Slavko Jovičić -

Nije prošao Zakonu o etničkoj proporcionalnosti...

Autor sjovicicslavuj | 29 April, 2009 | read_nums (601)

   САРАЈЕВО, 29. АПРИЛА (СРНА) - Посланици странака из Републике Српске (РС) у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ успротивили су се данас Приједлогу закона о обезбјеђењу пропорционалне етничке заступљености у органима управе и локалне самоуправе у БиХ, којим се предвиђа да у органима управе на свим нивоима власти буде испоштована етничка заступљеност у складу са резултатима пописа из 1991. године.

  Независни посланик Момчило Новаковић сматра да је ово непроводив закон и да се њиме крше људска права, јер неко мора остати без посла да би на то мјесто било запослено лице одговарајуће етничке припадности.

  "Не треба нам закон о пропорционалној етничкој заступљености, већ је потребно пронаћи начине да се испоштује Одлука Уставног суда БиХ о конститутивности народа", став је замјеника предсједавајућег Представничког дома БиХ Милорада Живковића.

  И посланик СНСД-а Славко Јовичић успротивио се доношењу оваквог закона подсјећајући да у Парламенту није било могуће постићи сагласност да се у питања за будући попис становништва уврсти и питање о националној и вјерској припадности, за шта су се залагали посланици из РС.

  "Није било сагласности о томе, а овим се враћамо на 1991. годину", закључио је Јовичић.

  Замјеник предсједавајућег Представничког дома и посланик ХДЗ БиХ Нико Лозанчић мишљења је да би ово био "први покушај анулирања резултата етничког чишћења".

  Подршку приједлогу закона дали су бошњачки посланици, који су као један од аргумената за његово усвајање навели да би тиме био потпомогнут повратак.

  Приједлогом закона о обезбјеђењу пропорционалне етничке заступљености у органима управе и локалне самоуправе у БиХ, чији је предлагач Клуб посланика СДА у Представничком дому БиХ, предвиђено је да се при запошљавању предност даје представницима недостајућих конститутивних народа.

  За надзирање провођења закона било би задужено Министарство правде БиХ, а предложене су и казне за његово кршење у износу од 1.000 до 10.000 КМ или до три године затвора за одговорно лице у органу управе.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva