Slavko Jovičić -

I more u himni

Autor sjovicicslavuj | 25 April, 2009 | read_nums (610)
  Puls
  M. KREMENOVIĆ | 24.04.2009 

  Uvršćivanje dodatne riječi u tekst himne BiH u kojoj bi se pominjalo more nije neizvodivo i na Savjetu ministara BiH jeste da utvrdi metodologiju kojom će to biti realizovano, rekao je za "Fokus" Slavko Jovičić, član Komisije za izbor teksta himne BiH.

   Jovičić kaže da Savjet ministara BiH može ovaj zadatak ponovo da vrati Komisiji, koja bi potom u saradnji s autorima pokušala da koriguje prethodno usaglašeni tekst himne.

  On kaže da bi riječ more mogla da se ubaci umjesto riječi tvoje u dijelu teksta "u srcu su tvoje rijeke, tvoje planine", pa bi tekst nakon izmjene glasio "u srcu su tvoje rijeke, more, planine".

  - Komsija je, zapravo, završila svoj dio posla. Po proceduri, Savjet ministara BiH, koji je formirao Komisiju, može da vrati tekst himne, kako bi u dogovoru s autorima pokušali da promijene tekst. Ostavljena nam je mogućnost da izmijenimo tekst. Ritmički je moguće uraditi te promjene i to je najmanji problem - rekao je Jovičić.

  Slavko Jovičić

  On je naglasio da poseban problem predstavlja to šta će se u Savjetu ministara BiH i parlamentu dogoditi nakon što tekst bude izmijenjen.

  - Ne želim biti skeptičan, ali mnogo je onih koji imaju dodatne sugestije. Pojedinci ne shvataju da je teško napraviti neutralan tekst. Političari nemaju preveliki uticaj na konačno slaganje teksta. To su radili književnici i etno-muzikolozi. Politički dio Komisije usvojio je ono što je predložio stručni dio Komisije - rekao je Jovičić.

  On je podsjetio da je tekst koji je predložen pretrpio ogromne promjene u odnosu na dva autorska teksta Benjamina Isovića i Dušana Šestića.

  - Kompozicija himne usvojena je prije deset godina, a bilo kakve izmjene bez saglasnosti Komisije i autora nemoguće su - rekao je Jovičić, podsjetivši da je od početka isticao teškoću u izboru teksta koji će biti zadovoljavajući za Hrvate, Srbe i Bošnjake u BiH.

  Savjet ministara BiH nedavno se nije izjasnio o predloženom tekstu himne BiH, odlučivši da sugestije proslijedi Komisiji za izbor teksta himne i dvojici autora, Isoviću i Šestiću.

  Primjedbe su se odnosile na nepominjanje mora u tekstu himne, koje bi moglo da se uklopi u tekst poslije dijela u kojem se pjeva o planinama.

  Jedna od sugestija jeste da se uradi korekcija kompozicije himne, jer je napravljena kad nije bilo nikakvog teksta, pa je predloženi tekst sada teško uklapati u već postojeću instrumentalnu podlogu. 

  Manje važna sugestija jeste da se u tekstu ne spominju pojedinačno riječi Bosna i Hercegovina, već da se naziv države kroz cijeli tekst piše punim imenom i prezimenom.

  Nikola Špirić

  - Da ne bismo kršili autorska prava, očekujemo da će se autori izjasniti o ovim prijedlozima i da će Savjet ministara BiH vrlo brzo biti u prilici da se izjasni o tekstu zakona himne - rekao je tada Nikola Špirić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, napomenuvši da on lično nije imao primjedbi.

  Ranko Risojević, član ove komisije, rekao je da ne želi da govori o mogućnostima za naknadnu izmjenu teksta himne, nakon što su izmanipulisani od strane Savjeta ministara BiH.

  Ranko Risojević

  - Nazivaju nas nečijim delegatima i to nakon što smo obavili veoma težak posao. Ne namjeravaju da plate rad ove komsije i to upravo oni koji su je formirali, tačnije Savjet ministara BiH. To pokazuje njihov odnos prema himni i prema BiH. Ja s tom komsijom nemam više ništa - rekao je Risojević.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva