Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 22 Novembar, 2008 | read_nums (711)

                              Objavljeno: Pet, 21. 11. 2008.

SPORAZUM KOJI NE POSTOJI

RADIO - SLOBODNA EVROPA

 Piše: Dženana Karabegović

 
21.novembar u Bosni i Hercegovini je običan i ni po čemu se ne može naslutiti da se radi o istorijskom danu za državu u kojoj je tri i po godine bjesnio rat, a tog dana 1995. godine potpisan Dejtonski mirovni sporazum.

S obzirom na činjenicu da se u Bosni i Hercegovini njeni političari nisu uspjeli dogovoriti oko Zakona o državnim praznicima, pa se slavi ko šta hoće, ni 21. novembar nije izuzetak.

U Republici Srpskoj to je neradni, a u Federaciji BiH radni dan. U ovom bosanskohercegovačkom entitetu neće biti slavlja, niti prijema, jer dvojica članova Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Željko Komšić pripremaju prijem za 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Taj datum u Republici Srpskoj ne priznaju kao državni praznik, jer smatraju da su 25.novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu udareni temelji SRBiH koja je bila u sastavu Jugoslavije, a ne ove današnje.

Na tim prijemima nikada do sada nije se odazvao član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.

                                         

„Ovaj datum u novijoj srpskoj istoriji ne znači ništa. Svaki put kada se približava 25. novembar, uglavnom Bošnjaci insistiraju na tome da taj datum bude i državni praznik. BiH trinaest godina nakon rata još uvijek nema zakon o praznicima, a kako stoje stvari, još zadugo neće ga ni imati, jer dok političari budu insistirali na datumima koji su usmjereni protiv interesa jednog od tri konstitutivna naroda, neće biti moguće usaglasiti zajedničke praznike”, smatra poslanik SNSD-a u državnom parlamentu Slavko Jovičić.

Adil Osmanović, potpredsjednik SDA, kaže da će 25. novembra proslaviti u dobrom raspoloženju, dok će se četiri dana ranije tek prisjetiti datuma kada je potpisan Dejtonski mirovni sporazum.

                                      

„Veću važnost, svakako, pridajem Danu državnosti BiH i tada ću praznovati”, kaže Osmanović.

Jozo Križanović, poslanik SDP u Parlamentu BiH, rekao je da oba datuma imaju svoju težinu, zbog čega ova stranka smatra prihvatljivim oba praznika.

                                             

Relativizacija

Iako predstavnici političkih partija iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda u javnosti uvijek izjavljuju kako je 21. novembar važan jer je zaustavio rat u zemlji, činjenica da se on ne obilježava kao praznik govori da se oni nikada nisu pomirili sa postojanjem Republike Srpske, koja je dio tog sporazuma.

 


U Republici Srpskoj to je neradni, a u Federaciji BiH radni dan.

Istovremeno, niko ne pominje i da je taj datum 1995. godine u Bosni i Hercegovini kod običnih građana dočekan sa radošću, s obzirom na oko 100.000 poginulih i preko milion raseljenih osoba koje je prouzrokovao troipogodišnji rat, najkrvaviji u istoriji Evrope od završetka Drugog svjetskog rata.

Podsjećanja radi, nakon nekoliko neuspjelih pokušaja međunarodne zajednice da se postigne mirovni sporazum, Sjedinjene Američke Države su u jesen 1995. pokrenule novu inicijativu. Direktni pregovori zaraćenih strana, koje su zastupali tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević, Hrvatske Franjo Tuđman i Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović, počeli su 1. novembra 1995. u vojnoj zračnoj bazi Rajt-Peterson u Dejtonu.

Pregovore je vodio Ričard Holbruk, koji je u to vrijeme bio zamjenik američkog državnog sekretara. Predstavnici EU i Kontakt skupine - Engleska, Francuska, Njemačka i Rusija su, također, učestvovali u vrlo napetim pregovorima u američkoj zračnoj bazi.

Tri sedmice nakon početka pregovora, Milošević, Tuđman i Izetbegović najzad su postigli sporazum i 21. novembra inicirali Opšti okvirni sporazum o miru u BiH. Dokument koji je kasnije postao poznat kako Dejtonski mirovni sporazum zvanično su potpisali predsjednici Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije 14. decembra 1995. u Parizu.

„U ovom zboru za mir danas čujemo i glasove žrtava, djece čija su igrališta granatirana i pretvorena u polja smrti, silovanih mladih djevojaka, muškaraca strijeljanih u masovnim grobnicama, onih koji su gladovali u logorima, poginuli u bitkama, miliona istjeranih iz svojih domova i otrgnutih od svojih porodica”, rekao je tadašnji američki predsjednik Bil Clinton prilikom ceremonije.

Dejtonski mirovni sporazum sačinjava 11 aneksa koji pokrivaju vojne, političke i civilne aspekte mirovnog sporazuma, kao i one vezane za regionalnu stabilnost.

Baškarenje međunarodne zajednice

Sporazumom je stvorena BiH kao suverena država sastavljena od dva entiteta - Federacije BiH i Republike Srpske.

Sporazum obavezuje BiH, Hrvatsku i Srbiju na uzajamno puno poštivanje suverenosti i jednakosti, te rješavanje sukoba mirnim putem. Potpisivanjem Sporazuma strane su preuzele i obavezu poštivanja ljudskih prava, odnosno prava izbjeglica i prognanika. Prihvatili su i punu suradnju sa svim relevantnim tijelima i organizacijama u implementaciji mirovnog sporazuma, te istrazi i sudskom gonjenju vezano za ratne zločine i druga kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

 


Često se od predstavnika međunarodnih organizacija može čuti kako im je u Bosni i Hercegovini više nego dobro - nema rata, sjajne plate, do mora im treba tri sata, a do planine 15 minuta

Nakon što je Sporazum potpisan u Parizu, Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je Rezoluciju 1031, kojom se NATO-u daje mandat za implementaciju vojnih aspekata Sporazuma. Međunarodne snage od 60.000 pripadnika predvođene NATO-om, pod nazivom Implementacijske snage (IFOR), 20. decembra 1995. upućene su u BiH kao dio do tada najveće vojne operacije Saveza, nazvane Operacija zajednički pothvat. IFOR, kojem je dodijeljen jednogodišnji mandat, u decembru je 1996. zamijenjen Stabilizacijskim snagama (SFOR). Početni broj od oko 32.000 pripadnika SFOR-a s vremenom je smanjen na oko 7.000 vojnika koliko je bilo angažovano početkom decembra 2004, kada su misiju implementacije vojnih aspekata preuzele snage pod vodstvom EU, nazvane EUFOR.

Implementacija civilnih aspekata Sporazuma povjerena je Kancelariji visokog predstavnika (OHR) u BiH. Djelujući u sklopu mandata Vijeća sigurnosti UN-a, visoki predstavnik vrši dužnost najvišeg izaslanika međunarodne zajednice i ima punu nadležnost, uključujući i ovlasti za smjenu dužnosnika i donošenje zakona. Zadaće mu obuhvataju omogućavanje i koordinaciju aktivnosti organizacija i agencija koje se bave civilnim aspektima mirovnog sporazuma. Uloga visokog predstavnika bila je vrlo zapažena u prvih pet godina nakon rata. Samo u tom peridou smijenjeno je preko stotinu zvaničnika u zemlji.

 
Iako je bio uspješan kada je riječ o zaustavljanju rata, Dejtonski sporazum je uspostavio jednu od najkompleksnijih struktura vlasti u svijetu. Tako Federacija BiH ima 10 kantona i svaki ima odlike države - vlade, ministarstva, univerzitete, kliničke centre i sl. Zakoni koje donose važe samo unutar jednog kantona. Kolika je apsurdnost njihovog postojanja pokazuje primjer da se građani ne mogu liječiti van kantona kojem pripadaju, odnosno njihova zdravstvena osiguranja važe samo unutar kantona u kojem žive.

Iz ukupnog budžeta, svake godine se izdvaja 70% samo za administraciju na svim nivoima vlasti. Zbog toga se 13 godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma ne može reći da je Bosna i Hercegovina funkcionalna država.

Tokom obilježavanja 10 godina Dejtona, održanog 22. decembra u Vašingtonu, predstavnici tri konstitutivna naroda u BiH dali su istorijsko obećanje o pomjeranju zemlje naprijed i obećanje da će sprovesti sveobuhvatne reforme kao temelj budućeg mira i prosperiteta.

Uprkos obećanjima, prije tri godine propao je dogovor lidera političkih stranaka o usvajanju ustavnih reformi.

Pa, iako ima brojne negativnosti, Dejtonskim sporazumom omogućeno je vraćanje imovine izbjeglim i raseljenim licima. Uz pomoć međunarodne zajednice, imovina je vraćena 100%, ali zato povratak ni izbliza nije u tom postotku. Tek manje od polovine građana se vratilo u svoje prijeratne domove, dok većina njih i dalje živi u inostranstvu ili mjestima u koja su izbjegli devedesetih godina prošlog vijeka.

Zemlja je u junu potpisala i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

Politički, ekonomski, društveni i svaki drugi oblik u kojem se nalazi u BiH, čini se da odgovara i predstavnicima međunarodne zajednice, koji već godinama bezbrižno žive u Bosni i Hercegovini. Za svoj angažman dobijaju ogromne plate, koje obični građani mogu samo sanjati. Njihova stručnost je vrlo upitna, a niko ne zna pod kojim uslovima se primaju u različite međunarodne organizacije. Često se od njih samih može čuti kako im je u Bosni i Hercegovini više nego dobro - nema rata, sjajne plate, do mora im treba tri sata, a do planine 15 minuta.

I na kraju, ali ne manje važno, iako ima dvije medalje, Dejtonski sporazum, koji je zapravo Ustav Bosne i Hercegovine, ova zemlja ne posjeduje. Početkom godine, član Predsjedništva BiH Željko Komšić, sasvim je slučajno na konferenciji za novinare rekao da su na sjednici tražili tumačenje nekog člana i otkrili da Sporazuma nema.

Iako nikada nije preveden sa engleskog na zvanične jezike u BiH, najvažniji dokument jedne zemlje je nestao, a da niko, ni skoro godinu dana od kada je to saopšteno, ne zna ko ga je otuđio. Sljedeći put kad nekom bude trebalo neko pojašnjenje iz Sporazuma, moraće otići do Pariza, jer se jedino još tamo nalazi orginalna verzija.

-.--.-
 
Autor sjovicicslavuj | 21 Novembar, 2008 | read_nums (509)

САРАЈЕВО, 21. НОВЕМБРА /СРНА/ - Посланик Савеза независних социјалдемократа у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић иницирао је заказивање посебне сједнице оба дома парламента на којој би била размотрена привредна ситуација у БиХ као посљедица глобалне економске кризе.

Јовичић је иницијативу за заказивање сједнице о тачки "Привредна и економска ситуација у БиХ, односно економска рецесија и колапс банкарског система у многим државама свијета и Европе и рефлексије тог стања на БиХ, односно на привреду и укупно економско стање у овој земљи" упутио Представничком дому, Колегијуму и свим посланицима.

Он у иницијативи појашњава да стање у којем се налази БиХ, односно цијели економски и привредни систем, сигурно не дају нимало оптимизма да ће БиХ успјети да избјегне економску рецесију, која се као плима пирамидално шири на све земље свијета.

"Такав талас никако неће моћи заобићи БиХ. Напротив, овдје ће се осјетити још више него у развијеним земљама и ја не желим да ме разно разни економски `експерти` убјеђују да ће БиХ много лакше да превазиђе ову тешку економску и привредну кризу. Јер, ми смо у `рецесији` од завршетка рата, само што то грађанима нико не жели да саопшти", истакао је Јовичић.

Он у образложењу своје иницијативе тражи да Савјет министара БиХ, заједно са ентитетским владама и свим другим институцијама у БиХ, институтима, стручњацима, агенцијама, Привредном комором, привредницима и свим заинтересованим, припреми свеобухватне мјере на ублажавању тешке економске кризе која ће "неминовно, много више штете нанијети у БиХ, него што смо у овом тренутку свјесни".

Јовичић упозорава да се морају тражити хитне и реалне мјере за превазилажење овог стања, наводећи да је "сасвим извјесно да улазимо у врло тешку 2009. годину и са нејасним мјерама за опоравак укупне привредне ситуације".

"Све расположиве снаге и потенцијали БиХ морају бити ангажовани на стварању бољих услова привређивања, с посебним акцентом на пољопривредну производњу као наш највећи привредни ресурс и потенцијал. Морају бити пронађени модалитети за реалне пореске и друге олакшице за извозну привреду, ако још има заинтересованих да било шта од нас купују. Незаобилазно је и питање и хитно се мора радити на повећању акциза на увозну високотарифну и луксузну робу. Морају бити опорезовани луксузна роба и богаташке привилегије" - сматра Јовичић.

Он очекује брзе реакције, најприје оба колегијума Парламентарне скупштине БиХ, па самим тиме и Савјета министара БиХ и свих надлежних специјализованих агенција и што скорије заказивање посебне сједнице оба дома Парламентарне скупштине БиХ, јер је "стање неподношљиво за огроман број грађана у БиХ".

"Огроман број људи, иако нешто и раде, у перманентном је страху од отпуштања са посла. А то ће онда призвести и још горе недаће, па и безбједносну нестабилност свих грађана" - упозорава Јовичић.

Он је подсјетио да је као овлаштени предлагач на више претходних сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ усмено тражио да колегијуми Представничког и Дома народа закажу заједничку сједницу са једином тачком дневног реда која је наведена у његовој иницијативи.

Autor sjovicicslavuj | 20 Novembar, 2008 | read_nums (519)

                                  PIŠE: Slavko JOVIČIĆ SLAVUJ

                                 

Na zahtjev Kluba poslanika SNSD-a, na jučerašnjoj sjednici /19. 11./ u dnevni red Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, pod rednim brojem 11 bila je uvrštena i sljedeća tačka: 

 Актуелна безбједносна ситуација у БиХ, са посебним освртом на тероризам (по закључку са 39. сједнице Дома  - на предлог Клуба СНСД-а и  Клуба СДПБиХ);

Informacija koju smo samo dan (???) ranije prije održavanja sjednice / 18. 11./ dobili od Ministarstva bezbjednosti BiH, nije dobila podršku, jer se radilo o uopštenim statističkim podacima koji nisu mogli dati realnu sliku bezbjednosnog stanja u BiH. Ova informacija je vraćena kolegiju na usaglašavanje...

Kao prilog u raspravi u kojoj sam učestvovao - predložio sam i sljedeći 

ZAKLJUČAK:

______________________________________________________________________________

 Poslanik Slavko JOVIČIĆ SLAVUJ

 PRIJEDLOG ZAKLJUČKA:

Zadužuje se Ministarstvo pravde da zajedno sa Ministarstvom bezbjednosti BiH što prije,  putem amandmana, pripremi izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH, u kojem će za najteža krivična djela, kao što su - terorizam, dilanje narkotičkim sredstvima, trgovina ljudima i bijelim robljem, trgovina oružjem, silovanja i za još neka najteža djela organizovanog kriminala -  predvidjeti maksimalne kazne zatvora koje su predvidjene našim zakonodavstvom.

_______________________________________________________________________________

                                             

NAPOMENA:

Nаravno da očekujem da će nakon usaglašavanja oko informacije, pomenutog dnevnog reda, biti usvojen ovaj prijedlog mog zaključka i da očekujem da će se vrlo brzo u parlamentarnoj proceduri naći amandmani za izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH.

U svakom slučaju, ako bi se ministarstva i "oglušila" o ovom prijedlogu, sam ću, jer za to imam poslovničku mogućnost, predložiti amandmane na postojeći krivični zakon i insistiraću u plenarnoj fazi da se za navedena najteža krivična djela, koja sam naveo u prijedlogu zaključka - predvide i naveće moguće kazne za prekršioce.

Ova, niti bilo koja druga zemlja u svijetu ne smije dozvoliti da je pobijedi mafija ili bilo kakvo drugo zločinačko ili kriminalno udruženje.

Svaki čovjek najviše želi da je bezbjedan i da  slobodano on i njegova porodica žive i, naravno,  da su svi drugi oko njega  bezbjedni!

 Čudu ne mogu da se načudim i to pokazuje kakva smo mi zemlja. Nijedan novinar, nijedan medij, nijedna novinska agencija, ama baš niko, a brojne su novinarske ekipe prisutne na zasijedanju našeg parlamenta -  nije ni riječ o ovome objavio, prvo - o mojoj inicijativi za zakazivanje Posebne sednice oba doma parlamenta sa jednom tačkom dnevnog reda /tekst inicijative sa obrazloženjem se nalazi na ovoj stranici, drugi po redu iza ovog/ Ekonomsko stanje....

Da parafraziram. Hoćemo li svi zajedno preživjeti tešku ekonomsku recesiju koja će najviše pogoditi upravo zemlje kao što je naša.

I, naravno, kao što sam i naveo i ove zaključke iz sektora bezbjednosti vezano za najteža krivična djela.

 Zar ima nešto važnije od ove dvije stvari - kako preživjeti i od čega, kad narod nema šta da jede i da li  u ovakvoj zemlji svaki čovjek, njegova porodica... žive bezbjedno i bez straha...

Zaista mi nije potrebna nikakva medijska promocija, ali da sam recimo govorio o bilo čemu drugom - svi novinari bi se zakačili za tu priču. Ništa čudno! Sve bi bilo još smešnije da nije žalosno i tragikomično, jer sam danima nekim federalnim medijima izbjegavao da dam izjavu vezanu za izjave nekih političara!? Kao da je uopšte važno šta je rekao neki političar, naravno da tu ubrajam i sebe! Jedino je važno šta je uradio i šta korisno ostavlja iza sebe nakon isteka mandata.

Pa, onda me stalno zovu i pitaju - hoće li se u Republici Srpskoj slaviti 25.11. "Dan nezavisnosti BiH"! A, baš na tu temu sam pisao na svom blogu i "Fokus" je o tome opširno pisao. Evo, i sad kažem - neće se slaviti tzv. dan nezavisnosti! Ali, ne lezi vraže, narod se zanima raznim glupostima,  umjesto da u svim medijima budu zastupljene ove dvije najdominatnije teme o kojima sam ovdje samo uzgred rekao, eto...??? U parlamentu sam o svemu maksimalno govorio i čak iskoristio poslovničku mogućnost za brojne replike.

Pa, svi vi koji posjećujete moj blog, vidite o čemu se, ne samo ovdje, već u cijeloj zemlji radi? Ima li nam spasa? Sve sam ovo napisao da bar vi, iz prve ruke, bar nešto o tome znate... Moja pokojna baba bi rekla: "Neda nam djavo mira"! A, ja, ću reči, iako uopšte nije pristojno - E, j...m te politiko!

 

Autor sjovicicslavuj | 19 Novembar, 2008 | read_nums (642)
 

 САРАЈЕВО, 19. НОВЕМБРА (СРНА) - Претходни менаџменти упропастили су БХРТ и српски посланици неће дозволити да се иједна марка издвоји из буџета за санирање губитака за које још нико не зна колики су - рекао је Срни посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Славко Јовичић.

"Посланици из српског народа никада неће дозволити да Телевизију Републике Српске (РС), која послује позитивно, и која је успјешна, увуку у ову причу те да и она пропадне", поручио је Јовичић.

Он је нагласио да би тек након опоравка од губитака, БХРТ могла ући у корпорацију три јавна емитера.

"Не вршим притисак на истражне институције и органе, него од њих тражим извјештај да видим ко је тамо покрао телевизију коју плаћају сви грађани", истакао је Јовичић и додао да је Тужилаштво БиХ, након Сипиног уласка у Телевизију, узело овај предмет у проритетно разматрање

"БХТ1 је по уређивачкој политици антисрпска телевизија која је независна у сваком погледу и може да каже шта жели и да никоме не одговара, а при томе у њој стално кукају и траже помоћ. Зато нека сами сносе губитке и нека их доведу на нулу, на неку разумну мјеру, па да онда почнемо градити јединствени систем корпорације који је предвиђен законом" рекао је Јовичић Срни.

Представнички дом Парламентарне Скупштине БиХ расправљао је данас о Приједлогу закључака парламентарне Комисије за саобраћај и комуникације у вези са предузимањем мјера за превладавање стања у БХРТ - утврђеног у ревизорским извјештајима за 2005. и 2006. годину.
     

Autor sjovicicslavuj | 19 Novembar, 2008 | read_nums (539)
                              PIŠE: Slavko JOVIČIĆ SLAVUJ

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

ПАРЛАМЕНТАРНА СКУПШТИНА

БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ

ПРЕДСТАВНИЧКИ ДОМ

 

 ПОСЛАНИК Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

Дана, 19. 11. 2008. године

 

Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ,  колегију и свим посланицима доставља се -

Предмет: Приједлог тачке дневног реда за 40. сједницу ПД ПС БИХ

 У складу са чланом 65 и чланом 150 Пословника Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине – подносим Иницијативу да се у дневни ред 40. сједнице уврсти сљедећа тачка дневног реда и то под редним бројем 12.:

 Заказивање Посебне сједнице оба дома Парламентарне скупштине БиХ,  са једном једином тачком дневног реда –

Привредна и економска ситуација у БиХ,  односно економска рецесија и колапс банкарског система у многим државама свијета и Европе и рефлексије тог стања  на БиХ, односно на привреду и укупно економско стање у овој земљи.

О Б Р А З Л О Ж Е Њ Е

        Наиме, као овлаштени предлагач на више претходних сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, истина усмено, тражио сам да колегиј овог дома, заједно са колегијем Дома народа Парламентарне скупштине БиХ - закажу заједничку сједницу са једном једином тачком дневног реда коју сам навео у својој иницијативи.

       Стање у којем се налази БиХ, односно цијели економски и привредни систем, засигурно не дају ни мало оптимизма да ће ова земља успјети да избјегне економску рецесију, која се као плима пирамидално шири на све земље свијета.

       Такав талас никако неће моћи заобићи БиХ. Напротив, овдје ће се осјетити још више него у развијеним земљама и ја не желим да ме разно разни економски „експерти“ убјеђују да ће БиХ много лакше да превазиђе ову тешку економску и привредну кризу. Јер, ми смо у рецесији од завршетка рата, само што то грађанима нико не жели да саопшти!!! Eвo, ја то данас кажем овдје пред свима вама!

       Зато тражим да Савјет министара, заједно са ентитетским владама и свим другим институцијама у БиХ, институтима, стручњацима, нашим агенцијама, Привредном комором, привредницима и свим заинтересованим - припреми свеобухватне мјере на  ублажавању тешке економске кризе која ће неминовно је то, много  више нанијети штете нама у БиХ, него што смо ми у овом тренутку свјесни и свих других посљедица!?

       Дакле, желим да вас све упозорим да се морају тражити хитне и реалне мјере за превазилажење овог стања, јер је, сасвим извјесно да улазимо у врло тешку 2009. годину и са нејасним мјерама за опоравак укупне привредне ситуације. Наиме, све расположиве снаге и потенцијали ове земље се морају ангажовати на стварање бољих услова привређивања, с посебним акцентом на пољопривредну производњу као наш највећи привредни ресурс и потенцијал....

      Такође, морају се пронаћи модалитети за реалне пореске и друге олакшице за извозну привреду, ако још има заинтересованих да било шта од нас купују!?

       Незаобилазно је и питање и хитно се мора радити на повећању акциза на увозне високотарифне и луксузне робе....Морају се опорезовати све луксузне робе и богаташке привилегије!

     Очекујем брзе реакције, најприје оба колегија Парламентарне скупштине, па самим тиме и Савјета министара и свих надлежних специјализованих агенција ове земље и што скорије заказивање Посебне, да не кажем Ванредне сједнице оба дома парламента, јер је и стање неподношљиво за огроман број грађана у БиХ! Огроман број људи, иако нешто и раде, у перманентном је страхуи од отпуштања са посла...А, то ће онада призвести и још горе недаће, па и безбједносну нестабилност свих грађана!!!

                                                                                   Посланик

                                                                     _____________________

                                                                     Славко Јовичић Славуј

 

 

НАПОМЕНА:  На данашњој сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ /19.11/ поднијећу горе образложену иницијативу......

 

 

Autor sjovicicslavuj | 18 Novembar, 2008 | read_nums (606)

ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ              

            Они...?!

            Да. Они...Претходно су фалсификовали историју и на тај монструозни идеолошки начин - избрисали су из наших сећања, кроз векове, огромно српско страдање, а посебно у Другом светском рату. Јаме напуњене српским костима су забетонирали и истину су дубоко у њима сахранили. Никада нису ни помислили да на достојанствен начин сахране српску децу, српску младост и старост, коју су, по највише, они жртвовали и убијали...Били су им важни само идеали. Једино Срби нису знали да за идеале гину будале! Сви други народи су то пре нас схватили.

 И у том времену и већ тада, пре мање од пола века, паметни народи су почели са припремама за стварање сопствених националних држава, дакако за своје потомке, а нас су уљуљкивали и слуђивали "братством и јединством"!? И на крају, само су Срби остали без праве и јединствене српске државе. О боже, каква наивност и каква заблуда наших недавних предака и сународника.

У нама су, наметнутом и препарираном историјом, убијали сваку и помисао да кажемо - ко смо, да кажемо шта смо...Нестајали смо у срамним беспућима лажи. Падали смо врло лако, али смо тешко устајали. Но, ипак смо се подизали гордо и достојанствено. Никада нам у историји није било лако, али смо из огромних потешкоћа, скоро увек, на волшебан начин, успевали да прво - сами себе победимо, па онда и оне друге, многе. А, никада их није било мало...

У последњем рату су нас убијали, рањавали, затварали, силовали су нам мајке, сестре и децу и ни то им није било доста. Користили су све методе и средства да нас униште. Медијски и лобирањем покушали су нас употпуности сатанизовати. Многе светске але и лопуже су се биле уротиле против нас. Сметали смо им само зато што никада нисмо били понизни и што нисмо дозволили да у нама убију дух честитог и поносног народа.

Кроз цело наше постојање, увек смо се бранили, а они су након тога још жешће кидисали на нас. Убијали су нас, кидали су нам делове тела, развлачили су нам памет,  па  им је чак и то било мало.  Све нас је то страшно болело, али бол пред њима нисмо показивали. Трпели смо и истрпели.  Нису нас никада понизили, нити докрајчили! А, то су, у ствари, само желели.

Ето, ваљда због тога, или  пак из нужде, и ја сам постао писац.

                                   

 Научио сам да налазим речи. Раније, док сам био тинејџер, уххх... давно је то било, речи су налазиле мене. Речи свакакве: губаве, туђе, квргаве, убуђане . Бивало је ту и тамо и нежних речи, али су их, мени много важни људи, нестрпљиво "утрљавали" у мене. А касније, доста касније, препарирали су ми мозак и цели ментални склоп ужеглим плусквамперфектима и јаловим футурима. Речима које су ударале, заударале, које су обећавале, лагале, које би ме вређале, у типичан низ ређеле, шапатима који би шаптаче напаљивали, а мене недовољно расањивали.

Данас су много "модерне" речи: имплементација, прагматизам, реформа, комформизам, лустрација, експерти...

Кад чујем реч ЕКСПЕРТ, баш ми онако, из чиста мира, буде лоше (!?). Данас у БиХ има више тзв. експерата за све и свашта, него у целом свету заједно! Чуј експерт??? За шта? Знам само да су резултати свих тих тзв. експерата равни нули. Јер, шта су то они, сви заједно, доброг учинили да народу или народима буде боље!? Ма ништа!? Заправо, тзв. експерте су измислили само медији и те им етикете лепе као етикете на флаше "Јелен пива". А, углавном сви ти тзв. експерти, као уосталом, и булумента разних врста и фела тзв. аналитичара, скоро увек служе се само накнадном памећу и додатно сами себе промовишу у месије и спаситеље свега и свачега, уместо да спашавају јадни народ од својих небулозних изјава, коментара, потеза, идеја, идеологија и разних фразеологија...

         Опомињујући пано крај пута: Власеница - Зворник                                                                                                                                                                          

Срећан сам што постадох писац. Што умем сам да налазим речи. Јер раније... док сам био ово што сад нисам, речи су налазиле мене... Написах, ето, књигу - најзлогласнији муслимански концентрациони логор смрти у претходном грађанском рату у БиХ од 1992 - 1996. године - "СИЛОС"...Написах је 1997. године и то на властитом и стравичном искуству сопствене патње кроз коју сам пролазио 44 месеца. Наиме, био сам у пет муслиманских логора смрти од 26. маја 1992. - до 19. јануара 1996. године... Иако сам у уводу рекао да сам постао писац, сад заиста знам да нема тих речи којима бих могао описати све патње, нити начине на које су ме мучили муслимански злочинци.

Једноставно, и да знам све то описати, сигуран сам да ме ниједан читалац не би разумео!? Тачније, нико ме не би схватио, јер људски ум још није на том степену "схватљивости", односно прихватљивости доживљеног и преживљеног страдања.... Иако имам меморисане грађе за барем још пет књига, нажалост, мало сам и превише лењ??? Али, пишем много текстова за разне новине. Објављујем ауторске текстове на многим порталима...и што би се ракло: има ме стално у новинама, у медијима.... И да закључим. Нису нас уништили иако им је то био једини циљ. А, никада и неће!!! Идемо даље...Усправно и достојанствено!!!

Autor sjovicicslavuj | 17 Novembar, 2008 | read_nums (635)
     Puls kolumna
   
  17.11.2008  

Prije nekoliko dana, povodom obilježavanja 400. godišnjice Mostarskog muftijstva u Mostaru, reis Mustafa Cerić ponovo je zagazio u opasne vode islamizacije ili bosanizacije BiH.

 Naime, u svom govoru, reis Cerić ponovio je mantru na već poznatoj matrici da su svi u BiH Bosanci (!?). Ništa novo i ništa neočekivano nije rekao poglavar Islamske zajednice što već ne ponavlja godinama. Ta reisova priča traje predugo i, nažalost, ne nazire se njen normalan završetak!

- U našoj BiH, mi, Bošnjaci, moramo biti avangarda u artikulisanju i propagiranju ideje bosanskog određenja - kazuje umni i inspirisani reis Cerić.

Šta ovom rečenicom poručuje reis Cerić i šta želi da kaže? Valjda je to jasno svakom nebošnjaku u BiH i to nedvosmisleno može da se zaključi iz prve citirane rečenice u njegovom govoru!

Zato postavljam reisu pitanje - šta misli pod ovim "našoj BiH"? Odakle pravo reisu da Bošnjacima pripisuje bilo kakvo avangardno pravo u ovoj zemlji? Otkud, takođe, pravo reisu, u zemlji u kojoj su tri ravnopravna konstitutivna naroda - Srbi, Bošnjaci i Hrvati - da propagira "bosansko određenje"? Jasno je da reis Cerić pokušava da svoje ideje nametne Srbima i Hrvatima, sa izrazitom bošnjačkom dominacijom. Tu se reis Cerić ne zaustavlja, već onako, u svom prepoznatljivom maniru, "sasvim nadahnuto", nastavlja:

- Nisu svi Bosanci Bošnjaci, ali su svi Bošnjaci Bosanci i zato što su svi Srbi i Hrvati Bosanci, a ne obrnuto. To ne znači da se Srbima i Hrvatima negira njihova etnička, kulturna i svaka druga pripadnost. Ali, zajednička nam je državna, bosanska nacionalnost, odnosno državni bosanski identitet.

Deklamuje tako reis Cerić, kao da se rodio u islamskoj državi i kao da u njoj živi! Da ovaj govor nije vrlo opasan i krajnje netolerantan, pomislio bih da se radi o nekoj tragikomediji ili predstavi s odabranim glumcima i pred već selektovanom publikom, s obzirom na to da ga je reis Cerić izrekao u Narodnom pozorištu u Mostaru. Nastavlja tako dalje reis Cerić i pojašnjava:

- Bosna ima šansu da s jednim imenom ide u Evropu. Tamo možemo imati samo jedno ime i prezime, a to je BiH.

Iako su javnosti poznati samo dijelovi iz "nadahnutog govora" reisa Cerića, ipak, i na osnovu samo nekoliko sekvenci iz njegovog izlaganja može da se zaključi šta su namjere efendije Cerića!

Zalaže se Cerić za sekularnu državu, a najžešće, čak i prijetnjama, obraća se poslanicima Parlamenta Federacije BiH i od njih traži da ni u kojem slučaju ne izglasaju zakon da vakufski stanovi mogu da se prodaju promjenom titulara. Tako reis nastavlja, kao da se obraća muslimanskim vjernicima u džamiji, a ne poslanicima, i kaže:

- Ne bih bio u koži tih koji će glasati za taj zakon. Neka čuju da u svakoj vakufnami piše da će biti proklet onaj koji promijeni ijedno slovo iz vakufname.

Zaista mi nije jasno kako reisu Ceriću nije jasno da nikada neće uspjeti da srpskom narodu nametne bilo kakav drugi identitet, osim našeg nacionalnog srpskog određenja!

Iz svake izgovorene riječi reisa Cerića može da se zaključi da je on, i pored toga što je vrhovni poglavar Islamske zajednice u BiH, ipak i najveći autoritet i vrhovni politički bošnjački lider, ali, da naglasim, samo u FBiH, čime se reis Mustafa Cerić, očigledno je, nikada neće zadovoljiti. Njegovi apetiti mnogo su veći i oni su svima nama poznati!

Autor sjovicicslavuj | 17 Novembar, 2008 | read_nums (635)
        

 
M. KREMENOVIĆ | 17.11.2008  

Dok se dva člana Predsjedništva BiH, Haris Silajdžić i Željko Komšić, pripremaju da organizuju svečani prijem povodom 25. novembra, koji se u polovini BiH obilježava kao Dan državnosti BiH, u RS biće to još jedan radni utorak, koji ni po čemu neće biti obojen prazničnom atmosferom.

 Ni delegati ni zvaničnici RS u zajedničkim institucijama BiH ne misle da odahnu narednog utorka, dok federalni zvaničnici najavljuju da ni četiri dana ranije, kada je potpisan Dejtonski mirovni sporazum, neće biti pretjeranog praznovanja u Federaciji BiH.

U RS, 21. novembra biće praznično obilježen, a vrata državnih institucija i preduzeća biće zaključana.

- Republičkim praznicima institucije ne rade. Svaka opština definiše koje su dežurne službe potrebne. Ostali ne rade, jer bi to bilo kažnjivo - rekla je Radmila Puzić, glavni republički inspektor rada.

Zvaničnici u RS podsjetili su da Ustavom BiH, zakonom, kao ni parlamentarnom odlukom ili konsenzusom dva entiteta u postdejtonskom desetogodišnjem postojanju, BiH nije ustanovila nijedan zajednički državni praznik.

- Za zaposlene u zajedničkim institucijama BiH, 25. novembra nije nikakav praznik. Nećemo ga obilježavati, a još manje slaviti - kratko je pojasnio Slavko Jovičić, poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH, i konstatovao da RS neće slaviti 25. novembra kao državni praznik BiH.

                                               

Jovičić se zapitao kako proslaviti praznik ukoliko se datumu ne raduju svi podjednako, rekavši da, kao minimum zajedničkog obilježavanja nekog praznika, treba svi da ga osjećaju kao svoj dan sreće, radosti i zadovoljstva.

- Ovaj datum u novijoj srpskoj istoriji ne znači ništa. Svaki put kada se približava 25. novembra, uglavnom Bošnjaci insistiraju na tome da taj datum bude i državni praznik. BiH trinaest godina nakon rata još uvijek nema zakon o praznicima, a kako stoje stvari, još zadugo neće ga ni imati - naveo je Jovičić i napomenuo da, dok političari budu insistirali na datumima koji su usmjereni protiv interesa jednog od tri konstitutivna naroda, neće biti moguće usaglasiti zajedničke praznike.

- Može se očekivati da će Komšić i Silajdžić, kao i prošle godine, organizovati svečani prijem povodom Dana državnosti BiH. Ceremoniji ponovo neće prisustvovati predsjedavajući Predsjedništva BiH, Nebojša Radmanović - naveo je Jovičić.

Branislav Borenović, poslanik PDP u parlamentu RS, rekao je da će 25. novembra obavljati svoje redovne aktivnosti.

    Branislav Borenović 

  - Taj datum ne obilježava se u RS, pa je sasvim jasno da će dan proteći u radnoj atmosferi. Evidentno je da pojedinci pokušavaju da minimiziraju važne istorijske događaje u bliskoj prošlosti. Za nas je praznik dan kada je potpisan Dejtonski mirovni sporazum, odnosno 21. novembra, s obzirom na to da je na taj dan stvorena BiH u kakvoj danas živimo - rekao je Borenović.

Jozo Križanović, poslanik SDP u Parlamentu BiH, rekao je da oba datuma imaju svoju težinu, zbog čega ova stranka smatra prihvatljivim oba praznika.

       Jozo Križanović

Adil Osmanović, potpredsjednik SDA, slikovito je opisao praznično raspoloženje, rekavši da će 25. novembra proslaviti u dobrom raspoloženju, dok će se četiri dana ranije tek prisjetiti datuma kada je potpisan Dejtonski mirovni sporazum.

                 Adil Osmanović    

- Veću važnost, svakako, pridajem Danu državnosti BiH i tada ću praznovati - rekao je Osmanović.

Prije 63 godine, 25. novembra, na zasjedanju ZAVNOBiH, donesena je odluka o obnavljanju državnosti BiH, a 21. novembra 1995. godine potpisan je Dejtonski mirovni sporazum, koji je prekinuo četvorogodišnji rat i kojim je definisano sadašnje ustavno uređenje zemlje.

Autor sjovicicslavuj | 17 Novembar, 2008 | read_nums (833)
        
 
Министарство унутрашњих послова Републике Српске током 2005. године поднијело је Окружним тужилаштвима у РС и Тужилаштву БиХ већи број извјештаја и допуна извјештаја о почињеним кривичним дјелима ратног злочина над лицима српске националности током протеклог рата, али ни по једном од тих предмета до сада није подигнута оптужница
 
 
ПИШЕ: Александар Секулић
                                     
Документација прикупљена, оптужница још нема

Како је потврђено "Независним" у окружним тужилаштвима у Источном Сарајеву, Добоју, Бањој Луци и Бијељини сви предмети ратних злочина добијени од центара јавне безбједности МУП-а РС прослијеђени су током 2005. године Тужилаштву БиХ у чијој су надлежности и данас. Иако су "Независне" од Тужилаштва БиХ за више од 20 предмета затражиле податке о фази у којој се налазе, односно податке о томе да ли су неки од предмета процесуирани, да ли су у току провјере или су неки од њих одбачени, конкретан одговор се није могао добити.

"Сви извјештаји о почињеном кривичном дјелу које је примило Тужилаштво БиХ дати су у рад тужиоцима који су надлежни за одређено географско подручје на којем је злочин почињен. По свим тим предметима тужиоци раде, а у циљу неометане истраге, те у складу са закључцима колегијума тужилаца који се баве процесуирањем ратних злочина више детаља није могуће дати јавности док је предмет у фази истраге", наведено је у одговору Тужилаштва БиХ, достављеном још почетком фебруара 2006. године. Ситуација се ни до данас није промијенила, а оптужнице нису подигнуте иако за највећи број предмета, поготово оних који се односе на страдање српских цивила и војника на подручју Сарајева у периоду од 1992. до 1995. године, постоје исцрпно задокументовани подаци.

У документацији која је у посједу "Независних", за велики број конкретних случајева злочина на подручју Сарајева, са којима је јавност упозната већ годинама, наводе се имена жртава, починилаца, налогодаваца и организатора, као и описи догађаја о којима свједоче преживјели, очевидци и родбина.

ЗЛОЧИНИ НАД ПРИПАДНИЦИМА ЈНА (ТРАНСПОРТЕР – ДОБРОВОЉАЧКА УЛИЦА) - САРАЈЕВО

ЦЈБ Српско Сарајево је још у мају 2005. године Окружном тужилаштву у том граду поднио извјештај о почињеном кривичном дјелу злочина против ратних заробљеника почињеног над осам припадника ЈНА који су 22. априла 1992. године усљед квара на транспортеру заробљени, а потом убијени на локалитету Велики парк у сарајевском насељу Добриња.

Према тој документацији припадници Армије Републике БиХ су убили резервисте ЈНА Миливоја Лаловића (1951), Ђорђа Бјелицу (1970), Драгомира Ђерића (1943), Влајка Голубовића (1970), Недељка Вујичића (1969), Зорана Марковића (1957), Миладина Вукмановића (1957) и Стевана Ђокановића (1952).

Припадници ЈНА, поменутог априлског дана 1992. године упућени су из касарне "Слободан Принцип Сељо" у Лукавици оклопним транспортером гусјеничарем у правцу општине Илиџа са задатком да успоставе тампон зону између страна у оружаном сукобу. Транспортер се, међутим, због квара на гусјеници зауставио у Аеродромској улици у Добрињи, а резервисти су изашли покушавајући да пронађу телефон и јаве у команду шта се догодило. Тада их заробљавају припадници Армије РБиХ и везане одводе у Полицијску станицу Нови град Сарајево. Приликом одвођења у станицу заробљеници су изложени знатижељи масе која је играла и плесала око њих прослављајући заробљавање. Приликом испитивања и претреса у Полицијској станици над заробљеницима је вршено психичко и физичко злостављање, послије чега су одведени у Велики парк и убијени пред Домом полиције. Њихови посмртни остаци су бачени у ријеку Миљацку. Тијела убијених ни до данас нису пронађена, а евидентирани су као нестале особе.

             

Извјештај по овом предмету је поднесен против 13 лица, а током 2005. године достављен је Тужилаштву БиХ. Шест лица међу којима су највиши званичници Министарства одбране и МУП-а РБиХ сумњичи се да су по принципу надређености одговорни за извршење дјела, док се седам лица сумњичи да су противправно заробили, а по том и убили припаднике ЈНА. Сви они терете се за кривична дјела ратног злочина против ратних заробљеника, организовње групе људи и подстрекавање на чињење геноцида, злочина против човјечности и противправног убијања и рањавања непријатеља.

Окружном тужилаштву Српско Сарајево у априлу 2005. године поднесен је и Извјештај као допуна кривичне пријаве из 1996. године против 15 лица која се терете за злочине почињене над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици. И овај предмет достављен је током 2005. године Тужилаштву БиХ.

Првих осам осумњичених, међу којима су такође неки од највиших званичника Републике БиХ, терете се да су супротно одлуци Предсједништва РБиХ о повлачењу јединица ЈНА, непоштујући споразум о мирној евакуацији Команде Друге војне области планирали, руководили и организовали преко Главног штаба ТО РБиХ, здружене јединице Армије РБиХ да на терену изврше нападе на припаднике ЈНА 2. и 3. маја 1992. године. Сумњиче се да су на тај начин учествовали у убијању 42, рањавању 73, те заробљавању 215 припадника ЈНА, али и у њиховом психичком и физичком злостављању. Терете се да су починили кривична дјела ратног злочина против ратних заробљеника и противправног убијања и рањавања непријатеља. Остали осумњичени терете се да су непосредно учествовали у извршењу описаних кривичних дјела чиме су починили ратни злочин против ратних заробљеника.

"ВИКТОР БУБАЊ" - САРАЈЕВО /ДАНАС СЈЕДИШТЕ ТУЖИЛАШТВА И  СУДА БИХ/

Тужилаштву БиХ у 2005. години достављен је и предмет по основу злочина почињених над лицима српске националности у војном затвору касарне ЈНА "Виктор Бубањ", а извјештај ЦЈБ Српско Сарајево терети 38 лица.

Свједочења преживјелих логораша, наведена у извјештају, говоре да је одвођење у тај војни објекат започето још у јуну 1992. године, али тек када би одведена лица преживјела злостављања и мучења у неком од притвора јединица Оружаних снага РБиХ. Услови у затвору били су испод сваког људског достојанства. Велики број људи на малом простору, без основних услова за хигијену и вршење физиолошких потреба, стална туча и пемлаћивање без пружања медицинске помоћи однијели су бројне животе. Преживјели логораши свједоче о бројним и различитим врстама тортура које су смишљали управници и чувари затвора, а као вријеме потпуног безакоња наводе период од 23. јуна до 1. септембра 1992. године када је након дуготрајног физичког и психичког мучења убијен велики број лица српске националности. Логораши су премлаћивани гуменим палицама, дрвеним моткама, кундацима од оружја, рукама, ногама, вишежилним електро кабловима... Премлаћивани су по свим дијеловима тијела, а тијела су им по том стављана у неприродне положаје због чега су доживаљавли посебно тешку физичку бол. Многи те тортуре нису преживјели.

                                    

 У току рата у војној касарни бивше ЈНА "Виктор Бубањ" био је конц-логор за Србе, а данас је у овом простору Суд и тужилаштво БиХ?! Каква иронија и какав поновни злочин у миру према српским жртвама. Ово је једна од судница....

 Жене су у затвору "Виктор Бубањ" поред туче, силовања и психичког злостављања доживљавале и разна понижавања без обзира на године старости, менталну и физичку способност.

За првих шест лица која терети извјештај ЦЈБ Српско Сарајево постоји основана сумња да су од од 1. септембра 1992. па до 21. новембра 1995. године организовали и планирали функционисање војног затвора "Виктор Бубањ" усмјерено, између осталог, на смишљено убијање и наношење тешких тјелесних повреда, те учествовали у извршењу тих дјела као и мучењу лица српске националности. Преостала 32 лица терете се да су учествовали у масовним убијањима, мучењима физичком и психичком злостављању лица српске националности. Сви они терете се да су према Кривичном закону БиХ починили дјела злочина против човјечности, ратног злочина против цивилног становништва, ратног злочина против рањеника и болесника, те ратног злочина против ратних заробљеника.

ЗЛОЧИНИ У ХАЏИЋИМА - ЛОГОР "СИЛОС"

                              

 

Најзлогласнији концентрациони логор смрти - "Силос"

За злочине почињене над лицима српске националности у општини Хаџићи ЦЈБ Српско Сарајево поднио је у септембру 2005. године Окружном тужилаштву у том граду извјештај о почињеном кривичном дјелу против 415 идентификованих и 70 неидентификованих лица, која се сумњиче да су починили једно или више кривичних дјела ратног злочина. Тај извјештај прослијеђен је такође Тужилаштву БиХ. Према наводима истраге установљено је да су припадници оружаних снага РБиХ 11. маја 1992. године на подручју општине Хаџићи започели организоване и масовне нападе како би заузели објекте ЈНА, касарне "Крупа" и "Жуновница". Истовремено су провођене опсежне и плански организоване репресивне мјере према цивилном српском становништву, чији је циљ било етничко чишћење територије општине Хаџићи. Провођена су масовна хапшења и затварања Срба у три концентрациона логора у Тарчину, Пазарићу и Зовику, пљачка покретне и уништавање непокретне имовине у власништву Срба, те изолација, ускраћивање снабдијевања храном, физичка злостављања, силовања и застрашивања преосталог српског становништва. Према налазима истраге више од 1.000 лица српске националности нашло се у изолацији, у такозваном кућном притвору, што је резултирало њиховим постепеним напуштањем подручја Тарчина и Пазарића.

Кроз логоре "Силос" у Тарчину, "Крупањска ријека" у Зовику и Основна школа "9. мај" у Пазарићу, према налазима истраге прошла су 784 лица српске националности. Логор у Пазарићу постојао је нешто више од два мјесеца, док су многи Срби у логорима "Силос" и "Крупањска ријека" били затворени и по четири године, без икакве оптужнице, суђења или било каквог писаног трага о њиховом заточењу. Наводи се да је усљед нечовјечног поступања, мучења и изгладњивања, убијено, умрло или нестало 39 лица, док више стотина лица, која су преживјела тортуре у овим логорима, трпи трајне физичке и психичке посљедице.

 

Од наведеног броја пријављених лица, њих 25 терети се по командној одговорности због планирања, организовања, подстицања и наређивања да се извршавају кривична дјела, док су остали пријављени по индивидуалној одговорности као извршиоци злочина. Сви они сумњиче се да су починили кривична дјела геноцида, злочина против човјечности, ратни злочин против цивилног становништва, ратни злочин против рањеника и болесника, ратни злочин против ратних заробљеника као и повреде закона и обичаја ратовања.


ЦЕНТРАЛНИ ЗАТВОР - САРАЈЕВО

Полиција из Источног Сарајева у јуну 2005. године, тужиоцима је поднијела извјештај о почињеном кривичном дјелу против 41 лица која се терете за злочине почињене у објекту Централног затвора у Сарајеву. И овај предмет прослијеђен је Тужилаштву БиХ гдје се и данас налази.

Сва пријављена лица сумњиче да су починили више кривичних дјела против човјечности вршећи прогоне, убиства, појединачна и масовна хапшења, уз примјену тешког насиља, физичка и психичка мучења и злостављања над лицима лишеним слободе на свиреп начин. Терете се и за силовања и сексуална злостављања жена српске националности уз пријетњу примјене силе и на понижавајући начин, изнуђивање исказа тешким физичким и психичким мучењима и злостављањима, тешка кршења људских и грађанских права и друга нечовјечна поступања. Основ за злочине, према истрази, била је национална, вјерска и политичка припадност грађана српске националности и заробљених припадника ВРС и бивше ЈНА у објекту Централног затвора у Сарајеву. У извјештају ЦЈБ Српско Сарајево наводи се више од 50 имена жртава.

Првих 13 осумњичених  терете се да су као командно одговорна лица знали за чињење ових кривичних дјела, а нису предузимали нужне и законске мјере да спријече њихово извршење, односно да казне починиоце, или су чак директно учествовали у њиховом извршавању. Остали се сумњиче да су у својству стражара у Централном затвору починили више кривичних дјела вршећи између осталог убиства, физичка и психичка мучења затвореника, силовања и сексуална злостављања жена српске националности и друга нечовјечна поступања чиме су починили ратни злочин против цивилног становништва, ратни злочин против рањеника и болесника  и ратни злочин против ратних заробљеника и противправног убијања и рањавања непријатеља.


ПОФАЛИЋИ - САРАЈЕВО

За злочине почињене над грађанима српске националности у сарајевским насељима Горњи и Доњи Пофалићи и Велешићи ЦЈБ Српско Сарајево је у јуну 2005. године Окружном тужилаштву у том граду поднио допуну извјештаја о почињеном кривичном дјелу против 25 лица, а предмет је током прошле године достављен Тужилаштву БиХ.

Према наводима из извјештаја систематично и планско дјеловање против грађана српске националности на подручју општине Ново Сарајево које је резултирало њиховим протјеривањем са територије Горњих и Доњих Пофалића, Велешића, брда Хум, насеља Храсно, Долац Малта и Ченгић Вила трајало је  неколико мјесеци прије коначног напада јединица оружаних снага Републике БиХ. Наводи се да су убиства и рањавање тројице Срба  између 4. и 14. маја у Горњим Пофалићима претходила припреми, психолошком дјеловању и застрашивању српског народа са тог подручја, а потом и прогону који се десио приликом напада 16. маја и наставио непрекидно до краја 1992. године. Најбруталнији злочини почињени су у данима који су наступали, а у извјештају се наводи читав низ посљедица које представљају гнусност, суровост, окрутно и нечовјечно поступање према невиним цивилима независно од пола и доби. Српско становништво на тој територији које није успјело избјећи током напада било је изложено константном теророру, премлаћивању, убијању али и уништавању, пљачки и паљењу личне имовине. Послије напада од 16. маја појединци су одвођени у притвор бивше зграде предузећа "Враница" гдје су пребијани, а потом притварани у подрумске просторије без свјетла и минималних услова живота. Из тог притвора људи су одвођени и нестајали док су неки спровођени у затвор "Виктор Бубањ", одакле су након суђења пребацивани у Централни затвор. Припадници оружаних снага РБиХ упадали су у куће тукући појединце, али и бројне брачне парове, приводили су их на информативне разговоре, покретали судске поступке, изрицали сурове казне, насилно одводили и убијали. Велики број жена одвођен је од кућа, затваране су и мучене чак и по шупама, а силовања тих жена и по неколико пута на дан одвијала су се мјесецима. Основ за терор, убиства, мучења и силовања била је вјерска и национална припадност. Првих шест осумњичених терете се да су у периоду од априла до децембра 1992. планирали и организовали шири и систематичан напад, чиме су починили кривична дјела злочина против човјечности и ратни злочин против цивилног становништва. Преосталих 19 сумњиче се да су заједно са осталима непосредно учествовали у извршењу поменутих злочина чиме су такође починили злочина против човјечности и ратни злочин против цивилног становништва.

ЗЛОЧИН У СЕЛУ ДОЊА БИОЧА - ИЛИЈАШ, САРАЈЕВО

Током 2005. године Тужилаштву БиХ достављен је и извјештај о почињеном кривичном дјелу против 11 лица која се терете за злочин почињен 28. децембра 1992. године у селу Доња Биоча, општина Илијаш, када је убијено троје цивила, међу којима и дјевојчица од девет година коју су припадници 2. батаљона Седме муслиманске бригаде Армије РБиХ претходно силовали.

Злочин се, према извјештају ЦЈБ Српско Сарајево, који је тужиоцима достављен у јулу 2005. године, догодио након напада и освајања положаја Војске РС у селу Горња Биоча, када су припадници Армије РБиХ упали у небрањено село Доња Биоча и почели да убијају цивиле. Том приликом хицима из ватреног оружја убијени су Никола Мићић и Ленка Скочо док је Милојка Драшкић тешко рањена. Тројица припадника 2. батаљона Седме муслиманске бригаде ушли су по том у један објекат гдје су свирепо силовали, а потом и убили деветогодишњу Мирјану Драгичевић.

   Незапамћен звјерски злочин над деветогодишњом несрећном дјевојчицом.

                                         МИРЈАНА (1983 - 1992.)

                                              

При томе су мајку дјевојчице Раду Драгичевић присилили да присуствује силовању и убијању дјетета, да би по том и у њу испалили више хитаца.

            

 Неколико година након завршетка рата у БиХ, мајка Рада над гробом звјерски силоване, а потом стријељане деветогодишње (?!?) дјевојчице Мирјане.

 Прва осморица осумњичених терете се да су знали или морали знати за извршења ових кривичних дијела, а нису предузели ништа да спријече тешке злочине чиме су починили ратни злочин против цивилног становништва. Преостала тројица сумњиче се да су извршили поменуте злочине.

ЗЛОЧИНИ У СЕЛУ БОКШИЋИ - ИЛИЈАШ, САРАЈЕВО

Четири припадника Армије БиХ ЦЈБ Српско Сарајево терети за злочин почињен у селу Бокшићи, општина Илијаш, када су према истрази убили двоје цивила. Извјештај је у јуну 2005. године достављен Окружном тужилаштву Српско Сарајево одакле је прослијеђен Тужилаштву БиХ.

У извјештају се наводи да су двојица пријератних комшија заједно са двојицом непознатих припадника Армије БиХ 29. децембра 1992. године у пријеподневним сатима упали у село Бокшићи и испред куће Растка Кошарца након чега су отворили ватру на његову мајку Љубу Кошарац коју су смртоносним хицима погодили у предјелу леђа. Потом су упали и у кућу и пуцали Растку у стомак и у сљепоочницу. И ови хици били су смртоносни. Након извршеног злочина сва четворица су побјегла у шуму у правцу мјеста Средње.

Јовичић предаје бројну документацију Карли дел Понте

Поменути припадници Армије БиХ сумњиче се за кривична дјела ратног злочина против цивилног становништва. Поред поменутих предмета Тужилаштву БиХ центри јавне безбједности и окружна тужилаштва из РС доставили су и друге бројне предмете који се односе на ратне злочине почињене над грађанима српске националности. Међутим, ни по извјештајима о почињеном кривичном дјелу који се односе на злочине са подручја Бугојна, Бихаћа, Милића, Тешња, као и на злочине припадника јединице "Ел муџахидин" оптужнице још нису подигнуте.  "Независне новине" - Из архива Савеза логораша Републике Српске
  
Autor sjovicicslavuj | 16 Novembar, 2008 | read_nums (749)
PIŠE: Slavko Jovičić Slavuj
   U današnjoj opštoj globalizaciji i u svijetu prepunom kontroverzi, licemjerstva, laži i obmana - pravda i pravo, kao univerzalne kategorije ravnoteže između kršilaca osnovnih ljudskih prava i onih drugih čija su sva prava pogažena - gube potpuni smisao opšteprihvaćenih normi i kakvog-takvog pravnog balansa između zločinaca i zlostavljanih i ugnjetavanih ljudskih bića.

Takođe, i istina je postala opšta fikcija, mada bi istina trebalo da bude osnovni preduslov za sve drugo... treće... Mada je istina jedna i nedjeljiva i niko na istinu nema ekskluzivno pravo, eto, bošnjačka politička, intelektualna i medijska elita potpuno je neopravdano prigrabila sebi pravo da samo oni budu tumači te istine.

Najnoviji podaci ili informacije koje se ovih mjeseci pojavljuju u medijima, istina još stidljivo, da u nekim zajedničkim institucijama BiH rade lica bošnjačke nacionalnosti za koja, izvan svake razumne sumnje, postoje neoborivi dokazi da su počinili stravične zločine nad srpskim narodom - nije ništa novo, niti senzacionalno. Za sva lica za koja postoje osnovane indicije da su kao pripadnici tzv. Armije RBiH počinili nebrojene zločine nad srpskim narodom i koje srpska strana optužuje - jeste samo paradigma o strateškom interesu Bošnjaka i njihovoj percepciji da se ovdje radi o ataku na njihove "dobre momke"?!

Godinama se zalažem da se potpuno razjasni ratna prošlost i da utvrdimo ko je kome - ono najlošije i šta uradio u prethodnom građanskom ratu. Svjestan sam da je to Sizifov posao, ali vodeći se ljudskim vrijednostima nemam namjeru da odustanem od permanentne borbe za istinu, ponajviše zbog moralne obaveze koju sam sam sebi nametnuo i čiste savjesti prema nevinim Srbima koji su na najsvirepije načine likvidirani od strane najokorjelijih zločinaca iz reda bošnjačkog, pa i hrvatskog naroda. Počinioci ratnih zločina nad srpskim narodom ne rade samo u policijskim strukturama BiH, mada su bezbijednosne institucije indikativan primjer za njihovo uhljebljenje. Stanje ništa nije bolje ni u još nekim zajedničkim institucijama Bosne i Hercegovine. Njihovi pipci dosežu i do diplomatije i inih takozvanih humanitarnih nevladinih organizacija. Ne želim da se miješam u nadležnost pravosudnih institucija BiH, niti da prejudiciram naredne poteze, u prvom redu Tužilaštva BiH, ali želim da po ne znam koji put ponovim - u BiH se četiri godine rata nije vodila ljubav, niti obnavljalo "bratstvo i jedinstvo"!?

Ovdje su se međusobno ubijali narodi. Svako protiv svakoga je ratovao i bezbroj je raznih kombinacija o međusobnim sukobima između Bošnjaka, Hrvata i Srba.

Tako su muslimani, danas Bošnjaci, ratovali protiv Srba i Hrvata.

Ratovali su (Alijini) muslimani čak i protiv muslimana (Abdićevaca).

Udruženi, svezanih zastava, dakle zajedno muslimani i Hrvati ratovali su protiv Srba.

Hrvati su ratovali protiv Srba i muslimana.

Srbi su uvek bili sami i ratovali su protiv muslimana i Hrvata.

Strani okoreli kriminalci i teroristi iz islamskog svijeta (mudžahedini), ratovali su protiv Srba. Ratovali su i nekoliko mjeseci i protiv Hrvata, u vremenu kad su medjusobno ratovali muslimani i Hrvati.

Regularna vojska Republike Hrvatske je ratovala protiv Srba.

Bivša regularna i jedino legalna JNA je pomagala Srbima.

Neke medjunarodne snage su pomagale muslimanima i Hrvatima.

Svako protiv svakoga je ratovao!!!

Jednom davno, nobelovac Ivo Andrić lijepo napisa: "Pametni šute, fukara i lopovi se bogate, a samo još budale govore i za nešto se bore!" Naravno da mi na um ne pada da pokušavam da ispravim krivu Drinu, ali ću uvijek kao i svi normalni ljudi ponavljati da je Drina kriva! A, to nije ništa drugo već jasna teza da činjenice o kojima govorim - potvrdim i da argumentima dokažem da je istina i pravo Srba, a ne samo Bošnjaka ili raznih drugih lobista iz bjelosvjetskih metropola, koji su svojim lažima potpuno preparirali vrlo blisku nam prošlost. Cilj je bio sasvim jasan - sve učiniti da se lažima izvrši potpuna satanizacija srpskog naroda, u cjelini.

Zato danas razni kvaziintelektualci, samozvani analitičari, razni srbomrzitelji, bulumenta jada i izroda - saopštava nam i ubjedjuje nas šta se to nama ovdje dešavalo, nama koji smo bili žrtve na ovim prostorima!? A ti isti, ama baš svi zajedno, bez turističkog vodića se ne znaju snaći ni u jednom gradu u BiH. ali zato sa ogromne prostorne i vremenske distance bljuju samo svoju istinu, pri tom se služeći lažima i svakojakim uvredama srpskog naroda...

Ali, bez obzira na sve, ne smijemo pasti u apatiju i letargiju koja bi nas uspavala, niti smijemo prihvatiti kolektivnu amneziju, pa da zaboravimo stradanje našeg, srpskog naroda, u našoj prebogatoj istoriji, istina kroz vjekove tragičnoj prošlosti i nesrećnom usudu. Zato, glavu gore, istinu u ruke i pravdu za sve narode!

Autor sjovicicslavuj | 15 Novembar, 2008 | read_nums (569)

 14. novembar    

 U čast novoizabranog predsednika SAD, poznata kompanija iz Travnika proizvela novu liniju poslovnih muških odela pod nazivom „obama“

                                         

 TRAVNIK – Kompanija „Borac“ iz Travnika , u čast novoizabranog predsednika SAD Baraka Obame, pokrenula je novu liniju poslovnih odela koja će nositi ime novog stanara Bele kuće.

Izvršni direktor ove najstarije fabrike odeće u BiH Ahmet Čurić izjavio je da su „Obamina elegancija i moda“, kao i činjenica da su Amerikanci finansijski pomogli pokretanje proizvodnje u ovoj kompaniji, koja je bila zatvorena od 1992. do 1995. bili ključni motivi prilikom izbora imena za novu liniju odela.

   -  Liniju „obama“ predstavljaju visoko kvalitetna poslovna odela, a ime se samo nametnulo jer je novoizabrani predsednik vrlo elegantan čovek i jedan od retkih koji znaju kako treba nositi odelo. Osim toga, svidelo nam se kako zvuči ime za liniju „obama“ i smatramo da će se dopasti mnogim ljudima – rekao je Čurić.

                                  

 „Borac“ ne sme da zapostavi i prijatelje BiH Klintona, Holbruka i Olbrajtovu, kaže Slavko Jovičić, poslanik u Parlamentu BiH.

    Medjutim, poslanik u Parlamentu BiH Slavko Jovičić kaže za Press RS da je ovaj potez menandžmenta „Borca“ klasičan primer „beskičmenjaštva i podvorništva koji su osnovna karakteristika celokupne bošnjačke političke i javne scene“.

 -  Da je čuveni nobelovac Ivo Andrić još živ, verujem da bi umesto „Travničke hronike“ bio primoran da piše „Obamina travnička hronika“! Ne bi bilo loše da proizvodjači u RS pokrenu liniju cipela sa istim nazivom, a hercegovački Hrvati bi svoj interes mogli da pronadju u proizvodnji košulja i kravata i tako bi bila kompletirana multietnička kolekcija „Obama“, koju bi trebalo izvoziti širom sveta!

Pošto sam dobio poziv za gostovanje u Kongresu, mogu da novom predsedniku SAD uručim zajednički dar svih srećnih gradjana multietničke BiH! – kaže Jovičić.

 - On je istakao da „Borac“ hitno mora da pokrene „konfekcijsku liniju posvećenu Bilu Klintonu, Ričardu Holbruku i Medlin Olbrajt, da se ovi „provereni prijatelji BiH ne bi osečali zapostavljenim“!

B. KNEŽEVIĆ

Autor sjovicicslavuj | 15 Novembar, 2008 | read_nums (536)
 
M. KRE­ME­NO­VIĆ | 14.11.2008  

Re­du­ko­va­njem voj­nog kon­tin­gen­ta za oko dvi­je hi­lja­de voj­ni­ka država bi ušte­dje­la oko 80 mi­li­ona KM, što bi bi­la ve­li­ka po­moć in­sti­tu­ci­ja­ma, u svje­tlu ve­li­ke svjet­ske re­ce­si­je, re­kao je Slav­ko Jo­vičić, po­sla­nik SNSD-a u Pred­sta­vničkom do­mu par­la­men­ta BiH, re­agu­jući na na­ja­vu iz Mi­nis­tar­stva od­bra­ne BiH, da bi se mo­gla prei­spi­ta­ti mo­gućnost sma­nje­nja pri­pa­dni­ka Oružanih sna­ga BiH.

                                          

Tim pu­tem prvi u BiH kre­nu­li su u Vla­di RS gdje su na­ja­vi­li sma­nje­nje pla­ta za ra­dni­ke drža­vne upra­ve u izno­su od de­set od­sto, očeku­jući na taj način ušte­du od oko tri mi­li­ona KM na go­diš­njem ni­vou.

- Te­ško da će ide­ja o re­du­kci­ji voj­ske proći zbog pri­lično tvrdih sta­vo­va po­je­di­nih po­li­tičara, ali do­bro je ra­zmiš­lja­ti u tom smje­ru. Sve što bi do­ni­je­lo ko­rist na­ro­du jes­te do­bra ide­ja, a ovo je si­gur­no ve­oma kon­kre­tna ušte­da. Tre­ba se za­pi­ta­ti od ko­ga nas čuva pos­to­jeći broj voj­ni­ka. Si­gur­no je da ra­ta vi­še neće bi­ti, a bez­bje­dnost ga­ran­tu­je NA­TO. Sma­nje­njem bro­ja voj­ni­ka bi­li bi u si­tu­aci­ji da po­pra­vi­mo ma­te­ri­jal­no sta­nje os­ta­lih pri­pa­dni­ka Oružanih sna­ga BiH, što je sa­da ne­mo­guće - re­kao je Jo­vičić.

Gos­ti­mir Po­po­vić, voj­no-po­li­tički ana­li­tičar, re­kao je da traj­nu sta­bil­nost ovom po­dručju može do­ni­je­ti je­di­no po­tpu­na de­mi­li­ta­ri­za­ci­ja voj­ske, a na­kon uki­da­nja bri­gu za bez­bje­dnost tre­ba­lo bi pre­pus­ti­ti EU.

                                               

- Po­ka­za­lo se da spe­ku­la­ci­je o jef­ti­ni­joj voj­sci ko­je su is­pli­va­le ne­po­sre­dno pred re­for­mu od­bra­ne ni­su tačne - na­veo je Po­po­vić.

Igor Crna­dak, za­mje­nik mi­nis­tra od­bra­ne BiH, re­kao je da bi drža­vni budžet, op­te­rećen zah­tje­vi­ma za po­većanje voj­nih iz­da­ta­ka, mno­go la­kše di­sao ako bi bio sma­njen broj voj­ni­ka.

                                         

- Mi­slim da će stra­te­ški pre­gled od­bra­ne, ko­ji se ra­di u sa­ra­dnji s ek­sper­ti­ma NA­TO-a, po­ka­za­ti da BiH ima pre­vi­še voj­ni­ka i da u do­gle­dno vri­je­me tre­ba ra­di­ti na sma­nje­nju tog bro­ja. To bi nam omo­gućilo da u krat­kom ro­ku iz­vrši­mo kva­li­te­tnu mo­der­ni­za­ci­ju i do­bi­je­mo ma­lu, pri­la­go­dlji­vu i do­bro opre­mlje­nu voj­sku - is­ta­kao je Crna­dak.

On je re­kao da bi ko­rist bi­la vi­šes­tru­ka, jer bi, osim ušte­de ve­li­ke su­me nov­ca, bi­la otvo­re­na i mo­gućnost za mo­der­ni­za­ci­ju, za ko­ju sa­da ne­ma pa­ra.
- Ako se zna da će i u budžetu za na­re­dnu go­di­nu oko 80 od­sto nov­ca bi­ti utro­še­no za pla­te i na­kna­de, odno­sno oko 320 mi­li­ona KM, ja­sno je da bi sa­mo sma­nje­nje bro­ja pri­pa­dni­ka Oružanih sna­ga BiH, sa sa­daš­njih 10.000 na, na pri­mjer, osam hi­lja­da, oslo­bo­di­lo do­da­tnih 350 mi­li­ona KM u prvih pet go­di­na. Uz po­li­tičku vo­lju, to bi se mo­glo ura­di­ti bez so­ci­jal­nih uda­ra i do­ve­lo bi do da­ljeg sma­nje­nja bro­ja voj­nih lo­ka­ci­ja, ta­ko da bi ušte­da bi­la vi­šes­tru­ka - tvrdi Crna­dak.

Autor sjovicicslavuj | 12 Novembar, 2008 | read_nums (390)

                                        
БИЈЕЉИНА, 11. НОВЕМБРА (СРНА) - Посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Славко Јовичић рекао је да је вехабизам узео жестоког маха у БиХ и да би с њим требало да се обрачунају управо Бошњаци којима наноси највише штете.

                                  

"Вехабизам је узео жестоког маха у БиХ и није ми јасно како то сами Бошњаци не препознају и зашто се не обрачунају с тим, када је свакоме јасно да управо Бошњаци имају штете од њихових активности или ће убудуће имати још више", рекао је Јовичић, који је и члан Заједничке обавјештајно-безбједносне комисије за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА).

Говорећи о опасност која пријети БиХ од ширења и јачања вехабијског покрета, Јовичић је истакао да је рат на овим просторима оставио стравичне посљедице које ће се деценијама лијечити.

                                         

"Сасвим је јасно да су у БиХ у току рата долазили највећи злочинци и терористи из арапских земаља у којима је тероризам синоним за долазак на власт и за успостављање радикалног ислама у највишим институцијама државе. Управо такви инструктори зла и највеће пошасти данашњице долазили су у стампедима у БиХ да се боре за стварање исламске државе у срцу Европе", навео је Јовичић у интервјуу за "Фокус".

Одговарајући на питање може ли се повући паралела између РС и ФБиХ по питању безбједности, он је рекао да се не може тако поједностављено гледати на безбједност грађана, јер чак ни државе није могуће засебно посматрати у безбједносном сектору.

"У оваквим случајевима ријеч је о ланцу добро повезаних злочиначких организација, односно њихових појединаца. Све до сада познате терористичке активности показују да се радило о акцијама у којима је учествовала бројна злочиначка машинерија, и то добро организована", рекао је Јовичић.

Он је нагласио да данас нема земље у свијету у којој грађани могу да кажу да су безбједни.

"Поготово то не могу да кажу грађани на Балкану који је увијек био трусно и тектонски погодно тло за сваку врсту људске деструкције, па онда самим тим и подложно подручје за све облике организованог криминала, с посебним акцентом на тероризам, дилање дроге, трговину бијелим робљем и многе друге врсте злочиначких активности", рекао је Јовичић.

На питање да ли је задовољан сарадњом безбједносних служби на нивоу БиХ, Јовичић је одговорио да БиХ има усвојену безбједносну политику, али да њега више интересују ефикасност и реакције безбједносних служби на многобројне изазове, односно шта конкретно безбједносне агенције раде да онемогуће дјеловање "бандитских и злочиначких организација".

"Наравно да и ја говорим уопштено, мада располажем информацијама о постојању група и појединаца који су припадали муџахединским формацијама или су чак били припадници Ал Каиде и који су се сад примирили или, како ми то кажемо, у фази су `спавача`, што је глупост. Управо они никад не спавају. Они су много буднији од наших безбједносних служби и агенција", тврди Јовичић.

Autor sjovicicslavuj | 12 Novembar, 2008 | read_nums (415)
            
 
D. MAJSTOROVIĆ | 11.11.2008  

Bezbjednost, kao dinamična kategorija, nikada nije bila složenija nego što je danas, rekao je u intervjuu za "Fokus" Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i član Zajedničke obavještajno-bezbjednosne komisije za nadzor nad radom OBA.

FOKUS: Gledajući šta se iz dana u dan dešava na ulicama hrvatskih gradova, samo po sebi nameće se pitanje koliko su danas bezbjedni građani BiH?

JOVIČIĆ: Činjenica je da su nedavno Hrvatsku, rekao bih, iz temelja uzdrmali teroristički akti, koji su manifestovani u nekoliko učestalih likvidacija manje ili dobro poznatih građana u Zagrebu. Ali, ta ubistva i svirepe likvidacije ne mogu se posmatrati izolovano, u odnosu na ukupnu bezbjednosnu situaciju u okruženju, pa, ako hoćete, i u svjetskim razmjerama.

FOKUS: Može li se povući paralela između RS i FBiH po pitanju bezbjednosti. Koji je dio BiH bezbjedniji u ovom trenutku?

JOVIČIĆ: Ne bih baš tako pojednostavljeno gledao na bezbjednost građana, bez obzira na to da li su u RS ili Federaciji BiH. Čak ni države nije moguće zasebno posmatrati u bezbjednosnom sektoru. Ono što je sigurno jeste činjenica da se u ovakvim slučajevima radi o lancu dobro povezanih zločinačkih organizacija, odnosno njihovih pojedinaca. Sve do sada poznate terorističke aktivnosti pokazuju da se radilo o akcijama u kojima je učestvovala brojna zločinačka mašinerija, i to dobro organizovana. Danas mnoge terorističke organizacije u svojim timovima imaju i sociologe, psihologe i druge stručnjake, koji prave kompletne studije kako će na što jači, efektivniji i suroviji način zadati bol porodici žrtve. Sama žrtva već je isključena iz patnje i bola.

FOKUS: Ko proizvodi takve probleme, odnosno, zbog čega bi građani BiH eventualno mogli da strahuju za svoju bezbjednost?

JOVIČIĆ: Danas nema zemlje u svijetu u kojoj građani mogu da kažu da su bezbjedni. Pogotovo to ne mogu da kažu građani na Balkanu, koji je uvijek bio trusno i tektonski pogodno tlo za svaku vrstu ljudske destrukcije, pa onda samim tim i podložno područje za sve oblike organizovanog kriminala, s posebnim akcentom na terorizam, dilanje droge, trgovinu bijelim robljem i mnoge druge vrste zločinačkih aktivnosti. BiH je specifična zemlja i ona je uvijek bila transmisiona veza svih nelegalnih i zločinačkih puteva, na uspostavljenoj transverzali Bliski istok - zemlje Evrope.

FOKUS: Kolika nam opasnost prijeti od širenja i jačanja vehabijskog pokreta?

JOVIČIĆ: Rat na ovim prostorima ostavio je stravične posljedice, koje ćemo decenijama liječiti i pitanje je u kojem smjeru će to ići. Sasvim je jasno da su u BiH u toku rata dolazili najveći zločinci i teroristi iz arapskih zemalja, u kojima je terorizam sinonim za dolazak na vlast i za uspostavljanje radikalnog islama u najvišim institucijama države. Upravo takvi instruktori zla i najveće pošasti današnjice dolazili su u stampedima u BiH da se bore za stvaranje islamske države u srcu Evrope. Vehabizam je uzeo žestokog maha u BiH i nije mi jasno kako to sami Bošnjaci ne prepoznaju i zašto se ne obračunaju s tim, kada je svakome jasno da upravo Bošnjaci imaju štete od njihovih aktivnosti ili će ubuduće imati još više.

                                    

FOKUS: Jeste li zadovoljni saradnjom bezbjednosnih službi na nivou BiH?

JOVIČIĆ: BiH ima usvojenu bezbjednosnu politiku. To je dokument koji dugoročno definiše koherentnu strategiju i smjernice za izgradnju sistema, strukture i svih mehanizama neophodnih za efikasno djelovanje cjelokupnog bezbjednosnog sistema. I to je deklarativno i u sferi dokumenta, ali mene više interesuje efikasnost i reakcije bezbjednosnih službi na mnogobrojne izazove. Mene interesuje šta, konkretno, naše bezbjednosne agencije rade da onemoguće djelovanje banditskih i zločinačkih organizacija. Naravno da i ja govorim uopšteno, mada raspolažem informacijama o postojanju grupa i pojedinaca koji su pripadali mudžahedinskim formacijama ili su čak bili pripadnici Al Kaide i koji su se sad primirili ili, kako mi to kažemo, u fazi su "spavača", što je glupost. Upravo oni nikad ne spavaju! Oni su mnogo budniji od naših bezbjednosnih službi i agencija.

FOKUS: Pomenuli ste jednom prilikom da je nevjerovatna činjenica da ministar bezbjednosti BiH, Tarik Sadović, još nije upriličio sastanak s ministrom unutrašnjih poslova Srpske i direktorom policije Srpske.

JOVIČIĆ: Nisam jednom, već svaki put, jer nastojim da ministru skrenem pažnju na to da se umiješa u svoj posao. Nije Tarik Sadović ministar za humanitarna pitanja, već je lider najvažnijeg sistema u ovoj zemlji. U parlamentu sam tražio od Sadovića da izađe pred poslanike i da kaže koliko su građani u BiH bezbjedni! Začuđujuća je bila informacija ministra Sadovića da se u BiH u 2006. godini desio samo jedan teroristički čin, i to napad na grob Alije Izetbegovića?! To je za mene bilo šokantno. Ili, najnovija informacija, koju nam je ministar Sadović predočio. Naime, on ima saznanja da u BiH postoji još samo jedan terorista te da je i on tražio da ga Savjet bezbjednosti skine s liste terorističkih organizacija. Da se ne radi o lakrdiji, pomislio bih da je u pitanju rialiti šou ili skrivena kamera! Saznao sam da ministar Sadović još nijednom nije pozvao na razgovor ni direktora policije RS ni njegovog kolegu u FBiH, što je zaprepašćujuće. Ali, zato je u svom kabinetu primio Abu Hamzu! Nekad pomislim da bezbjednost u BiH samo održava i čuva dragi bog!

Autor sjovicicslavuj | 10 Novembar, 2008 | read_nums (722)

          BIVŠI POTPREDSEDNIK SAVEZA LOGORAŠA RS  

Haški tribunal je Nasera Orića pravosnažno oslobodio krivice za zločine nad Srbima i ukinuo prvostepenu presudu po kojoj je bio osuđen na dve godine zatvora zato što nije sprečio zločine u policijskoj stanici između decembra 1992. i marta 1993. godine. On je takođe oslobođen optužbi za smrt šest srpskih zarobljenika i bezobzirno uništavanje 12 srpskih sela.

Slavko Jovičić, poslanik u parlamentu BiH i nekadašnji potpredsednik Saveza logoraša RS kaže za "Vesti" da i pored činjenice što je Orića Hag oslobodio odgovornosti, postoji dovoljno dokaza da ga lokalni sudovi osude na doživotnu robiju.
                        

Krvnici namerno oslobođeni

- U Hagu su zbog zločina nad Srbima bila optužena samo dvojica muslimana - Naser Orić i Rasim Delić. Svi ostali su ptuženi za zločine nad Hrvatima. Na ovaj način se svesno, veštački menja autentična slika ratnih dešavanja u Bosni - ističe Jovičić.

Jovičić predaje dokumentaciju Karli del Ponte.

-                      
- Karla del Ponte je svesno napravila takvu optužnicu da je Orić morao biti oslobođen.

 Međutim, on mora da odgovara za sve što čak nije ni pomenuto u Hagu, a to je smrt više od 3.500 Srba stradalih u okolini Srebrenice od kraja 1992. godine do trenutka kada je pobegao iz ovog grada 1995. Takođe, on mora da odgovara za uništavanje ukupno 56 srpskih sela u okolini Srebrenice i Bratunca, među kojima su masakri u selima Kravice i Zalazje samo vrh krvave piramide zločina - ističe Jovičić.

Autor sjovicicslavuj | 9 Novembar, 2008 | read_nums (412)

                                           

   
__________________________________________

 Šef Srpskog kokusa u SAD, kongresmen Den Barton i moja malenkost u Vašingtonu..

________________________

_____________________________________                          

Melisa BiN

Милицa - Мелисa Бин Лубирић конгресменкa српског порекла и моја маленкост

__________________________________________

 

(European subcommittee) TED PO, kongresmen  ________________________________________                 

Najveći antisrpski lobista u Kongresu SAD - FranK Volf /stisnuta pesnica sve govori o njemu!/

Autor sjovicicslavuj | 7 Novembar, 2008 | read_nums (524)
M. K. | 07.11.2008. 

Ram Emanuel, budući šef Kabineta predsjednika SAD, Baraka Obame, i četvrti po hijerarhiji u pobjedničkoj Demokratskoj stranci, koji je član Srpskog kokusa u Kongresu, jedna je od karata na koju zvanična Banja Luka treba da zaigra u realizovanju vlastitih interesa, rekao je Predrag Lazarević, politički analitičar.

Barak Obama rekao je kako ovo imenovanje objavljuje prvo zato što je šef Kabineta centralna figura za sposobnost predsjednika i administracije da izvršava dnevne dužnosti.

Lazarević je konstatovao kako, u sada već bipolarnom svijetu, pored izgradnje sve čvršćih veza s Rusijom i Kinom, treba njegovati političke veze i sa SAD, naročito ukoliko se na važnim pozicijama nalaze diplomate poput Emanuela.

- Uprkos lagodnosti koja se stiče dobrim vezama sa svjetskim velesilama ključ zrele politike leži u nama samima. Dejtonski sporazum osnova je za BiH zbog čega insistiranje i držanje tih principa treba da bude osnova domaće politike - rekao je Lazarević.

       Predrag Lazarević                          

On procjenjuje da je boljka zvanične politike RS u ranijem periodu bila pasivnost u ostvarivanju dobrih diplomatskih veza sa zvaničnicima svjetskih velesila.

- Često smo se zbog toga nalazili u situaciji da ta pasivnost bude protumačena kao slabost. Politika RS ranije se držala pravila "ne diraj me, neću te dirati". To ne može biti napredan politički kurs jer ukoliko postoji vizija razvoja, nju moraju pratiti dobri od

nosi s međunarodnom zajednicom - rekao je Lazarević.

On je podsjetio da je rezultat američkih izbora ustoličenje Džozefa Bajdena za potpredsjednika SAD, poznatog kao lobiste Albanaca.

- Naravno, američki sistem jeste takav da potpredsjednik nema gotovo nikakvu ulogu, osim u slučaju da je predsjednik spriječen da obavlja posao. Do tog trenutka, on ne donosi nikakve odluke niti igra važnu ulogu - kaže Lazarević.

Slavko Jovičić, poslanik SNSD u parlamentu BiH, rekao je da RS treba ostvariti dobar diplomatski kontakt s novom administracijom SAD, rekavši kako rezultat posljednjih izbora pruža odličnu priliku da to bude ostvareno preko Emanuela.

                                      

- Sreo sam se s Emanuelom prilikom skorašnje posjete SAD. Nevjerovatno koliko se radi o realnom političaru s izuzetno zdravim pogledima na dešavanja u BiH. Odmah pošto nova administracija preuzme dužnost pokušaću se sresti s ovim zvaničnikom - rekao je Jovičić.

Obrad Kesić, politički analitičar iz Vašingtona, kaže da je iznenađen izborom Emanuela kao šefa Kabineta u Bijeloj kući, što se smatra jednim od najvažnijih mjesta u administraciji.

              Obrad Kesić      

- Zbog svakodnevnog kontakta i zbog mogućnosti da kontroliše pristup predsjedniku šef Kabineta uticaće dijelom na sprovođenje spoljne politike. Dobra vijest je da je otvoren prema srpskoj zajednici i što ima dobre kontakte sa srpskom zajednicom u Americi - naveo je Kesić.

Autor sjovicicslavuj | 7 Novembar, 2008 | read_nums (533)
VAŠINGTON, 07.11.2008

PRESS

Budući predsednik SAD Barak Obama postavio za šefa osoblja svoje rezidencije Rama Emanuela, člana srpskog kokusa u Kongresu

 
 
 

Novi šef osoblja Bele kuće, u službi budućeg predsednika SAD Baraka Obame, biće Ram Emanuel, član srpskog kokusa u američkom Kongresu. Emanuel će, kako javnost pretpostavlja, biti kontrateža potpredsedniku Obamine administracije, osvedočenom srbomrscu Džozefu Bajdenu.

Naime, budući šef osoblja rezidencije predsednika SAD je stari prijatelj Obame. On je nekada bio bankar, a ujedno je proračunati strateg koji ima iskustvo i u zakonodavnoj i u izvršnoj vlasti.

Ram Emanuel rođen je 29. novembra 1959. godine u Čikagu. Njegov otac je pedijatar, Jevrejin rođen u Jerusalimu, a majka Marta Smulević, tehničar na rendgenu.

Emanuel je postao demokratski član Kongresa 2003. godine, kad je predstavljao državu Ilinois. Bio je finansijski direktor predsedničke kampanje Bila Klintona 1992. godine, a kasnije i njegov savetnik. Najzaslužniji je za ulazak demokrata u Kongres 2006. godine, gde je njegova partija osvojila 30 mesta. Emanuel je sada četvrti demokrata po važnosti u Kongresu.

                            
                        

Od 2004. do 2007. godine Emanuel je bio potpredsednik srpskog kokusa, a sada je samo njegov član. Kongres mu je odao počast zbog pomoći pokojnom premijeru Srbije Zoranu Đinđiću u uspostavljanju demokratije u Srbiji.

- Kao ponosni član srpskog kokusa u Kongresu mogu da kažem da ću uvek težiti tome da uspostavim dobre odnose i izgradim čvrste veze sa Srbijom, kako bismo zajedno štitili ljude svih veroispovesti i etničkih pripadnosti - govorio je svojevremeno Emanuel.

                              

Guverner srpskog porijekla Rod Blagojević i kongresmen Ram Emanuel

Analitičari ocenjuju da izbor Emanuela za šefa osoblja Bele kuće ukazuje na to u kom pravcu razmišlja budući predsednik SAD.

Inače, Obama ima 75 dana, koliko mu je ostalo do inauguracije, da sastavi ostatak tima, da izabere ministre, savetnike i ostale zvaničnike. U pitanju su hiljade položaja ne samo u Beloj kući, nego i u svim vašingtonskim institucijama.

U medijima se već pominju neka imena kandidata za buduću administraciju.

Naime, za ministra finansija viđeni su bivši ljudi na toj funkciji Lorens Samers i Robert Rubin, koji su bili u Klintonovoj vladi. Zatim Timoti Gajtner, šef Federalnih rezervi u Njujorku, istakao se u aktuelnoj bankarskoj krizi. Kao kandidat za tu funkciju pominje se i bivši šef Centralne banke Pol Voker.

Za mesto ministra spoljnih poslova pominje se bivši predsednički kandidat Džon Keri, bivši ambasador u OUN Ričard Holbruk, kao i republikanski senatori Čak Hejgel i Ričard Lugar.

U ministarstvu odbrane SAD mogao bi da ostane sadašnji ministar Robert Gejts ili bi mogao da bude postavljen bivši ministar Kolin Pauel, ali mediji spekulišu i o postavljenju generala Veslija Klarka.

Kao savetnik za nacionalnu bezbednost viđena je Suzan Rajs, a u ministarstvu pravde bivši zamenik ministra Erik Holder ili Kas Sanstajn, profesor prava na Harvardu.

Ambasador u UN mogla bi da bude Karolina Kenedi, ćerka ubijenog predsednika Džona, koja je tokom predizborne kampanje uporedila Obamu sa svojim ocem.

_____________________________________________________________

Prijatelj Srba

Kongresmen iz Ilinoisa Ram Emanuel, kome je Obama već ponudio mesto šefa predsedničke administracije član je Srpskog kokusa u Kongresu od njegovog osnivanja.

Emanuel je sa republikancem Denom Bartonom kopredsedavajući kokusa osnovanog u septembru 2004. s ciljem da doprinese unapređenju odnosa Srbije i SAD.

 

                                

Šef Srpskog kokusa - kongresmen Den Barton i moja malenkost u američkom Kongresu

Emanuel je bio i predlagač više rezolucija o Srbiji, kao što su rezolucija kojom se odaje počast ubijenom premijeru Zoranu Đinđiću ili ona kojom se osuđuje nasilje na Kosovu. Ogromno iskustvo je stekao kao savetnik Klintona.

Emanuela (48) zovu Rambo zbog beskompromisnosti. Važi za centristički orijentisanog demokratu. Kažu da je vrlo vešt u vrbovanju donatora pa da čak ume da zapreti da će pocepati ček ako smatra da je suma sitna.

Tri godine radio je kao investicioni bankar u pauzi između Bele kuće i Kongresa i zaradio 16 miliona dolara. Emanuel je strasni ljubitelj knjiga, završio je baletsku školu, a u svoju biografiju upisao je i kratko volontiranje u izraelskoj vojnoj bazi tokom rata u Zalivu 1991. U mladosti je zbog inficirane posekotine izgubio polovinu srednjeg prsta na desnoj ruci.

 --------------------------------------------------

NAPOMENA: Izražavam svoje zadovoljstvo što sam imao priliku da se sretnem, da se lično upoznam i da razgovaram sa uvaženim kongresmenom Rama Emanuelom, kada sam, na njihov poziv, bio gost američkog Kongresa u Vašingtonu...

Ne znam, možda ne mora ništa značiti što će ovaj gospodin biti šef Obamine administracije, ali moram iznijeti lično uvjerenje da taj čovjek, jednostavno rečeno, odlično poznaje probleme srpskog naroda na Balkanu i da pokazuje velike simpatije i poštovanje prema Srbima....

Slavuj

Autor sjovicicslavuj | 6 Novembar, 2008 | read_nums (712)
 
Obama pobedio Mekejna i Ingliša
 
Autor: Dušanka Stanišić | 06.11.2008.
LINK - http://www.vesti.rs/izvor/Obama-pobedio-Mekejna-i-Inglisa.html
 
Obama pobedio Mekejna i Ingliša

SARAJEVO – Kandidat američkih demokrata Barak Obama ubedljivo je pobedio na izborima koji su organizovani u Sarajevu, a ize sebe ostavio supranike- republikanca Džona Mekejna i ambasadora SAD u BiH Čarlsa Ingliša. Ukratko, to je jedan od „opipljivih“ rezultata preksinoćnje „Izborne večeri“, hepeninga koji je u holu parlamenta BiH organizovala Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini.

Na listiću koji je podeljen prisutnima na „Izbornoj noći“ osim Obame i Mekejna, bio je, simbolično, i američki ambasador u BiH Čarls Ingliš, ali je osvojio - najmanje glasova.
„To je verovatno zato što sam platio piće“, prokomentarisao je Ingliš.

Inače, finale predsedničke trke u SAD u Sarajevu je praćeno na neuobičajen način. Američka ambasada je u zgradi Parlamentarne skupštine BiH priredila „Izbornu noć“, neformalno druženje predstavnika diplomatskog kora, političara, zvaničnika i državnih službenika BiH, predstavnika domaćih i stranih medija.

U potpuno opuštenoj atmosferi u kojoj je sve bilo u znaku crvene, bele i plave boje i uz zvuke orkestra američke mornarice, ali i jako policijsko obezbeđenje, praćeni su izveštaji CNN-a sve do ranih jutarnjih časova i objavljivanja nezvanične pobede demokrate Baraka Obame.
Američki ambasador u Sarajevu Čarls Ingliš koji je, kao što to i priliči domaćinu, prvi došao u zgradu parlamenta BiH, izrazio je uverenje da će „ovi izbori uneti novu dimenziju u američku politiku“.

„Ovaj dan označava početak kraja rasne i spolne isključivosti u procesu izbora lidera naše zemlje“, rekao je Ingliš, naglašavajući da će „prvi put u američkoj istoriji dugoj 50 godina biti izabran ili Afroamerikanac za predsednika ili žena za potpredsednika“. On je izrazio i uverenje da će nova američka administracija nastaviti sa doslednom politikom prema BiH, da će je „podržati na putu prema EU i NATO i to na principima Dejtonskog mirovnog sporazuma“.

Što se tiče domaćih političara, a prilično ih se mnogo odazvalo pozivu, oni su se i u „Izbornoj noći“ ponašali u već poznatom maniru. Naravno, svi su došli u svečanim odelima, mnogi sa svežim frizurama, ali i sa starim stavovima koje su rado ponavljali pred tv-kamerama. Tako je, recimo, predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić više puta ponovio da od „nove progresivne američke administracije očekuje da pomogne da se u BiH primeni međunarodno pravo i da ne dozvoli legalizaciju Miloševićevog projekta“.

Inače, Silajdžić je jedini član Predsedništva BiH koji je prisustvovao „Izbornoj noći“, a u jednom trenutku - što su i kamere lokalnih televizija zabeležile - prišao je i zagrlio  parlamentarca Slavka Jovičića Slavuja iz SNSD.

Ministar bezbednosti BiH Tarik Sadović, zaslepljen blještavilom reflektora i američkom koreografijom, iskoristio je priliku da jednom Kinezu ispriča vic o Crnogorcima, odnosno crnogorskoj delegaciji koja je posetila Kinu i kojoj je tamošnji predsednik, nakon što je čuo da Crnogoraca ima oko 700.000, rekao: „Zašto onda niste došli svi?“.

Primetno je bilo i druženje čelnika državnih bezbednosnih agencija, Tužilaštva BiH i entitetskih ministarstava unutršnjih poslova, što su neki šaljivo komentarisali kako „bezbednjaci žele da demantuju tvrdnje predsedavajućeg Saveta ministara BiH Nikole Špirića da među njima nema koordinacije“. Saglasno su kooordinirali uz čašicu.

Američka „Izborna noć“ se po mnogo čemu razlikovala od „fešti“ na koje su domaći političari navikli, između ostalog i po tome što se „skromno“ pilo, a još „skromnije“ jelo, sve „na čačkalicu“.

 

Milorad Dodik  „nezainteresovan“

Novinari su kuloarima komentarisali da „Izborna noć“ „nije zainteresovala“ i aktuelnog premijera RS Milorada Dodika i najviše predstavnike ovog entiteta u Predsedništvu i Savetu ministara BiH Nebojšu Radmanovića i Nikolu Špirića. Noć su ispod reflektora ipak proveli i brojni predstavnici iz RS, među kojima glavni revizor Boško Čeko, bivši premijer Dragan Mikerević...

Autor sjovicicslavuj | 5 Novembar, 2008 | read_nums (677)

                                        
САРАЈЕВО, 5. НОВЕМБРА (СРНА) - Предсједавајући Предсједништва БиХ Харис Силајџић оцијенио је да предсједнички избори у САД представљају прекретницу не само за ту земљу, него и за цијели свијет.

"Цијелом свијету је потребна прогресивна политика САД. Сви то очекујемо због тога што је свијет у економској и моралној кризи и прогресивна политика САД ће нам помоћи да изађемо из те кризе", рекао је Силајџић на "Изборној ноћи" у Сарајеву.

Он је поновио да од америчке администрације очекује да у БиХ примијени међународно право, указујући да се Радовану Караџићу у Хагу суди за геноцид.

Одговарајући на питање да ли је то позив на укидање Републике Српске, Силајџић је рекао да "признаје дејтонску РС, али не и ону која је настала кршењем тог споразума".

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић изјавио је Срни да о судбини РС неће одлучивати ни Силајџић, ни нова америчка администрација.

"О судбини РС, која је економски и политички стабилна, одлучиваће српски народ и тако ће бити и у наредном периоду", рекао је Јовичић. 

    My picture!

Kategorije

Arhiva