Slavko Jovičić -
Autor sjovicicslavuj | 22 Septembar, 2008 | read_nums (640)

Као прилог тексту који написах пре неколико дана под насловом: СРБИ У САРАЈЕВУ - ИМА ЛИ ИХ ЈОШ? (НАПОМЕНА:трећи текст испод на овој страници),

може послужити данашњи текст из дневних новина "Глас Српске" под насловом:

 Гра­фи­ти мржње у Са­ра­је­ву - За Aла­ха против влаха

 Autor: Ж. Д.

СA­РA­ЈЕ­ВО - Гра­фи­ти "За Aла­ха про­тив вла­ха" и "Aлах је нај­ве­ћи" осва­ну­ли су при­је не­ко­ли­ко да­на у ха­ус­то­ру згра­де у Ули­ци Се­ми­ра Фра­ште 3, не­ка­дашња Те­тов­ска ули­ца, на Aли­па­ши­ну пољу у Са­ра­је­ву. 

Са је­дне и дру­ге стра­не ових на­ци­она­лис­ти­чких гра­фи­та на­ла­зе се зви­јез­да и по­лу­мје­сец. Гра­ђа­ни ко­ји су овај слу­чај при­ја­ви­ли "Гла­су Српске" ка­жу да су то испи­са­ли си­гур­но они ко­ји не ми­сле до­бро ни Са­ра­је­ву ни БиХ, одно­сно они ко­ји би и 13 го­ди­на по­сли­је ра­та да ра­ту­ју и про­тје­ру­ју Србе из Са­ра­је­ва.

-Ни­је слу­чај­но да су се ови гра­фи­ти на­шли у ха­ус­то­ру згра­де, а не на ули­ци јер је то до­каз да је исла­ми­за­ци­ја и ис­тје­ри­вање српског ста­но­вниш­тва по­че­ло од згра­де до згра­де. Да су ко­јим слу­ча­јем испи­са­ни на ули­ци већ би би­ли уклоњени и по­ли­ци­ја би ре­аго­ва­ла ажур­ни­је.

Link:  http://www.glassrpske.com/vijest/2/novosti/11698/cir/Grafiti-mrznje-u-Sarajevu-Za-Alaha-protiv-vlaha.html

Autor sjovicicslavuj | 21 Septembar, 2008 | read_nums (721)
  ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

                       

О боже, опрости ми. Јер нисам сигуран  да ли и ти знаш, као што, истина неки, наши свезнајући политичари све знају??? Ипак, могу са сигурношћу да кажем да они ништа не знају или се, на волшебан начин, никад доказан ниједном чињеницом - играју са расположењем и мишљењем јавног мнења. Јер, у БиХ никада није недостајало игара и играрија на разне теме и варијације.

Ето тако, читам у штампи изјаву предсједавајућег НАТО Координацијског тима Савјета министара БиХ, који је прошле седмице рекао да више од 50 одсто грађана подржава приступање БиХ НАТО савезу?!

 Постављам себи, па наравно и другима питање – откуд замјеник министра одбране зна да се ради о таквом проценту? На основу чега, ето, он зна да, баш више од половине грађана у БиХ, тако жељно жели приступање најјаћој политичкој и војној алијанси у свијету.

 Који су то параметри, однодно евентуално релевантни подаци са којима располаже дотични функционер, а да при том народи у БиХ ништа о њима не знају.

Дакле, кад су то народ(и), односно грађани и гдје казали, односно исказали своју вољу и у којем проценту, да ли су уопште и за приступање БиХ НАТО савезу? Нигдје и никада. Једини мјеродаван начин би био да је у БиХ расписан референдум који би тек тада - јасно и недвосмислено показао (не)расположење народа - је ли  за или против укључења БиХ у НАТО алијансу?

 Други опет неки, такође политичари, излазе у јавност са „подацима“ да преко 80 одсто грађана у БиХ жели приступање БиХ у равноправно чланство у Европску унију.

 Поставља се исто питање – откуд ти и такви проценти и на основу чега се дошло до тог постотка, кад се народ(и) у БиХ никада ни о чему нису изјашњавали.

Тако, поткрепљујући своју тезу, тај функционер још каже да ће се до краја године спровести велико истраживање о мишљењу грађана о приступању НАТО савезу.

 Зар се не ради о контрадикторној изјави, ипак доброг познаваоца прилика у ЕУ, који прво зна процентуално мишљење грађана (сиц!), али који одмах додаје да ће се накнадно путем некаквог истраживања доћи до података и процента оних који желе да БиХ постане чланица НАТО савеза.

Овдје и сад, у БиХ, најнепопуларнија је ријеч – референдум. Та ријеч, по мишљењу политичара из Федерације БиХ, односно из реда бошњачког народа, одмах асоцира на референдум о издвајању Републике Српске из БиХ и стварање самосталне државе.

 Морам да кажем да су то бесмислена размишљања која долазе из Сарајева. И она циљано своје упориште имају у скретању пажње са основних народних проблема (егзистенција, запошљавање, преживљавање, бољи животни стандард ...итд.) на Републику Српску, као наводни реметилачки фактор у БиХ. То су заиста небулозе и сулуди покушаји да се главе дође Републици Српској.

 Овај, што је у јавност изашао о процентима,  није неозбиљан политичар, знам га добро. Али, такође, знам да се, исто тако, не бави бацањем граха по столу и да му се, на тај начин, није указала коначна идилична слика просперитетне БиХ, када већ једног дана постане чланица евроатланских интеграција.

Кад се већ ради о граху, не знам да ли дотични уопште воли и да једе грах? Распитаћу се и до тада ћете бити ускраћени за тачан одговор. Јер, не волим да нагађам ни о чему, нити да се кладим, чак и онда  кад сам сасвим сигуран да бих добио опкладу.

 О граху ћу још нешто да кажем, мада не  знам да ли би и разбацивање граха могло чак и наговијестити – кад ће се то и десити да БиХ постане чланица НАТО савеза?!  За пет, или можда десет, или двадесет година?! Хипотетички гледано, може се само   закључити – остаје да се види?!

Дакле, ради се о неозбиљним и неодговорним изјавама. Али, сасвим озбиљно и поуздано знам - да сам као појединац заинтересован да БиХ , што је могуће прије, постане равноправан члан европске заједнице народа и за моје опредјељење није ми потребан ни грах, нити нека друга анкета, која никакав релевантан одговор неће дати.

Јер, на  исто питање, сасвим ће бити дијаметрално различити одговори и задати проценти у Сарајеву, односно у Бања Луци, као и у Мостару...

Проценти су заиста чудо (???), мада не би требало бити тако, јер аксиоми у математици се недоказују. АЛИ, У НАШОЈ СТВАРНОСТИ У БиХ - СВЕ ЈЕ МОГУЋЕ, ПА ЧАК И ОНО ШТО ЈЕ НЕМОГУЋЕ?! Можда и због тога проценти конститутивних народа се никада неће моћи  ни приближно усагласити, јер све зависи ко и из којег угла нешто захтијева, односно "процентује" или тврди?

На основу еклатантних података - знам са 100% сигурношћу да сви Бошњаци, опет са 100% жеља настоје да у догледно вријеме нестане Република Српска!? Е, сад сам и ја на реду да нешто 100% потврдим, а то је - да се бошњачке жеље никада неће остварити!

Срби, онако математички потковани и без било каквих анкета - тврде и знају - да ће Република Српска 100% бити трајна! У тих сто одсто процената је и мој дио.

Све дакле, зависи од тога - ко је наручилац и у које сврхе, за које потребе, ко плаћа наручене већ готове резултате процентуалних анкета, наравно по жељи купца? А, зна се да су све анкете  лажне и да су изрежиране у корист наручилаца и онога ко је одријешио кесу да се, на тај начин, дакле куповином, дође до потребних и унапријед задатих процената и одговора на анкетна питања...

Autor sjovicicslavuj | 19 Septembar, 2008 | read_nums (753)

ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ 

                                

Они...?! Да. Они...Претходно су фалсификовали историју и на тај монструозни идеолошки начин - избрисали су из наших сећања, кроз векове, огромно српско страдање, а посебно у Другом светском рату. Јаме напуњене српским костима су забетонирали и истину су дубоко у њима сахранили. Никада нису ни помислили да на достојанствен начин сахране српску децу, српску младост и старост, коју су, по највише, они жртвовали и убијали...Били су им важни само идеали. Једино Срби нису знали да за идеале гину будале! Сви други народи су то пре нас схватили.

 И у том времену и већ тада, пре мање од пола века, паметни народи су почели са припремама за стварање сопствених националних држава, дакако за своје потомке, а нас су уљуљкивали и слуђивали "братством и јединством"!? И на крају, само су Срби остали без праве и јединствене српске државе. О боже, каква наивност и каква заблуда наших недавних предака и сународника.

У нама су, наметнутом и препарираном историјом, убијали сваку и помисао да кажемо - ко смо, да кажемо шта смо...Нестајали смо у срамним беспућима лажи. Падали смо врло лако, али смо тешко устајали. Но, ипак смо се подизали гордо и достојанствено. Никада нам у историји није било лако, али смо из огромних потешкоћа, скоро увек, на волшебан начин, успевали да прво - сами себе победимо, па онда и оне друге, многе. А, никада их није било мало...

У последњем рату су нас убијали, рањавали, затварали, силовали су нам мајке, сестре и децу и ни то им није било доста. Користили су све методе и средства да нас униште. Медијски и лобирањем покушали су нас употпуности сатанизовати. Многе светске але и лопуже су се биле уротиле против нас. Сметали смо им само зато што никада нисмо били понизни и што нисмо дозволили да у нама убију дух честитог и поносног народа.

Кроз цело наше постојање, увек смо се бранили, а они су након тога још жешће кидисали на нас. Убијали су нас, кидали су нам делове тела, развлачили су нам памет,  па  им је чак и то било мало.  Све нас је то страшно болело, али бол пред њима нисмо показивали. Трпели смо и истрпели.  Нису нас никада понизили, нити докрајчили! А, то су, у ствари, само желели.

Ето, ваљда због тога, или  пак из нужде, и ја сам постао писац.

                                   

 Научио сам да налазим речи. Раније, док сам био тинејџер, уххх... давно је то било, речи су налазиле мене. Речи свакакве: губаве, туђе, квргаве, убуђане . Бивало је ту и тамо и нежних речи, али су их, мени много важни људи, нестрпљиво "утрљавали" у мене. А касније, доста касније, препарирали су ми мозак и цели ментални склоп ужеглим плусквамперфектима и јаловим футурима. Речима које су ударале, заударале, које су обећавале, лагале, које би ме вређале, у типичан низ ређеле, шапатима који би шаптаче напаљивали, а мене недовољно расањивали.

Данас су много "модерне" речи: имплементација, прагматизам, реформа, комформизам, лустрација, експерти...

Кад чујем реч ЕКСПЕРТ, баш ми онако, из чиста мира, буде лоше (!?). Данас у БиХ има више тзв. експерата за све и свашта, него у целом свету заједно! Чуј експерт??? За шта? Знам само да су резултати свих тих тзв. експерата равни нули. Јер, шта су то они, сви заједно, доброг учинили да народу или народима буде боље!? Ма ништа!? Заправо, тзв. експерте су измислили само медији и те им етикете лепе као етикете на флаше "Јелен пива". А, углавном сви ти тзв. експерти, као уосталом, и булумента разних врста и фела тзв. аналитичара, скоро увек служе се само накнадном памећу и додатно сами себе промовишу у месије и спаситеље свега и свачега, уместо да спашавају јадни народ од својих небулозних изјава, коментара, потеза, идеја, идеологија и разних фразеологија...

         Опомињујући пано крај пута: Власеница - Зворник                                                                                                                                                                          

Срећан сам што постадох писац. Што умем сам да налазим речи. Јер раније... док сам био ово што сад нисам, речи су налазиле мене... Написах, ето, књигу - најзлогласнији муслимански концентрациони логор смрти у претходном грађанском рату у БиХ од 1992 - 1996. године - "СИЛОС"...Написах је 1997. године и то на властитом и стравичном искуству сопствене патње кроз коју сам пролазио 44 месеца. Наиме, био сам у пет муслиманских логора смрти од 26. маја 1992. - до 19. јануара 1996. године... Иако сам у уводу рекао да сам постао писац, сад заиста знам да нема тих речи којима бих могао описати све патње, нити начине на које су ме мучили муслимански злочинци.

Једноставно, и да знам све то описати, сигуран сам да ме ниједан читалац не би разумео!? Тачније, нико ме не би схватио, јер људски ум још није на том степену "схватљивости", односно прихватљивости доживљеног и преживљеног страдања.... Иако имам меморисане грађе за барем још пет књига, нажалост, мало сам и превише лењ??? Али, пишем много текстова за разне новине. Објављујем ауторске текстове на многим порталима...и што би се ракло: има ме стално у новинама, у медијима.... И да закључим. Нису нас уништили иако им је то био једини циљ. А, никада и неће!!! Идемо даље...Усправно и достојанствено!

Autor sjovicicslavuj | 19 Septembar, 2008 | read_nums (686)

 

Piše: Slavko Jovičić Slavuj

                        

 Prošla su  predratna vremena kada je Sarajevo imalo istinski imidž multinacionalnog, multikulturalnog, multireligijskog grada i kada je imalo pravi duh tolerantnog grada, odnosno kad je imalo toliko snage da prihvati i zagrli sve one ljude, bez obzira na naciju i vjeru, koji su željeli svoju budućnost graditi ili ostatak života provesti u nekada jednom istinskom multietničkom okruženju?

                                             

Danas, petnaest godina nakon završetka krvavog gradjanskog rata u BiH, predratni biser Bosne i Hercegovine bacen je  na dno i glavni grad se danas svodi na jedno mračno i netolerantno mjesto u kojem su Srbi i Hrvati skoro pa nepoželjni, pri čemu se sarajevske vlasti nimalo tome ne protive. Naprotiv! Sasvim su zadovoljne ovakvim stanjem.

 Bezbroj je istinitih priča koje današnje Sarajevo odslikavaju u žalosnom stanju, barem kad je u pitanju položaj i ono malo preostalih Srba i Hrvata, koji se grčevito bore za svoj biološki opstanak i ostanak.

Prije desetak dana pozvala me je jedna Srpkinja koja je sa porodicom čitav rat proživjela u centru Sarajeva, samo par stotina metara od sjedišta zajedničkih intitucija BiH, čiji je jedan dio smješten na Marijin Dvoru.

                                

 Zbog svoje nacionalnosti, koja je očito pogrešna i za mjesto i za vrijeme, mjesecima je razmišljala prije nego što je donijela i definitivnu odluku da se, nakon svega, trajno iseli iz grada svojih predaka, koji su vijekovima živjeli u Sarajevu. Naime, rekla mi je da je njena odluka konačna i da je sa suprugom odlučila da svoju i budućnost supruga, traži negdje drugo i to van izvikanih granica multietničkog i multikulturalnog Sarajeva, koje se busa u prsa svojim " dobrim komšijskim odnosima" i bogomoljama, koje samo što ne dodiruju jedna drugu. Te svetinje će ipak ostati samo idilična priča i slika sa starih razglednica.                                                                                        
Međutim, još gora je situacija kada se spustite među obični svijet i zarovite u odnose među ljudima, priče su mnogo surovije. Dakle, moja nesrećna junakinja koja je  srpske nacionalnosti,  rekla je zbogom Sarajevu, gradu u kojem je živila čitav svoj život, jer je komšiluk postao toliko neprijateljski raspoložen, da je konačno našla odgovor na pitanje - vrijedi li više živjeti zajedno. Ako se jedna normalna osoba -   pored užasa rata i brojnih problema nije željela odreći rodnog mjesta, sada, eto, 15 godina poslije - odlučila da ode iz Sarajeva, onda je sasvim jasno da su stvari, van svake razumne sumnje, otišle do vraga i bestraga....

A, zar je
i dalje mogla trpiti, a predugo je i trpila, bezbroj maltretiranja i permanentnih  šikaniranja u gradu u kojem se, eto, stalno dešava, na primjer, da se svako eventualno zlo u Republici Srpskoj, proslavlja na planetaran i euforičan način samozadovoljstava na sarajevskom asvaltu ... Više je bilo takvih primjera, kad  se u  centru Sarajeva proslavljalo sve i svašta što je, dakako, bilo usmjereno protiv srpskog naroda i Republike Srpske.

                                

Kao po pravilu, na ulice su  izlazili, kako oni u Sarajevu kažu -  samo  tinejdžeri i na razne načine ispoljavali su ogromne emocije  radosti, te su, na taj način, stvarali  nepodnošljivu  buku i utjerivali su strah u kosti,   skandiranjem parola, poput "Ovo je Turska"; "Ubij Srbina", i tako dalje, i tako dalje, što je mojoj sagovornici, koja mi je ovo sve ispričala, eto stvorilo, u najmanju ruku, veliku nelagodnost i nepodnošljiv daljni ostanak u Sarajevu... Naime, odmah se postavlja i prvo  pitanje, mada ih ima bezbroj – kako to  odgajaju djecu u ovakvoj tzv. multietničkoj sredini, sredini u kojoj već tinejdžeri bivaju odgajani da mrze druge i drugačije bez ikakvog razloga, i je li budućnost ovdje uopšte moguća?

Možda je krv u žilama mojoj sagovornici (a svašta je preživjela u ratu!?) upravo ledila činjenica da sa radi praktično o djeci na kojoj će ostati budućnost baš ovog grada, koji se predstavlja kao jedna tolerantna sredina, spremna da primi sve dobronamjerne ljude. Kažem da se predstavlja..i u tome i jeste suština problema, a svakome je poznato da se zaista radi samo o predstavljanju ili još tačnije rečeno: radi se o predstavi za naivnu publiku...

Ova mi je Srpkinja kazala da  se njenim putem spremaju još nekoliko srpskih porodica, valjda još onih par koje su preostale, kojima je provokacija preko glave. Kažem joj da su problemi Srba u Sarajevu meni dobro, dobro poznati. Pa, i ja sam bio dio tog grada. A, danas sam samo na privremenom radu u nekada i mom gradu. Znam da je moje riječi nisu mogle utješiti, a iskreno da kažem i nisam znao šta ću joj reči?

Naravno, da se, evo, i ja sad prisječam predratnih divnih sarajevskih dana, pa onda preteških i stravičnih ratnih dana, kada sam u muslimanskim koncentracionim logorima proveo 44 mjeseca, a rat je trajao 42...??? U tako pomiješanim emocijama od radosti, sreće i mladosti, pa do logoraških stravičnih dana torture, zlostavljanja - ovi poslije ratni dani, mjeseci i godine mi ništa ne znače, odnosno Sarajevo mi nakon rata ništa ne znači, niti imam više bilo kakav osječaj za tim izgubljenim gradom....Ipak sam uspio da pobijedim samog sebe i da mnogo ranije kažem - zbogom Sarajevo! Zauvijek, naravno i bez bilo kakve patetike ili žala za nekada i mojim gradom...

No, zašto se  oko svih  nesporazuma u BiH sva “koplja” vrte oko, i lome u Sarajevu? Upravo, zbog toga što  predratno Sarajevo nikada nije gradilo imidž sredine koja je ljude proganjala zbog njihove vjerske ili druge tradicije, a danas, u miru, kada Sarajevo vraća samo svoj fizički sjaj, atmosfera je takva da se završava gotovo tiho, ali smišljeno potpuno  etničko čišćenje srpskog i hrvatskog naroda.

U gradu odrastaju generacije spremne na obračun sa svime što je drugačije od njihovog, rječnik pun ustaša i četnika već je postao svakodnevnica, a sarajevske vlasti koje su uljuljkane u materijalnom blagostanju i ne rade ništa da ublaže  nepodnošljivu situaciju u kojoj se nalaze šačice preostalih Srba i Hrvata.                                                               

                       

 Sasvim  je postalo normalno, a to je  evidentno, da je  Sarajevo postalo glavni grad Bošnjaka i islama, pa je, u skladu s tim, takav njegov identitet promovisan u   ustaljenu  zvaničnu politiku, dok je multi-kulti princip samo poštapalica za zvanične govore i lažnu promociju grada po mjeri za sve?!

Životi mladih ljudi, Srba i Hrvata,  u Sarajevu su nezamislivi. Zašto? Odgovor uopšte ne iziskuje nekakav napor. Zato što ih skoro da i nema. U svim federalnim opštinama grada  Sarajeva skoro da su prazne rubrike za tek rodjene majušne Srpčiće i Hrvatčiće…Jednostavno, u Sarajevu nema sklopljenih brakova  kad su ove dvije nacionalnosti, pojedinačno, u pitanju. I ono što je, takodje važno, treba naglasiti da su bošnjačke vlasti u Sarajevu uništile  ideju o "gradu za sve", koja je jednu pitomu sredinu pretvorila u pragmatičnu realnost neizdržljivosti za dva konstitutivna naroda.  Za ovakve tvrdnje postoji zaista i previše argumenata.

Nestalo je  Sarajevo u kojem bi neko,  bez problema, smio nositi krst ili križ u sred bijela dana, a da ne strahuje da će ga neko provocirati i nešto mu dobaciti što je blag način za uvrede? Nažalost, nikad se više neće  vratiti ono vrijeme kada su, osim džamija, i crkve bile pune za vjerske praznike, i kada su svi slavili sve, onako komšijski!?

 Svaki optimizam o nekoj budućoj eventualnoj promjeni imidža u Sarajevu, dakle iz skoro potpuno islamiziranog grada u neki novi multietnički grad je samo iluzija i fikcija.

Kažu - poslednja umire nada?! Ne. Nada u budući multietnički grad je sahranjena.

Autor sjovicicslavuj | 19 Septembar, 2008 | read_nums (881)
               M. S. 18.09.2008 

Oktobarski lokalni izbori u Republici Srpskoj, politički i ekonomski stabilnoj sredini, ne mogu napraviti velike promjene, ocIjenio je juče Milorad Dodik, predsjednik Vlade RS i lider SNSD, uz napomenu da Srpska bilježi konstantan rast društvenog proizvoda, koji je u prošloj godini bio za pola milijarde maraka veći nego u Federaciji BiH.

                                          

Dodik je još jednom podsjetio da velike probleme RS ima samo u funkcionisanju s BiH, gdje se svaki dan otvaraju nova pitanja.

- Politika tenzija će se zadržati. Ne zato što RS tako hoće, nego zato što naši partneri u BiH ne žele da riješe problem, sa ciljem da zadrže međunarodnu zajednicu, koja reperesivnim mjerama na pojedinca i institucije u RS treba da obezbijedi provođenje njihovih političkih programa iz Sarajeva - pojasnio je Dodik, te podvukao da će predstavnici vlasti RS, u skladu sa Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom, i dalje štititi isključivo interese Srpske.

- OHR treba svesti na ono što je njegova osnovna uloga, a to je posao vezan za ratne zločine, ali ne davanje uputstava na evropskom putu BiH - upozorio je Dodik.

Predsjednik Vlade RS podsjeća da bošnjački i hrvatski lideri u BiH konstantno potenciraju pitanje Ustava, ali s različitim motivima.

- Hrvati žele federalnu jedinicu u BiH, i možemo da ih podržimo, pod uslovom da politička i teritorijalna organizacija RS ne bude dodirnuta. Ne negiramo BiH, ali ne dozvoljavamo da neko negira RS i nijedna nadležnost RS se više neće prenijeti na BiH - poručio je Dodik i podsjetio da polazište za bilo kakve razgovore o Ustavu mora da bude "Dejton", a u okviru njega, kako je rekao, pismena izjava učesnika u razgovoru oko Ustava, na bilo kojem nivou.

Dodik je rekao da veliki projekti koji se realizuju ili su u pripremi, poput Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu koja će proraditi u oktobru, te definisanja i realizacije strategije mreže autoputeva, govore da će se makroekonomski pokazatelji dodatno stabilizovati, što je osnova za poboljšanje životnog standarda stanovnika RS.

Autor sjovicicslavuj | 18 Septembar, 2008 | read_nums (931)
Puls 
  18.09.2008 

Već desetak dana vodi se velika politička i medijska polemika vezano za vraćanje matičnih knjiga, koje su 1992. godine odnesene iz Dervente i Bosanskog Broda i koje su bile pohranjene u susjednoj Republici Hrvatskoj.

Tačno je utvrđeno da se radi o 512 knjiga, u kojima su upisana 2.084 građanina Posavine. Kad se kaže građanina, podrazumijeva se, da se radi o Hrvatima koji su prije rata živjeli u opštinama Derventa i Bosanski Brod.

Sasvim je legalno nastojanje hrvatskih predstavnika iz najviših struktura vlasti u BiH, koji se opravdano zalažu da se svim tim licima iz matičnih knjiga omogući da imaju pravo glasa na predstojećim lokalnim izborima u BiH. I tu ništa ne bi bilo sporno, da nisu druge stvari sporne i skoro zaboravljene.

Činjenice govore da su se te matične knjige više od 16 godina nalazile u "izbjeglištvu", u Slavonskom Brodu, dakle u Republici Hrvatskoj?! Odmah se postavlja i ključno pitanje - otkud te knjige u susjednoj državi i čiji je bio interes da se one odnesu iz Dervente i Bosanskog Broda i da se pohrane na teritoriji susjedne zemlje. Bez mnogo analiza odgovor je lako pronaći.

Zapravo, u odgovoru su sadržani mnogo važniji drugi detalji, koji za divno čudo, skoro nikome nisu zapeli za oko. A, oni su toliko važni da naprosto iziskuju mnogo širu i detaljniju elaboraciju

Dakle, sam pronalazak matičnih knjiga posavskih Hrvata u susjednoj Hrvatskoj, ne smije da zamagli suštinu, a suština je u tome - da ovaj slučaj otkriva pravu istinu o ratnim dešavanjima na tom prostoru. Bez bilo kakve dodatne argumentacije, prvi utisak koji se, sam po sebi nameće, otkriva istinu koju srpski narod na tom području dobro zna, a ta istina jeste neprebolna rana o stradanju srpskog naroda. Ima li još bilo ko - ko nije čuo za nezapamćene zločine u Sijekovcu.

 
 O zločinima nad Srbima na području Broda pisao sam u nekim ranijim tekstovima, kao i o počinjenim stravičnim zločinima u 10. logora, koje su hrvatske ustaše, zajedno sa muslimanskom zločinačkom sabraćom osnovali na području Broda i to samo za Srbe. U kakvim uslovima su živjeli i kakve su sve torture doživljavali govori i ovaj jedinstven zločinački dokument po kojem su hrvatske i muslimanske ustaše mogle iz logora po sopstvenim željama da izvode Srpkinje i da se nad njima seksualno i zvjerski iživljavaju.
 
Napominjem da sam svu ovu dokumentaciju /13. tomova/ predao tadašnjem glavnom tužiocu Karli del Ponete sa kojom sam se u tri navrata sastao, jednom i na njem poziv u Hagu. Ali, ta spodoba i zvijer u ljudskoj koži nikada nije ni pomislila da podigne optužnice nad Hrvatima i muslimanima koji su počinili nebrojene ratne zločine nad Srbima.
 
Zločinac Karla del Ponte je imala samo jedan zadatak - da što više optuži Srba i to iz najvišeg civilnog i vojnog rukovodstva, kako iz Republike Srpske, tako i iz Srbije.

I da zaključim, regularna vojska Republike Hrvatske je, te 1992. godine, izvršila agresiju na BiH i na ta područja, odnosno na srpski narod! Drugo, matične knjige otkrivaju i druge detalje, koji jasno ukazuju da je hrvatska vojska na tom području počinila stravične zločine nad srpskim narodom; da je pored počinjenih zločina od strane hrvatske države u tim krajevima opljačkana sva pokretna imovina, pa je, eto, neko imao toliko vremena da je čak vodio računa da odnese i da sačuva i matične knjige u kojima se vode upisani Hrvati, dok su Srbi ispisani iz tih knjiga o upisanim rođenjima, i upisani su u druge, tužne knjige mrtvih. Dakle, Srbi su zauvijek ispisani iz života, jer su doživjeli stravična stradanja.

Autor sjovicicslavuj | 17 Septembar, 2008 | read_nums (510)
    B. GAGULA    

Odbor za bezbjednost Narodne skupštine RS zatražio je da Komisija za kontrolu i nadzor nad radom bezbjednosnih agencija u BiH hitno održi sjednicu i da mu dostavi informaciju o načinu i metodama korišćenja opreme za presretanje telefonskih razgovora i drugih telekomunikacija, koje koriste te agencije.

Od MUP-a RS zatražili su da zajedno s Tužilaštvom RS istraži da li se još negdje u RS nalazi oprema s kojom se mogu vršiti presretanja telekomunikacija.

Petar Đokić, predsjednik ovog odbora zatražio je dodatne informacije o tome na koji način se koristi oprema za presretanje telekomunikacija koja je donirana bezbjednosnim agencijama u BiH, da li je ona bezbjedna za građane BiH, posebno RS, ističući da Odbor izražava sumnju da se ova oprema trenutno koristi u potpunosti na nezakonit način.

                                  

Prema riječima Đokića, Odbor izražava sumnju da se ta oprema može zloupotrijebiti i narušiti bezbjednost građana i njihova privatnost.

- Zatražili smo od Komisije da nam dostavi informaciju o tome na koji način se danas ta oprema koristi u Sarajevu, koje su metode njenog korišćenja i na koji način je izvršen izbor lica koja rade s opremom i da li se poštuje zakonska procedura, odnosno da li se oprema može koristiti samo uz odobrenje suda - istakao je Đokić.

On je rekao da ima saznanja da se takva oprema već koristi, te da je Sud BiH već dao određene naredbe za praćenje nekih lica za koja postoje odgovarajuće sumnje.

Slavko Jovičić, član Komisije parlamenta BiH za nadzor rada OBA, kaže da su takve tenzije podignute u narodu da svaki čovjek ima osjećaj da je prisluškivan.

- Takve informacije ne treba iznositi u javnost. Oprema je instalisana. Sve je u skladu sa zakonom. OBA i SIPA su odvojene agencije koje imaju ovlašćenja za prisluškivanje i na takvim mjestima neće raditi pripravnici, već najiskusniji ljudi sa iskustvom i mi ćemo i dalje insistirati na njihovim provjerama - rekao je Jovičić i dodao da će se prisluškivanje vršiti samo po odluci Suda BiH.

Jovičić je naveo mogućnost nelegalnog prisluškivanja i od strane teleoperatera i drugih agencija, mimo zakonskih okvira.

Dževad Galijašević, ekspert za antiterorizam, smatra da je Haris Silajdžić generator sistema prema kojem bošnjački članovi SIPA prisluškuju visoke funkcionere iz RS, da bi se bavili pitanjima koja će odvući pažnju sa činjenice da je Haški tribunal nepobitno utvrdio da su ovdje činjeni strašni zločini i da su odrubljivane glave Srbima i Hrvatima u vjerskim ritualima što je potvrđeno presudom Rasimu Deliću. On je istakao da niko ne procesuira te predmete i da SIPA nije procesuirala nijednog pripadnika Al Kaide.

                                               Dževad Galijašević                                                                                      

- FBiH, koja je u rasulu, svoje probleme nastoji da prenese na RS kroz prljave obavještajne igre iza kojih stoji jedan narod, odnosno politička vrhuška s Harisom Silajdžim na čelu, koji je mozak projekta prisluškivanja. Njegov savez s Mustafom Cerićem, Bakirom Izetbegovićem i koketiranje s Lagumdžijom jeste dio tog sistema. Njega niko ne pita gdje je potrošio 20 miliona pakistanskog kredita za BiH i kako je obezbijedio ulazak mudžahedina u BiH. Poznato je da u FBiH i dalje djeluju operativci bivšeg AID, koji su tokom rata dovodili mudžahedine. Nakon što je AID, na zahtjev Amerike, rasformiran oni su se uvukli u današnju OBA - tvrdi Galijašević i dodaje da se pored političkog vrha RS prisluškuju i građani.

Autor sjovicicslavuj | 15 Septembar, 2008 | read_nums (1840)

 ПИШЕ: Славко ЈОВИЧИЋ СЛАВУЈ

 Ратни злочинац Расим Делић осуђен (награђрн) на само три године затвора?!

       Наредним видео снимцима нису потребни никакви коментари, али антисрпски Хашки трибунал то није интересовало.......

  Ево Алије Изетбеговића са муџахединима...                    

                                                             

 

 

 

 

 

 

 

   Расима Делић                                 

     Хашки трибунал је антисрпски суд

         Хашки трибунал је бившег команданта Армије БиХ, ратног злочинца Расима Делића осудио на три године затвора због злочина муџахедина над српским заробљеницима у средњој Босни 1995. године.
   
                              

 Право и правда су умрли у Хашком трибуналу! Срамотно и скандалозно!!!

 

                           

            Ово је још један доказ да је Хашки трибунал потпуно политички и антисрпски суд. Срамотном пресудом Хашки трибунал је поново убио све српске и хрватске жртве.

     Ипак, у свему, и у цијелој овој хашкој лакрдији, највећи кривац је - жена монструм, бивши главни тужилац Хашког трибунала Карла дел Понте, која намјерно није хтјела да,  муслиманског ратног команданта и ратног злочинца Расима Делића оптужи и за остале стварне и стравичне злочине, које је муслиманска армија починила над Србима. Карла дел Понте није хтјела да  оптужи ратног злочинца Расима Делића за страдање више хиљада Срба и то само у Сарајеву и ближој околини….Да не говорим о другим мјестима, која су била под контролом муслиманске армије...

      Хашки трибунал је након ослобађајуће пресуде  Насеру Орићу, наставио са фарсом - званом правда!? Оваквом срамотном и понижавајућом пресудом за српске жртве, Хашки трибунал је доказао да су право и правда само фикције и да правду одређују и диктирају моћни свјетски антисрпски лобији.

 Zločinačko udruženje - Nataša Kandić i Karla del Ponte                                                            ЗЛОТВОР(КЕ)...

      Ратни злочинац Делић је, одлуком већине судија, проглашен кривим за кршење закона и обичаја рата, зато што у јулу, августу и септембру 1995. године, није спречиио окрутан третман заробљених Срба који су били у рукама припадника јединице "Ел Муџахедин", над којом је, по пресуди, тада имао ефективну контролу.
                                      

 Одрубљене главе Срба - Момира Митровића, Предрага Кнежевића и Гојка Вучића...

                             

        Предсједавајући Судског вијећа Баконе Молото (тражио је да ратни злочинац Расим Делић буде потпуно ослобођен?!?)  рекао је да је ратни злочинац Делић проглашен кривим, јер није предузео потребне и разумне мјере да казни припаднике одреда "Ел муџахида".
       Према овој пресуди, ратни злочинац Делић је одговоран за злочине почињене у селу Ливаде и логору Каменица у општини Завидовићи, у јулу и августу 1995. године.
       Ратни злочинац Расим Делић је осуђен за одговорност за злочине које су почини страни муслимански борци у три одвојена инцидента (чуј инцидента??? Срамно!) у периоду од 1993. и 1995. године.

                                                       

       Ако ишта има добро у овој пресуди, онда је то - да је доказано учешће страних  муслиманских терориста и злочинаца муџахедина у рату у БиХ...

Суђење ратном злочинцу Расиму Делићу почело је у јулу прошле године, а завршило се у јуну ове године. Тужилаштво је извело 64 свједока, а одбрана 13 сведока.

      Ратни злочинац Расим Делић се добровољно предао Хашком трибуналу у фебруару 2005. године, а у првом појављивању пред судијом изјавио је да није крив. Убрзо је био пуштен на привремену слободу на којој је остао до почетка суђења.

      У притвору је провео 448 дана који ће му бити урачунати у казну.

Autor sjovicicslavuj | 15 Septembar, 2008 | read_nums (577)

                             

        Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik tvrdi da su izlobirani izvještaji stranih komisija, pa i Komisije za praćenje Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope u Parizu koji izvještavaju da RS podriva napredak države. "Oni izvještavaju da RS podriva napredak države, ali mi imamo jasne podatke da BiH radi na štetu RS i da postoje jasni pokazatelji za to", kazao je Dodik.

U izvještaju usvojenom u Parizu, koji su izradili Mevlut Kavusoglu iz Turske i Kimo Sasi iz Finske, Komisija Vijeća Evrope žali što ustavne reforme u BiH tapkaju u mjestu, piše "Glas Srpske". Oni izražavaju zabrinutost povećanjem nacionalističkih i etničkih govora, te osuđuju "udarce koje je RS nanijela državnim institucijama".

Uprkos tome, izjavio je Dodik, RS poštuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU i radi na postavljenim uslovima na putu ka evropskim integracijama.

                                              

"Mi znamo šta i koliko možemo da uradimo za napredak prema Evropi, za razliku od Bošnjaka koji nastoje da njihove želje ispune stranci, čije uplitanje u politička pitanja zemlje RS ne želi", rekao je Dodik.

Oni žele, u pravilu, da naprave štetu na račun RS, dodao je Dodik, i za njih bi jedino bilo dobro da Srpska i Srbi budu poniženi u BiH.

Na sastanku u Parizu delegaciju BiH je u ime Parlamentarne skupštine predvodio Bakir Izetbegović, koji je rekao da je ocijenjeno da se stanje u BiH popravlja, ali presporo, i da RS podriva jačanje države.

                          Bakir Izetbegović

"BiH nema alternativu nego put u EU, ali je potrebno požuriti sa reformama koje su pred BiH postavljene", kazao je Izetbegović.On je kao realan ocijenio izvještaj Komisije, o kome će Parlamentarna skupština Vijeća Evrope raspravljati 30. septembra u Strazburu.

Komisija za praćenje Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope objavila je da zbog nedostatka veće saradnje među različitim državnim i entitetskim strukturama BiH neće biti u stanju da u cjelosti koristi prednosti evropskih integracija.

                             

Radojičić: Izvjestioce izlobirali federalni političari i partije

                                      

BIJELJINA, (SRNA) - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Igor Radojičić izjavio je danas da su dvojica izvjestilaca Savjeta Evrope Mevlut Kavusoglu iz Turske i Kimo Sasi iz Finske vjerovatno izlobirani od federalnih političkih partija i političara da proizvode standardno pristrasne izvještaje na štetu Srpske.

                                                    Kimo Sasi 

U Izvještaju Komisije za praćenje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, koji su izradili Kavusoglu i Sasi iz Finske, navodi se da Komisija Savjeta Evrope žali što ustavne reforme u BiH tapkaju u mjestu, izražavaju zabrinutost povećanjem nacionalističkih i etničkih govora, te osuđuju "udarce koje je RS nanijela državnim institucijama".

"RS godinama ima problema sa ovom dvojicom izvjestiocima, koji su poznati po prilično pristrasnim izvještajima na štetu RS. Oni imaju već jednu tradiciju dugu nekoliko godina da proizvode takve izvještaje", naglasio je Radojičić Srni.

On je istakao da se sada pojavio novi izvještaj, koji nije imao priliku integralno da vidi, ali da ne bi bio začuđen da je njegova sadržina, ipak, pristrasna, jer je RS i ranije imala problema sa njihovim izvještajima,

Radojičić je rekao da postoji izvještaj Monitoring tima Savjeta Evrope koji je rađen kada je misija Savjeta Evrope proljetos bila u BiH, koji je, kako je naveo, prilično korektan.

                                    

"Taj izvještaj bi krajem mjeseca trebalo da se nađe u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope. To je godišnji izvještaj o progresu BiH i mnogo je uravnoteženiji i objektivniji", naglasio je Radojičić.

Radojičić je ocijenio da bi trebalo obratiti pažnju na ovaj izvještaj koji je relevantniji i korektniji, jer je Monitoring tim Savjeta Evrope bio u Banjaluci i imao je desetine sastanaka i susreta na terenu.

Autor sjovicicslavuj | 14 Septembar, 2008 | read_nums (2558)
                                   
Autor: Горан Маунага

БAЊA ЛУКA - Едиб Буљубашић, бивши замјеник команданта логора за Србе "Дретељ" и свједок у том предмету који се води у норвешком државном суду, данас би требало да путем линка свједочи о злочинима које је норвешки држављанин Мирсад Репак починио у том логору.

- Репак је мене наградио за убиство логораша Боже Балабана са 1.000 марака. Ја сам извршио наређење о стријељању које је наредио пуковник Приморац - прича Буљубашић.

Тврди да је Репак хапсио Србе ван логора "Дретељ", доводио их крваве, а исљеђивао их је и злостављао и у самом логору.

- Моји људу су ми тада, 1992. године, потврдили да је Репак силовао Госпаву Савић и малтретирао Олгу Драшко. Са љекаром Зораном Храниловићем, такође мајором ХОС-а, тјерао је затворенике да пију мокраћу кад су били болесни. Тврдили су да је то лијек - каже Буљубашић.

Додаје да је Репак био инспектор Хрватских оружаних снага (ХОС) у чину мајора. Све је радио, истиче, по директним наредбама пуковника Ивице Приморца, оснивача логора "Дретељ". Срби су у том логору, каже, третирани као бројеви а не као људи, а свакодневно су били малтретирани.

Додаје да му је Репак други пут дао 2.000 марака да ћути о шверцовању Срба, односно о ослобађању неких за које је то плаћено.

- Било је и случајева да Репак узме новац, а не ослободи логораша. Некад су они након пуштања нестајали или су нађени убијени. Само ријетки су се докопали слободе - каже Буљубашић.

Репак је осумњичен за ратне злочине почињене над Србима 1992. године у логору "Дретељ" код Чапљине. Он се терети да је починио злочине над 18 српских цивила. Од маја до августа 1992. године у логору "Дретељ" било је заточено 211 Срба, и то 129 мушкараца и 82 жене.

Тужилаштво БиХ још увијек није завршило истрагу коју води у овом предмету.

Емина Оручевић

На листи оптужених у БиХ налази се и Емина Оручевић која живи у Норвешкој. Буљубашић за њу каже да је била шефица осталим женама, припадницама ХОС-а у логору "Дретељ", између осталих и Марини Грубешић и Зерини Шути.

- И Емина и оне су типовале, одређивале који логорашицу треба силовати - каже Буљубашић.

                                         

 Edib Buljubašić: Prijete mi ubistvom zbog istine

Autor: G. MAUNAGA

BANjA LUKA, ZENICA - Naredbe za strijeljanje Srba u koncentracionom logoru "Dretelj" izdavao sam Džekiju Arklovu po naređenju komandanta tog logora kapetana Ivana Petrušića, a Petrušiću je te naredbe izdavao pukovnik Ivica Primorac, osnivač tog logora, izjavio je svjedok i optuženi u predmetu "Dretelj" Edib Buljubašić.

Buljubašić je, kao poručnik Hrvatskih oružanih snaga (HOS), bio zamjenik komandanta logora "Dretelj" sredinom 1992. godine. Javno je priznao da je tada izdao naređenje za strijeljanje dva srpska logoraša, civile Božu Balabana i Jovu Pejanovića.

- Uskoro će iz Norveške stići tužilac. Biću svjedok norveškom i švedskom tužilaštvu u predmetu "Dretelj". U tim zemljama su pomoću mojih informacija uhapšeni Ahmed Makitan, Mirsad Repak i Džeki Arklov, državljani tih zemalja koji su učestvovali u zločinima u "Dretelju" - kaže Buljubašić.       

                                 Edib Buljubašić

Dodaje i da zahtijeva premještaj iz KPZ Zenica. Kaže da mu javno prijete bivši ratni drugovi jer govori istinu.

- Razlog za prijetnje ubistvom je i to  što posjedujem dokumente iz logora "Dretelj". Pritiske imam i zato što znam sve podatke o ubistvu generala HOS-a Blaža Kraljevića na punktu Krivodol 9. avgusta 1992. godine - kaže Buljubašić.  

On ističe da u Sarajevu i u Tužilaštvu BiH odavno pokušavaju da sakriju sve dokaze do kojih je došao tužilac Jude Romano u radu s njim na slučaju "Dretelj".

                                       Srpski logoraši u logoru "Dretelj"          

                            

"Glas Srpske" je objavio da je Buljubašić izjavio da je bivši glavni tužilac Tužilaštva BiH Marinko Jurčević iz spisa o tom predmetu sklonio važne dokumente i izjave svjedoka. On je rekao da je Jurčević pokušao da predmet "Dretelj" stavi "ad akta".

- Usporavao ga je maksimalno, tako da je istraga u predmetu "Dretelj" više napredovala u Švedskoj i Norveškoj, nego u Sarajevu - rekao je Buljubašić.

Novi glavni tužilac Tužilaštva BiH Milorad Barašin nastoji da aktivira predmet, rekao je Buljubašić, ali mu to teško polazi za rukom zbog onog što je radio Jurčević. U Tužilaštvu BiH demantovali su ovu Buljubašićevu tvrdnju, navodeći da nije bilo zastoja u predmetu "Dretelj".

Zaprepašćeni Norvežani

 Edib Buljubašić kaže da ga je u KPZ Zenica, gdje izdržava kaznu za ranije počinjena krivična djela, posjetila Norveška državna televizija - NRK.

- Pitali su me i dokle je u tom procesu stiglo Tužilaštvo BiH. Bili su zaprepašćeni odgovorom da još niko nije priveden niti optužen - kaže Buljubašić. 

Autor sjovicicslavuj | 14 Septembar, 2008 | read_nums (738)
                               
                                        
Пре деведесет година почела је артиљеријска припрема пробоја Солунског фронта. Дан касније, 15. септембра 1918. године, српска и француска војска кренуле су у напад који је за свега две недеље довео до капитулације Бугарске, а победоносно је окончан ослобођењем Београда 1. новембра.

Држава која је била на прагу уништења у јесен 1915, оставши без војске, владе и краља, тада се подигла из пепела и задивила већи део света (сем оног, махом с немачког говорног подручја, који је Србе и даље сматрао краљеубицама и рушитељима поретка). Разбијена нападима Немаца, Аустријанаца и Бугара, војска је одлучила да не капитулира, већ да се преко Црне Горе и Албаније пребаци до обале где би је савезнички бродови спасли од сигурне смрти. На том путу страдања умрло је или убијено на десетине хиљада људи, не само војника, већ и жена и деце који нису хтели да сачекају окупаторе, већ су се придружили војсци – глас о аустријским и бугарским злочинима над цивилима проносио се брзо.

Стигавши на албанску обалу, међутим, Срби су били разочарани. Обећаних савезничких бродова није било – стигли су тек кад је руски цар Николај послао претећи телеграм владама Француске и Велике Британије да ће се Русија повући из рата ако савезници не спасу „остатке остатака српске војске”.

Тада је решено да Французи окупирају Крф – Грчка је у то време још била неутрална – и да главнину српске војске, скупштину и владу, пребаце тамо. До априла 1916. на ово острво стигло је више од 150.000 људи, али страдање ни ту није престало. Оне који су се први искрцали сачекала је ледена киша, морали су да преживљавају на отвореном, без огрева и хране, све док српска влада није постигла договор са савезницима да ће преко зајма отплатити трошкове своје војске. (На Крфу је, треба рећи, било и Албанаца, припадника војске српског савезника Есад Паше Топтанија, а у костурници на Виду сахрањен је Мустафа Емрилах из Тиране.)

Војска се на јонском острву брзо опоравила и реорганизовала, па је пребачена на Солунски фронт, где је – после Кајмакчаланске битке и ослобођења Битоља 1916. године – у рововима чекала коначну наредбу за ослобођење отаџбине.

Кад је напад почео, српска војска је после Бугара прегазила и неколико немачких дивизија које су покушале да зауставе српско-француски пробој код Ниша и уз местимичне борбе код Врања, Лесковца и Крагујевца силовито ослободила земљу. Држава којој је аустроугарска влада написала посмртницу вратила се из мртвих.

У пробоју Солунског фронта погинуо је 681 Србин, 182 су нестала, а више од две хиљаде је рањено.Губитак становништва у Првом светском рату био је вишеструко већи – од последица рата, злочина Аустријанаца и Бугара, албанске голготе и болести страдало је 1.300.000 људи, или трећина популације – и до данас није надокнађен.

Нема данас ни оне наклоности западног дела света коју смо зарадили у време Великог рата – британска јавност која се згражавала због ужасног злочина краљеубиства у Београду 1903. године током рата је пожртвовано помагала Србима, у малу земљу која се нашла на удару великих сила стизале су медицинске сестре, а 28. јуна 1916. више од 12.000 британских школа укључило се у акцију „Косовски дан”.

Британци данас ништа или готово ништа не знају о подвигу српске војске и страдању Срба од 1914. до 1918.

Да ли је то и наша грешка? Да ли смо и сами заборавили?

 _____________________________________________________

У Републици Српској обиљежена 90. годишњица пробоја Солунског фронта

Datum: 22.09.2008 18:31
Autor: Жељка Добрић          
    

БAЊA ЛУКA - Служењем парастоса у цркви Свете тројице и полагањем цвијећа и вијенаца на Спомен-костурницу жртвама из 1915. године на гробљу "Свети Пантелија" у Бањој Луци јуче је обиљежена 90. годишњица пробоја Солунског фронта.

- Пробој Солунског фронта представља најдуже припреману војну операцију у историји ратовања, која је бриљантно изведеним стратешким предвиђањима и операцијама, задивила цијели свијет, па и саме противнике - изјавио је предсједник Удружења потомака и поштовалаца ратних добровољаца од 1912. до 1918. године Бања Лука Владо Шеварика.

Он је подсјетио да се на челу Прве и Друге српске армије налазио начелник штаба Врховне команде Српске војске ђенерал Живојин Мишић, те да су заједно са савезничким армијама под командом Франша Депереа извели историјски подвиг којим је окончан Први свјетски рат.

- За 45 дана, колико је трајала комплетна операција, српска војска прешла је 600 километара и ослободила читаву Краљевину Србију, да би у наредних мјесец дана ослободила БиХ, Хрватску и Словенију - подсјетио је Шеварика.

Он је рекао да је из БиХ на пробоју Солунског фронта учествовало 48.000 српских добровољаца, док их је само са подручја Крајине било од 8.000 до 10.000.

На Спомен-костурницу жртвама из 1915. године вијенце и цвијеће положили су изасланик предсједника Републике Српске, делегације Народне скупштине и Вијећа народа РС, Владе, Удружења потомака и поштовалаца ратних добровољаца 1912-1918. године, Борачке организације РС, Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила РС, СУБНОР-а, Удружења логораша Другог свјетског рата, Трећег пјешадијског пука Оружаних снага БиХ и градоначелник Бање Луке Драгољуб Давидовић.

Autor sjovicicslavuj | 14 Septembar, 2008 | read_nums (698)
Autor: Srna

Nepoznati počinioci noćas su oskrnavili hram Svetog Vasilija Velikog u Konjicu, potvrdio je agenciji Srna konjički paroh Milan Bužanin.

On je naveo da su vandali u unutrašnjosti hrama napravili veliku materijalnu štetu, a iz crkve su odneli samo sitan novac koji se zatekao pored ikona.

"Jutros kada sam otvorio crkvu zatekao sam haos. U unutrašnjosti hrama sve je bilo porazbijano i razbacano, a ikone su oštećene. Po crkvi je bilo proliveno vino, a bacani su i opušci'', rekao je Bužanin.
Policija Hercegovačko-neretvanskog kantona jutros je obavila uviđaj.

Ovo je treći incident u poslednja četiri meseca od kada se u Konjic nakon šesnaest godina vratio pravoslavni sveštenik koji živi u neposrednoj blizini crkve. Ranije su, za sada još uvek, nepoznati počinioci porazbijali prozore na crkvi, a u drugom incidentu je crkva išarana grafitima.

Sveštenik Bužanin koji je u Konjicu od maja nije imao drugih neprijatnosti.

Autor sjovicicslavuj | 14 Septembar, 2008 | read_nums (610)
                                               

       M. Bašić                 

 Nedavni pokušaj sarajevskih političara da zaokruže proces "ozelenjavanja" glavnog grada BiH tako što će i trotoare ofarbati u omiljenu boju bošnjačke elite, dobio je krajnje neslavan epilog. I pored toga što su najavljivani kao atrakcija, zeleni trotoari u samom centru Sarajeva su već nakon dvadesetak dana od završetka radova počeli da se pretvaraju u prašinu. Ispostavilo se da, takozvani epoksidni trotoari, na samo da nisu otporni na smrzavanje, već nisu dorasli ni letnjim sarajevskim kišama.

Podsećamo da je, iako su sarajevske vlasti tvrdile da je reč o evropskom trendu, njihov potez farbanja trotoara zelenom bojom rezultirao povećanim nadzorom ovog grada od strane CIA. S druge strane, bojenje trotoara glavnog grada BiH u zeleno izazvalo je buru reakcija kod svih Sarajlija nebošnjačke nacionalnosti, ali i kod Srba i Hrvata u celoj BiH.

Drago Kalabić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kaže da ga izuzetno veseli što je i najnovije nastojanje bošnjačkih lidera da na ovako jeftin način pokažu Srbima ko je gazda u Sarajevu, doživelo pravi fijasko.

Samo po zelenom

Poslanik Slavko Jovičić Slavuj u šaljivom tonu kaže da su zeleni trotoari u centru Sarajeva počeli propadati zbog toga što je većina Bošnjaka bojkotovala "obične" trotoare, želeći da gazi samo po zelenom.
    Ljudi, šta je ovo?  

- Precenili su tehničke mogućnosti ovih pešačkih površina i preopteretili ih, pa nije ni čudno što se pretvaraju u prah. Svojevremeno sam im preporučio da po njima hodaju u nekoj nežnijoj obući kako bi ih što duže sačuvali, ali me nisu poslušali.
 
- Međutim, sreća je da radove nije izvodilo neko srpsko preduzeće, jer bi ga optužili za sabotažu, a možda i zatvorili - kaže Jovičić.
 
                        Kalabić kaže: 
- Raspadanje ovih trotoara samo je dokaz da namera sarajevskih vlastodržaca nije bila da naprave površine koje će biti otporne na vremenske nepogode, nego da sarajevski ambijent približe teheranskom. Da su vodili računa o njihovoj istinskoj funkcionalnosti, ne bi ih napravili ovakvim kakvi jesu - nikakvim u svakom pogledu. E, sad su doživeli blamažu kakvu su i zaslužili i izuzetno mi je drago zbog toga.
 
Još jedna gnusna provokacija bošnjačke političke vrhuške se preselila u prošlost, a nadam se da će tako proći i svaki njihov sledeći bolesni naum. Međutim, ne bih se iznenadio kada bi čelnici vodećih bošnjačkih partija naredili da se i pitka vodu u Sarajevu oboji u zeleno - ističe Kalabić.
Autor sjovicicslavuj | 11 Septembar, 2008 | read_nums (683)

                                            

                     Његова светост патријарх српски Павле који се од прошле јесени налази на лечењу на Војномедицинској академији у Београду данас, на Усековање, напунио је 94 године.

       Како је Тањугу раније речено у Патријаршији, Српска православна црква (СПЦ) не обележава рођендане већ само слави рођење Исуса Христа - 7. јануара, Малу Госпојину или рођење пресвете Богородице 21. септембра и Ивандањ или рођење светог Јована Претече 7. јула.

      Уместо рођендана, СПЦ обележава имендане, а то су дани према којима светитељи добијају имена, објашњено је у Патријаршији.

      Патријарха Павла је из манастира Свете Тројице, у коме је боравио неко време, као искушеника у манастир Благовештење довео отац Јулијан. Уочи Благовести 1946. године Гојко Стојчевић, како је крсно име патријарха, постао је калуђер Павле. Овај српски пастир је 44. по реду, рачунајући од Светог Саве.

   

      Патријарх Павле је читав свој живот посветио цркви, а познат је и омиљен у народу због своје скромности.

      Он, кажу, не воли ни раскош ни поклоне и један је од ретких који помаже сиротињу.

      Његови сарадници причају да патријарх, сваки пут када прими пензију, раздели је просјацима и убогим људима око цркве.

                                            

 Ту сам одмах иза леђа Његове светости и највиших српских православних  великодостојника СПЦ... Осећај је невероватан.....Прошло је више од десет година од настанка фотографије.....  

 

Патријарх је на Косову и Метохији у својству епископа рашко-призренског провео 33 године, и то је један од битних разлога због којег је овај богоугодник остао тесно везан за свету српску земљу.

      Патријарх Павле је увек умиривао страсти и учио људе основном принципу хришћанске вере - да у сваком тренутку треба бити и остати човек. Патријарх је рођен на Усековање 11. септембра 1914. године у селу Куцанци, Славонија.

       Гимназију је заврсио у Београду, Богословију у Сарајеву, а Богословски факултет у Београду.

 ______________________________________________________________________________

_+___+___+____+____+_____+_____+_____+____+_____+_____+_____+_____+_____+______

 

 

 

 

Autor sjovicicslavuj | 11 Septembar, 2008 | read_nums (511)
 

 Piše: Dario Pušić


                           SARAJEVO - Član parlamentarnog povjerenstva za nadzor rada OSA Slavko Jovičić na idućoj sjednici ovog povjerenstva zatražit će sastanak s direktorom SIPA-e Mirkom Lujićem te direktorom OSA Almirom Džuvom povodom raspisanog natječaja za radna mjesta u Centru za zakonito presretanje komunikacija.

Jovičić je u obrazloženju ovog zahtjeva za Dnevni list kazao kako je ostao iznenađen i kako se protivi objavljenom natječaju za prijem radnika koji će raditi u jednom tako osjetljivom području, kao što je prisluškivanje komunikacija. “To u praksi znači da bi na takvo mjesto mogao sjesti netko bez ikakvog radnog iskustva i zaista je nevjerojatan potez nadležnih koji su raspisali natječaj”, upozorio je Jovičić, dodavši kako unatoč zalaganju povjerenstva za sprječavanje eventualnih zlouporaba, one ne mogu biti isključene, jer nikada se ne može znati hoće li netko biti ucijenjen i kupljen i za koga sve može raditi. “Učinit ćemo sve da na takvim mjestima rade ljudi s određenim iskustvom na ovakvim poslovima, kao što su trenutačno najbolji kadrovi dvije navedene agencije”, dodao je on.
                   
        
Građani ne trebaju strahovati

No, Jovičić je kazao kako oprema koja je instalirana ipak omogućuje identificiranje svih onih koji bi možda pokušali nelegalno prisluškivati komunikacije, no kaže kako opreza nikada ne može biti dovoljno.

Unatoč strahu javnosti i građana koji u radu ovog sofisticiranog sustava vide potencijalnu opasnost za svoju privatnost, Jovičić uvjerava građane da ne trebaju strahovati , jer je, kaže on, tehnologija nadzora komunikacija usmjerena isključivo protiv kriminalaca, terorista, i svih onih čije su aktivnosti usmjerene protiv ustavnog poretka te sigurnosti zemlje i građana.

Ovu tvrdnju obrazložio je činjenicom kako za svaku uporabu sustava treba dobiti suglasnost Suda BiH, pa prema tomu, svi oni čestiti građani, barem u teoriji, ne bi trebali osjećati bilo kakav strah.

Izbjeći zlouporabe

No, Hazim Rankić, jedan od članova ovog povjerenstva kaže kako u ovom trenutku ne želi prejudicirati stvari te prema njegovom mišljenju raspisivanje natječaja nije posebno sporno.
“Otkako je napravljena ljetna stanka nije bilo sjednica povjerenstva i ove informacije su se pojavile na bazi medija. Ne želim spekulirati na osnovi informacija o natječaju, tek kada povjerenstvo bude zasjedalo, a ova točka bude na dnevnom redu, ja ću se ponašati u skladu sa zakonima iz te oblasti”, najavio je Rankić. Ipak, naglasio je kako rad u ovim agencijama mora biti zakonit, profesionalan, pogotovo u Centru za nadzor komunikacija, čiji je rad osjetljiv i na čije se djelovanje treba obratiti posebna pažnja.

Rankić je istaknuo da će svakako tražiti da se posao nadzora komunikacija vrši maksimalno profesionalno i bez zlouporaba, koje su ipak moguće. U svakom slučaju stručnjaci kažu da se radi o izuzetno osjetljivim poslovima, pa su se već pojavile i spekulacije da se time otvara mogućnost da pojedini politički moćnici preko jakih veza postave svoje ljude na te položaje i preko njih imaju redovne informacije o telefonskim razgovorima nekih, za njih, važnih osoba.


Autor sjovicicslavuj | 10 Septembar, 2008 | read_nums (1458)

 PIŠE: Slavko Jovičić Slavuj

                                                     

PULS   

 Na nekoliko prethodnih sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH tražio sam da se svi revizorski izvještaji koji su bili negativni i u kojima su utvrđene brojne nepravilnosti i zloupotrebe vezano za nezakonito trošenje budžetskih sredstava u svim institucijama BiH - ustupe nadležnim organima gonjenja, kako bi se utvrdila evidentna odgovornost velikog broja lica, za koja postoje osnovane indicije, izvan svake razumne sumnje, da su arčili narodne pare, kao da se radilo o Alajbegovoj slami.

                            Zgrada Parlamentarne skupštine BiH                         

Napokon, na moje poslaničko pitanje: Šta je preduzeto i u kojoj fazi su ti predmeti - dobio sam odgovor Tužilaštva BiH, u kojem mi kažu da su svi revizorski izvještaji u Tužilaštvu BiH na razmatranju i da se, po istima, ukoliko se procijeni osnovanim, vrši provjera.

Naravno da mi ne pada na pamet da vršim bilo kakav pritisak na bilo koji organ BiH, ali u svakom slučaju izražavam zadovoljstvo što će se, po prvi put, desiti i to da Tužilaštvo BiH ozbiljno krene sa istražnim radnjama i što će mnogi predmeti dobiti svoj sudski epilog. Tačno će se znati ko je odgovoran za zloupotrebe položaja i ovlaštenja u mnogim institucijama BiH, jer nedodirljivih ne smije biti.

Pravna država mora pokazati svoju zakonsku snagu i procesuiranjem odgovornih, mora prekinuti sve protivzakonite aktivnosti i mora stati na put samovolji jednom broju pojedinaca, koji su mislili, naravno pogrešno, da su zaštićeni kao Titovi bugojanski medvjedi. Jednostavno, javašluku i svakom drugom nezakonitom ponašanju mora se stati na put u najvišim institucijama BiH.

 Iz dopisa Tužilaštva BiH jasno se vidi da je prva na udaru BHT1, što nije nikakvo iznenađenje, s obzirom da su revizorski izvještaji za 2005. i 2006. godinu vrvili od mnogobrojnih nezakonitih trošenja narodnih para, novca od svih građana, koji su zakonski obavezni da plaćaju TV taksu. Moji zahtjevi nisu udar na ovu medijsku kuću, već nastojanje da se stane u kraj lopovluku koji je ogromnih razmjera. Gubici BHTV1 iznose skoro 25 miliona maraka.

 Zgrada TVBH1                  

Generalni direktor BHTV1, Mehmed Agović, poslao je pismo najvišim rukovodiocima u BiH, članovima Predsjedništva BiH, zatim Kolegijumu oba doma parlamenta BiH, kao i predsjedavajućem Savjeta ministara BiH, u kojem kukumavči i koji optužuje srpske poslanike u parlamentu BiH, kako, eto, navodno, mi ne dozvoljavamo da Savjet ministara BiH i dalje plaća zakupljivanje satelitskog emitovanja programa ove medijske kuće.

Naravno da direktor nijednom riječju nije u pismu naveo ogromno nezadovoljstvo srpskog naroda s emitovanjem programa te televizije. Više puta sam u parlamentu rekao da je uređivačka politika BHTV1 antisrpska.

Međutim, da mi niko ne bi zamjerio ili da me ne bi optužio kako se, eto, kao političar, miješam u uređivačku politiku, navodno ove nezavisne medijske kuće, ipak sam izabrao jedini ispravan način, a to je da nadležne institucije utvrde šta se sve zaista dešavalo i o kakvim se razmjerama kriminala radi u BHTV1.

                                       

Klupko se, evidentno je, počelo odmotavati i do konačnog raspleta i epiloga imam dosta strpljenja, jer vjerujem da će sudski organi na nepristrasan način utvrditi sve činjenice i okolnosti pod kojima je ova medijska kuća poslovala i zbog čega je, i zbog koga je, što bi naš narod rekao - svučena u ravan!

Autor sjovicicslavuj | 10 Septembar, 2008 | read_nums (454)
M. KREMENOVIĆ
 
 
 Zasluge za najveće ratno odlikovanje Armije BiH - Zlatni ljiljan ne dobija se sjedeći u biblioteci već s puškom u ruci pucajući na druge i to u velikim akcijama i pojedinačnim "podvizima", rekao je za "Fokus" Slavko Jovičić, poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH, povodom izjave Željka Komšića da je ovo ratno priznanje kao vojnik "zaradio časno i pošteno".

 Komšić osmatra...koga?

                                                

Jovičić kaže da hrvatski član Predsjedništva BiH, nema moralni kredibilitet da govori treba li bivšoj predsjednici RS Biljani Plavšić odobriti prijevremeno puštanje na slobodu.

On podsjeća da je Komšić bio taj koji je pucao na građane BiH, tokom troipogodišnjeg rata u BiH.

                                 

 Komšić i Mesić

- Komšić je mali Stipe Mesić u BiH, odnosno njegova produžena ruka. Izabrao je Biljanu Plavšić samo zato što je bliska premijeru RS i na taj način se on obračunava s Dodikom i RS. Da je Dodik posjetio neko obdanište on bi navalio i na to obdanište - kaže Jovičić i dodaje da je cilj Komšića i njegovog partijskog lidera Zlatka Lagumdžije učiniti sve da nanesu štetu najpopularnijem političaru u BiH, Miloradu Dodiku, a time i SNSD-u.

                                           

Milorad Dodik, premijer RS, nedavno je podsjetio da za razliku od Komšića, koji se hvališe ratnim odlikovanjem, Biljana Plavšić nikada nije pucala na druge i da je priznala krivicu pošto se prethodno dobrovoljno predala, te da je zaslužila izlazak na slobodu, jer su protekle dvije trećine kazne što je prema sudskoj praksi u svijetu, dovoljan razlog za prijevremeno puštanje na slobodu.

Jovičić je, međutim, podsjetio i na nelegalne izjave i poteze hrvatskog člana Predsjedništva BiH, koje očigledno nisu u interesu države i tri konstitutivna naroda.

- Komšić trenutno uživa podršku jedino svog kabineta, eventualno Udruženja "Zlatni ljiljan" i možda jednog dijela sopstvene partije koja je na okolnostima razjedinjenosti hrvatskog naroda profitirala njegovom pozicijom - kaže Jovičić.

On je upozorio da se hrvatski član Predsjedništva BiH miješa u sve osim u one poslove za koje bi po slovu Ustava trebalo da je nadležan.

- Odlikovanje kojim se okitio Komšić jeste najveći priznanje koji se daje za ratne zasluge. To znači da nije sjedio u kafiću ili biblioteci u Sarajevu. Mogao se dobiti i dokazati u nekom "velikom podvigu", u skladu s muslimanskim ratnim ciljevima, odnosno za ciljeve one iste vojske u kojoj se nalazio i odred "El mudžahid". Treba podsjetiti da su ti ratni ciljevi sadržani u nacionalnom programu "Islamska deklaracija" Alije Izetbegovića – podsjetio je Jovičić.

On kaže da ne zna da li je Komšić zasluge dobio u žestokoj borbi protiv VRS ili za nedjela koja su nespojiva s konvencijama o međunarodnom humanitarnom pravu.

                             Najveći orden Armije BiH - "Zlatni ljiljan"

                                         

- Zaista je više nego tragično da Biljana Plavšić koju u toku rata bez sumnje niko ništa nije pitao bude optužena za ratne zločine, a da se to ne dogodi ni jednom zlatnom ljiljanu. Svi su oni zaista žestoko pucali i to iz prvih redova - kaže Jovičić.

Autor sjovicicslavuj | 10 Septembar, 2008 | read_nums (587)

                             Долазим... Не касним....

Autor sjovicicslavuj | 9 Septembar, 2008 | read_nums (495)

 
 

Hitno ću zatražiti sastanak sa Mirkom Lujiće, direktorom Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Almirom Džuvom, direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) – poručio je jučer Slavko Jovičić, državni poslanik i član Komisije Parlamenta BiH za kontrolu rada OSA-e. Kako saznajemo, i ostali članovi Komisije će tražiti sastanak, a povod je konkurs koji je raspisala Agencija za državnu službu BiH.

Haloooo...Kaži! Slušam te!

 

             

Moćnici i telefoni

 

Prema tom konkursu, otvorena su  radna mjesta u Centru za zakonito presretanje komunikacija Agencije za istrage i zaštitu BiH. Drugim riječima, konkursom se traže špijuni, odnosno prisluškivači telefonskih razgovora. Zbog čega je donesena odluka da se na ta radna mjesta postave oni koji budu izabrani na konkursu, nikome nije jasno, a stručnjaci smatraju da je to presedan nad presedanima s obzirom da se radi o izuzetno osjetljivim poslovima. Već su se pojavile i špekulacije da se time otvara mogućnost da pojedini politički moćnici preko jakih veza postave svoje ljude na te položaje i preko njih imaju redovne informacije o telefonskim razgovorima nekih, za njih, važnih osoba.

 

U konkursu se kaže da se radi o radnim mjestima adeministratora interfejsa i administratora u Centru za zakonito presretanje komunikacija pri SIPA-i. Među uslovima, navedeno je da kandidat mora imati tri godine iskustva na istim ili sličnim poslovima pa se priča da je konkurs i namješten. Ko bude primljen, imat će status državnog službenika i osnovnu mjesečnu  plaću od 1.400 maraka.

 

Nedopustiv potez

 

Treba reći da je krajem prošle godine u BiH dopremljena moderna oprema za prisluškivanje telefonskih razgovora i presretanje SMS poruka i elektronske pošte. Evropska komisija sa svoje strane donirala je za tu opremu više od dva miliona eura. Ona je instalirana u sva tri telekom operatera – BH Telekom, Eronet i M:tel.

 

Iako zvaničnici javno kažu da još nije počelo korištenje opreme, „San“ saznaje da prisluškivanje traje već duže od mjesec dana. Jovičić je jučer preko nekih medija poručio da će zahtijevati da se na poslove prisluškivača postave ljudi sa velikim iskustvom u obavještajnim poslovima.

Na raspisivanje konkursa reagovao je i Petar Đokić, predsjednik Odbora narodne skupštine RS za bezbjednost i odbranu i kazao da je to nedopustivo. Po njegovim riječima, te poslove moraju raditi iskusni profesionalci i on će to pitanje postaviti na prvoj narednoj sjednici Odbora. Iz Federacije BiH za sada nema reakcija.

S.V.

Autor sjovicicslavuj | 9 Septembar, 2008 | read_nums (505)

ПИШЕ: Славиша Сабљић

 Ако се Срби врате у Сански Мост, спаваће вечним сном, претећи каже Сенад Кубат власник Радио Бостона, а Славко Јовичић констатује да би за неколико година Срба у Сарајеву могло бити више под земљом него ли над земљом

 Сански Мост – За неколико идућих година Срба би у Сарајеву могло бити више под земљом него ли над земљом, каже за наш лист Славко Јовичић, посланик у Парламентарној скупштини БиХ, алудирајући на нерешену судбину више  хиљада Срба који су, током рата, нестали, мучени и убијени, а потом покопани у масовне гробнице, у Сарајеву.

                 Башћаршија...


У главном граду БиХ пре рата је живело око 160.000 Срба. Првих пет-шест поратних година у град под Требевићем вратило их се веома мало, да би их данас у Сарајеву било нешто више од седам хиљада.

– У Сарајеву су данас остали, да из њега нигде не иду, само Срби окупљени око Златка Лагумџије, Богића Богичевића, Мире Лазовића, бошњачког генерала Јована Дивјака, те Мирка Пејановића... У Сарајеву других Срба скоро да и нема. Нема их ни у државним, кантоналним и општинским властима. За Србе су резервисана само радна места деминера где се и најчешће гине и где иде само онај ко мора...

                    

 - Дискриминација је то због које би, идући попис становништва, Сарајево могло дочекати без Срба. То је изгледа и циљ политичког естаблишмента са Башчаршије, тврди Јовичић.

Тачних података нема, али према информацијама бројних избегличко повратничких организација и удружења, у избеглиштво је, из места у Федерацији БиХ поново отишло више од педесет хиљада Срба.

Из дрварске, босанскограховске, гламочке и босанскопетровачке општине у избеглиштво су се поново отиснуло око две хиљаде српских повратника. Наравно да нико неће признати да је то смишљен план, али је сасвим извесно да је штошта, чак и законом, регулисано само да би се Србима из руку избило све што би их могло задржати на дедовини.

– Ливањски и не само овај кантон на територији Федерације БиХ, од општина је „отео”сву власт. Данас општине „газдују” једино дечијим вртићима и комуналним предузећима. Све остало, дакле шуме, телекомуникације, електродистрибуција, инвестиције... сконцентрисано је у Ливну где се и „кроји капа” српским повратницима, каже Урош Макић, председник Регионалног удружења избеглица, расељених лица и повратника БиХ.

– Предузећа су нам отели одмах 1996. и то по приватизационим законима које су писали они који данас газдују свим ресурсима у дрварској општини. Сви привредни капацитети, у којима је пре рата радило око пет хиљада Дрварчана, у рукама су само једног газде, Маријана Филиповића, који је српским повратницима, годинама затварао врата својих фирми у Дрвару. Чак и онима који су стварали његове данашње фирме, истиче Јово Бајић, председник Удружења незапослених Дрварчана.

Из места у средњој Босни у избеглиштво је поново отишло десетак хиљада српских повратника. Највише из бугојанске и зеничке општине.

– Није ту било никаквих притисака да људи оду. Али притисак, само друге врсте, је и ако ти поруши све што си имао и муком стицао пре рата, ако ти затвори врата до свих радних места, ако ти, на твом земљишту, врше откоп руде или подигну депонију смећа за одлагање отровних ствари... Због свега тога Срба више нема, а нити ће их више икада бити у бар стотинак насеобина у средњој Босни, каже за наш лист Војислав Милишић, председник Асоцијације удружења расељених лица и избеглица Републике Српске.

Српске повратнике у подгрмечка места поново у избеглиштво терају спискови са именима ратних злочинаца. Само у Санском Мосту је бар дупло више џамија него ли их је овде било пре рата. Уз све то, у овом граду је до сада одштапмано десетак спискова са више стотина имена Срба који су, само Бошњаци то тврде, починили ратне злочине. У „Санским огњиштима” кажу да је, за десет повратничких година, због тога, али и ради још штошта другог, родни крај напустило више хиљада повратника у места Подгрмеча.

Првих поратних година у Санском Мосту било је и претњи чак и ликвидацијом сваког Србина који се врати у град на Сани.

„Ако се Срби врате у Сански Мост спаваће вечним сном к’о заклани... Како те сподобе имају образа доћи на своја гробља када знају како изгледају наша мезарја у њиховој Републици Српској, питао се, у једној од својих емисија, директор и власник Радио Бостона у Санском Мосту, Сенад Кубат.


    My picture!

Kategorije

Arhiva