Slavko Jovičić -

BiH - Sadovića nema ko da smeni?!

Autor sjovicicslavuj | 20 Jul, 2009 | read_nums (386)

  SARAJEVO, 20.07.2009.

  Ministar bezbednosti BiH Tarik Sadović, čiju smenu traži i lider njegove stranke Sulejman Tihić, mogao bi da zadrži fotelju zbog sukoba u SDA

  Tarik Sadović

    OSTAJE MINISTAR?... Tarik Sadović

  Ministar bezbednosti BiH Tarik Sadović lako bi mogao da ostane u fotelji iako je predsedavajući Saveta ministara BiH Nikola Špirić već pokrenuo proceduru za njegovu smenu, na kojoj insistiraju i lider Sadovićeve SDA Sulejman Tihić i američka ambasada u Sarajevu!

  Sadović bi, uprkos tome što po svim pravilima politike odbrojava poslednje dane na funkciji, potpuno neočekivano mogao da ostane član Saveta ministara, i to isključivo zahvaljujući sukobima u SDA i razmiricama među bošnjačkim partijama.

  Sadik Ahmetović

  Ahmetović: Klub SDA je jedinstven!

  Član Predsedništva SDA i poslanik te stranke u Predstavničkom domu Sadik Ahmetović tvrdi da će poslanici glasati u skladu sa odlukom predsedništva partije, koje je i zatražilo Sadovićevu smenu.

  - Sve drugo izlazi iz okvira statuta i stranačkih procedura! Ne verujem da će se bilo koji poslanik staviti iznad stranke. Što se tiče podrške ostalih partija, verujem da neće biti problema, jer se niko neće mešati u kadrovsku politiku naše partije, baš kao što se ni mi nismo mešali u unutrašnje stvari SNSD-a kada je smenjivan Slobodan Puhalac ili HDZ-a 1990, kada je sa mesta ministra otišao Božo Ljubić - veruje Ahmetović.

  Odlično obavešteni izvor Pressa RS iz Parlamenta BiH otkriva da je sada u celoj priči Sadović najmanje bitan i da je igra oko njegove smene poprimila mnogo šire razmere, pošto bi najveće žrtve cele operacije mogli da postanu Tihić i Špirić, kao inicijatori Sadovićeve smene. Ali, ne zbog Sadovića, već zbog više nego komplikovane računice bošnjačkih političkih prvaka, koji su se ujedinili u projektu rušenja rejtinga Sadovićevog lidera Sulejmana Tihića, kojem se pridružila i veoma jaka frakcija iz SDA, na čelu sa najvećim nezadovoljnikom Bakirom Izetbegovićem.

  Zato je, prema tvrdnjama našeg sagovornika, inicijativa Nikole Špirića prilično uzdrmana, pošto predsedavajući Saveta ministara ima veoma malo vremena i manevarskog prostora da uspe da izlobira Sadovićevu smenu.

  Naime, sednica Parlamenta BiH zakazana je za sredu, a ako ne bude velikih promena, Špirić bi mogao da ostane bez neophodne većine i doživi veliki poraz.

  - Zasad je jedino sigurno da će za smenu glasati sedam poslanika iz SNSD-a, tri iz HDZ-a BiH i dva iz HDZ-a 1990, što ukupno donosi 12 glasova. Problem je, međutim, u tome što nedostaje još 10 glasova - objašnjava sagovornik Pressa RS.

  On ističe da je Klub poslanika SDA duboko podeljen po pitanju Sadovićeve smene.

  - Sasvim je izvesno da će Bakir Izetbegović, Šefik Džaferović i Salko Sokolović biti uzdržani, što znači da će za smenu biti samo šest njihovih poslanika. Ključnu ulogu igra Stranka za BiH. Prema dosadašnjim najavama Harisa Silajdžića, parlamentarci iz reda njegove partije neće podržati smenu dok im se ne predoče konkretni razlozi - kaže naš izvor.

  On dodaje da je pomenuti stav „prilično fleksibilan" i da bi do same sednice Predstavničkog doma moglo da se promeni da i u poslaničkom klubu stranke Harisa Silajdžića nema podela.

  - Ako Silajdžić ostane pri svom stavu, a SDP BiH, kako je najavio, ostane uzdržan, od smene neće biti ništa! Naravno, i SDP-u BiH Zlatka Lagumdžije odgovara takav razvoj situacije, jer će imati odličan povod da optuži vladajuću većinu da je toliko nesposobna da ne može da smeni ni svog ministra - kaže naš sagovornik, ističući da i poslanici svih ostalih manjih partija još taktiziraju i pokušavaju da iz svega izvuku neku korist za sebe.

  S druge strane, analitičar Dževad Galijašević kaže da Sadović nema šanse da ostane u fotelji, jer je u igri oko njegove smene ulog mnogo veći.

    fakti

  * Predsedništvo SDA pre dvadesetak dana zatražilo je od ministra bezbednosti Tarika Sadovića da podnese ostavku

  * Sadović je to odbio, optuživši stranački vrh da je poklekao pod uticajem američke administracije

  * Predsedavajući Saveta ministara BiH Nikola Špirić u petak je pokrenuo proceduru za Sadovićevu smenu

    *Najozbiljniji kandidati za Sadovićevog naslednika su Bisera Turković i Mirsad Kebo

  ________________________________________________________________________

  - Tarik Sadović mora da ode jer tako žele Amerikanci. Odluka da se ne podrži njegova smena biće direktno stavljanje prsta u oko američkim ljudima na ovom terenu i teško će neko to da uradi, bez obzira na to kakav lični interes ima, a naravno da mnogi pokušavaju ovo da iskoriste zbog nekih drugih razloga. Pre svih Bakir Izetbegović, koji bi voleo da ponovo uzdrma Sulejmana Tihića, a ne zaostaje ni Haris Silajdžić. Ipak, teško je očekivati da će to uraditi jer ne smeju da se zamere Amerikancima - uveren je Galijašević.

  Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Slavko Jovičić Slavuj ističe da je vidljivo da u klubu poslanika SDA nema jedinstva po pitanju Sadovićeve smene. Jovičić, ipak, smatra da srpski poslanici nemaju razloga da se u to mešaju.

  - Ne želimo da se mešamo u kadrovsku politiku SDA i ako oni žele da smene Sadovića, mi ćemo to podržati.

  Ne mogu da govorim u ime svih srpskih poslanika, ali činjenica je da su svi bili nezadovoljni njegovim radom, tako da će verovatno svi biti za smenu. Nije naša stvar da ulazimo u to što je Sadović u nemilosti SDA i što postoje određene nesuglasice unutar bošnjačkih stranaka - kaže Jovičić.

  Ž. MARKOVIĆ


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva