Slavko Jovičić -

Peticija novo oružje Baščaršije

Autor sjovicicslavuj | 20 Decembar, 2010 | read_nums (457)
   
  Autor: Slađana Gajić   
  nedjelja, 19 decembar 2010 

  Peticije ili pritisci nevladinog sektora iz FBiH da se i oni uključe u ustavne promjene BiH, nisu obavezujući za poslanike iz RS, jer je parlament jedini nadležan za eventualne izmjene Ustava BiH, smatraju parlamentarci iz RS.

  Slavko Jovičić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, rekao je da nevladin sektor, koji teži demokratiji, treba da demokratskim putem pokušava da ostvaruje svoje inicijative.

  - Da takozvane organizacije civilnog društva iz FBiH razumiju demokratiju i da im je stalo do bilo kakvog dijaloga, prvo bi tražile način da razgovaraju sa izabranim predstavnicima u najvišem zakonodavnom organu ove zemlje, Parlamentarnoj skupštini BiH - rekao je Jovičić, te dodao da demokratski put nisu prijetnje peticijom ili naručeni pritisci iz Sarajeva.

  Jovičić je podsjetio da su predstavnici RS u parlamentu BiH bili spremni da se primijeni odluka Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci", ali da su bošnjačke stranke imale namjeru da se putem te odluke provede korjenita promjena Ustava BiH.

  ------------------------------------------------------------------ 

  Petar Kunić, pravni ekspert i poslanik DNS u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, rekao je da se nevladine organizacije prvo trebaju obratiti organima i političarima u FBiH oko promjene Ustava, a ne zajedničkim institucijama na nivou BiH.

  - Osnovna kočnica za bilo kakav iskorak naprijed jeste Ustav FBiH. Promjene Ustava BiH treba da uslijede shodno odluci Suda u Strazburu u slučaju "Sejdić i Finci", a RS na to i pristaje - istakao je Kunić.

  Kako je naglasio, u BiH ima mnogo važnih stvari koje se moraju mijenjati u parlamentu BiH, kao što je Zakon o tenderu.

  - Treba promijeniti Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, pa i Zakon o sudovima. Ciljevi da se Ustav promijeni kako bi se BiH unitarizovala, neće biti ostvareni - rekao je Kunić.

  ------------------------------------------------------------- 

  Nenad Stevandić, član GO SDS i poslanik u NSRS, rekao je da političari iz RS mogu saslušati javno mnjenje, kao što su BORS, Savez logoraša RS, udruženja žena.

  - Najveći teret nalazi se na političkim partijama, koje mogu saslušati mišljenje nevadinih organizacija, koje se finansiraju iz RS, što nije slučaj s organizacijama koje pokreću peticije i finansiraju se iz inostranstva - kazao je Stevandić.

  ---------------------------------------------------------- 

  Ivo Miro Jović, funkcioner HDZ BiH, rekao je da se peticije sada mogu smatrati političkom pričom.

  - U Komisiji za ustavne promjene trebalo bi da budu parlamentarci, ali i profesori ustavnog prava ili pravni eksperti - kazao je Jović.

  --------------------------------------------------------- 

  Salmir Kaplan, portparol SDA, kazao je da je za uključivanje građana u proces izmjena Ustava neophodna komunikacija između nevladinog sektora, stranaka i klubova poslanika.

  - Moguće su samo one izmjene Ustava za koje se potigne konsenzus. Smatramo da mogu proći samo realne ustavne promjene - rekao je Kaplan.

  -------------------------------------------------------- 

  Azra Hadžiahmetović, poslanik SBiH u Predstavničkom domu BiH, rekla je da inicijativu nevladinog sektora smatra zahtjevom za uključivanje širih slojeva BiH društva u svaku priču o ustavnim promjenama.

  ------------------------------------------------------------------- 

  PRODANOVIĆ Pogrešan korak

  Lazar Prodanović, poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, rekao je da peticije nevladinog sektora ne mogu značajno da utiču na promjene Ustava s obzirom na ustavnu proceduru.

  - Organizacije, ako imaju neke inicijative za promjene Ustava, onda ih trebaju uputiti preko klubova poslanika ili poslanika. Smatram da peticije neće doprinijeti stabilizaciji prilika u BiH - kazao je Prodanović.

  Prema njegovim riječima, bilo kakva unitarizacija u BiH nema podršku u parlamentu BiH, jer to ne podržavaju srpski predstavnici.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva