Slavko Jovičić -

BiH - Nema zajedničkog slavlja

Autor sjovicicslavuj | 27 Jul, 2009 | read_nums (441)
   
  Državni praznici BiH ponovo na ispitu

  Autor: NEDELJKA BREBERINA

   27.07.2009.
   
  Banjaluka - Predlog Saveta ministara da građani BiH kao državne praznike obeležavaju Novu godinu, Praznik rada, Dan pobede nad fašizmom i Dan podrške žrtvama nasilja, nema dovoljnu podršku parlamentaraca. Tom predlogu najviše se protive bošnjački predstavnici koji tvrde da su njihovi ministri u Savetu preglasani prilikom usaglašavanja ovog teksta. Takođe, smatraju kako se u zakonu o praznicima BiH moraju naći i datumi koji su deo njene istorije, a ne samo međunarodni, kako je predložio Savet ministara.


  Foto:s. radovanović 

  - Ne dolazi u obzir da to podržimo niti bilo šta što ne podrazumeva obeležavanje datuma koji su deo istorijskog nasleđa države. Susedne zemlje poput Srbije, Hrvatske i Crne Gore imaju državne praznike i znamo kako ih obeležavaju, a u BiH se pokušava izbrisati sve ono što je istorijski važno za državu - kaže poslanik SDA Sadik Ahmetović.

  Slična uveravanja stižu i iz Stranke za BiH u kojoj su skeptični da će BiH uskoro dobiti zakon o državnim praznicima, budući da „ono što zagovaraju Bošnjaci ne prihvataju Srbi i Hrvati, i obrnuto”. Ni u SDP BiH ne spore kako će obeležavanje državnih praznika sigurno još dugo biti tema koja će služiti za dnevnopolitička prepucavanja. Predlog Saveta ministara ocenjuju kao „veoma skroman”, budući da je reč o međunarodnim praznicima, a ne o praznicima koji simbolizuju BiH.
  - Nisu upitna ta četiri datuma, ali to nije dovoljno. Ne možemo prihvatiti zakon koji ne sadrži ništa karakteristično za našu državu. Činjenica je da će se do kompromisa teško doći, ali i sadašnja situacija je pomalo poražavajuća jer ne postoji prilika da nam neko čestita naš državni praznik - smatra poslanik SDP u Predstavničkom domu Jozo Križanović.

  U SNSD ističu kako je predlog Saveta ministara prihvatljiv za srpske predstavnike, ali su i svesni da ga neće podržati kolege iz Federacije. Međutim, kažu, kako ni za njih nisu prihvatljivi zahtevi da se u BiH, kao zajednički datumi praznuju ni 25. novembar kao dan državnosti, ni 1. mart kao dan nezavisnosti...

  - Praznik je za slavlje, porodično i prijateljsko okupljanje, pa i državno. Ali, kako se mi možemo okupiti 1. marta kada je to dan najveće nesreće za srpski narod, kada smo preglasani na referendumu, nakon čega je izbio i rat u BiH - kaže poslanik SNSD Slavko Jovičić.

  Iz HDZ 1990 najavljuju da će podržati predlog Saveta ministara jer to smatraju korakom napred, pošto se u BiH godinama pokušava usaglasiti zakon o državnim praznicima. Takođe, smatraju kako je to kompromisno rešenje koje je u ovom momentu jedino realno.
  - Pozitivno je što je Savet ministara napravio taj korak i verujem da će i parlament biti na tom nivou. I u drugim segmentima se pokazalo da se nakon učinjenog prvog koraka kasnije sve rešavalo mnogo lakše. Primer su pasoši i registarske tablice koje su naknadno opšteprihvaćene, mada se u početku činilo nemogućim da se dođe do rešenja - smatra poslanik HDZ 1990 Martin Raguž.

  Inače, predlog Saveta ministara trebalo bi da se nađe pred parlamentarcima krajem avgusta, a njime je predviđeno da četiri dana u godini budu državni praznici za sve građane u BiH.
  Predloženi su Nova godina, 1. maj, 9. maj - Dan pobede nad fašizmom i dan Evrope, te 26. juni - Dan podrške žrtvama nasilja. Među neradnim danima bili bi verski praznici pripadnika islamske, pravoslavne, katoličke i jevrejske veroispovesti.

  LINK - http://www.blic.rs/repsrpska.php?id=103462


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva