Slavko Jovičić -

BiH - Bajdenova bezbjednost u BiH nije ugrožena

Autor sjovicicslavuj | 18 Maj, 2009 | read_nums (399)

  Datum: 18.05.2009 
  Autor: Mirza Čubro

  SARAJEVO - Obavještajne i sigurnosne agencije u BiH ne raspolažu saznanjima o bilo kakvoj mogućoj sigurnosnoj prijetnji Džozefu Bajdenu, potpredsjedniku SAD, koji danas dolazi u posjetu BiH.

  Bajdenova bezbjednost u BiH nije ugrožena

  "Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i ostale sigurnosne agencije koje sudjeluju u osiguranju posjete američkog potpredsjednika prate sigurnosnu situaciju u BiH i zemljama okruženja. Intenzivno radimo na prikupljanju obavještajno relevantnih informacija koje mogu biti bitne za sigurnost potpredsjednika. Radimo sigurnosne pocjene i u ovom momentu nemamo nikakvih indicija da se nešto neželjeno može dogoditi", kazao je juče Dragan Lukač, pomoćnik direktora SIPA i član Štaba za osiguranje posjete američkog potpredsjednika BiH.

  Ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović potvrdio je da je nivo sigurnosti u BiH podignut na maksimalnu razinu zbog posjete potpredsjednika SAD, kako bi njegov dolazak bio adekvatno osiguran i protekao bez bilo kakvih problema.

  "Mi u BiH poduzeli smo sve što je u našoj nadležnosti, ali sarađujemo i s američkim sigurnosnim agencijama. Mislim da mjere osiguranja neće ograničiti normalan život građana", rekao je Sadović.

  Džozef Bajden, potpredsjednik SAD, tokom jednodnevne posjete Sarajevu susrest će se s članovima Predsjedništva BiH, rukovodstvom parlamenta BiH, održati govor na plenarnoj sjednici bh. parlamenta te razgovarati s liderima najvećih političkih partija.

  Slavko Jovičić Slavuj, poslanik u parlamentu BiH, kazao je kako poslanici i delegati koji će prisustvovati plenarnoj sjednici moraju u zgradu ući dva sata prije samog Bajdenovog obraćanja. Naveo je da po strogom protokolu, između ostalog, poslanici i delegati ne smiju koristiti mobitele, pušiti niti unositi upaljače u zgradu parlamenta.

  Tokom Bajdenove posjete glavnom gradu BiH domaće sigurnosne agencije primjenjivat će najstroži režim osiguranja. Rute kojima će se kretati bit će blokirane, a objekti u kojima će boraviti bit će pod posebnom zaštitom.

  MUP RS zabranio je prijevoz opasnih materija i eksploziva u Istočnom Sarajevu tokom posjete američkog potpredsjednika BiH. Domaće sigurnosne agencije u BiH bit će zadužene za opštu sigurnost dok će neposrednu zaštitu američkog potpredsjednika provoditi Tajna služba SAD, koja je i zadužena za sigurnost predsjednika i potpredsjednika u zemlji i inozemstvu. Dio pripadnika Tajne službe već je nekoliko dana u BiH.

  Ustaljena je praksa da potpredsjednik SAD putuje posebnim avionom Air force 2, te se vozi u posebno napravljenom neprobojnom vozilu. Prema nezvaničnim informacijama, ista praksa bit će primijenjena i tokom današanje posjete BiH.

  Solana s Bajdenom u BiH

  Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Havijer Solana potvrdio je jučer da će doći u BiH s američkim potpredsjednikom Džozefom Bajdenom.

  "Susrest ćemo se sa svima i uputiti im jasan znak da su stavovi SAD i EU o promjeni OHR-a isti", izjavio je Solana.

  Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić pozdravio je dolazak američkog potpredsjednika, nadajući se da će domaće vlasti iskoristiti ovu posjetu za novi iskorak za BiH.

  Mirni protesti u RS

  Boračka organizacija Republike Srpske (BORS) danas će u svim opštinama RS organizovati mirne proteste povodom dolaska američkog potpredsjednika Džozefa Bajdena u posjetu BiH.

  "Želimo da organizujemo mirne proteste paljenjem svijeća u 12 časova, kao znak našeg reagovanja i protesta povodom diskriminacije nebošnjaka u BiH", istakao je Pantelija Ćurguz, predsjednik BORS.

  On je naveo da raspolaže informacijama da će slične proteste organizovati i nevladina organizacija "Kroacija libertas" u Federaciji BiH, u opštinama s hrvatskom većinom.

  Dodik: Čuvati slovo, a ne duh Dejtona

  Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik ocijenio je da je posjeta američkog potpredsjednika Džozefa Bajdena veoma važna i da će za njega to biti prilika da izrazi svoju podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu.

  "Ta podrška se odnosi na ono što u Dejtonskom sporazumu piše, a ne kako se tumači", dodao je Dodik. On je najavio da će u razgovoru s Bajdenom podržati evropske perspektive BiH, ali uz poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

  Dodik je ponovo osudio brojne antidejtonske pokušaje rušenja ovog mirovnog sporazuma, uz ocjenu da su oni naglašeni u posljednje vrijeme.

  Dodik je podsjetio da je već imao susrete s Bajdenom dok je on obavljao funkciju predsjednika Spoljnopolitičkog odbora Američkog kongresa.

  "Imao sam priliku da se sretnemo, naše komunikacije su prijateljske i dobre i nadam se da će tako biti i sada", poručio je Dodik.  

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva