Slavko Jovičić -

BiH - Dvije oštrice

Autor sjovicicslavuj | 14 Maj, 2009 | read_nums (356)
  Dan & noć
  D. MAJSTOROVIĆ | 13.05.2009 

  Izmjenama Ustava BiH baviće se domaće političke strukture, a svaki pokušaj stranog mješanja ili bilo kakvog nametanja određenih rješenja u samom startu biće osuđen na propast.

  Ovo je "Fokusu" rekao Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, komentarišući Rezoluciju o ustavnim promjenama u BiH, koju je prije dva dana usvojio američki Kongres.

   

  - Pomenuta rezolucija nije ni prva ni posljednja koja je usvojena u američkom Kongresu, a koja se tiče BiH. Ona je rezultat rada bošnjačkih lobističkih organizacija i pojedinaca, koji bukvalno ne izlaze iz Kongresa, kao da su tamo zaposleni. Ipak, na njihovu žalost, ova rezolucija nije obavezujuća i trebalo bi da znaju da se pitanjem ustavnih promjena u BiH bave predstavnici tri konstitutivna naroda, a ne međunarodna zajednica - dodao je Jovičić, naglasivši da je prošlo vrijeme jednostranih odluka i zaključaka, te da u BiH više ništa ne može da se uradi protiv interesa srpskog i hrvatskog naroda.

  Slično misli i nezavisni poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH Momčilo Novaković, koji smatra da je najnovija rezolucija dobro izbalansirana i njeni tvorci ovog puta nisu otvoreno stali na stranu samo jednog naroda u BiH. Novaković je podsjetio da su ranije rezolucije, kao i stavovi američke administracije, bili izrazito antisrpski, ali da se to, ipak, vremenom mijenja. On je, međutim, napomenuo da su ustavne promjene stvar kojom treba da se bave isključivo domaće instutucije.

  - Ne znam zašto i mi u Predstavničkom domu ne bi predložili rezoluciju o proširenju rezervata u američkoj državi Ohajo, pa da svi lijepo zauzmemo određene stavove i donesemo zaključke po tom pitanju. Šalu na stranu, vrijeme je da se unutrašnja pitanja ostave domaćim vlastima - dodao je Novaković.

  Vojno-politički analitičar Gostimir Popović najnoviju rezoluciju američkog Kongresa smatra samo još jednim izlobiranim papirom, kojim će njeni autori pokušati da minorizuju RS, a možda i stvore podlogu za njeno ukidanje.

   

  - Politički krugovi iz Sarajeva polažu ogromnu nadu u tu rezoluciju, jer su je dobro i platili, te očekuju da se ostvari barem dio njihovih unitarističkih ciljeva - ocijenio je Popović.

  Predsjednik Nevladine organizacije "Kroacija libertas", Leo Pločkinić, smatra, međutim, da političko Sarajevo i nema baš mnogo razloga za likovanje, jer pomenuta rezolucija nije ogledalo samo bošnjačkih interesa u BiH.

  - Ova rezolucija rezultat je kompromisa sva tri naroda u BiH i sigurno neće ići na štetu bilo koga. U nju su uvršteni interesi sva tri naroda, a Bošnjaci će se morati zadovoljiti time što BiH ostaje cjelovita i suverena država. Njeno unutrašnje uređenje, međutim, stvar je dogovora tri naroda koji u njoj žive - objasnio je Pločkinić.

  On je rekao da je američka administracija svjesna stanja na terenu, odnosno interesa Srba da sačuvaju RS, kao i zahtjeva Hrvata da imaju sopstvenu teritorijalnu jedinicu u kojoj će hrvatski narod biti većinski. O svemu tome, tvrdi Pločkinić, vodilo se računa i pri izradi ove rezolucije. 

  Šta sadrži Rezolucija

  Kongresmen Hauard Bremen predložio je sredinom februara ove godine rezoluciju kojom se ističe potreba ustavnih reformi u BiH, kao i jače prisustvo SAD u partnerstvu s EU. Rezolucijom se poziva na hitnu ustavnu reformu, koja će omogućiti BiH da radi u pravcu stvaranja efikasne države, sposobne da ispuni domaće i međunarodne obaveze, posebno u vezi s punim prijemom u EU i NATO. U Rezoluciji se naglašava da bi SAD trebalo da imenuju specijalnog izaslanika za Balkan, koji može da radi u partnerstvu s EU i političkim liderima u BiH na olakšavanju usvajanja reformi.

  Dodik: Bez stranaca, molim!

  Republika Srpska neće ulaziti u priču o ustavnim promjenama ukoliko taj proces budu vodili stranci, kategoričan je premijer RS, Milorad Dodik. Govoreći o Rezoluciji američkog Kongresa, Dodik je kazao da je dobrodošla ukoliko predstavlja ohrabrenje domaćim vlastima da nastave započeti posao. Međutim, ukoliko je Rezolucija najava međunarodnog vođenja ustavnih promjena, onda je za predstavnike srpskog naroda nepoželjna. On je poručio da nema mjesta bilo kakvom likovanju ili tugovanju zbog usvajanja Rezolucije, jer je autonomno, regularno i autentično pravo Kongresa da o tome odlučuje. 

  - Ustavne promjene su naš problem i od nas će zavisiti da li će ih biti ili neće - zaključio je Dodik.

   

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva