Slavko Jovičić -

Rehn daje drugu priliku BiH!?

Autor sjovicicslavuj | 25 Jul, 2009 | read_nums (370)   Piše: Dario Pušić

  Petak, 24 Srpanj 2009

  SARAJEVO – Današnji posjet europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna našoj zemlji, tijekom kojeg će održati niz razgovora s predstavnicima vlasti u BiH, politički lideri ocijenili su svojevrsnom porukom EU-a prema kojoj BiH nije zaboravljena iako je doslovno ispala iz vlaka za Europu, ne dobivši zeleno svijetlo za liberalizaciju viznog režima. Zastupnik HDZ-a BiH u Parlamentu Velimir Jukić smatra kako će Rehn uputiti poruke koje će se odnositi na to da je Europa i dalje otvorena za BiH, te će vjerojatno navesti i konkretan popis obveza koje nas čekaju.

  No, jesmo li spremni ispuniti te obveze, Jukić misli da je to druga stvar koja ovisi isključivo o domaćim političarima, navevši pritom da nije realno očekivati sustizanje ostalih zemalja do kraja godine.

  Dogovor je otežan

  “Iskreno mislim da nam nije mnogo nedostajalo da se BiH nađe u društvu ostalih zemalja”, upozorio je Jukić. Rehn će svakako tijekom svog današnjeg posjeta dati ohrabrenje domaćim političarima za nastavak posrnulog prudskog reformskog procesa, iako Jukić smatra da je proces dogovora u BiH,  praksa je to pokazala, konstantno opterećen kritikama nekih koji nisu bili dio tog procesa, a u biti ne žele dogovor u državi. Zbog toga on očekuje da će Rehn ohrabriti domaće političare, pogotovu Milorada Dodika, Sulejmana Tihića i Dragana Čovića.

  No, zastupnik SNSD-a Slavko Jovičić očekuje da će Rehn razumjeti nastojanja BiH te će nakon priznanja pogreške koju su domaći lideri počinili, EU uvažiti cilj naše zemlje da što prije ispuni ostale uvjete te pruži mogućnost da do kraja godine dobijemo liberalizirani vizni režim. “Ovakvo stanje ne odgovara nikomu i zato se nadam da će to Rehn shvatiti te utjecati da nam EU pruži šansu za priključenje vlaku u kojem su Srbija, Makedonija i Crna Gora”, naglasio je Jovičić, upozorivši kako ni Europi ne bi odgovaralo da BiH ostane jedina “crna rupa” na Balkanu.

  Bit će kritika

  Kada je u pitanju nastavak prudskog procesa, i Jovičić se slaže da će Rehn pokušati intenzivirati dijalog budući da je Europska komisija i ranije davala podršku ovom procesu. Iako Rehn nema potencijal “zavrtanja ruku”, on će sigurno kritizirati činjenicu da BiH nije ispunila obveze iz reformskog puta k EU-u, smatra Jozo Križanović, predsjedatelj Kluba SDP-a u državnom Parlamentu, ali upozorava kako se do sada svaki posjet završio na riječima, bez konkretnog pomaka. Stoga bi bilo dobro da ovaj put ne bude tako, jer je očito da je BiH već tri godine u svojevrsnoj blokadi te na začelju zemalja regije.

  Žele pomoći

  Očito je da EU pokazuje više interesa za BiH i dobro je što nam žele pomoći u rješavanju unutarnjih problema, a koju god temu spomenemo, nezaobilazno se dotičemo i ustavne reforme”, istaknuo je Jovičić. Glasnogovornica europskog povjerenika Krisztina Nagy kaže kako će Rehn ponoviti uvjete koje BiH mora ispuniti, ali će navesti i ciljeve koje naša zemlja mora ispuniti kako bi se Ured visokog predstavnika transformirao.

  Rehn sa Špirićem

  Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Nikola Špirić razgovarat će danas s povjerenikom za proširenje Europske unije Ollijem Rehnom tijekom njegova službenog posjeta našoj zemlji. Sastanku će pored Špirića prisustvovati i zamjenik predsjedatelja  Vijeća ministara i ministar financija BiH Dragan Vrankić, ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, premijer Federacije Mustafa Mujezinović, ministar financija Republike Srpske Aleksandar Džombić i šef Misije Europske komisije u BiH Dimitris Kourkoulas.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva