Slavko Jovičić -

СРПСКОЈ ПРИЈЕТИ ДЕМОГРАФСКА КАТАСТРОФА

Autor sjovicicslavuj | 17 April, 2009 | read_nums (630)

   

  БАЊАЛУКА, 15. АПРИЛА (СРНА) - Република Српска суочиће се са правом демографском катастрофом ако Србија добије безвизни режим са земљама ЕУ прије БиХ, јер ће велики број образованих младих људи, посебно из неразвијеног источног дијела Српске, затражити држављанство и пасош Србије и заувијек отићи са ових простора, пише "Прес РС".

  "Сигуран сам да би најмање 50 000 младих Срба узело држављанство Србије и отишло да живи у земљи чијим би пасошем могли да путују и раде на Западу", рекао је Ђорђе Радановић, предсједник Центра за афирмацију младих из Шековића и члан предсједништва Европског покрета у БиХ.

  Радановић каже да би се Срби у БиХ понашали као Хрвати којих је сваког дана све мање због могућности посједовања хрватског држављанства и пасоша, те чешћег путовања и привременог запошљавања у земљама ЕУ.

  Он је упозорио да је тренд одласка младих, али и читавих породица, посебно из источног дијела РС, више него забрињавајући, напоменувши да је све више празних кућа у Шековићима, Рогатици, Вишеграду, Рудом, Чајничу, Калиновику.

  Члан Савјета за демографску политику Стево Пашалић сматра да би млади вјероватно покушали да искористе могућности које им даје двојено држављанство и истиче да би могло бити одлива становништва.

  Посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Славко Јовичић рекао је да БиХ до краја године може испунити преосталних 27 услова за добијање безвизног режима и упозорава да би ЕУ, након тога, могла поставити нове препреке.

  "Они не желе да на својој територији виде ликове са пасошима БиХ који немају никакве везе са овом земљом. Ријеч је о вехабијама и муџахединима које ЕУ не жели на свом тлу", тврди Јовичић.


  Шеф преговарачког тима БиХ за либерализацију визног режима са ЕУ Самир Ризво истакао је да је од преосталих 27 услова из Мапе пута за либерализацију визног режима дјелимично испуњено 18, а да је девет више политичке, а не техничке природе и да захтијевају усвајање одговарајућих закона у парламенту БиХ.

  То су, рекао је он, закон о граничној контроли и закони који се односе на спречавање илегалне трговине оружјем и на пружање међународне правне помоћи у кривичним стварима. 


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva