Slavko Jovičić -

БиХ - парламент - Представнички дом: Спорно како до више жена у парламентима!

Autor sjovicicslavuj | 22 Jul, 2009 | read_nums (339)

  САРАЈЕВО, 22. ЈУЛА (СРНА) – Посланици у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ опречних су мишљења о Приједлогу закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, којим парламентарна комисија за равноправност полова тражи увођење затворених листа како би се повећало учешће жена у законодавним органима, али се слажу да треба обезбиједити већу заступљеност жена у изабраним органима власти.

  Уставноправна комисија Представничког дома дала је негативан извјештај за овај приједлог закона, о чијим су принципима посланици данас расправљали у Сарајеву.

  Као разлог због којег је комисија била против оваквог закона Шефик Џаферовић је навео да демократски стандард равноправности полова не треба остваривати оспоравањем другог демократског стандарда, односно отворених листа, на којима су наведени кандидати за које се гласа.

  "Отворене листе озбиљна су тековина изборног система БиХ", истакао је Џаферовић додавши да треба наћи други начин како би се обезбиједила боља заступљеност жена у парламентима.

  У расправи о предложеним измјенама и допунама Изборног закона посланици су признали да постоји значајан полни дебаланс међу изабраним званичницима у корист мушкараца, али се нису могли ни унутар једне странке, али ни једног пола, сложити да ли су затворене листе начин за исправљање те несразмјере, као ни који би други начин за то био.

  Посланик СНСД-а Славко Јовичић сматра да би увођење затворених листа онемогућило улазак у законодавне власти "обичних" кандидата и да би у парламентима убудуће сједили извршни одбори странака.

  Према ријечима посланика Странке за БиХ Екрема Ајановића затворене листе значиле би да партијска олигархија, а не народ одлучује ко улази у парламент.

  Приједлогом закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ на затвореним листама наизмјенично би били навођени кандидати оба пола, а освојени мандати били би додијељени кандидатима према редослиједу на листи.

  У образложењу предложеног закона наводи се да су се отворене листе показале као лоше кад је у питању равноправност полова и да слабе заступљеност жена.

  За расправу о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, којим се, на приједлог Савјета министара БиХ, додатно ограничавају примања запослених у овим институцијама, није било заинтересованих посланика, као ни за расправу о приједлозима закона о измјенама и допунама Закона о основама безбједности саобраћаја и Закона о спорту у БиХ.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva