Slavko Jovičić -

БиХ - САД: ЈОВИЧИЋ НЕЋЕ ПРИСУСТВОВАТИ БАЈДЕНОВОМ ГОВОРУ...

Autor sjovicicslavuj | 18 Maj, 2009 | read_nums (529)

   

  САРАЈЕВО, 18. МАЈА (СРНА) - Посланик СНСД-а у Парламентарној скупштини БиХ Славко Јовичић неће сутра у парламенту БиХ присуствовати говору потпредсједника САД Џозефа Бајдена, јер сматра да су превише стриктна правила која су предвиђена у протоколу за посланике.

  Јовичић је Срни појаснио да је добио протокол, којим је предвиђено да посланици дођу много раније од обраћања Бајдена.

  "Не бих да износим све детаље, али не смијемо носити мобилне телефоне, цигарете и упаљаче. Поштујем потпредсједника САД, поштујем протокол и детаље безбједности, али нећу себи као посланику дозволити да ми неко ограничава слободу, јер сам заиста онда понижен", истиче Јовичић.

  Јовичић је подсјетио да је био у Конгресу САД, истакавши да се том приликом осјећао много слободније и комотније.

  "Тада ми није било ограничено да морам доћи два сата прије почетка говора и да сједим у клупи. Као цивилизован човјек и члан овог парламента не пада ми напамет да се мијешам у протокол и да нарушавам било какву домаћинску атмосферу зато сам одлучио да не присуствујем сутра обраћању потпредсједника САД", рекао је Јовичић.

  Према његовим ријечима, Бајден није промијенио ништа од свог вокабулара од времена када се први залагао у Конгресу САД да се бомбардује Република Српска и Србија.

  "Мислим да сада неће захтијевати да се по нама бацају бомбе, али ће то сада бити реторичке бомбе којима ће се САД поново извести у први план као земља која је заинтересована за регион. Вјерујем да ће у први план изаћи Косово и БиХ", сматра Јовичић.

  Он сматра да је Бајден за билатералне контактиме са политичарима и функционерима за сваког већ припремио "по неку посебну причу" наводећи да ће "неке упозорити на одређене ствари, а другима ће издиктирати шта требају да ураде".

  "То, ипак, неће оставити неких огромних посљедица у БиХ, јер без договора три конститутивна народа у овој држави ништа се више не може ријешити. Поштујем моћ и силу САД и нама не пада на памет да се томе супротстављамо, али САД мора да схвати да ми овдје живимо", поручио је Јовичић.


  Потпредсједник САД Џозеф Бајден посјетиће сутра БиХ и обратити се посланицима и делегатима у Парламентарној скупштини БиХ.

  Бајден ће се током посјете састати и са лидерима водећих странака у БиХ, члановима Предсједништва БиХ и руководством Парламентарне скупштине БиХ.

  Високи званичник америчке администрације рекао је на брифингу о Бајденовој посјети, чији је транскрипт објављен на сајту Бијеле куће, да ће потпредсједник САД позвати званичнике у БиХ на сарадњу у интересу консензуса неопходног за уставне реформе.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva