Slavko Jovičić -

Mučitelj deli "pravdu"

Autor sjovicicslavuj | 15 Decembar, 2010 | read_nums (513)
   
   
  13. 12. 2010.  | P. Arsić - Vesti

  Gotovo 15 godina nakon raspuštanja najzloglasnijeg logora u BiH, Silosa u Tarčinu kod Sarajeva, u kojem je golgotu prošlo više od 600 srpskih civila, a među njima i starci, žene i deca, Tužilaštvo BiH još je slepo za stravične ratne zločine u ovom logoru.

  Mračna prošlost: Davorin Jukić
   
  Umešani u ove zločine, kažu logoraši, danas rade u policijskim strukturama Federacije BiH i BiH, pa su čak i sudije Suda BiH u Odeljenju za ratne zločine, kao što je Davorin Jukić.

   Slavko Jovičić Slavuj i Radojka Pandurević, logoraši ovog mučilišta, tvrde da im je baš Jukić sudio, i to pod lažnim optužnicama i iznuđenim priznanjima.

   ------------------------------------------------

  Osudio generala Đukića

  Među predmetima koje je procesuirao Davorin Jukić nalazi se i onaj generala Novaka Đukića koji je optužen za navodni masakr na tuzlanskoj kapiji. Jukić je Đukića osudio na 25 godina.
  Trenutno, Jukić je predsedavajući Sudskog veća u slučaju protiv Milana Perića, Predraga Terzića i Aleksandra Cerovine koji se terete za ratne zločine na području Kalinovika

  - Danas se ponavlja Jukićevo ratno putešestvije jer ponovo sudi Srbima. S unapred pripremljenom optužnicom izvedu te pred Jukića, bez advokata, a iza njega stoje naoružani vojnici i imali smo samo jedan izbor: da potpišemo ono što on želi - kaže za "Vesti" Jovičić, koji je u Silosu proveo 1.334 dana.
   

  Nikom od oko 600 zatvorenika, koliko je ukupno prošlo kroz logor, nikad nije dokazano da su krivi za ono za šta su optuživani i zverski zlostavljani. A njih 24 su svoje patnje odneli u grob.

   -----------------------------------

  U februaru 1996. godine, grupu logoraša iz Silosa su saslušali istražitelji Haškog tribunala.

  - Haški istražioci su me saslušavali danima, ali Silos nikada nije došao na dnevni red. Sećanja blede, svedoci umiru, umiru i oni koji su nam činili zlo. Svako saslušanje, sve preživljavate iznova, narušavate zdravlje, prođu meseci dok ponovo ne nađete svoj mir. Zapitate se kome i čemu dajete izjave, kada ti koji su umešani u te zločine sede u policijskim strukturama Federacije i BiH, pravosuđu - kaže Radojka Pandurević.

  Mark de Perot: Najgori logor

  Logor Silos formiran je 11. maja 1992. godine, a zatvoren istog datuma kada i Aušvic, 27. januara, ali 1996. godine kada je razmenjena poslednja grupa od 44 logoraša.
  Švajcarac Mark de Perot, predstavnik MKCK, koji je u novembru 1992. godine posetio logor, rekao je:
  - Video sam na stotine logora, ali ništa gore od ovog nisam video.              

  http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/103464/Mucitelj-deli-pravdu


Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

  My picture!

Kategorije

Arhiva