Slavko Jovičić -

Cigarete skuplje 15 kafa 50 feninga

Autor sjovicicslavuj | 22 April, 2009 | read_nums (2046)
  Mozaik
             Foto: Arhiv 
            18.04.2009.
   
  Vrankić: Nadomjestak za niže carine

  Ko hoće da puši, neka za to i plati • Cijena alkohola i sokova nepromijenjena...
   

  Prijedlog zakona o akcizama, koji je Vijeće ministara uputilo Parlamentu BiH na razmatranje po skraćenoj proceduri, predviđa poskupljenje kutije cigareta za 15, a kilograma kafe za 50 feninga.

  Namet na kilogram sirove kafe umjesto dosadašnjih 1,5 iznosit će dvije KM, a na kilogram pržene umjesto tri bit će 3,5 marke.

  Akciza na pića iznosit će 8 KM po litri apsolutnog alkohola za voćne prirodne rakije. Predlagač zakona cijeni kako se ovim indirektno stvara prostor da domaći proizvođači povećaju proizvodnju tradicionalnih prirodnih pića u odnosu na pića od etil-alkohola.

  Zakon predviđa i uvođenje posebne akcize od deset feninga po litri goriva za izgradnju autoputeva.

  - Treba zadržati jedinstvenu stopu PDV-a, ali zato hitno treba usvojiti predloženi zakon o akcizama. Ovo nije zakon za poticanje proizvodnje, već za prikupljanje dodatnih prihoda, bez kojih smo ostali smanjujući određene carinske stope. Zato je neophodno povećati akcize na luksuzne proizvode. Pa, ko hoće da puši, neka to i plati - kaže ministar finansija BiH Dragan Vrankić.

  Akciznim proizvodima smatraju se derivati nafte, duhanske prerađevine, bezalkoholna pića, alkohol, alkoholna pića i voćna prirodna raklija, pivo i vino, te kafa.

  - Sav novac prikupljen od akciza bit će uplaćivan na podračun koji je Uprava za indirektno oprezivanje (UIO) dužna otvoriti i bit će korišten za gradnju autoputeva. Taj novac će se raspoređivati prema odluci Fiskalnog vijeća, kao što se dijeli i novac s jedinstvenog računa UIO - objašnjava predsjedavajući Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma Slavko Jovičić.

  Prema njegovim riječima, on se zalagao za veće akcize na uvozne cigarete, ali to, zbog "jakog uvoznog lobija", ipak, nije prihvaćeno.

  Autor: S. R.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva