Slavko Jovičić -

SRBIMA 1.118 GODINA ROBIJE!

Autor sjovicicslavuj | 24 April, 2009 | read_nums (499)

  SARAJEVO, 24.04.2009. 

      

  Sud BiH za pet godina postojanja zbog ratnih zločina 50 Srba osudio na 1.118 godina zatvora, dok su Hrvati dobili 146, a Bošnjaci samo 41 godinu robije

   Zgrada Suda i Tužilaštva BiH, bivši logor
   

    DVOSTRUKI ARŠINI... Sud Bosne i Hercegovine u Sarajevu

  Sud Bosne i Hercegovine pedesetak Srba osudio je na čak 1.118 godina robije! Istovremeno, pripadnici hrvatskog naroda osuđeni su na 146, a Bošnjaci su dobili ukupno 41 godinu zatvora!

  Podatke o skandaloznom aršinu prilikom presuđivanja u Sudu BiH prikupio je Savez logoraša RS, čiji predsednik Branislav Dukić kaže da pomenute brojke na najubedljiviji način potvrđuju tezu da je Sud BiH „orijentisan antisrpski".

  - Cifre pokazuju da su Srbi, prosečno, dobijali po 22 godine robije. Za to vreme, Bošnjaci se ili zaobilaze ili se presuđuje nekim beznačajnim likovima.

   PLOČKINIĆ: AID SNIMA SUĐENJA!
   

  Predsednik nevladine organizacije „Kroacija libertas" Leo Pločkinić tvrdi da je ta organizacija analizirala nacionalnu strukturu u Sudu BiH i došla do podatka da su 90 odsto zaposlenih u Sudu BiH Bošnjaci.

  - Očigledno je da je to sud koji sudi samo Srbima i Hrvatima. Postoji mnoštvo problema u funkcionisanju te institucije, počev od onog da taj sud retroaktivno primenjuje Krivični zakon BiH. Ali, u Sudu BiH imamo mnogo veći problem. Naime, došli smo do podataka da sve procese u sudnicama snima firma na čijem je čelu jedan od bivših visokih funkcionera AID-a! Neko treba da odgovori na pitanje zašto je to tako - kaže Pločkinić.

  Nalogodavce i izvršioce stravičnih zločina nad Srbima niko ne procesuira, pa se oni i dalje slobodno šetaju, zaštićeni od krivičnog gonjenja. Za ovakvo stanje krive su i strane sudije i tužioci. Ipak, najčešći problem je tome što je Sud BiH, u suštini, politički sud, čija je jedina funkcija da osudi što više Srba, kako bi se oni prikazali jedinim lošim momcima i krivcima za rat! Tako dolazimo da priče da su Srbi u Sudu BiH dobili više od hiljadu godina! Pa, ni Haški tribunal nije bio toliko antisrpski nastrojen, iako je sudio „krupnim ribama" - ističe Dukić.

  Podsećamo, Press RS je pre šest meseci pisao o poraznoj statistici Haškoj tribunala, prema kojoj je, od ukupno 1.000 godina robije, koliko je taj sud do sada izrekao optuženima, više od 700 izrečeno pripadnicima srpskog naroda. Srbi su u Hagu kažnjeni trostruko više nego Bošnjaci, Hrvati i Albanci zajedno.

  Međutim, praksa Suda BiH, očigledno, pokazuje zašto je Hag optuženima za ratne zločine kudikamo prihvatljiviji od sarajevskog pravosuđa, koji za ista dela izriče veće kazne od Haškog tribunala.

  Ugledni banjalučki advokat Nebojša Pantić, koji zastupa neke od optuženih za ratne zločine, tvrdi da suština problema nije u kaznenoj politici Suda BiH, već u načinu na koji radi Tužilaštvo BiH, koje sastavlja i podiže optužnice.

  - Pozicija Suda BiH je tu jasna i oni sude prema optužnicama koje dolaze iz tužilaštva! Brojke o kojima je reč govore o obimu optužnica protiv pripadnika različitih naroda. Ako su Srbi dobili toliko godina zatvora, onda je jasno da je Tužilaštvo podiglo mnogo više optužnica protiv pripadnika jednog nego protiv pripadnika druga dva naroda. Zato sam uveren da ovu statistiku treba posmatrati kroz prizmu onoga što radi tužilaštvo - ističe Pantić.

  ______________________________________________

  fakti

  * Sud BiH je osnovan 2003. godine

  * Najveću kaznu za ratni zločin dobio je Srbin Gojko Janković, koji je osuđen na 34 godine zatvora

  * Prema nepotvrđenim informacijama, u BiH se za ratni zločin, u različitim fazama na svim sudskim nivoima, sudski goni oko 12.000 ljudi.

  * Računajući presude Haškog suda, Srbi iz BiH do sada dobili oko dva milenijuma robije.

  ____________________________________________________________

   Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Slavko Jovičić Slavuj kaže da je odavno jasno da je Sud BiH, u stvari, „mali Hag". On kaže da je jasno da Srbi pravdu u tom sudu ne mogu da očekuju.

  Slavko Jovičić Slavuj

  - Politika ne bi smela da se meša u rad pravosuđa, jer bi ono trebalo da bude nezavisno! Ali, Sud BiH nije nezavisan. I što je najgore, zavisi od raznih lopova i hohštaplera! Ipak, to nikoga ne brine, ali ako se neki političar oglasi o radu pravosudnih institucija, odmah se napada da ugrožava njihovu nezavisnost! Međutim, niko ne razmišlja o ogorčenju i razočaranju koje ljudi u RS osećaju prema tim institucijama. Reč je o biračima i normalno je da oni svoje nezadovoljstvo iskazuju prema nama, jer su nas i birali. Zato mi moramo da se oglašavamo - kaže Jovičić.

  On tvrdi da je Sud BiH klasičan dokaz da reforma pravosudnog sistema u BiH nije uspela i da selektivni pristup suda vodi Bosnu u još veće podele.

  - Nije mi jasno kako niko iz Tužilaštva BiH ne može reći da je, ako ništa drugo, bar pokušao da otvori neki predmet vezan za zločine nad Srbima. Ali ne, nailazimo samo na ćutanje. Nema nikakve dileme da je u pitanju strategija da svi svedoci stravičnih zločina nad Srbima pomru i da onda više niko ne može da govori o onome što se događalo - ubeđen je Jovičić, koji je ceo rat proveo u zloglasnom logoru „Silos" u Tarčinu kod Sarajeva.

  Ž. MARKOVIĆ


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva