Slavko Jovičić -

Nema šanse da bude ukinut PDV

Autor sjovicicslavuj | 13 April, 2009 | read_nums (364)
  Teme

   
   Hadžiahmetović: SBiH neće podržati
                   
     Foto: Arhiv
     13.04.2009.

   

  BiH će sa MMF-om razgovarati o kompletnom poreskom sistemu, kaže Hadžiahmetović...

  U ovom trenutku Državni parlament ne bi trebao razmatrati izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV). Ulazimo u razgovore s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), u kojima će se, između ostalog, razgovarati i o poreskom sistemu u našoj zemlji, kazala je jučer za "Dnevni avaz" Azra Hadžiahmetović, ekonomski stručnjak i predsjedavajuća Kluba poslanika Stranke za BiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

  Punjenje računa

  Navodi da bi eventualno oslobađanje od plaćanja PDV-a ili mijenjanje poreske stope od 17 posto trebali biti sastavni dio razgovora sa MMF-om. Stoga smatra da se prijedlog Kluba poslanika SNSD-a o izmjenama Zakona o PDV-u, kojim se traži ukidanje PDV za osnovne životne namirnice, u srijedu ne bi trebao naći na sjednici Predstavničkog doma.

  Zbog svega toga SBiH neće podržati prijedlog SNSD-a, iz kojeg, pak, poručuju da su se nakon skoro četiri godine od usvajanja Zakona o PDV-u stekli uvjeti za njegove izmjene.

  - Prema mišljenju stručnjaka iz fiskalno-ekonomske oblasti, naš prijedlog neće znatno poremetiti dinamiku punjenja jedinstvenog računa. Također, ne bi trebao značajno poremetiti ni makroekonomsku stabilnost BiH - kaže Slavko Jovičić, poslanik SNSD-a.

  Urušavanje sistema

  Poslanik SDA u Predstavničkom domu BiH Šefik Džaferović najavljuje da će ova stranka podržati prijedlog SNSD-a samo ako Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) bude dao saglasnost da se pristupi ovakvim izmjenama.

  Džaferović: Makroekonomska stabilnost

                               

  - Pitanje je koliko bi UIO u ovom trenutku mogao pratiti takvo stanje a da ne dođe do urušavanja kompletnog ekonomskog sistema. Ako bude procijenjeno da izmjene neće dovesti do poremećaja makroekonomske stabilnosti zemlje, mi ćemo ih podržati - ističe Džaferović.

  S njim se slaže i predsjedavajući Kluba SDP-a Jozo Križanović. Iako su poslanici ove stranke ranije potencirali uvođenje diferencirane stope PDV-a, Križanović navodi da bi to bilo vrlo rizično nakon što smo potpisali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA), te da bi prvo trebalo donijeti paket mjera za sprečavanje ekonomske nestabilnosti.

  Bez saglasnosti UO UIO

  Portparol UIO Ratko Kovačević za naš list je izjavio da Upravni odbor ove institucije nije dao saglasnost da se pristupi izmjenama Zakona o PDV-u, te da inicijativa SNSD-a nije prva koja je išla u tom smjeru.

  - Zakonska procedura nalaže da UO UIO prvo da saglasnost, pa tek onda da Parlament razmatra izmjene Zakona o PDV-u. Koliko je meni poznato, UO do sada to nije učinio - napominje Kovačević.

  Autor: S. ROŽAJAC

  PORTAL - VESTI.RS PRENOSI TEKST NA LINKU:

   

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva