Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 27 Jul, 2009 | read_nums (538)
 
Državni praznici BiH ponovo na ispitu

Autor: NEDELJKA BREBERINA

 27.07.2009.
 
Banjaluka - Predlog Saveta ministara da građani BiH kao državne praznike obeležavaju Novu godinu, Praznik rada, Dan pobede nad fašizmom i Dan podrške žrtvama nasilja, nema dovoljnu podršku parlamentaraca. Tom predlogu najviše se protive bošnjački predstavnici koji tvrde da su njihovi ministri u Savetu preglasani prilikom usaglašavanja ovog teksta. Takođe, smatraju kako se u zakonu o praznicima BiH moraju naći i datumi koji su deo njene istorije, a ne samo međunarodni, kako je predložio Savet ministara.


Foto:s. radovanović 

- Ne dolazi u obzir da to podržimo niti bilo šta što ne podrazumeva obeležavanje datuma koji su deo istorijskog nasleđa države. Susedne zemlje poput Srbije, Hrvatske i Crne Gore imaju državne praznike i znamo kako ih obeležavaju, a u BiH se pokušava izbrisati sve ono što je istorijski važno za državu - kaže poslanik SDA Sadik Ahmetović.

Slična uveravanja stižu i iz Stranke za BiH u kojoj su skeptični da će BiH uskoro dobiti zakon o državnim praznicima, budući da „ono što zagovaraju Bošnjaci ne prihvataju Srbi i Hrvati, i obrnuto”. Ni u SDP BiH ne spore kako će obeležavanje državnih praznika sigurno još dugo biti tema koja će služiti za dnevnopolitička prepucavanja. Predlog Saveta ministara ocenjuju kao „veoma skroman”, budući da je reč o međunarodnim praznicima, a ne o praznicima koji simbolizuju BiH.
- Nisu upitna ta četiri datuma, ali to nije dovoljno. Ne možemo prihvatiti zakon koji ne sadrži ništa karakteristično za našu državu. Činjenica je da će se do kompromisa teško doći, ali i sadašnja situacija je pomalo poražavajuća jer ne postoji prilika da nam neko čestita naš državni praznik - smatra poslanik SDP u Predstavničkom domu Jozo Križanović.

U SNSD ističu kako je predlog Saveta ministara prihvatljiv za srpske predstavnike, ali su i svesni da ga neće podržati kolege iz Federacije. Međutim, kažu, kako ni za njih nisu prihvatljivi zahtevi da se u BiH, kao zajednički datumi praznuju ni 25. novembar kao dan državnosti, ni 1. mart kao dan nezavisnosti...

- Praznik je za slavlje, porodično i prijateljsko okupljanje, pa i državno. Ali, kako se mi možemo okupiti 1. marta kada je to dan najveće nesreće za srpski narod, kada smo preglasani na referendumu, nakon čega je izbio i rat u BiH - kaže poslanik SNSD Slavko Jovičić.

Iz HDZ 1990 najavljuju da će podržati predlog Saveta ministara jer to smatraju korakom napred, pošto se u BiH godinama pokušava usaglasiti zakon o državnim praznicima. Takođe, smatraju kako je to kompromisno rešenje koje je u ovom momentu jedino realno.
- Pozitivno je što je Savet ministara napravio taj korak i verujem da će i parlament biti na tom nivou. I u drugim segmentima se pokazalo da se nakon učinjenog prvog koraka kasnije sve rešavalo mnogo lakše. Primer su pasoši i registarske tablice koje su naknadno opšteprihvaćene, mada se u početku činilo nemogućim da se dođe do rešenja - smatra poslanik HDZ 1990 Martin Raguž.

Inače, predlog Saveta ministara trebalo bi da se nađe pred parlamentarcima krajem avgusta, a njime je predviđeno da četiri dana u godini budu državni praznici za sve građane u BiH.
Predloženi su Nova godina, 1. maj, 9. maj - Dan pobede nad fašizmom i dan Evrope, te 26. juni - Dan podrške žrtvama nasilja. Među neradnim danima bili bi verski praznici pripadnika islamske, pravoslavne, katoličke i jevrejske veroispovesti.

LINK - http://www.blic.rs/repsrpska.php?id=103462

Autor sjovicicslavuj | 25 Jul, 2009 | read_nums (497)

Datum: 25.07.2009

SARAJEVO - Niko od srpskih poslanika u Predstavničkom domu parlamenta BiH neće glasati za produženje mandata stranim sudijama i tužiocima u BiH, izjavio je poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Slavko Jovičić.

"Potpuno je jasan stav srpskih poslanika od kojeg nećemo odustati, a to je da nema podrške produženju mandata. Nećemo odustati od toga. Nećemo dati podršku da ostane bilo ko od stranaca u Tužilaštvu i Sudu BiH, bez obzira na pritiske predstavnika međunarodne zajednice. To je naše autonomno pravo i mi ćemo odlučiti hoće li oni ostati ili ne", naglasio je Jovičić i dodao da u vezi s tim pitanjem nema razmimoilaženja u SNSD-u.

On je podsjetio da je 10. juna, na 55. sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH, kada je razmatran izvještaj o radu Tužilaštva BiH, glavnom tužiocu Miloradu Barašinu rekao da priprema zamjenu za strane tužioce, bez obzira na kojim su pozicijama i da ne čeka kraj ove godine, kada im ističe mandat.

Prema njegovim riječima, nema govora da će ostati bilo ko od stranaca da radi u Sudu ili Tužilaštvu BiH, a pogotovo u Odjeljenju za ratne zločine, na koje Srbi s razlogom imaju najviše primjedbi.

"Mnogi predstavnici nevladinih organizacija u RS, koje predstavljaju žrtve iz proteklog rata u BiH, ogorčeni su radom Suda i Tužilaštva BiH, jer je evidentno da su postali mali haški tribunali i da ih apsolutno ne interesuje stradanje srpskog naroda", naglasio je Jovičić.

Autor sjovicicslavuj | 25 Jul, 2009 | read_nums (404)

 

САРАЈЕВО, 25. ЈУЛА (СРНА) - Нико од српских посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине неће гласати за продужење мандата страним судијама и тужиоцима у БиХ, изјавио је Срни посланик Савеза независних социјалдемократа /СНСД/ у Представничком дому Славко Јовичић.

"Потпуно је јасан став српских посланика од којег нећемо одустати, а то је да нема подршке продужењу мандата. Нећемо одустати од тога. Нећемо дати подршку да остане било ко од странаца у Тужилаштву и Суду БиХ без обзира на притиске представника међународне заједнице. То је наше аутономно право и ми ћемо одлучити хоће ли они остати или не", нагласио је Јовичић и додао да у вези са овим питањем нема размимоилажења у СНСД-у.

Он је подсјетио да је 10. јуна, на 55. сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, када је разматран извјештај о раду Тужилаштва БиХ, главном тужиоцу Милораду Барашину рекао да припрема замјену за стране тужиоце без обзира на којим су позицијама и да не чека крај ове године када им истиче мандат.

Према његовим ријечима, нема говора да ће остати било ко од странаца да ради у Суду или Тужилаштву БиХ, а поготово у Одјељењу за ратне злочине на које Срби с разлогом имају највише примједби.

"Многи представници невладиних организација у Републици Српској, које представљају жртве из протеклог рата у БиХ, огорчени су радом Суда и Тужилаштва БиХ, јер је евидентно да су постали мали Хашки трибунали и да их апсолутно не интересује страдање српског народа", нагласио је Јовичић.

Он је оцијенио да је просто невјероватно да многи предмети годинама чекају да буду отворени пред Судом БиХ, а постоје необориви докази и готово завршене истражне радње у многим случајевима.

"Еклатантан примјер су најновији снимци Атифа Дудаковића. Ти снимци су били у Хашком суду. Лично смо их предали /тадашњем главном тужиоцу Хашког трибунала/ Карли дел Понте /предсједник Савеза логораша РС Бранислав/ Дукић и ја. Она је то све имала пред собом. Наравно да је то политички суд, који једноставно није хтио да процесуира починиоце ратних злочина из реда других народа над српским жртвама. Тај суд имао је само један циљ - да сатанизује српски народ и оптужи само Србе", истакао је Јовичић.

Autor sjovicicslavuj | 25 Jul, 2009 | read_nums (474)
Istraga o ratnim zločinima Atifa Dudakovića, generala Armije Bosne i Hercegovine, tri godine tapka u mestu i pored neoborivih dokaza

EOGRAD - Snimak objavljen u Republici Srpskoj, na kojem general Armije Bosne i Hercegovine Atif Dudaković naređuje streljanje zarobljenih vojnika lojalnih Fikretu Abdiću, lideru Cazinske Krajine, podigao je mnogo bure u javnosti, ali je ostavio tužilaštvo BiH potpuno ravnodušnim.

Selma Hećimović iz Ureda za informisanje Tužilaštva BiH nije htela da kaže da li će nakon ovakvih dokaza biti podignuta optužnica protiv Dudakovića.
- Nećemo zasad komentarisati snimke koji su se pojavili. Postoji određena istraga i u interesu istrage ne možemo govoriti o pojedinostima - rekla je ona za Kurir. Upitana zašto istraga traje tri godine, kazala je da ne može govoriti ni o tome.

Mladen Bosić, predsednik Srpske demokratske stranke, rekao je za Kurir da nije prvi put da "Tužilaštvo BiH pokazuje da su pojedini bošnjački, pa i hrvatski ratni lideri nekažnjivi".
- I pre je bilo bezbroj dokaza o zločinima koje su počinili muslimani nad Srbima, pa i nesrbima, ali pravosuđe BiH je konstruisano samo za progon Srba. Nebrojeno je dokaza protiv Dudakovića, a isti slučaj je sa Tuzlanskom kolonom i Dobrovoljačkom ulicom, ali niko nije procesuiran, mada se tačno zna ko su krivci. Ne može se po komandnoj odgovornosti suditi samo Srbima, a za ostale da to ne važi - naglasio je Bosić.

Poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Parlamentu BiH Slavko Jovičić izjavio je da ne zna kakve još dokaze Tužilaštvo BiH treba da dobije da bi nekadašnji komandant Petog korpusa bošnjačke armije napokon bio kažnjen za počinjene zločine.

- Tragično je što istraga u slučaju "Dudaković" traje tri godine, i pored obimnih dokaza protiv njega. Setimo se slučaja "škorpiona", koji su nakon emitovanja snimka u roku od 24 časa pohapšeni. Protiv njih je odmah podignuta optužnica i već su osuđeni. Za Dudakovića, izgleda, treba nekakav poseban dokaz. Gde je pravda za ove nevino ubijene ljude i njihove porodice? - upitao je Jovičić.
On je istakao da Tužilaštvo BiH porodicama ubijenih mora da objasni zašto se njihovi krvnici šetaju po Bihaću.   

ISTRAGA NEMA HRABROSTI

Poslanik Demokratske narodne zajednice u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Hafeza Sabljaković očekuje da će Tužilaštvo BiH napokon pokrenuti to pitanje sa mrtve tačke.
- Istraga traje već tri godine i vidljivo je da onima koji vode taj proces i koji će morati doneti presudu u ovom slučaju i dalje nedostaje hrabrosti da posao privedu kraju i kazne počinioce gnusnih zlodela. To me uopšte ne čudi, s obzirom na to da je Dudaković za mnoge legendarni i nedodirljivi komadant Petog korpusa Armije BiH, što mu izgleda daje imunitet da nekažnjeno šeta po BiH - kaže Sabljakovićeva.

Autor sjovicicslavuj | 25 Jul, 2009 | read_nums (462) Piše: Dario Pušić

Petak, 24 Srpanj 2009

SARAJEVO – Današnji posjet europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna našoj zemlji, tijekom kojeg će održati niz razgovora s predstavnicima vlasti u BiH, politički lideri ocijenili su svojevrsnom porukom EU-a prema kojoj BiH nije zaboravljena iako je doslovno ispala iz vlaka za Europu, ne dobivši zeleno svijetlo za liberalizaciju viznog režima. Zastupnik HDZ-a BiH u Parlamentu Velimir Jukić smatra kako će Rehn uputiti poruke koje će se odnositi na to da je Europa i dalje otvorena za BiH, te će vjerojatno navesti i konkretan popis obveza koje nas čekaju.

No, jesmo li spremni ispuniti te obveze, Jukić misli da je to druga stvar koja ovisi isključivo o domaćim političarima, navevši pritom da nije realno očekivati sustizanje ostalih zemalja do kraja godine.

Dogovor je otežan

“Iskreno mislim da nam nije mnogo nedostajalo da se BiH nađe u društvu ostalih zemalja”, upozorio je Jukić. Rehn će svakako tijekom svog današnjeg posjeta dati ohrabrenje domaćim političarima za nastavak posrnulog prudskog reformskog procesa, iako Jukić smatra da je proces dogovora u BiH,  praksa je to pokazala, konstantno opterećen kritikama nekih koji nisu bili dio tog procesa, a u biti ne žele dogovor u državi. Zbog toga on očekuje da će Rehn ohrabriti domaće političare, pogotovu Milorada Dodika, Sulejmana Tihića i Dragana Čovića.

No, zastupnik SNSD-a Slavko Jovičić očekuje da će Rehn razumjeti nastojanja BiH te će nakon priznanja pogreške koju su domaći lideri počinili, EU uvažiti cilj naše zemlje da što prije ispuni ostale uvjete te pruži mogućnost da do kraja godine dobijemo liberalizirani vizni režim. “Ovakvo stanje ne odgovara nikomu i zato se nadam da će to Rehn shvatiti te utjecati da nam EU pruži šansu za priključenje vlaku u kojem su Srbija, Makedonija i Crna Gora”, naglasio je Jovičić, upozorivši kako ni Europi ne bi odgovaralo da BiH ostane jedina “crna rupa” na Balkanu.

Bit će kritika

Kada je u pitanju nastavak prudskog procesa, i Jovičić se slaže da će Rehn pokušati intenzivirati dijalog budući da je Europska komisija i ranije davala podršku ovom procesu. Iako Rehn nema potencijal “zavrtanja ruku”, on će sigurno kritizirati činjenicu da BiH nije ispunila obveze iz reformskog puta k EU-u, smatra Jozo Križanović, predsjedatelj Kluba SDP-a u državnom Parlamentu, ali upozorava kako se do sada svaki posjet završio na riječima, bez konkretnog pomaka. Stoga bi bilo dobro da ovaj put ne bude tako, jer je očito da je BiH već tri godine u svojevrsnoj blokadi te na začelju zemalja regije.

Žele pomoći

Očito je da EU pokazuje više interesa za BiH i dobro je što nam žele pomoći u rješavanju unutarnjih problema, a koju god temu spomenemo, nezaobilazno se dotičemo i ustavne reforme”, istaknuo je Jovičić. Glasnogovornica europskog povjerenika Krisztina Nagy kaže kako će Rehn ponoviti uvjete koje BiH mora ispuniti, ali će navesti i ciljeve koje naša zemlja mora ispuniti kako bi se Ured visokog predstavnika transformirao.

Rehn sa Špirićem

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Nikola Špirić razgovarat će danas s povjerenikom za proširenje Europske unije Ollijem Rehnom tijekom njegova službenog posjeta našoj zemlji. Sastanku će pored Špirića prisustvovati i zamjenik predsjedatelja  Vijeća ministara i ministar financija BiH Dragan Vrankić, ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, premijer Federacije Mustafa Mujezinović, ministar financija Republike Srpske Aleksandar Džombić i šef Misije Europske komisije u BiH Dimitris Kourkoulas.

Autor sjovicicslavuj | 24 Jul, 2009 | read_nums (441)

 

БИЈЕЉИНА, 24, ЈУЛА (СРНА) - Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Славко Јовичић каже да не зна какве још доказе Тужилаштво БиХ треба да добије да би некадашњи командант Петог корпуса бошњачке армије генерал Атиф Дудаковић напокон био кажњен за злочине које је починио.

Он истиче да је трагично то што истрага у случају "Дудаковић" траје три године, поред обимних доказа против њега, подсјетивши на случај "Шкорпиона", који су након емитовања снимка у року од 24 часа похапшени, а против њих је одмах подигнута оптужница.

"Они су већ и осуђени за те злочине. За Дудаковића, изгледа, треба некакав посебан доказ. Тужилаштво БиХ прича о некој правичности и правди. Па гдје је правда за ове невино убијене људе са снимка и њихове породице?", пита Јовичић.

Он је истакао да Тужилаштво БиХ породицама убијених мора да објасни зашто се њихови крвници шетају по Бихаћу.

Јавност у Републици Српској, Цазинској крајини и цијелом региону запрепашћена је новим доказима о злочиначким активностима некадашњег команданта Петог корпуса бошњачке армије генерала Атифа Дудаковића, које су објавили РТРС и БН телевизија.

Посланик Демократске народне заједнице у Представничком дому Парламента Федерације БиХ Хафеза Сабљаковић очекује да ће Тужилаштво БиХ, након емитовања посљедњег видео-снимка и свих доказа који недвосмислено потврђују учешће Дудаковића у ратним злочинима, напокон покренути то питање са мртве тачке.

"Истрага траје већ три године и из тога је видљиво да онима који воде тај процес и који ће морати донијети пресуду у овом случају и даље недостаје храбрости да посао приведу крају и казне починиоце гнусних злодјела. То ме уопште не чуди, с обзиром на то да је Дудаковић за многе легендарни и недодирљиви комадант Петог корпуса Армије БиХ, што му изгледа даје имунитет да некажњено шета по БиХ", каже Сабљаковићева.

"Прес РС" наводи да је шокантна чињеница да против Дудаковића још није подигнута оптужница за ратне злочине, па ће "бошњачки херој", по свој прилици, наставити да се слободно шепури по Бихаћу.

Autor sjovicicslavuj | 23 Jul, 2009 | read_nums (682)

Banjaluka, 24.07.2009.

Glavni tužilac BiH Milorad Barašin i nakon emitovanja snimaka na kojima Atif Dudaković naređuje streljanje dva zarobljena pripadnika snaga Fikreta Abdića odbija da preduzme bilo šta protiv komandanta Petog korpusa

Krvnik izigrava sveca... Atif Dudaković
 

Zloglasni komandant Petog korpusa Armije BiH Atif Dudaković nastavlja da se šepuri po svom Bihaću, gde izigrava „ratnog heroja" i posle emitovanja stravičnih snimaka na kojima se jasno vidi i čuje kako svojim vojnicima naređuje da streljaju dvojicu zarobljenih vojnika Fikreta Abdića.

  ________________________________________________________

Jovičić: „Škorpioni" su odmah pohapšeni

Slavko Jovičić, poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH, kaže da ne zna kakve još dokaze Tužilaštvo BiH treba da dobije da bi Dudaković, napokon, bio kažnjen za zločine koje je počinio. On ističe da je tragično to što istraga u slučaju „Dudaković" traje tri godine, pored obimnih dokaza protiv njega, podsetivši na slučaj emitovanja snimka na kojem pripadnici „Škorpiona" ubijaju šestoricu Bošnjaka.

- Oni su u roku od 24 časa pohapšeni, a protiv njih je odmah podignuta optužnica. Oni su već i osuđeni za te zločine. Za Dudakovića, izgleda, treba nekakav poseban dokaz. Tužilaštvo BiH priča o nekoj pravičnosti i pravdi. Pa gde je pravda za ove nevino ubijene ljude sa snimka i njihove porodice?! - pita se Jovičić, dodajući da Tužilaštvo BiH porodicama ubijenih mora da objasni zašto se njihovi krvnici šetaju po Bihaću.

Javnost u Republici Srpskoj, Cazinskoj krajini i celom regionu zaprepašćena je novim dokazima o zločinačkim aktivnostima nekadašnjeg komandanta Petog korpusa bošnjačke armije generala Atifa Dudakovića, koje su juče objavili Press RS i neke televizijske stanice. Gotovo istovetan šok izaziva činjenica da protiv Dudakovića još nije podignuta optužnica za ratne zločine, pa će „bošnjački heroj", po svoj prilici, nastaviti da se slobodno šepuri po Bihaću.

Hafeza Sabljaković, poslanik Demokratske narodne zajednice u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, kaže da očekuje da će Tužilaštvo BiH, nakon emitovanja poslednjeg video-snimka i svih dokaza koji se pojavljuju, a koji nedvosmisleno potvrđuju učešće Atifa Dudakovića u ratnim zločinima, napokon pokrenuti to pitanje sa mrtve tačke.

- Istraga traje već tri godine i iz toga je vidljivo da onima koji vode taj proces i koji će morati doneti presudu u ovom slučaju i dalje nedostaje hrabrosti da posao privedu kraju i kazne počinioce gnusnih zlodela.

To me uopšte ne čudi, s obzirom na to da je Dudaković za mnoge legendarni i nedodirljivi komadant Petog korpusa Armije BiH, što mu izgleda daje imunitet da nekažnjeno šeta po BiH - kaže Sabljakovićeva.     

Verovali ili ne, Dudaković se ni posle emitovanja novih dokaza o njegovim zlodelima uopšte ne potresa. Po već oprobanom receptu, Dudaković i ovaj snimak komentariše kao „montažu iz Banjaluke", čime vređa ne samo porodice žrtava, već i zdrav razum svih delova BiH, osim krajeva u kojima se većina poistovećuje sa njegovim nedelima.

- Odavno me već ne tangiraju montaže iz Banjaluke. Ljudi koji su prikazani na snimku su živi. Neka se sprovede istraga i neka se sve utvrdi. Ja sam na raspolaganju Tužilaštvu - rekao je Dudaković za „Oslobođenje" i „Avaz".

Luksuz da i dalje bude ciničan i bezobrazan Dudakoviću, očigledno, obezbeđuje Tužilaštvo BiH, čiji čelnici, i nakon otkrivanja novih zločina bošnjačkog „ratnog heroja", zabijaju glavu u pesak.

Najbolji primer za to je ponašanje glavnog tužioca BiH Milorada Barašina, koji ni posle emitovanja stravičnih snimaka na kojima se Dudaković i njegova „vojska" seire nad pogubljenim žrtvama, slavodobitno ih nazivajući „krmčadima", nije želeo da komentariše ni ovaj, ali ni prethodne snimke zlodela komandanta Petog korpusa.

- Istraga u slučaju Atifa Dudakovića je u toku i mi nećemo da dajemo nikakve komentare. Tužilaštvo ne vodi istragu posredstvom televizijskih snimaka, a mi imamo određene materijale o kojima, u interesu istrage, ne možemo da govorimo - rekao je Barašin.

Istovremeno, javnost u Cazinskoj krajini, RS, ali i u celom regionu, izuzimajući teritorije na kojima vladaju Dudakovićevi istomišljenici, šokirana je monstruoznošću „slavnog" bošnjačkog generala i njegovih satrapa iz specijalne jedinice „Tigrovi", koji mrtvi hladni ubijaju pred kamerama i hvališu se zločinom.

Ogromno uznemirenje javnosti, a pogotovo porodica ubijenih „abdićevaca", naročito je izazvalo Dudakovićevo šepurenje na kraju snimka, kada sebe predstavlja kao „režisera", komandanta „Tigrova" Hamdiju Abdića Tigra kao „glavnog glumca", a oficira te jedinice Mehuru Selimovića kao „operativca" streljanja dvojice Bošnjaka koji su bili lojalni Fikretu Abdiću, ne stideći se ni da snimanje zločina nazove „filmom".

Nedopustivim ponašanjem Tužilaštva BiH i sramnim popustom na zločine Dudakoviću naročito je ogorčen Damir Bašić iz Velike Kladuše, koji je među dvojicom zarobljenih pripadnika snaga Autonomne pokrajine Zapadna Bosna prepoznao svog oca Rasima.

Bašić za Press RS tvrdi da su stravični snimci već duže vreme dostupni Tužilaštvu BiH, baš kao i video-materijal u trajanju od 90 minuta, snimljen po ulasku Dudakovića i „Tigrova" u Izačić.

- Pouzdano znam da je taj materijal prosleđen Tužilaštvu. Na snimku se, osim tela mog oca, vide i tela takođe streljanih Muje Behrića i Branka Ćujića, pripadnika Vojske RSK. Takođe se vidi i da Dudaković prilazi telima ubijenih i pita svoje vojnike ko su oni. Na to mu vojnici otkrivaju imena streljanih.

Takođe, postoji i deo gde se vidi kako Hamdija Abdić Tigar raspoređuje ljude koji će izvršiti streljanje. Nadam se da će javnost imati priliku da vidi ceo snimak i da shvati kakvi su zlikovci streljali mog oca. Ti zlikovci su, nažalost, i danas na slobodi i slobodno šetaju po Bihaću - kaže Damir Bašić.

On objašnjava da je njegov otac Rasim bio zamenik ministra odbrane Abdićeve AP Zapadna Bosna i da je zajedno s Behrićem i Ćujićem išao u Izačić da bi pripadnicima Petog korpusa, koji su bili na ivici gladi, odneo hranu i novac. Prema njegovim rečima, taj sastanak je ugovorio Fikret Abdić.

 
 

- Dudakovićevi ljudi su čekali dolazak Irfana Saračevića Zileta, koji je bio ministar odbrane APZB. Ali, umesto njega se pojavio moj otac sa Behrićem i Ćujićem. Mujo Behrić je tada predao 200.000 nemačkih maraka Hamdiji Abdiću Tigru, a kada je isporuka završena, on je zajedno sa mojim ocem i Ćujićem streljan - tvrdi Bašić.

     EKIPA PRESSA RS

Autor sjovicicslavuj | 22 Jul, 2009 | read_nums (432)

САРАЈЕВО, 22. ЈУЛА (СРНА) – Посланици у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ опречних су мишљења о Приједлогу закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, којим парламентарна комисија за равноправност полова тражи увођење затворених листа како би се повећало учешће жена у законодавним органима, али се слажу да треба обезбиједити већу заступљеност жена у изабраним органима власти.

Уставноправна комисија Представничког дома дала је негативан извјештај за овај приједлог закона, о чијим су принципима посланици данас расправљали у Сарајеву.

Као разлог због којег је комисија била против оваквог закона Шефик Џаферовић је навео да демократски стандард равноправности полова не треба остваривати оспоравањем другог демократског стандарда, односно отворених листа, на којима су наведени кандидати за које се гласа.

"Отворене листе озбиљна су тековина изборног система БиХ", истакао је Џаферовић додавши да треба наћи други начин како би се обезбиједила боља заступљеност жена у парламентима.

У расправи о предложеним измјенама и допунама Изборног закона посланици су признали да постоји значајан полни дебаланс међу изабраним званичницима у корист мушкараца, али се нису могли ни унутар једне странке, али ни једног пола, сложити да ли су затворене листе начин за исправљање те несразмјере, као ни који би други начин за то био.

Посланик СНСД-а Славко Јовичић сматра да би увођење затворених листа онемогућило улазак у законодавне власти "обичних" кандидата и да би у парламентима убудуће сједили извршни одбори странака.

Према ријечима посланика Странке за БиХ Екрема Ајановића затворене листе значиле би да партијска олигархија, а не народ одлучује ко улази у парламент.

Приједлогом закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ на затвореним листама наизмјенично би били навођени кандидати оба пола, а освојени мандати били би додијељени кандидатима према редослиједу на листи.

У образложењу предложеног закона наводи се да су се отворене листе показале као лоше кад је у питању равноправност полова и да слабе заступљеност жена.

За расправу о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, којим се, на приједлог Савјета министара БиХ, додатно ограничавају примања запослених у овим институцијама, није било заинтересованих посланика, као ни за расправу о приједлозима закона о измјенама и допунама Закона о основама безбједности саобраћаја и Закона о спорту у БиХ.

Autor sjovicicslavuj | 22 Jul, 2009 | read_nums (461)

 

БАЊАЛУКА, 22. ЈУЛА (СРНА) - Парламент БиХ, који броји 192 запослена, током прошле године потрошио је више од 15,5 милиона КМ, од чега је на плате и накнаде отишло 6,4 милиона, док су ангажовани у разним комисијама зарадили 227.482 КМ.

На основу ангажовања у разним комисијама ревизори су у извјештају о раду парламента у 2008. години утврдили да су у прошлој години укупно исплаћене 227.482 КМ, те да је тај износ годину раније износио 81.466 КМ, на основу чега се може уочити значајан раст.

"За рад у сталним и ад хок комисијама исплаћено је више од 190.000 КМ, а на рад Секретаријата Парламентарне скупштине 36.730 КМ. Поједини посланици и делегати су на тај начин мјесечно могли да поред плате зараде и додатних 996 КМ", појаснили су ревизори, преноси „Глас Српске“.

Ревизори препоручују да би руководство парламента требало да размотри разлоге значајног повећања ових издатака у прошлој години, те да сходно томе предузме одговарајуће мјере с циљем рационализације.

На путне трошкове током прошле године у парламенту БиХ потрошено је готово 1,5 милиона КМ, а у 2007. години на путне трошкове потрошено је 697.983 КМ.

Током прошле године издато је 3 637 путних налога, од чега на путовања у земљи отпада 3 007, а на иностранство 630. У ову евиденцију нису урачунати путни налози издати за рад у парламентарним групама.

Највећи дио износа путних трошкова односи се на исплате дневница и накнаде за употребу властитог возила. За дневнице је исплаћено 525.327 КМ, од чега на дневнице у земљи 271.162 КМ, а за дневнице у иностранству 254.165 КМ.

Ревизори су установили да је парламент током прошле године на репрезентацију потрошио 148.357 КМ, а годину дана раније ти су трошкови износили 93.807 КМ.

На уговоре о дјелу потрошено је 211.110 КМ, док је годину раније потрошено 156.973 КМ, а ревизори су констатовали како код појединих плаћених уговора нема извјештаја о извршеном послу.

Женама у парламенту за 8. март је исплаћено 16.600 КМ без сагласности Министарства финансија и Савјета министара.

На гориво је потрошено 87.430 КМ, а увидом у путне налоге установљено је да се у појединим случајевима не уписује укупна потрошња горива и пређени километри.

Посланик СНСД-а Славко Јовичић рекао је да је недопустиво расипништво које је, како је истакао, главни епитет свих заједничких институција БиХ.

"Када се погледају трошкови парламента, питам се да ли смо сједнице одржавали у Бриселу или Сарајеву. Према потрошеном новцу за путовања на посао и дневнице, рекло би се да смо сви понаособ путовали специјалним авионима", истакао је Јовичић.

Парламент БиХ је током прошле године преко благајне исплатио 1.711.741 КМ, од чега се највећи дио исплата путем благајне односи на исплате путних налога.

Ревизори напомињу да благајнички максимум износи 30.000 марака, што са аспекта ризика приликом подизања, преноса и чувања готовине представља велики износ новчаних средстава.

Autor sjovicicslavuj | 22 Jul, 2009 | read_nums (547)

Datum: 21.07.2009
 
Autor: Жељка Домазет

СAРAЈЕВО - Парламент БиХ, који броји 192 запослена, током прошле године потрошио је више од 15,5 милиона марака, од чега је на плате и накнаде отишло 6,4 милиона, док су ангажовани у разним комисијама зарадили 227.482 КМ.

На основу ангажовања у разним комисијама ревизори су у извјештају о раду Парламента у 2008. утврдили да су у прошлој години укупно исплаћене 227.482 марке, те да је тај износ годину раније износио 81.466 марака, на основу чега се може уочити значајан раст.

Ревизори појашњавају да је за рад у сталним и ад хок комисијама исплаћено више од 190.000 марака, а на рад Секретаријата Парламентарне скупштине 36.730 марака. Поједини посланици и делегати су на тај начин мјесечно могли да поред плате зараде и додатних 996 марака.

- Ревизија је мишљења како би руководство Парламента требало да размотри разлоге значајног повећања ових издатака у прошлој години, те да сходно томе предузме одговарајуће мјере с циљем рационализације - препоручују ревизори.

На путне трошкове током прошле године у Парламенту БиХ потрошено је готово 1,5 милиона марака. У 2007. години на путне трошкове потрошено је 697.983 марке.

Током прошле године издато је 3.637 путних налога, од чега на путовања у земљи отпада 3.007, а на иностранство 630 путних налога. У ову евиденцију нису урачунати путни налози издати за рад у парламентарним групама.

Највећи дио износа путних трошкова односи се на исплате дневница и накнаде за употребу властитог возила. За дневнице је исплаћено 525.327 марака, од чега на дневнице у земљи 271.162 марке, а за дневнице у иностранству 254.165 марака.

Ревизори су установили да је Парламент током прошле године на репрезентацију потрошио 148.357 марака, а годину дана раније ти су трошкови износили 93.807 марака.

На уговоре о дјелу потрошено је 211.110 марака, док је годину раније потрошено 156.973 КМ. Ревизори су констатовали како код појединих плаћених уговора нема извјештаја о извршеном послу.

Њежнијем полу у Парламенту за 8. март је исплаћено 16.600 марака без сагласности Министарства финансија и Савјета министара.

На гориво је потрошено 87.430 марака, а увидом у путне налоге установљено је да се у појединим случајевима не уписује укупна потрошња горива и пређени километри.

Посланик СНСД-а Славко Јовичић казао је да је недопустиво расипништво које је, како је истакао, "главни епитет свих заједничких институција БиХ".

- Када се погледају трошкови Парламента, питам се да ли смо сједнице одржавали у Бриселу или Сарајеву.

Према потрошеном новцу за путовања на посао и дневнице, рекло би се да смо сви понаособ путовали специјалним авионима - каже он.

Благајна

Парламент БиХ је током прошле године преко благајне исплатио енормних 1.711.741 марку. Највећи дио исплата путем благајне односи се на исплате путних налога.

- Напомињемо како благајнички максимум износи 30.000 марака, што са аспекта ризика приликом подизања, преноса и чувања готовине представља велики износ новчаних средстава - констатују ревизори.

http://www.glassrpske.com/vijest/Jeli-pili-putovali

Autor sjovicicslavuj | 20 Jul, 2009 | read_nums (459)

 
image

24SI - Prudski proces je mrtav – ozvaničio je juče visoki predstavnik Valentin Inzko uz naglasak da su moguće manje promjene Ustava BiH.

"Dobro bi bilo da se o tome dogovore domaći političari, a predsjednici SDA, SNSD-a i HDZ-a", Sulejman Tihić, Milorad Dodik i Dragan Čović obećavaju da će se dogovoriti", kazao je jučer Valentin Inzko.

Ne otkrivajući precizno o čemu se radi niti planove, Inzko je svoje poruke namjerno upakovao u diplomatski riječnik. Ovome svakako treba dodati i njegovu inicijativu da bh. Hrvati dobiju "određenu vrstu jezičke i kulturne samouprave“ uz objašnjenje da su oni u najtežem položaju u BiH. Odmah je reagovao Ivo Miro Jović, delegat Doma naroda Parlamenta BiH iz HDZ-a, i kazao da je napokon prepoznato da su Hrvati najugroženiji, a državni ministar Rudo Vidović kazao je da Inzkov prijedlog znači da će uskoro početi da radi TV kanal na hrvatskom jeziku.

Javio se i Slavko Jovičić, poslanik Parlamenta BiH iz SNSD-a, pozdravio Inzkov prijedlog i dodao da je pitanje položaja Hrvata suštinsko za sudbinu i budućnost BIH.

Bilo bi naivno pomisliti da je Inzko slučajno i u isto vrijeme obznanio da je prudski proces mrtav i predložio "jezičku i kulturnu samoupravu za Hrvate“. Šta se, dakle, iza brda valja, utoliko više što on najavljuje "manje promjene Ustava BiH“.

Kako San saznaje iz svojih izvora, iz paketa ustavnih amandmana koji u aprilu 2006. nije dobio zeleno svjetlo, uzelo bi se tek nekoliko rješenja, a sve ostale ustavne reforme ostavile bi se za neko drugo vrijeme, ko zna kad i ko zna gdje. Uostalom, Inzko je juče rekao da bi dobro bilo da BiH ima jednog predsjednika i dva potpredsjednika države, državnu vladu i povećan broj poslanika u oba doma Parlamenta BiH.

Postaje, dakle, jasno  da bi se samo to preuzelo iz aprilskog paketa, a to znači da bi se predsjednik države i dva potpredsjednika birali iz reda poslanika Predstavničkog doma Parlamenta BiH, a ne kao do sada. Umjesto Vijeća ministara, BiH bi imala klasičnu državnu vladu na čelu sa premijerom i povećan broj državnih ministarstava. Umjesto sadašnja 42 poslanika Predstavničkog doma Parlamenta BiH, njihov broj bi se udvostručio. Sve bi to omogućila hitna izmjena Izbornog zakona BiH.

Prema informacijama do kojih je San došao, takva rješenja u potpunosti odgovaraju "prudskoj trojci“. Navodno, stepen njihove saglasnosti o tome je visok, ali se s tim ne izlazi u javnost  s obzirom da se, prema nekim izvorima našeg lista iz međunarodne zajednice, radi o tajnom dogovoru o raspodjeli najviših funkcija u državi.

Naime, u tom slučaju Tihić bi preuzeo položaj predsjednika BiH jer bi lako obezbijedio glasove Bošnjaka – poslanika Predstavničkog doma parlamenta BiH, Čović bi bio postavljen na funkciju premijera BiH, a Dodik bi dobio Parlament BiH. S obzirom da lično nije zainteresovan ni za jednu državnu funkciju, on bi za predsjednika Parlamenta postavio svog čovjeka preko koga bi mogao kontrolisati zakonodavnu vlast u državi.

U ovom trenutku najveća zagonetka su  Haris Silajdžić, predsjednik Stranke za BiH i Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a. Hoće li njihove stranke i njih dvojica pristati  na "manje promjene Ustava BiH“, za sada nije poznato, pogotovo pristaju li na tajno dogovorenu raspodjelu najviših državnih funkcija?

Inače, prema nekim informacijama, Haris Silajdžić bi se i na idućim opštim izborima, ukoliko bude direktno glasanje, mogao kandidovati za člana Predsjedništva BiH.

Osim što je zaiteresovan za funkciju državnog premijera, Dragan Čović mjerka i položaj predsjednika države ukoliko prođe dio "aprilskog paketa“. Naime, u slučaju da ne bude prihvaćeno da se predsjednik BiH bira iz reda poslanika Predstavničkog doma Parlamenta BiH, on se neće kandidovati za člana Predsjedništva iz straha da bi mu protukandidat eventualno mogao biti Željko Komšić koji mu, Čović to i ne krije, itekako smeta. On sada kaže da je aprilski paket ustavnih amandmana za njega prošlost i dodaje:

"Da smo u aprilu 2006. prihvatili ponuđena rješenja, danas bismo imali Hrvata kao predsjedatelja Predsjedništva BiH, a ne Željka Komšića".

Autor sjovicicslavuj | 20 Jul, 2009 | read_nums (487)

SARAJEVO, 20.07.2009.

Ministar bezbednosti BiH Tarik Sadović, čiju smenu traži i lider njegove stranke Sulejman Tihić, mogao bi da zadrži fotelju zbog sukoba u SDA

Tarik Sadović

  OSTAJE MINISTAR?... Tarik Sadović

Ministar bezbednosti BiH Tarik Sadović lako bi mogao da ostane u fotelji iako je predsedavajući Saveta ministara BiH Nikola Špirić već pokrenuo proceduru za njegovu smenu, na kojoj insistiraju i lider Sadovićeve SDA Sulejman Tihić i američka ambasada u Sarajevu!

Sadović bi, uprkos tome što po svim pravilima politike odbrojava poslednje dane na funkciji, potpuno neočekivano mogao da ostane član Saveta ministara, i to isključivo zahvaljujući sukobima u SDA i razmiricama među bošnjačkim partijama.

Sadik Ahmetović

Ahmetović: Klub SDA je jedinstven!

Član Predsedništva SDA i poslanik te stranke u Predstavničkom domu Sadik Ahmetović tvrdi da će poslanici glasati u skladu sa odlukom predsedništva partije, koje je i zatražilo Sadovićevu smenu.

- Sve drugo izlazi iz okvira statuta i stranačkih procedura! Ne verujem da će se bilo koji poslanik staviti iznad stranke. Što se tiče podrške ostalih partija, verujem da neće biti problema, jer se niko neće mešati u kadrovsku politiku naše partije, baš kao što se ni mi nismo mešali u unutrašnje stvari SNSD-a kada je smenjivan Slobodan Puhalac ili HDZ-a 1990, kada je sa mesta ministra otišao Božo Ljubić - veruje Ahmetović.

Odlično obavešteni izvor Pressa RS iz Parlamenta BiH otkriva da je sada u celoj priči Sadović najmanje bitan i da je igra oko njegove smene poprimila mnogo šire razmere, pošto bi najveće žrtve cele operacije mogli da postanu Tihić i Špirić, kao inicijatori Sadovićeve smene. Ali, ne zbog Sadovića, već zbog više nego komplikovane računice bošnjačkih političkih prvaka, koji su se ujedinili u projektu rušenja rejtinga Sadovićevog lidera Sulejmana Tihića, kojem se pridružila i veoma jaka frakcija iz SDA, na čelu sa najvećim nezadovoljnikom Bakirom Izetbegovićem.

Zato je, prema tvrdnjama našeg sagovornika, inicijativa Nikole Špirića prilično uzdrmana, pošto predsedavajući Saveta ministara ima veoma malo vremena i manevarskog prostora da uspe da izlobira Sadovićevu smenu.

Naime, sednica Parlamenta BiH zakazana je za sredu, a ako ne bude velikih promena, Špirić bi mogao da ostane bez neophodne većine i doživi veliki poraz.

- Zasad je jedino sigurno da će za smenu glasati sedam poslanika iz SNSD-a, tri iz HDZ-a BiH i dva iz HDZ-a 1990, što ukupno donosi 12 glasova. Problem je, međutim, u tome što nedostaje još 10 glasova - objašnjava sagovornik Pressa RS.

On ističe da je Klub poslanika SDA duboko podeljen po pitanju Sadovićeve smene.

- Sasvim je izvesno da će Bakir Izetbegović, Šefik Džaferović i Salko Sokolović biti uzdržani, što znači da će za smenu biti samo šest njihovih poslanika. Ključnu ulogu igra Stranka za BiH. Prema dosadašnjim najavama Harisa Silajdžića, parlamentarci iz reda njegove partije neće podržati smenu dok im se ne predoče konkretni razlozi - kaže naš izvor.

On dodaje da je pomenuti stav „prilično fleksibilan" i da bi do same sednice Predstavničkog doma moglo da se promeni da i u poslaničkom klubu stranke Harisa Silajdžića nema podela.

- Ako Silajdžić ostane pri svom stavu, a SDP BiH, kako je najavio, ostane uzdržan, od smene neće biti ništa! Naravno, i SDP-u BiH Zlatka Lagumdžije odgovara takav razvoj situacije, jer će imati odličan povod da optuži vladajuću većinu da je toliko nesposobna da ne može da smeni ni svog ministra - kaže naš sagovornik, ističući da i poslanici svih ostalih manjih partija još taktiziraju i pokušavaju da iz svega izvuku neku korist za sebe.

S druge strane, analitičar Dževad Galijašević kaže da Sadović nema šanse da ostane u fotelji, jer je u igri oko njegove smene ulog mnogo veći.

  fakti

* Predsedništvo SDA pre dvadesetak dana zatražilo je od ministra bezbednosti Tarika Sadovića da podnese ostavku

* Sadović je to odbio, optuživši stranački vrh da je poklekao pod uticajem američke administracije

* Predsedavajući Saveta ministara BiH Nikola Špirić u petak je pokrenuo proceduru za Sadovićevu smenu

  *Najozbiljniji kandidati za Sadovićevog naslednika su Bisera Turković i Mirsad Kebo

________________________________________________________________________

- Tarik Sadović mora da ode jer tako žele Amerikanci. Odluka da se ne podrži njegova smena biće direktno stavljanje prsta u oko američkim ljudima na ovom terenu i teško će neko to da uradi, bez obzira na to kakav lični interes ima, a naravno da mnogi pokušavaju ovo da iskoriste zbog nekih drugih razloga. Pre svih Bakir Izetbegović, koji bi voleo da ponovo uzdrma Sulejmana Tihića, a ne zaostaje ni Haris Silajdžić. Ipak, teško je očekivati da će to uraditi jer ne smeju da se zamere Amerikancima - uveren je Galijašević.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Slavko Jovičić Slavuj ističe da je vidljivo da u klubu poslanika SDA nema jedinstva po pitanju Sadovićeve smene. Jovičić, ipak, smatra da srpski poslanici nemaju razloga da se u to mešaju.

- Ne želimo da se mešamo u kadrovsku politiku SDA i ako oni žele da smene Sadovića, mi ćemo to podržati.

Ne mogu da govorim u ime svih srpskih poslanika, ali činjenica je da su svi bili nezadovoljni njegovim radom, tako da će verovatno svi biti za smenu. Nije naša stvar da ulazimo u to što je Sadović u nemilosti SDA i što postoje određene nesuglasice unutar bošnjačkih stranaka - kaže Jovičić.

Ž. MARKOVIĆ

Autor sjovicicslavuj | 19 Jul, 2009 | read_nums (582)
Dan & noć
M. KREMENOVIĆ | 19.07.2009 

Eventualne ustavne promjene u BiH neće oduzeti ni pedalj Republike Srpske, a svaki pokušaj zakidanja subjektiviteta završiće bezuspješno, jer srpski poslanici u parlamentu BiH nikada neće podržati takve zahtjeve, rekao je za "Fokus" Slavko Jovičić, poslanik SNSD u parlamentu BiH.

On je rekao da je pozitivno to što međunarodna zajednica u posljednje vrijeme šalje poruke da je neophodno prihvatiti RS kao realnost i rekao da to može da ima blagotvorno dejstvo na nastavak trenutno posustalih razgovora.

Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH, rekao je da je od procesa ustavnih reformi realno očekivati izmjene izbornog zakona, kako bi se omogućilo da na najviše državne funkcije budu birani i građani koji nisu pripadnici tri konstitutivna naroda te da se tako poveća broj poslanika u parlamentu BiH.

- To je ono što bi međunarodnu zajednicu zadovoljilo. Između ostalog, to podrazumijeva da BiH dobije premijera i predsjednika. Hrvatima, kao najmanjem narodu, treba omogućiti osjećaj da je BiH i njihova zemlja i dati im neku vrstu samouprave - rezimirao je Incko predstojeći proces ustavnih reformi.

Jovičić je rekao da realna politika međunarodne zajednice može pozitivno da utiče na nastavak dijaloga. On je naglasio da će o bilo kakvim izmjenama Ustava odlučivati parlament BiH, u kojem srpski predstavnici nikada neće dići ruku za, bude li Republika Srpska na bilo koji način zakinuta.

- U zabludi su oni koji misle da će ustavne promjene donijeti velike promjene ili u krajnjoj liniji drugačije društveno uređenje BiH. Izmjene Ustava mogu ići samo do nivoa zaštite ljudskih prava i usklađivanja s evropskim konvencijama. Broj poslanika u parlamentu BiH jeste nešto o čemu možemo razgovorati. Stranke s bošnjačkim predznakom imaju apsolutno nerealna očekivanja, koja bi u konačnici mogla u potpunosti da upropaste proces ustavnih reformi. Moramo se kretati u granicama mogućeg - istakao je Jovičić.

Pojašnjavajući ovaj stav, Jovičić je rekao da to nedvosmisleno znači da nema nikakvog ustavnog i teritorijalnog narušavanja ustavne pozicije Republike Srpske.

- Lideri treba da razgovaraju, ali odluka će se donositi u parlamentarnoj proceduri. Nema govora da srpski predstavnici prihvate čak ni nekakvu inicijativu u kojoj bi Srpska bila okrnjena za gram subjektiviteta - navodi Jovičić.

On je istakao kako se o teritorijalnim nagađanjima i regionima može razgovarati dok se to odvija na nivou priča. 

- Nijedan pedalj neće biti oduzet od RS, niti će bilo šta slično ikada dobiti podršku srpskih poslanika. Ustav je koncipiran tako da je RS realnost. Kada Sarajevo to prizna, ali u parlamentu BiH, a ne po kuloarima, tada ću ja prihvatiti BiH kao zajedničku i suverenu zemlju - ističe Jovičić.

Jovičić je naveo da BiH nikada neće biti suverena dok u njoj sjede stranci, odnosno OHR.

- Razgovori o reformi Ustava treba da počnu od nule. Čuveni aprilski paket je mrtav. Prudski sporazum ne može biti papir na koji će svako dopisivati šta mu padne na pamet. Podržavam razgovore lidera, ali ukoliko će oni biti vođeni iskreno. Elita iz Sarajeva ima fikciju o BiH koja je apsolutno neprihvatljiva i ne vodi nikakvom dogovoru - ističe Jovičić.

Stranke iz FBiH ne žele kompromis

Govoreći o neprincipijelnim stavovima stranaka iz FBiH, Slavko Jovičić je rekao da je SDA na svom nedavnom kongresu još jednom ponovila da će poštovati kontinuitet Republike BiH.

- Nemamo dalje šta da pričamo, jer se time stavlja tačka na bilo kakav kompromis. Želimo partnerske odnose s međunarodnom zajednicom, ali o Ustavu treba da odlučujemo unutar zemlje. Poruka Incka pokazuje da je shvatio realnost i dobro je što ne ide za idejama koje ne mogu proći - istakao je Jovičić.

Autor sjovicicslavuj | 19 Jul, 2009 | read_nums (528)
19.07.2009.  Teme

 
Jovičić: Greška Vijeća ministara
Foto: Arhiv
 
Odluka nije politička, ističe Jovičić. Nova blokada, tvrdi Huskić...
 

Prijedlog zakona o himni BiH, prema svemu sudeći, neće dobiti podršku srpskih predstavnika u Parlamentu BiH. Navodno, razlog je to što je Vijeće ministara u tekst koji je sačinila Komisija za utvrđivanje teksta himne ubacilo dvije nove riječi - "plavo more".

- Nije sporno more. U pitanju je princip. Sa stručnjacima i estradnim umjetnicima godinu radimo na tekstu himne. Nakon toga, Vijeće ministara BiH pravi izmjene i u parlamentarnu proceduru upućuje drugačiji tekst. Što su nas uopšte angažovali ako su tako pametni da sami smisle tekst - kazao je za "Avaz" Slavko Jovičić, član Komisije koju je angažiralo Vijeće ministara.

Jovičić navodi da odluka njega i njegovih kolega da ne podrže izmijenjeni tekst himne nema veze s politikom, već da je isključivo principijelna.

S druge strane, bošnjački član Komisije Adem Huskić smatra da je i ovo jedna u nizu planskih igara i novih blokada u režiji SNSD-a.

- Ako nešto prođe u Vijeću ministara, SNSD-ovci će to oboriti u Predstavničkom domu. Ili ako prođe u Predstavničkom domu, potrudit će se da mu onemoguće prolaz u Domu naroda. I tako ključni zakoni padaju, a BiH i Bošnjaci tapkaju u mjestu - ogorčen je Huskić.

On smatra da ovakva odluka srpskih predstavnika nije isprovocirana izmjenama u tekstu, koje ne mijenjaju suštinu, već da je riječ o isključivo političkom potezu.

Potrošili 61.000 KM

Kako izmjene zakona o himni nisu uvjet za liberalizaciju viznog režima, za razliku od onih koje je SNSD posljednju godinu obarao, s te strane ne trebamo biti zabrinuti.

No, razloga za zabrinutost ima kada uzmemo u obzir da je Komisija više od godinu uzalud trošila naš novac. Za više od 12 mjeseci, koliko je radila, na naknade članovima Komisije iz Parlamenta BiH potrošila je više od 61.000 KM.

Autor: S. R.
Autor sjovicicslavuj | 18 Jul, 2009 | read_nums (504)

Piše: Dario Pušić 
Četvrtak, 16 Srpanj 2009 

SARAJEVO - Pitanje preglasavanja hrvatskih izabranih predstavnika u federalnom i državnom Parlamentu postavilo je i pitanje kakva je uloga Doma naroda i mehanizma vitalnog nacionalnog interesa ukoliko on u većini slučajeva bude odbijen. Naime, do sada se više puta dogodilo da je povlačenje vitalnog nacionalnog interesa završilo bez ikakve koristi, što dovodi do zaključka da Dom naroda i mehanizam glasovanja ne nude ni približnu ravnopravnost kakva je navedena u Ustavu.

 Jedan od gorljivih zagovornika izjednačavanja prava glasovanja bilo u Zastupničkom, bilo u Domu naroda za sva tri naroda, zastupnik SNSD-a Slavko Jovičić kaže kako Dom naroda ne nudi mogućnost veta. Pojasnio je to činjenicom kako je praksa pokazala da se u Ustavnom sudu BiH, koji odlučuje o opravdanosti vitalnog nacionalnog interesa, zapravo događa i najveće preglasavanje. Radi se o tome da se strani suci u praksi priklone bošnjačkim sucima, što dovodi do situacije da se zahtjevi, poput onoga Ive Mire Jovića o kanalu na hrvatskom jeziku, odbijaju”, upozorio je Jovičić.

Nije veto u pitanju

Neki od primjera preglasavanja, a koji nisu dobili pozitivan epilog na Ustavnom sudu bilo federalnom, bilo državnom, su i pitanje javnog RTV servisa na hrvatskom jeziku.
Iako, kaže kako, postoji mehanizam vitalnog nacionalnog interesa, zamjenik predsjedatelja Kluba Hrvata u državnom Domu naroda Ivo Miro Jović kaže da to nije veto u pravom smislu te riječi. “Radi se tek o floskulama i prodavanju magle. U Domu naroda na naš vitalni nacionalni interes druga dva naroda uvijek mogu podnijeti žalbe”, pojasnio je Jović.

Nije dovoljna zaštita

Njegova kolegica iz Doma naroda Federacije Lidija Bradara napominje kako su na federalnoj razini do sada imali niz primjera preglasavanja, pri čemu se vitalni nacionalni interes pokazao kao nemoćan. Suštinski problem na federalnoj razini predstavlja struktura Doma naroda Federacije, utvrđena i katastrofalnim promjenama visokog predstavnika Wolfganga Petrischa, a koji sada ima i predstavnike ostalih, koji u konačnici uvijek mogu donijeti prevagu nekom od naroda. Bradara smatra da se na taj način Dom naroda u praksi izjednačio sa Zastupničkim, gdje su Hrvati od početka manjina.

 

Autor sjovicicslavuj | 18 Jul, 2009 | read_nums (464)

 

САРАЈЕВО, 15. ЈУЛА (СРНА) - Члан Комисије за избор текста химне БиХ Славко Јовичић рекао је да приједлог химне неће добити подршку у Парламентарној скупштини БиХ, јер га је Савјет министара значајно измијенио, упркос вишемјесечном раду Комисије, у којем се свака ријеч прецизно одвагала.

Јовичић је за сутрашњи "Фокус" рекао да се на сједницама Комисије у неким случајевима мјесецима расправаљало о детаљима, па је нејасно зашто је Савјет министара БиХ испретурао текст химне.

"Гласати за овакав приједлог химне значило би дићи руку против себе и рада од више од годину дана. Мукотрпно је било радити на тексту химне, јер смо једва постигли минимум који задовољава сваки од три народа у БиХ. Тешко смо се усагласили у Комисији, па је апсурдно подржати овакав текст", рекао је Јовичић и навео да је незахвално претпостављати наредне кораке у погледу процедуре за избор текста химне БиХ.

Посланик СНСД-а у парламенту БиХ Лазар Продановић рекао је да приједлог химне није добио подршку, јер се верзија која је била пред посланицима разликује од првобитно договорене на нивоу експерата.

"У првом читању химна није добила довољан број гласова. Остало је да се на колегијуму парламента БиХ покушају усагласити спорни дијелови текста. Уколико овај приједлог, након усаглашавања на колегијуму, поново не добије довољан број гласова, неће бити усвојен", рекао је Продановић.

"Фокус" наводи да се претходно појавио приједлог да се у текст химне уврсте додатне ријечи, како би се у свечаној пјесми помињало море, као и БиХ, што није био случај по приједлогу који је утврдила стручна комисија.

Према ранијим приједлозима, овај задатак требало је поново вратити Комисији, која би потом, у сарадњи с ауторима, покушала да коригује претходно усаглашени текст химне.

Тако се предлагало да се, између осталог, ријеч море убаци умјесто ријечи твоје у дијелу текста "у срцу су твоје ријеке, твоје планине", па би текст након измјене гласио "у срцу су твоје ријеке, море, планине".

"Не желим бити скептичан, али много је оних који имају неке додатне сугестије. Појединци не схватају да је тешко направити неутралан текст. Политичари немају превелики утицај на коначно слагање текста. То су радили књижевници и етно-музиколози. Политички дио Комисије усвојио је оно што је предложио стручни дио Комисије", рекао је тада Јовичић.

Јовичић је том приликом подсјетио да је текст који је предложен претрпио огромне промјене у односу на два ауторска текста Бењамина Исовића и Душана Шестића.

Autor sjovicicslavuj | 17 Jul, 2009 | read_nums (380)

Autor Žana Kovačević

 14.07.2009

 

Na plenarnoj sjednici Parlamenta BiH u utorak se moglo čuti dosta kritika na rad Savjeta ministara, ali adekvatnih odgovora nije bilo

Zajednička sjednica Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta BiH bila je danas prilika da poslanici i delegati postavljaju pitanje Savjetu ministara i njegovom predsjedavajućem.

Ova je prilika iskorištena je i da se i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić pozove da, poput hrvatskog premijera Ive Sanadera, podnese ostavku.
 Učinio je to poslanik SDP-a Zlatko Lagumdžija.
 
Nikola Špirić
Predsjedavajući Šprić je odgovorio:
 
„Dakle, ja ću odlučiti hoću li podnijeti ostavku. Moram reći da ću vas danas razočarati. Moram da kažem svima da država nije umrla, nije odumrla, svačija aktivnost se pažljivo bilježi i prati - pa i vaša, kolega Lagumdžija.“

Na pitanja poslanika zašto se u proteklom periodu uradilo tako malo na ispunjavanju uslova za priključenje BiH EU, te zašto Savjet ministara nije usvojio planirani broj zakona, Špirić je pojasnio da Savjet ministara radi u veoma lošem političkom ambijentu i da su zbog toga rezultati izostali.

Poslanik SNSD-a Slavko Jovičić ponovio je svoje ranije postavljeno pitanje: kada će Savjet ministara izaći sa konkretnim mjerama za ublažavanje posljedica svjetske ekonomske krize koja već uveliko trese i BiH:
 
Je li dobro narodu koga mi zastupamo?

„Čovjek kad je sit može da misli svojom glavom. Kad je gladan, ne misli ni svojom ni tuđom, nego on je spreman na razne manipulacije. Nema ništa važnije nego hoće li ovaj narod bit sit, gospodo draga. Nama je ovdje dobro u Parlamentu i političarima. Je li dobro narodu koga mi zastupamo? I ovo nije demagogija, nije predizborna kampanja.“

Dragan Vrankić
Ministar finansija BiH Dragan Vrankić pojasnio je da su programi ublažavanja posljedica svjetske ekonomske krize urađeni na svim nivima vlasti, a da je najveći uspjeh dogovor sa MMF-om:

„Donijeli smo odluku da pristupimo razgovoru sa MMF-om i namjeru da sklopimo aranžaman, što smo prije četiri, pet dana i učinili. U tom svjetlu sad smo pripremili jedan paket cjelovit, objedinili ga, uputili ka Vijeću ministara, i biće ako ne ovaj četvrtak onda naredni na sjednici.“


Osim ekonomskih, poslanci i delegati pitali su članove Savjeta ministara dokle je stigla sukcesija, te da li će i kada BiH dobiti zakone o restituciji i denacionalizaciji.

Na većinu odgovora, u skladu sa poznatom praksom političara, nije bilo direktnog i konkretnog odgovora, a većina je glasila kako su procedure u toku, te da komplikovana ustavna struktura zemlje uvelike otežava rješavanje ovih pitanja.
 
LINK - http://www.danas.org/content/bih_parlament
Autor sjovicicslavuj | 17 Jul, 2009 | read_nums (365)
Dan & noć

 M. KREMENOVIĆ | 15.07.2009 

Prijedlog himne BiH, koji je nakon komisijskog usaglašavanja korigovan na sjednici Savjeta ministara BiH, nije dobio podršku poslanika u parlamentu BiH, jer se verzija koja je bila pred poslanicima razlikuje od prvobitno dogovorene na nivou eksperata, rekao je za "Fokus" Lazar Prodanović, poslanik SNSD u parlamentu BiH.

- U prvom čitanju himna nije dobila dovoljan broj glasova. Ostalo je da se na kolegijumu parlamenta BiH pokušaju usaglasiti sporni dijelovi teksta. Ukoliko ovaj prijedlog nakon usaglašavanja na kolegijumu ponovo ne dobije dovoljan broj glasova, on neće biti usvojen - pojasnio je Prodanović.

On je rekao da su poslanici iz RS bili suzdržani prilikom izjašnjavanju o prijedlogu teksta himne, jer on nije identičan s komisijskom verzijom teksta.

- Tekst himne izmijenjen je na sjednici Savjeta ministara BiH - rekao je Prodanović.

Slavko Jovičić, član Komisije za izbor teksta himne, rekao je da prijedlog himne BiH neće dobiti podršku u parlamentu jer je znatno izmijenjen od strane Savjeta ministara BiH, uprkos višemjesečnom komisijskom radu u kojem se svaka riječ precizno odvagala.

Jovičić je ilustrovao da se na sjednicama Komisije u nekim slučajevima mjesecima raspravaljalo o detaljima, pa je nejasno zašto je Savjet ministara BiH ispreturao tekst himne.

- Glasati za ovakav prijedlog himne značilo bi dići ruku protiv sebe i rada od više od godinu dana. Mukotrpno je bilo raditi na tekstu himne, jer smo jedva postigli minimum koji zadovoljava svaki od tri naroda u BiH. Teško smo se usaglasili u Komisiji, pa je apsurdno podržati ovakav tekst - rekao je Jovičić i naveo da je nezahvalno pretpostavljati naredne korake u pogledu procedure za izbor teksta himne BiH.

Prethodno se pojavio prijedlog da se u tekst himne uvrste dodatne riječi, kako bi se u svečanoj pjesmi pominjalo more, kao i Bosna i Hercegovina, što nije bio slučaj po prijedlogu koji je utvrdila stručna komisija.

Prema prijedlozima od prije otprilike mjesec dana, ovaj zadatak trebalo je ponovo vratiti Komisiji, koja bi potom, u saradnji s autorima, pokušala da koriguje prethodno usaglašeni tekst himne.

Tako se predlagalo da se, između ostalog, riječ more ubaci umjesto riječi tvoje u dijelu teksta "u srcu su tvoje rijeke, tvoje planine", pa bi tekst nakon izmjene glasio "u srcu su tvoje rijeke, more, planine".

- Ne želim biti skeptičan, ali mnogo je onih koji imaju neke dodatne sugestije. Pojedinci ne shvataju da je teško napraviti neutralan tekst. Političari nemaju preveliki uticaj na konačno slaganje teksta. To su radili književnici i etno-muzikolozi. Politički dio Komisije usvojio je ono što je predložio stručni dio Komisije - rekao je tada Jovičić.

Jovičić je tom prilikom podsjetio da je tekst koji je predložen pretrpio ogromne promjene u odnosu na dva autorska teksta Benjamina Isovića i Dušana Šestića.

Autor sjovicicslavuj | 14 Jul, 2009 | read_nums (330)

 Део званичника БиХ сматра да стране судије и тужиоци треба да остану, док други нису задовољни досадашњим радом странаца и поручују им да „почну полако паковати кофере”

Од нашег дописника

Сарајево – Одлуку Савета министара БиХ да не подржи предлог измена и допуна закона, које би омогућиле страним судијама и тужиоцима да могу наставити да раде у Суду и Тужилаштву БиХ и након децембра ове године када им истиче мандат, један број званичника БиХ осуђује, јер сматрају да међународни „делиоци” правде треба да остану, док је други подржавају зато што нису задовољни досадашњим радом странаца и поручују им да „почну полако паковати кофере”.

Посланик у Парламентарној скупштини БиХ Славко Јовичић каже „нису нам ни требали, јер резултат њиховог досадашњег рада, кад је реч о процесуирању злочина над Србима, своди се само на несувислу изјаву портпарола Тужилаштва БиХ да су предмети отворени и истрага је у току”.

„Неколико стотина предмета, који садрже и конкретне доказе, намерно се годинама држе у ладицама јер међународне судије и тужиоци нису заинтересовани за процесуирање и злочина који су почињени над српским народом.

Главну улогу у томе има шеф Посебног одељења за ратне злочине Тужилаштва БиХ Дејвид Швендимен који, успут речено, има учинак испод 10 одсто и месечну плату коју ни боље плаћени у овој земљи не могу зарадити чак ни за годину дана.

Наравно, у ситуацији која јесте, одговорност не може избећи ни главни тужилац Тужилаштва БиХ Милорад Барашин. За разлику од њега, Срби су давно схватили стратегију коју, у оквиру институције којом он руководи, развијају странци, због чега никада нећемо, бар што се СНСД-а тиче, подржати продужење њиховог мандата”, каже Јовичић.

Досадашњим учинком међународних судија и тужилаца није задовољан ни председник невладине организације „Кроација либертас” Лео Плочкинић, који је „Политици” изјавио да није искључена ни могућност подизања кривичних пријава против свих запослених у Посебном одељењу за ратне злочине „због непокретања судских поступака за случајеве за које имају довољно доказа”, јер на тај начин „они постају саучесници у извршавању дела ратног злочина”. Истовремено тврди да је рад странаца и незаконит и противуставан јер „нису положили заклетву држави БиХ и правосудним институцијама”.

„С друге стране они су злоупотребили рад у правосудним институцијама БиХ јер су су у различитим процесима користили двојно, односно вишеструко држављанство како би стекли противправну корист. Комплетан рад правосуђа БиХ је, заправо, додатно искомпромитован и кроз сарадњу са параобавештајном и илегалном бошњачком службом АИД”, тврди Плочкинић.

За разлику од оних који би радо да погледају у леђа међународним судијама и тужиоцима, председница Суда БиХ Медџида Кресо и главни тужилац Тужилаштва БиХ Милорад Барашин здушно се залажу за њихов останак и врло су љути на Савет министара БиХ што није подржао предлог ресорног министарства да им се продужи мандат и после 2009. године. Кресо тврди да су „присуство међународних судија и њихово искуство, као и допринос који дају у процесуирањима предмета пред Судом БиХ, још увек добродошли”, док Барашин упозорава да би „њиховим одласком настали огромни проблеми”. Он чак тврди да би „одлазак странаца значио правну блокаду” и могућност „обнављања, односно враћања на почетак неких судских процеса који трају и који су готово приведени крају”. Већина таквих предмета односи се, како извештава Балканска истраживачка мрежа (БИРН), на случајеве ратних злочина за које су осумњичени Срби, и то је оно из чега треба извлачити закључак о досадашњем раду међународних судија и тужилаца, али и грчевитој борби појединаца да им продуже мандат.

Давор Ковачевић
[објављено: 15/07/2009]
Autor sjovicicslavuj | 13 Jul, 2009 | read_nums (375)
Puls - kolumna 13.07.2009

Evo, već godinama samozvana kombi nevladina organizacija "Žene u crnom", zajedno s još nekim minornim antisrpskim organizacijama, pokušava da u crno zavije srpski narod.

Čudni su istorijski, sociološki, psihološki i (ne)ljudski fenomeni, čak i za nauku neobjašnjivi, ali za normalne ljude razumljivi su samo u jednom. Ko su ti ljudi (žene) koji imaju samo svoju istinu, odnosno kakve su to žene koje bez skrupula, stida i morala blate sopstveni narod. 

Da odmah budem jasan. Ne osporavam toj bulumenti besposličarki i dobro plaćenih aktivistkinja, koje su finansirane od strane raznih soroša i drugih antisrpskih ološa, što svake godine pred obilježavanje stradanja muslimana u Srebrenici protestvuju u Beogradu, već što pokušavaju da prepariraju istorijske činjenice i što svojim aktivnostima sluđuju veliki dio čestitog srpskog naroda.

Takođe, ne osporavam što Staša Zajović svake godine sakupi svoje istomišljenice, izvjesne Nevene i još više neizvjesne nesrećnice i što dolaze na komemoraciju u Potočare da odaju pomen stradalim muslimanima u prethodnom građanskom ratu na prostorima BiH.

Bio sam i ja prije nekoliko godina na otvaranju Memorijalnog centra u Potočarima. Tamo sam otišao iz najboljih namjera, jer sam mislio da će i muslimani pokazati bar malo pijeteta za srpske žrtve i da će se bar neko od njih pojaviti na bar jednom od stotina stratišta i mjesta srpskog stradanja! Ali, nažalost, to se nije desilo. Na moju pruženu ruku niko nije odgovorio!

Ta grupa zajevićkog crnila nikada nije smogla snage, recimo, da se sutradan nakon Srebrenice pojavi i u Bratuncu i u Srebrenici na obilježavanju srpskog stradanja i da prihvati činjenicu da je na tom prostoru, još na samom početku krvavog rata, kobne 1992. i 1993. godine, zvjerski likvidirano preko tri i po hiljade Srba i da je spaljeno na stotine srpskih sela i da su skoro zatrti korijeni vjekovnog života i postojanja Srba na tom prostoru.

Ali, ne. Neće ta antisrpska ekipa nikada doći da oda pomen i srpskim žrtvama. I ne samo da nikada neće doći, već neće nigdje ni pomenuti da je u prethodnom ratu stradao barem jedan jedini nevini Srbin. Možda je i dobro što se na stratištima srpskog stradanja ne pojavljuju takve spodobe osobe, jer bi njihovo prisustvo ponovo ubilo srpske mučenike i ne bi im dalo toliko željeni smiraj duše.

Ili, recimo, zašto se ta crna organizacija nikada nije pojavila u Gradini ili u Jasenovcu na stratištu najvećeg srpskog stradanja, na mjestu i prostoru na kojem je na najstravičnije načine ubijeno preko 700.000 srpskih sužnjeva. Jer, Jasenovac i Gradina su najveći srpski gradovi umorenih Srba, koji su, nažalost, pod zemljom i u crnoj zemlji.

Staša Zajević, Nataša Kandić, Biljana Kovačević-Vučo, Sonja Liht, Sonja Biserko i podmladak "čedista" tamo nikada neće otići, ali će otići na smetljište srpske istorije, zasigurno.

U tu ekipu nesrećnica mogao bi se svrstati samo Josip Broz, jer ni on, koji je bio u svakoj svjetskoj vukojebini, nikada nije bio u Jasenovcu i to mu Srbi nikada ne mogu oprostiti i zaboraviti i ne smiju!

Njihovo vrijeme je sad, prošlost i srpsko stradanje ta grupa ne pamti i ne zna, ali budućnost će im dodijeliti zasluženo mjesto crne mrlje u jednom trenu prebogate i vjekovne slavne srpske, ali istovremeno i tragične istorije.

Ima i neke sreće u ukupnoj srpskoj nesreći. Srpski narod, ma gdje živi i s koje je strane Drine, ne treba nikoga da mrzi, pa ni ženski antisrpski crni tribunal, oličen u šačici zajevićevsko-ženskih epizodista.

Za sve njih dovoljan je samo prezir i sigurno je da ih čeka božja kazna koju neće moći izbjeći. U sadašnjosti su već kažnjene samim tim što ne uviđaju i ne spoznaju promašene svoje živote i što ne poštuju istorijske činjenice. Srpski narod one i njima slične ne mogu da uvrijede, jer su i same istorijska uvreda!

    My picture!

Kategorije

Arhiva