za hljeb, brašno, ulje, šećer i još neke prehrambene artikle, te dječju hranu, školski pribor, zatim vještačka đubriva, roto-papir...

Ali, tog dana, takođe faksom, stiglo mi je još 12 gusto kucanih stranica Prijedloga zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini.

Novi prijedlog zakona o akcizama predviđa povećanje akciza za duvanske prerađevine i kafu, uvođenje dodatne stope za putarinu od 0,10 KM na jedan litar nafte i naftnih derivata. Visina akcize se ne mijenja na pivo, te alkoholna i bezalkoholna pića.

Novi zakon predstavlja prvi korak prema harmonizaciji oporezivanja akcizom sa standardima Evropske unije.

Nije potrebno posebno isticati, ali sasvim je jasno da će se usvajanjem novih zakonskih rješenja izvršiti usklađivanje s pravilima oporezivanja akcizom koja su na snazi u zemljama u okruženju.

Novi prijedlog zakona o akcizama predviđa uvođenje složene stope akcize na duvanske prerađevine koja, pored postojeće proporcionalne akcize u visini od 42 odsto maloprodajne cjene cigareta, uključuje i specifičnu akcizu u visini od 0,15 KM za kutiju cigareta.

Pored ovoga, zakon će uključivati i minimalnu akcizu, kao i dinamiku usklađivanja u narednih pet do sedam godina.

U skladu sa zakonskim propisima i svojim nadležnostima, Upravni odbor UIOBiH je prihvatio i prijedloge entitetskih vlada, Vlade Republike Srpske i Vlade Federacije BiH, da se uvede dodatna putarina iz cjene naftnih derivata u visini od 0,10 KM na jedan litar derivata, koja će se uplaćivati na poseban podračun Jedinstvenog računa UIOBiH. Raspodjela prikupljenih sredstava će se entitetima i Brčko distriktu dijeliti prema usvojenim kriterijumima.

Visina akcize na derivate nafte nije mijenjana. Tako će se akciza za dizel gorivo i petrolej i dalje plaćati 0,30 KM po litru, za motorni benzin bezolovni 0,35 KM po litru, za motorni benzin 0,40 KM po litru i za lož-ulje 0,30 KM po litru. Novim zakonskim prijedlogom o akcizama predviđeno je da lož-ulje koje se koristi za grijanje privatnih i javnih objekata bude oslobođeno akcize na način da se vrši povrat uplaćene akcize. Način povrata biće propisan podzakonskim aktima.

Takođe, ovim zakonom predviđa se povećanje akcize na kafu za 0,5 KM po kilogramu. Akciza će se plaćati samo prilikom uvoza i to na sirovu kafu 1,5 KM po kilogramu (sada je 1 KM po kg), i na prženu kafu 3 KM po kilogramu (sada je 2,5 KM po kg).

Kad su u pitanju pivo, vino i bezalkoholna pića, novi zakonski akt o akcizama predviđa potpuno iste stope akcize koje su na snazi i u postojećem zakonu. Za bezalkoholna pića 0,10 KM po litru, za pivo 0,20 KM po litru, i za vino 0,25 KM po litru.

Za alkohol i alkoholna pića akciza ostaje 15 KM po litru apsolutnog alkohola. Svi ekonomski parametri ukazuju da će se ovim zakonom, pored podsticaja domaće proizvodnje, kojima se svi proizvođači stavljaju u isti položaj, donijeti i važne fiskalne efekte u iznosu od cirka 170 miliona KM godišnje. Kad je u pitanju eventualno povećanje cijena u maloprodaji na proizvode za koje je akciza povećana novim prijedlogom zakona, to je pitanje za proizvođače i distributere tih proizvoda.

Nakon predviđene zakonske procedure u UIOBiH, Savjet ninistara BiH je na 80. sjednici održanoj 19. marta 2009. godine, utvrdio konačan Prijedlog zakona o akcizama, te je zaključio da ga kao ovlašćeni predlagač uputi Parlamentarnoj skupštini na razmatranje po skraćenoj proceduri, u skladu s Poslovnikom Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Nakon usvajanja ovog zakona u oba doma Parlamentarne skupštine BiH, sve nejasnoće u njegovoj primjeni biće otklonjene.

Ovom prilikom samo želim još da istaknem da zakon obuhvata 15 poglavlja u kojima se sve podrobnije reguliše.

Kako je meni poznato, mislim da ne bi trebalo biti spornih detalja u vezi sa usvajanjem ovog zakona u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine.

Ipak, moram da iznesem i svoje lično mišljenje, a ono je bilo na fonu zalaganja da se, pored predviđenih stopa, još više povećaju akcize na duvan i prerađevine, odnosno na cigarete, jer je svakome jasno da je BiH preplavljena uvoznim i sumnjivim kvalitetom cigareta. Isto tako, zalagao sam se da se povećaju akcize i na alkohol, a da se smanje na prirodne sokove, kako bi pomogli domaćim proizvođačima, pogotovo kada se radi o proizvodnji prirodnih i zdravih sokova. Ali, vidjećemo kako će se moje kolege poslanici izjasniti na sjednici 15. aprila, kada ćemo imati ovaj zakon na razmatranju i nadam se i njegovom i usvajanju       

 
 
Autor sjovicicslavuj | 13 April, 2009 | read_nums (388)
Dan & noć

D. MAJSTOROVIĆ | 13.04.2009 

Građane BiH neko gadno laže, a vrijeme će pokazati da li to rade međunarodne antiterorističke agencije i organizacije, koje tvrde da je BiH bezbjedno utočište za radikalne islamiste ili domaće službe, poznate po stalnim i glasnim negacijama svih mogućih upozorenja o postojanju veza sa ekstremnim grupacijama.

Ovo je "Fokusu" rekao član Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije parlamenta BiH Slavko Jovičić, koji se osvrnuo na najnovije informacije OBA o bezbjednosnoj situaciji u BiH tokom prošle godine.

Naime, federalni mediji objavili su da je u zvaničnoj informaciji Ministarstvo bezbjednosti BiH navelo podatke OBA o tome da u prošloj godini u BiH nije izvršeno nijedno krivično djelo koje bi se moglo smatrati međunarodnim terorizmom.

- Prvo, takva informacija je čista glupost, jer ne može Ministarstvo bezbjednosti okvalifikovati neko krivično djelo kao međunarodni terorizam ili nešto drugo. To treba da rade pravosudni organi. S druge strane, ako i nije bilo terorističkih napada, znači li to da je BiH imuna na međunarodni terorizam - zapitao je Jovičić, te naglasio da upozorenja stranih obavještajnih službi govore nešto sasvim drugo.

Teško je vjerovati da OBA i njen generalni direktor, Almir Džuvo, ne raspolažu podacima o terorističkim organizacijama, grupama i teroristima na teritoriju BiH, te o povezanim terorističkim entitetima na Kosovu, u Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori, te Albaniji, kategoričan je član Ekspertskog tima Jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Domagoj Margetić. On smatra da se očigledno radi o namjerno falsifikovanim podacima u izvještaju, čiju su izradu, po njemu, izgleda koordinisali Almir Džuvo i Tarik Sadović.

- Prema najnovijim podacima obavještajne zajednice SAD, na teritoriji BiH djeluje više od 1.100 terorista, a BiH je i dalje na listi zemalja povezanih s terorizmom, i to prema izvještajima obavještajnih službi SAD iz marta 2009. godine. Isto tako, BiH je i u izvještajima Savjeta bezbjednosti UN identifikovana kao država na čijoj teritoriji djeluju terorističke organizacije i teroristi, te se BiH nalazi i na popisu zemalja povezanih s terorizmom. Taj popis, podsjetimo, ažuriraju antiteroristički eksperti Savjeta bezbjednosti UN - naveo je Margetić.

U smislu terorističke prijetnje, upozorio je Margetić, BiH je danas u Evropi ono što je Iran u svom okruženju, a bezbjednosni sistem BiH ozbiljno je premrežen tom terorističkom mrežom i predstavlja dio problema, a nikako njegovo rješenje.

Od Indije do Belgije

Domagoj Margetić smatra da treba posebno napomenuti kako su nadležne službe u BiH propustile da u izvještaju pomenu podatke koje su dobili od zapadnih obavještajnih službi, a koji ukazuju kako je nedavni teroristički napad u Mumbaiju u Indiji dovoden u vezu sa terorističkom mrežom i njezinim pripadnicima u BiH, te kako je taj stravični teroristički čin najvjerovatnije koordinisan upravo s teritorije BiH iz jedne od terorističkih logističko-obavještajnih ćelija. Isti je slučaj, navodi Margetić, s nedavno uhapšenim teroristima u Belgiji i Francuskoj, od kojih su neki bili direktno povezani s terorističkom mrežom u BiH.

__________________________________________
 
Autor sjovicicslavuj | 13 April, 2009 | read_nums (452)
Teme

 
 Hadžiahmetović: SBiH neće podržati
                 
   Foto: Arhiv
   13.04.2009.

 

BiH će sa MMF-om razgovarati o kompletnom poreskom sistemu, kaže Hadžiahmetović...

U ovom trenutku Državni parlament ne bi trebao razmatrati izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV). Ulazimo u razgovore s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), u kojima će se, između ostalog, razgovarati i o poreskom sistemu u našoj zemlji, kazala je jučer za "Dnevni avaz" Azra Hadžiahmetović, ekonomski stručnjak i predsjedavajuća Kluba poslanika Stranke za BiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Punjenje računa

Navodi da bi eventualno oslobađanje od plaćanja PDV-a ili mijenjanje poreske stope od 17 posto trebali biti sastavni dio razgovora sa MMF-om. Stoga smatra da se prijedlog Kluba poslanika SNSD-a o izmjenama Zakona o PDV-u, kojim se traži ukidanje PDV za osnovne životne namirnice, u srijedu ne bi trebao naći na sjednici Predstavničkog doma.

Zbog svega toga SBiH neće podržati prijedlog SNSD-a, iz kojeg, pak, poručuju da su se nakon skoro četiri godine od usvajanja Zakona o PDV-u stekli uvjeti za njegove izmjene.

- Prema mišljenju stručnjaka iz fiskalno-ekonomske oblasti, naš prijedlog neće znatno poremetiti dinamiku punjenja jedinstvenog računa. Također, ne bi trebao značajno poremetiti ni makroekonomsku stabilnost BiH - kaže Slavko Jovičić, poslanik SNSD-a.

Urušavanje sistema

Poslanik SDA u Predstavničkom domu BiH Šefik Džaferović najavljuje da će ova stranka podržati prijedlog SNSD-a samo ako Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) bude dao saglasnost da se pristupi ovakvim izmjenama.

Džaferović: Makroekonomska stabilnost

                             

- Pitanje je koliko bi UIO u ovom trenutku mogao pratiti takvo stanje a da ne dođe do urušavanja kompletnog ekonomskog sistema. Ako bude procijenjeno da izmjene neće dovesti do poremećaja makroekonomske stabilnosti zemlje, mi ćemo ih podržati - ističe Džaferović.

S njim se slaže i predsjedavajući Kluba SDP-a Jozo Križanović. Iako su poslanici ove stranke ranije potencirali uvođenje diferencirane stope PDV-a, Križanović navodi da bi to bilo vrlo rizično nakon što smo potpisali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA), te da bi prvo trebalo donijeti paket mjera za sprečavanje ekonomske nestabilnosti.

Bez saglasnosti UO UIO

Portparol UIO Ratko Kovačević za naš list je izjavio da Upravni odbor ove institucije nije dao saglasnost da se pristupi izmjenama Zakona o PDV-u, te da inicijativa SNSD-a nije prva koja je išla u tom smjeru.

- Zakonska procedura nalaže da UO UIO prvo da saglasnost, pa tek onda da Parlament razmatra izmjene Zakona o PDV-u. Koliko je meni poznato, UO do sada to nije učinio - napominje Kovačević.

Autor: S. ROŽAJAC

PORTAL - VESTI.RS PRENOSI TEKST NA LINKU:

 
Autor sjovicicslavuj | 12 April, 2009 | read_nums (436)
Dan & noć
Agencije | 12.04.2009 

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatraće u srijedu, 15. aprila, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PDV, kojim je predviđeno ukidanje ovog poreza na osnovne životne namirnice, zatim na lijekove i vještačko đubrivo, dječju hranu i opremu, te školski pribor i roto-papir, rekao je Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu.

 Jovičić je rekao da će poslanički klub SNSD u Predstavičkom domu tražiti da ove izmjene budu razmatrane prema skraćenoj proceduri i istakao da očekuje da će, nakon što Predstavnički dom usvoji ove izmjene, i Dom naroda što prije učiniti isto.

- Ovaj zakon značiće mnogo za najugroženije slojeve stanovništva u zemlji - naglasio je Jovičić i istakao da su se nakon četiri godine primjene Zakona o PDV stekli uslovi za usvajanje izmjena ovog zakona. 

Autor sjovicicslavuj | 10 April, 2009 | read_nums (436)

                                          

САРАЈЕВО, 10. АПРИЛА (СРНА) - Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ разматраће у сриједу, 15. априла, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о ПДВ-у, којим је предвиђено укидање овог пореза на основне животне намирнице, затим на лијекове и вјештачко ђубриво, дјечију храну и опрему, те школски прибор и рото-папир, изјавио је Срни посланик СНСД-а у Представничком дому Славко Јовичић.

Јовичић је рекао да ће посланички клуб СНСД-а у Представичком дому тражити да ове измјене буду разматране према скраћеној процедури и истако да очекује да ће након што Представнички дом усвоји ове измјене и Дом народа што прије учинити исто.

"Овај закон значиће много за најугроженије слојеве становништва у земљи", нагласио је Јовичић и нагласио да су се након четири године примјене Закона о ПДВ-у стекли услови за усвајање измјена овог закона.

Он је истакао да је на основу података УИО БиХ и мишљења стручњака из фискално-економске области, процијењено да ове измјене неће значајно пореметити пуњење Јединственог рачуна УИО, нити нарушити макроекономску стабилност БиХ.

Измјенама овог закона предвиђено је да стопе ПДВ-а, које су тренутно за све артикле од 17 одсто, буду укинуте у области промета робе на основне животне намирнице, и то хљеб и житарице, месо, риба, млијеко, јаја, уља и масноће, шећер и чај, затим лијекове, вјештачко ђубриво.

"Када је ријеч о дјечијој храни ПДВ-а ће бити ослобођена дјечија храна која се припрема са водом, дјечија храна на бази риже, а припрема се са млијеком, на бази воћа, брашна и меса", навео је Јовичић.

Он је нагласио да ће плаћања ПДВ-а бити ослобођена и дјечија опрема, односно беби одјећа и обућа, колица, сједалице за ауто, носиљке за бебе и дјечији кревеци, као и школски прибор - књиге и уџбеници, свеске, линијари, гумице, блокови за цртање, темпере и водене боје .

"Добра вијест за принтане медије је да се ПДВ неће плаћати на рото-папир", рекао је Јовичић.

Јовичић је нагласио да су готово све странке предлагале измјене и допуне Закона о ПДВ-у и тражиле да се од плаћања овог пореза ослободе ови артикли.

"Сви посланици су потпуно свјесни економске ситуације у БиХ и окружењу која је оптерећена свјетском економском кризом... Угроженима и онима који су у стању социјалне потребе ово ће итекако помоћи у свакодневном животу", истакао је Јовичић.

Након што Приједлог измјена и допуна Закона о ПДВ-у буде усвојен у оба дома парламента БиХ, његова примјена почеће осам дана од објављивања у Службеном гласнику БиХ.

Јовичић је најавио да ће, вјероватно, Савјет министара упутити у парламент приједлог за повећања акциза на луксузну робу, попут алкохола, нафте и цигарета.

Autor sjovicicslavuj | 10 April, 2009 | read_nums (506)
                
  Foto: Arhiv - Beriz Belkić
 
Špirić dva mjeseca drži tekst himne
 
Špirić smatra da "ne treba trčati ispred", aludirajući da se himna već javno izvodi iako tekst nije zvanično usvojen...
 
10.04.2009.

Tekst himne BiH, na koji se čekalo više od deset godina, još nije upućen u parlamentarnu proceduru. Iako je Komisiji za izbor teksta trebala godina da izabere najbolji, taj prijedlog već dva mjeseca stoji u ladici predsjedavajućeg Vijeća ministara Nikole Špirića. Zašto je to tako, nije jasno ni članovima Komisije koji su uz velike napore došli do kompromisa teksta čiji su Belkić: Nova urgencijaautori Dušan Šestić i Benjamin Isović.

- Komisija je time završila svoj posao. Nisam upoznat zašto je to zaustavljeno i šta čekaju u Vijeću ministara - kaže član Komisije Slavko Jovičić.

Prijedlog teksta bi nakon završetka procedure u Vijeću trebao potvrditi Parlament BiH kako bi se himna konačno mogla i pjevati. Predsjedavajući Predstavničkog doma Beriz Belkić kaže da je već uputio urgenciju Vijeću ministara i tražio da prijedlog što prije bude dostavljen u proceduru. Odgovor nije dobio i, kako kaže za "Avaz", urgenciju će ponoviti.

Špirić smatra da "ne treba trčati ispred", aludirajući da se himna već javno izvodi iako tekst nije zvanično usvojen.

               Nikola špirić

- A vrlo brzo ćemo to imati na sjednici i uputiti u parlamentarnu proceduru - obećao je predsjedavajući Vijeća ministara.

Autor: A. M

                                              

Autor sjovicicslavuj | 10 April, 2009 | read_nums (557)

PIŠE: Slavko JOVIČIĆ SLAVUJ

  Hoće li uskoro razni “revolucionari”,  manipulatori, egzibicionisti i avanturisti - napokon Bosni i Hercegovini doći glave

 Pukim slučajem nekako, zaista ne znam na koji način, ali dodjoh do “Proglasa” upućenog poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

 No, da počnem od naziva neke, meni još nepoznate tzv. nevladine organizacije iliti udruženja gradjana, koja je izdala ultimativni zahtjev putem kojeg pozivaju “gradjane” Bosne i Hercegovine da 9. maja organizuju generalni štrajk, odnosno pozivaju narod(e) da parališe svaki vid života u Bosni i Hercegovini!?

 “Proglas” je izdat i potpisan 1. aprila? Prvo sam pomislio da se neki opasni avanturista šali, jer je 1. april – Dan šale! Nadalje, u potpisu tog pamfleta pročitam da se radi o Udruženju "Front" i saznam ime predsjednika te organizacije - izvjesno-neizvjesnog Danijela Senkića!? Ko je Danijel Senkić, zapitam se onako, čisto iz radoznalosti? Zaista ne znam, a da budem iskren i ne interesujeme, ama baš ni malo, odnosno ni trunke iliti ni “zere”!

 Valjda dokoni potpisnik iz egzibicije, ili iz dosade, ili po svojoj volji, ili po nečijem naredjenu – “naredao” deset ultimativnih zahtjeva i traži da se svi odmah realizuju? U protivnom, prijeti da će on, eto, biti predvodnik “masovnih demonstracija” koje će doprinijeti da se sruši legalno izabrana vlast i ustavni poredak ove zemlje!?

 Ovakvi jezivi pozivi i apelovanje na “svijest gradjana” da se odazovu na poziv “frontovaca” u meni izaziva osjećaj nemoći?! Baš sam onako, iako sam poslanik ove zemlje, imao dobru namjeru da “pomognem” Senkiću i da o svom trošku platim najmanje dvadest autobusa koji će prevoziti "demonstrante" sa Pala pred zgradu parlamenta BiH? Ali, bez obzira na moju ogromnu materijalnu žrtvu, niko se još nije javio da krene za Sarajevo. Srbi su zauzeti izgradnjom i jačanjem Republike Srpske! Ništa čudno, srpska posla!

 Opet, kontam da pošaljem autobuse samo sa vozačima i da ih demonstranti onako, “demokratski” demoliraju na ulicama Sarajeva i da onda ispostavim račun Kantonalnim vlastima Sarajeva i da zatražim od njih odštetu i kupovinu novih autobusa. Plan mi i nije baš tako loš!? Pokušavam da stupim u kontakt sa mnogim nevladinim organizacijama u Republici Srpskoj i da ih “nagovorim” da prihvate poziv Senkića i da tog dana “sruše” ustavni poredak Bosne i Hercegovine, jer poziv “frontovaca” nije ništa drugo – do to! No, neće Srbi iz Republike Srpske da se odazovu na taj "istorijski" poziv “revolucionarnih snaga” iz slobodarske Tuzle, a baš bi nam odgovarao taj haos u Sarajevu!? Nema tih para niti moći da Srbe nagovorim da se priključe Senkiću. Neće Srbi, pa to ti je! Neće da budu odgovorni.  Odgovaralo bi to i nama, srpskim političarima na privremenom radu u Sarajevu i dalo bi nam alibi da se svi povučemo iz zajedničkih institucija BiH, jer je za pretpostaviti da će ih Senkić i oni koji krenu za njim - srušiti, mislim na institucije i na legalno izabranu vlast u ovoj zemlji.

 E, sad je glavno finale. Mi bi u tom slučaju proglasili samostalnost Republike Srpske! I niko nam ništa ne bi mogao prigovoriti, niti bi nas bilo ko mogao optužiti za separatizam ili secesionizam. Imam informaciju da bi samostalnost Republike Srpske odmah priznala Evropska unija! Za početak dovoljno!

 Zato, Danijele Senkiću ne odustaj od svoje ideje da srušiš Bosnu i Hercegovinu! Samo zapamti – Srbi iz Republike Srpske ti neće u tome pomagati, jer mi  nećemo da budemo odgovorni za tvoj avanturizam. Dosta je nama ionako bezbroj nametnutih i isfabrikovanih  raznih krivica. Eeeh, kad će više taj 9. maj?

NAPOMENA: Pošto NVO Udruženje gradjana "Front" iz Tuzle ozbiljno prijeti da sruši cjelokupni sistem i napravi haos u zemlji, eto, kao odgovoran čovjek, kao legalista i kao pragmatičan političar, koji  je, nakon što su me Srbi iz Republike Srpske izabrali za poslanika u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, želim da na vrijeme reagujem i obavijestim javnost šta se sprema BiH!? Moja je dužnost da to uradim, jer sam, da naglasim - položio i potpisao  zakletvu da ću štititi ustavni poredak Bosne i Hercegovine! Zato sam se čak i  potrudio  da  što više saznam podataka o pomenutom udruženju. Eto, čak sam na nekom portalu pronašao i fotografiju novokomponovanog, odnosno samozvanog "revolucionara" "Če Gevare" u liku Danijela Senkića.

 Na vrijeme upozoravam vlasti BiH o kakvoj se "opasnosti" radi koja dolazi iz "crvene" Tuzle sa crnim scenarijem!?

 "Zainteresovani demonstranti" autentični proglas mogu pronaći na brojnim portalima. Kojim? Pa, potrudite se i sami pronadjite! Nemojte mene pitati ništa za to, jer ja nisam organizator! Ja sam protiv bilo kakvih nasilnih akcija i aktivnosti, pogotovo koje su usmjerene protiv moje zemlje!

 Dakle, Udruženje "Front" sa sjedištem u Tuzli. Predsjednik udruženja Danijel Senkić /na slici/

                                                 

            
___________________________________________________________________________
Autor sjovicicslavuj | 6 April, 2009 | read_nums (482)
 
                                       
 
Datum: 06.04.2009
Autor: Жељка Домазет

СAРAЈЕВО - Заједничка комисија за одбрану и безбједност Парламента БиХ закључила је јуче у Сарајеву да треба сачекати извјештај Савјета министара БиХ о стању у Aгенцији за истраге и заштиту и смјени помоћника директора агенције Драгана Лукача, који ће услиједити након окончања дисциплинског поступка који се још увијек води у SIPA.

Смјена Драгана Лукача пред Савјетом министара

Предсједавајући комисије Бранко Зрно рекао је да ће, по завршетку процедура унутар SIPA, Савјет министара добити коначан извјештај и према њему се одредити, односно да ће комисија тек након тога заузети своје ставове.

Зрно тврди да ова комисија "није истражна" и да су на комисији "паралелизми спомињани, али да нису разматрани".

Члан Комисије Душанка Мајкић истакла је да су иза затворених врата неки чланови комисије покушали да објасне да је "у овој агенцији све у реду, да се треба мирно спавати, те да ће се ствари саме по себи ријешити".

- Разматран је други извјештај који је SIPA доставила и у оба недвосмислено стоји да директора ове агенције заобилазе људи који су дужни да га бар информишу о ономе што раде. Документ који је изашао из SIPA није заведен и сва процедура у вези са тим одвија се преко медија. У другом извјештају је наведено да треба извршити одређене дисциплинске поступке, јер се Лукач директно оглушио о закон о полицијским службеницима и правилник о државним службеницима. Самим тим, овакво понашање захтијева санкције - рекла је Мајкићева.

Додала је да БиХ не може да формира институције које ће радити против Српске. Мајкићева каже да ће штета која је настала оваквим стањем у SIPA имати посљедице не само за ову агенцију, него и за цијелу БиХ, те да се такве појаве морају санкционисати да не би постале правило.

- Комисија ће након мјера Савјета министара заузети своје ставове и донијети закључке и упутити их Парламенту БиХ. Комисија нема информацију о томе шта се дешава у Министарству безбједности - констатовала је Мајкићева и додала да ће овакво понашање од "случаја прерасти у правило" не буде ли се адекватно реаговало.

Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Драго Калабић рекао је да је закључак састанка да су морају спровести дисциплински поступци у одјељењима SIPA која су одговорна за достављање извјештаја Тужилаштву БиХ мимо прописане процедуре.

Члан Комисије Сулејман Тихић каже да институције система треба да наставе да раде на овом предмету. Тихић је истакао да су "постојала различита мишљења у Комисији о паралелизмима у SIPA" и да се на основу једног случаја који до краја није разјашњен не могу изводити тако снажни и озбиљни закључци.

Јовичић

Са седам гласова "за" и четири "против" није усвојена ни посланичка иницијатива Славка Јовичића да се расправља о извјештају SIPA о достављању извјештаја о почињеном кривичном дјелу против више лица из РС. За иницијативу нису гласали представници бошњачког народа. Јовичић је најавио да ће поново пред Парламентом БиХ обновити исту иницијативу.

Лујић

Директор SIPA Мирко Лујић, који је на извјештај ставио ознаку "тајности", рекао је да суштина његовог извјештаја који је доставио Комисији није смјена Драгана Лукача и да такво што није ни у надлежности Комисије.

- То је погрешна интерпретација цијелог проблема. Овај извјештај нема везе са смјењивањем и на сједници се није расправљало ни причало ни о каквој смјени - рекао је Лујић.

 LINK - http://www.glassrpske.com/vijest/Smjena Dragana Lukaca pred Savjetom ministara.

    My picture!

Kategorije

Arhiva