Slavko Jovičić -

Nemoguće očekivati liberalizaciju viznog režima BiH samo u jednom pravcu, kaže Kalabić...

Autor sjovicicslavuj | 29 Maj, 2009 | read_nums (376)

  Teme
  S jučerašnje sjednice
  Foto: S. Jordamović
   
  Kalabić Silajdžiću i Komšiću zamjera nesaradnju sa Srbijom

  28.05.2009.

  Početak jučerašnje sjednice Predstavničkog doma Državnog parlamenta ponovo je, po ko zna koji put, obilježila skandalozna izjava poslanika SNSD-a, tačnije predsjedavajućeg Kluba ove stranke Drage Kalabića.

  Upućujući poslaničko pitanje Predsjedništvu BiH u vezi s neodlaskom članova Predsjedništva naše zemlje Željka Komšića i Harisa Silajdžića u posjetu Srbiji, Kalabić je istakao kako je "nemoguće očekivati liberalizaciju viznog režima BiH samo u jednom pravcu".

  - Zanima me kada će Silajdžić i Komšić početi sarađivati sa Srbijom? Ovakvim ponašanjem samo nanose ogromnu štetu BiH. Neprimjereno je dizati zid sa susjednim zemljama, a očekivati liberalizaciju viznog režima - rekao je Kalabić.

  Povezujući ovakvu izjavu s aluzijom na slučaj "Dobrovoljačka", poslanik SDA Sadik Ahmetović kazao je za "Dnevni avaz" da Srbija nema pravo i ne smije procesuirati građane BiH.

  - Radi se o političkom potezu Tužilaštva Srbije, kojim su narušena pravila Rimskog puta. Tačno je da BiH mora imati dobre odnose sa susjedima, ali ne na ovakav način. Teško je očekivati dobru saradnju nakon raspisivanja potjernica za 19 bh. državljana - pojasnio je Ahmetović.

  S druge strane, jedini iz seta zakona koje BiH mora ispuniti za liberalizaciju viznog režima, a koji je jučer bio prihvatljiv i za SNSD, jeste zakon koji zabranjuje diskriminaciju u našoj zemlji. Iako je Kolegij predložio da se zbog njegove važnosti poslanici izjašnjavaju po hitnoj proceduri u prvom i drugom čitanju, jučer su sa 20 glasova za iz FBiH i 12 iz RS podržani samo principi zakona.

  Najviše polemike na jučerašnjoj sjednici izazvali su prijedlog zakona o akcizama i inicijativa za donošenje odluke o isplati 100.000 KM nogometnoj reprezentaciji BiH. Uz zamjerke poslanika da je UO Uprave za indirektno oporezivanje potpuno isključio Parlament iz kreiranja zakona o akcizama, te da je trebalo oporezovati luksuznu, a ne robu koju koristi "sitna buranija", poslanici su, ipak, podržali taj zakon.

  Ministar finansija Dragan Vrankić pojasnio je da je taj zakon u vrijeme recesije dobar za BiH, jer će našoj zemlji donositi 300 miliona KM godišnje. Državni parlament jučer je uz nekoliko amandmana usvojio i Prijedlog zakona o javnim nabavkama.

  Jovičić: Dodik nije protiv BiH, već protiv Sarajeva

  Većina poslanika bila je protiv toga da nogometna reprezentacija BiH bude nagrađena sa 100.000 KM. Poslanik SNSD-a Slavko Jovičić prognozirao je da su njeni dobri rezultati "privremeni", te da bi trebalo nagraditi reprezentaciju BiH u sjedećoj odbojci, koja je godinama u svjetskom vrhu ovog sporta.

  - Ako me pitate za koga Dodik navija, reći ću vam za BiH. Nismo mi protiv BiH, već protiv Sarajeva - kazao je Jovičić.

  Skuplji cigarete, kafa i gorivo

  Zakon o akcizama predviđa poskupljenje kutije cigareta za 15, a kilograma kafe za 50 feninga. Namet na kilogram sirove kafe umjesto dosadašnjih 1,5 iznosit će dvije KM, a na kilogram pržene umjesto tri bit će 3,5 maraka. Akciza na pića iznosit će 8 KM po litri apsolutnog alkohola za voćne prirodne rakije, dok će akciza na naftne derivate biti 10 feninga po litru. O ovom zakonu na jednoj od narednih sjednica izjašnjavat će se i Dom naroda Parlamenta BiH.

  Autor: S. ROŽAJAC
   

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva