Slavko Jovičić -

BiH - Tajni dogovor: Tihić predsjednik BiH, Čović premijer, Dodiku parlament

Autor sjovicicslavuj | 20 Jul, 2009 | read_nums (372)

   
  image

  24SI - Prudski proces je mrtav – ozvaničio je juče visoki predstavnik Valentin Inzko uz naglasak da su moguće manje promjene Ustava BiH.

  "Dobro bi bilo da se o tome dogovore domaći političari, a predsjednici SDA, SNSD-a i HDZ-a", Sulejman Tihić, Milorad Dodik i Dragan Čović obećavaju da će se dogovoriti", kazao je jučer Valentin Inzko.

  Ne otkrivajući precizno o čemu se radi niti planove, Inzko je svoje poruke namjerno upakovao u diplomatski riječnik. Ovome svakako treba dodati i njegovu inicijativu da bh. Hrvati dobiju "određenu vrstu jezičke i kulturne samouprave“ uz objašnjenje da su oni u najtežem položaju u BiH. Odmah je reagovao Ivo Miro Jović, delegat Doma naroda Parlamenta BiH iz HDZ-a, i kazao da je napokon prepoznato da su Hrvati najugroženiji, a državni ministar Rudo Vidović kazao je da Inzkov prijedlog znači da će uskoro početi da radi TV kanal na hrvatskom jeziku.

  Javio se i Slavko Jovičić, poslanik Parlamenta BiH iz SNSD-a, pozdravio Inzkov prijedlog i dodao da je pitanje položaja Hrvata suštinsko za sudbinu i budućnost BIH.

  Bilo bi naivno pomisliti da je Inzko slučajno i u isto vrijeme obznanio da je prudski proces mrtav i predložio "jezičku i kulturnu samoupravu za Hrvate“. Šta se, dakle, iza brda valja, utoliko više što on najavljuje "manje promjene Ustava BiH“.

  Kako San saznaje iz svojih izvora, iz paketa ustavnih amandmana koji u aprilu 2006. nije dobio zeleno svjetlo, uzelo bi se tek nekoliko rješenja, a sve ostale ustavne reforme ostavile bi se za neko drugo vrijeme, ko zna kad i ko zna gdje. Uostalom, Inzko je juče rekao da bi dobro bilo da BiH ima jednog predsjednika i dva potpredsjednika države, državnu vladu i povećan broj poslanika u oba doma Parlamenta BiH.

  Postaje, dakle, jasno  da bi se samo to preuzelo iz aprilskog paketa, a to znači da bi se predsjednik države i dva potpredsjednika birali iz reda poslanika Predstavničkog doma Parlamenta BiH, a ne kao do sada. Umjesto Vijeća ministara, BiH bi imala klasičnu državnu vladu na čelu sa premijerom i povećan broj državnih ministarstava. Umjesto sadašnja 42 poslanika Predstavničkog doma Parlamenta BiH, njihov broj bi se udvostručio. Sve bi to omogućila hitna izmjena Izbornog zakona BiH.

  Prema informacijama do kojih je San došao, takva rješenja u potpunosti odgovaraju "prudskoj trojci“. Navodno, stepen njihove saglasnosti o tome je visok, ali se s tim ne izlazi u javnost  s obzirom da se, prema nekim izvorima našeg lista iz međunarodne zajednice, radi o tajnom dogovoru o raspodjeli najviših funkcija u državi.

  Naime, u tom slučaju Tihić bi preuzeo položaj predsjednika BiH jer bi lako obezbijedio glasove Bošnjaka – poslanika Predstavničkog doma parlamenta BiH, Čović bi bio postavljen na funkciju premijera BiH, a Dodik bi dobio Parlament BiH. S obzirom da lično nije zainteresovan ni za jednu državnu funkciju, on bi za predsjednika Parlamenta postavio svog čovjeka preko koga bi mogao kontrolisati zakonodavnu vlast u državi.

  U ovom trenutku najveća zagonetka su  Haris Silajdžić, predsjednik Stranke za BiH i Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a. Hoće li njihove stranke i njih dvojica pristati  na "manje promjene Ustava BiH“, za sada nije poznato, pogotovo pristaju li na tajno dogovorenu raspodjelu najviših državnih funkcija?

  Inače, prema nekim informacijama, Haris Silajdžić bi se i na idućim opštim izborima, ukoliko bude direktno glasanje, mogao kandidovati za člana Predsjedništva BiH.

  Osim što je zaiteresovan za funkciju državnog premijera, Dragan Čović mjerka i položaj predsjednika države ukoliko prođe dio "aprilskog paketa“. Naime, u slučaju da ne bude prihvaćeno da se predsjednik BiH bira iz reda poslanika Predstavničkog doma Parlamenta BiH, on se neće kandidovati za člana Predsjedništva iz straha da bi mu protukandidat eventualno mogao biti Željko Komšić koji mu, Čović to i ne krije, itekako smeta. On sada kaže da je aprilski paket ustavnih amandmana za njega prošlost i dodaje:

  "Da smo u aprilu 2006. prihvatili ponuđena rješenja, danas bismo imali Hrvata kao predsjedatelja Predsjedništva BiH, a ne Željka Komšića".


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva