Slavko Jovičić -

Bidenova posjeta dokaz da je Balkan ključni dio američke politike

Autor sjovicicslavuj | 18 Maj, 2009 | read_nums (417)

  Aktuelno

   

  Foto: Arhiv

  Na svim Bajdenovim susretima u BiH učestvovaće Javier Solana i Valentin Inzko...
   
  18.05.2009.

  Potpredsjednik SAD Joseph Biden (Džozef Bajden) najviši je zvaničnik nove administracije SAD koji će posjetiti BiH i sutra se obratiti članovima najvišeg zakonodavnog tijela u BiH - poslanicima i delegatima u Parlamentarnoj skupštini BiH.

  Biden će se tokom boravka u BiH susresti sa liderima vodećih stranaka u BiH, članovima Predsjedništva BiH i rukovodstvom Parlamentarne skupštine BiH.

  Visoki zvaničnik američke administracije rekao je na konferenciji o Bidenovoj posjeti, čiji je transkript objavljen na web-siteu Bijele kuće, da će potpredsjednik SAD pozvati zvaničnike u BiH na saradnju preko etničkih linija u interesu konsenzusa neophodnog za ustavne reforme.

  Na svim Bidenovim susretima u BiH učestvovaće i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Javijer (Havijer) Solana i međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko (Incko).

  Biden će nakon Sarajeva posjetiti Beograd i Prištinu.

  Predstavnik američke administracije naglasio je da je činjenica da su Biden i predsjednik SAD Barack Obama odlučili da Biden sada posjeti Balkan dokaz želje administracije da pokaže da su se SAD vratile i da je Balkan u velikoj mjeri ključni dio njenog programa.

  Solana: S Bajdenom ću zatražiti odgovornost političara BiH

  Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana izjavio je danas u Briselu da će sutra otputovati u Sarajevo zajedno s američkim potpredsjednikom Džozefom Bajdenom da bi od političkih lidera zatražio da preuzmu odgovornost za dobro funkcionisanje Bosne i Hercegovine.

  "Zajedno ćemo sresti vlasti i sve političke lidere da bi naglasili našu posvećenost i da bi naglasili da bi sve strane trebalo da preuzmu svoju odgovornost da bi obezbijedili dobro funkcionisanje Bosne i Hercegovine", izjavio je Solana na sastanku ministara odbrane Evropske unije u Briselu.

  Dodik će podržati Dejtonski sporazum

  Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik smatra veoma važnom sutrašnju posjetu američkog potpredsjednika Džozefa Bajdena (Joseph Biden) Bosni i Hercegovini (BiH) i najavljuje da će to biti prilika da lično izrazi svoju podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu.

  “Ta podrška se odnosi na ono što u Dejtonskom sporazumu piše, a ne kako se tumači”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, ističući da će u razgovoru sa Bajdenom podržati evropske perspektive BiH, ali uz poštovanje Dejtonskog sporazuma.

  Dodik je ponovo osudio brojne antidejtonske pokušaje rušenja ovog mirovnog sporazuma, uz ocjenu da su oni naglašeni u posljednje vrijeme.

  On je podsjetio da se već susretao sa Bajdenom u vrijeme kada je obavljao funkciju predsjednika Spoljnopolitičkog odbora američkog kongresa.

  “Imao sam priliku da se sretnemo, naše komunikacije su prijateljske i dobre i nadam se da će tako biti i sada”, poručio je Dodik.

  Špirić: Bidenova posjeta je velika čast za BiH

  Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić izjavio je danas da sutrašnja posjeta američkog potpredsjednika Josepha Bidena BiH predstavlja veliku čast za ovu državu.

  - To je dobro za BiH, i ovo je upravo vrijeme kada treba da iskoristimo i ovu, i slične značajne posjete za novi iskorak BiH' - rekao je Špirić.

  On ne smatra da će ovaj događaj biti ''dan D'' za BiH.

  - Ja mislim da će to biti dobar dan za BiH. Mnogi ovdje priželjkuju da neko dolazi izvan BiH i da ovdje pravi red, ali ja mislim da je Amerika velika zemlja. Ovdje treba odgovorna vlast koja će da prepozna šta su globalni interesi koji nisu u koliziji sa našom zemljom - poručio je predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

  Špirić očekuje da će tokom Bidenove posjete BiH biti ostvareni kvalitetan dijalog i korisne poruke za pronalaženje naboljih rješenja za BiH.

  Jovičić nezadovoljan protokolom, neće prisustvovati Bidenovom govoru

  Poslanik SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Slavko Jovičić neće sutra u parlamentu BiH prisustvovati govoru potpredsjednika SAD Josepha Bidena jer smatra da su previše striktna pravila koja su predviđena u protokolu za poslanike.

  Jovičić je pojasnio da je dobio protokol, kojim je predviđeno da poslanici dođu mnogo ranije od obraćanja Bidena.

  - Ne bih da iznosim sve detalje, ali ne smijemo nositi mobilne telefone, cigarete i upaljače. Poštujem potpredsjednika SAD, poštujem protokol i detalje bezbjednosti, ali neću sebi kao poslaniku dozvoliti da mi neko ograničava slobodu, jer sam zaista onda ponižen - ističe Jovičić.

  Jovičić je podsjetio da je bio u Kongresu SAD, istakavši da se tom prilikom osjećao mnogo slobodnije i komotnije.

  - Tada mi nije bilo ograničeno da moram doći dva sata prije početka govora i da sjedim u klupi. Kao civilizovan čovjek i član ovog parlamenta ne pada mi napamet da se miješam u protokol i da narušavam bilo kakvu domaćinsku atmosferu zato sam odlučio da ne prisustvujem sutra obraćanju potpredsjednika SAD - rekao je Jovičić.

  Prema Jovičićevim riječima, Biden nije promijenio ništa u svom vokabularu još od vremena kada se prvi zalagao u Kongresu SAD da se bombarduju ciljevi u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

  - Mislim da sada neće zahtijevati da se po nama bacaju bombe, ali će to sada biti retoričke bombe kojima će se SAD ponovo izvesti u prvi plan kao zemlja koja je zainteresovana za region. Vjerujem da će u prvi plan izaći Kosovo i BiH - smatra Jovičić.

  Sadović: Maksimalan nivo sigurnosti za vrijeme Bidenove posjete

  Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Tarik Sadović potvrdio je danas da je u povodu sutrašnje posjete našoj zemlji potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država Josepha Bidena podignut maksimalan nivo sigurnosti da bi ona bila adekvatno osigurana i protekla bez bilo kakvih problema.

  On je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da Državna agencija za istrage i zaštite ima zahtjevan zadatak osiguranja Bidenove posjete BiH te da i sve druge nadležne agencije poduzimaju sve potrebne mjere u tom smislu.

  - Iako smo mi u BiH poduzeli sve što je u našoj nadležnosti, sarađujemo i s američkim sigurnosnim agencijama, ne vidim da se desilo nešto što bi ograničilo normalan život građana - rekao je Sadović.

  Sarajevo: Privremena obustava saobraćaja

  Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo donijelo je rješenje kojim se Upravi policije MUP-a Kantona Sarajevo sutra, 19. maja, odobrava privremena obustava saobraćaja u Rustempašinoj ulici u Sarajevu, u vremenu od 4.45 do 5.15 sati i prekosutra, 20. maja, od 8.45 do 9.15 sati, radi posjete potpredsjednika SAD-a Josepha Bidena, Bosni i Hercegovini.

  Regulaciju toka saobraćaja na dijelu potpune obustave saobraćaja i raskrsnicama na kojima se saobraćaj usmjerava u alternativne pravce vršiće pripadnici MUP-a KS.

  Nakon utvrđenog vremenskog termina, odnosno stvaranja bezbjednih uslova za odvijanje saobraćaja, pripadnici MUP-a će ponovo uspostaviti redovni režim saobraćaja.

  Ministarstvo saobraćaja KS je 15. maja donijelo rješenje kojim se Upravi policije MUP-a KS sutra od 14.00 do 20.00 sati, također, odobrava privremena obustava saobraćaja u određenim sarajevskim ulicama.

  Ulice u kojima će doći do potpune obustave saobraćaja u navedenom terminu su Vrbanja, Koste Hermana, Mustajbega Fadilpašića, Konak, Franjevačka i Bistrik.

  Autor: Redakcija
   

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva