Slavko Jovičić -

FOKUS - Ne damo ni pedlja RS!

Autor sjovicicslavuj | 19 Jul, 2009 | read_nums (491)
  Dan & noć
  M. KREMENOVIĆ | 19.07.2009 

  Eventualne ustavne promjene u BiH neće oduzeti ni pedalj Republike Srpske, a svaki pokušaj zakidanja subjektiviteta završiće bezuspješno, jer srpski poslanici u parlamentu BiH nikada neće podržati takve zahtjeve, rekao je za "Fokus" Slavko Jovičić, poslanik SNSD u parlamentu BiH.

  On je rekao da je pozitivno to što međunarodna zajednica u posljednje vrijeme šalje poruke da je neophodno prihvatiti RS kao realnost i rekao da to može da ima blagotvorno dejstvo na nastavak trenutno posustalih razgovora.

  Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH, rekao je da je od procesa ustavnih reformi realno očekivati izmjene izbornog zakona, kako bi se omogućilo da na najviše državne funkcije budu birani i građani koji nisu pripadnici tri konstitutivna naroda te da se tako poveća broj poslanika u parlamentu BiH.

  - To je ono što bi međunarodnu zajednicu zadovoljilo. Između ostalog, to podrazumijeva da BiH dobije premijera i predsjednika. Hrvatima, kao najmanjem narodu, treba omogućiti osjećaj da je BiH i njihova zemlja i dati im neku vrstu samouprave - rezimirao je Incko predstojeći proces ustavnih reformi.

  Jovičić je rekao da realna politika međunarodne zajednice može pozitivno da utiče na nastavak dijaloga. On je naglasio da će o bilo kakvim izmjenama Ustava odlučivati parlament BiH, u kojem srpski predstavnici nikada neće dići ruku za, bude li Republika Srpska na bilo koji način zakinuta.

  - U zabludi su oni koji misle da će ustavne promjene donijeti velike promjene ili u krajnjoj liniji drugačije društveno uređenje BiH. Izmjene Ustava mogu ići samo do nivoa zaštite ljudskih prava i usklađivanja s evropskim konvencijama. Broj poslanika u parlamentu BiH jeste nešto o čemu možemo razgovorati. Stranke s bošnjačkim predznakom imaju apsolutno nerealna očekivanja, koja bi u konačnici mogla u potpunosti da upropaste proces ustavnih reformi. Moramo se kretati u granicama mogućeg - istakao je Jovičić.

  Pojašnjavajući ovaj stav, Jovičić je rekao da to nedvosmisleno znači da nema nikakvog ustavnog i teritorijalnog narušavanja ustavne pozicije Republike Srpske.

  - Lideri treba da razgovaraju, ali odluka će se donositi u parlamentarnoj proceduri. Nema govora da srpski predstavnici prihvate čak ni nekakvu inicijativu u kojoj bi Srpska bila okrnjena za gram subjektiviteta - navodi Jovičić.

  On je istakao kako se o teritorijalnim nagađanjima i regionima može razgovarati dok se to odvija na nivou priča. 

  - Nijedan pedalj neće biti oduzet od RS, niti će bilo šta slično ikada dobiti podršku srpskih poslanika. Ustav je koncipiran tako da je RS realnost. Kada Sarajevo to prizna, ali u parlamentu BiH, a ne po kuloarima, tada ću ja prihvatiti BiH kao zajedničku i suverenu zemlju - ističe Jovičić.

  Jovičić je naveo da BiH nikada neće biti suverena dok u njoj sjede stranci, odnosno OHR.

  - Razgovori o reformi Ustava treba da počnu od nule. Čuveni aprilski paket je mrtav. Prudski sporazum ne može biti papir na koji će svako dopisivati šta mu padne na pamet. Podržavam razgovore lidera, ali ukoliko će oni biti vođeni iskreno. Elita iz Sarajeva ima fikciju o BiH koja je apsolutno neprihvatljiva i ne vodi nikakvom dogovoru - ističe Jovičić.

  Stranke iz FBiH ne žele kompromis

  Govoreći o neprincipijelnim stavovima stranaka iz FBiH, Slavko Jovičić je rekao da je SDA na svom nedavnom kongresu još jednom ponovila da će poštovati kontinuitet Republike BiH.

  - Nemamo dalje šta da pričamo, jer se time stavlja tačka na bilo kakav kompromis. Želimo partnerske odnose s međunarodnom zajednicom, ali o Ustavu treba da odlučujemo unutar zemlje. Poruka Incka pokazuje da je shvatio realnost i dobro je što ne ide za idejama koje ne mogu proći - istakao je Jovičić.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva