Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 8 Avgust, 2008 | read_nums (710)

Глас Српске - дневне новине

 

Autor: Жељка Добрић

СAРAЈЕВО - Српски представници у Парламенту БиХ неће дозволити да у пропали пројекат заједничке корпорације буде увучена и Радио-телевизија Републике Српске.

Ово је за “Глас Српске ” изјавио посланик Представничког дома Парламента БиХ Славко Јовичић и додао да га  не интересују најављени штрајкови радника БХРТ-а и РТВ ФБиХ, јер те медијске куће не требају Републици Српској.

- Када смо први пут на дневном реду имали стање у јавним емитерима, рекао сам да нема корпорације на нивоу БиХ док се не ријеши финансијска ситуација у БХРТ-у и РТВ ФБиХ - рекао је Јовичић.

Он је истакао да од 25.000.000 марака дуга који је БХРТ направио, није наплативо приближно 20.000.000 марака.

- Парламент БиХ је обавезао ову медијску кућу да нам до краја мјесеца достави план изласка из дубиозе у коју су запали - рекао је Јовичић.

Посланик у Представничком дому Парламента БиХ Сњежана Раилић рјешење проблема види у смјени руководства БХРТ-а или стечају.

- Није проблем у томе што нико не може да смијени менаyмент БХРТ-а већ што не постоји политичка воља за то. Разлога има довољно, с обзиром на негативне ревизорске извјештаје и најављени штрајк радника - рекла је Раилићева.

Она је истакла да ће у септембру посланици у Парламенту БиХ покренути измјене и допуне закона које се односе на оснивање коорпорације и услова под којима ове двије медијске куће уопште могу да уђу у коорпоацију.

Члан Управног одбора БХРТ-а Марија Путица сматра “оправданим и нужним” најављени штрајк Синдиката запослених Јавног радио-телевизијског система БиХ све док не смијене менаџмент БХРТ-а и РТВФБиХ.

- Чињеница је да генерални директор БХРТ-а Мехмед Aговић не може, не зна и неће да се носи са тако сложеним обимом послова као што је у БХРТ-у - рекла је Путица.

Предсједник УО БХРТ-а Никола Деретић раније је изјавио да или ће Управни одбор смијенити менаyмент БХРТ-а или ће Парламент БиХ смијенити Управни одбор”.

 Плата директора

Сњежана Раилић подсјећа да су посланици Парламента БиХ на једном од засједања затражили информацију колика су примања менаyмента БХРТ-а, али да директор није желио да одговори.

Sarajevo

Славко Јовичић тврди да, према незваничним информацијама, плата директора БХРТ-а износи више од 9.000 марака.

Autor sjovicicslavuj | 7 Avgust, 2008 | read_nums (729)
 
 БИЈЕЉИНА, (СРНА) - Предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић "потпуно изгубио компас" и да више не може да рачуна на подршку српског народа и јавности у РС.

Реагујући на Комшићеву честитку руководству Хрватске поводом годишњице акција "Олуја", Додик је рекао да хрватски члан Предсједништва БиХ поново призива понижавање српског народа.

"Комшић је још једном показао да не може да буде члан Предсједништва БиХ и да представља све њене грађане. Његова изјава довољно говори о њему и о његовим `добрим` намјерама према Србима у БиХ и онима који су под `Олујом` као начином етничког чишћења побјегли у РС и постали њени грађани", нагласио је Додик у изави за "Прес РС".

Он је оцијенио да је Комшић сада отворено показао како гледа на етничко чишћење Срба из Хрватске.

"Он /Комшић/ покушава да пригрне вео мултиетничара, али само онда када то њему одговара, а не и када су у питању права грађана РС", рекао је Додик.

Хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић упутио је јуче честитку предсједнику Хрватске Стјепану Месићу и премијеру Иви Санадеру, као и свим грађанима Хрватске поводом Дана побједе и домовинске захвалности Хрватске.

Komšić i Mesić

"Посебно ми је задовољство и част да Вама и грађанима Хрватске упутим искрене честитке поводом Дана побједе и домовинске захвалности који се обиљежава на дан највеће хрватске војне побједе у Домовинском рату којом приликом сте на најбољи начин показали да побједа не значи и понижење побијеђеног", наводи се у Комшићевој честитки.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић оцијенио је да изјава члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића да је акција хрватске војске "Олуја" "највећа хрватска побједа у којој ни поражени нису били понижени" неће помоћи ни Хрватској, а поготово не грађанима БиХ.

Никола Шпирић

Шпирић је поновио да сви осумњичени треба да одговарају за злочине који им се стављају на терет, па и војни и политички представници Хрватске.

"Процеси који се воде у Хагу против хрватских генерала због злочина почињених у `Олуји` и докази које износи тужилаштво показују да би и Хрватска требало другачије да гледа на ту `побједу`", рекао је Шпирић за бањалучки "Прес РС", коментаришући Комшићеву честитку руководству Хрватске поводом годишњице акција "Олуја".

Предсједник Српске демократске странке Младен Босић оцијенио је да је члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић честитком руководству Хрватске поводом годишњице акција "Олуја" још једном показао "патолошку мржњу према српском народу коју је до сада неуспјешно покушавао да прикрије".

"Очигледно је да му је као носиоцу `златног љиљана` жао што пројекат етничког чишћења српског народа из Хрватске није проведен и у БиХ. Комшић у тандему са Харисом Силајџићем чини све да се српски народ не осјећа нимало лагодно у БиХ", рекао је Босић.

Посланик СНСД-а у парламенту БиХ Славко Јовичић тврди да Комшић "наставља политику Фрање Туђмана и да у јавним наступима, иако се декларише као заговорник идеје `мултинационалне идиле`, жели да буде већи католик од папе".

Јовичић додаје:

"Изгледа да и само име хрватског члана Предсједништва БиХ показује да он има много жеља које нису испуњене. Једна од њих је сигурно и играње са судбином српског народа. Комшић се није довољно изиграо када је био мали, али ту му не могу помоћи! Срби никада неће дозволити да се људи као што је Комшић играју са њиховом судбином" - каже за "Пресс" Јовичић

 Огласио се и Савез логораша Републике Српске који у свом саопштењу истиче:           

 "Комшић је тиме дефинитивно показао да од његовог дјеловања у Предсједништву БиХ треба да страхују сви који се залажу за помирење и изградњу међусобоног повјерења у БиХ", сматрају логораши РС.

                      Željko Komšić

Савез логораша РС оцјењује да је овај скандал само један у жалосном низу Комшићевих "србомрзачких наступа" и да је сасвим јасно да он своје "нечасне и опасне говоре мржње предузима без страха од било каквих санкција".  


Autor sjovicicslavuj | 6 Avgust, 2008 | read_nums (749)

 
 PIŠE: Slavko Jovičić Slavuj

 
          Danima, mjesecima, pa i godinama, evo, naravno, samo putem medija slušam istu priču, iste zahtjeve, nesuvisla obraćanja i dodatno sludjivanje javnosti...

 

O čemu se, zapravo, radi?

 

Opozicioni lideri, predstavnici mnogih udruženja, kao i raznih NVO, i ko zna ko sve ne, od nas izabranih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH -  traže da uradimo trista čuda!? Od nas se zahtjeva da pokrenemo ovu ili onu inicijativu, da tražimo ovo ili ono, da se zalažimo za ovo ili ono, da ne dozvolimo ovo ili ono!? Da ne prenesemo ovu ili onu nadležnost sa Republike Srpske na nivo BiH...itd., itd...

 

E sad,  šta je ovo ili ono? Baš ništa, ali i sve. Skoro će druga godina mog mandata kao poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH i moram  jasno da kažem da nikada, ama baš nikada do sad, ni od jednog opozicionara, niti od bilo koga drugog nisam dobio nikakav papir, odnosno zahtjev u kojem bi oni iskazali šta to traže od nas političara koji smo na privremenom radu u Sarajevu.

 

Da budem konkretan – sve one  koji bilo šta traže od mene  (nas), evo, javno pitam jesu li mi bilo kad  dostavili bilo kakav zahtjev da barem, ako ništa drugo, znam šta to traže od mene, odnosno od  nas? Tako bi i mi znali šta to oni traže,  ali bi, takodje, i oni znali šta i mi bez njih tražimo i šta to radimo na svojim funkcijama i pozicijama. Dvostrana komunikacija bi mnogo toga razjasnila, ako je opoziconim stranačkim  funkcionerima uopšte bilo šta moguće objasniti, jer oni ne žele nikakvu komunikaciju sa nama iz vladajućih struktura.

 

Slušam prije nekoliko dana obraćanje načelnika, povodom dana opštine Sokolac, koji kaže da je u toku četverogodišnjeg mandata njegov najveći  uspjeh skidanje sankcija toj opštini. Bilo bi to za pohvaliti da je to potpuna istina. Ali nije. Naravno da načelnik ne zna da smo eto i mi, dakle mnogi od nas političara u zajedničkim organima, dane i dane proveli u razgovorima sa mnogim ambasadorima i drugim diplomatama i da smo tražili ukidanje tih famoznih sankcija, ne zbog načelnika, već zbog gradjana koji su ni krivi ni dužni ispaštali ranije  pogrešne odluke upravo odgovornih lica koji su godinama na vlasti u tim opštinama.

 

Dakle, to reče načelnik opštine Sokolac i ostade živ, hvala bogu. Ni riječ čovek ne reče da i neki drugi imaju bar mrvicu zasluga za skidanje sankcija, ne samo Sokocu, već i Palama, Han Pijesku i Bijeljini. Naravno da načelnik ne zna i za, evo, recimo i moj skromni doprinos u celoj ovoj priči i to i ne čudi, jer iz moje barem izborne jedinice od Zvornika do Trebinja, nikada nijedan načelnik, nijedna NVO, nijedana druga organizacija - nikada me nisu pozvali na bilo kakav sastanak!? O svečanostima da i ne govorim. Čast izuzecima i mojoj domicilnoj opštini Pale.

 

Nikada nisam tražio da me bilo ko voli  ako to on ne želi, ali bar svi mi u organima vlasti zaslužujemo,  pored ponekad i neopravdanih, ali i opravdanih prijekora i raznih laži, bar po nekad i dozu poštovanja i  uvažavanja. Jer, nas je izabrao narod, ali možda to nije, kako oni misle, birao nas „njihov narod" i onda je i razumljivo da svi nesporazumi počinju odatle. Nisam ovo rekao ja, ali jeste Ajnštajn: „ Samo su dvije stvari beskonačne – svemir i ljudska glupost"!

 

Zato, sve vas molim kažite šta tražite od mene (nas)!? Samo nemojte da mi sad fakturišete bezbroj stvari, jer su blizu izbori i nije dobro da to koristite za lične promocije, jer svaki glas je važan, mislim na birače, a ne na glas bukadžija i onih kritizera kojima je za sve kriva postojeća vlast, pa onda Milorad Dodik i naravno, najpopularnija, nauticajnija i najradnija SNSD stranka.

No, narod najbolje zna ko šta radi, pa će i na izborima da ga kazni ili da ga nagradi!?
                      
NAPOMENA: Tekst je objavljen kao autorova kolumna u dnevnim novinama "Fokus".
 

Autor sjovicicslavuj | 5 Avgust, 2008 | read_nums (980)

  Ministarstvo unutrašnjih poslova RS tokom prošle godine podnijelo je okružnim tužilaštvima u RS i Tužilaštvu BiH veći broj izvještaja i dopuna izvještaja o počinjenim krivičnim djelima ratnog zločina nad licima srpske nacionalnosti tokom proteklog rata, ali ni po jednom od tih predmeta do sada nije podignuta optužnica, pišu "Nezavisne novine".

 

"Nezavisnim novinama" potvrđeno je u okružnim tužilaštvima u Istočnom Sarajevu, Doboju, Banjaluci i Bijeljini da su svi predmeti ratnih zločina dobijeni od centara javne bezbjednosti MUP-a RS proslijeđeni tokom prošle godine Tužilaštvu BiH, u čijoj su nadležnosti i danas.

Iako su "Nezavisne" od Tužilaštva BiH za više od 20 predmeta zatražile podatke o fazi u kojoj se nalaze, odnosno podatke o tome da li su neki od predmeta procesuirani, da li su u toku provjere ili su neki od njih odbačeni, konkretan odgovor nije dobijen.

"Svi izvještaji o počinjenom krivičnom djelu koje je primilo Tužilaštvo BiH dati su u rad tužiocima koji su nadležni za određeno geografsko područje na kojem je zločin počinjen. Po svim tim predmetima tužioci rade, a radi neometane istrage, te u skladu sa zaključcima kolegijuma tužilaca, koji se bave procesuiranjem ratnih zločina, više detalja nije moguće dati javnosti dok je predmet u fazi istrage", navedeno je u odgovoru Tužilaštva BiH "Nezavisnim novinama" dostavljenom još početkom februara 2006. godine godine.

Banjalučki dnevnik podsjeća da za najveći broj predmeta, pogotovo onih koji se odnose na stradanje srpskih civila i vojnika na području Sarajeva u periodu od 1992. do 1995. godine, postoje iscrpno dokumentovani podaci.

U dokumentaciji, koja je u posjedu "Nezavisnih", za veliki broj konkretnih slučajeva zločina na području Sarajeva, sa kojima je javnost upoznata već godinama, navode se imena žrtava, počinilaca, nalogodavaca i organizatora, kao i opisi događaja o kojima svjedoče preživjeli, očevidci i rodbina.

Prema ovim dokumentima, CJB Istočno Sarajevo je još u maju prošle godine Okružnom tužilaštvu u tom gradu podnio izvještaj o počinjenom krivičnom djelu zločina protiv ratnih zarobljenika počinjenog nad osam pripadnika JNA koji su 22. aprila 1992. godine, nakon kvara na transporteru zarobljeni, a potom ubijeni na lokalitetu Veliki park u sarajevskom naselju Dobrinja.

"Prema toj dokumentaciji pripadnici Armije Republike BiH su ubili rezerviste JNA Milivoja Lalovića (1951), Đorđa Bjelicu (1970), Dragomira Đerića (1943), Vlajka Golubovića (1970), Nedeljka Vujičića (1969), Zorana Markovića (1957), Miladina Vukmanovića (1957) i Stevana Đokanovića (1952)", ističe se u tekstu.

Izvještaj po ovom predmetu je podnesen protiv 13 lica, a tokom 2005. godine dostavljen je Tužilaštvu BiH. Šest lica među kojima su najviši zvaničnici Ministarstva odbrane i MUP-a RBiH sumnjiči se da su po principu nadređenosti odgovorni za izvršenje djela, dok se sedam lica sumnjiči da su protivpravno zarobili, a po tom i ubili pripadnike JNA.

Svi oni terete se za krivična djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, organizovnje grupe ljudi i podstrekavanje na činjenje genocida, zločina protiv čovječnosti i protivpravnog ubijanja i ranjavanja neprijatelja.

Okružnom tužilaštvu Istočno Sarajevo u aprilu prošle godine podnesen je i Izvještaj kao dopuna krivične prijave iz 1996. godine protiv 15 lica koja se terete za zločine počinjene nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici.

I ovaj predmet dostavljen je tokom 2005. godine Tužilaštvu BiH.

Tužilaštvu BiH u prošloj godini dostavljen je i predmet po osnovu zločina počinjenih nad licima srpske nacionalnosti u vojnom zatvoru kasarne JNA "Viktor Bubanj", a u izvještaju CJB Istočno Sarajevo tereti 38 lica.

Svjedočenja preživjelih logoraša, navedena u izvještaju, govore da je odvođenje u taj vojni objekat započeto još u junu 1992. godine, ali tek kada bi odvedena lica preživjela zlostavljanja i mučenja u nekom od pritvora jedinica Oružanih snaga RBiH.

Logoraši su premlaćivani gumenim palicama, drvenim motkama, kundacima od oružja, rukama, nogama i višežilnim elektro kablovima.

Premlaćivani su po svim dijelovima tijela, a tijela su im po tom stavljana u neprirodne položaje zbog čega su doživljavali posebno tešku fizičku bol, te mnogi torture nisu preživjeli.

Žene su u zatvoru "Viktor Bubanj", osim tuče, silovanja i psihičkog zlostavljanja, doživljavale i razna ponižavanja bez obzira na dob, mentalnu i fizičku sposobnost.

Za zločine počinjene nad licima srpske nacionalnosti u opštini Hadžići CJB Istočno Sarajevo podnio je u septembru prošle godine Okružnom tužilaštvu u tom gradu izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv 415 identifikovanih i 70 neidentifikovanih lica, koja se sumnjiče da su počinili jedno ili više krivičnih djela ratnog zločina. Taj izvještaj proslijeđen je takođe Tužilaštvu BiH.

Prema navodima istrage, ustanovljeno je da su pripadnici oružanih snaga RBiH 11. maja 1992. godine na području opštine Hadžići započeli organizovane i masovne napade kako bi zauzeli objekte JNA, kasarne "Krupa" i "Žunovnica".

Istovremeno su provođene opsežne i planski organizovane represivne mjere prema civilnom srpskom stanovništvu, čiji je cilj bilo etničko čišćenje teritorije opštine Hadžići.

Provođena su masovna hapšenja i zatvaranja Srba u tri koncentraciona logora u Tarčinu, Pazariću i Zoviku, pljačka pokretne i uništavanje nepokretne imovine u vlasništvu Srba, te izolacija, uskraćivanje snabdijevanja hranom, fizička zlostavljanja, silovanja i zastrašivanja preostalog srpskog stanovništva.

Prema nalazima istrage, više od 1 000 lica srpske nacionalnosti našlo se u izolaciji, u takozvanom kućnom pritvoru, što je rezultiralo njihovim postepenim napuštanjem područja Tarčina i Pazarića.

Kroz logore "Silos" u Tarčinu, "Krupanjska rijeka" u Zoviku i Osnovna škola "9. maj" u Pazariću, prema nalazima istrage, prošla su 784 lica srpske nacionalnosti.

Najzloglasniji koncentracioni logor smrti koji su osnovali i držali Muslimani - "Silos"

Logor u Pazariću postojao je nešto više od dva mjeseca, dok su mnogi Srbi u logorima "Silos" i "Krupanjska rijeka" bili zatvoreni i po četiri godine, bez ikakve optužnice, suđenja ili bilo kakvog pisanog traga o njihovom zatočenju.

Navodi se da je zbog nečovječnog postupanja, mučenja i izgladnjivanja, ubijeno, umrlo ili nestalo 39 lica, dok više stotina lica, koja su preživjela torture u ovim logorima, trpi trajne fizičke i psihičke posljedice.

Policija iz Istočnog Sarajeva u junu 2005. godine, tužiocima je podnijela izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv 41 lica koja se terete za zločine počinjene u objektu Centralnog zatvora u Sarajevu.

I ovaj predmet proslijeđen je Tužilaštvu BiH gdje se i danas nalazi.

Sva prijavljena lica sumnjiče da su počinila više krivičnih djela protiv čovječnosti, čineći progone, ubistva, pojedinačna i masovna hapšenja, uz primjenu teškog nasilja, fizička i psihička mučenja i zlostavljanja nad licima lišenim slobode na svirep način.

Terete se i za silovanja i seksualna zlostavljanja žena srpske nacionalnosti uz prijetnju primjene sile i na ponižavajući način, iznuđivanje iskaza teškim fizičkim i psihičkim mučenjima i zlostavljanjima, teška kršenja ljudskih i građanskih prava i druga nečovječna postupanja.

U izvještaju CJB Istočno Sarajevo navodi se više od 50 imena žrtava.

Za zločine počinjene nad građanima srpske nacionalnosti u sarajevskim naseljima Gornji i Donji Pofalići i Velešići CJB Istočno Sarajevo je u junu 2005. godine Okružnom tužilaštvu u tom gradu podnio dopunu izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv 25 lica, a predmet je tokom prošle godine dostavljen Tužilaštvu BiH.

Tokom 2005. godine Tužilaštvu BiH dostavljen je i izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv 11 lica koja se terete za zločin počinjen 28. decembra 1992. godine u selu Donja Bioča, opština Ilijaš, kada je ubijeno troje civila, među kojima i djevojčica od devet godina koju su pripadnici 2. bataljona Sedme muslimanske brigade Armije RBiH prethodno silovali.

Četiri pripadnika Armije BiH CJB Istočno Sarajevo tereti za zločin počinjen u selu Bokšići, opština Ilijaš, kada su prema istrazi ubili dvoje civila.

Izvještaj je u junu 2005. godine dostavljen Okružnom tužilaštvu Istočno Sarajevo odakle je proslijeđen Tužilaštvu BiH.

U izvještaju se navodi da su dvojica prijeratnih komšija zajedno sa dvojicom nepoznatih pripadnika Armije BiH 29. decembra 1992. godine u prijepodnevnim satima upali u selo Bokšići i ispred kuće Rastka Košarca nakon čega su otvorili vatru na njegovu majku Ljubu Košarac, koju su smrtonosnim hicima pogodili u leđa.

Potom su upali i u kuću i pucali Rastku u stomak i u sljepoočnicu.

Sud i tužilaštvo BiH

Pored pomenutih predmeta, Tužilaštvu BiH centri javne bezbjednosti i okružna tužilaštva iz RS dostavili su i druge brojne predmete koji se odnose na ratne zločine počinjene nad građanima srpske nacionalnosti, ali ni po izvještajima o počinjenom krivičnom djelu, koji se odnose na zločine sa područja Bugojna, Bihaća, Milića, Tešnja, kao i na zločine pripadnika jedinice "El mudžahidin", optužnice još nisu podignute.

Priredio: Slavko Jovičić Slavuj

Autor sjovicicslavuj | 29 Jul, 2008 | read_nums (734)

Дневне новине - ФОКУС

Посланик у Парламентарној скупштини БиХ Славко Јовичић изјавио је да је у интересу БиХ  да државно тужилаштво у што краћем року мора да почне с процесуирањем свих који су нелегално током рата и послије њега издавали пасоше страним плаћеницима и терористима који су, бјежећи од закона у својим државама, нашли добро уточиште у БиХ.

Суд и тужилаштво БиХ

- Због чињенице да и 12 година од потписивања Дејтонског споразума овдје још увијек бораве муџахедини и бројни припадници терористичких организација БиХ је од бројних међународних организација, пa и држава проглашена као подручје високог ризика - рекао је Јовичић.

Он је рекао да су Алија Изетбеговић и његова елита током рата муџахедине који су пустили коријене Ал Каиде у БиХ дочекивали раширених руку, а да би данас његови сљедбеници хтјели да их се отарасе, али не знају како.

Муџахедини на протесту због најаве протеривања из БиХ

Јовичић каже да је првенствено потребно утврдити ко се од натурализованих налази на подручју БиХ, а ко с пасошем БиХ по Европи и свијету сије страх и представља потенцијалну опасност. Он је оцијенио да ће до краја године бити отворени многи предмети против Бошњака за почињене злочине на подручју Сарајева, региона Тузле, Мостара, Коњица, централне Босне, од којих се бројни односе и на злочине муџахедина

- На ред су дошли и Бошњаци и Хрвати који су начинили злочине над Србима међу којима је и Илија Јуришић, некадашњи предсједавајући Општинског вијећа Тузла.
Коментаришући најаву протеста ветерана рата из Тузланског кантона пред зградом Савјета министара БиХ и захтјев за смјеном минитара Свена Алкалаја и Барише Чолака уколико Јуришић не буде пуштен из Београдског притвора након 11. августа, Јовичић је рекао да овакви поступци представљају директан притисак на тужилаштва и судове, који морају да очувају своју независност.

Јовичић истиче да се тужилаштву и суду мора дати подршка не само када је у питању Јуришић већ комплетна тузланска ратна елита, како би се овај предмет довео до краја.

Он је нагласио да стратегија бошњачке стране и свих политичких представника из највиших структура власти јесте то да усложне ситуацију у БиХ и да на тај начин окрену точак историје да својом истином покажу да су они били невини.

Ветерани под контролом Силајџића

Силајџић и реис Церић


"Зелене беретке", "Патриотску лигу" и друга разна удржења формирале су политичке елите из Сарајева, које су биле први ембрион за избијање рата и чији су припадници извршили небројене злочине против Срба, каже Јовичић.

Он додаје да удружења бошњачких ратних ветерана не контролише сам Силајџић, који тренутно има најбољу позицију и могућност да се појављује у медијима, јер готово сви сарајевски лидери имају Силајџићеву перцепцију.

- Нема разлике између Силајџића и Лагумџије, Мире Лазовића, Мирка Пејановића, Сејфудина Токића, који гледају како би једностраним приступом пребацили одговорност на РС, закључио је Јовичић.

Autor sjovicicslavuj | 28 Jul, 2008 | read_nums (690)

SARAJEVO, 28.07.2008

BOSANCI MANJINA U BOSNI?!

Parlament Bosne i Hercegovine usvajanjem Zakona o zaštiti prava nacionalnih manjina Bosance svrstao u nacionalne manjine samo da bi Srbima oduzeo procenat učešća u organima BiH i FBiH, tvrde srpski političari

 
 

NASTAVLJA PRAKSU IZIGRAVANJA SRBA...

Parlament FBiH

Parlament Federacije BiH prošle sedmice usvojio je Zakon o zaštiti prava nacionalnih manjina u ovom entitetu, koji, iako to nigde konkretno nije navedeno, u red manjina u BiH svrstava i one građane koji se izjašnjavaju kao Bosanci!

 
 

Jovičić: Srbi u FBiH su nacionalna manjina!

Slavko Jovičić ističe da srpski narod u BiH apsolutno ne interesuje kako će se drugi narodi zvati, ali da procenat njegovog učešća koji je zagarantovan u zajedničkim organima ne sme da bude ugrožen.

- Srbima pripada 32,4 odsto pozicija u zajedničkim institucijama i to je ono što ćemo uzeti, a kako će ostatak biti raspodeljen nimalo nas ne zanima. Nećemo dozvoliti da bilo ko, pa ni novopečena bosanska nacionalna manjina, uzme ono što pripada Srbima. Zaista, ta priča oko Bosanaca postaje pomalo smešna i potpuno bespredmetna, a ono što svakako treba da nas brine i što me čini žalosnim je još jedna nacionalna manjina u FBiH, a to su Srbi! Toliko su marginalizovani da se slobodno mogu proglasiti manjinom! - kaže Jovičić.

Naime, u tom zakonu stoji da su nacionalne manjine deo naroda državljana FBiH, odnosno BiH, koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici nijednog od tri konstitutivna naroda, a sačinjavaju ih ljudi istog ili sličnog etničkog porekla, tradicije, običaja, verovanja, jezika, kulture i duhovnosti...

Na prvi pogled ovaj zakon izgleda u suprotnosti sa nastojanjima bošnjačkih verskih i političkih zvaničnika, koji ne odustaju od stvaranja bosanske nacije, odnosno preimenovanja konstitutivnih Srba, Hrvata i Bošnjaka u Bosance, ali politički zvaničnici u Republici Srpskoj tvrde da je reč o zamci u koju Srbi neće upasti.

Slavko Jovičić Slavuj, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, kaže za Press RS da se na ovaj način nastavlja praksa izigravanja Srba, pa i Hrvata u FBiH.

- O tome već dovoljno govori sastav Kluba ostalih u Domu naroda Parlamenta FBiH gde se dobar deo članova izjašnjava kao Bosanci ili muslimani. Ne smeta Srbima da Bosanci budu nacionalna manjina, isto kao što nam ne bi smetalo da manjina budu Konjičani, Bugojanci ili Baščaršlije, ali nećemo dozvoliti da na taj način Srbima oduzimaju procenat koji kao konstitutivan narod imaju u organima BiH i FBiH! Treba samo pogledati stanje na BHT1, tamo se 11,2 posto zaposlenih izjašnjava kao Bosanci i ispada da ih ima više i od Srba i Hrvata! Tako nešto je nedopustivo - upozorava Jovičić.

 
 

Muharem Murselović, član GO SBiH

Prema njegovim rečima, to je još jedna „bošnjačka lakrdija" i najviše brine kako će ta priča da se odrazi na poglavara Islamske zajednice BiH Mustafu Cerića, koji odavno bezuspešno pokušava da skroji bosansku naciju.

- Ne znam kako će se reis Cerić ubuduće predstavljati, da li kao vođa bošnjačkog, bosanskog ili nekog trećeg naroda jer nije isključeno da u narednom periodu bude izmišljena još neka nova nacija. Stari demagog Cerić pokušava da nas ubedi da nismo Srbi, već Bosanci, a sada ispada da hoće da nas ubedi da smo nacionalna manjina - kaže Jovičić.

U FBiH niko otvoreno ne govori o imenovanju Bosanaca nacionalnom manjinom osim ministra pravde Feliksa Vidovića, koji je ocenio da ni to nije nemoguće.

fakti

n Zakon o zaštiti prava nacionalnih manjina predviđa da svi građani koji se ne izjašnjavaju kao konstitutivni narodi pripadaju redu manjina

n Pretpostavlja se da se u BiH oko 50.000 građana izjašnjava kao Bosanci

n U Domu naroda FBiH dva delegata izjašnjavaju se kao Bosanci

Član Glavnog odbora Stranke za BiH Muharem Murselović kaže da ga u svetlu nelogičnosti kojima obiluje BiH nimalo ne čudi ni činjenica da su Bosanci nacionalna manjina u Bosni.

- U tom moru nelogičnosti takav podatak može da bude samo smešan, jer smo svi mi, kao građani BiH, Bosanci. Međutim, to će trajati sve dok u BiH ne bude donesen Ustav koji će rešiti sve te probleme i definisati sve što do sada nije definisano! Zato hitno treba otvoriti nove razgovore o ustavnim promenama i napraviti ustav koji neće dozvoliti da dolazimo u ovako glupe nedoumice! Taj ustav mora da doprinese da svi mi prvo budemo konstitutivni kao građani, a tek onda kao Srbi, Bošnjaci, Hrvati ili ostali - kaže Murselović.

Ž. MARKOVIĆ

Autor sjovicicslavuj | 27 Jul, 2008 | read_nums (707)

 

ПИШЕ СЛАВКО ЈОВИЧИЋСЛАВУЈ

Као легалиста желим да истакнем…
а, све је у складу са  највећим правним и политичким актом - Уставом Босне и Херцеговине

Представници међународне заједнице и сви српски представници у органима власти треба да осуде заговорнике идеја о укидању ентитета (мисли се на Републику Српску) у Босни И Херцеговини, јер су оне противуставне и представљају флагрантно кршење Дејтонског спорзума.

 Само да нагласим да су тендециозне, злонамерне и неаргументоване, па и хушкачке учестале изјаве које долазе из разних и многобројних кухиња из Сарајева којима се настоји и покушава довести у везу хапшење Радована Караџића са положајем и статусом Републике Српске. Они који се тако изјашњавају јасно показују да нису одустали од намере потпуне централизације и стварања унитарне Босне и Херцеговине и да користе сваку прилику како би довели у питање уставно-правну организацију и дејтонску структуру БиХ.

Положај и овлашћења Републике Српске не могу се доводити у везу с било којим појединцем, јер је Република Српска створена вољом српског народа као одговор на покушај његове мајоризације и прегласавањем његових легитимно изабраних представника у Скупштини БиХ почетком деведесетих година.

Република Српска је трајна, легална и легитимна уставна категорија, настала на домаћем и међународном праву и позиви на њено укидање представљају рушење БиХ и угрожавање њене европске будућности.

Република Српска је политички и економски стабилна и њена судбина зависи само од њених грађана, а највише од воље српског народа.

Autor sjovicicslavuj | 26 Jul, 2008 | read_nums (797)

 

ПАЛЕ, 26. ЈУЛА (СРНА) - Бивши потпредсједник и оснивач Савеза логоарша Републике Српске (РС) Славко Јовичић изјавио је данас да је неколико хиљада бивших логораша из Српске већ данас спремно да се стави на распологање тиму за одбрану Радована Караџића.
                                            
"Боље речено, сви смо спремни да станемо на одбрану истине у предмету Радован Караџић, јер смо то урадили и у предмету покојног предсједника Србије Слободана Милошевића када му је суђено у Хагу", рекао је Јовичић на конференцији за новинаре у Палама.

Он је подсјетио да је 250 свједока било спремно да свједочи на суђењу Слободану Милошевића пред Трибуналом.

"Ја сам међу првима спреман да одем у Хаг и свједочим у име одбране истине о страдању српског народа у предмету Радована Караџића. Све наше активности водиће Савез логораша РС са предсједником Браниславом Дукићем на челу", рекао је Јовичић.


Бранислав Дукић, председник Савеза логораша Републике Српске.

Он је бившег главног тужиоца Хашког трибунала Карлу дел Понте означио као "жену монструма" која је, како је рекао, тужила само Србе, а не и злочинце из реда бошњачког народа.

            Кога још од Срба нисам оптужила?  Ахааа...Сад ћу одмах...Сјетила сам се....

Највећи антисрпски лобиста и србомрзсц          Карла дел Понте

Јовичић је поновио да је РС трајна дејтонска категорија, чија судбина искључиво зависи од воље српског народа.

Autor sjovicicslavuj | 25 Jul, 2008 | read_nums (658)

Ćelo i Juka u SIPA i OBA

 S. MIŠLJENOVIĆ

Državne bezbjednosne agencije u BiH samo su se specijalizovale za ratne zločine koje su počinili pojedinci iz reda srpskog naroda, dok se u procesima gdje su Srbi žrtve donose oslobađajuće presude, kaže za "Fokus" dobro obaviješteni izvor iz obavještajno-bezbjednose agencije BiH

- Interesantno je da se kroz Odjeljenje za ratne zločine OBA, na čijoj jevodećoj poziciji Zlatan Romić forsira samo srpska policija i vojska koja je po njima činila zločin, a što se tiče muslimanske strane tu se uopšte i ne otvara priča o zločinima. To i nije začuđujuće jer je na vrhu istraživačkog tima za ratne zločine OBA Muris Družić, bivši oficir bezbjednosti kod ozloglašenog komandanta Zelenih beretki Juke Prazine - tvrdi naš sagovornik.

On ističe da na ratnim zločinima kako u OBA tako i SIPA rade bivši oficiri bezbjednosti ozloglašene Devete brdske brigade Armije RBiH Ramiza - Ćele Delalića, a da se visoki funkcioneri ovih službi mogu vidjeti i na fotografijama iz ratnog perioda u društvu Abu Hamze, Abu Harisa, mudžahedina i vehabija.

- Odgovor zašto se samo Srbi procesuiraju u BiH jeste jednostavan. Pa u državnim službama OBA i SIPA radi veliki broj bivših čuvara logora iz Srebrenice, Hrasnice, Visokog, Silosa u Hadžićima, logora širom Federacije. Naravno ovo ništa ne bi bilo moguće da njihov rad ne nadgleda budnim okom Haris Silajdžić koji određuje koga Srbina treba optužiti za ratni zločin / tvrdi izvor "Fokusa".

Slavko Jovičić, poslanik SNSD-a u parlamentu BiH, kaže da je više puta u parlamentu BiH tražio da OBA i SIPA podnesu strategije rješavanja ratnih zločina na području BiH i da predstave metod rada kao i da pokažu koliko je do sada procesuirano Srba, a koliko Bošnjaka i Hrvata.

Naravno, kaže Jovičić, odgovor nije dobio.

- Sada je svima u RS jasno da agencije poput OBA i SIPA, zajedno s Tužilaštvom BiH vrši organizovani lov na Srbe. Naravno sve to se dešava uz blagoslov političara iz Federacije koji su zajedno sa sada već bivšom glavnom tužiteljkom u Hagu Karlom del Ponte sklopili dogovor da procesuiraju što više Srba kako bi napravili od Bošnjaka žrtve, a od Srba zločince - rekao je Jovičić.

MUP RS je prikupio, a i dalje prikuplja dokaze protiv Bošnjaka koji su počinili zločine nad srpskim narodom, ali da materijali koji su poslati u Tužilaštvo BiH ili razmjenjivani s državnim bezbjednosnim agencijama nisu iskorišteni za nikakva hapšenja.

- Bošnjaci su zaštićeni kako od državnih bezbjednosnih agencija tako i od Tužilaštva BiH. Bez obzira koliko MUP RS prikupljao dokaze za zločine uvijek će neko u Sarajevu da ih skloni u stranu - kaže naš sagovornik.

Branislav Dukić, predsjednik Saveza logoraša RS, ističe da je lov na Srbe otvoren odmah nakon rata kada je Hag počeo s radom.

Бранислав Дукић, предсједник Савеза логораша Републике Српске

- Pošto Tužilaštvo BiH nije moglo samo da provodi lov na Srbe tu su onda osnovane državne agencije poput OBA i SIPA da budu spona. Sada Bošnjaci imaju sav potreban aparat da optuže za zločin svakog Srbina u BiH. Jedina nada srpskih političara u BiH jeste da zatraže ukidanje SIPA i OBA, jer samo tako će da zaštite svoj narod - poručio je Dukić.

Autor sjovicicslavuj | 24 Jul, 2008 | read_nums (1014)
 
 Хашки трибунал је антисрпки и политички суд који има једини задатак да изврши потпуну сатанизацију српског народа
 
НАЧИЋЕТЕ БРОЈНУ ДОКУМЕНТАЦИЈУ О СТРАДАЊУ СРПСКОГ НАРОДА на порталу Владе Републике Српске - Секретаријат за сарадњу са Кривичним судом у Хагу у рубрици ГАЛЕРИЈА СЛИКА И ВИДЕО ЗАПИСА.

Колко су власти у БиХ учиниле на процесуирању и хапшењу злочинаца који су починили злочине над Србима.
Н И Ш Т А 

Колико је Муслимана (Бошњака) и Хрвата и Хагу због почињених злочина над Србима у БиХ. 

Н И Ј Е Д А Н

Колико су укупно добили година затвора.

Н И Ј Е Д А Н  Д А Н, Ј Е Р   И Х   Х А Г   Н И Ј Е   Н И  О П Т У Ж И О

А, са друге стране,  број Срба у хашким тамницама је у процентима преко 95 одсто. За такве пропорције нема никакве логике, а поготово нема правде, јер нису  Срби у БиХ водили рат сами против себе.

У БиХ је ратовао свако против свакога и о томе сам писао у једном претходном тексту који се налази на овом блогу.

Ово су само нека од  питања на која, нажалост, никад нећемо добити праве одговоре од оних који су били дужни и п(р)озвани да их дају. Мада на сва та питања српски народ зна одговоре, али шта то вреди.

  Не морате да идете до Хага. Можете направити анализу на основу статистичких података колико је Срба у затворима у БиХ. Муслимана (Бошњака) који су изван сваке разумне сумње трбали одговарати и који су требали бити осуђени за злочине над Србима - у затворима нема.

Заправо, један једини Муслиман који је наводно био  оптужен за злочине над Србима у БиХ од стране Хашког трибунала био је Насер Орић.

Али, жена монструм дугогодишњи тужилац Хашког трибунала Карла дел Понте је за доказаног ратног злочинца Насера Орића тражила најблаже тачке оптужнице. Оптужила га је за "командну одговорност" због убиства шест српских цивила у полицијској станици у Сребреници и уништавање сточног фонда. 

Жена монструм и србомрзсц...

Карла дел Понте, сподоба у људској кожи, намерно није хтела да Насера Орића оптужи за убиства и невиђене ратне злочине на подручју Сребренице и Братунца где су злочиначке фаланге Насера Орића звески ликвидирале око 3.500 Срба. Зато је Карла дел Понте једини кривац за целу фарсу и судску лакрдију која је вођена и виђена у тзв. процесу против Насера Орића.

 Јединни судски процес који је у току води се против ратног команданта муслиманске армије Расима Делића и то, замислите, "оптужен је" за "мешовите злочине" над Хрватима и Србима које су починили муџахедини на подручју Централне Босне и на Озрену. Ништа боље није могуће очекивати ни у овом процесу и судској фарси. 

Ето ова два случаја, односно предмета су једини који су се водили пред Хашким трибуналом за злочине које су починили Муслимани над српским народом. Дакле, словом и бројем само двојица Муслимана су била као наводно оптужена.

  Карла дел Понте                            

Наравно да нећемо заборавити да је само један једни конц-логор од укупно 536 логора које су углавном оснивали и држали Муслимани и у које су затварали Србе у БиХ - био предмет који је вођен у Хагу. Дакле, ради се о конц-логору Ћелебићи (општина Коњиц). За стравична злостављања и бројне ликвидације српских логораша осуђена само тројица најобичнијих криминалаца и најмањих алки у ланцу  одговорности муслиманских злочинаца. Не знам како је и ова тројка осуђена (два Муслимана - Хазим Делић, Есад Ланџо и Хрват Паво Муцић).

Ако би историјски гледали, а морамо, онда Срби чак и у светским размерама спадају међу мали број народа који су кроз своју историју највише страдали.  Страдали су у доба Отоманске империје, у вријеме Аустро-угарске окупације, у два светска рата, па и овом последњем грађанском рату на просторима екс Југославије. Довољно је споменути само усташки концентрациони логор смрти - Јасеновац. Преко 550.000 Срба је побијено у Јасеновцу на најмонструозније начине.

 Да закључим. Никада нисам тражио баланс у количини почињених ратних злочина, нити сам лицитирао са бројем жртава на било којој страни, али сам зато увек тражио баланс у количини правде за сваку жртву без обзира којем је народу припадала. Нажалост, кад су српске жртве у питању право и правда су већ одавно умрли, прво у Хашком тибуналу, па онда у белосветским антисрпским медијима и на крају крајева, у правосудним институцијама Босне и Херцеговине. Антисрпски белосветски лобисти и моћници су прво ухапсили право и правду, а онда наставили са хапшењима само Срба.

Autor sjovicicslavuj | 21 Jul, 2008 | read_nums (734)

Истина о страдању сарајевских Срба руши мит о Сарајеву као мученичком граду. Зашто не питају Мирка Пејановића шта он зна о злочинима над Србима, каже Славко Јовичић

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, Отварање питања страдања Срба у Сарајеву изазвало је праву панику бошњачких власти, јер се тиме до темеља руши мит о Сарајеву као "мученичком" граду у којем су жртве били само и искључиво Бошњаци.

Башћаршија

Ово је за наш лист изјавио посланик у Парламентарној скупштини БиХ Славко Јовичић Славуј, додајући да због тога сваког страдалог Србина у Сарајеву данас „покушавају да обуку у униформу бошњачке Армије БиХ".

Према његовим ријечима јасно је да истина о страдању Срба у Сарајеву не одговара бошњачким представницима власти и тамошњим интелектуалним круговима, јер се њоме ратно Сарајево удаљава од препариране слике која је годинама сервирана јавности, према којој су страдали једино Бошњаци.

- Због тога је из Сарајева покренута општа халабука којом се настоје оспорити непобитне чињеннце да су хиљаде сарајевских Срба били жртве планираних и организованих злочина - казао је Славко Јовичић.

Он је за драстично умањивање српских жртава у Сарајеву оптужио ранијег предсједника федералне Комисије за тражење несталих, а данас члана колегија директора Института за нестале особе БиХ Амора Машовића и његове најближе сараднике. Они, тврди Јовичић, желе да се „истина о страдању сарајевских Срба поново стави под тепих и прекрије заборавом; да се претвори у причу коју ће јавности представљати само једна, бошњачка страна".

Амор Машовић

 - Али, не могу се читаве људске судбине сакрити под тепих, не може се страдање хиљада људи, стотина цијелих породица гурнути у заборав - упозорава Јовичић.
Према његовом мишљењу, Амор Машовић и његови сарадници умјесто што покушавају да прикрију злочине почињене над Србима, требало би да помогну да се истина утврди и објелодани.

- Ако имају часне намјере, не видим зашто би им сметао наш покушај да документујемо и расвијетлимо злочине који су почињени над Србима - вели Славко Јовичић. Он сматра да сви они који негирају или умањују страдање Срба требало би да питају ратног члана Предсједништва БиХ Мирка Пејановића о његовим сазнањима.

  Мирко Пејановић

- Пејановић је јавно саопштавао како лично зна да је у Сарајеву убијено преко три хиљаде Срба, па оправдано постављамо питање да ли ће бошњачки политички кругови и њега уврстити међу фалсификаторе - каже Јовичић.

 - Он, као бивши логораш из злогласног логора смрти „Силос“, тврди да су сарајевски логораши свједоци да су у том граду постојала 124 логора у које су затварани, мучени и ликвидирани Срби.
- Због тога не можемо да прогутамо причу о вишенационалном граду у којем су сви његови становници имали једнака права. Сарајево је за Србе био град пакла и казамата - нагласио је Славко Јовичић.

 Његов став је да се о ратним страдањима не смије говорити са политичким емоцијама и циљевима. Мора се утврдити истина, а она је основни предуслов да једни другима пруже руку и да отпочне процес међунационалног повјерења. До искреног  помирења међу народима тешко да ће икада и доћи, јер помирење је индивидуални чин сваког појединца, а не колективитета, нити  неког националног корпуса. Јер, помирење засновано на заблуди, свјесно изграђеној кривој слици о ратним збивањима једноставно није могуће.

 Што се тиче података о страдању свих народа у претходном грађанско рату у БИХ, које је у јавност изнио Мирсад Токача, Јовичић каже да то нису тачне цифре.

- Знам поуздано да ниједна владина, нити невладина организација из Републике Српске никада није остварила никакву сарадњу са Институтом који води Мирсад Токача, па се поставља оправдано питање на основу чега је Токача дошао до података о страдању Срба у претходном рату -  закључио је Славко Јовичић.

Драган Викић, командант муслиманске и хрватске Специјалне ратне и после ратне полиције

 СТРИЈЕЉАЊЕ

- Сарајевски Срби су доживјели стравичну голготу у неколико првих ратних мјесеци и све се то дешавало пред очима Амора Машовића. Зато би он, за почетак, могао да открије барем истину о судбини осам припадника тада регуларне Југословенске народне армије, које су специјалци Драгана Викића i Кемала Адемовића стријељали у центру Сарајева, стотињак метара од зграде Предсједништва БиХ, пред стотинама очевидаца - каже Славко Јовичић.

Autor sjovicicslavuj | 17 Jul, 2008 | read_nums (830)

Многи се питају зашто сам забранио коментаре на блогу? Невероватно је колико сам био толерантан и колико сам трпео разне увреде изречене против српског народа, против Републике Српске, па наравно и увреде и понижења усмерена на моје име, а онда редом на адресе свих функционера из реда српског народа и наравно против, неспорно најутицајнијег политичког лидера у БиХ Милорада Додика.... 

Морам да изразим жаљење што сам био принуђен да повучем такав потез, по најпре због оних врло коректних коментатора који су посећивали овај блог...Исто тако, морам да изразим велико задовољство огромним бројем посетилаца овог блога. У разлоге нећу да улазим, јер ми нису ни познати...

Али, морам такође да кажем - било је много више оних који су били врло некоректни, оних који су својим речником мржње настојали да презентирају само своју истину...

Зато сам одлучио да се не расправљам са неразумним и нерационалним људима...и да пошаљем универзалну поруку:

" НИКАД СЕ НЕ РАСПРАВЉАЈТЕ СА
БУДАЛАМА!

 БУДАЛЕ ЋЕ ПРВО ДА ВАС СПУСТЕ
НА ЊИХОВ НИВО, А ОНДА ЋЕ СВЕ УЧИНИТИ
ДА ВАС ДОБИЈУ НА ВЛАСТИТО ИСКУСТВО"!

Није ми намера да било кога вређам и сви они који би се, евентуално, препознали у овој синтагми - немају разлога да мене оптужују!  Ја несносим никакву одговорност...

Autor sjovicicslavuj | 17 Jul, 2008 | read_nums (598)

Министар Свен Алкалај и сарадници троше јавне паре без лимита и објашњења

ГЛАС Српске - дневне новине 

ПИШЕ: Ж. Домазет

СAРAЈЕВО - Увидом у пословање Министарства иностраних послова БиХ за прошлу годину, Канцеларија за ревизију институција БиХ предложила је да се министру Свену Aлкалају и његовој замјеници Aни Тришић-Бабић због високих рачуна укине могућност неограниченог коришћења мобилних телефона.

- Уочили смо доста високе рачуне за министра и замјеника министра. Мада они имају право на коришћење мобилних телефона без ограничења, поставља се питање може ли се сматрати рационалном потрошњом могућност "неограниченог" коришћења службених мобилних телефона - стоји у закључку Канцеларије за ревизију БиХ, али се не прецизира колики су рачуни министра и његове замјенице, ни којим оператерима се ти високи рачуни плаћају из буџетских средстава БиХ.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић у више наврата је на засједању Парламента тражио да све институције које троше новац из буџета БиХ доставе податке о утрошку средстава за мобилне телефоне, секретарице, возаче, савјетнике, помоћнике који неовлашћено користе службене аутомобиле.

Јовичић констатује да су буџетска средства у БиХ одавно постала "алајбегова слама, по којој сви газе, а из које сви који је користе извлаче личну корист и привилегије".

- Када ревизорски извјештаји о пословању институција БиХ буду на расправи у Парламенту, тражићу да све институције које су третиране прочешљају и СИПA и Тужилаштво БиХ. Возни паркови у разним агенцијама и министарствима су такви да их не би могла финансирати ни Aмерика - казао је Јовичић и додао да се руководиоци појединих агенција и министарстава понашају "бахато и арче народни новац".

Јовичић констатује да се никада нико и поред већ половично негативних извјештаја није упитао "када ће се јавашлуку и хаосу стати у крај".

- Неопходно је да Aгенција за истраге и заштиту и Тужилаштво БиХ уђу у све те институције и утврде заиста шта се све тамо крије. У свим агенцијама и министарствима, па и у МИП-у свака секретарица има право на службени мобилни телефон. Негдје до 50, а негдје чак и до 400 марака. Министарство иностраних послова и за прошлу годину је морало добити негативан ревизорски извјештај - рекао је Јовичић и нагласио:

- Тамо је јавашлук на сваком пољу. У дипломатији су запослене цијеле породице, као да су генетски предодређене за те функције. Ниједан посланик нема право да користи мобилни телефон о трошку државе. Предсједници парламентарних комисија, шефови клубова и чланови колегијума имају право на службене мобилне телефоне. Предсједавајући неке парламентарне комисије има право на коришћење службеног мобилног телефона у висини до 150 марака.

 Aлкалај више у ваздуху, него у кабинету

За разлику од министра спољне трговине и економских односа, који је имао право да користи службени телефон у износу до 400 марака, други министри су имали неограничену могућност коришћења мобилних телефона.

- То указује на чињеницу да су ти људи без икаквих критеријума сами себи одредили те привилегије. Питам се да ли ти министри икада сједе у кабинету и да ли икада разговарају са фиксних телефона. Фиксна телефонија нигдје није урачуната и о њој се треба отворити посебна прича. Немогуће је израчунати колико и за шта се све троши буџетски новац, јер никоме не полажу рачуне. Има функционера међу којима је и министар Свен Aлкалај, који су по ономе што стиже у извјештају више у ваздуху него на земљи или у кабинетима. Стално су на неким непродуктивним путовањима, која немају никакав ефекат - казао је Славко Јовичић.

Autor sjovicicslavuj | 15 Jul, 2008 | read_nums (727)
Beogradski "Press"
 Slavko Jovičić: Čedo, bruko jedna!
 
Чедомир Јовановић

Sarajevo - Poseta presednika LDP-a Čedomira Jovanovića Sarajevu, gde ga je u utorak ugostio hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić, predstavlja privatan čin čoveka koji ne uziva nikakav ugled u srpskom narodu, a patetično podilaženje sarajevskim vlastima Čedi neće doneti nikakvu političku korist, kaže za Press RS Slavko Jovičić, poslanik SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Sarajevska turneja lidera LDP-a, tokom koje je položio vence na most Vrbanja, gde su, prema tvrdnjama bošnjackih političara, poginule prve žrtve proteklog rata Olga Sučić i Suada Dilberović, prema Jovičićevim rečima "predstavlja vrhunac Jovanovićevog cinizma i bezobrazluka", kojim se omalovažavaju brojne srpske žrtve u ovom gradu!

- Iako sam ubedjen da negovo ćaskanje sa Komsićem nema značaja ni za Srbiju ni za BiH, sarajevski mediji će posetu ovog marginalca predstaviti kao dogadjaj meseca - kaže Jovičić. (B.K.)
Autor sjovicicslavuj | 14 Jul, 2008 | read_nums (729)

Славко Јовичић:

 БХРТ медијско недоношче које живи на туђи рачу

Autor: С. Шекара

 ПAЛЕ - Посланик СНСД-а Славко Јовичић на данашњој сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ позваће на одговорност министра саобраћаја и комуникација у Савјету министара БиХ Божу Љубића и тражити објашњење из којих средстава и по чијем налогу је одобрено 1,7 милиона марака за плаћање сателитског програма БХРТ-а у прошлој години.

Јовичић је за наш лист изјавио да ставке за те намјене у буџету уопште није било и да ту обавезу није било могуће платити из прикупљеног новца од дозвола за фреквенције свих електронских емитера у БиХ.

Регулаторна агенција за комуникације БиХ, додаје он,  тај новац прикупља од свих, па и приватних кућа, попут НТВ Хајат и БН телевизије, које из властитих прихода плаћају емитовање програма путем сателита.

- Ово је само дио цјелокупне лакрдије зване БХРТ, и тек један од показатеља да је ријеч о медијском недоношчету навиклом да живи на туђи рачун. И посљедњи ревизорски извјештај о раду Јавног РТВ сервиса, који исказује 25 милиона марака тешке пословне губитке, у потпуности се уклапа у ову констатацију, иако је тешко разумјети да такав резултат биљежи субјекат у који се слива готово половина новца убрана по основу плаћања РТВ таксе у цијелој БиХ - рекао је Јовичић.

Он је додао да овакви показатељи јасно указују да се ранији менаџмент ове куће "није понашао менаџерски и домаћински, већ да ју је, разним криминалним радњама и погрешним потезима, довео у потпуни колапс".

- Многи су се чудили и негодовали што сам на неколико сједница Парламента тражио да БХРТ иде у стечај. Остајем при истом ставу и на јасном становишту, који дијеле и остали српски посланици,  да нећемо дозволити да претплатници из Републике Српске санирају огромна дуговања Јавног сервиса  - поручује Јовичић.

Славко Јовичић истиче да не жели да се мијеша у програмску и уређивачку концепцију БХРТ-а, али и да, као изабрани представник српског народа у Парламентарној скупштини БиХ, неће ни да прећути чињеницу "да је концепција комплетног информативно-политичког програма овог медија апсолутно антисрпска".

- Ово мишљење махом заступају и посланици хрватског народа, који су, чак, незадовољнији од нас Срба - каже Јовичић.

Посланик СНСД-а напомиње да законом основана Корпорација сва три јавна емитера у БиХ не може да заживи "због јавашлука у Федерацији БиХ", чији парламент још није изабрао Надзорни одбор Федералне телевизије, која, опет, кубури са неразјашњеним пословним и комерцијалним односима са БХРТ, иако су смјештени у истој згради".

- То је и разлог због којег ћемо предложити доношење новог закона о Јавном РТВ сервису БиХ, те тражити да се све финансијске обавезе БХРТ-а и ФТВ-а доведу на нулу, али без учешћа РС у санацији енормних дуговања - закључио је Славко Јовичић.

Наметнути пројекат није оправдао очекивања

Славко Јовичић подсјећа да је Јавни РТВ сервис БиХ још један од наметнутих пројеката међународне заједнице, који није оправдао очекивања, нити уложена средства.

- Вјерујем да је међународна заједница тада имала најбоље намјере, али је очигледно да није схватила да три конститутивна народа у БиХ нису ријешила своја национална питања, што је био и основни предуслов за нормално функционисање БиХ као државе, па тако и јавног сервиса - каже Јовичић.

Подвала у изјашњавању Бошњака

Говорећи о националној структури запослених у БХРТ-у, Славко Јовичић наводи да је заступљеност Бошњака више него доминантна.

- Од 137 запосленог техничког особља, само један радник је Србин. Посебна подвала је у податку да се 11 одсто запослених Бошњака изјашњава да су Босанци, што их, ваљда, сврстава у ред осталих - истиче Јовичић. 

Autor sjovicicslavuj | 12 Jul, 2008 | read_nums (722)
 
ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

Да ли је одржива дејтонска БиХ?

Изражавам задовољство што имам прилику да учествујем у многим разговорима са највишим политичким представницима, као домаћим, тако и са оним који долазе из међународне заједнице.

Ових мјесеци и дана, сигурно су најактуелније теме:

– „да ли је одржива дејтонска БиХ“ и уставне промјене у БиХ.

Говорити и писати о овако комплексним темама није могуће без неопходног разјашњења многобројних спорних детаља из наше даљне, а поготово из ближе прошлости.

Дакле, мора се говорити о свим догађајима који су претходили трагичном сукобу у региону, јединој квалификацији карактера рата, који је дефинисан и у Дејтонском споразуму, те ратном и поратном турболентном времену у БиХ. Управо, све те неразјашњене ствари су огромно, а нагласио бих, и непремостиво оптерећење за будућност свих народа у БиХ.

Зато пледирам да се у Босни и Херцеговини морају отворити сва, па и она најболнија питања, без обзира на све евентуалне посљедице. Јер, без тога ниједан конститутивни народ, а самим тим ни БиХ, не могу имати будућност, нити могу у перспективи градити било какав заједнички живот на овим просторима.

 Овако постављена тема је, могло би се рећи, тако конципирана да се сагледају сви аспекти функционисања дејтонске Босне и Херцеговине.

Наиме, свима је јасно да су у предратној Босни и Херцеговини преовладавала два непомирљива става и концепта и да се радило о дијаметрално супротним националним циљевима. По сваку цијену, тада Муслимани, данас Бошњаци и Хрвати из БиХ, настојали су Босну и Херцеговину издвојити из уставно-правног и територијалног устројства тадашње СФР Југославије. И нажалост, у томе су и успјели, мада се радило о противуставном насиљу, односно сецесионистичком и сепаратистичком пројекту, зацртаном у идеолошким премисама Фрање Туђмана и Алије Изетбеговића.

 Истовремено, Срби су се оправдано залагали да Босна и Херцеговина, или барем српски народ из БиХ остане у заједничкој држави, тадашњој Југославији.

Данас, више него икада раније опет се поставља оно судбоносно питање – како помирити ове супротности. Одговор је - скоро никако. Јер, на оваквим питањима реално гледајући и није могуће постићи компромис прихватљив за све народе. Зато Босна и Херцеговина може опстати само на дејтонским принципима. Понављам, све друго води у авантуру са несагледивим посљедицама.

 У последње вријеме настављају се страховити притисци и то је видљиво. У таласима се појачавају удари на Републику Српску. Од Срба се тражи потпуна кооперативност и углавном извршавање онога што се ултимативно нуди, по систему: „узми или остави“, без могућности за било какав маневар. Је ли то, онда, демократија. Наравно да није. Након оваквих јасних позиција није ли то опет покушај доминације најбројнијег бошњачког народа, потпомогнутог хрватским и такође, незаобилазним неким представницима међународних лобистичких и антисрпских група, удружења, фондација итд.

То је напросто слика садашње позиције Срба у Босни и Херцеговини, који су безброј пута до сада рекли да за себе траже – онолико права и власти колико имају и друга два конститутивна народа. И ништа више, али ни мање од тога.

 Опречне су и потпуно супростављене истине које више од скоро двије деценије у јавност пласирају разно-разни политичари, квази интелектуалци, научници, политички и војни аналитичари, многобројни мешетари, и то онако и оним редом како то коме одговара. Многи, „знањем" тако "потковани“ не могу да „побјегну“ од националне искључивости, већ са огромне временске и просторне дистанце тумаче нама - преживјелим жртвама најокрутнијег злостављања – шта нам се то догодило и како нам је било и нажалост, предвиђају како ће нам бити у будућности.

Стално потезање и актуелизовање питања да је Република Српска реметилачки фактор и препрека свакојаког напретка свих народа у БиХ – није ништа друго већ чиста спекулација која српски народ па и све грађане у Републици Српској држи у перманентном страху и грозничавом ишчекивању – шта ће бити сутра. Подгријавање такве атмосфере и непрекидно затезање већ пренапрегнутих националних «струна» не доприноси толеранцији и разумијевању међу народима у Босни и Херцеговини.

 Бјелосвјетски логистичари и лобисти који се залажу за стварање унитарне Босне и Херцеговине напросто се утркују у промовисању само своје истине попут тзв. Међународне кризне групе, разних «бораца за људска права» у лику „Хјуман рајтс воча“, Сорошеве фондације, те друштва за угрожене народе, формалних и неформалних  иних домаћих и још више међународних група исл.

Шта се уствари крије иза настојања тзв. интелектуалних форума који долазе из Сарајева и који се залажу за промјену Устава БиХ. Могу ли се са још увијек претешким бременом никад разјашњене трагичне прошлости кроз коју су прошли сви народи у БиХ наметати само једном народу потпуно неприхватљива рјешења за будућност БиХ.

Након свега што нам се догодило, а и сад се догађа, поставља се кључно питање – како је онда могуће градити БиХ и може ли она уопште и функционисати без међународног старатељства.

Како је и да ли је уопште могуће помирити различите националне интересе када је сваком јасно да нема нити једног јединог Бошњака или Хрвата из Федерације БиХ, о повратницима у РС да и не говорим који није за укидање Републике Српске.

С друге стране, нема нити једног јединог Србина из Републике Српске који би прихватио стварање унитарне БиХ.

На крају, прочиће деценије а најважнија ствар у Босни и Херцеговини неће се сазнати. Она се зове:  и с т и н а.

Истина је основни предуслов свих будућих и срећних и несрећних дана и времене који очекују све народе у Босни и Херцеговини.

Autor sjovicicslavuj | 8 Jul, 2008 | read_nums (643)

 (Dalje)

Autor sjovicicslavuj | 5 Jul, 2008 | read_nums (648)

 (Dalje)

Autor sjovicicslavuj | 29 Jun, 2008 | read_nums (759)

                   PIŠE: Slavko Jovičić Slavuj

U današnjoj opštoj globalizaciji i u svijetu prepunom kontroverzi, licemjerstva, laži i obmana - pravda i pravo, kao univerzalne kategorije ravnoteže između kršilaca osnovnih ljudskih prava i onih drugih čija su sva prava pogažena - gube potpuni smisao opšteprihvaćenih normi i kakvog-takvog pravnog balansa između zločinaca i zlostavljanih i ugnjetavanih ljudskih bića.

Takođe, i istina je postala opšta fikcija, mada bi istina trebalo da bude osnovni preduslov za sve drugo... treće... Mada je istina jedna i nedjeljiva i niko na istinu nema ekskluzivno pravo, eto, bošnjačka politička, intelektualna i medijska elita potpuno je neopravdano prigrabila sebi pravo da samo oni budu tumači te istine.

Najnoviji podaci ili informacije koje se ovih dana pojavljuju u medijima, istina još stidljivo, da u nekim zajedničkim institucijama BiH rade lica bošnjačke nacionalnosti za koja, izvan svake razumne sumnje, postoje neoborivi dokazi da su počinili stravične zločine nad srpskim narodom - nije ništa novo, niti senzacionalno.

Za sva lica za  koja postoje osnovane indicije da su kao pripadnici tzv. Armije RBiH počinili nebrojene zločine nad srpskim narodom i koje srpska strana optužuje -  jeste samo paradigma o strateškom interesu Bošnjaka i njihovoj percepciji da se ovdje radi o ataku na  njihove "dobre momke"?! 

Godinama se zalažem da se potpuno razjasni ratna prošlost i da utvrdimo ko je kome - ono najlošije i šta uradio u prethodnom građanskom ratu. Svjestan sam da je to Sizifov posao, ali vodeći se ljudskim vrijednostima nemam namjeru da odustanem od permanentne borbe za istinu, ponajviše zbog moralne obaveze koju sam sam sebi nametnuo i čiste savjesti prema nevinim Srbima koji su na najsvirepije načine likvidirani od strane najokorjelijih zločinaca iz reda bošnjačkog, pa i hrvatskog naroda.

Počinioci ratnih zločina nad srpskim narodom ne rade samo u policijskim strukturama BiH, mada su bezbijednosne institucije indikativan primjer za njihovo uhljebljenje. Stanje ništa nije bolje ni u još nekim zajedničkim institucijama Bosne i Hercegovine. Njihovi pipci dosežu i do diplomatije i inih takozvanih humanitarnih nevladinih organizacija.

Ne želim da se miješam u nadležnost pravosudnih institucija BiH, niti da prejudiciram naredne poteze, u prvom redu Tužilaštva BiH, ali želim da po ne znam koji put ponovim - u BiH se četiri godine rata nije vodila ljubav, niti obnavljalo "bratstvo i jedinstvo"!? Ovdje su se međusobno ubijali narodi. Svako protiv svakoga je ratovao i bezbroj je raznih kombinacija o međusobnim sukobima između Bošnjaka, Hrvata i Srba.

Tako su muslimani, danas Bošnjaci, ratovali protiv Srba i Hrvata. Ratovali su (Alijini) muslimani čak i protiv muslimana (Abdićevaca).

Udruženi, svezanih zastava, dakle zajedno muslimani i Hrvati  ratovali su protiv Srba.

Hrvati su ratovali protiv Srba i muslimana.

Srbi su uvek  bili sami i ratovali su protiv muslimana i Hrvata. 

Strani okoreli kriminalci i teroristi iz islamskog svijeta (mudžahedini), ratovali su protiv Srba.

Regularna vojska Republike Hrvatske je ratovala protiv Srba.

Bivša regularna i jedino legalna JNA je pomagala Srbima.

Neke medjunarodne snage su pomagale muslimanima i Hrvatima. 

Svako protiv svakoga je ratovao!

Jednom davno, nobelovac Ivo Andrić lijepo napisa: "Pametni šute, fukara i lopovi se bogate, a samo još budale govore i za nešto se bore!" Eto, dobrovoljno pristajem da budem u ovoj trećoj grupi?!

Naravno da mi na um ne pada da pokušavam da ispravim krivu Drinu, ali ću uvijek kao i svi normalni ljudi ponavljati da je Drina kriva! A, to nije ništa drugo već jasna teza da činjenice o kojima govorim - potvrdim i da argumentima dokažem da je istina i pravo Srba, a ne samo Bošnjaka ili raznih drugih lobista iz bjelosvjetskih metropola, koji su svojim lažima potpuno preparirali vrlo blisku nam prošlost.

Cilj je bio sasvim jasan - sve učiniti da se lažima izvrši potpuna satanizacija srpskog naroda, u cjelini. Ali, bez obzira na sve, ne smijemo pasti u apatiju i letargiju koja bi nas uspavala, niti smijemo prihvatiti kolektivnu amneziju, pa da zaboravimo stradanje našeg, srpskog naroda, u našoj prebogatoj istoriji, istina kroz vjekove tragičnoj prošlosti i nesrećnom usudu. Zato, glavu gore, istinu u ruke i pravdu za sve narode!

Autor sjovicicslavuj | 28 Jun, 2008 | read_nums (721)

Datum: 27.06.2008
Autor: Ж. Добрић

СAРAЈЕВО - Самир Бејтић у петак је ослобођен оптужби за убиства и ратни злочин над српским цивилима на локалитету Казани изнад Сарајева послије обновљеног суђења у Кантоналном суду у Сарајеву. Након изрицања пресуде, Бејтић је пуштен из притвора у којем је био од 28. јула 2002. године.

Посланик у Парламенту БиХ Славко Јовичић, који је био заробљен у пет логора у Федерацији БиХ, рекао је да није изненађен ослобађајућом пресудом те да би га зачудило да је Бејтић "осуђен и на два мјесеца".

- Нисам изненађен пресудом, али сам озлојеђен и забринут због селективног приступа и Тужилаштва и Суда. Нисам никада ни претпостављао да ће било који Бошњак бити оптужен за злочине над Србима, већ очекујем награду за њих, као што је ослобађање Самира Бејтића - рекао је Јовичић.

Он је додао да судови у БиХ настављају праксу Хашког трибунала и једини задатак им је да сатанизују српски народ, примјењују селективно право и "покажу како је један цијели народ крив, а то је неприхватљиво, небулоза, увреда и понижавање Срба".

- Не би ме зачудило да сада Самир Бејтић тражи одштету што су га "малтретирали" и што је био оптужен - рекао је Јовичић.

Он тврди да у БиХ нема правде и права већ само "сила и моћ, новац, корумпирано правосуђе и тужилаштво".

- Бошњаци имају разлога да ликују над таквом пресудом суда - рекао је Јовичић.

Предсједавајући Судског вијећа Јасенко Ружић је рекао да су саслушани свједоци којима се раније судило за иста кривична дјела.

- Међутим, они су одступили од првобитних исказа, јер су у том предмету били оптужени. И из исказа осталих свједока не произлази да је Бејтић починио та кривична дјела, а суд суди само на основу доказа - рекао је Ружић  и додао да "докази изведени на обновљеном суђењу нису ван разумне сумње доказали Бејтићеву кривицу".

Бејтић је ослобођен оптужби да је као припадник 10. брдске бригаде Aрмије РБиХ, којом је командовао Мушан Топаловић Цацо, на свиреп начин убио саборце Ергина Николића и Душка Јовановића, те Зорана Вучуревића. 

Ослобођен је и оптужби за помагање у убиству Предрага Шалипура, Бранислава Радосављевића и Божидара Шљивића, као и брачног пара Марине и Радослава Комљенца.

Бејтић је средином 2006. године осуђен на 14,5 година за ова дјела, али је Врховни суд ФБиХ укинуо пресуду и наложио ново суђење.

Тужитељка Aида Ћатовић након пресуде је истакла да ће се жалити Врховном суду Федерације БиХ.

- Ниједан нови доказ није изведен на овом обновљеном суђењу. Исти су били докази као и у првом поступку, када је осуђен на 14,5 година затвора - казала је Ћатовићева.

Самир Бејтић је био недоступан када се 1994. године групи припадника Десете брдске бригаде судило за убиства на Казанима. Он је послије хапшења 2002. године у Њемачкој изручен властима БиХ.

Разочаран отац убијеног Предрага Шалипура

Момчило Шалипур, отац убијеног Предрага, који је оба суђења пратио и више пута био саслушан као свједок, у петак  је с невјерицом примио вијест да је Бејтић ослобођен оптужби.

- Немам ријечи, не могу да вјерујем. Тај Бејтић је одговоран за убиства, свједочио сам неколико пута, али, видите, безуспјешно. Ова пресуда је очит доказ какве судије имамо и у каквој држави живимо. Он је мом сину пребио руке и ноге, другим људима је одсијецао главе, из стана је одвео двоје стараца, и ником ништа. Разочаран сам. Питам се какав је то суд - казао је разочарани Момчило Шалипур.

    My picture!

Kategorije

Arhiva