Slavko Jovičić -

БиХ страни тужиоци - реаговање - Јовичић: Нећемо дати подршку продужењу мандата

Autor sjovicicslavuj | 25 Jul, 2009 | read_nums (323)

   

  САРАЈЕВО, 25. ЈУЛА (СРНА) - Нико од српских посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине неће гласати за продужење мандата страним судијама и тужиоцима у БиХ, изјавио је Срни посланик Савеза независних социјалдемократа /СНСД/ у Представничком дому Славко Јовичић.

  "Потпуно је јасан став српских посланика од којег нећемо одустати, а то је да нема подршке продужењу мандата. Нећемо одустати од тога. Нећемо дати подршку да остане било ко од странаца у Тужилаштву и Суду БиХ без обзира на притиске представника међународне заједнице. То је наше аутономно право и ми ћемо одлучити хоће ли они остати или не", нагласио је Јовичић и додао да у вези са овим питањем нема размимоилажења у СНСД-у.

  Он је подсјетио да је 10. јуна, на 55. сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, када је разматран извјештај о раду Тужилаштва БиХ, главном тужиоцу Милораду Барашину рекао да припрема замјену за стране тужиоце без обзира на којим су позицијама и да не чека крај ове године када им истиче мандат.

  Према његовим ријечима, нема говора да ће остати било ко од странаца да ради у Суду или Тужилаштву БиХ, а поготово у Одјељењу за ратне злочине на које Срби с разлогом имају највише примједби.

  "Многи представници невладиних организација у Републици Српској, које представљају жртве из протеклог рата у БиХ, огорчени су радом Суда и Тужилаштва БиХ, јер је евидентно да су постали мали Хашки трибунали и да их апсолутно не интересује страдање српског народа", нагласио је Јовичић.

  Он је оцијенио да је просто невјероватно да многи предмети годинама чекају да буду отворени пред Судом БиХ, а постоје необориви докази и готово завршене истражне радње у многим случајевима.

  "Еклатантан примјер су најновији снимци Атифа Дудаковића. Ти снимци су били у Хашком суду. Лично смо их предали /тадашњем главном тужиоцу Хашког трибунала/ Карли дел Понте /предсједник Савеза логораша РС Бранислав/ Дукић и ја. Она је то све имала пред собом. Наравно да је то политички суд, који једноставно није хтио да процесуира починиоце ратних злочина из реда других народа над српским жртвама. Тај суд имао је само један циљ - да сатанизује српски народ и оптужи само Србе", истакао је Јовичић.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva