Slavko Jovičić -

БиХ - поплаве - Јовичић / ЗАПОСЛЕНИМ У ИНСТИТУЦИЈАМА БиХ ОДБИТИ ПО ПЕТ ОДСТО ОД ПЛАТЕ

Autor sjovicicslavuj | 5 Decembar, 2010 | read_nums (399)

  БиХ - поплаве - Јовичић / ЗАПОСЛЕНИМ У ИНСТИТУЦИЈАМА БиХ ОДБИТИ ПО ПЕТ ОДСТО ОД ПЛАТЕ
      
          ПАЛЕ, 5. ДЕЦЕМБРА (СРНА) - Посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Славко Јовичић тражи од Савјета министара БиХ да хитно закаже сједницу и донесе одлуку да се од свих запослених у институцијама БиХ, а њих је више од 22 000, од децембарске плате одбије по пет одсто од плате као интервентна помоћ становништву угроженом поплавама у БиХ.

          "Прва мјера, коју би требало предузети у овом тренутку, је да се отвори посебна жиро рачун код Централне банке БиХ на који би се уплатила та средства. Тај износ треба подијелити ентитеским владама и то по 50 одсто, значи пола тог износа Републици Српској, а пола Федерацији БиХ. Потом, обавезати владе оба ентитета да обавијесте Савјет министара и Представнички дом парламента БиХ о начину утрошка средстава и помоћи угроженом становништву", рекао је Јовичић Срни.

          Друга мјера је, каже Јовичић, да Савјет министара БиХ из буџетских резерви издвоји максимална средстава која би била уплаћена на тај жиро рачун, а трећа би могла бити реалокација одређених средстава из министарстава која нису потрошена у овој буџетској години у овај фонд.

          "То би колико толико помогло угроженом становништву у овим незапамћеним поплавама и могу рећи овој елементарној непогоди која је погодила многе градове и села у БиХ. Не ради се само о становништву у РС, већ о становништву у БиХ, јер су поплаве и у Бихаћу, Јањи, гдје је огромна већина бошњачког становништва, Херцеговини, Поповом пољу и долини Неретве, гдје је хрватско становништво", нагласио је Јовичић.

          Он је рекао да не може да схвати да не постоји солидарност народа према угроженом становништву.

          "Шокиран сам нереаговањем било које институције у оваквој ситуацији и зато тражим да Савјет министара БиХ што прије наредне недјеље одржи посебну сједницу са само једном тачком дневног реда - помоћ угроженом становништву од незапамћених поплава које су захватиле многе градове и села у БиХ", нагласио је Јовичић.

          Он је објаснио да је имао намјеру да затражи Посебну сједницу Представничког дома парламента БиХ, али овај дом нема пословничке нити било које друге законске могућности да то уради, јер још није конституисан.


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva