Slavko Jovičić -

Građani će moći uvoziti auta stara do 10 godina?

Autor sjovicicslavuj | 16 April, 2009 | read_nums (635)
  Teme 
   Foto: Arhiv  15.04.2009.
   
  Za sada dozvoljen uvoz auta starih do sedam godina
   
  Građani će moći uvoziti auta stara do 10 godina?
   
  Relativno mali broj građana u mogućnosti je kupiti novi automobil...

  Komisija za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamenta BiH prihvatila je jučer inicijativu poslanika Šemsudina Mehmedovića iz SDA i Adema Huskića iz Stranke za BiH za izmjenu odluke o ograničenju uvoza putničkih automobila sa sedam na deset godina starosti. Teretna vozila i automobilske gume koje će se uvoziti umjesto deset moći će biti stari 13 godina.

  - Relativno mali broj građana u mogućnosti je kupiti novi automobil ili zbog visokih cijena uvoziti polovni do sedam godina starosti. Sadašnjim stanjem ne postiže se cilj postavljen u odluci, posebno zbog toga što automobili proizvedeni u posljednjih deset godina imaju kvalitetnija sigurnosna rješenja koja mogu odgovoriti nivou koji je definiran pri donošenju odluke - navodi se u inicijativi.

  Predsjedavajući Komisije Slavko Jovičić izjavio je za naš list da ubuduće maksimalnu pažnju treba posvetiti tehničkoj ispravnosti vozila.

  - Ova inicijativa nekoliko puta je bila na Komisiji i nije mogla proći. Sada nas Evropska unija obavezuje da ne smijemo praviti nikakve barijere. Međutim, to ne znači da ćemo pustiti da se uvozi sve i svašta. Glavna stvar je tehnička ispravnost vozila - istakao je Jovičić.

  Prema njegovim riječima, Parlament će se na jednoj od narednih sjednica očitovati o ovoj inicijativi.

  Autor: S. R.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva