Slavko Jovičić -

Kriju hiljadu terorista

Autor sjovicicslavuj | 13 April, 2009 | read_nums (285)
  Dan & noć

  D. MAJSTOROVIĆ | 13.04.2009 

  Građane BiH neko gadno laže, a vrijeme će pokazati da li to rade međunarodne antiterorističke agencije i organizacije, koje tvrde da je BiH bezbjedno utočište za radikalne islamiste ili domaće službe, poznate po stalnim i glasnim negacijama svih mogućih upozorenja o postojanju veza sa ekstremnim grupacijama.

  Ovo je "Fokusu" rekao član Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije parlamenta BiH Slavko Jovičić, koji se osvrnuo na najnovije informacije OBA o bezbjednosnoj situaciji u BiH tokom prošle godine.

  Naime, federalni mediji objavili su da je u zvaničnoj informaciji Ministarstvo bezbjednosti BiH navelo podatke OBA o tome da u prošloj godini u BiH nije izvršeno nijedno krivično djelo koje bi se moglo smatrati međunarodnim terorizmom.

  - Prvo, takva informacija je čista glupost, jer ne može Ministarstvo bezbjednosti okvalifikovati neko krivično djelo kao međunarodni terorizam ili nešto drugo. To treba da rade pravosudni organi. S druge strane, ako i nije bilo terorističkih napada, znači li to da je BiH imuna na međunarodni terorizam - zapitao je Jovičić, te naglasio da upozorenja stranih obavještajnih službi govore nešto sasvim drugo.

  Teško je vjerovati da OBA i njen generalni direktor, Almir Džuvo, ne raspolažu podacima o terorističkim organizacijama, grupama i teroristima na teritoriju BiH, te o povezanim terorističkim entitetima na Kosovu, u Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori, te Albaniji, kategoričan je član Ekspertskog tima Jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Domagoj Margetić. On smatra da se očigledno radi o namjerno falsifikovanim podacima u izvještaju, čiju su izradu, po njemu, izgleda koordinisali Almir Džuvo i Tarik Sadović.

  - Prema najnovijim podacima obavještajne zajednice SAD, na teritoriji BiH djeluje više od 1.100 terorista, a BiH je i dalje na listi zemalja povezanih s terorizmom, i to prema izvještajima obavještajnih službi SAD iz marta 2009. godine. Isto tako, BiH je i u izvještajima Savjeta bezbjednosti UN identifikovana kao država na čijoj teritoriji djeluju terorističke organizacije i teroristi, te se BiH nalazi i na popisu zemalja povezanih s terorizmom. Taj popis, podsjetimo, ažuriraju antiteroristički eksperti Savjeta bezbjednosti UN - naveo je Margetić.

  U smislu terorističke prijetnje, upozorio je Margetić, BiH je danas u Evropi ono što je Iran u svom okruženju, a bezbjednosni sistem BiH ozbiljno je premrežen tom terorističkom mrežom i predstavlja dio problema, a nikako njegovo rješenje.

  Od Indije do Belgije

  Domagoj Margetić smatra da treba posebno napomenuti kako su nadležne službe u BiH propustile da u izvještaju pomenu podatke koje su dobili od zapadnih obavještajnih službi, a koji ukazuju kako je nedavni teroristički napad u Mumbaiju u Indiji dovoden u vezu sa terorističkom mrežom i njezinim pripadnicima u BiH, te kako je taj stravični teroristički čin najvjerovatnije koordinisan upravo s teritorije BiH iz jedne od terorističkih logističko-obavještajnih ćelija. Isti je slučaj, navodi Margetić, s nedavno uhapšenim teroristima u Belgiji i Francuskoj, od kojih su neki bili direktno povezani s terorističkom mrežom u BiH.

  __________________________________________
   

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva