Slavko Jovičić -

BiH - "More" izgovor za opstrukciju himne

Autor sjovicicslavuj | 19 Jul, 2009 | read_nums (434)
  19.07.2009.  Teme

   
  Jovičić: Greška Vijeća ministara
  Foto: Arhiv
   
  Odluka nije politička, ističe Jovičić. Nova blokada, tvrdi Huskić...
   

  Prijedlog zakona o himni BiH, prema svemu sudeći, neće dobiti podršku srpskih predstavnika u Parlamentu BiH. Navodno, razlog je to što je Vijeće ministara u tekst koji je sačinila Komisija za utvrđivanje teksta himne ubacilo dvije nove riječi - "plavo more".

  - Nije sporno more. U pitanju je princip. Sa stručnjacima i estradnim umjetnicima godinu radimo na tekstu himne. Nakon toga, Vijeće ministara BiH pravi izmjene i u parlamentarnu proceduru upućuje drugačiji tekst. Što su nas uopšte angažovali ako su tako pametni da sami smisle tekst - kazao je za "Avaz" Slavko Jovičić, član Komisije koju je angažiralo Vijeće ministara.

  Jovičić navodi da odluka njega i njegovih kolega da ne podrže izmijenjeni tekst himne nema veze s politikom, već da je isključivo principijelna.

  S druge strane, bošnjački član Komisije Adem Huskić smatra da je i ovo jedna u nizu planskih igara i novih blokada u režiji SNSD-a.

  - Ako nešto prođe u Vijeću ministara, SNSD-ovci će to oboriti u Predstavničkom domu. Ili ako prođe u Predstavničkom domu, potrudit će se da mu onemoguće prolaz u Domu naroda. I tako ključni zakoni padaju, a BiH i Bošnjaci tapkaju u mjestu - ogorčen je Huskić.

  On smatra da ovakva odluka srpskih predstavnika nije isprovocirana izmjenama u tekstu, koje ne mijenjaju suštinu, već da je riječ o isključivo političkom potezu.

  Potrošili 61.000 KM

  Kako izmjene zakona o himni nisu uvjet za liberalizaciju viznog režima, za razliku od onih koje je SNSD posljednju godinu obarao, s te strane ne trebamo biti zabrinuti.

  No, razloga za zabrinutost ima kada uzmemo u obzir da je Komisija više od godinu uzalud trošila naš novac. Za više od 12 mjeseci, koliko je radila, na naknade članovima Komisije iz Parlamenta BiH potrošila je više od 61.000 KM.

  Autor: S. R.

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva