Slavko Jovičić -

Neće himnu bez mora

Autor sjovicicslavuj | 19 April, 2009 | read_nums (620)

   

                          

    
   

  SARAJEVO - Članovi Vijeća ministara BiH jučer se nisu izjasnili o predloženom tekstu himne BiH. Umjesto toga, našli su za potrebno da na «stručnoj» glazbenoj i literalnoj razini raspravljaju i proslijede određene sugestije Povjerenstvu za izbor teksta himne i dvojici autora - Benjaminu Isoviću i Dušanu Šestiću.

  Kako saznaje San, jedna od sugestija je da se u tekstu ne spominju pojedinačno riječi Bosna i Hercegovina, već da se naziv države kroz cijeli tekst piše «punim imenom i prezimenom»!?

  Pojedinci su imali primjedbu i na nespominjanje mora u tekstu himne, ”koje bi se moglo uklopiti u tekst nakon dijela u kojem se pjeva o planinama”. Jedna od ”stručnih” sugestija je čak i ta da se uradi korekcija same skladbe himne, ”jer je napravljena kad nije bilo nikakvog teksta, pa je sad teško predloženi tekst uklapati u već postojeću instrumentalnu podlogu”.

  - Da ne bismo kršili autorska prava, očekujemo da će se autori izjasniti o ovim prijedlozima i da će Vijeće ministara BiH vrlo brzo biti u prilici da se izjasni o tekstu zakona himne - kazao je nakon jučerašnje sjednice Nikola Špirić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, napomenuvši da on osobno nije imao primjedbi.


  - Teško je išta reći dok se ne dobije službeni zaključak Vijeća ministara, ali meni ovo izgleda kao ponovno vraćanje na početak procedure. I ovaj tekst koji je predložen, treba da se zna, pretrpio je ogromne promjene u odnosu na dva autorska teksta Isovića i Šestića. Skladba himne je usvojena prije deset godina, a bilo kakve izmjene bez suglasnosti Povjerenstva i autora je nemoguće. Mislim da mi nemamo nekog međuprostora za intervencije, kazao je za San  Slavko Jovičić, jedan od članova Povjerenstva, podsjetivši da je od početka isticao ”teškoću u izboru teksta koji će biti zadovoljavajući i za Hrvate i za Srbe i Bošnjake u BiH”.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva