Slavko Jovičić -

BiH - Jovičić protiv stranih sudija

Autor sjovicicslavuj | 10 Jun, 2009 | read_nums (518)
  Aktuelno

  10.06.2009. Foto: Arhiv
   
  Poslanici većinu vremena proveli u raspravljanju o tome ko je počeo rat
  Usvojen set zakona čije donošenje predstavlja uslov iz Mape puta
   
  • Žustra rasprava o informaciji o radu Tužilaštva BiH...

  Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas po hitnom postupku set zakona čije donošenje predstavlja uslov iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima za građane BiH.

  Riječ je o Prijedlogu zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, Prijedlogu zakona o graničnoj kontroli i Prijedlogu zakona o kontroli kretanja oružja i vojne opreme.

  Također, po hitnom postupku usvojen je i Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, a koji predstavlja kratkoročni prioritet iz Evropskog partnerstva.

  Prijedlogom zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima ova oblast će biti izdvojena iz Zakona o krivičnom postupku BiH i uređena na sveobuhvatan način u skladu s praksom zemalja EU i okruženja.

  Jedna od značajnih novina u ovom zakonu je prebacivanje troškova ekstradicije i transfera osuđenih lica sa sudova BiH na Ministarstvo pravde BiH, a predviđena je i mogućnost ustupanja krivičnog gonjenja drugoj državi za krivična djela za koje je zakonom predviđena kazna zatvora u trajanju od deset ili više godina, ukoliko BiH zaključi ugovor s tom državom.

  Prijedlogom zakona o graničnoj kontroli uređuju se granična kontrola, prelazak državne granice BiH, granični prijelazi, granična linija, zaštitno područje, kontrola prenosa oružja i municije preko državne granice, međunarodna granična policijska saradnja, prikupljanje podataka i vođenje evidencije, te druga pitanja u vezi s graničnom kontrolom.

  Donošenjem ovog zakona prestat će važiti aktuelni Zakon o nadzoru i kontroli prelaska državne granice.

  Prijedlogom zakona o kontroli kretanja oružja i vojne opreme bit će omogućeno BiH preuzimanje nadležnosti u ovoj oblasti od EUFOR-a. Njime se uređuju način i uslovi pod kojim se obavlja kretanje oružja i vojne opreme unutar BiH, kao i kretanje naoružanja u vezi s prelaskom državne granice.

  Ovaj zakon ne odnosi se na kretanje naoružanja koje obavljaju Oružane snage OSBiH i policijski organi u BiH u okviru svoje službe, kao i na nošenje ličnog oružja (fizičkim licima kojima je izdata dozvola za nošenje oružja).

  Barašin branio nezavisnost Tužilaštva BiH

  Predstavnički dom PSBiH obavio je i raspravu o Informaciji o radu Tužilaštva BiH za 2008. Poslanici su većinu vremena proveli u raspravljanju o tome ko je počeo rat, ko je počinio zločine i zašto i koliko se procesuiraju pripadnici triju naroda u BiH.

  "Ovaj dom kao i ostale institucije vlasti moraju dati punu podršku i pomoć radu Tužilaštva BiH da bi ova institucija što bolje obavljala svoj posao", kazao je predsjedavajući Ustavnopravne komisije  Šefik Džaferović uz opasku da nije predviđeno da Predstavnički dom usvaja ovu informaciju već da je razmatra ili primi k znanju.

  U nastavku rasprave o Informaciji istakao je da Tužilaštvo BiH ne smije imati bilo kakav etnički element te da je svaki pokušaj unošenja tih elemenata pokušaj politizacije ovog pitanja, a što bi bilo pogubno za nezavisnost pravosuđa.

  Poslanik Slavko Jovičić protestirao je protiv angažiranja stranih tužilaca u Tužilaštvu BiH i njihovom postavljanju na rukovodeće funkcije u ovoj instituciji.

  "Neka Tužilaštvo BiH odmah počne tražiti alternativu za strane sudije jer, što se mene tiče, oni nikada više neće dobiti podršku za angažovanje u Tužilaštvu BiH", kazao je Jovičić.

  Dodao je da nema otvorenih procesa o zločinima koji su počinjeni nad Srbima i Hrvatima.

  "Nema pravde za Srbe i Hrvate u ovom tužilaštvu kao ni na Sudu BiH", istakao je Jovičić te kazao da neće podržati dostavljenu Informaciju o radu Tužilaštva BiH.

  Informacija Tužilaštva BiH je nekompletna, smatra poslanik Bakir Izetbegović, jer nema konkretno navedenih očekivanja od izvršnih vlasti.

  "BiH je kontaminirana ratnim zločincima koji slobodno hodaju ulicama", zaključio je Izetbegović.

  Zamjenik predsjedavajućeg Doma Milorad Živković kazao je da je Tužilaštvo BiH politički organ koji radi pod utjecajem međunarodne zajednice te da potkopava suverenitet BiH.

  "U Informaciji ste naveli da je Tužilaštvo nezavisno, ali je očigledno da nije jer je pod stalnim utjecajem međunarodnih faktora", rekao je Živković obrativši se glavnom tužiocu BiH Miloradu Barašinu.

  Barašin je u obraćanju poslanicima istakao da "tvrdi da su tužioci nezavisni u svom radu" te da su Tužilaštvu BiH još potrebni strani tužioci.

  Osvrćući se na komentare pojedinih poslanika o neravnomjernom procesuiranju ratnih zločina, Barašin je kazao da je "lično podigao optužnice protiv jednog Srbina, dvojice Hrvata i trojice Bošnjaka".


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva